Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο «Μεγάλος Αδελφός» είναι εδώ

Γρηγοριάδης Κώστας

Τις χειρότερες ανησυχίες για τους νέους μηχανισμούς παρακολούθησης και καταστολής που στήνονται, δικαιολογούν τα όσα είπε ο Γ. Βουλγαράκης στο «Εθνος της Κυριακής». Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης που αρχικά επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου υποστηρίζοντας ότι δε χρειάζονται άλλα μέτρα ασφαλείας γιατί η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα, τώρα δηλώνει ευθέως ότι οι εκατοντάδες κάμερες που στήθηκαν τάχα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα παρακολουθούν τώρα όχι μόνο τις διαδηλώσεις αλλά και πρόσωπα, θορύβους(!) και ό,τι άλλο χρειαστεί. Ξεκαθαρίζει πως «είναι δεδομένο ότι θα ισχύσουν» τα μέτρα που αποφάσισαν πρόσφατα οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, άρα και η παρακολούθηση των τηλεφώνων, χωρίς μάλιστα δικαστική εντολή, κ.ο.κ.

Οι «διαβεβαιώσεις» του υπουργού ότι τάχα «τα συστήματα (σ.σ. παρακολούθησης των πολιτών) δε θα χρησιμοποιηθούν εάν δεν υπάρξουν εγγυήσεις για τη διασφάλιση των ατομικών ελευθεριών», κανένα δεν πείθουν ή ξεγελούν. Απλούστατα, τέτοιες «ελευθερίες» δεν αναγνωρίζονται πλέον από τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ και των ΗΠΑ.

«Χαλάζι» υποσχέσεων...

«Θα υπάρξει αξιόπιστη εκτίμηση των ζημιών από το χαλάζι στους νομούς της Μακεδονίας και συντομότατη καταβολή των αποζημιώσεων» υποσχέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος, ως συνήθως, παίζοντας με τον πόνο αλλά και με τα νεύρα των παραγωγών. Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι οι αποζημιώσεις που θα δοθούν - όταν δοθούν - ούτε κατ' ελάχιστο δε θα καλύπτουν το πραγματικό κόστος των ζημιών. Παρ' όλα αυτά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζει να μοιράζει υποσχέσεις. Ετσι κι αλλιώς, οι τελευταίες είναι... τζάμπα.

Πάνω απ' όλα η ενημέρωση...

«Ηρθε η ώρα των κερδοσκόπων». Κάπως έτσι θα μπορούσε η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Ανάπτυξης να τιτλοφορήσει την τελευταία του ενέργεια, εάν δεν υπήρχε στη μέση εκείνη η «σεμνότητα και ταπεινότητα». Μέχρι, βέβαια, να τη βάλουν κι αυτή στο... χρηματιστήριο, προκειμένου να επιτευχθεί μια ακόμη επιτυχής «σύμπραξη» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αν και το συγκεκριμένο προϊόν δε φέρει εγγυήσεις ...«ποιότητας», ούτε φαντάζει ιδιαίτερα κερδοφόρο για να προσελκύσει ξένους και ντόπιους... επενδυτές.

Αλλά μέχρι εδώ με την πλάκα. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, λοιπόν, αποφάσισε να κυκλοφορήσει ενημερωτικό έντυπο, που θα μοιράζεται στους επιβάτες των πλοίων, ώστε να ενημερώνονται οι τελευταίοι για τις τιμές που προβλέπει η σχετική αγορανομική διάταξη στα κυλικεία των πλοίων και τι μπορούν να κάνουν όταν αντιμετωπίσουν κάποιο σχετικό πρόβλημα.

Η ενημέρωση, βέβαια, δεν είναι κακό πράγμα. Ωστόσο, πολλοί θα πουν (κι εμείς), ότι είναι άλλο πράγμα η τήρηση των τιμών, που προβλέπουν οι σχετικές αγορανομικές διατάξεις και άλλο αν η τιμή αυτή είναι «λογική» και στο πλαίσιο των αντοχών του λαϊκού εισοδήματος. Στο κάτω κάτω της γραφής, τι να την κάνεις την ενημέρωση, εάν πουλάνε νόμιμα το καφεδάκι μια χούφτα ευρώ. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, όμως, σταματούν στην ενημέρωση. Βλέπετε πάνω απ' όλα η «αγορά»...

Ανεξέλεγκτοι και στη ρύπανση

Πριν από λίγους μήνες ο «Ρ» είχε γράψει ότι, σύμφωνα με Εκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, το 70% των βιομηχανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε πολλές περιοχές της χώρας λειτουργούν χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων, ενώ το υπόλοιπο 30% δεν τους τηρεί! Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μολύνονται ανεξέλεγκτα ποτάμια, λίμνες και άλλα ευαίσθητα οικοσυστήματα, που, κατά τα άλλα, είναι προστατευόμενα...

Τώρα, αποκαλύπτεται ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν διαβιβάσει 87 από τις υποθέσεις αυτές στον εισαγγελέα, ενώ παράλληλα έχουν εισηγηθεί την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 2.350.000 ευρώ.

Αραγε η κυβέρνηση θα επιβάλει το νόμο και θα εισπράξει τα πρόστιμα ή μετά το μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις που θέλει για χάρη τους να καθιερώσει, θα αφήσει ανεξέλεγκτους τους βιομηχάνους και να ρυπαίνουν;

«Μις παραγωγή»

Η «Μις παραγωγή» ήταν τα καλλιστεία μεταξύ των εργατριών, που οργάνωνε η εργοδοσία της «ΤΡΙΟΥΜΦ» σε ξενοδοχεία, εκτός Αθηνών, όπου πήγαινε εκδρομή τις εργάτριες πριν από 22 χρόνια. Ο «Οδηγητής» (30/6/1983) - όπου δούλευε τότε ο γράφων - έχει αποτυπώσει εκείνη την ατμόσφαιρα: «Μια εργάτρια ντυμένη με "Εύα", το φόρεμα "μπάνιου" που βγάζει η "ΤΡΙΟΥΜΦ", σκισμένο ως το γοφό, χορεύει τσιφτετέλι. Τρεις εργάτριες 55-60 χρονών απ' τις πιο παλιές και "υπάκουες" της "ΤΡΙΟΥΜΦ", θα διαγωνιστούν για τον τίτλο της "Μις Παραγωγή"».

Στην αρχή, η «ΤΡΙΟΥΜΦ» έδινε στη νικήτρια ένα σακουλάκι καραμέλες. Μετά, τα έπαθλα διευρύνθηκαν: Η «μις παραγωγή» κέρδιζε το φιλί του μεγάλου αφεντικού - ενός Γερμανού - και οι δυο άλλες εργάτριες, εκτός απ' το φιλί άλλων διευθυντών, κέρδιζαν και από ένα φόρεμα.

Τις ...δεξιότητες των καλλιστείων έφεραν συνειρμικά οι δεξιότητες που περιλαμβάνονται στα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο υπουργείο Απασχόλησης (25.7.2005) μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων της εταιρίας «ΤΡΙΟΥΜΦ» και των εκπροσώπων της εταιρίας, παρουσία του υφυπουργού Απασχόλησης, Γεράσιμου Γιακουμάτου, και του διοικητή του ΟΑΕΔ, Γιώργου Βερναδάκη. Μεταξύ των άλλων, αποφασίστηκαν: Κατάρτιση (απόκτηση νέων δεξιοτήτων με σκοπό την απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας), επιδότηση εργοδοτών για νέες θέσεις εργασίας. Αυτοαπασχόληση (επιχορήγηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών) και ένταξη στο ειδικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ).

Η ιστορία της «ΤΡΙΟΥΜΦ» είναι γνωστή. Κλείνει το παραγωγικό τμήμα στη χώρα μας και μένουν στο δρόμο πάνω από 250 εργάτριες.

Μια ο εργοδότης ξετσίπωτα, μια το κράτος συγκαλυμμένα μαθαίνουν στις εργάτριες νέες δεξιότητες με τον ίδιο πάντα στόχο: Την καλλιέργεια του κατάλληλου κλίματος, που διασφαλίζει τα προσδοκώμενα κέρδη στο κεφάλαιο. Αποκαλυπτικά ήταν όσα έγραψε ο «Οδηγητής» (30/6/1983 και 7/7/1983): «Χάρη στις εργάτριες, η ΤΡΙΟΥΜΦ αύξησε τον τζίρο της από 13.000.000 δραχμές το 1963 σε 585.000.000 το 1981 στην Ελλάδα. Και χάρη στις εργάτριες ξεκίνησε το 1891 με 150 άτομα προσωπικό και 90 ραπτομηχανές, για να φτάσει το 1980 στις 22.000 προσωπικό και στα 40 δισ. δραχμές τζίρο σε ολόκληρο τον κόσμο».

Τον Οκτώβρη του 1983 ξέσπασαν κινητοποιήσεις στην «ΤΡΙΟΥΜΦ». Εγιναν απολύσεις. Και τότε οι εργάτριες και όλοι οι φορείς που τους συμπαραστάθηκαν έγιναν τρομοκράτες για τη γερμανική διεύθυνση της «ΤΡΙΟΥΜΦ»... Σήμερα, κλείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα και φέρνει εμπόρευμα από κάποια άλλη χώρα...

Και πάντα με την ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης: «Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κράτος, με εξαίρεση του Κάστρο, που να μην μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει μια ιδιωτική επιχείρηση. Δεν επεμβαίνει το κράτος, ζούμε σε μια αστική δημοκρατία, όπου το χρέος του κράτους είναι ένα, να σταθούμε δίπλα και κοντά στον εργαζόμενο», έλεγε ο Γ. Γιακουμάτος, όταν επισκέφτηκε (13/7/2005) την «ΤΡΙΟΥΜΦ».

Πού είναι πιο κοντά ο Γιακουμάτος - και ο κάθε υπουργός Εργασίας - σε μια αστική δημοκρατία, φαίνεται διάφανα από το ποιος μαζεύει τα κέρδη και τα κονδύλια, σαν κι αυτά των επιδοτήσεων για νέες δεξιότητες...


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Τα ... διαχειριστικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ τη χτεσινή, πολλοστή κόντρα Μεϊμαράκη - Παπανδρέου περί πρόωρων εκλογών, μπορούμε να καταλήξουμε, εκ των όσων δηλώνουν, στο εξής συμπέρασμα: Ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ φοβούνται τις κάλπες.

Και δεν έχουν άδικο, βέβαια, όσο οι κάλπες αναδείχνουν το δικομματισμό σε κυρίαρχο παράγοντα της πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα, εάν οι συσχετισμοί ήταν διαφορετικοί.

Αλλωστε, αυτό ακριβώς θέλουν να αποφύγουν. Κι ενώ οι εργάτες βρίσκονται στους δρόμους, διεκδικώντας το δίκιο τους, αυτοί κομπορρημονούν για τις ...εκλογικές τους επιδόσεις.

Με άλλα λόγια, για το ποιος από τους δυο είναι ικανότερος στην παραπλάνηση και τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στην στρούγκα του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ σε όλες τις τουριστικές περιοχές ανήγγειλε η κυβέρνηση, προκειμένου να πείσει ότι πατάσσει την αισχροκέρδεια και την ακρίβεια.

Στην πραγματικότητα, όμως, ο κυβερνητικός στόχος εξαντλείται αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση των κρατικών φορολογικών εσόδων.

Οσο για τους εργαζόμενους που παραθερίζουν (όσοι, δηλαδή, τα κατάφεραν), μάλλον πονοκεφαλιάζουν για το πώς θα πληρώσουν τα «διακοποδάνεια», που αναγκάστηκαν να πάρουν ή για το πώς θα τα βγάλουν πέρα όταν επιστρέψουν.

Εκτός και αν πιστεύουν οι κυβερνώντες ότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι διακοπές του κόσμου με τα επιδόματα αδείας των μισθών πείνας.

ΜΑΛΛΟΝ ΑΣΤΕΙΑ έχει καταντήσει πλέον η προσπάθεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να χειριστεί την υπόθεση των Ανδρέα Ανδριανόπουλου και Στέφανου Μάνου. Δημοσιεύματα μιλούν για συνεχείς διαβουλεύσεις και παραινέσεις, ώστε να μη ...δημιουργούν εσωτερικά προβλήματα στο «κίνημα» οι δύο βουλευτές.


Γρηγοριάδης Κώστας

Εμείς, πάντως, είμαστε σε θέση να τους διαβεβαιώσουμε ότι απ' όσα ακούμε, ούτε ο Ανδριανόπουλος, ούτε ο Μάνος άλλαξαν απόψεις ή διαφοροποιούνται απ' όσα έλεγαν στο παρελθόν.

Το γεγονός πως συνεχίζουν και τα λένε, ενώ, ταυτόχρονα, οι σχέσεις τους με το «φιλολαϊκό», λόγω αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ παραμένουν σταθερές, αποκαλύπτει απλώς τους πραγματικούς προσανατολισμούς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στον κόσμο των «Επενδυτών»

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», το Σάββατο 23 Ιούλη δημοσιεύτηκε - με τον τίτλο «Κόκκινη "μαφία" χτυπά καταστήματα» - το εξής κατάπτυστο σχόλιο: «Μια δυσάρεστη και απαράδεκτη εξέλιξη σημειώνεται το τελευταίο διάστημα μετά τις πορείες και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, της μετωπικής εργατικής οργάνωσης του ΚΚΕ. Συνδικαλιστές εισβάλλουν μπουλουκηδόν, κατά προτίμηση σε πολυκαταστήματα, εκβιάζοντας εργαζομένους για να σταματήσουν να δουλεύουν. Κάποιος πρέπει να τους συνεφέρει».

Επ' αυτού, λοιπόν, ορισμένες παρατηρήσεις:

Πρώτον, το ΠΑΜΕ είναι κατάκτηση της εργατικής τάξης κι όχι μόνο του ΚΚΕ. Δεύτερον συνδικαλιστές και γενικά απεργοί δεν εισβάλλουν, αλλά περιφρουρούν τις απεργίες τους από κάθε λογής τσιράκια και μπράβους του μεγάλου κεφαλαίου. Τρίτον, οι εργαζόμενοι δεν εκβιάζονται από τους συναδέλφους τους, αλλά από την ανεργία - ίδιον του συστήματος που υπηρετείτε - και το μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να δουλεύουν δυο και τρεις ώρες πέραν του οκταώρου και χωρίς να τις πληρώνονται, με πρόσχημα πότε την πασχαλινή περίοδο, πότε αυτή των εκπτώσεων και πότε την ό,τι άλλο κατεβάσει η γκλάβα τους. Τέταρτον, αν με αυτό το «κάποιος πρέπει να τους συνεφέρει» ζηλέψατε τη δόξα γνωστού στους κύκλους των ατυχησάντων «ευθυμογράφων», που συνιστούσε τη μεταγωγή των κομμουνιστών σε κάποιο «βουνό» για να μη διαδηλώνουνε εναντίον του πολυχρονεμένου (του) Κλίντον, ατυχήσατε κι εσείς. Γιατί οι ταξικοί αγώνες ούτε συμμαζεύονται, ούτε συνέρχονται, μονάχα συνεχίζονται, οργανώνονται και κλιμακώνονται, κόντρα σε κάθε μεγαλοκαρχαρία, μεγαλο«επενδυτή» και τα όποια τσιράκια του στον Τύπο.

«Θα πυροβολούνται στο κεφάλι»!!!

Αμετανόητος και αδίστακτος ο επικεφαλής της βρετανικής Σκότλαντ Γιαρντ δεν έκανε καμία προσπάθεια να δικαιολογήσει την εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου Βραζιλιάνου, Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες, την περασμένη Παρασκευή: «Εάν κάποιος υπάρχουν υποψίες ότι είναι τρομοκράτης, ναι, θα πυροβολείται στο κεφάλι»(!), δήλωσε ωμά ο Ιαν Μπλερ την επόμενη μέρα στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι Νιους» και συμπλήρωσε: «Και κάποιος άλλος μπορεί να σκοτωθεί»(!). Συμπεριέλαβε, μάλιστα, τις προληπτικές δολοφονίες υπόπτων τρομοκρατών στις «αποφάσεις που ελήφθησαν λόγω των συνθηκών και έναντι της τρομοκρατίας».

Το αντιτρομοκρατικό πακέτο, όμως, του Τ. Μπλερ (και θέμα χρόνου είναι) και της ΕΕ δεν περιέχει μόνο τις προληπτικές δολοφονίες, αλλά και την καταστρατήγηση και καταπάτηση στοιχειωδών ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Εκτός από τις παρακολουθήσεις πάσης φύσεως επικοινωνιακών μέσων, ο Τ. Μπλερ πρότεινε χτες, μεταξύ άλλων, και την αύξηση του χρόνου προφυλάκισης χωρίς δίκη από 14 σε 30 μήνες(!), καθώς και την αποδοχή προϊόντων υποκλοπών (σ.σ. από τις μυστικές υπηρεσίες) ως αποδεικτικών στοιχείων(!).

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η «τρομοκρατία» είναι το μεγάλο όπλο στα χέρια του ιμπεριαλισμού για να καθυποτάξει τους λαούς και να διαιωνίσει την κυριαρχία του. Στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας», κατασκευάζονται πιο βαριές αλυσίδες, πιο «αποτελεσματικοί» υπερεθνικοί μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής. Ούτε στιγμή δεν πρέπει να διαφεύγει ότι η τρομοκρατική επίθεση γίνεται τη στιγμή που κατεδαφίζονται τα δικαιώματα της εργατικής τάξης...

Την περιμέναμε όλοι με χαρά και τελικά... κατέφθασε, ξημερώματα Κυριακής, με κατακόκκινα μαγουλάκια, ομορφούλα και με βάρος 3,6 κιλά! Ο λόγος για τη νεογέννητη κόρη της συναδέλφου μας Βάσως Νιέρρη και του συντρόφου της Γιώργου Κυρλή.

Η διεύθυνση και οι εργαζόμενοι στο «Ρ» τους ευχόμαστε να 'ναι πάντα γερή και να της κάνουν γρήγορα ένα αδερφάκι!

Εντεινόμενη ασφυξία

Το 1990, για κάθε τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες) που άνοιγαν, έκλεινε μόνο μία. Δεκατρία χρόνια μετά, όμως, τα πράγματα είχαν αλλάξει αρκετά. Το 2003, έκλειναν οι δύο στις τρεις που άνοιγαν. Τα στοιχεία είναι της ICAP και φανερώνουν την εντεινόμενη ασφυξία, κυρίως στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων. Ειδικότερα, το 1990 άνοιξαν 87.877 ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες επιχειρήσεις και έκλεισαν 36.478, ενώ το 2003 άνοιξαν 82.552 και έκλεισαν 61.398! Για το 2004 δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία, αλλά όλα δείχνουν πως αυτά θα είναι ακόμη χειρότερα. Και, βέβαια, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι οι ίδιες τάσεις θα κυριαρχήσουν και την τρέχουσα χρονιά, αφού τα συνεχώς συρρικνούμενα λαϊκά εισοδήματα συνεπάγονται την παραπέρα κάμψη των πωλήσεων, ενώ τα μεγάλα πολυκαταστήματα και οι «αλυσίδες» κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους, αυξάνοντας συνεχώς το μερίδιό τους στον συνολικό τζίρο και τα κέρδη. Και ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί οι πολύμορφες συνέπειες των τελευταίων αντιλαϊκών μέτρων, που δρομολογεί τον καιρό αυτό η κυβέρνηση, με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, τη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μείωση της αμοιβής των υπερωριών, τη συνέχιση και παραπέρα κλιμάκωση της σκληρής, μονόπλευρης λιτότητας, κλπ., κλπ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ακόμα πιο ισχυρό το ΠΑΜΕ

Ηταν μια μάχη που δόθηκε με επιτυχία η χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση, με τις μαζικές μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες των εργαζομένων μαζί με το ΠΑΜΕ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σ' όλη την Ελλάδα. Μάχη, που έδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα όλο το προηγούμενο διάστημα, οργώνοντας καθημερινά, χωρίς αναπαμό, χωρίς να χαθεί ούτε λεπτό, τους τόπους δουλιάς, τα εργοστάσια, παντού όπου ζουν και δουλεύουν οι εργάτες και οι οικογένειές τους, για να δοθεί ένα βροντερό μήνυμα στην πολιτική της κυβέρνησης και στην πλουτοκρατία. Η μάχη δόθηκε κόντρα στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, οι οποίες, στην πράξη, βάζουν πλάτη για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, στα πλαίσια του κοινωνικού εταιρισμού.

Και έδειξε ότι όλο και περισσότεροι εργάτες, εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα καταδικάζουν τις αντεργατικές πολιτικές, που πάνε να βάλουν ταφόπλακα στο 8ωρο και το 7ωρο, με τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου και τη μείωση της αμοιβής των υπερωριών, την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και τα άλλα αντεργατικά μέτρα. Ολο και περισσότεροι εμπιστεύονται το ΠΑΜΕ.

Αυτή η κινητοποίηση δείχνει και τις μεγάλες δυνατότητες για την προοπτική, ότι μπορούμε! Μπορούμε να δυσκολέψουμε τους κεφαλαιοκράτες και τα κόμματά τους να περάσουν τα αντεργατικά τους μέτρα. Από δω και πέρα, χρειάζεται, όχι απλώς να συνεχιστούν οι ταξικοί αγώνες, αλλά γνωρίζοντας πως θα γίνονται όλο και σκληρότεροι, σ' όλα τα μέτωπα, για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, για να αχρηστευτούν στη ζωή, να μην περπατήσουν, να υπάρχει μεγαλύτερη οργάνωση των εργατών, αποφασιστική συσπείρωση στον ταξικό πόλο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η πείρα από τη δουλιά του ΠΑΜΕ και των ταξικών δυνάμεων, δουλιά με πείσμα μέσα στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, στους τόπους δουλιάς, παντού, είναι πολύτιμη για να προετοιμάζονται οι νέοι πιο σκληροί αγώνες άμεσα και στη συνέχεια. Ετσι θα ανατρέπεται το κλίμα ηττοπάθειας και συμβιβασμού, που καλλιεργούν οι ξεπουλημένες ηγεσίες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Θα ενισχύεται το πνεύμα της αποφασιστικότητας των εργαζομένων να μην επιτρέψουν να περάσουν τα καταστροφικά για τη λαϊκή - εργατική οικογένεια μέτρα. Να τα ανατρέψουν στη ζωή. Γιατί πρόκειται για το σήμερα και το αύριο, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη διεκδίκηση αιτημάτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής - εργατικής οικογένειας.

Ο αγώνας είναι δύσκολος και μακρόχρονος. Θα γίνεται, όμως, τόσο πιο αποτελεσματικός και θα ενισχύεται, όσο ισχυροποιείται το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα, όσο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ενισχύει τον ταξικό του προσανατολισμό, με την ταυτόχρονη αποδυνάμωση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οι εργαζόμενοι, από την ίδια τους την πείρα, οφείλουν, βγάζοντας τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα, να συνειδητοποιήσουν, ακόμα, πως χρειάζεται η αποδυνάμωση συνολικά των κομμάτων της πλουτοκρατίας, η εγκατάλειψη μαζικά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η ενίσχυση του ΚΚΕ για την προώθηση του δικού τους Μετώπου πάλης, του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού Μετώπου. Για Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία, που θα αναπτύσσεται με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ