Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προβλημάτων... συντονισμού συνέχεια...

Γρηγοριάδης Κώστας

Για τα... προβλήματα συντονισμού των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, όπως έγιναν φανερά με το νέο μήνυμα του μπιν Λάντεν, που βρισκόταν ήδη - σύμφωνα με τον Κόλιν Πάουελ - στην κατοχή του αραβικού καναλιού «Αλ Τζαζίρα», αλλά το τηλεοπτικό κανάλι δε γνώριζε τίποτε και μόνο μετά από μερικές ώρες ανακοίνωσε πως ήρθε στην κατοχή του η σχετική κασέτα, γράφαμε χτες. Το θέμα όμως είχε και συνέχεια. Ενώ, σε αντίθεση με το παρελθόν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έσπευσε τούτη τη φορά να επιβεβαιώσει αμέσως την εγκυρότητα του σχετικού μηνύματος και να το χρησιμοποιήσει ως απόδειξη των σχέσεων του μπιν Λάντεν με το καθεστώς του δικτάτορα Χουσεΐν. Οταν το μήνυμα μεταδόθηκε ολόκληρο από το αμερικανικό δίκτυο NBC, οι Αμερικανοί άκουσαν τον «άρχοντα του τρόμου» - ανάμεσα σε άλλα - να καταγγέλλει τους «υποκριτές του Ιράκ» ως «άπιστους», μαζί με τις κυβερνήσεις της Υεμένης, του Πακιστάν, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Μαρόκου, της Νιγηρίας κλπ. Και όχι μόνον αυτά. Το μήνυμα καλούσε, επίσης, τους Ιρακινούς «να ξεσηκωθούν και να ανατρέψουν τον Σαντάμ».

Περιττό να σημειώσουμε ότι το τμήμα αυτό του μηνύματος του Μπιν Λάντεν, «ως διά μαγείας», εξαφανίστηκε από τα αμερικανικά δίκτυα...

Περιμένουμε τις εξηγήσεις

Ενα χρεοκοπημένο ουσιαστικά δήμο άφησε πίσω της η πρώην δημοτική αρχή της Νίκαιας. Το συνολικό χρέος του δήμου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, που ανακοίνωσε προχτές ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος, ξεπερνά τα 12 δισ. δραχμές. Από το τεράστιο αυτό ποσό, 3,5 δισ. δρχ. αφορούν απλήρωτα εντάλματα για προμήθειες και έργα και 6,5 δισ. σε έντοκα δάνεια τραπεζών. Ακόμη και προκαταβολή 1,5 δισ. δρχ., από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2003 και του 2004, έδωσε η κυβέρνηση στον εκλεκτό της, πρώην δήμαρχο Β. Τράπαλη και, μάλιστα, λίγο πριν από τις περσινές δημοτικές εκλογές.

Και, βέβαια, πολύ καλά κάνουν η νέα δημοτική αρχή και οι μαζικοί φορείς της Νίκαιας, που συμπαρατάσσονται και σχεδιάζουν ήδη τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες, για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων του δήμου και των εργαζομένων, αλλά οι κυβερνώντες έχουν χρέος να τοποθετηθούν και να δώσουν εξηγήσεις, για όλα τα παραπάνω. Περιμένουμε, λοιπόν, τις απαντήσεις τους. Και κάνουμε από τώρα καθαρό το εξής: Μη μας πουν ότι δε γνώριζαν. Η... εξήγηση αυτή απορρίπτεται εκ των προτέρων...

Τους τα χρωστάνε ακόμα...

Η χιονόπτωση των τελευταίων ημερών, που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις συγκοινωνίες, φέρνει ξανά στην επιφάνεια τις τεράστιες ελλείψεις σε μηχανήματα αποχιονισμού και διάνοιξης δρόμων, που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι νομαρχίες. Αρκετές φορές στο παρελθόν οι ελλείψεις αυτές αναπληρώνονταν με τη μίσθωση μηχανημάτων από ιδιώτες κι έτσι μπορούσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ανταποκρινόταν, κάπως, στις υποχρεώσεις της.

Τούτη τη φορά, όμως, δύσκολα οι δήμοι και οι νομαρχίες θα βρουν ιδιώτες πρόθυμους να δώσουν τα μηχανήματά τους. Κι αυτό γιατί πολλοί απ' αυτούς τα είχαν δώσει για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας του περσινού χειμώνα κι ακόμα δεν πληρώθηκαν γι' αυτό. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα έδινε χρήματα από τα ΠΣΕΑ στις νομαρχίες για να πληρώσουν τους ιδιώτες, αλλά - όπως το συνηθίζει - δεν τήρησε την υπόσχεσή της.

Η Αυτοδιοίκηση, λοιπόν, παρακαλάει τους ιδιώτες να προσφέρουν τα μηχανήματά τους, εκείνοι απαντούν «επί τη παλάμη...», αυτή ανταπαντά «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» και, τελικά, την πληρώνουν, όπως πάντα, οι πολίτες...

Μόνο κατ' όνομα...

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, η ιδιωτική ασφάλιση - κι εγώ είμαι πιο αρμόδιος να μιλήσω για την ιδιωτική ασφάλιση - δεν μπορεί να προσφέρει τα εχέγγυα και τη σταθερότητα που χρειάζεται ο πολίτης στον τομέα των συντάξεων και της υγείας». Τάδε έφη προχτές, ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος, στα εγκαίνια του πρότυπου ογκολογικού Νοσοκομείου του ιδρύματος «Γεώργιος Γεννηματάς». Κι όχι μόνον. Δεν παρέλειψε, επίσης, να «μνημονεύσει» την υποχρέωση όλων, στη δύσκολη και ρευστή εγχώρια και διεθνή κατάσταση, να στηρίξουν το θεσμό των κοινωνικών ασφαλίσεων, τόσο στον τομέα των συντάξεων όσο και της υγείας!

Κι αν αναρωτιέστε, αν διαβάσατε καλά, σας βεβαιώνουμε, ότι έτσι ακριβώς τα είπε. Βέβαια, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, που λέει κι ο λαός μας. Γιατί, πέρα από τις εξυπηρετούμενες σκοπιμότητες της δημιουργίας ενός κοινωνικού προφίλ, η κυβέρνηση και ο κ. διοικητής θέλουν το θεσμό των ασφαλίσεων μόνο κατ' όνομα κοινωνικό. Αλλωστε, η μέχρι σήμερα πορεία τους προσφέρει πλείστες όσες αποδείξεις, καθώς πάμπολλες υπηρεσίες του ΙΚΑ έχουν προσφερθεί στην κερδοσκοπία της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Από το σύστημα πληροφορικής, μέχρι το πρωτόκολλο συντάξεων. Κι από τη μέχρι χτες εκχώρηση της «καρδιάς» της απονομής των συντάξεων (απομακρύνθηκε η εταιρία, λόγω της πίεσης των εργαζομένων) μέχρι την πρόσφατη εκχώρηση του ελέγχου των συνταγών.

Τα συνταγματικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, είναι εκπληκτικό: Η κυβέρνηση αποδείχνει τη συνταγματική της προσήλωση, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, που η ...ίδια εισηγήθηκε! Γιατί, φυσικά, τίποτε άλλο δε συνιστά η άρνησή της (η αδυναμία της, όπως ουσιαστικά λέει) να φέρει νομοθετική ρύθμιση για το ασυμβίβαστο!

Ο πρωθυπουργός - όπως μάθαμε - τσαντίστηκε με την εξέλιξη που είχαν τα πράγματα στην ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά μάλλον θα του περάσει. Ούτως ή άλλως, το 'χε πει από την αρχή στους βουλευτές του ότι αρνητική ψήφος δε συνιστά και απόρριψη της κυβέρνησης. Πολλοί είχαν μιλήσει για μεθόδευση τότε...

Τώρα, σε ποιο Κοινοβούλιο θα καταλήξουμε μετά από όλη αυτήν την εξέλιξη, θα το διαπιστώσουμε στο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι από τώρα μπορούν να τρίβουν τα χέρια τους και να ...υπογράφουν επιταγές οι κάθε λογής «σπόνσορες» της πολιτικής ζωής.

ΔΕ ΛΕΜΕ, έχουν πλάκα τα ...τσαλιμάκια ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους τραπεζίτες, μετά την έκδοση των λεγόμενων «λαϊκών ομολόγων». Οταν απλώς τα παρακολουθείς, όμως. Γιατί, όταν παίζονται στις πλάτες των καταναλωτών, τότε προφανώς δημιουργούν τεράστια προβλήματα.

Και δεν έχει περάσει, βέβαια, και πολύ καιρός από τότε που ο Παπαντωνίου, αλλά και ο διάδοχός του στο υπουργείο Οικονομίας, καμάρωναν για τη ...φοβερή και ...τρομερή πολιτική μείωσης των επιτοκίων. Προφανώς, όλ' αυτά ήταν ένα μικρό διάλειμμα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τρόπος του λέγειν, δηλαδή. Εδώ που τα λέμε, και τα μέχρι σήμερα επιτόκια των δανείων δεν ήταν χαμηλά...

Πάντως, από τη Δευτέρα, που θα ξεκινήσουν, όπως φαίνεται, τα αυξημένα επιτόκια, τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα και περισσότερο δυσβάστακτα για όσους έχουν πάρει δάνεια. Και δεν είναι καθόλου λίγοι. Μάλλον, μιλάμε για τη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία - μόνο και μόνο για να μην είμαστε απόλυτοι... - των εργαζομένων. Αλλωστε, πώς να τα βγάλεις πέρα μόνο με τα ισχύοντα πενιχρά μεροκάματα...

Οσο για τους τραπεζίτες, μάλλον ακούγονται αστείες οι δικαιολογίες τους περί ανελαστικού περιβάλλοντος ανάπτυξης, όταν ακόμη και τα επίσημα κέρδη τους μετριούνται σε τρισεκατομμύρια...

Αυτά, σε μια χώρα που οι κάτοικοι της χρωστούν περισσότερα απ' όσα κατέχουν και μπλέκονται ολοένα και περισσότερο σε καταστάσεις από όπου ...ξεμπερδεύεις, είτε μπαίνοντας στον Κορυδαλλό, είτε σε «μαύρες» τραπεζικές λίστες.

Οι «σωτήρες» του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΤΝ) είναι ένα από τα σημαντικότερα «ευαγή ιδρύματα» του ιμπεριαλισμού, που με τη δράση του αναλαμβάνει να «θεραπεύσει» τις διάφορες οικονομικές «ασθένειες» σε κυβερνήσεις των χωρών - μελών του, δίνοντας τις κατάλληλες «συνταγές». Επίσης, διεκδικεί και τον τίτλο του «σωτήρα», με τα δάνεια «στήριξης» που προσφέρει σε οικονομίες που απειλούνται με κατάρρευση. Την περασμένη Τρίτη, το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, που συνοψίζεται σε 3 βασικά σημεία. Πρώτον, απονομή ευσήμων στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για τις μέχρι τώρα αντιλαϊκές της επιδόσεις με την επισήμανση πως «στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, σημειώθηκαν αξιοσημείωτες εξελίξεις». Δεύτερον, διαπίστωση πως τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα «διαρθρωτικών» μέτρων ήταν ισχνά, με συνέπεια η οικονομία να παραμένει ασθενής και κατά συνέπεια να εξακολουθούν να την απειλούν μια σειρά «κίνδυνοι». Τρίτον, με βάση τη διαπίστωση ότι η οικονομία παραμένει ασθενής, καλεί την κυβέρνηση Σημίτη όχι μόνο να ξεχάσει κάθε ιδέα για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, αλλά να μειώσει μισθούς και συντάξεις, να προχωρήσει με μεγαλύτερη τόλμη στις ιδιωτικοποιήσεις και στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, καθώς και σε νέες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συνταξιοδότησης - κοινωνικής ασφάλισης.

Μεταξύ των «κινδύνων» που απειλούν την ελληνική οικονομία, οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ επικαλούνται το δημόσιο χρέος και τα κρατικά ελλείμματα (αντί να μειωθούν, αυξάνονται), τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου (διογκώνονται επικίνδυνα), τον πληθωρισμό (έχει αρχίσει να «δαγκώνει», καθώς είναι σχεδόν διπλάσιος της ευρωζώνης), την ανεργία (καλπάζει στα ύψη και πλήττει ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες), τα ασφαλιστικά ταμεία (που, παρά τη μεταρρύθμιση που έγινε, παραμένουν προβληματικά και μετά από λίγα χρόνια δε θα έχουν χρήματα να πληρώσουν τις συντάξεις) κλπ. Στην ουσία, πρόκειται για προβλήματα υπαρκτά, γι' αυτό, ακούσαμε και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνα, να δηλώνει δημόσια πως συμφωνεί με το ΔΝΤ!

Αυτό που δε λέει ούτε αυτή η έκθεση ούτε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι πως τα προβλήματα που ταλανίζουν την οικονομία και τον εργαζόμενο ελληνικό λαό, παράγονται και αναπαράγονται από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει ευλαβικά και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας πιστά τις συνταγές του ΔΝΤ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, που ιδρύθηκαν και υπάρχουν για να υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου (ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΣΕΒ, κλπ.). Σ' αυτό συνηγορεί επίσης η Αργεντινή, η Τουρκία και άλλες χώρες, οι οποίες εφαρμόζοντας τα «σωτήρια» προγράμματα του ΔΝΤ, όχι μόνο δε σώθηκαν, αλλά οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία ή στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται, δεν είναι «ποιος θα μας σώσει από τους σωτήρες», αλλά πότε ο ελληνικός λαός θα αφήσει στην άκρη τη «θεία υπομονή» του και θα εκφράσει τη θεία οργή με το συντονισμό της πάλης για την ανατροπή αυτή της καταστροφικής για τη χώρα πολιτικής!


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Το «νέο πρόσωπο» για τις ΗΠΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Σε μια χώρα, όπου οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πιο θετική άποψη για τον Σαντάμ Χουσεΐν απ' ό,τι για τον Τζορτζ Μπους και όπου η πλειοψηφία πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι εξίσου αντιδημοκρατικές με το Ιράκ, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έδειξε κουράγιο σπάνιο για Ελληνα πολιτικό. Η νέα δήμαρχος της Αθήνας δημόσια επιτέθηκε κατά της τυραννίας στο Ιράκ, ενώ την προηγούμενη βδομάδα κατάφερε να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο ψήφισμα, που καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μη συμμόρφωση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας από το Ιράκ. Οι ενέργειές της, καθώς και το υπόβαθρό της την αναδεικνύουν ως ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, η οποία φαίνεται ότι κυριαρχείται από λαϊκιστές πρόθυμους να καλλιεργήσουν το αντιαμερικανικό και το αντιδυτικό αίσθημα. Η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, όμως, και του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, άλλαξαν το πρόσωπο της χώρας στο εξωτερικό, συνεργαζόμενοι στενά με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, υιοθετώντας μια φωτισμένη προσέγγιση με την Τουρκία και την Κύπρο. Η κυρία Μπακογιάννη ταιριάζει σ' αυτό το φιλοδυτικό ρεύμα».

Πρόκειται για το πορτρέτο, που φιλοτεχνεί στη δήμαρχο Αθηναίων μία από τις πλέον συντηρητικές εφημερίδες των ΗΠΑ, η «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» (το απόσπασμα από τη «Ναυτεμπορική»). Τα συμπεράσματα δικά σας.

Οι... ειρηνικές λύσεις

«Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών και των Διεθνών Οργανισμών πρέπει να είναι καθοριστικός για την επίτευξη ειρηνικής λύσης. Μιας ειρηνικής λύσης που θα βασίζεται σαφέστατα στις εφαρμογές των αποφάσεων του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ από όπλα μαζικής καταστροφής, σε συνδυασμό πάντα με το δικαίωμα του ιρακινού λαού στη ζωή, την ευημερία και την πρόοδο». Αυτά σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, η ανακοίνωση της Ο.Χ.Δ. ΠΑΣΟΚ - ΕΛ.ΠΕ. και καλεί τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση του Συντάγματος. Και δε λέμε, τις θέσεις του κόμματός τους υποστηρίζουν οι συγγραφείς της ανακοίνωσης. Και, βέβαια, την πρώτη θέση κατέχει αυτή που «νομιμοποιεί» τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Ιράκ (έστω τις «ειρηνικές»), με πρόσχημα τις γνωστές αποφάσεις του ΣΑ. Για το λόγο αυτό, ίσως, περιέχονται πολλά και διάφορα στην ανακοίνωση, περί των δικαιωμάτων των λαών, αλλά πουθενά δεν είδαμε το παραμικρό για το πρώτιστο δικαίωμα να καθορίζουν οι ίδιοι τις τύχες τους...

ΥΓ: Περιττό, βέβαια, να σημειώσουμε ότι η ανακοίνωση δε λέει τίποτε για την εμπλοκή της χώρας μας, τις κάθε λογής «διευκολύνσεις» στις ΗΠΑ, τη μέχρι σήμερα στήριξη του εγκληματικού και απάνθρωπου εμπάργκο απ' όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, την ΕΕ, κλπ., κλπ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εκατομμύρια στους δρόμους

Τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, που πραγματοποιούνται αύριο στην Αθήνα και σε δεκάδες πρωτεύουσες νομών απ' τη μια άκρη της Ελλάδας έως την άλλη, δεν είναι υπόθεση λίγων, δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνον του φιλειρηνικού κινήματος. Πρέπει η επιτυχία τους να γίνει υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης, σύσσωμου του λαού της χώρας. Να σημάνουν την απαρχή ενός παλλαϊκού ξεσηκωμού κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Να ταρακουνήσουν συθέμελα τους θώκους εκείνων που στη χώρα μας έχουν προαποφασίσει να προσφέρουν για μια ακόμα φορά «γην και ύδωρ» προκειμένου να ευοδωθούν οι άνομες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, να (ξανα)κάνουν τη χώρα ορμητήριο ενός άδικου πολέμου.

Να είμαστε, λοιπόν, εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους του αγώνα. Και να τους περπατήσουμε για όσο χρειαστεί. Αυτή τη φορά είναι πραγματικά στα χέρια των λαών, κάθε λαού χωριστά και όλων μαζί, να αποτρέψουμε αυτόν τον πόλεμο, να σταματήσουμε τη σφαγή του ιρακινού λαού και τις συνέπειες που θα επέλθουν για όλους τους λαούς του κόσμου. Δε χρειάζεται παρά η απόφασή μας να πάρουμε μέρος στα συλλαλητήρια, να είμαστε εκεί όπου καλεί το χρέος μας και το δικαίωμά μας στην ειρήνη, εκεί όπου καλεί η οφειλόμενη αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουμε σε έναν λαό που ήδη δεινοπαθεί και στο δικαίωμά του να ζήσει ειρηνικά και να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του, να γράψει ο ίδιος τις εξελίξεις στη χώρα του. Εκεί όπου μας καλεί ακόμα η ανάγκη να αποτρέψουμε τα χειρότερα που έρχονται, τους νέους πολέμους που «κατασκευάζονται», τις συνέπειές τους, αφού με βεβαιότητα θα αξιοποιηθούν ως πρόσχημα για τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων ακόμα και σε χώρες που βρίσκονται εκατοντάδες, χιλιάδες μίλια μακριά από το Ιράκ.

Το Σάββατο μπορούμε να γράψουμε μια νέα λαμπρή σελίδα στην πλούσια Ιστορία αγώνων του λαού μας. Συμμετέχοντας και καταδικάζοντας τον πόλεμο και τους φορείς του, απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει πίσω τη δέσμευσή της για παροχή τεχνικών διευκολύνσεων στη διεξαγωγή του πολέμου. Απαιτώντας άμεση απεμπλοκή της χώρας μας.

Τις ώρες που μεσολαβούν έως αύριο ας κάνει ο καθένας από μας στο χώρο όπου ζει, σπουδάζει, εργάζεται, δική του υπόθεση την επιτυχία των συλλαλητηρίων. Ενημερώνοντας και μεταφέροντας το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Η μάχη όμως δε σταματά το Σάββατο, ίσα ίσα τότε αρχίζει. Η αποτροπή του πολέμου απαιτεί λαϊκή ετοιμότητα και εγρήγορση. Απαιτεί κλιμάκωση της πάλης με ποικιλομορφία και αιτήματα τέτοια που να αφυπνίζουν ολοένα και περισσότερες συνειδήσεις, που να ωθούν περισσότερους στην αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση και δράση. ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ.

Ο... ανθρωπιστικός πόλεμος

Μπορεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 1,5 εκατομμύριο οι νεκροί Ιρακινοί, λόγω του 12ετούς εμπάργκο και των συχνών πυκνών αεροπορικών βομβαρδισμών. Μπορεί ένα στα τέσσερα παιδιά να πάσχει από χρόνιο υποσιτισμό, ενώ το 50% των εγκύων γυναικών να έχει αναιμία, λόγω έλλειψης σιδήρου. Μπορεί, σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς, ένας νέος πόλεμος να σημάνει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, αρκετά εκατομμύρια άστεγους, πρόσφυγες και πεινασμένους, μαζικές επιδημίες ασθενειών, κλπ., κλπ.

Ολ' αυτά, όμως, είναι ψιλά γράμματα για τις ηγεσίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Κι όχι μόνον αυτό. Διαθέτουν και το απύθμενο θράσος να διαλαλούν από τώρα το... ανθρωπιστικό μέρος του επαπειλούμενου πολέμου. «Από την πρώτη ημέρα του πολέμου, ο αμερικανικός στρατός θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών του ιρακινού λαού. Θα μοιράζει τρόφιμα, φάρμακα και νερό στους Ιρακινούς πολίτες. Μάλιστα, η αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων από τα συγκεκριμένα αγαθά, τα οποία αποστέλλονται από την Ουάσιγκτον, έχει, ήδη, αρχίσει».

Αυτά είπε ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, μιλώντας στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Να 'στε σίγουροι ότι θα έχουν προγραμματίσει και τα σχετικά τηλεοπτικά σόου...

Ωρα ευθύνης

Εσύ το μόνο ανάχωμα

στου πόλεμου την μπόρα,

μην έχεις όποιον δισταγμό

είναι ευθύνης ώρα,

μην πεις μικρός είμαι εγώ

κι άπραγος έτσι μείνεις,

σήκω κι αμέσως θα το δεις

μεγάλος πως θα γίνεις!

*

Εσύ το μόνο ανάχωμα,

εσέ ο καιρός ορίζει

για την ειρήνη να βρεθείς

σε κάποιο μετερίζι,

απ' τον αγώνα έξω μη βγεις,

τα χέρια σου μη νίψεις,

θα σε βαραίνουν ενοχές

μεθαύριο και τύψεις!


Ο Οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ