Πέμπτη 23 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΚΕ και «ΑΝΤΕΝΝΑ»

Γρηγοριάδης Κώστας

Στη χτεσινοβραδινή εκπομπή της κ. Στάη, στον «ΑΝΤΕΝΝΑ», είχε προσκαλεστεί αρχικά και ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας. Λέμε αρχικά, γιατί την επομένη της πρόσκλησης τα σχέδια άλλαξαν. Κι έτσι το ΚΚΕ δεν εκπροσωπήθηκε στην εκπομπή, αφού η κ. Στάη ειδοποίησε ότι ο Σπ. Χαλβατζής δεν είχε θέση στη συζήτηση, λόγω τεχνικών προβλημάτων..!

Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι τεχνικό. Είναι καθαρά πολιτικό. Κάποιοι δεν ήθελαν να υπάρχει στη συζήτηση εκπρόσωπος του ΚΚΕ κι ακόμη περισσότερο, όταν ο συγκεκριμένος εκπρόσωπος συμβαίνει να είναι και υποψήφιος δήμαρχος. Δε θα ήταν καθόλου ευνοϊκό για τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, να βρεθεί αντιμέτωπος με τις θέσεις του ΚΚΕ. Και, μάλιστα, σε προεκλογική περίοδο...

Ετσι, η αρχική μας έκπληξη, για την πρόσκληση, γρήγορα έφυγε. Εκεί, που αναρωτιόμαστε, πώς και συνέβη ο «ΑΝΤΕΝΝΑ», που δε διαθέτει ούτε δευτερόλεπτο στη «διάθεση» του ΚΚΕ, να προσκαλέσει εκπρόσωπο του Κόμματος, φρόντισε ο ίδιος να... αποκαταστήσει την «αταξία». Ακύρωσε την πρόσκληση και όλοι ησύχασαν. Ιδιαίτερα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο νεοδημοκράτης...

Δε γνωρίζουμε τον ακριβή βαθμό ευθύνης της κ. Στάη, στην όλη υπόθεση, αλλά στο θέμα της εκπομπής της, για μπλε σφυροδρέπανα (που δεν υπάρχουν) και κόκκινα (που υπάρχουν), το ΚΚΕ είναι το κόμμα, που είχε κατ' εξοχή θέση.

Υπουργική υποκρισία

Τις ώρες που γίνονταν τα παραπάνω, συνεχιζόταν στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου περί «βασικού μετόχου» και ο αρμόδιος υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, ρητόρευε για την ατράνταχτη θέληση της κυβέρνησης «να κλείσει πόρτες και παράθυρα στη διαπλοκή», κλπ., κλπ.

Προφανώς, συμβαίνει ένα από τα δύο: `Η δε βλέπει ποτέ του τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και εκπομπές συζητήσεων. Πράγμα αδύνατο, αφού -- εκτός των άλλων -- είναι και υπουργός Τύπου. `Η θεωρεί τουλάχιστον φυσιολογική και ικανοποιητική τη δικομματική μονοπώληση των σχετικών τηλεοπτικών εκπομπών και τον απόλυτο σχεδόν αποκλεισμό του ΚΚΕ --αλλά και άλλων, λεγομένων μικρών κομμάτων -- παρά και ενάντια σε όσα προβλέπουν το Σύνταγμα, οι σχετικοί νόμοι, κλπ., κλπ., τους οποίους, ως αρμόδιος υπουργός, υποτίθεται ότι προστατεύει, τηρεί και εφαρμόζει.

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Ανυποχώρητα «διαπλεκόμενη»

Μια και ασχοληθήκαμε, όμως, με τη συζήτηση στη Βουλή, για το νομοσχέδιο περί βασικού μετόχου, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στο εξής: Για να αποδείξει ο κ. Πρωτόπαπας, ότι η κυβέρνηση σέβεται τους θεσμούς και συντάσσεται με τη διαφάνεια, ανέφερε ότι δε δόθηκαν οι άδειες για τις τηλεοράσεις, κατόπιν προβλημάτων που διαπίστωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Αποδείχνεται έτσι, κατέληξε, ότι όταν υπάρχουν «οφ-σορ» ή ομιχλώδη παρένθετα πρόσωπα, η κυβέρνηση δεν υποχωρεί.

Τα παραπάνω, όμως, δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια. Είναι σωστό, ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην επίσημη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Οι πάντες γνωρίζουν, όμως, ότι κανένας τηλεοπτικός σταθμός δεν έκλεισε. Ολοι λειτουργούν και εκπέμπουν. Ακόμη κι αυτοί, για τους οποίους το ΕΣΡ διαπίστωσε την ύπαρξη «οφ-σορ» εταιριών ή ομιχλώδη παρένθετα πρόσωπα. Και λειτουργούν, επειδή η κυβέρνηση έδωσε παράταση στην ανεπίσημη άδειά τους, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τους νόμους, που ήδη έχει φτιάξει και ψηφίσει. Οπως λειτουργούν, άλλωστε, εδώ και δέκα χρόνια.

Αυτή είναι η... ανυποχώρητη στάση, τόσο της κυβέρνησης όσο και η δική σας κ. Πρωτόπαπα...

Συνειρμοί...

Φανταζόμαστε ότι δεν έγινε επίτηδες, αλλά οι συνειρμοί που προκαλούσε ήταν εύλογοι. Στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» και στην ίδια σελίδα υπήρχε, ως κύριο θέμα, το ρεπορτάζ για την έκθεση περί τρομοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τίτλο «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ. Από μαύρο πρόβατο η Ελλάδα, συνεργαζόμενη χώρα - Προβιβασμός από ΗΠΑ...» και δίπλα, μια ειδησούλα, με τη δήλωση του Χρ. Πρωτόπαππα, σχετικά με δημοσίευμα, που αποκάλυπτε ότι το FBI παρακολουθούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου, μέχρι το 1976. Τι δήλωσε ο υπουργός Τύπου; Τα εξής: «Εκείνες ήταν άλλες εποχές... Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ φρόντισαν να μην παρεμβαίνει καμία ξένη υπηρεσία στα εσωτερικά της χώρας».

Ο τρόπος, με τον οποίο το ...φρόντισε, γίνεται φανερός από τα εύσημα, που της απονέμει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τα επικοινωνιακά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΥΧΕΡΟΙ χωρίς αμφιβολία τα μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, που άκουσαν «ζωντανά» τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος «έδωσε ρέστα» και αντέστρεψε, μια για πάντα, την πραγματικότητα!

Από την άλλη, βέβαια, ποια είναι αυτή η πραγματικότητα, που θα τολμήσει να διαφωνήσει με τον πρωθυπουργό και το επικοινωνιακό επιτελείο του... Αμα θέλει, ας τολμήσει!

Εκπληκτική «ατάκα» πρωθυπουργού Νο 1: « Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων αυξάνεται σταθερά, τόσο στο κέντρο, όσο και στην περιφέρεια»! Οι Ελληνες, όμως, το ...ξέρουν; Απ' όσο ξέρουμε, οι εργαζόμενοι Ελληνες διαπιστώνουν ακριβώς το αντίθετο.

Επίσης, δεν υπάρχουν πια ουρές στο ΙΚΑ. Το είπε καθαρά χτες ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «δίνουμε λύσεις για τις ουρές στο ΙΚΑ σε 26 μονάδες», συμπληρώνοντας ότι «οι ουρές εξαφανίστηκαν». Αρα, λοιπόν, την επόμενη φορά, που θα δείτε ουρά, θα πρόκειται απλούστατα για μια δική σας οφθαλμαπάτη...

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, μάλλον ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι είναι και αυτός ...αναστενάρης (στο πνεύμα της εποχής, βέβαια, μια και τα αναστενάρια ήταν χτες). Γιατί, όταν παρακαλάς για εσωκομματική συνοχή, μάλλον σε αναμμένα κάρβουνα κάθεσαι.

Βεβαίως, η πραγματική συνοχή δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία στη θεωρία όσο στην πράξη. Και χτες στη Βουλή ουδείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταψήφισε το περίφημο νόμο για τον «βασικό μέτοχο», παρότι αρκετοί - τουλάχιστον - ομολογούν κατ' ιδίαν πως νομιμοποιεί τη «διαπλοκή».

ΟΙ ...ΜΥΣΤΗΡΙΕΣ δηλώσεις, όμως, δεν είχαν σταματημό χτες. Ετσι, ο Πέτρος Ευθυμίου δήλωσε ότι η άνθηση των φροντιστηρίων δεν έχει να κάνει με την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια Παιδεία, αλλά με τον ανταγωνισμό για μια θέση στα πανεπιστήμια.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αραγε, το γεγονός πως η δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει καταντήσει ο εξεταστικός προθάλαμος για τα ΑΕΙ και δεν παρέχει ουσιαστική μόρφωση και γενικότερη διάπλαση στη νεολαία, οφείλεται ...στον Μπιν Λάντεν και τους Ταλιμπάν..;

Μάλλον έχουν υιοθετήσει νέα επικοινωνιακή τακτική στο ΠΑΣΟΚ: Θέλουν να μας τρελάνουν τελείως.

«Εθνικές» φαμφάρες

«

Εθνική Συμφωνία για το Ασφαλιστικό». Ενα ακόμη εφεύρημα της κυβέρνησης μπαίνει σε λειτουργία για να ικανοποιήσει το διαρκές ζητούμενο, την υποταγή και, ακόμη περισσότερο, την ενεργητική σύμπραξη των εργαζομένων σε μέτρα που αφαιρούν δικαιώματα και κατακτήσεις από την εργατική τάξη και ενισχύουν ακόμη περισσότερο το κεφάλαιο. Η κυβέρνηση δεν πρωτοτυπεί, αλλά τελικά ούτε και πείθει. Πριν λίγα χρόνια, μια άλλη «εθνική συμφωνία», αυτή για τις εργασιακές σχέσεις (το λεγόμενο σύμφωνο εμπιστοσύνης για το 2000), επιβεβαίωνε τη συνέπεια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στη στήριξη των κυβερνητικών επιλογών, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλο, να αξιοποιεί τη διάταξη του καταστατικού της Συνομοσπονδίας, σύμφωνα με την οποία η ψήφος του μετράει... διπλή. Τέτοιας ποιότητας ήταν η «συναίνεση» της «κοινωνίας» στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης. Που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη συνδικαλιστική, από τους δικούς της συνδικαλιστές (και από ορισμένους άλλους εργοδοτικούς και υποταχτικούς), στήριξη, δούλεψε όσο περισσότερο μπορούσε με τις έννοιες του «εθνικού» και της «συμφωνίας», προχώρησε ακάθεκτη στην «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων.

Ομως, «εθνικά» είναι και τα σχέδια δράσης για την απασχόληση, για την «κοινωνική ενσωμάτωση», για την εκπαίδευση, τα οποία παραπέμπουν στις χειρότερες ρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων. «Εθνικό φόρουμ» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση και το σχήμα «κοινωνικού διαλόγου» που στοχεύει να δημιουργήσει για μια νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις. Η σφραγίδα μιας κίβδηλης «εθνικής συμφωνίας» σκιάζει βαριά κάθε αντεργατική, αντιλαϊκή και αντιασφαλιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και όποιος διαφωνεί χαρακτηρίζεται από αυτήν και τα πάσης φύσεως στηρίγματά της «γραφικός», «απομονωμένος» ή «οπισθοδρομικός». Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ωστόσο ότι ελάχιστοι συμμερίζονται τις σαχλαμάρες περί «εθνικών» συμφωνιών.

Ελάχιστα έχει λοιπόν να ελπίζει η κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας «εθνική» τη συμφωνία για το καθοριστικό χτύπημα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, αυτή τη συμφωνία της απάτης. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, χιλιάδες απλοί εργαζόμενοι, περισσότερο ή λιγότερο υποψιασμένοι, προσπερνούν τα προπαγανδιστικά αναμασήματά της. Το αντιασφαλιστικό τερατούργημα που προωθεί μπορεί να χαρακτηριστεί «εθνικό» μόνο από την άποψη του εύρους των αρνητικών συνεπειών του, καθώς θα πλήξει τα δικαιώματα ενός ολόκληρου λαού για να κερδίσει μια ισχνή μειοψηφία κεφαλαιοκρατών. Και επιτέλους, ας αφήσει η κυβέρνηση στην άκρη τα «κόλπα» λες και απευθύνεται σε «έθνος ηλιθίων». Ποιος κερδίζει, ποιος χάνει. Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα. Η αντιασφαλιστική λαίλαπα αγγίζει σήμερα όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν έχουν την πολυτέλεια να διαλέξουν μεταξύ δύο κακών. Ισως οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού πιστεύουν ότι υπογράφοντας τα χαρτιά της κυβέρνησης θα υπονομεύσουν την αντίσταση των εργαζομένων. Αλλά στις 29 του Μάη οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να δώσουν τη δική τους απάντηση σε όλα αυτά.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Ζητάει και τα ρέστα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Χρόνια τώρα βασανίζουν τους πανεπιστημιακούς το συνταξιοδοτικό και το μισθολογικό πρόβλημα. Ομως το αυτί της κυβέρνησης «δε φαίνεται να ιδρώνει». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στάση του υφυπουργού Παιδείας Νίκου Γκεσούλη, σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, που επιχείρησε να «συνετίσει» τους πανεπιστημιακούς, φέρνοντάς τους μπροστά στην απώλεια των εξετάσεων του Ιούνη, από μια ενδεχόμενη αποχή διαρκείας. Ετσι ενώ το υπουργείο Παιδείας εξώθησε τους πανεπιστημιακούς σε κινητοποιήσεις, τώρα ζητάει και τα ρέστα και δήθεν νοιάζεται για τους φοιτητές και τις εξετάσεις τους. Αυτό και αν είναι υποκρισία!

... το υπουργείο Παιδείας

Πολύ περισσότερο, όταν αναλογιστεί κανείς όλη την ιστορία του θέματος. Οι πανεπιστημιακοί έχουν κάνει γνωστά τα συνταξιοδοτικά και μισθολογικά τους προβλήματα από το 1997. Εξέθεσαν το πρόβλημα στον σημερινό υπουργό Παιδείας μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του κι από τότε είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις, πριν ακόμα ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις. Παρά τη συμπάθεια, όμως, που εξέφραζε η κυβέρνηση στα λόγια, δε δεσμευόταν σε τίποτα. Οι πανεπιστημιακοί προχώρησαν σε μονοήμερες και διήμερες απεργίες, κάνοντας καθαρό από το Γενάρη ότι αν δεν υπάρξει καμιά κίνηση επίλυσης των προβλημάτων τους θα προχωρήσουν σε αποχή διαρκείας από τις 20 του Μάη. Κι έφτασε το υπουργείο την τελευταία ακριβώς εργάσιμη μέρα, πριν την έναρξη της αποχής διαρκείας, να τους δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση, η οποία όμως δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική για τους πανεπιστημιακούς. Μάλλον η κυβέρνηση έχει χάσει την αίσθηση του χρόνου, όπως και κάθε μέτρου, κι όχι οι πανεπιστημιακοί...

«Γκρίζοι Λύκοι» και «τρομοκρατία»

Καθολική εκκλησία στο Κάσελ της Γερμανίας πυρπόλησαν και βεβήλωσαν άγνωστοι, που, κατά τα φαινόμενα, ανήκουν στην οργάνωση Τούρκων εθνικιστών «Γκρίζοι Λύκοι», μετέδωσαν προχτές τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Συμπλήρωναν, επίσης, ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής αστυνομίας, το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα συνθήματα υπέρ της προαναφερόμενης οργάνωσης, που βρέθηκαν στους τοίχους της εκκλησίας.

Σας θυμίζουμε ότι οι «Γκρίζοι Λύκοι» είναι η ακροδεξιά οργάνωση νεολαίας του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Τούρκου αντιπροέδρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, η οποία βαρύνεται με πολύμορφες ενέργειες βίας και πάμπολλες πολιτικές δολοφονίες (πάντα αριστερών και κομμουνιστών, βέβαια). Μέλος της ήταν και ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, που αποπειράθηκε να δολοφονήσει, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, τον σημερινό πάπα Ιωάννη Παύλο, ενώ η ΣΙΑ και οι άλλες δυτικές μυστικές υπηρεσίες επιχείρησαν να ρίξουν τις ευθύνες στη σοσιαλιστική τότε Βουλγαρία.

Περιττό να σημειώσουμε, βέβαια, ότι οι «Γκρίζοι Λύκοι» δε συμπεριλαμβάνονται, ούτε στην «τρομοκρατική» λίστα της ΕΕ, ούτε στην προχτεσινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «τρομοκρατία»...

«Μόδα», πάλι, το χασίς...

Παρακολουθώντας τα αστυνομικά δελτία, που εκδίδονται στους νομούς της Θεσσαλίας, παρατηρούμε ότι, εσχάτως, αναφέρονται πολλά «συμβάντα» που σχετίζονται με συλλήψεις χασισοκαλλιεργητών. Είχαμε καιρό να δούμε σε έξαρση το φαινόμενο, οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ξαναγίνεται «μόδα» η χασισοκαλλιέργεια στην περιοχή.

Σε κάποια, μάλιστα, των περιπτώσεων, η χασισοκαλλιέργεια αναπτύχθηκε σε γλάστρες που είχαν τοποθετηθεί σε ταράτσα πολυκατοικίας. Δε μάθαμε το λόγο, που ο συγκεκριμένος καλλιεργητής προτίμησε να «σπείρει» στον «αέρα» της ταράτσας, αντί κάπου στο έδαφος. Δεν αποκλείεται, όμως, να σκέφτηκε ότι, αφού ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, δήλωσε, παλιότερα, ότι τάσσεται υπέρ του «δικαιώματος» να έχει ο καθένας, στη γλάστρα του, το χασίς που χρειάζεται για τις δόσεις του, άρα δικαιούται κι αυτός να σπείρει στην ταράτσα. Ε, το γεγονός ότι έσπειρε σε μερικές γλάστρες παραπάνω μπορεί και να οφείλεται στο «εμπορικό δαιμόνιο» του Ελληνα, ή, απλώς, στο ότι ήθελε να βολέψει και μερικούς φίλους του...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εκθέσεις υποταγής...

Ποιοι είναι αυτοί; Από πού ως πού παίρνουν το δικαίωμα κάθε χρόνο να φακελώνουν χώρες ολόκληρες, λαούς, κυβερνήσεις, οργανώσεις κ.ά.; Σα να τους πέφτει λόγος, να υποδείχνουν τον ένα για καλό, τον άλλο για κακό και τον παράλλο για μέτριο... Ζήτησαν οι λαοί τη γνώμη τους για να βγαίνουν και να τη λένε;

Εχουνε πάρει πολύ ψηλά τον ιμπεριαλιστικό αμανέ και λειτουργούν σαν να έχει ήδη εγκατασταθεί η λεγόμενη Νέα Τάξη Πραγμάτων και με τον πιο άμεσο τρόπο τρομοκρατούν, εκβιάζουν, υπαγορεύουν συνταγές υποταγής, τόσο για να προωθήσουν την εγκατάστασή της, όσο και για να πουν με τον τρόπο τους στους λαούς, πως τάχα «άλλος δρόμος δεν υπάρχει...».

Φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις, που στην κυριολεξία βρίσκουν και τα κάνουν. Για παράδειγμα μόνο το «ουφ» της ανακούφισης, που δεν ακούστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, που αυτή τη χρονιά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν τους κάνει και πολύ «ντα-ντα» και μόνο τους υποδείχνει να σκύψουν πιο βαθιά το κεφάλι στις αμερικάνικες απαιτήσεις. Βέβαια αυτό το «ουφ» πρόλαβαν να το βγάλουν οι λογής τίτλοι των εφημερίδων και τα σχόλια στον ηλεκτρονικό Τύπο, που θριαμβευτικά ανακάλυπταν, πως «είναι θετική η φετινή Εκθεση...». Λες και αν δεν ήταν «θετική», έπρεπε να σκάσουμε...`Η θα πρέπει να φροντίσουμε από τώρα και μπρος, να έχουμε όλο «θετική» βαθμολογία για να περάσουμε στις εξετάσεις της υποταγής;

Ο ιμπεριαλισμός κάνει τη δουλιά του ιμπεριαλιστικά. Οπως βάζει στο στόχαστρο μια περιοχή και αρχίζει το δολοφονικό του έργο πρώτα και μετά επιχειρεί να το δικαιολογήσει, αν μπορεί ή αν τον ενδιαφέρει, έτσι κάνει και μ' αυτές τις Ετήσιες Εκθέσεις. Εχει κάποιους στρατηγικούς σκοπούς και προκειμένου να τους προσεγγίσει, ανοίγει «το ευαγγέλιο στα μέτρα του» και βγάζει τον ένα τύραννο και τον άλλο τρομοκράτη... Ετσι επειδή του «κάπνισε», διορίζονται χώρες «άξονας του κακού» ή άλλες που δεν «πιάνει αμέσως το γλυκό», έχουν τάχα κακό πολίτευμα ή κακούς διοικούντες π.χ. Κούβα, ΛΔ Κορέας. Δεν μπορεί, να κάνει αλλιώς, παρά διαρκώς, να επιχειρεί να χορτάσει την πείνα του για περισσότερο κέρδος. Αυτό είναι γι' αυτόν το «δίκιο», αυτό είναι και το «άδικο». Τα άλλα όλα είναι τα μαθήματα υποταγής, μετά διδασκάλου, που επιχειρούν τα τσιράκια του, να μας δώσουν.

Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη ούτε τις βόμβες τους, ούτε τους εκβιασμούς, ούτε το «χτύπημά τους στην πλάτη», που σημαίνει «μείνε σκυφτός και θα σε φάω τελευταίο...». Οι λαϊκές επιθυμίες περνούν από άλλο εντελώς δρόμο, που δε συναντιέται πουθενά μ' αυτόν, που επιχειρεί να τους σύρει ο ιμπεριαλισμός. Η συντονισμένη οργανωμένη πάλη για την ανατροπή του, είναι η μοναδική εγγύηση για το μέλλον.

«Φτυστοί»!

Ιδιο κεφάλι,

ίδιο σώμα,

δε διαφέρουνε σε κάτι,

άλλο μονάχα έχουν χρώμα

για καμουφλάζ

και για απάτη!

* * *

Ιδιοι οι δυο

οι «μεγάλοι»

διαφέρουν μόνο

στην ταμπέλα

για το λαό, τη βιοπάλη,

ο ένας γύπας,

ο άλλος βδέλλα!

* * *

Μα εσύ δεν έχεις

εννοήσει

πως είναι όμοιοι

σε όλα

και στους «φτυστούς»

ψάχνεις για λύση

κι όλο, λαέ,

δαγκώνεις φόλα!

* * *

Ιδιοι οι δύο

οι μεγάλοι,

δε διαφέρουνε καθόλου

κι ας λεν οι μεν

πως είναι άλλοι,

αυτά, λαέ,

είναι του... ώλου!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ