Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κρίσιμοι παράγοντες

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε αγωνιστική ετοιμότητα και αναμονή βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον Τύπο, τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και τα πρακτορεία διανομής, καθώς οι εργοδότες ζήτησαν νέα συνάντηση, κατόπιν της τελευταίας 48ωρης απεργίας. Ετσι κι αλλιώς, πάντως, η διεκδίκηση των νέων ΣΣΕ βρίσκεται σ' ένα κρίσιμο σημείο. Η ενδεχόμενη συνέχιση της αδιάλλακτης στάσης των εργοδοτών - δεν υπάρχουν ενδείξεις για το αντίθετο - πρέπει να βρει την απαιτούμενη αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων, με την αταλάντευτη συνέχιση του απεργιακού τους αγώνα. Τούτο, όμως και, ιδιαίτερα, η νικηφόρα έκβασή του θα καθοριστούν, πρώτα και κύρια, από δυο κρίσιμους παράγοντες: Πρώτον, από την παραπέρα ενίσχυση της αγωνιστικής ενότητας όλων των εργαζομένων και, ακόμη περισσότερο, την ουσιαστική και αποφασιστική συμμετοχή τους στη μεθόδευση, το ξεδίπλωμα και την περιφρούρηση του απεργιακού αγώνα. Από το βαθμό, που παίρνουν τον αγώνα αυτό στα δικά τους χέρια. Και δεύτερον, από την ουσιαστική ενίσχυση της λαϊκής συμπάθειας και συμπαράστασης, πολύ περισσότερο καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Παράγοντας, που απαιτεί το αποφασιστικό ξεπέρασμα των υπαρκτών ελλείψεων στην ενημέρωση του λαού, τόσο για το δίκαιο χαρακτήρα του αγώνα, όσο και για την πραγματική κατάσταση, που βασιλεύει στα ΜΜΕ.

Φοροαπαλλαγές για «χορηγούς»

Με το ένα χέρι αρπάζουν όσα περισσότερα μπορούν από τους ΕΒΕ και τις μικρές επιχειρήσεις, επιβάλλοντας πρόσθετα αναδρομικά χαράτσια. Με το άλλο χαρίζουν απλόχερες φοροαπαλλαγές στα μονοπώλια που έχουν «ανακηρυχτεί ή θα ανακηρυχτούν επίσημοι διεθνείς χορηγοί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και έχουν συνάψει ή θα συνάψουν σύμβαση με τη ΔΟΕ και τον Αθήνα 2004».

Σύμφωνα με εγκύκλιο που κοινοποίησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών - και σε εφαρμογή νόμου που ψήφισε η προκάτοχη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - απαλλάσσονται από τη φορολογία τα εισοδήματα των εν λόγω «χορηγών», που προέρχονται από κάθε είδους «υπηρεσίες ή αγαθά» και αφορούν στην τέλεση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων...

Ενας αποκαλυπτικός λογαριασμός

Το ότι η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί έναν από τους πλέον κερδοφόρους σύγχρονους κλάδους παραγωγής, είναι, λίγο - πολύ, γνωστό σε όλους. Αυτό που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό, είναι το μέγεθος της υπεραξίας, που αντλούν οι αυτοκινητοβιομήχανοι από τη δουλιά των εργαζομένων, προκειμένου να παρουσιάζουν κάθε χρόνο τεράστια κέρδη και να επενδύουν μάλιστα αστρονομικά ποσά σε άλλες χώρες, όπως η Κορέα, η Ινδονησία, κλπ., με ασύγκριτα χαμηλότερο εργατικό κόστος από αυτό των ευρωπαϊκών κρατών, προκειμένου να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα υπερκέρδη τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα του παγκόσμιου Κέντρου Ερευνών Αγοράς, το εργοστάσιο της «Nissan» στο Σάντερλαντ της Αγγλίας αναδείχτηκε το 2002 για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το παραγωγικότερο εργοστάσιο της εταιρίας στην Ευρώπη, κατασκευάζοντας περίπου 300.000 αυτοκίνητα τύπου «Almera», «Primera» και «Micra». Από τη συνολική παραγωγή, σε κάθε εργαζόμενο του εργοστασίου αντιστοιχούσαν για τη χρονιά αυτή 99 αυτοκίνητα, μόλις 6 λιγότερα από το 1998, οπότε και καταγράφηκε το μεγαλύτερο ρεκόρ παραγωγής στο εργοστάσιο με 105 αυτοκίνητα ανά εργαζόμενο. Αν τώρα υπολογίσει κανείς ότι ο μισθός κάθε εργαζόμενου δεν ξεπερνάει τη χονδρική τιμή τριών, το πολύ τεσσάρων, αυτοκινήτων της εταιρίας, εύκολα αντιλαμβάνεται το τεράστιο κέρδος που προκύπτει για την αυτοκινητοβιομηχανία από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης κάθε εργαζόμενου.

Μια πλευρά ακόμη

Βέβαια, για να συμπληρώσουμε την όλη εικόνα, πρέπει να σημειώσουμε και το εξής: Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν εκμεταλλεύονται άγρια μόνο τους εργάτες, που παράγουν τα αυτοκίνητα. Εκμεταλλεύονται και τους εργαζόμενους - καταναλωτές και, μάλιστα, με χίλιους δυο τρόπους. Κι αν το μυαλό σας πηγαίνει στην τιμή των αυτοκινήτων ή των ανταλλακτικών, τις αλλεπάλληλες παραγωγές νέων μοντέλων, την ανάλογη διαφήμιση - πλύση εγκεφάλου, τα «κόλπα» των δόσεων, των δανείων, κλπ., κλπ., δεν κάνετε λάθος, αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Καθορίζουν, επίσης, στον έναν ή άλλο βαθμό ακόμη και την πολιτική κυβερνήσεων και των κυρίαρχων δυνάμεων ολόκληρων χωρών. Οι αποδείξεις και γι' αυτό το γεγονός δεν είναι λίγες και καθόλου μακριά μας. Δες τε, για παράδειγμα, την κατάσταση των μέσων μαζικής μεταφοράς στη χώρα μας ή τα διάφορα μέτρα απόσυρσης παλιότερων μοντέλων. Ακόμη και στην Αθήνα, για να αναπτυχθούν - όσο και όπως αναπτύχθηκαν - τα αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, έπρεπε το κυκλοφοριακό πρόβλημα να φτάσει κυριολεκτικά στο «κόκκινο». Για να μην αναφέρουμε το αδιαμφισβήτητο γεγονός, πως εάν υπήρχε σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο σε όλη την Ελλάδα, θα υπήρχε η δυνατότητα οικονομικής, άνετης, ασφαλούς και φιλικής στο περιβάλλον μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων, χωρίς να χρειάζονται τα δεκάδες χιλιάδες φορτηγά, λεωφορεία, κλπ., κλπ.

«Μεγάλος αδελφός» παντού

Χρόνια το προετοίμαζαν. Αρχισαν με τα αστυνομικά μπλόκα στο όνομα - δήθεν - της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, προχώρησαν στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακελώματος και της συμφωνίας «Σένγκεν», απαγόρευσαν την προσέγγιση διαδηλωτών σε κρατικά κτίρια, ενίσχυσαν και συνεχίζουν να ενισχύουν ποιοτικά και ποσοτικά τις δυνάμεις καταστολής, υπέγραψαν τις συμφωνίες αστυνομικής συνεργασίας και δικαστικής συνδρομής με τις ΗΠΑ, ψήφισαν τον «τρομονόμο», ακολούθησε η επέκτασή του, οι συμφωνίες έκδοσης ΕΕ και ΗΠΑ, το βιομετρικό φακέλωμα προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ, άλλαξαν το στρατιωτικό δόγμα μετατρέποντας τις Ενοπλες Δυνάμεις σε... Χωροφυλακή, τοποθετήθηκαν 1.600 κάμερες με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, μέχρι και τη συνδρομή του ΝΑΤΟ ζήτησαν...

Σιγά σιγά έπλεξαν το δίχτυ μιας μεγάλης επιχείρησης υπονόμευσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Αυτό που αποκαλούν «ασφάλεια». Μια ασφάλεια η οποία θέτει σε διαρκή επιτήρηση ολόκληρη την κοινωνία. Κάθε κοινωνία, όχι μόνο την ελληνική. Στη χώρα μας την προσάρμοσαν στην ανάγκη εξυπηρέτησης της κυριαρχίας της άρχουσας τάξης και της υποταγής στα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Είχαν, βέβαια και την ανάλογη αφορμή, την Ολυμπιακή ασφάλεια, την οποία ενσωμάτωσαν στη λεγόμενη αντιτρομοκρατική πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ. Εγιναν μπίζνες με μεγάλες εταιρίες, όπως η SAIC και άλλες, οι οποίες αποτελούν στενούς συνεργάτες ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Η «ασφάλεια» της Oλυμπιάδας που ενισχύθηκε και με το αερόπλοιο επιτήρησης του Λεκανοπεδίου, ενισχύει τη στρατοκρατική λειτουργία κάθε περιοχής όπου θα γίνουν οι αγώνες και όχι μόνον. Το μεγαλύτερο μέρος της γενικότερης υποδομής και των μηχανισμών που έχουν δημιουργηθεί θα παραμείνει και μετά από αυτούς. Το έχουν δηλώσει τόσο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. Το κύριο πιάτο της «ασφάλειας» περιλαμβάνει παρακολουθήσεις κινήσεων, συνδιαλέξεων, καταγραφή κάθε εκδήλωσης. Η τεχνολογία που έχει εγκατασταθεί, παρά τις επικλήσεις περί προστασίας των ατομικών ελευθεριών, των κρατούντων, είναι αδύνατο να ελεγχθεί αποτελεσματικά, όπως έχουν ομολογήσει οι εκπρόσωποι της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Σήμερα, είναι βέβαιο, πλέον, πως όλα αυτά τα μέτρα θα χρησιμοποιηθούν για τον παραπέρα περιορισμό της δράσης των εργαζόμενων, για τον έλεγχο και την προσωπική παρακολούθηση όσων αγωνίζονται για δουλιά, ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές, για να εμπεδωθεί ο φόβος από την κρατική καταστολή, για να ελεγχθεί η Αθήνα από τους «κοινωνικά και πολιτικά ατακτούντες», για να «καθαρίσει» η πόλη από πολιτικά και συνδικαλιστικά συνθήματα, όπως αποκάλυψε η προσπάθεια αποκαθήλωσης πινακίδας με αγωνιστικά συνθήματα από τα γραφεία του Συνδικάτου των οικοδόμων. Κι όλα αυτά πληρώνονται από την τσέπη των εργαζομένων, αφού το κόστος της ασφάλειας της Ολυμπιάδας ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ, ενώ το κόστος της ηλεκτρονικής επιτήρησης είναι 255 εκατ. ευρώ.

Η επίθεση αυτή που γίνεται ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες, μια μόνο απάντηση χρειάζεται. Τους καθημερινούς αγώνες του λαού που μπορούν και πρέπει να σαρώσουν τα «συρματοπλέγματα», τα οποία έχουν τοποθετηθεί στην Αθήνα και θέλουν να τη μεταμορφώσουν σε «στρατόπεδο συγκέντρωσης».


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Ολυμπιακός χαφιεδισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

ΩΡΑΙΟ ΘΑ ήταν ως ...«Ολυμπιακό εφέ» πάνω από την Αθήνα το αερόπλοιο τύπου «Ζέπελιν», αν δε μας παρακολουθούσε σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο ακόμη και με υπέρυθρες κάμερες. Είναι σίγουρο ότι κανένας κάτοικος της Αττικής δεν αισθάνεται καλά, έχοντας έναν τέτοιο μπελά πάνω από το κεφάλι του.

Η αλήθεια είναι πως η Αθήνα δεν πρέπει να έχει περάσει μέρες αστυνόμευσης τέτοιας έντασης στην ιστορία της, κι ας είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις αυτού του πλανήτη.

Υποθέτουμε, βέβαια, ότι και στην περίπτωση του «Ζέπελιν», ή ανάλογης έντασης και ουσίας μέτρων ηλεκτρονικής παρακολούθησης, τίποτε δεν είναι ξεκάθαρο για τη μετα-ολυμπιακή χρήση τους. Οσο για το σκεπτικό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, είναι δεδομένο: Το πληρώσαμε πολύ ακριβά για να το αφήσουμε αναξιοποίητο...

Σχετικά με τα στοιχεία που θα συλλέγει το εν λόγω μηχάνημα και θα καταστρέφονται - σύμφωνα με την αστυνομία - σε μια βδομάδα, «αν δεν αξιοποιηθούν», αξίζει να αναρωτηθεί κανείς ποιος θα τα ελέγχει. Οχι, πάντως, η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, που έχει δηλώσει πρόσφατα, επισήμως και δημόσια, ότι δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τέτοιους ελέγχους.

ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ θα δημοσιοποιήσει τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου την ...ιδρυτική διακήρυξη του «νέου ΠΑΣΟΚ», ακολουθώντας την πεπατημένη του Κώστα Σημίτη. Εδώ που τα λέμε, αφού ακολουθεί την πολιτική του - εμπλουτίζοντάς την αναλόγως... - γιατί να μην ακολουθήσει και τις μεθόδους του;


Γρηγοριάδης Κώστας

Αραγε, πόσες φορές είναι «καταδικασμένο» να επανιδρυθεί αυτό το κόμμα; Τι να γίνει όμως, έχει μια 30χρονη ιστορία απογοήτευσης και εξαπάτησης του ελληνικού λαού κι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να τη δικαιολογήσει.

Πάντως ...όνομα δε θα αλλάξει, σας βεβαιώνουμε. Σε κάθε περίπτωση, θα μπορείτε να το αναγνωρίσετε, όπου κι αν το πετύχετε...

Το κόστος και οι υπερβάσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Τελικά, σε τι ποσοστό ανέρχονται οι υπερβάσεις του κόστους των Ολυμπιακών έργων; Στο 50% που λέει η κυβέρνηση ή στο 13% που λέει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση μέχρι τις 7 Μάρτη; Οποιος εγκλωβίζεται σε ψευτοδιλήμματα, σαν το προαναφερόμενο, που καλλιεργούνται και προβάλλονται τον τελευταίο καιρό, χάνει την ουσία. Οχι μόνο, γιατί το κόστος των Ολυμπιακών έργων, έτσι κι αλλιώς είναι δυσθεώρητο και γίνεται ακόμη περισσότερο τεράστιο, είτε με το ένα ποσοστό υπέρβασης, είτε με το άλλο. Ούτε μόνο, γιατί το τελικό κόστος - άρα και το τελικό ποσοστό υπερβάσεων - θα το ξέρουμε μετά τους αγώνες και, ίσως, όχι στις επόμενες βδομάδες ή και μήνες.

Κυρίως, γιατί τα σοβαρότερα και κρίσιμα ερωτήματα της οικονομικής έστω πλευράς του «εθνικού στόχου» είναι τα εξής δύο: Ποιοι πλήρωσαν και θα πληρώνουν και στο μέλλον το προαναφερόμενο δυσθεώρητο κόστος και ποιοι ωφελούνται τα μέγιστα απ' όλη αυτή την υπόθεση; Χρειάζεται, άραγε, να δώσουμε εμείς τις απαντήσεις στα δύο αυτά ερωτήματα; `Η, μήπως, χρειάζεται να σημειώσουμε ότι η όλη συζήτηση και φιλολογία για το ύψος τους κόστους και των υπερβάσεων, των υπαρκτών ή ανύπαρκτων σκανδάλων, κλπ., κλπ., αποτελεί, έτσι κι αλλιώς, στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, για να μη συνειδητοποιήσουν την τεράστια λεηλασία, που συντελέστηκε και συνεχίζεται να συντελείται, προς όφελος της πλουτοκρατίας;

Το φυσιολογικό...

Πρόσφατα, η διοίκηση ενός κρατικού νοσοκομείου του Νέου Δελχί παραδέχτηκε ότι περισσότερα από 30 παιδιά πέθαιναν στους θαλάμους του κάθε βδομάδα του Ιούνη. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, 142 από τα 1.175 παιδιά, που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με διάφορες ασθένειες τον Ιούνη, έχουν πεθάνει. Και, μάλιστα, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου χαρακτήρισαν «φυσιολογικό» το ποσοστό θνησιμότητας του 11%, παίρνοντας υπόψη τους τα λιγοστά μέσα και τους περιορισμένους πόρους, ενώ συχνό είναι το φαινόμενο της έλλειψης βασικών φαρμάκων.

Σημειώνουμε το γεγονός, όχι μόνον, ή κυρίως, για την ανάδειξη μιας τραγικής πλευράς της γενικότερης κατάστασης, που επικρατεί στην Ινδία, αλλά γιατί η ουσία της προαναφερόμενης λογικής υπάρχει παντού και, βέβαια, στη χώρα μας. Είναι φυσιολογικοί οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις; Είναι φυσιολογικό το επίπεδο και η ποιότητα ζωής των εκατομμυρίων εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων; Είναι φυσιολογική η κατάσταση στο χώρο της Παιδείας και της Υγείας; Υπάρχουν μόνο κάποια προβλήματα και χρειάζονται κάποιες οριακές βελτιώσεις και μπαλώματα; Και, τέλος πάντων, έχοντας ποια κριτήρια απαντούμε στα προαναφερόμενα ερωτήματα; Παίρνοντας υπόψη τις σύγχρονες ανάγκες της ζωής και τις δυνατότητες (παραγωγικές και άλλες) της χώρας και του λαού ή, απλά και μόνο, να τα «βγάλουμε πέρα» και να «στρογγυλέψουμε» τις πλέον οξείες γωνίες της κοινωνικής πραγματικότητας;

Αν κάνουμε το δεύτερο, αργά ή γρήγορα, θα κάνουμε απολογισμούς, σαν αυτούς της διοίκησης του ινδικού νοσοκομείου, γιατί ο σύγχρονος καπιταλισμός δεν έχει ούτε ιερό, ούτε όσιο...

Η «μεταρρύθμιση» του Μπλερ

Δε γνωρίζουμε ποιος εμπνεύστηκε από ποιον. Ο Γ. Παπανδρέου από τον Τ. Μπλερ, ή ο δεύτερος από τον πρώτο. Ετσι ή αλλιώς, πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξάγγειλε πρόσφατα το νέο πενταετές σχέδιο της κυβέρνησής του για την Παιδεία, που αφορά κυρίως το δευτεροβάθμιο επίπεδο. Βασικός κρίκος του σχεδίου είναι η παροχή πολύ μεγαλύτερης «ανεξαρτησίας» σε κάθε σχολείο και η προσαρμογή του στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής. Ετσι, τα σχολεία θα έχουν την ευχέρεια να βρουν «χορηγούς» και να προχωρούν σε συμφωνίες μαζί τους, για να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, να αξιοποιούν και να εκμεταλλεύονται κατά πώς νομίζουν τις κτιριακές και άλλες εγκαταστάσεις τους κλπ., κλπ. Και, βέβαια, ούτε λόγος, να γίνεται για ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, αφού θα κυριαρχεί η προσαρμογή στις τοπικές ιδιαιτερότητες. Ακόμη και η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» χαρακτήρισε τα μέτρα «επανάσταση, κατά την οποία πολλά κρατικά σχολεία θα παραδοθούν σε χορηγούς».

Περιττό, να σημειώσουμε, ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών υποτάσσει ολοκληρωτικά την εκπαίδευση, το ρόλο και το περιεχόμενό της, στην αγορά και τις «δυνάμεις», που κυριαρχούν σ' αυτή («χορηγοί»), δημιουργεί σχολεία πολλών ταχυτήτων και επιπέδων και διογκώνει τις ταξικές διακρίσεις και ανισότητες. Με άλλα λόγια, μπορεί να απαντά στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, για σχολεία παραγωγής «εργαλείων», έτοιμων και ώριμων για εκμετάλλευση, αλλά κάθε άλλο παρά δικαιώνει το σχολείο και το ρόλο του, ως χώρου διαμόρφωσης προσωπικοτήτων και απόκτησης ουσιαστικών γνώσεων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι ανατιμήσεις στα φάρμακα

Και ξαφνικά, προέκυψαν μέσα στο κατακαλόκαιρο - όχι τυχαία - τσουχτερές αυξήσεις στις τιμές δεκάδων φαρμάκων, πολλά από τα οποία είναι ευρείας κατανάλωσης. Οι αυξήσεις, που ισχύουν από χτες σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν το 40% δεν ήρθαν από μόνες τους. Εχουν τη βούλα της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς εγκρίθηκαν με σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Βέβαια, επιχειρώντας να μετριάσει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η απόφαση αυτή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διευκρίνισε πως οι αυξήσεις είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τις παρουσίασε ως ένα αναγκαίο μέτρο στήριξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και, μάλιστα, σε αντιπαράθεση με την αθρόα εισαγωγή φαρμάκων, την οποία - πάντα σύμφωνα με την κυβέρνηση - προωθούσε η προκάτοχός της.

Η αλήθεια, όμως, είναι ριζικά διαφορετική. Η απόφαση της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης εντάσσεται στα πλαίσια μιας πολιτικής, που δεν έχει καμιά ουσιαστική διαφορά απ' αυτήν της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ. Τόσο τότε, όπως και σήμερα, οι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά τους ταμεία πληρώναν ακριβά - και σήμερα ακόμη ακριβότερα - τα φάρμακα, ενώ οι φαρμακοβιομήχανοι, οι εταιρίες εισαγωγής φαρμάκων, μαζί και οι πολυεθνικές - προμηθευτές τους, συσσώρευαν και συσσωρεύουν συνεχώς και μεγαλύτερα κέρδη.

Χαρακτηριστική και αδιαμφισβήτητη γι' αυτό απόδειξη αποτελούν τόσο οι ισολογισμοί με τα κέρδη των εταιριών που δημοσιεύονται κάθε χρόνο, όσο και σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, που μας πληροφορεί πως από το 1997 μέχρι το 2001 τα καθαρά κέρδη πέντε μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών αυξήθηκαν κατά 2.842%! Και με τις νέες ανατιμήσεις, τα κέρδη όσων ελέγχουν την αγορά φαρμάκου, αναμένεται να απογειωθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Τα ψευτοδιλήμματα της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας δεν μπορούν και δεν πρέπει να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Αυτό, που πραγματικά ενδιαφέρει το λαό είναι η παροχή φτηνών και καλής ποιότητας φαρμάκων και όχι ποιοι και με ποιο τρόπο θα κατακλέβουν τον ιδρώτα του, όταν βρίσκεται στην ανάγκη της αρρώστιας. Οι εγχώριοι φαρμακοβιομήχανοι ή οι πολυεθνικές και οι μεγαλοεισαγωγείς πλασιέδες τους.

Το κυβερνητικό μέτρο της αύξησης των τιμών στα φάρμακα επιδιώκει και στοχεύει στην ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των ήδη τεράστιων κερδών των φαρμακοβιομηχάνων. Αυτά θέλει να εξασφαλίσει και όχι τις θέσεις εργασίας, όπως δημαγωγικά ισχυρίζονται οι κυβερνώντες.

Οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστικοί τους φορείς, οι λαϊκές και κοινωνικές οργανώσεις, μπορούν και πρέπει να αντιδράσουν αγωνιστικά στην απόφαση της κυβέρνησης και να συντονίσουν τις προσπάθειες απόκρουσης των αντιλαϊκών αυτών μέτρων. Ταυτόχρονα, όμως, μπορούν και πρέπει να εντάξουν τα επιμέρους αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους σε μια ενιαία λογική αντεπίθεσης, για την εφαρμογή μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής, από μια ριζικά διαφορετική εξουσία. Με δυο λόγια, απ' το λαό, για το λαό.

Ενα χαρακτηριστικό, για την ανάγκη αυτή, παράδειγμα, αποτελεί και η χτεσινή αύξηση της τιμής των φαρμάκων. Μια δημόσια και υπό λαϊκό έλεγχο φαρμακοβιομηχανία μπορεί να εξασφαλίσει την παροχή φτηνών και καλής ποιότητας φαρμάκων σε όλους. Οπως μπορεί να εξασφαλίσει πραγματικά τις θέσεις εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα και ικανοποιητικούς μισθούς στους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ