Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ειδήσεις...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο δήλωσε πως καλωσορίζει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί η Τουρκία στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε μνημόνιο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Πολλές θετικές αποφάσεις έχουν ως τώρα ληφθεί από την τουρκική κυβέρνηση, με στόχο μια ευνοϊκή γνώμη για την εκκίνηση ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η συνεχιζόμενη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην πολιτική και την αστική ζωή της Τουρκίας είναι ευπρόσδεκτη", δήλωσε ο Μπαρόζο» (από χτεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ).

«"Πάντοτε συστηματική" είναι η χρήση των βασανιστηρίων στην Τουρκία, κατήγγειλε και πάλι η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) της Τουρκίας: Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2004, επισήμανε, υπήρξαν τουλάχιστον 692 υποθέσεις βασανισθέντων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της IHD Χοσνού Οντούλ, το 2003 τουλάχιστον 1.391 άνθρωποι υπέστησαν διαφόρων ειδών βασανιστήρια, από ηλεκτροσόκ έως ξυλοδαρμούς». (Από το χτεσινό «Ρ»).

Βέβαια, από το συνδυασμό των δύο αυτών ειδήσεων ...δεν προκύπτει καμία είδηση. Είναι γνωστό, τουλάχιστον στους αναγνώστες του «Ρ», ότι η ΕΕ αναγνωρίζει - με την ίδια «αξιοθαύμαστη» ευκολία - κατοχικές κυβερνήσεις όπως του Ιράκ, θεωρεί «δημοκρατικά» καθεστώτα όπως αυτά των βαλτικών χωρών που έχουν στις φυλακές τους κομμουνιστές πολιτικούς κρατούμενους και βέβαια «χαιρετίζει» το τουρκικό καθεστώς, στα «λευκά κελιά» του οποίου πεθαίνουν καθημερινά αγωνιστές απεργοί πείνας.

Η δημοσίευσή τους, όμως, είναι πάντα χρήσιμη, περισσότερο για όσους έχουν ακόμη αυταπάτες σχετικά με την ΕΕ...

Οργίστηκαν...

Του ξέφυγε μια σχεδόν ολόκληρη αλήθεια κι έγινε χαμός. Φανταστείτε, τι θα γινόταν εάν έλεγε όλη την αλήθεια. Ο λόγος, για τον Γερμανό πρόεδρο, Χορστ Κέλερ, ο οποίος δήλωσε τις προάλλες, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σύντομα εξίσωση του βιοτικού επιπέδου των Ανατολικογερμανών με εκείνο των Δυτικογερμανών. Αμέσως μετά τη δήλωση ακολούθησε μια θύελλα αντιδράσεων από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος της χώρας. Οι πλέον εξοργισμένες αντιδράσεις, βέβαια, προήλθαν από εκπροσώπους του κυβερνητικού συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών και «πρασίνων». Αλλος χαρακτήρισε «εξαιρετικά ατυχείς» τις δηλώσεις του προέδρου και άλλος τις παρομοίασε με «κραυγή παραίτησης». Κι όλ' αυτά, για κάτι, που το γνωρίζουν όλοι. Αλλωστε, η δεκαπενταετής μέχρι σήμερα πορεία της γερμανικής «ενοποίησης» (στην πραγματικότητα ενσωμάτωσης και καταλήστευσης της Ανατολικής από τη Δυτική, σε συνδυασμό με την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος), δεν αφήνει και πολλές αμφιβολίες. Η δήλωση του Γερμανού προέδρου, όμως, χαλά τη σούπα των ψευδαισθήσεων και των αυταπατών, που έχουν με πολύ κόπο φτιάξει και συντηρούν συνεχώς οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις. Γι' αυτό και οι τόσο οργισμένες αντιδράσεις...

Ζητείται θάρρος

Μετά τα παράπονα που εξέφρασε και τις «μπηχτές» που έριξε, κατά την τελετή αντικατάστασής του, ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Παν. Παπανικολάου, τα ίδια ακούστηκαν κι από τα χείλη του Αρχηγού του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, Στ. Φλάσκου, κατά την τελετή της δικής του αντικατάστασης, που έγινε, χτες, στη Λάρισα. Κι ενώ είναι απορίας άξιον το ΚΥΣΕΑ από τη μια να τους αποπέμπει από το στράτευμα, χρεώνοντάς τους την ευθύνη για την υπόθεση του «Σινούκ» κι από την άλλη να τους χαρακτηρίζει ως «ευδοκίμως τερματίσαντες» τη σταδιοδρομία τους, πολλοί αναρωτιούνται:

Γιατί ανώτατοι αξιωματικοί «βγαίνουν παραπονούμενοι» και μιλούν με υπονοούμενα; Αν πιστεύουν ότι υπάρχει πολιτική ή και όποια άλλη ευθύνη στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ή στον πρωθυπουργό, γιατί δεν το λένε ντόμπρα και καθαρά, όπως αρμόζει σε στρατιωτικούς, που έχουν ταχθεί να υπηρετούν την Πατρίδα και το Λαό;

ΥΓ: Αν, έστω και μία στο εκατομμύριο, περιέχουν αλήθεια όσα ακούγονται για τη στάση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ν. Ντούβα - ότι, δηλαδή, αυτοδιαψεύστηκε δημοσίως, κατόπιν άνωθεν εντολής, για να «βγάλει λάδι» τον προϊστάμενό του υπουργό - τότε μπορεί κανείς να συμπεράνει πως, στις μέρες μας, η «στρατιωτική τιμή» είναι πολύ φτηνή...

«Αντίπαλο δέος»...

Αυτά έχουν οι αυταπάτες... Ενα ωραίο απόγευμα - με ένα ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο - εξαφανίζονται, μάλλον αποδυναμώνονται. Ομως, στο μεσοδιάστημα, έχουν κερδίσει χώρο - χρόνο στην κοινωνική συνείδηση. Εχουν δώσει δυνατότητες στους εκπροσώπους του κεφαλαίου να κάνουν χειρισμούς, ώστε, είτε να εγκλωβίζουν συνειδήσεις, είτε να δίνουν άλλοθι για τις επιλογές, σε έτσι και αλλιώς συμβιβασμένους. Γι' αυτό τις καταγγέλλουμε εγκαίρως. Πριν ο άλλος αρχίσει να ζει μέσα στο παραμύθι και, ακόμα και όταν η πραγματικότητα τον βαράει κατακέφαλα, να συνεχίζει να «βλέπει», μαζί με τις «νεράιδες», το «αντίπαλο δέος της ΕΕ»!

Από την πρώτη στιγμή, που άρχισε από τους επιτήδειους (στην Ελλάδα κύρια από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ) το στήσιμο του σεναρίου της «Ευρώπης που αντιστέκεται, αλλά που πρέπει να προχωρήσει στην πολιτική και στρατιωτική ενοποίηση, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και να εξελιχτεί σε αντίπαλο δέος...», το καταγγείλαμε σαν μια από τις πιο επικίνδυνες παγίδες, όπου πάνε να ρίξουν τους λαούς. Εγκαίρως προειδοποιήσαμε πως δεν πρόκειται για καμιά «αντίσταση» στον πόλεμο του Ιράκ, αλλά ίσα - ίσα για σκληρή ιμπεριαλιστική διαπραγμάτευση, τόσο για τον τρόπο που θα έπαιρναν τα μερίδια, όσο και για το μέγεθος που θα είχαν αυτά τα μερίδια από τον πλούτο της χώρας. Εγκαίρως επίσης είπαμε, τότε που οι παραμυθάδες έφτιαχναν με λόγια «ευρωπαϊκούς κόσμους μαγικούς», πως αυτή η ιστορία «αντίπαλο δέος», οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες...

Προχτές στο Ευρωκοινοβούλιο οι πολιτικές δυνάμεις της «αντίστασης» - ιμπεριαλιστικής διαπραγμάτευσης αποκαλύφτηκαν. Οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι, όλοι ενωμένοι, ψήφισαν τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης κατοχής του Ιράκ και πρότειναν τρόπους συνεργασίας μαζί της. Επίσης, είχαν το θράσος να αποκαλέσουν τρομοκράτες, εκείνους που αντιστέκονται στην κατοχή. Εκείνους, που με όλα τα δίκια του κόσμου λένε με τον ένοπλο αγώνα τους: «Εξω από τη χώρα μας, έξω από τα σπίτια μας και τις οικογένειές μας...»! Το επαίσχυντο ψήφισμα καταψηφίστηκε μόνον από τους βουλευτές του ΚΚΕ και την Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE\NGL).

Αν η ψήφιση του συγκεκριμένου ψηφίσματος δεν είναι ομολογία πως οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου δε βλέπουν την ώρα να ορμήξουν με κάθε τρόπο στην ιμπεριαλιστική λεία, τότε τι είναι; Τώρα, που οι Αμερικάνοι τα έχουν βρει «σκούρα», είναι πιθανόν πιο «διαπραγματεύσιμοι» και οι της ΕΕ θεωρούν προφανώς κατάλληλη τη στιγμή, να αρχίσουν να σκάνε το άλλο παραμύθι στους λαούς τους. Εκείνο της «σταθερότητας, των νόμιμων εκλογών, της ειρήνης κ.ά...»

Με γεια τους και χαρά τους. Τουλάχιστον εμάς ποτέ δεν μπόρεσαν να μας γελάσουν. Ο ιμπεριαλιστής μόνον ιμπεριαλιστικά μπορεί να σκέφτεται και να σχεδιάζει. Το πραγματικό αντίπαλο δέος ενάντια σε όλο το σύστημα θα το φτιάξει μόνον η ενωμένη πάλη των λαών...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Τα... μηχανιστικά

ΒΡΗΚΕ ΤΗ ΛΥΣΗ ο Γιώργος Αλογοσκούφης - μιλώντας στη Θεσσαλονίκη - στο γιατί δεν απέδιδαν οι επιδοτήσεις του κρατικού μηχανισμού στις επιχειρήσεις επί ΠΑΣΟΚ. Ηταν λέει «μηχανιστικά» εξαρτημένες από τη... δημιουργία θέσεων εργασίας!!!

Μάλλον δε θα έχει «πάρει το αυτί του» ότι σε αυτή τη χώρα υπήρξαν και επιχειρήσεις όπως η «ΠΑΛΚΟ» και τα «Υβόνη Στορς» ή για το τι γίνεται στις κλωστοϋφαντουργίες της Βόρειας Ελλάδας σήμερα.

Αν θέλει πάντως να αποκτήσει κάποια στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα, ας μπει στον κόπο το υπουργείο του να ερευνήσει πόσες επιδοτήσεις έχουν δοθεί την τελευταία 5ετία, τι έγιναν και το πόσο... θετικά επέδρασαν στην απασχόληση.

Ετσι, για να ξέρει και ο κόσμος τι και ποιους πλήρωνε και τι ακριβώς απέφεραν οι φόροι του. Αυτό είναι που σίγουρα θα ενδιέφερε πολλούς και όχι το τι είδους «σκάνδαλα» και ποιοι «κονόμησαν» επί ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ μας «έβαλλε» στη μετά-ολυμπιακή εποχή χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για την Εξεταστική Επιτροπή που θα ερευνήσει τα πεπραγμένα του 2004.

Θέμα χρόνου λοιπόν να αρχίσουν οι «αγώνες» για το ποιος κακοδιαχειρίστηκε την υπόθεση και τα... ρεκόρ θα σπάνε το ένα μετά το άλλο στις πλειοδοσίες επιθέτων και χαρακτηρισμών ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Πάντως, είναι σίγουρο, από τώρα, ότι στο βάθρο θα ανέβει, έχοντας το χρυσό μετάλλιο, η εξαπάτηση του κόσμου. Αφού, ούτε η ουσία του πράγματος θα απασχολήσει την πολιτική αντιπαράθεση, ούτε καν τα πραγματικά ποσά.

Αραγε θα μας δώσουν μια εκτίμηση του πόσα κέρδισαν οι χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων, ή έστω μια εκτίμηση; Είναι σαφώς αρνητική η απάντηση και σε αυτό θα συμφωνήσουν οι δυο «συνεταίροι» και κατά τα άλλα «μονομάχοι».


Γρηγοριάδης Κώστας

Βασιλικώτερος του βασιλέως

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν πρόλαβε, τις προάλλες, να «τελειώσει τη φράση» του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλος, που κήρυξε «πόλεμο μέχρις εσχάτων» στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και έσπευσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Δ. Αρμενάκης, να αυτοενταχθεί στο στρατόπεδο των βιομηχάνων. Με δηλώσεις του, την άλλη μέρα, προσφέρθηκε ως εθελοντής στον σχετικό «κοινωνικό διάλογο», θεωρώντας ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Οσο για τις... προτάσεις του, μέχρι και οι βιομήχανοι εμφανίζονται κάπως πιο συγκρατημένοι - που λέει ο λόγος - μια και ο Δ. Αρμενάκης σημειώνει ότι απαιτούνται «αναγκαίες παραμετρικές αλλαγές, ως προς τα ηλικιακά όρια εξόδου, το χρόνο ασφαλιστικής ζωής, τα κίνητρα παράτασης του εργασιακού βίου και γενικότερα επαναπροσέγγιση του χρόνου εξόδου από την εργασία σε σχέση με το προσδοκώμενο όριο ζωής».

Συμπέρασμα (ένα από τα πολλά που μπορούν να εξαχθούν): Προφανώς ο Δ. Αρμενάκης, ως πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κατέχει «ασφαλείς» πληροφορίες ότι οι έμποροι όχι μόνο είναι κατευχαριστημένοι από το ύψος των σημερινών συντάξεών τους, αλλά και δε θέλουν να... συνταξιοδοτούνται.

Πολιτικές «ρεαλιστών»...

Οι κινήσεις ανατροπής δεδομένων στο γεωπολιτικό χάρτη των Βαλκανίων δε σταμάτησαν με την προ 13 ετών διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, την προ οκτώ ετών εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και κατοπινά στο Κοσσυφοπέδιο. Το καζάνι αποσταθεροποίησης στη νοτιοανατολική Ευρώπη εξακολουθεί να βράζει, με τη σημερινή Ενωση Σερβίας - Μαυροβουνίου, να συνεχίζει να αποτελεί το «κύριο πιάτο» στο μενού των οιονεί ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων... Μια σοβαρή ένδειξη των περαιτέρω ιμπεριαλιστικών προθέσεων αποτέλεσε και η προ ημερών απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο (σημαδιακό ολλανδικό χωριό) Μάαστριχτ να επιβάλουν ξεχωριστές ενταξιακές συνομιλίες με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία... γιατί - λένε - αυτό επιτάσσουν «πρακτικοί λόγοι». Η παρενθετική δήλωσή τους, πως «επιθυμούν σφόδρα την ύπαρξη του ενιαίου κράτους Σερβίας - Μαυροβουνίου» ήταν μόνον για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις...

Είναι φανερό, πως αρκετοί στις Βρυξέλλες προωθούν την περαιτέρω διάσπαση των εναπομεινάντων τμημάτων της έως πρότινος ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, χρησιμοποιώντας κάθε τόσο τη φενάκη της «ρεάλ πολιτίκ»... Πόσο μάλλον, που το καζάνι στο Κοσσυφοπέδιο αναμένεται συντόμως να «ξανανεβάσει» τη θερμοκρασία στην ευρύτερη περιοχή, με τις «γενικές εκλογές» της 23ης Οκτώβρη και την ένταση των συνομιλιών της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για το γιουγκοσλαβικό την άνοιξη του 2005 για τον καθορισμό του τελικού στάτους κβο μιας επαρχίας που πολλοί (για διάφορους λόγους) θα προτιμούσαν ...«ανεξάρτητη»...

Αϊ, στο διάβολο...

Από την πρώτη στιγμή, πριν πέντε χρόνια, που το χερσαίο στρατηγείο του ΝΑΤΟ πήγε και εγκαταστάθηκε στον Τύρναβο, προκάλεσε τις αντιδράσεις των Θεσσαλών, οι οποίοι, πολλές φορές - και κυρίως στην περίοδο της ΝΑΤΟικής επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας - πραγματοποίησαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας την άμεση απομάκρυνσή του. Ετσι, η προχτεσινή τελετή απενεργοποίησής του, προκάλεσε αισθήματα ανακούφισης στους Θεσσαλούς, αν και γνωρίζουν ότι δε γλιτώνουν από το ΝΑΤΟικό βραχνά, αφού, οσονούπω, τίθεται σε πλήρη λειτουργία το αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Κουτσόχερο της Λάρισας.

Ο θεσσαλικός λαός χαίρεται που ξεκουμπίζονται από κει οι «καραβανάδες» του ΝΑΤΟ, αλλά κάποιοι στενοχωριούνται. Το έβλεπες στο πρόσωπο Ελλήνων στρατιωτικών κι άλλων παραγόντων, που παραβρέθηκαν στην τελετή απενεργοποίησης. Δε φαίνονταν, όμως, στενοχωρεμένοι ο διοικητής της Νότιας Πτέρυγας της Συμμαχίας, Γκ. Τζόνσον, ούτε ο Αμερικανός πρέσβης Τ. Μίλερ, ο οποίος περιφερόταν χαμογελαστός στη δεξίωση και, δίκην σταρ του σινεμά, έδινε αυτόγραφα στα παιδιά του Διεθνούς Σχολείου που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του στρατηγείου. Και δεν είναι περίεργο που είναι ευχαριστημένοι οι ΝΑΤΟικοί, καθώς το χερσαίο στρατηγείο φεύγει, αφού «εξετέλεσε την αποστολή του» κι επειδή αυτό επιβάλλει ο αναπροσανατολισμός των επιχειρησιακών και στρατηγικών σχεδίων της «λυκοσυμμαχίας»...

Το φάρμακο...

«Η απάντηση στη διαφθορά, στη διαπλοκή και στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις είναι: λιγότερο κράτος, περισσότερη αγορά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε και μία νέα ηθική διαπαιδαγώγηση...».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρώην επιχειρηματίας και νυν υφυπουργός Οικονομίας Χ. Φώλιας σε πρόσφατη ομιλία του στη ΒΙΠΕ Κιλκίς. Προφανώς κατά τον κ. Φώλια, το κράτος δεν είναι μηχανισμός ταξικής κυριαρχίας και επιβολής των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης (της τάξης του) ενάντια στα συμφέροντα των καταπιεζόμενων τάξεων. Ο ίδιος φαίνεται να αντιλαμβάνεται την έννοια «κράτος» - και πιο συγκεκριμένα, ορισμένων τομέων του - σαν κάτι το αρνητικό, που συνδέεται με τη διαπλοκή, τη γραφειοκρατία, τις αγκυλώσεις και μύρια άλλα κακά. Εμφανίζεται να πρεσβεύει επίσης ότι η ηθική εξυγίανση θα προέλθει από την επέκταση της αγοράς. Της καπιταλιστικής αγοράς για να ακριβολογούμε. Τι σημαίνει όμως αγορά σε συνθήκες καπιταλισμού; Τίποτα λιγότερο από το πλαίσιο παραγωγής και αναπαραγωγής των σχέσεων εκμετάλλευσης της εργασίας από το κεφάλαιο και ό,τι αυτό συνεπάγεται στις σημερινές συνθήκες. Τι ηθικό, όμως, υπάρχει στη διατήρηση αυτής της διαδικασίας, εκτός βέβαια από το «ηθικό» δικαίωμα του κεφαλαίου να απομυζά όλο και περισσότερη απλήρωτη εργασία;

Γνωστές είναι, βέβαια, οι αντιλήψεις για το λιγότερο κράτος και την περισσότερη αγορά. Το γεγονός ότι τις εκστομίζουν με τέτοια ευκολία, μετά από τόσα δεινά που συσσώρευσαν οι συγκεκριμένες πολιτικές στον πλανήτη, απλώς δείχνει πόσο επικίνδυνοι είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα στα κυβερνητικά θεωρεία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κατ' εξακολούθηση...

Θα ανοίξει ή όχι το Ασφαλιστικό; Θα υπάρξουν νέα μέτρα ή η κυβέρνηση της ΝΔ θα εφαρμόσει τη νομοθεσία του ΠΑΣΟΚ; Αυτά και άλλα παρεμφερή ερωτήματα, που σαν ριπές όπλου ρίχνονται τις τελευταίες μέρες, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να συσκοτίζουν την πραγματικότητα.

Ας εξηγηθούμε: Το Ασφαλιστικό, τουλάχιστον την τελευταία δεκαπενταετία, ήταν όχι μόνο ανοιχτό, αλλά με ορθάνοιχτες τις θύρες. Πάνω του ασέλγησαν κατ' εξακολούθηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Για 15 χρόνια έβαζαν τα ασφαλιστικά δικαιώματα στην κλίνη του Προκρούστη και τα έκοβαν κομμάτι κομμάτι, ενώ την ίδια ώρα στο μεγάλο κεφάλαιο χάριζαν τις εισφορές, τους εξασφάλιζαν επιδοτήσεις και τεράστιους πόρους από τα αποθεματικά των Ταμείων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη την περίοδο 1990-1993 έδωσε ισχυρό χτύπημα στις κατακτήσεις των εργαζομένων, ενώ, ταυτόχρονα, διαμόρφωσε το Ασφαλιστικό για τους μετά το 1993 πρωτοασφαλιζόμενους, με τους όρους που απαιτούσε η αντεργατική επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου. Το ΠΑΣΟΚ, που παρέλαβε την κυβερνητική σκυτάλη, όχι μόνο δεν κατάργησε τους αντιασφαλιστικούς νόμους, αλλά τους έβαλε σε πλήρη εφαρμογή. Στη συνέχεια, με μια σειρά από νομοθετήματα, το μόνο που έκανε ήταν να αφαιρεί δικαιώματα. Και μετά την προσωρινή υπαναχώρηση με το σχέδιο Γιαννίτση, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, ψήφισε το 2002 τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029, γνωστό και ως νόμο Ρέππα. Σήμερα η νέα κυβέρνηση φροντίζει ακριβώς για την εφαρμογή του. Θέλει να κάνει πράξη τις «εκκρεμότητες» αυτού του νόμου. Να ολοκληρώσει, δηλαδή, το έργο του ΠΑΣΟΚ.

Η σύντομη αυτή αναδρομή αποδεικνύει ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχαν ανοιχτό το Ασφαλιστικό και πάντα στην ίδια κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση που με τον έναν ή άλλον τρόπο εξυπηρετούσε το μεγάλο κεφάλαιο. Και είναι σίγουρο ότι στα συρτάρια τους, στα κεφάλια των ιθυνόντων υπάρχουν σχέδια με την ίδια αποστολή. Αυτό αποδεικνύουν περίτρανα τα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτό επιβεβαιώνουν οι αποφάσεις της ΕΕ. Αυτή την αποστολή εξυπηρετούν οι πάσης φύσεως εκθέσεις του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ κλπ.

Αν για όλους αυτούς - και ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή που θα επιλεχτεί μια νέα επίθεση - το ζήτημα είναι πάντα ανοιχτό, το ίδιο ανοιχτό είναι και για τους εργαζόμενους. Αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση. Η Κοινωνική Ασφάλιση ήταν και είναι πεδίο αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο. Ηταν και είναι πεδίο αγώνα για την υπεράσπιση αλλά και διεύρυνση δικαιωμάτων που σχετίζονται με τη σύνταξη, την Υγεία, την Πρόνοια. Η πάλη για διεκδικήσεις στην Ασφάλιση και στην Υγεία, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, είναι ο δρόμος που πρέπει να κρατάνε ανοιχτό οι εργαζόμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ