Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η άλλη όψη του πολέμου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η λεγόμενη εαρινή σύνοδος κορυφής της ΕΕ ξεκινά αύριο το πρωί τις διήμερες εργασίες της, στις Βρυξέλλες, ενώ, λίγες ώρες πριν θα έχει λήξει το 48ωρο τελεσίγραφο του Τζ. Μπους προς το Ιράκ και, πιθανόν, να έχουν ξεκινήσει και οι πολεμικές επιχειρήσεις. Και δεν αμφιβάλουμε, βέβαια, πως οι οξυμένες την περίοδο αυτή αντιθέσεις του γαλλογερμανικού άξονα, με αυτόν των «πρόθυμων» συμμάχων του Τζ. Μπους, θα κυριαρχήσουν, έτσι ή αλλιώς, στην επικαιρότητα της συνόδου, αλλά θα συμβουλεύαμε τους αναγνώστες μας, να αντιμετωπίσουν με άλλη τόση προσοχή και τα υπόλοιπα θέματα, που θα συζητήσουν οι «15».

Πρώτον, γιατί οι αντιλαϊκές πολιτικές και τα αντεργατικά μέτρα είναι η άλλη όψη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και, μάλιστα, τόσο περισσότερο εντείνονται, όσο περισσότερο γίνεται φανερό το αποκρουστικό πρόσωπο του τελευταίου. Και δεύτερον, γιατί οι όποιοι μεταξύ τους ανταγωνισμοί και αντιθέσεις μπαίνουν στην άκρη, όταν καλούνται να αποφασίσουν, για τις τύχες των εργαζομένων και των λαών. Αλλωστε, η προ ολίγων εβδομάδων κοινή επιστολή των Μπλερ, Σρέντερ και Σιράκ, προς την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, σχετικά με την αυριανή σύνοδο και την ανάγκη λήψης ακόμη περισσοτέρων αντεργατικών μέτρων, δεν αποτελεί μόνο μια χαρακτηριστική απόδειξη των προαναφερομένων, αλλά και προδιαθέτει για τις σχετικές αποφάσεις.

Ο φόβος

«Η απορία είναι εύλογη. Σε τι χρησιμεύει ο διαγωνισμός αντιπολεμικού μένους σε μια χώρα, όπου όλοι είναι εναντίον του πολέμου και η οποία δεν πρόκειται να εμπλακεί πουθενά; Σε ποιους απευθύνεται; Και ποιο είναι, τελικά, το ζητούμενο;

Διότι, αν είναι να καταδικάσουμε τον πόλεμο, τον καταδικάζουμε ομοφώνως και απερίφραστα. Αν είναι να τον εμποδίσουμε, δεν περνάει από το χέρι μας. Για όλα τα άλλα, ευχαριστούμε και μακριά. Είπαμε ότι δε θέλουμε θανάτους στη Βαγδάτη, αλλά όχι και να αναστήσουμε τίποτε νεκρούς στην Αθήνα».

Ποιος αναρωτιέται και απαντά, ταυτόχρονα; Ο Ι. Κ. Πρετεντέρης στο χτεσινό «Βήμα». Και σημειώνουμε το σχετικό απόσπασμα, γιατί, πέρα από την ολοφάνερη υποκρισία, που αποπνέει, κάνει φανερό και το φόβο των κυρίαρχων δυνάμεων, μπροστά στις συνεχώς αυξανόμενες αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και του λαού.

Οι Πόντιοι Πιλάτοι...

Πάντως, για να μην ...αδικούμε την κυβέρνηση, πρέπει να σημειώσουμε, πως έχει μαζί της, τόσο τη ΝΔ, όσο και το ΣΥΝ. Μπορεί, η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να είναι κατηγορηματικά αντίθετη στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μπορεί, επίσης, να είναι εξίσου αντίθετη στην οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν. Μπορεί, να απαιτεί την άμεση διακοπή κάθε διευκόλυνσης στις πολεμικές επιχειρήσεις, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας, την επιστροφή των ελληνικών πολεμικών πλοίων από τον Περσικό Κόλπο και την Ανατολική Μεσόγειο κλπ., κλπ., αλλά οι ηγεσίες των τριών κομμάτων παριστάνουν τους Πόντιους Πιλάτους.

Οι υποχρεώσεις...

Η Ελλάδα δε συμμετέχει, ούτε και θα εμπλακεί στον πόλεμο, γιατί η βία είναι το ύστατο μέσο, που χρειάζεται τη σαφή νομιμοποίηση του ΟΗΕ, δήλωσε χτες ο Κ. Σημίτης και συμπλήρωσε: Η χώρα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από τις διεθνείς της συμφωνίες και συμβάσεις. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δε θα συμμετάσχει και δε θα εμπλακεί στον πόλεμο, αλλά θα «κρατάει το φανάρι» στους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, καθώς θα βομβαρδίζουν τον ιρακινό λαό. Και, μάλιστα, χωρίς τη «σαφή νομιμοποίηση του ΟΗΕ»!

Είναι συνένοχοι

Από αύριο, όμως, ή, τέλος πάντων, από τη χρονική στιγμή που θα ξεκινήσει η μαζική φονική εισβολή, η Ελλάδα μετατρέπεται αυτομάτως σε συνένοχο του φρικτού αυτού εγκλήματος. Κανένας δεν μπορεί να λέει πως δε γνώριζε. Δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία. Πολύ περισσότερο, όταν η βάση της Σούδας παίζει καθοριστικό ρόλο στη γενικότερη διεύθυνση των πολεμικών επιχειρήσεων. Οταν, από τον εναέριο χώρο της χώρας μας έχουν περάσει, μέχρι στιγμής, περισσότερα από 2.000 πολεμικά αεροπλάνα. Οταν, από δω περνούν τα κάθε λογής πολεμοφόδια, οι σφαίρες και οι βόμβες, είτε είναι «έξυπνες» είτε «χαζές», αλλά εξίσου φονικές. Για να μην αναφερθούμε, στους Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, που θησαυρίζουν πουλώντας πετρέλαιο και άλλα εφόδια στους «διευκολυνομένους».

Το μεγάλο έγκλημα...

Ραχήλ Κόρι. Ετών είκοσι τριών. Από την Ολίμπια της Ουάσιγκτον. Στην ηλικία της και με δεδομένη την προγραμματισμένη κοινωνικοποίηση στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να έχει άλλα «προβλήματα». Για παράδειγμα, πώς θα επιβιώσει στον απάνθρωπο ανταγωνισμό, έτσι που «κάτι να κάνει στη ζωή της...». Οπου το «κάτι» είναι όλα αυτά, που περνούν τις εξετάσεις της κοινωνικής παρακολούθησης. Η εξασφάλιση καλού πτυχίου, αξιοπρεπούς γάμου, πολλών καταναλωτικών αγαθών κ.ά. Ενδιάμεσα, θα μπορούσε να γεμίζει το χρόνο με τα ατέλειωτα ριάλιτι της αμερικάνικης τηλεόρασης, να αγωνιά για το ποιος θα πάρει τα Οσκαρ την ερχόμενη Δευτέρα και να κουκουλώνεται φοβισμένη, όταν ακούει τον Πρόεδρο να μιλά για τη «διεθνή τρομοκρατία» και τα έκτακτα μέτρα, που επιβάλλει κάθε λίγο και λιγάκι...

Ισως, όμως, έτυχε να καταλάβει ποιοι επιβάλλουν μια ζωή άρνησης των πιο στοιχειωδών ανθρώπινων χαρακτηριστικών. Αλλά, και να μην πρόλαβε να το καταλάβει θεωρητικά, το έκανε πράξη. Εκλεισε αυτιά και μάτια στην αυταπάτη, που της σέρβιραν και πήγε να ζήσει στην πραγματικότητα. Στον αγώνα, που μεγαλώνει πραγματικά τον άνθρωπο. Εκανε δικιά της την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού και, όπως αυτοί, έκανε χρήση των «όπλων τους». Με μόνο το κορμί της, προσπάθησε να σταματήσει την μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού, πριν ξεσπιτώσει και άλλες οικογένειες στη Ράφα. Πριν αφήσει και άλλα παιδιά, να ψάχνουν στα ερείπια...

Η ισραηλινή μπουλντόζα πέρασε από πάνω της... Οι γονείς της δήλωσαν «περήφανοι, που η κόρη τους έζησε και πέθανε για τις αρχές της». Επίσημα, οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί μίλησαν για «ατύχημα», αλλά η φωτογραφία τούς γελοιοποιεί, με την κοπέλα να στέκεται μπροστά τους από απόσταση σε μια τεράστια αλάνα... Ποιος κέρδισε σ' αυτήν τη σύγκρουση; Η κοπέλα κέρδισε την ανθρωπιά της. Οι δολοφόνοι μπορούν να συνεχίσουν να τη χάνουν, στην προσπάθεια να εξοντώσουν ό,τι αντιστέκεται στα σχέδια των αφεντικών τους. Είναι η δεδομένη εγκληματική αδράνεια. Δεν τους σταματάει τίποτα. Προχτές, γάζωσαν στα βιαστικά ένα περαστικό αυτοκίνητο και μετά ανακάλυψαν πως οι δυο νεκροί, που άφησαν πίσω τους ...ήταν Ισραηλινοί!

Ακραία ίσως περιστατικά, που όμως δίνουν αφορμή, να πέσουν για λίγο οι προβολείς στα άλλα, τα «λιγότερο ακραία»... Στο γεγονός πως μόνο αν δεν υπάρχει νεκρός Παλαιστίνιος, κάποια μέρα τους τελευταίους μήνες, θα είναι είδηση. Στο γεγονός ότι, κυριολεκτικά, «μαθαίνουν σημάδι» πάνω σε μωρά παιδιά, για να κάμψουν την αντίσταση των Παλαιστινίων. Πως δε διστάζουν να μπουν σε νοσοκομεία και να πυροβολήσουν ακόμα και τους ήδη πληγωμένους. Πως η διοίκηση των ΗΠΑ, ενώ στην πράξη σπρώχνει τους Ισραηλινούς στο έγκλημα διαρκείας, πριν από κάθε μεγάλο πόλεμο, θυμούνται το «ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος», για να κάνουν ακόμα μεγαλύτερους εκβιασμούς. Ετσι, αντρόπιαστα, δεν το θυμήθηκαν, λίγο πριν βομβαρδίσουν το Αφγανιστάν; Τα ίδια δε θυμήθηκε ο Μπους, λίγες μέρες πριν δώσει το τελεσίγραφο στο Ιράκ; Ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, που δένουν μεταξύ τους, για να συντηρούν στη ζωή το πολύ ΜΕΓΑΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑ: Το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Απλά και σταράτα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η ΕΛΛΑΔΑ δε συμμετέχει στον πόλεμο», απλά ...«θα τηρήσει τις συμφωνίες». Αυτή ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού χτες και θα ήταν εγκωμιαστικό γι' αυτόν να πούμε ότι απλά υπέπεσε σε μια αντίφαση εκ παραδρομής. Γιατί, βέβαια, οι συμφωνίες, που θα τηρηθούν, αφορούν πρωτίστως την ελληνική συμμετοχή σε τέτοιους πολέμους.

Ισως αρέσκεται η κυβέρνηση - ακόμα και σε τέτοιες δραματικές περιστάσεις - να απευθύνεται στους Ελληνες με επικοινωνιακά «τρικ». Η αλήθεια είναι, όμως, ότι, ακριβώς, οι περιστάσεις αυτές τα κάνουν ακόμη φτηνότερα και περισσότερο λίγα. Αντάξια, δηλαδή, των εμπνευστών τους.

Κι όσο κι αν ο Κώστας Σημίτης (πλαγίως) κι ο Κώστας Καραμανλής (ευθέως) επιχειρούν να μας πείσουν ότι υιοθετούν το σύνθημα «πάνω από όλα η Ελλάδα», μόνο το αντίθετο επιτυγχάνουν. Γιατί, «Ελλάδα» είναι οι κάτοικοι αυτής της χώρας, οι οποίοι έχουν σαφέστατη άποψη για τον πόλεμο αυτόν και λένε «όχι».

Ομως, αυτό που πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δε θα αποτυπωθεί σε καμιά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και, κυρίως, σε καμιά από τις κινήσεις και τις πρακτικές, που θα ακολουθήσει. Η βάση της Σούδας λειτουργεί πλήρως και εφοδιάζει αυτούς που εγκληματούν στο Ιράκ.

Αλλα ούτε ακόμα και γι' αυτό δεν ευαισθητοποιούνται να λογοδοτήσουν, ούτε καν να προκαλέσουν μια συζήτηση στη Βουλή, προσπαθώντας να εξηγήσουν τι κάνουν. Βλέπετε, το λένε κιόλας, ότι το μόνο που εύχονται είναι να «περάσει» γρήγορα, για να ξεχαστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται...

Αλλωστε, δεν είναι λίγοι και αυτοί που επιχαίρουν με την άνοδο των γενικών δεικτών στις χρηματαγορές της Σοφοκλέους και της Ευρώπης. Φαίνεται, για μια φορά ακόμα, ότι τα «ευαγή ιδρύματα» αρέσκονται να τροφοδοτούνται με οτιδήποτε, ακόμα και με αίμα.


Α, ναι ...ας μη βιάζεται ο Χρήστος Πρωτόπαππας, να πει ότι όσοι παραμένουν στη Βαγδάτη, αναφερόμενος και στους δημοσιογράφους που είναι εκεί, το κάνουν «με δική τους ευθύνη». Δυστυχώς, αυτά που θα συμβούν, θα φέρουν και τη σφραγίδα της ελληνικής κυβέρνησης.

Αποκαλυπτικές προτάσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Πολλές φορές έχουμε υπογραμμίσει από τις στήλες του «Ριζοσπάστη» ότι στα μακροπρόθεσμα σχέδια της κυβέρνησης είναι η μετατροπή της κύριας σύνταξης σ' ένα προνοιακό βοήθημα, το οποίο θα καλύπτει ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης. Ταυτόχρονα, οι λεγόμενοι 2ος και 3ος πυλώνας (επικουρική και ιδιωτική ασφάλιση ή τα λεγόμενα επαγγελματικά ταμεία) θα είναι μόνο για όσους διαθέτουν τα ανάλογα εισοδήματα. Και βέβαια, άλλη μια κεντρική τους επιδίωξη είναι η αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων -δηλαδή των εισφορών των εργαζομένων - από το μεγάλο κεφάλαιο και τις χρηματιστηριακές αγορές.

Απ' αυτήν την άποψη, παρουσιάζει ενδιαφέρον ένα σημείο της κοινής επιστολής των υπουργών Ν. Χριστοδουλάκη και Δ. Ρέππα προς τον πρωθυπουργό, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Γράφουν, λοιπόν, οι δύο υπουργοί και ζητάνε να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα της Συνόδου και τα εξής: «Την περαιτέρω ανάπτυξη των συστημάτων του 2ου και 3ου πυλώνα σε συνδυασμό με τη διαφύλαξη της υποχρεωτικότητας, καθολικότητας και επάρκειας των συστημάτων του 1ου πυλώνα» και «Την αποδοτικότερη χρήση των αποθεματικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της γήρανσης του πληθυσμού». Με άλλα λόγια, η υποχρεωτικότητα και η καθολικότητα αφορά μόνον την κύρια σύνταξη, ενώ η ανάπτυξη των επικουρικών και των επαγγελματικών ταμείων θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών «της γήρανσης του πληθυσμού». Πουθενά δεν τίθεται θέμα βελτίωσης των συντάξεων πείνας. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Το «Τρούμαν»

«Ετσι, για να μην έχετε την παραμικρή αυταπάτη, πως η μικρή Greece είναι παντελώς φιλειρηνική και ουμανιστική. Ετσι, για την ιστορία, αντιγράφω αποσπάσματα από την "ψιλή" ειδησεογραφία. "Πύραυλοι με μέγιστο βεληνεκές 2.500 χιλιομέτρων θα εκτοξεύονται από υποβρύχια που έχουν περάσει για εφοδιαστική υποστήριξη από τη Σούδα. Οι πύραυλοι των υποβρυχίων αυτών, καθώς και των αεροσκαφών των δύο αεροπλανοφόρων (το "Τρούμαν" βρίσκεται ήδη μεταξύ Κρήτης και Κύπρου) θα αποτελέσουν τη μία από τις τρεις αιχμές των ΗΠΑ κατά του Ιράκ". Δηλαδή, τη στιγμή που το ελληνικό μινίστρο των Εξωτερικών Υποθέσεων επιτάσσει τον αφοπλισμό μιας ξένης χώρας, την άλλη στιγμή επιτρέπει να εκτοξευθούν από τον τόπο του τα πιο έξυπνα όπλα για τη μαζική καταστροφή αυτής της χώρας. Φίλοι μου θα βάψουμε κι εμείς τα χέρια μας στο αίμα. Κατά τα άλλα, ας είναι καλά τα θύματα της 17 Νοέμβρη. Ο πιο βολικός, ανώδυνος και ακίνδυνος αποτροπιασμός εναντίον της τρομοκρατίας!».

Του Δ. Δανίκα από τη «στήλη άλατος» των χτεσινών «Νέων».

Οσο δεν μπορούμε...

«... Κάναμε πορείες ειρήνης και μουρμουρίσαμε κάτι για μποϊκοτάζ. Ε και; Δεν μπορέσαμε, απλώς κάναμε ό,τι μπορούσαμε.

Δεν έγινε Γενική Απεργία.

Δεν έγινε ούτε κουβέντα διεθνώς (πλην κάποιων προτάσεων σποραδικών) για Γενική Απεργία. Και ανθρώπινες αλυσίδες μπροστά απ' τους στόχους...

Δεν μπορέσαμε!

Διότι, χρόνια τώρα, μας ψήνουν και μας έπεισαν ότι δεν μπορούμε. Χιλιάδες ανδράποδα δημοσιογράφοι και διανοούμενοι του δολαρίου γράφουν τόσα χρόνια, πότε νομιμοποιώντας πολέμους, όπως τον κατά της Σερβίας, και πότε "θρηνώντας" για "τον θάνατο της Αριστεράς που δεν μπορεί πια"!

Ε τα κατάφεραν! Δεν μπορέσαμε. Σπαράγματα οι αντιστάσεις μας.

Τώρα έρχεται ο πόλεμος! Για να ανοίξει τον δρόμο για τον επόμενον! Και τον μεθεπόμενον!

Κι αυτό θα γίνεται, όσο δε θα μπορούμε!»

Του Στάθη από τον χτεσινό «Ναυτίλο» του στην «Ελευθεροτυπία».

Απλώς προεδρεύουν...

Μιλούσε με τη συνηθισμένη του, περίσσια, άνεση, χρησιμοποιώντας πότε πότε και το γνωστό του στόμφο. Λες και μιλούσε περί ανέμων και υδάτων, μεταξύ τυρού και αχλαδιού. Ο λόγος για τον Γιάννο Παπαντωνίου, υπουργό Εθνικής Αμυνας, στην προχτεσινή τηλεοπτική εκπομπή «Διαξιφισμοί», του «Μέγκα». Αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο επικείμενος πόλεμος στο Ιράκ και ο υπουργός αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - στη συντελούμενη παραβίαση των διεθνών κανόνων από τις ΗΠΑ, στην πλήρη υποβάθμιση του ΟΗΕ, στους σοβαρούς και ανυπολόγιστους κινδύνους από την ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη επέκταση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, κλπ., κλπ. Μαζί του ο οικοδεσπότης της εκπομπής, Ν. Χατζηνικολάου, ο Μιχάλης Λιάπης της ΝΔ και ορισμένοι ακόμη συνομιλητές.

Η ομοφωνία στις εκτιμήσεις ήταν πλήρης, σχεδόν εντυπωσιακή. Ο πόλεμος είναι κακό πράγμα. Πολύ περισσότερο, όταν διεξάγεται μονομερώς από τις ΗΠΑ, χωρίς τη συναίνεση και συμμετοχή της ΕΕ... Τι να κάνουμε, όμως, αυτά έχει η ζωή...

Στο τέλος, μείναμε με την απορία, αν μιλούσαν για τον πόλεμο στο Ιράκ ή κάποιον άλλο, σε κάποιο μακρινό πλανήτη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τώρα στους δρόμους

Από ώρα σε ώρα, ίσως και τώρα, τα φονικά όπλα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και των κολαούζων τους θα αρχίσουν να σπέρνουν τον όλεθρο, το θάνατο και την καταστροφή στο Ιράκ. Οι σειρήνες στη Βαγδάτη, στη Βασόρα, στο Κιρκούκ, στη Μοσούλη και σε τόσες άλλες ιρακινές πόλεις και χωριά, την ώρα αυτή ίσως ήδη να έχουν ηχήσει και ο ιρακινός λαός να σπεύδει να σώσει τα παιδιά του, τα σπίτια του, να σώσει ό,τι μπορεί από την πατρίδα του.

Οι σειρήνες αυτές ηχούν και στα δικά μας αυτιά και μας καλούν για τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική αντεπίθεση:

- Να βγούμε στους δρόμους.

- Να κάνουμε παντού απεργίες και διαδηλώσεις.

- Να κλείσουν εργοστάσια, υπηρεσίες, μαγαζιά, γραφεία, σχολεία και να βγούμε στους δρόμους.

- Να είμαστε όλοι σε αγωνιστική εγρήγορση και ετοιμότητα, γιατί ο πόλεμος τώρα αρχίζει.

Την πρώτη μέρα του πολέμου το πρώτο μεγάλο ραντεβού αυτής της πανστρατιάς είναι στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα, απ' όπου θα ξεκινήσει μεγάλη πορεία στην αμερικάνική πρεσβεία. Και όχι μόνο. Ολη η Ελλάδα, κάθε πόλη, κάθε χωριό, κάθε συνοικία, κάθε σχολείο, κάθε εργοστάσιο, κάθε γραφείο, πρέπει να τεθεί επί ποδός πολέμου, να μετατραπεί σ' αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό μετερίζι. Ενα μετερίζι αποκάλυψης του εγκληματικού και απάνθρωπου προσώπου του ιμπεριαλισμού και ταυτόχρονα ένα μετερίζι κινητοποίησης των αστείρευτων λαϊκών δυνάμεων κατά του πολέμου και αυτών που τον προκαλούν.

Αυτός ο αντιιμπεριαλιστικός πόλεμος θα είναι ένας πόλεμος διαρκείας. Τώρα που ο ιμπεριαλισμός βγάζει τη μάσκα του και δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, ήρθε η ώρα να ξεπεραστούν οριστικά οι όποιες αυταπάτες για το τι πραγματικά είναι η «νέα τάξη πραγμάτων». Η πρώτη βόμβα, ο πρώτος πύραυλος που θα πέσει στο Ιράκ να σημάνει εγερτήριο. Κανείς δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του. Κανένας εργάτης στη δουλιά του, κανένας υπάλληλος στο γραφείο του, κανένας δάσκαλος και κανένας μαθητής στο σχολείο τους. Ολοι να βγούμε στους δρόμους. Δε μας το επιτρέπει η ιστορία να μείνουμε απαθείς τηλεθεατές του πολέμου. Αν από την πρώτη στιγμή οι λαοί αντιδράσουν μαζικά, δυναμικά και προπάντων αντιιμπεριαλιστικά τότε οι ιμπεριαλιστές θα έχουν δεχτεί το πρώτο μεγάλο πλήγμα τους. Θα έχει δεχτεί πλήγμα η «αχίλλειος πτέρνα» τους, η προπαγάνδα τους.

Ο πόλεμος αυτός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την απαρχή, για να ξεκινήσει σε κάθε χώρα, από τον κάθε λαό ξεχωριστά και από όλους μαζί συντονισμένα, μια παγκόσμια εκστρατεία ανυπακοής στον ιμπεριαλισμό, ανυπακοής στις ΗΠΑ, να γίνει η απαρχή της αντεπίθεσης των λαών. Πρέπει να το καταλάβουν καλά ο Μπους και τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία πως οι πύραυλοι και οι βόμβες, που θα ρίξουν στο λαό του Ιράκ, θα γίνουν μπούμερανγκ και θα πλήξουν το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα. Οι λαοί έχουν δυνάμεις για να το κάνουν αυτό. Το απέδειξαν σε όλες τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ