Τρίτη 28 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εγιναν ακόμη φτωχότεροι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αμφίβολο είναι εάν θα φτάσουν στα δεκάδες εκατομμύρια των φτωχών ακόμη και κάποια ψίχουλα της «διεθνούς βοήθειας», σημειώναμε λίγο μετά το φονικό τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία. Εξι μήνες μετά, η έκθεση της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης «Oxfam» έρχεται να δικαιώσει την πρόβλεψή μας. «Απελπισμένοι φτωχοί άνθρωποι έγιναν φτωχότεροι από το τσουνάμι. Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έφτασε μέχρι αυτούς», αναφέρεται στην έκθεση.

Η θλιβερή αυτή κατάληξη ήταν αναμενόμενη. Πρώτον, επειδή συνέβη ό,τι είχε συμβεί και τις άλλες φορές. Μόνον 1 δισ. δολάρια έχει εισπράξει ο ΟΗΕ, από τα περίπου 11 δισ. δολάρια που είχαν υποσχεθεί οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών και οι διεθνείς οργανισμοί. Δεύτερον, επειδή οι κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών δίνουν την όποια «βοήθεια» με όρους... εμπορικής κερδοσκοπίας. Με άλλα λόγια, έναντι παραγγελιών για δουλιές και μπίζνες. Και τρίτον, επειδή οι κυβερνήσεις των χωρών που επλήγησαν είχαν και έχουν στο κέντρο της προσοχής τους τα αντίστοιχα ανά χώρα μεγάλα συμφέροντα και όχι τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Για παράδειγμα, όπως σημειώνει η έκθεση της «Oxfam», οι αρχές της Σρι Λάνκα επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στα προβλήματα των γαιοκτημόνων και των επιχειρηματιών, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.

Δικομματική υποκρισία

Οταν το 2002 είχε συζητηθεί και ψηφιστεί στη Βουλή ο νόμος 3029, ο γνωστός και ως νόμος Ρέππα, η ΝΔ, ως αντιπολίτευση τότε, δήλωσε τη διαφωνία της και τον καταψήφισε. Δε διαφώνησε, βέβαια, επί της ουσίας, ούτε στην κατεύθυνση του αντιασφαλιστικού αυτού νόμου. Η διαφωνία της ήταν απλά και μόνο για τα μάτια. Και στην τότε διοίκηση της ΓΣΕΕ, η ΔΑΚΕ έκανε «πλάτες» στην ΠΑΣΚΕ, η οποία υποστήριξε ολόπλευρα το νόμο και κατέπνιξε τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Τρία χρόνια μετά, η ΝΔ, ως κυβέρνηση πλέον, εφαρμόζει το νόμο Ρέππα και το ΠΑΣΟΚ, από τη θέση της αντιπολίτευσης, διαφωνεί και καταγγέλλει την κυβέρνηση, γιατί δεν εφαρμόζει σωστά το νόμο, ενώ ο Χρ. Πολυζωγόπουλος... ξαναθυμήθηκε τους ταξικούς αγώνες, ενάντια σ' αυτό που υποστήριζε πριν τρία χρόνια.

Αντε, να δούμε μέχρι πότε θα κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους...

Το ωράριο των καταστημάτων και...

Ετσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, λένε οι κυβερνώντες, προκειμένου να υποστηρίξουν την προωθούμενη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων και από κοντά συμπληρώνουν, ότι το μέτρο θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα αυξήσει την εμπορική κίνηση και το τζίρο και θα ωφελήσει τους καταναλωτές.

Για να δούμε, όμως, έτσι έχουν τα πράγματα; Η μόνη αλήθεια είναι, ότι στις άλλες χώρες της ευρωένωσης υπάρχει διευρυμένο - «απελευθερωμένο» ωράριο καταστημάτων και σε ορισμένες απ' αυτές, εδώ και αρκετά χρόνια. Τούτο, όμως, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός, πως όλες οι κυβερνήσεις (κεντροδεξιές, κεντροαριστερές, κλπ.) εφαρμόζουν την ίδια ουσιαστικά πολιτική και εξυπηρετούν τα αντίστοιχα μεγάλα συμφέροντα.

Από την άλλη, οι εμπειρίες των άλλων χωρών της ευρωένωσης οδηγούν στα αντίθετα συμπεράσματα, απ' τους υπόλοιπους ισχυρισμούς των κυβερνώντων. Πέρα απ' αυτό, όμως, θα μπορούσαμε να δώσουμε την εξής απάντηση στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς: Ας βγάλουν μια απόφαση διπλασιασμού των μισθών, των μεροκάματων και των συντάξεων - τόσο είναι στην Ευρώπη... - και τότε να δουν, πόσο γρήγορα θα αυξηθεί η εμπορική κίνηση, πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και πόσο ευχαριστημένοι θα είναι οι καταναλωτές...

... τα επιχειρήματα της κυβέρνησης

Ας δούμε, όμως, περισσότερο αναλυτικά την εμπειρία αυτών των χωρών. Σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, τα μέτρα «απελευθέρωσης» του ωραρίου ενίσχυσαν σοβαρά τη συγκέντρωση του εμπορίου, των πωλήσεων και των κερδών από τα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες «αλυσίδες», σε βάρος των μικρότερων μαγαζιών και των αυτοαπασχολουμένων, που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στον άνισο και εντεινόμενο ανταγωνισμό. Δεν οδήγησαν σε καμιά αύξηση της κατανάλωσης και της εμπορικής κίνησης, αφού η τελευταία εξαρτάται από το τι έχει το πορτοφόλι των καταναλωτών (δηλαδή, των λαϊκών στρωμάτων) και όχι από τις περισσότερες ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Ανάξια λόγου ήταν η όποια αύξηση των θέσεων εργασίας, ακόμη κι αν δεν παρθεί υπόψη ότι αυτή συνδυάστηκε με την προώθηση των «ευλύγιστων» εργασιακών σχέσεων και, επομένως, με την πολύ μεγαλύτερη αύξηση της υποαπασχόλησης (τρίωρα και τετράωρα). Ετσι ή αλλιώς, όσοι μικρομεσαίοι οδηγήθηκαν στο λουκέτο και την καταστροφή ήταν περισσότεροι από τις όποιες νέες θέσεις εργασίας (στην Ελλάδα το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων είναι κατά πολύ μεγαλύτερο).

Και πέρα απ' όλ' αυτά, δεν είναι αρκετή η σημερινή εικόνα της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων ευρωενωσιακών χωρών, για να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα; Δεν αρκούν οι δεκάδες εκατομμύρια άνεργοι, η στασιμότητα ή πτώση της κατανάλωσης, η συνεχιζόμενη ύφεση της οικονομίας, κλπ.;

Τα ... ελεύθερα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ οφείλεται στην υπεροψία τους; Θέλετε στο θράσος τους; Θέλετε στην ανοησία τους; Πάντως, ορισμένοι τα λένε ευθέως και χωρίς να προσπαθούν να κρατήσουν τα προσχήματα, έστω...

Ο λόγος για την Κοινοτική επίτροπο, την κ. Ρίντινγκ, που έκανε ξανά τοποθέτηση για τον «βασικό μέτοχο» χτες, τονίζοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει πάνω από όλα την Κομισιόν είναι αν εφαρμόζονται οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατά τα άλλα, τα κράτη - μέλη μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν.

Και, βέβαια, για να μην υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος παρερμηνείας ή παρεξήγησης, διευκρίνισε ότι πάνω από όλα τους ενδιαφέρουν οι αρχές της «ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων και κεφαλαίων»! Εκεί βρίσκεται, βέβαια, και το όλο θέμα.

Εν ολίγοις, τα κράτη - μέλη μπορούν να κάνουν ό,τι νομίζουν και να θεσμοθετούν όποιους νόμους νομίζουν, αρκεί να μην περιορίζουν έστω και στο ελάχιστο τους κεφαλαιοκράτες, ανάμεσά τους και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Εκτος και αν διακινούν και άλλοι κεφάλαια σ' αυτήν την ήπειρο και δεν το γνωρίζουμε.

Οσο για το δικαίωμα του πολίτη στην πληροφόρηση, το δικαίωμα του φορολογούμενου να γνωρίζει ποιος διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και γιατί αυτά δεν αποτελούν «αρχές» της ευρωένωσης, δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον η κ. Ρίντινγκ.

Υστερα απορούν γιατί τους έρχεται το ...ένα «όχι» μετά το άλλο στα δημοψηφίσματα για το «ευρωσύνταγμα» και γιατί ο κόσμος δε συγκινείται από τις μεγαλοστομίες και τα περίφημα σχέδιά τους για την ενοποίηση της ευρωένωσης.

Είναι σαφές, πάντως, ότι τους χρειάζεται πολύ χειρότερη μεταχείριση και πολύ μεγαλύτερη αντίδραση. Αρκετά δεν τους έχουμε ανεχτεί;

Κι όχι μόνον τους όποιους καρεκλοκένταυρους των Βρυξελλών, αλλά και τους εγχώριους κυβερνώντες, όπως και τους υπόλοιπους οπαδούς του «ευρωμονόδρομου». Αλλωστε, όλοι μαζί τα κάνουν και μας κοροϊδεύουν κι από πάνω...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Επιχείρηση πλαστογράφησης

Ασφαλώς και η ανέγερση του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή ήταν ένα οφειλόμενο χρέος σε όλους όσοι πότισαν με το αίμα τους το «θυσιαστήριο της λευτεριάς». Ενα χρέος στους χιλιάδες κομμουνιστές και ΕΑΜίτες, που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για το διώξιμο των κατακτητών, για τα μεγάλα ιδανικά και οράματα της Εθνικής Αντίστασης. Και το γεγονός πως χρειάστηκαν περισσότερα από 60 χρόνια, με ό,τι μεσολάβησε, για να αναγνωριστεί το αυτονόητο αυτό χρέος, βαραίνει ολόκληρο το μετακατοχικό καθεστώς και όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Το παραπάνω δεν αλλάζει, με την παραδοχή της καθυστέρησης από τον Κ. Καραμανλή, στη διάρκεια της ομιλίας του στα πρόσφατα εγκαίνια του Μνημείου. Πόσο μάλλον, όταν συνοδεύτηκε από μια προφανή προσπάθεια άμβλυνσης και εξωραϊσμού των ευθυνών, τόσο των κυβερνήσεων της ΝΔ, που αρνούνταν επίμονα το στήσιμο του Μνημείου, όσο και του ΠΑΣΟΚ, που 20 χρόνια ενέπαιζε τους αντιστασιακούς αγωνιστές με την «κολοβή» αναγνώριση της Αντίστασης και έστελνε τα ΜΑΤ για να εμποδίσουν το στήσιμο του Μνημείου.

Το χειρότερο είναι πως ο πρωθυπουργός, πλαστογραφώντας το νόημα του αγώνα και της θυσίας των κομμουνιστών και των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, πρόβαλε, σαν «έμπρακτη ανταπόκριση στα διδάγματα που έρχονται από τις θυσίες των αγωνιστών», τη θέληση... «για ενότητα» και «εθνική ομοψυχία». Ενώ δεν απέφυγε κορόνες για «κατάργηση διαχωριστικών γραμμών», για «διαδικασία συνεργασίας και συστράτευσης σε κοινούς στόχους»! Επιχείρησε, με άλλα λόγια, να διαστρεβλώσει πλήρως και να υποτάξει τα ιδανικά και τα οράματα της Εθνικής Αντίστασης στις σκοπιμότητες της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, της πολιτικής της ΕΕ.

Αλλά τα ιδανικά και τα οράματα της ΕΑΜικής Αντίστασης, για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι αγωνιστές, δεν αλλοιώνονται: Η Αντίσταση ήταν η κοινωνικοπολιτική συμμαχία των απλών εργαζομένων, των εργατών και των αγροτών με πρωτοστάτη και αιμοδότη το ΚΚΕ, ενάντια στους κατακτητές, για μια ανεξάρτητη και δημοκρατική Ελλάδα. Για να βρουν δικαίωση τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα του λαού. Οι κομμουνιστές και οι άλλοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης δεν αντιπάλεψαν τους φασίστες κατακτητές για να «καθίσουν» στο σβέρκο των εργαζομένων οι ιμπεριαλιστές, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, οι πολυεθνικές και η εγχώρια πλουτοκρατία.

Εξήντα και πλέον χρόνια μετά, οι στόχοι και τα οράματα της Εθνικής Αντίστασης παραμένουν ανεκπλήρωτοι. Μεταλαμπαδεύονται στις νέες γενιές, στις νέες βάρδιες της εργατικής τάξης και, σε πείσμα των κάθε λογής οπαδών της ταξικής συναίνεσης και υποταγής, βρίσκουν την έκφρασή τους στη Λαϊκή Συμμαχία, που σαλπίζει το ΚΚΕ. Στο Κοινωνικοπολιτικό Μέτωπο του λαού, ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού τα οποία υπηρετούνται από τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ευρωατλαντισμού. Για λαϊκή εξουσία και οικονομία που θα υπηρετεί, κόντρα σ' αυτές τις πολιτικές, τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αγροτών, των ΕΒΕ, της νεολαίας. Ονειρεύεται, μακράν της πραγματικότητας, ο κ. πρωθυπουργός όταν φαντάζεται «εθνικές ομοψυχίες» και συνεργασίες με το μεγάλο κεφάλαιο. Η κατάργηση των ταξικών διαχωριστικών γραμμών θα γίνει όταν οι εκμεταλλευόμενοι καταργήσουν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και απαλλοτριώσουν τους εκμεταλλευτές τους.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Οι ευρωενωσιακές επιδοτήσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Γιατί, η ευρωένωση έδινε τόσα χρόνια τώρα τις λεγόμενες κοινοτικές επιδοτήσεις στη γεωργία; Για να σώσει τους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες; Οχι, βέβαια. Τις έδινε, για να προωθηθούν με το «μαλακό» οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα και, βέβαια, για να προμηθεύονται απρόσκοπτα οι πολυεθνικές πρώτες ύλες σε εξευτελιστικές τιμές.

Αυτά γίνονταν τις προηγούμενες δεκαετίες. Τώρα, τα πράγματα άλλαξαν. Η «απελευθέρωση» του διεθνούς εμπορίου έχει γραφτεί πλέον στις σημαίες του ΠΟΕ και οι πολυεθνικές μπορούν να προμηθεύονται πρώτες ύλες και αγροτικά προϊόντα, σε ακόμη φτηνότερες τιμές, κατακλέβοντας τους λαούς του λεγόμενου «τρίτου κόσμου». Χώρια, που η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων - πάντα με το «μαλακό»...- στα 10 νέα μέλη της ευρωένωσης έχει και αυτή ένα «οικονομικό κόστος». Επομένως, είναι αναγκαία μια νέα αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με στόχο τη δραστική μείωση του συνολικού ποσού και τον αναπροσανατολισμό των επιμέρους κονδυλίων. Τούτο, βέβαια, δε θα γίνει αμέσως. Θα υλοποιηθεί μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να αποφευχθούν οι κοινωνικές εντάσεις και συγκρούσεις.

Σε όλ' αυτά, οι ηγέτες των «25» είναι σύμφωνοι. Απλώς, έχουν διαφορετικές γνώμες, σχετικά με τους ρυθμούς και τους τρόπους προώθησής τους. Για παράδειγμα, ο Τ. Μπλερ είναι πιο βιαστικός...

Ασύδοτοι

Η παρακάτω περίπτωση είναι χαρακτηριστική της ασυδοσίας των αμερικανικών και άλλων μυστικών υπηρεσιών και της ωμής παραβίασης ακόμη και των πλέον στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών και όχι μόνο.

Ο Αιγύπτιος Αμπού Ομάρ ήταν ιμάμης στο Μιλάνο. Μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001 τίθεται σε αυστηρή παρακολούθηση από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, επειδή οι ΗΠΑ έχουν σε βάρος του υποψίες ότι βοηθά την «Αλ Κάιντα». Παρότι η εξονυχιστική παρακολούθηση δεν οδηγεί στο παραμικρό στοιχείο σε βάρος του, στις 17 Φλεβάρη 2003 πέφτει θύμα οργανωμένης απαγωγής από Αμερικανούς πράκτορες, οι οποίοι τον μεταφέρουν στην αμερικανο-ΝΑΤΟική βάση Αβιάνο κι απ' εκεί με ιδιωτικό αεροπλάνο (της ομάδας μπέιζμπολ της Βοστόνης «RedSocks») στο Κάιρο. Ο Αμπού Ομάρ ξαναδίνει σημεία ζωής στις 20 Απρίλη 2004, όταν θα τηλεφωνήσει στη γυναίκα του και τον αδελφό του στο Μιλάνο, λέγοντάς τους, ότι για λόγους υγείας βγήκε προσωρινά από τη φυλακή του Καΐρου, όπου βασανίστηκε. Εκτοτε χάνονται τα ίχνη του. Η επιχείρηση της απαγωγής παρακολουθείται και καταγράφεται από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες όμως δεν παρεμβαίνουν, έχοντας ασφαλώς ανάλογες εντολές.

Πρόσφατα, η Εισαγγελία του Μιλάνου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για απαγωγή προσώπου εναντίον 13 πρακτόρων της ΣΙΑ, ανάμεσά τους κι ενός Ελληνα. Η ουσία όμως παραμένει: Οι κάθε λογής ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί και, ιδιαίτερα οι μυστικές υπηρεσίες, δεν υπολογίζουν τίποτε, με το πρόσχημα της τρομοκρατίας...

Οχτώ μήνες απλήρωτοι

Δε φτάνει, που εργάζονται για χρόνια τώρα με το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων, έχοντας μόνιμη παρέα την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Δε φτάνει, που οι αμοιβές τους είναι απαράδεκτα χαμηλές, δεν πληρώνονται κι από πάνω. Μιλάμε για τους περίπου 2.000 συμβασιούχους διδάσκοντες στο ΤΕΙ Αθήνας, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και οκτώ μήνες. Ναι, έτσι ακριβώς, για οκτώ ολόκληρους μήνες. Και παρά τις διαμαρτυρίες και τους αγώνες τους, η κυβέρνηση τους... γράφει στα παλιά της υποδήματα, με... σεμνότητα και... ταπεινότητα!

Και δεν είναι μόνον αυτοί. Για το ίδιο χρονικό διάστημα παραμένουν απλήρωτοι και άλλοι 215 συμβασιούχοι διοικητικοί υπάλληλοι (σε σύνολο περίπου 400) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν, επίσης και με τους συμβασιούχους των Πανεπιστημίων της Κρήτης και της Θράκης, ενώ οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας δεν έχουν πληρωθεί την «ενισχυτική διδασκαλία» όλης της σχολικής χρονιάς, ενώ αυτή έχει τελειώσει, όπως όλοι γνωρίζουν.

Προφανώς, η κυβερνητική αυτή πρακτική συμπεριλαμβάνεται στις «ρήξεις και αλλαγές με ό,τι καθηλώνει τον τόπο και την κοινωνία», στις οποίες και πάλι αναφέρθηκε ο Κ. Καραμανλής προχτές στη Βουλή. Αλλωστε, αν το καλοσκεφτείτε, με την επέκταση της πρακτικής αυτής σε όλο το δημόσιο, μπορούν να κλείσουν πολύ γρήγορα οι «μαύρες τρύπες» και τα ελλείμματα. Χώρια, που θα μπορεί να δώσει πολύ περισσότερο χρήμα στους κεφαλαιοκράτες. Χάριν της ανάπτυξης, βέβαια...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο μοναδικός λόγος

Οι εκφοβιστικές αναφορές και αναλύσεις των ΜΜΕ για την άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού», κυρίως τις τελευταίες 15 μέρες, διαμορφώνουν μια νέα μορφή «τρομοκρατίας», με στόχο τα λαϊκά στρώματα. Εδώ και δυο χρόνια, το κλείσιμο των προθεσμιακών συμβολαίων παράδοσης πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια παραγώγων με τις διαρκείς αναπροσαρμογές προς τα πάνω και τα συνεχή «ρεκόρ», προκαλούν ένα «τσουνάμι» υστερίας και λειτουργούν νομιμοποιητικά για κάθε είδους ανατιμήσεις, τόσο στα υγρά καύσιμα, όσο και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες που επηρεάζονται από την εξέλιξη των τιμών. Ωστόσο, όσοι εμπλέκονται στην αγορά πετρελαίου, ξέρουν πολύ καλά δυο πράγματα: Οτι οι χρηματιστηριακές τιμές που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή ενδέχεται να επηρεάσουν τις πραγματικές τιμές αργότερα και ότι οι λιανικές τιμές επηρεάζονται μόνο κατά ένα μέρος από τις λεγόμενες διεθνείς τιμές. Σε κάθε περίπτωση, δεν ισχύει καμία ταύτιση των χρηματιστηριακών με τις πραγματικές τιμές.

Οι αλήθειες αυτές υπονομεύουν την προσχεδιασμένη τρομοκράτηση που αντιμετωπίζει την άνοδο των διεθνών τιμών σαν «φυσικό» φαινόμενο, μια διαδικασία ανεξέλεγκτη που δεν μπορεί να την εμποδίσει κανείς. Αρκεί μια ματιά στους λόγους που «πυροδοτούν» τα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Οι αυξομειώσεις στα αποθέματα αμερικανικού αργού στις ΗΠΑ, η προκήρυξη μιας απεργίας στη Νορβηγία ή στη Νιγηρία, μια περιφερειακή διπλωματική κρίση στην Αφρική, μια οικονομική ανάλυση για την οικονομία της Κίνας. Λόγοι που δεν έχουν καμία ουσιαστική επίδραση στην εξόρυξη πετρελαίου, ενώ ακόμη και οι αυξημένες ανάγκες της Κίνας και της Ινδίας ήταν κάτι που είχε προβλεφτεί. Αλλά από τη στιγμή που βγαίνει το πετρέλαιο από τη γη, μέχρι που μπαίνει με τη μορφή βενζίνης στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μεσολαβούν πολλά στάδια και είναι πολλοί αυτοί που πρέπει να κερδίσουν.

Αυτός - δηλαδή, το κέρδος - είναι ο μοναδικός λόγος για την αύξηση της τιμής των υγρών καυσίμων. Το αποδεικνύουν οι ισολογισμοί των πολυεθνικών του πετρελαίου με τα κέρδη των δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα αντίστοιχα κέρδη των διυλιστηρίων. Τα κέρδη των εταιριών εμπορίας. Τα κέρδη που αθροίζονται και συσσωρεύονται σε απίστευτες ποσότητες αποσπασμένα από τις τσέπες του απλού καταναλωτή, των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Μόνο στην Ελλάδα η «Μότορ Οϊλ» είχε πέρσι κέρδη 155,4 εκατ. ευρώ και τα ΕΛΠΕ άλλα 187 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των τιμών δεν είναι μια «θεϊκή» μάστιγα, αλλά μια επιλογή των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών και των κυβερνήσεών τους, οι οποίες εμφανίζονται εκ των υστέρων... αναστατωμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών τιμών. Μόνο και μόνο για να επιβάλουν νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στο όνομα της «κρίσης» και για την αντιμετώπισή της. Η αλυσιδωτή αντίδραση των ανατιμήσεων σε άλλα είδη επίσης δεν είναι κάτι το αυτονόητο, αλλά το αποτέλεσμα μιας καλής αφορμής που κανείς δεν αμφισβητεί. Οι τιμές του πετρελαίου μπορούν να ελεγχθούν. Αλλά, όσο οι πλουτοπαραγωγικές πηγές αποτελούν στοιχείο ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης από τους λίγους, τόσο θα συνεχίζονται τα κερδοσκοπικά παιχνίδια αυτού του είδους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ