Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι μεγάλοι κίνδυνοι

Γρηγοριάδης Κώστας

Επισείουν διάφοροι, τις μέρες αυτές, υπαρκτούς ή φανταστικούς κινδύνους και απειλές από ένα ενδεχόμενο «όχι» των Κυπρίων και, ιδιαίτερα, των Ελληνοκυπρίων στο «σχέδιο Ανάν». Και την ίδια στιγμή, αποσιωπούν τους τεράστιους κινδύνους και απειλές, τους οποίους δημιουργεί η αποδοχή και η κατοπινή επιχείρηση υλοποίησής του. Κανένας τους, δεν τολμά να πει το παραμικρό, για το πώς θα λειτουργήσει το πρωτόγνωρο στα διεθνή χρονικά κρατικό μόρφωμα, που προβλέπεται στο σχέδιο. Για τον ολοφάνερο διχοτομικό και διαιρετικό χαρακτήρα του, τη θεσμοθετημένη από το σχέδιο δυνατότητα επεμβάσεων και παρεμβάσεων διαφόρων έξωθεν της Κύπρου δυνάμεων, όπως και για το γεγονός, πως δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για εντάσεις και κρίσεις, είτε τεχνητές και καλλιεργούμενες, είτε υπαρκτές.

Αποσιωπούν το γεγονός, πως η αποδοχή του «σχεδίου Ανάν», δημιουργεί προϋποθέσεις και «σπρώχνει» στην κατεύθυνση της μετατροπής της Κυπριακής Δημοκρατίας σ' ένα κράτος προτεκτοράτο, στην πλάτη του οποίου θα ξεδιπλώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τριβές, καθώς και σε μια μόνιμη εστία έντασης και απειλών στις ήδη βεβαρημένες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κι όλ' αυτά, θα ξεσπάνε στις πλάτες των Κυπρίων. Στις πλάτες αυτών, για τους οποίους, όσοι επισείουν τους κινδύνους του «όχι», υποτίθεται πως θέλουν το καλό τους...

Βαριές ευθύνες

Είμαστε σίγουροι, ότι τα δημοσιογραφικά επιτελεία των «Νέων», του «Βήματος» και της «Αυγής» κατάλαβαν πολύ καλά, ποιο ήταν το κεντρικό μήνυμα του προχτεσινού διαγγέλματος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου. «Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν το Σχέδιο Ανάν επιφέρει την επανένωση ή αν διαιωνίζει και βαθαίνει τη διαίρεση και, μάλιστα, με τη συγκατάθεση και υπογραφή μας», είπε ο Τάσσος Παπαδόπουλος και στοιχειοθέτησε με συγκεκριμένα επιχειρήματα την αρνητική του τοποθέτηση στο διαβόητο σχέδιο, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, τους τεράστιους κινδύνους, που συνεπάγεται η διαιώνιση και το βάθεμα της διαίρεσης.

Αυτό ακριβώς, όμως, «το πραγματικό ερώτημα» έλειπε από τα χτεσινά ρεπορτάζ των προαναφερομένων εφημερίδων. Προφανώς, γιατί ερχόταν σε πλήρη αντιπαράθεση με τους πρωτοσέλιδους τίτλους τους, που υποστήριζαν το «ναι», με το... επιχείρημα της δήθεν επανένωσης της Κύπρου.

Δε γνωρίζουμε, εάν συνειδητοποιούν τις ευθύνες που επωμίζονται. Πάντως, είναι πολύ βαρύτερες και πολύ μεγαλύτερες από το κόψιμο της πραγματικότητας στα μέτρα τους, επειδή αυτή δεν τους βολεύει...

Εξωπραγματικές... ευχές

«Πώς εξήγησε ο Γιώργος την απόφαση - Γιατί λέω "ναι" - Τα 6 επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ». Αυτός ήταν ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος των «Νέων». Και, βέβαια, οποίος διάβαζε το παρακάτω συνοπτικό κείμενο καταλάβαινε πολύ εύκολα, ότι δεν επρόκειτο για επιχειρήματα, αλλά για... ευχές. Οπως, για παράδειγμα, ότι «η επίλυση του Κυπριακού θα ανοίξει νέες σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας» ή, «Λέμε ΝΑΙ στο κοινό μέλλον των δύο κοινοτήτων».

Στην 6η θέση, όμως, υπήρχε μια... ευχή, η οποία είναι τελείως... εξωπραγματική. «Οι μητέρες - πατρίδες θα σέβονται την ανεξαρτησία της Κύπρου, θα αποκλειστούν κηδεμονίες, παρεμβάσεις ή επεμβάσεις» σημειώνει η εφημερίδα, για λογαριασμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη κι αν αφήσουμε κατά μέρος, πόσο βλαβερή και επικίνδυνη είναι η αντίληψη περί «μητέρων - πατρίδων» και πόσο έχουν κοστίσει οι ανάλογες πρακτικές στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που στηρίζει ο Γ. Παπανδρέου την ευχή του; Μήπως, στη μέχρι σήμερα, σφραγισμένη με παρεμβάσεις και επεμβάσεις ιστορία της Κύπρου; Ή, μήπως, δε γνωρίζει, ότι οι μητέρες ποτέ δε σέβονται την ανεξαρτησία των παιδιών τους..;

Κοκορομαχίες...

Οι της ΝΔ κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ, ότι μαγείρευε ως άλλος «αλχημιστής» τα οικονομικά και άλλα στοιχεία, για να εξωραΐζει την κατάσταση στα μάτια της ΕΕ και να παρουσιάζει την εικόνα της «ισχυρής Ελλάδας» στο εσωτερικό. Οι δεύτεροι κατηγορούν τους πρώτους, ότι παρουσίασαν το πραγματικό ύψος των ελλειμμάτων, για το 2003, με συνέπεια η ελληνική οικονομία να τεθεί υπό την επιτήρηση της ΕΕ και να κινδυνεύει με κυρώσεις, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ούτε οι μεν ούτε οι δε, αμφισβητούν στην ουσία τη «δύσκολη κατάσταση» των δημοσίων οικονομικών. Κανείς τους δεν απαντά στο ερώτημα, γιατί συμβαίνει αυτό, τη στιγμή που οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ είναι υψηλοί και ο κοινωνικός πλούτος σημειώνει σοβαρή αύξηση, τα συνήθη φορολογικά ...υποζύγια -δηλαδή οι εργαζόμενοι - πληρώνουν περισσότερα από ποτέ και οι λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες του δημοσίου παραμένουν στάσιμες - στην καλύτερη περίπτωση. Κανείς τους, επίσης, δεν αμφισβητεί τη «συνταγή» αντιμετώπισης των «δυσκολιών». Αλλωστε, το Μάαστριχτ και η ΟΝΕ έχει δώσει ήδη τις σχετικές απαντήσεις: Νέα βάρη στους εργαζόμενους, ακόμη περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα.

Με άλλα λόγια, σε ό,τι έχει σημασία συμφωνούν. Κατά τ' άλλα, «τσακώνονται» για τα ανούσια...

Τείχη αποκλεισμού του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ

Σε μια προκλητική εκστρατεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης, με την προβολή των απόψεων των δύο μεγάλων κομμάτων, έχουν επιδοθεί οι μεγάλοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και η κρατική τηλεόραση. Οι ιδιοκτήτες και οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ ξεπέρασαν κάθε όριο παραβιάσεων του Συντάγματος και του νόμου ακόμη και κατά τη διάρκεια της τυπικής προεκλογικής περιόδου.

Προχώρησαν σε μια συντονισμένη προβολή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υψώνοντας τείχη αποκλεισμού ιδιαίτερα σε βάρος του ΚΚΕ, αλλά και άλλων πολιτικών κομμάτων. Η κατάφωρη παραβίαση της πολιτικής πολυφωνίας ήταν αποκαλυπτική και μέσα από τα στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Από στοιχεία άλλωστε του μέλους του ΕΣΡ Ροδόλφου Μορώνη, για τη «συμπεριφορά» των τηλεοπτικών σταθμών κατά την προεκλογική περίοδο, είναι ηλίου φαεινότερον το προεκλογικό παιχνίδι που έπαιξαν οι μεγαλοκαναλάρχες, αλλά και η ΕΡΤ, υπέρ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ενα «παιχνίδι» αλληλοεξυπηρετήσεων, που κύριο στόχο είχε πρώτα και κύρια να εξοστρακίσουν από τις ειδησεογραφικές εκπομπές και από τα «παράθυρα» των κεντρικών δελτίων ειδήσεων το ΚΚΕ και τους εκπροσώπους του. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερη προβολή του ΣΥΝ παρότι το ΚΚΕ είναι το τρίτο κόμμα στη Βουλή.

Τα στοιχεία του Ροδόλφου Μορώνη και το υπόμνημά του αποκαλύπτουν το μέγεθος όχι μόνο της μη ισότιμης μεταχείρισης των κομμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και την προσπάθεια φίμωσης της φωνής του ΚΚΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, «οι ποσοτικές μετρήσεις έδειξαν ότι συνολικά οι τηλεοπτικοί σταθμοί των οποίων κατεγράφη το πρόγραμμα από πλευράς χρόνου, αφιέρωσαν 567 ώρες και 16 λεπτά στο ΠΑΣΟΚ, 463 ώρες και 49 λεπτά στη ΝΔ, 112 ώρες και 4 λεπτά στο ΣΥΝ, 89 ώρες και 34 λεπτά στο ΚΚΕ, 48 ώρες και 40 λεπτά στο ΔΗΚΚΙ». Από την ποσοτική καταγραφή, όπως σημειώνει και στο υπόμνημά του το μέλος του ΕΣΡ, «προκύπτει μια σαφής εύνοια των τηλεοπτικών σταθμών προς το ΠΑΣΟΚ και μια δυσμένεια προς το ΚΚΕ». Φυσικά, δε χρειάζεται κανείς να σταθεί στα στοιχεία του ΕΣΡ για να «πειστεί» πως η κρατική τηλεόραση, για μία ακόμη φορά, ακόμη και κατά τη διάρκεια των εκλογών, χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός για την προβολή του κυβερνητικού έργου.

Αυτή η τακτική των παραβιάσεων και των αποκλεισμών ακολουθήθηκε μέχρι και την παραμονή των εκλογών. Οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών, άλλωστε, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΕΣΡ, όταν έδιναν βήμα στο ΚΚΕ φρόντιζαν να εξορίσουν τη φωνή του σε πρωινές ή μεταμεσονύκτιες ώρες καθώς οι ζώνες υψηλής τηλεθέασης (prime time) μονοπωλούνταν αποκλειστικά από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Η εξοργιστική αυτή τακτική διακρίσεων όχι μόνο συνεχίστηκε αλλά και ξεπέρασε κάθε όριο μετά τις εκλογές. Κραυγαλέα είναι η φίμωση του ΚΚΕ από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Μια φίμωση που, όπως φαίνεται, δεν είναι τυχαία, αφού μεγάλα διεθνή θέματα, όπως η τρομοκρατία και το Κυπριακό, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Κι έρχονται και ευρωεκλογές...


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Τα... απογοητευτικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΣΤΕ «ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΕ» ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν από την απάντηση του Τάσσου Παπαδόπουλου για το σχέδιό του; Δεν ξέρουμε πόση ακριβώς απογοήτευση του προκάλεσε η εξέλιξη, πάντως είναι σίγουρα πολύ μικρότερη από αυτήν που έχει επιφέρει ο ίδιος στον ...πλανήτη.

Γιατί η τακτική του ΟΗΕ ιδίως τα τελευταία χρόνια, μόνο «απογοητευτική» μπορεί να είναι για όσους πιστεύουν στο ρόλο ενός πραγματικού οργανισμού των εθνών και όχι σ' ένα παράρτημα του Λευκού Οίκου και των υπολοίπων «εταίρων» του.

Σίγουρα, ο Κόφι Ανάν δεν μπορεί να θεωρεί ότι «απέτυχε» στο Κυπριακό περισσότερο από ό,τι απέτυχε στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τόσες άλλες περιπτώσεις.

ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ περισσότερο Βιετνάμ θυμίζει η κατάσταση των ΗΠΑ στο Ιράκ. Οχι μόνο στο εσωτερικό του Ιράκ, όπου στρατιωτικά οι Αμερικανοί χάνουν τη μία πόλη μετά την άλλη, μα και στις ίδιες τις ΗΠΑ όπου οι «άνθρωποι του Προέδρου» προσπαθούν να εξηγήσουν τα ...ανεξήγητα στην κοινοβουλευτική έρευνα που διεξάγεται.

Οχι πως μπορεί να έχει κανείς αυταπάτες ότι η έρευνα της αμερικανικής Βουλής είναι δυνατόν να θίξει την ουσία των επιλογών του Λευκού Οίκου και του «αντιτρομοκρατικού δόγματος», με το οποίο έχουν συνταχθεί οι - υποτιθέμενες - πολιτισμένες χώρες του πλανήτη. Ομως οι εσωτερικές εκλογικές και οικονομικές διαμάχες τους βγάζουν στο φως ορισμένα κομμάτια της αλήθειας.

Οπως για παράδειγμα ότι ήταν σχεδιασμένες εξαρχής οι επεμβάσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ και ουδεμία σχέση είχαν με το διαβόητο φωτογραφικό υλικό που παρουσίασε ο Κόλιν Πάουελ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να δηλώσει έκπληκτος για τη δήθεν ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής.


Γρηγοριάδης Κώστας

Με δέκα μέρες διαφορά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πριν δέκα μέρες κι ενώ τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στη Λουκέρνη, ο Γ. Παπανδρέου - σύμφωνα με όσα διοχέτευαν οι στενοί του συνεργάτες στα ΜΜΕ - έπαιρνε τηλέφωνο τον ντε Σότο και σε έντονο ύφος - «συγκρουσιακό» το χαρακτήριζαν οι συνεργάτες - τόνιζε ότι «το σχέδιο Ανάν είναι απαράδεκτο» και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό, εάν δε γίνουν σημαντικές αλλαγές.

Αλλαγές, και μάλιστα σημαντικές, βέβαια, δεν έγιναν. Το «σχέδιο Ανάν» ήταν από την αρχή και εξακολουθεί να είναι απαράδεκτο. Μερικές μέρες μετά τη Λουκέρνη, όμως, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση, επειδή η τελευταία δεν έβγαινε επίσημα να υποστηρίξει το «σχέδιο Ανάν». Και, τελικά, δέκα μέρες μετά τη Λουκέρνη, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε δημόσια υπέρ του «ναι» στο «σχέδιο Ανάν». Οχι, πλέον, ως βάση κάποιας συζήτησης ή διαπραγμάτευσης, αλλά ως πλαίσιο δημιουργίας και συγκρότησης του κρατικού μορφώματος, που αυτό προβλέπει. Ως το θεμέλιο, όπου πάνω του ο κυπριακός λαός θα πρέπει να οικοδομήσει το μέλλον του.

Κάνουμε λάθος εάν βγάλουμε το συμπέρασμα ότι η απελθούσα κυβέρνηση και ο Γ. Παπανδρέου είχαν συμφωνήσει με τους Αμερικανούς τα πάντα, εδώ και καιρό, αναλαμβάνοντας και τις σχετικές δεσμεύσεις;

Οι ... εγγυητές

Προχτές, ο Γ. Παπανδρέου, αφού δήλωσε το «ναι» του ΠΑΣΟΚ στο «σχέδιο Ανάν», θεωρώντας το τελευταίο ως λύση επανένωσης της Κύπρου και χωρίς να πει το παραμικρό για όσα πολλά επιχειρήματα στοιχειοθετούν το αντίθετο, είπε και τα εξής: «Καλώ την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο, να γίνουν οι πραγματικοί εγγυητές της λύσης, να πάρουν κάθε μέτρο και να συμβάλουν στην ειρήνη, ασφάλεια, ανάπτυξη της επανενωμένης Κύπρου».

Και καλά, ας υποθέσουμε πως, παρότι θήτευσε τόσα χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών, δεν κατάλαβε τίποτε για τη στάση των «εταίρων» μας έναντι του Κυπριακού, αλλά και άλλων ζητημάτων, όπως τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, κλπ., κλπ. Το προχτεσινό άρθρο του Κ. Σημίτη, όμως, δεν το διάβασε; Ξεκάθαρα ο τελευταίος τονίζει ότι «στη διάρκεια της συμμετοχής μου για οκτώ χρόνια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχημάτισα μια ισχυρή πεποίθηση: Οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δε θέλουν να ασχολούνται με το Κυπριακό».

Αυτοί θα είναι οι εγγυητές; Και, τέλος πάντων, μπορεί ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα;

Οι ομοιότητες

Πολλοί -ακόμη και αρκετοί, που τάσσονται υπέρ της αποδοχής του «σχεδίου Ανάν»- έχουν σημειώσει τις ομοιότητες μεταξύ των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου της δεκαετίας του 1950, για το Κυπριακό, με το διαβόητο «σχέδιο» του ΓΓ του ΟΗΕ. Και, σχεδόν όλοι παραδέχονται, ότι η προτεινόμενη σήμερα «λύση» είναι αρκετά έως πολύ χειρότερη, από τα όσα πρόβλεπαν εκείνες οι συμφωνίες, σε ό,τι αφορά στις ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας, ανεξαρτησίας και κυριαρχίας του προτεινομένου κρατικού μορφώματος.

Το σημειώνουμε, γιατί οι ρίζες των προβλημάτων, που βασανίζουν μέχρι και σήμερα την Κύπρο, όπως και το πρόσφορο έδαφος για τις κάθε λογής έξωθεν επεμβάσεις, βρίσκονταν στις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου. Κι ακόμη, γιατί η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, παρά μόνον ως φάρσα, η οποία μπορεί να είναι και άκρως τραγική...

Λιτότητα και «πλαστικό χρήμα»

Με ξέφρενους ρυθμούς αυξάνεται ο δανεισμός των εργαζόμενων νοικοκυριών από τις τράπεζες. Το «πλαστικό χρήμα» καλύπτει όλο και περισσότερες από τις καθημερινές ανάγκες των εργαζομένων, η αγοραστική δύναμη των οποίων βρίσκεται στα γρανάζια των «γαλαζοπράσινων» πολιτικών σύνθλιψης των λαϊκών εισοδημάτων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, μόνο μέσω των πιστωτικών καρτών «Visa» η συνολική δαπάνη των καταναλωτών στην Ελλάδα (δηλαδή οι αγορές με «πλαστικό χρήμα»), έφτασε το 2003 στο αστρονομικό ποσό των 5,5 δισ. ευρώ.

Το γεγονός ότι οι εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας, στέλνουν όλο και περισσότερους εργαζόμενους στην αγκαλιά των τραπεζιτών και άλλων «τοκογλύφων», φαίνεται και από το γεγονός ότι οι κάρτες «Visa» που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα, αυξήθηκαν το 2003 κατά 23% φτάνοντας συνολικά σε 5,1 εκατομμύρια από 4,1 το 2002.

Κι αναρωτιέται κανείς: Προς τι το καμπανάκι για τους κινδύνους από την υπερχρέωση των νοικοκυριών που έκρουσε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, όταν ο ίδιος ανήκει στη λέσχη των πιο πιστών υπερασπιστών της εφαρμογής πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας, που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να τα φέρνουν βόλτα με... δανεικά από τις τράπεζες;

Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός έχουν περισσέψει...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πολλαπλά επιζήμια η υποταγή

«

Μια βεβαιότητα υπάρχει, ότι ο γεωπολιτικός ρόλος της Τουρκίας για τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα είναι όλο και πιο σημαντικός. Γιατί η Τουρκία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις σε μία πολύ μεγάλη περιοχή όπου υπάρχουν τα αναγκαία για τη Δύση ενεργειακά αποθέματα». Το παραπάνω θα μπορούσε να είναι μια βάσιμη πολιτική γεωστρατηγική εκτίμηση. Οταν όμως διατυπώνεται για να χρησιμοποιηθεί ως κήρυγμα υποταγής και προσαρμογής στα συμφέροντα της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και ανήκει στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, έναν από τους βασικούς υπεύθυνους για τον ενταφιασμό του Κυπριακού, ο οποίος αρθρογράφησε προχτές υπέρ του «σχεδίου Ανάν» στην «Ελευθεροτυπία», τότε πρέπει να σκεφτεί σοβαρά ο λαός μας πριν αντηχήσει στην πραγματικότητα, κι όχι συμβολικά, ο «Επιτάφιος Θρήνος»...

Δεν πρόκειται απλά για μια ακόμα άποψη, πλάι στις τόσες άλλες που κατατίθενται τις μέρες αυτές απ' αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Πρόκειται ουσιαστικά για την πεμπτουσία μιας αντίληψης κοινής στους κόλπους των πολιτικών εκπροσώπων της άρχουσας τάξης της χώρας μας, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που μετουσιώνεται σε πολιτική πρακτική και καθορίζει τη στάση που θα τηρήσουν απέναντι σε κορυφαία ζητήματα, όπως είναι και το Κυπριακό. Πρόκειται για μια κοντόθωρη θεώρηση των πραγμάτων, που φτάνει μόνο ως τον ιμπεριαλιστικό «αυλόγυρο». Πρόκειται για το δηλητήριο της μοιρολατρίας που συνειδητά διαχέουν στο σώμα του ελληνικού λαού για να το κρατούν ναρκωμένο, εκείνες οι δυνάμεις που τάχτηκαν να υπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων, ντόπιων ή ξένων.

Τους διαψεύδει όμως η ίδια η ζωή, η ανθρώπινη ιστορία. Τα πάμπολλα παραδείγματα ανά τους αιώνες, που αποδεικνύουν πως τίποτα δεν είναι στάσιμο, πως τα δεδομένα αλλάζουν, πως οι συσχετισμοί ανατρέπονται, όταν δράσει ο «μοχλός» της λαϊκής παρέμβασης. Κι εδώ ακριβώς υπεισέρχεται ο κρίσιμος ρόλος που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ο λαϊκός παράγοντας. Να καταστήσει τα κηρύγματα υποταγής και συναίνεσης κενό γράμμα. Να κατανοήσει πως υπάρχει κι άλλος δρόμος. Να διδαχτεί από την εμπειρία του. Αλλωστε, τι το θετικό επέφερε στον ελληνικό ή οποιονδήποτε άλλο λαό η εφαρμογή στην πράξη τέτοιων απόψεων; Η πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αυτή που σήμερα συνεχίζει ως κυβέρνηση η ΝΔ, ποια φιλολαϊκή εξέλιξη σφράγισε; Καμία. Οι κίνδυνοι και οι συνέπειες της υποταγής είναι πολλαπλάσιες απ' αυτές της αντίστασης.

Βέβαια, ο κ. Σημίτης και οι ομοϊδεάτες του έχουν κάθε συμφέρον να προπαγανδίζουν τη «σύνεση» της υποταγής. Ομως, ο ελληνικός λαός, κάθε λαός, έχει κάθε συμφέρον να επιδείξει ανυπακοή στα κελεύσματά τους. Τα λόγια τους, οι πιέσεις τους, οι εκβιασμοί, έμμεσοι και άμεσοι, υπαγορεύονται από τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, από τις βλέψεις της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Ομως, αυτά είναι πλήρως αντίθετα με τα λαϊκά και εργατικά συμφέροντα, και στο βαθμό που προωθούνται τα πρώτα υπονομεύονται τα δεύτερα. Μπορεί σήμερα πράγματι ο συσχετισμός δυνάμεων να είναι αρνητικός για τους λαούς, όμως κι άλλες φορές στην Ιστορία ήταν έτσι. Αν όμως η ανθρωπότητα κινήθηκε προς τα μπρος οφείλεται στο ότι υπήρξαν λαοί που στηρίχτηκαν στη δύναμή τους και ανέτρεψαν δεδομένα. Κάτι τέτοιο μπορεί να ξανασυμβεί και θα ξανασυμβεί. Γιατί πάντοτε, μετά από τον Γολγοθά των λαών, ακολουθεί η Ανάσταση!

Επί ξύλου

Στο σταυρό η Οικουμένη,

πληγωμένη, ματωμένη,

έχει γείρει το κεφάλι,

και κραυγή βγάζει μεγάλη,

«με δικάσαν οι Πιλάτοι

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ

κι άλλοι σκάρτοι,

ε, λαοί όλοι επάνω

στο σταυρό

προτού πεθάνω»!

***

Επί ξύλου η Γη, η Κτίση

κι από κάτω η μαύρη Δύση,

την κεντάει

της σπάει τα μέλη,

της αρπάζει ό,τι θέλει,

όξος και χολή της δίνει,

επιτέλους τι θα γίνει;

Πάνω όλοι κι ενωμένοι

να σωθεί η Οικουμένη!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ