Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Βαρβαρότητα η καθημερινότητα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Χτες ήταν η μέρα της κυβερνητικής επιχείρησης... αναστήλωσης της ταλαιπωρημένης καθημερινότητας του πολίτη.

Είχαμε λοιπόν: Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εγκαινίασε τη νέα βάση του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου μεταφέρθηκε μετά το κλείσιμο του Ελληνικού. Ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος παρουσίασε τις βελτιώσεις του Ιδρύματος στους τομείς της υγείας και των συντάξεων. Και τέλος, η διυπουργική επιτροπή για την οδική ασφάλεια παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τον απολογισμό του 2002, όπως και τον προγραμματισμό για το 2003. Η παρουσίαση έγινε από εφτά - ναι εφτά..! - στελέχη της κυβέρνησης: Τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, τους υφυπουργούς Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα, ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδη, Υγείας Εκτ. Νασιώκα -ήταν και στην Ελευσίνα- Μεταφορών Μ. Στρατάκη, Δημόσιας Τάξης Ευ. Μαλέσιο και το σύμβουλο του πρωθυπουργού για την ποιότητα της ζωής Αντ. Αγγελίδη.

Η καθημερινότητα των εργαζομένων, όμως, την οποία έχει μετατρέψει σε βαρβαρότητα η πολιτική της κυβέρνησης, δεν εξωραΐζεται και δεν αναστηλώνεται με επικοινωνιακά τρικ, όσα κυβερνητικά στελέχη κι αν μετέχουν σ' αυτά. Το ΕΚΑΒ - παρά την προσφορά του - δεν αναπτύχθηκε ποτέ σε πανελλαδική κλίμακα, ενώ είναι άδηλο ακόμη το μέλλον των αεροκομιδών του. Καθ' οδόν οι οδηγοί καταπίνονται από κρατήρες, όπως έγινε στη Δουκίσσης Πλακεντίας. Ενώ, στις λίστες των νοσοκομείων και στις ουρές του ΙΚΑ, η Ελλάδα στην κυριολεξία αναστενάζει.

Η απαξίωση και τα χτυπήματα

Χτες, όμως, ήταν και η μέρα πολλών και ποικίλλων σχολίων, σχετικά με τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή, πως η ζωή θα ήταν άνοστη αν η καθημερινότητα δεν είχε διακυμάνσεις. Βέβαια, ο Κ. Στεφανής επανήλθε χτες και επιχείρησε - με μπόλικες παρεμβάσεις και δηλώσεις - να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε απ' τα ποικίλα σχόλια από όλο σχεδόν το φάσμα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Μάλιστα, ο υπουργός υποστήριξε ότι το βάθος που παίρνει η όλη ιστορία εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια απαξίωσης τόσο του ίδιου όσο και της προσπάθειας που γίνεται στον τομέα της Υγείας από το σύνολο των εργαζομένων σε αυτό.

Κι ήρθε κι ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας να μιλήσει για χτυπήματα «κάτω απ' τη ζώνη» και να καταγγείλει τη ΝΔ πως «εξυπηρετεί το χώρο της ιδιωτικής Υγείας και δε θέλει την πρόοδο του ΕΣΥ και των δημόσιων νοσοκομείων».

Δυστυχώς, όμως, για τους υπουργούς της κυβέρνησης, στην περίπτωσή τους δεν ισχύει το γνωστό ρητό «η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα». Επίθεση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που επιχειρεί, μάλιστα, να φορέσει την κουκούλα της αντιδεξιάς φιλολογίας, δεν μπορεί να γίνει...

Οι εκβιασμοί

Σε πρόσφατη σύσκεψη σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, με αφορμή το πρόβλημα της επιχειρούμενης από τη γαλλική «Λαφάρζ» διακοπής της λειτουργίας των «Τσιμέντων Χαλκίδας» και της παραπομπής του προέδρου του σωματείου στην επιτροπή του άρθρου 15 του Ν. 1264/82, ο τελευταίος κατήγγειλε δημόσια τα παρακάτω: Σε συνάντηση που είχε στο γραφείο του Ευβοιώτη υφυπουργού Ανάπτυξης, Χρήστου Θεοδώρου, και στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας (ΠΑΣΚΕ), στελέχη της «ΑΓΕΤ Ηρακλής» (υποτίθεται πως διεξαγόταν τριμερής συνάντηση), για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, του έγινε πρόταση να του δώσει η εταιρία 150.000.000 δρχ. (εκατόν πενήντα εκατομμύρια δραχμές) ως αποζημίωση και να αποχωρήσει.

Την πρόταση έκανε ο αντιπρόεδρος της «ΑΓΕΤ Ηρακλής» και στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (η ΕΤΕ κατέχει το 28% των μετοχών) και τη στήριξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης λέγοντας - κατά τον πρόεδρο του σωματείου πάντα - «Ε, πάρ' τα, ρε Γιώργο, και φύγε, στο κάτω κάτω σου αξίζουν πολύ περισσότερα».

Αν τα παραπάνω σάς φέρνουν στο μυαλό τα όσα λέγονται τις μέρες αυτές περί εκβιασμών είναι ...απλή σύμπτωση.

Οι κατσαπλιάδες

«Σήμερα (15.1.2003) που το πανελλήνιον (απ)ασχολείται με τα βοθρολύματα της τρομοκρατίας - εκβιασμών, στο Κοινοβούλιο ψηφίζεται νόμος που παραδίδει δημόσια ελληνική γη, ενάλια και στερεά, σε ληστές, άρπαγες, κατσαπλιάδες, δυνατούς, δυνάστες και κατακτητές. Ημεδαπούς κι αλλοδαπούς. Η ανομία (του ελληνικού κράτους να εκχωρεί κάτι που δεν κατέχει αλλά απλώς διαχειρίζεται, δηλαδή τη δημόσια γη του ελληνικού λαού) ενδύεται τη νομιμότητα (της ιδιοκτησίας)· τόσον όσον μπορεί να είναι νομιμότητα οι πράξεις κατακτητών σε χώρα υπό κατοχήν...».

Του Στάθη, από τον χτεσινό «Ναυτίλο» στην «Ελευθεροτυπία»

Τα δημοσιογραφικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑΛΙΣΤΑ! Οι μεγάλοι επιχειρηματίες εκβιάζονταν από τη «17 Νοέμβρη»! Οι μικροί και μικρομεσαίοι, όμως, εκβιάζονται από την «31 Μάη». Την «17 Νοέμβρη», φυσικά, όλοι την ξέρουν. Την «31 Μάη» (που λήγει η νέα προθεσμία για την υπαγωγή των μικρομεσαίων στις «ευνοϊκές» ρυθμίσεις των ανέλεγκτων υποθέσεων '93-'98), την ξέρουν ιδίως αυτοί που πλήττονται...

Υπάρχει και μια άλλη, μικρή διαφορά, όμως: Η «17 Ν» εξαρθρώθηκε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, κι έτσι οι μεγάλοι επιχειρηματίες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Οι μικροί επιχειρηματίες, όμως, δε θα τη γλιτώσουν από την «31 Μάη», μια και το κράτος είναι λίγο δύσκολο να συλλάβει ή να εξαρθρώσει τον εαυτό του...

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ δημοσιογράφων που χρηματίζονται», διαπίστωσε περήφανος για την ανακάλυψή του χτες ο Νίκος Ευαγγελάτος! Το ότι υπάρχουν κρούσματα δημοσιογράφων, που ευτελίζουν την έννοια και το επάγγελμα, του έχει περάσει, άραγε, από το μυαλό..;

Οσο κι αν προσποιείται ότι δεν το γνωρίζει ο κ. Ευαγγελάτος, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι μισθωτοί, κάθε άλλο παρά καλοπληρωμένοι, κάνουν όσο μπορούν καλύτερα τη δουλιά τους και, εκτός από τα διαπλεκόμενα αφεντικά τους, τους καταπιέζει και η δημοσιογραφία του είδους που εκπροσωπεί.

Ας σταματήσει, λοιπόν, την καινούρια του υποκριτική «σταυροφορία» (πάντα με γνώμονα την τηλεθέαση και τους δείκτες της AGB), όπως και το να ενισχύει τον καθ' όλα περίεργο ρόλο του σε όλες αυτές τις ιστορίες.

Οσο για την κυβέρνηση, ας της λείπουν τα σχόλια, γιατί είναι γνωστό ποιοι πρωτίστως συντηρούν, στηρίζουν και στηρίζονται από τις καταστάσεις που επικρατούν στα ΜΜΕ.

ΜΑΛΛΟΝ ΖΟΡΙΚΗ μέρα η χτεσινή, για τον υπουργό Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλο. Δεν είναι κι εύκολο πράγμα, να είσαι «σοσιαλιστής» του ΠΑΣΟΚ και να στηρίζεις από το βήμα της Βουλής το ξεπούλημα των ακρογιαλιών σε ιδιώτες κι από κάτω να σε ...χειροκροτάει ο Μητσοτάκης.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ο τελευταίος, πάντως, ήταν σαφής και ευθύς, για μια ακόμα φορά, στα σχόλιά του, στην προαναφερόμενη συζήτηση, για το αν εκποιείται η όχι δημόσια περιουσία. «Εγώ δε διαφωνώ», απάντησε στον υπουργό, «όμως (σ.σ. η κυβέρνηση) πουλάει...».

«Πηγάδι» βαθύ, δυσώδες!

Μέσα σ' ένα «πηγάδι», βαθύ και δυσώδες, αναδεύονταν οι «αρουραίοι». Μεγαλοβιομήχανοι κι εφοπλιστάδες και διάφοροι «αυλικοί» τους δημοσιογράφοι και δικηγόροι. Πιστολάδες της «17Ν» και πολιτικοί «νταβατζήδες». Αλληλοβοηθούμενοι και αλληλοεκβιαζόμενοι. Αλληλοπληρωνόμενοι και αλληλοεξοντωνόμενοι. Ενας «κόσμος» που ζει στην «μπερλίνα» και δρα στο σκοτάδι. Που φαίνεται καθαρός και είναι βρώμικος. Που μπροστά στο συμφέρον δε λογαριάζει τίποτα. Που δεν έχει φίλους, δεν υπολογίζει συγγενείς. Που δεν τηρεί νόμους, δε σέβεται θεσμούς. Κι όταν το σκέπαστρο του πηγαδιού άνοιξε, η μπόχα βγήκε στον αέρα και βρώμισε την ατμόσφαιρα.

Περίεργο, εν πολλοίς, που τούτη η υπόθεση των «εκβιασμών» ήρθε στη δημοσιότητα. Θα υπάρχει, όμως, κάποιος λόγος τον οποίο εμείς αγνοούμε. Πάντως, δεν πρόκειται, απλώς, για επίλυση προσωπικών διαφορών, δεν είναι απόρροια ανθρώπινων παρορμήσεων και αδυναμιών. Σε κάθε περίπτωση, είναι σύμπτωμα της αρρώστιας του πολιτικοκοινωνικού συστήματος που βιώνουμε. Το σιχαμερό περιεχόμενο των «σπασμένων σπυριών» που χύνεται είναι συστατική ύλη αυτού του συστήματος. Τα υποκείμενα που πρωταγωνιστούν στο «σίριαλ» είναι από τα «καμάρια» αυτού του συστήματος. Οι στόχοι και σκοποί που εξυπηρετούνται είναι του ίδιου του συστήματος.

Ομως, τίποτα απ' όσα γίνονται, λέγονται κι ακούγονται γι' αυτή την υπόθεση, δε μας παραξενεύει. Ηταν γνωστό ότι υπάρχουν μεγαλοβιομήχανοι κι εφοπλιστάδες που έχουν στη «δούλεψή» τους και στο μισθολόγιο - φανερό, ή μυστικό - δημοσιογράφους, δικηγόρους, πολιτικούς. Υποψιαζόμαστε ότι η «17 Ν», ως κατασκεύασμα και εκτελεστικό όργανο μυστικών και άλλων υπηρεσιών, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολλές και διάφορες «δουλιές». Από το προβοκάρισμα της αγωνιστικής λαϊκής δράσης και την πολιτική συκοφάντηση της ταξικής πάλης και του κόμματος της εργατικής τάξης μέχρι τους αλληλοεκβιασμούς και το αιματηρό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ανάμεσα στα μέλη της αστικής τάξης.

Χάνονται πολλοί στο «λαβύρινθο» των αλληλοσυνδέσεων, των διαπλοκών ανάμεσα στις συνιστώσες της υπόθεσης. Και κάποιοι αναρωτιούνται τι δουλιά είχε ν' αναμειχθεί ο πρωθυπουργός, μετατρεπόμενος σε «ταχυδρόμο» της κυρίας Αγγελοπούλου. Μα, πολιτικός εκπρόσωπος αυτού του «κόσμου» είναι ο Κ. Σημίτης, μ' αυτούς «νταραβερίζεται». Υστερα, η «αποκάλυψη» της υπόθεσης συμφέρει την κυβέρνηση, καθώς βοηθάει να γίνει πιστευτό το «παραμύθι» της ότι, δήθεν, η «17Ν» δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά μια ολιγομελής ομάδα πιστολέρο - εκβιαστών. Αν το «παραμύθι» περάσει, δε θ' αναζητηθούν πολιτικές και άλλες ευθύνες, εντός και εκτός συνόρων, για τη δημιουργία και τη δράση της.

Αλλά, σιγά μην υπάρχουν πολλοί, σε τούτο τον τόπο, που πιστεύουν ακόμα στα πολιτικά παραμύθια. Ούτε, βεβαίως, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως μπορεί να βγει άκρη σ' αυτή την υπόθεση, να ξεκαθαριστεί ως το τέλος μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Οπως δε βγήκε άκρη για το σκάνδαλο Κοσκωτά και τόσα άλλα «σκάνδαλα», που σχετίζονται με τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου και της πολιτικής εξουσίας που τα υπηρετεί. Το καπιταλιστικό σύστημα δεν καθαρίζεται, δε διορθώνεται, δεν αλλάζει. Ανατρέπεται και καταργείται.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Η ρίζα του προβλήματος

Λίστες δημοσιογράφων που χρηματίζονται από οικονομικούς ή πολιτικούς παράγοντες. Δημοσιογράφοι, με ή χωρίς εισαγωγικά, που εκμεταλλεύονται το ρόλο και τη θέση τους, ασκώντας εκβιασμούς σε βάρος των δεύτερων. Και διάφορα άλλα παρόμοια. Είναι ορισμένα απ' όσα ακούγονται τις μέρες αυτές, στα διάφορα τηλεπαράθυρα. Κι από κοντά, κάποιοι παριστάνουν τους έκπληκτους, κάποιοι άλλοι απαιτούν αηδιασμένοι κάθαρση, εδώ και τώρα, ορισμένοι ξαναπροτείνουν τα γνωστά μέτρα διαφάνειας και ελέγχου και, ουσιαστικά, κανένας τους δεν τολμά να αποκαλύψει και ν' αγγίξει τη ρίζα του προβλήματος.

Τι περίμεναν να συμβεί, δηλαδή, όταν τα πάντα - και η ενημέρωση - έχουν εμπορευματοποιηθεί - και, μάλιστα, σε χυδαίο πλέον βαθμό - όταν όλοι προσκυνούν το θεό της αγοραπωλησίας και οι ...αξίες που κυριαρχούν στην κοινωνία μας είναι το ευρώ, οι «νόμοι της αγοράς» και η λαϊκή ρήση «άρπαξε να φας και κλέψε να 'χεις»; Αυτά δεν καλλιεργούν καθημερινά και πολύμορφα οι κυβερνώντες και οι άλλες, κυρίαρχες δυνάμεις του τόπου; Δεν προσφέρουν κάθε μέρα, ανάλογα πρακτικά παραδείγματα, συνοδευόμενα, μάλιστα, με μπόλικες δόσεις προκλητικής υποκρισίας και ξετσίπωτης διγλωσσίας;

Το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι, λέει ο λαός μας, κι έχει δίκιο. Μόνον που στη συγκεκριμένη περίπτωση το κεφάλι δεν είναι μόνον ή κυρίως οι λίγοι «έχοντες και κατέχοντες» την οικονομική και πολιτική εξουσία της χώρας. Είναι, πρώτα και κύρια, το ίδιο το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα, η σαπίλα του οποίου γίνεται όλο και περισσότερο φανερή.

Ο μόνος δρόμος

Δε λέμε, βάσιμες είναι οι περιεχόμενες στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ διαπιστώσεις, που εκδόθηκε με αφορμή την τελευταία «υπόθεση εκβιασμών» και το σημείωμα Αγγελόπουλου. Για παράδειγμα, σωστή, γενικά, είναι η διαπίστωση ότι «το τοπίο της ενημέρωσης έχει υποστεί τόσες και τέτοιες επεμβάσεις από διάφορα κέντρα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, ώστε να έχει δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για πάσης φύσης διαπλοκές και χρηματισμούς δημοσιογράφων». Πέρα από τις όποιες διαπιστώσεις, όμως, η ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΑ δε λέει απολύτως τίποτε. Η πρότασή της, προς την κυβέρνηση και τη Βουλή, περί «αρμοζόντων θεσμικών μέτρων, που θα θέσουν φραγμούς στην κατάσταση αυτή και τις ποικίλες εκφάνσεις της» αποτελεί, ουσιαστικά, άλλο ένα παράδειγμα του γνωστού «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...».

Η αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης και της συνεχιζόμενης κατηφόρας απαιτεί την ευθεία σύγκρουση με τις κυρίαρχες σήμερα πολιτικές και λογικές της αγοράς και των νόμων της. Απαιτεί την ευθεία σύγκρουση με την εμπορευματοποίηση της ενημέρωσης και φέρνει στο προσκήνιο - εκτός πολλών άλλων - το κρίσιμο ζήτημα του ρόλου των ΜΜΕ και, επομένως, της ιδιοκτησίας τους. Προϋποθέτει την αποκάλυψη και ανάδειξη της κοινής ρίζας, που βρίσκεται τόσο στη βάση της «κρίσης της ενημέρωσης», αλλά και των εργασιακών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων των δημοσιογράφων, όσο και των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι και απαιτεί τη συμπαράταξη των πρώτων με τους δεύτερους.


ΣΕΛ.  8   -   9
Ομοιότητες

Ο ένας ήταν κάποτε, το Μάη του 1968 στο Παρίσι, ο «κόκκινος» Ντάνι και συναγωνιζόταν τους τότε Γάλλους «μαοϊκούς» σε αριστερίστικες ρητορείες και ενέργειες. Ο άλλος, περίπου την ίδια περίοδο και σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος έχει πει, θεωρούσε την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών ως τον αποτελεσματικότερο δρόμο αντιδικτατορικής αντίστασης στην Ελλάδα. Τις προάλλες, βρέθηκαν μαζί στο Ευρωκοινοβούλιο και αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις και αστειάκια. Ο δεύτερος, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρώτος, ως ευρωβουλευτής των «Πρασίνων».

Παράλληλες πορείες...

Αφαιμάξεις

Νέες, με σήμα της ΕΟΚ,

θα γίνουν διατάξεις,

σε πρώτη φάση θα κοπούν

και άλλο οι συντάξεις

και πιο μετά χειρότερο

θα καταστεί το «μέτρο»

και σύνταξη θα παίρνουμε

από τον ...άγιο Πέτρο!

* * *

Τέτοια μαντάτα έφτασαν

προχτές απ' τις Βρυξέλλες,

πάν' και το αίμα να μας πιουν

τ' αφεντικά οι βδέλλες,

δεν πρόκειται ν' αφήσουνε

στο σώμα μας σταγόνα,

άμα δε γίνει πιο πλατύ

το μέτωπο του αγώνα!


Ο οίστρος

Να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες

Κι όμως, οι δυνατότητες είναι μεγάλες. Οι δυνατότητες για χωρίς όρια δράση μέσα στην εργατική τάξη, στη νεολαία, στα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα, στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης των κομμουνιστών. Δείκτης αδιάψευστος γι' αυτό η κυριακάτικη εξόρμηση με το «Ριζοσπάστη». Πάνω από 17.000 φύλλα η κυκλοφορία του σε Αθήνα και Πειραιά. Και δε φτάσαμε παντού όπου μπορούσαμε να πάμε. Υπάρχουν πολλά περιθώρια. Είναι συμπέρασμα που βγήκε «αυθόρμητα» σαν μετρήσαμε το αποτέλεσμα. Αλλωστε, έχουμε πιάσει και πολύ μεγαλύτερους στόχους, αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Οι απλοί άνθρωποι του μόχθου, ζώντας καθημερινά την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ελπίζουν από τη δράση του ΚΚΕ. Μπορούν ν' αντλήσουν δύναμη απ' αυτήν για να τσακίσουν τη βαρβαρότητα. Και πρέπει να τους τη δίνουμε καθημερινά. Αλλωστε, η πολύμορφη πολιτική εξόρμηση του Κόμματος, η δουλιά διαρκείας με το λαό, προκειμένου να γίνει αποδέκτης-γνώστης των θέσεων του ΚΚΕ, με στόχο να συσπειρωθεί στον κοινωνικοπολιτικό αγώνα, για το Μέτωπο, πρέπει να εντείνεται καθημερινά. Με το «Ρ» στο χέρι και την Απόφαση της ΚΕ για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εξόρμηση των κομμουνιστών την Κυριακή στις γειτονιές του Λεκανοπεδίου ήταν ένα μεγάλο βήμα γι' αυτό το σκοπό, αλλά δε φτάνουν μόνον αυτά τα βήματα. Χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τη συνέχεια.

Και πρώτ' απ' όλα να μπουν όλες οι δυνάμεις στη μάχη. Υπάρχουν τεράστιες εφεδρείες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Και η εξόρμηση με το «Ριζοσπάστη» της ερχόμενης Κυριακής μάς βάζει ακριβώς μπροστά σ' αυτό. Καλύτερη οργάνωση της δουλιάς, όλες οι δυνάμεις στη μάχη, για ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα, για ακόμη μεγαλύτερη κυκλοφορία, για να συναντήσουμε ακόμη περισσότερες οικογένειες από τα λαϊκά στρώματα, να γίνει μια ακόμη αφετηρία ώστε να αναπτυχθούν πλατύτεροι δεσμοί, να εξασφαλιστεί σταθερή πολιτική σχέση μαζί τους, προκειμένου να ενταχθούν στους αγώνες που έρχονται. Να συμβάλουν στη συγκρότηση και ενεργητική συμμετοχή στις κοινωνικοπολιτικές συσπειρώσεις στα διάφορα μέτωπα πάλης. Στη συγκεκριμένη έκδοση της εφημερίδας θα υπάρχει ειδικό ένθετο με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τις συνεργασίες, τις συσπειρώσεις, τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου.

Η διακίνηση του «Ριζοσπάστη» αποτελεί ένα από τα καλύτερα μέσα για τη δημιουργία και ισχυροποίηση των δεσμών του ΚΚΕ με το λαό. Η προβολή και εκλαΐκευση των θέσεων και της πολιτικής του ΚΚΕ, η αποκάλυψη των αντιλαϊκών επιλογών των κομμάτων του κατεστημένου, σε καθημερινή βάση περνάνε μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας του Κόμματος, συμβάλλοντας έτσι και στην ιδεολογικοπολιτική ενημέρωση και στην οργάνωση των αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Στόχος της πολιτικής εξόρμησης του Κόμματος είναι και η προώθηση συσπειρώσεων και συμμαχιών, για να ενισχυθεί η κοινωνικοπολιτική δράση ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό, για τους αγώνες που έρχονται, ενόψει και της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. Να δώσουμε λοιπόν αποφασιστικά όλες μας τις δυνάμεις για την προοπτική που χαράσσει η πολιτική εξόρμηση του Κόμματος. Για να κάνουμε την υπόθεση του Μετώπου για τη λαϊκή εξουσία υπόθεση των μαζών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ