Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φανερώνουν το φόβο τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δυσφορούν, ενοχλούνται και αγανακτούν επειδή οι κομμουνιστές ναυτεργάτες και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο αυτό είναι μπροστάρηδες στη μεγάλη και ηρωική απεργία. Οργίζονται και αφρίζουν, επειδή τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, οι κομμουνιστές και οι αγωνιστές σε όλους τους χώρους, είναι μπροστάρηδες στο ξεδίπλωμα του κινήματος αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των ναυτεργατών. Τρέμουν και μόνο στη σκέψη, ότι οι εργάτες, οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι νέες, συνειδητοποιούν καθημερινά και περισσότερο, ότι τα εντεινόμενα συνεχώς προβλήματά τους έχουν κοινές ρίζες και αιτίες. Συνειδητοποιούν, ότι έχουν απέναντί τους τον ίδιο αντίπαλο, την αντιλαϊκή πολιτική και τον αυταρχισμό - είτε φορά γαλάζια είτε πράσινη φορεσιά - την πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους. Τρέμουν και μόνο στη σκέψη, ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού συνειδητοποιούν την επιτακτική ανάγκη του κοινού και ενιαίου αγώνα τους, ενάντια στον κοινό αντίπαλό τους. Ιδρώνουν από το φόβο τους, στο ενδεχόμενο να συνειδητοποιήσει ο λαός τη δύναμή του, τον ανίκητο χαρακτήρα της ενωμένης και οργανωμένης πάλης του.

Γι' αυτό και ο ορυμαγδός, περί «υποκινούμενων». Γι' αυτό και τα κάθε λογής σενάρια γελοίας... φαντασίας, περί πολιτικών σκοπιμοτήτων του ΚΚΕ. Τα ίδια, στην ουσία τους, με όσα λένε εννιά κοντά δεκαετίες τώρα, όση είναι και η ζωή του ΚΚΕ.

Τα ... νέα ήθη

Πριν από έξι περίπου δεκαετίες, ένας υπουργός της τότε κυβέρνησης είχε χαρακτηρίσει τη Μακρόνησο, όπου βασανίζονταν απάνθρωπα χιλιάδες κομμουνιστές και δημοκράτες, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ακόμη και παιδιά, ως το νέο Παρθενώνα, όπου διαπλάθεται ο ...νέος άνθρωπος! Προχτές, ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ, Ν. Γεωργιάδης, υπερασπιζόταν με καμάρι το φασιστικό μέτρο της επιστράτευσης, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση δημιουργεί νέα ήθη. Το γεγονός, βέβαια, ότι ο τότε υπουργός έγινε κατόπιν αρχηγός της παράταξης, στην οποία ανήκει σήμερα και ο Ν. Γεωργιάδης, μόνο τυχαίο δεν είναι. Οπως και το γεγονός ότι τα «νέα ήθη», για τα οποία μιλάνε, είναι τόσο παλιά, όσο και οι κάθε λογής αντιδραστικές και φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές της εξουσίας των λίγων σε βάρος των πολλών...

Η αλήθεια

«Ουδεμία αντίδραση εκ μέρους των αστυνομικών» είδε η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής σε ανακοίνωσή της για τη στάση εργαζομένων και συνδικαλιστών κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επεισοδίων που έγιναν έξω από τράπεζες στην απεργία της ΟΤΟΕ. Η ένωση υποστηρίζει, πως «περίεργοι» και συνδικαλιστές επιτέθηκαν στους αστυνομικούς για να τους εξαναγκάσουν σε βίαιες απωθήσεις. Ισχυρίζεται δε - απευθυνόμενη στους εκπροσώπους των εργαζομένων - πως με αυτές τις συμπεριφορές κάνουν «σάκους του μποξ» τους εργαζόμενους ενός άλλου κλάδου.

Δε θα σταθούμε στην επιχειρούμενη αντιστροφή των γεγονότων. Αλλωστε, οι πάντες έχουν γνώμη, αφού οι σχετικές σκηνές «κόσμησαν» τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Θα σταθούμε σε κάτι πολύ σοβαρότερο. Στο αδιαμφισβήτητο γεγονός, πως οι απεργοί εργαζόμενοι βρίσκουν πάντα απέναντί τους τα ΜΑΤ και τις αστυνομικές δυνάμεις. Κι όχι, βέβαια, για να υπερασπιστούν το ιερό δικαίωμα στην απεργία και να συμπαρασταθούν στους όποιους απεργούς, όπως ο καθένας καταλαβαίνει. Ούτε, για να προστατέψουν γενικώς και αορίστως τη δημόσια τάξη, όπως σπεύσουν, ίσως, να μας αντιτείνουν. Βρίσκονται εκεί για να προστατέψουν την τάξη των αφεντικών. Κι αυτό κάνουν, όπως όλοι γνωρίζουν, είτε έχουν απεργήσει κι έχουν ιδία πείρα είτε όχι. Αυτή είναι η αλήθεια και όσο δεν τη βλέπουν, ούτε τα όποια προβλήματά τους θα μπορούν αποτελεσματικά να διεκδικήσουν.

Αβραμοπουλικοί ... νεολογισμοί

Τη νέα ορολογία «σύστημα ψυχιατρικής υγιεινής» εισήγαγε ο νέος υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος για να δώσει έμφαση σ' αυτό που ο ίδιος προσπάθησε να παρουσιάσει ως αναβάθμιση στην ψυχική υγεία στη χώρα μας. «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τελικός στόχος είναι ν' αναβαθμιστεί συνολικά το σύστημα ψυχιατρικής υγιεινής της χώρας, να κλείσουν όλα εκείνα τα ψυχιατρεία που ακόμα λειτουργούν κάτω από προδιαγραφές του προηγούμενου αιώνα και να περάσουμε το κατώφλι νέας εποχής, που θα τιμά την κοινωνία και τον πολιτισμό αυτής της χώρας», δήλωσε μετά την προχτεσινή περιοδεία του στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Η αναβάθμιση που υπόσχεται ο υπουργός επιχειρείται μέσω του προγράμματος «Ψυχαργώς» και δυστυχώς φαίνεται να καταλήγει στο κυνηγητό των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και όχι στη διαμόρφωση δημόσιων δομών πλήρως εξοπλισμένων, που θα εντάξουν ομαλά τους ψυχικά αρρώστους στην κοινωνία. Γι' αυτό κι ο υπουργός Υγείας όταν, τον ερχόμενο Απρίλη, μεταβεί στην Ουάσιγκτον - έστω και για θέματα τουρισμού - ας φροντίσει να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της βίαιης αποασυλοποίησης που επιχείρησε ο Ρίγκαν και η οποία πολιτογραφήθηκε ως Ριγκανισμός στην Ψυχιατρική.

Κι ας προσέξει τους νεολογισμούς, γιατί το «σύστημα ψυχιατρικής υγιεινής» θυμίζει λιγάκι τα «είδη υγιεινής» που δήλωσε ότι ...τρώει γνωστή αοιδός!

Τιμή για το ΚΚΕ

Αν δάγκωναν τις γλώσσες ή τις πένες τους, αρκετοί δημοσιογράφοι θα δηλητηριάζονταν αυτές τις μέρες. Φαρμάκι στάζουν τα γραπτά και τα λεγόμενά τους για την απεργία των ναυτεργατών και, καθόλου τυχαία, για όσους πρωτοστάτησαν σ' αυτή, όπως και σε κάθε άλλον αγώνα, τους κομμουνιστές, το ΚΚΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά. Δε θα είναι η τελευταία. Δεν πρωτοτυπείτε, κύριοι. Στα 90 περίπου χρόνια ζωής του ΚΚΕ και στα πολύ περισσότερα της εργατικής τάξης κάμποσοι ...Πρετεντέρηδες του «Βήματος», της «Καθημερινής», της «Απογευματινής», ανακάλυπταν «δάκτυλο» πίσω από κάθε αγώνα. Αποδείχτηκαν πάντα πολύ μικροί να τα βάλουν, και με την εργατική τάξη, και με τους αγώνες της, και με το ΚΚΕ.

Αν ζητάνε ντε και καλά υποκινητές ας ψάξουν κατά του Μαξίμου και στην κατεύθυνση των γραφείων των αφεντικών τους. Εκεί βρίσκονται οι υποκινητές των αγώνων. Στην αντιλαϊκή πολιτική και τα προβλήματα που φορτώνει στις πλάτες μας. Κι ας φροντίσουν να έχουν απόθεμα μελανιού, γιατί όσο αυτή η πολιτική θα συνεχίζεται τόσο θα ξεδιπλώνονται νέοι αγώνες. Και οι κομμουνιστές θα είναι πάντα εκεί, πρώτοι και καλύτεροι. Ας το χωνέψουν καλά αυτό, όπως και το γεγονός ότι οι κομμουνιστές είχαν, έχουν και θα έχουν ασύγκριτα μεγαλύτερη του εκλογικού ποσοστού τους απήχηση και επιρροή μέσα στο λαό.

Είναι τιμή για τους κομμουνιστές, κι όχι ντροπή, ότι είχαν αποφασιστική συμβολή και έδωσαν τον τόνο στην κινητοποίηση ενός κλάδου, όπου έχουν πλειοψηφία σε 2 μόνο από τα 14 σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Είναι τιμή που οι ναυτεργάτες κι όχι μόνο αναγνωρίζουν στους κομμουνιστές τη συνέπεια, τη μαχητικότητα, την αδιάλειπτη παρουσία τους στον αγώνα για τα συμφέροντα του κλάδου τους και της εργατικής τάξης συνολικά. Και φυσικά είναι επιπλέον τιμή μας που αυτό ενοχλεί τον κ. Αλαφούζο και τους αρθρογράφους της «Καθημερινής», τους υπεύθυνους της «Απογευματινής», και τους υπόλοιπους ομοϊδεάτες τους του «Βήματος»...

Οπως τιμή μας είναι η πίστη μας στο ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Αυτό κι αν τους κάθεται στο στομάχι, των «Πρετεντέρηδων» της δημοσιογραφίας. Ασφαλώς, για πολλούς του είδους τους, νόμος είναι το δίκιο του εφοπλιστή, του κεφαλαιοκράτη και φυσικά, για να το υπερασπίσουν, είναι αναγκασμένοι να χύνουν χολή, να πετάνε λάσπη, να ξερνούν ωμό αντικομμουνισμό, να διασπούν και να διαχωρίζουν τους εργάτες, το λαό. Αποκαλύπτουν και έτσι ότι φοβούνται τη στιγμή που αυτός ο λαός θα επιβάλει το δίκιο του. Ας είναι σίγουροι, όμως, πως η ώρα αυτή θα 'ρθει και ο λαός θα αποτινάξει από τη ράχη του τα παράσιτα που του απομυζούν τον ιδρώτα και το αίμα.

Υστερόγραφο: Και για να μην είμαστε άδικοι. Προσφέρουν κι άλλη μια υπηρεσία. Βοηθάνε να ξεκαθαρίζει η ήρα από το στάρι. Το έκαναν όλες αυτές τις μέρες, άθελά τους μάλλον, και οι εν λόγω κύριοι, δίνοντας, εκτός των άλλων, εύσημα στο «επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα, με το οποίο μπορεί να υπάρξει κοινωνική συνεννόηση» και το οποίο προφανώς δεν πιστεύει «σε κουταμάρες του τύπου νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», όπως γράφουν...


Της
Συντακτικής Επιτροπής

Τα ... επενδυτικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΡΑΙΟ... ΟΡΑΜΑ έχει για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός της! Θα γίνει λέει «πύλη εισόδου ξένων επενδυτών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Προφανώς, για τον ελληνικό λαό επιφυλάσσει το ρόλο του ...θυρωρού! Αντε και του βαστάζου, για να μεταφέρουν τα κέρδη των επενδυτών...

Γιατί, βέβαια, κάπως έτσι μας θέλουν. Να κάνουμε ...τεμενάδες στον κάθε κεφαλαιοκράτη, που καταδέχεται να «επενδύσει» και να λέμε κι «ευχαριστώ» για όποιο φιλοδώρημα ευαρεστείται να μας προσφέρει.

Αυτό είναι το νόημα των «επενδύσεων» στις μέρες μας. Για να έρθει ο τάδε κεφαλαιοκράτης πρέπει να δεσμευτούν για χάρη του κοινοτικά και κρατικά κονδύλια, να προσαρμοστούν στα μέτρα του η περιβαλλοντική και η φορολογική νομοθεσία και, φυσικά, να γίνουν πολύ περισσότερα «ευέλικτα» και να περάσουν στα όρια της ανυπαρξίας τα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Ολα αυτά, για το δικό μας καλό, φυσικά, διότι ...«θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας» και θα ξέρουμε ποιος και πότε θα μας εκμεταλλεύεται με τον χειρότερο τρόπο, μέχρι να μετακομίσει σε κάποια άλλη χώρα, όπου υπάρχουν ακόμη φτηνότεροι εργάτες.

ΠΑΝΤΩΣ, σ' έναν τομέα βγήκε κερδισμένο το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από την απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών: Αποκόμισε έναν εξαιρετικό ...σύμβουλο αντιμετώπισης κρίσεων. Τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Στρατάκη που πρότεινε την «εισαγωγή» πλοίων και ναυτεργατών για να αντιμετωπίζονται οι απεργίες.

Αλλωστε, ο κ. Στρατάκης έχει ανάλογες εμπειρίες. Ηταν υφυπουργός Μεταφορών σε μια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες χρησιμοποίησαν ακόμη και αυτό το μέτρο ενάντια στους τότε απεργούς ναυτεργάτες.

Το «επίσημο» ΠΑΣΟΚ, όμως, πήρε αποστάσεις, ίσως πείτε. Πράγματι, επιχείρησαν να διασώσουν τα προσχήματα. Δεν έχουν πάρει καμιά απόσταση, όμως, από την πολιτική «απελευθέρωσης» της ακτοπλοΐας, την οποία εφάρμοζαν για χρόνια. Ούτε από την επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών το 2002.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τα κέρδη των εφοπλιστών

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε όλους όσοι τις μέρες αυτές αναρωτιούνται, με ...αφέλεια, πού θα βρεθούν τα χρήματα για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΝΑΤ και για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ναυτεργατών, τους αφιερώνουμε το παρακάτω αποκαλυπτικό παράδειγμα, από τη σχετική μελέτη της ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ (η μελέτη δημοσιεύτηκε στον «Ρ» 4/12/2005):

«Ενα πλοίο μεταφοράς φορτίου κοστίζει σήμερα 75 εκατομμύρια δολάρια. Το 70% του κόστους κατασκευής (περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια) καλύπτεται από ευνοϊκό δανεισμό, με ορίζοντα αποπληρωμής τα δέκα χρόνια. Κατά συνέπεια, τα ίδια κεφάλαια του εφοπλιστή για την κατασκευή του πλοίου δεν ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια δολάρια.

Τα πάγια ημερήσια έξοδα του εφοπλιστή, που δρομολογεί το πλοίο, δεν ξεπερνούν τα 22.000 δολάρια και αναλύονται ως εξής:

  • Τοκοχρεολύσια για την αποπληρωμή του δανείου κατασκευής του πλοίου: 15.500 δολάρια ανά ημέρα.
  • Εξοδα Διαχείρισης: 5.500 δολάρια ανά ημέρα.
  • Surveys (επισκευές): 1.000 δολάρια ανά ημέρα.

Την ίδια στιγμή, ο ημερήσιος ναύλος στη χρονοναύλωση (το ποσό, δηλαδή, που εισπράττει για κάθε μέρα ο πλοιοκτήτης) διαμορφώνεται ως εξής:

  • Μέσος όρος πενταετίας: 38.500 δολάρια ανά ημέρα.
  • Μέσος όρος 15ετίας: 24.500 δολάρια ανά ημέρα.
  • Ναύλος Spot Market (Σποτ Μάρκετ - ελεύθερης αγοράς, όχι χρονοναύλωσης): 60.000 δολάρια ανά ημέρα».

Με άλλα λόγια, ο εφοπλιστής κερδίζει από 24.500 έως 38.000 δολάρια τη μέρα. Και, βέβαια, στη δεκαετία (αποπληρωμή) το πλοίο συνεχίζει να είναι εμπορεύσιμο και στα κέρδη προστίθενται άλλα 15.500 δολάρια τη μέρα...

Το θράσος της ΔΑΚΕ

Την ώρα που οι ναυτεργάτες έδιναν τη μάχη στους καταπέλτες για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ τους είχε τυλίξει σε μια «κόλλα χαρτί», με την επαίσχυντη πολιτική επιστράτευση που είχε κηρύξει, η παράταξη της ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, έβγαλε μια ανακοίνωση για να καυτηριάσει τις «ακραίες συμπεριφορές». Με την ίδια ανακοίνωση αμφισβητούσε την απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για την προκήρυξη χτες της τετράωρης στάσης εργασίας, καθότι όπως υποστηρίζει η ΔΑΚΕ, ουδέποτε πάρθηκε ανάλογη απόφαση. Το αν πάρθηκε ή δεν πάρθηκε απόφαση από το ΕΚΑ, είναι ζήτημα των παρατάξεων και της διοίκησής του να το λύσουν. Ομως περισσεύει το θράσος ορισμένων, τη στιγμή που γινόταν ένας ηρωικός αγώνας, να βγαίνει μια συνδικαλιστική παράταξη και απροκάλυπτα να τον υπονομεύει. 'Η μήπως τελικά η ΔΑΚΕ, δεν έκανε τίποτα άλλο παρά - την ώρα που ο κόμπος φτάνει στο χτένι - να αποδείξει με ποιους τελικά είναι. Πάντως, όχι με τους ναυτεργάτες και τους εργάτες που αγωνίζονται.

Μαθητές στην... πασαρέλα!

Αφωνοι μείναμε όσοι παρακολουθήσαμε την προχτεσινή πρωινή εκπομπή του «ΑΛΦΑ», καθώς παρουσίαζε ένα θέμα όπου μαθητές Λυκείου στη Ρόδο, προκειμένου να βγάλουν τα έξοδα της εκδρομής τους, συμμετείχαν σε επίδειξη μόδας εσωρούχων! Και όλο αυτό με την έγκριση της πλειοψηφίας των γονιών τους. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, οι μόνοι που αντέδρασαν ήταν μια μικρή ομάδα γονιών και το καινούριο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, γιατί το προηγούμενο ΔΣ είχε συμφωνήσει!

Και σαν να μην έφτανε το γεγονός αυτό από μόνο του, ο Σταύρος Μπένος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Πολιτισμού (!) ενθουσιασμένος βρήκε το εν λόγω συμβάν «χαρούμενο, με μια νότα δροσιάς και αθωότητας» και απορούσε γιατί αντιδρούν όσοι αντιδρούν!!! Ισως, οι επιδείξεις μόδας μαθητών να περιλαμβάνονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του κόμματός του, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς ο ενθουσιασμός με τον οποίο υπεραμυνόταν του συγκεκριμένου συμβάντος ο πρώην υπουργός Πολιτισμού. Σε αντίθεση, όμως, με τον Στ. Μπένο, εμάς, το γεγονός αυτό, του εξευτελισμού και της απαξίωσης των μαθητών του σχολείου στη Ρόδο, μας θλίβει και μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι άλλο θα δούμε στο μέλλον; Πόσα παιδιά θα θυσιαστούν και θα θυσιάσουν τα όνειρά τους στα πρότυπα που κάποιοι άλλοι δημιουργούν πριν από αυτά;

Εδωσε ρέστα...

Τα ρέστα του έδωσε τις τελευταίες μέρες ο ρ/σ «Σκάι» στην αναπαραγωγή και προβολή των διαφόρων «επιχειρημάτων» πλαγιοκόπησης και συκοφάντησης της μεγάλης απεργίας των ναυτεργατών και, μαζί της, του «υποκινητή» ΚΚΕ κλπ. Ιδιαίτερα, μερικές εκπομπές του δικαιούνται τα σχετικά πρωτεία, ανάμεσα σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Βέβαια, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Αλλωστε, ο πολιτικός προσανατολισμός του ρ/σ είναι γνωστός σε όλους. Πόσο, μάλλον, που στον κορβανά του κεφαλαιοκράτη ιδιοκτήτη του συμπεριλαμβάνονται και καράβια...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πολύτιμη παρακαταθήκη

Ενας μεγαλειώδης αγώνας στα λιμάνια - χωρίς προηγούμενο ως προς τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά -, συντάραξε ολόκληρη τη χώρα από την περασμένη Πέμπτη 16 Φλεβάρη. Οι ναυτεργάτες έδωσαν με αποφασιστικότητα και ταξική πυγμή τη μάχη της πολυήμερης απεργιακής τους κινητοποίησης. Αναμετρήθηκαν στα ίσια με τους εφοπλιστές και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε και με το νομοσχέδιο - λαιμητόμο στα δικαιώματα των εργατών της θάλασσας, των νησιωτών, των σπουδαστών.

Αντιπάλεψαν με ηρωισμό την αντιδημοκρατική απόφαση της πολιτικής επιστράτευσης. Κουρέλιασαν την προσπάθεια της εφοπλιστόδουλης κυβέρνησης να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στα λιμάνια. Στον Πειραιά και στην Πάτρα, όπου επικεντρώθηκε η περιφρούρηση το τελευταίο σαρανταοχτάωρο, κανένα πλοίο δεν απέπλευσε, κανένας ναυτεργάτης δε δέχτηκε να ντυθεί στα χακί.

Οι ναυτεργάτες νίκησαν! Και μαζί τους ολόκληρη η εργατική τάξη. Οι εργαζόμενοι κάθε κλάδου, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την πανναυτεργατική κινητοποίηση. Το πρωτόγνωρο κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της πολιτικής επιστράτευσης, προσφέρει αναντικατάστατη πείρα στους εργατικούς αγώνες.

Η έμπρακτη συμπαράσταση των νησιωτών και της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικροκαλλιεργητών, φωτίζει το δρόμο της ενιαίας δράσης ενάντια στον κοινό αντίπαλο. Οι νεολαίοι φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές που βρέθηκαν στους καταπέλτες, στην περιφρούρηση της απεργίας, αναδεικνύουν τη δύναμη του συντονισμένου ταξικού αγώνα.

Ο αγώνας των ναυτεργατών αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για το εργατικό κίνημα. Για τη μαχητικότητα και την παλικαριά του. Για την πλούσια εμπειρία που πρόσφερε στην υπόθεση έντασης της ταξικής πάλης. Για τις νέες δυνάμεις που απελευθέρωσε. Για τους χιλιάδες εργαζόμενους που έβαλε στη δράση, θωρακίζοντας τη μαχητικότητα, αναδεικνύοντας την προοπτική, ενισχύοντας τον προσανατολισμό τους.

Αδιαμφισβήτητη ψυχή και αυτής της κορυφαίας μάχης ήταν οι ταξικές δυνάμεις. Τα σωματεία των μηχανικών και των θερμαστολαδάδων πρωτοστάτησαν στο να βαθύνουν τα ταξικά χαρακτηριστικά του απεργιακού αγώνα. Εγιναν ο πόλος συσπείρωσης των ναυτεργατών, άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους και σ' αυτή τη μάχη, επιβεβαιώνοντας και πλαταίνοντας τους αδιάρρηκτους δεσμούς των ναυτεργατών με τις δυνάμεις εκείνες που αντιστέκονται, αμφισβητούν, παλεύουν, αντεπιτίθενται.

Το ίδιο καταλυτική ήταν η δράση του ΠΑΜΕ και έξω από τα πλοία. Εργάτες και υπάλληλοι των ταξικών σωματείων βρέθηκαν στην περιφρούρηση. Πρόσθεσαν τη δική τους γροθιά στο στομάχι της αντιλαϊκής πολιτικής, τσαλαπάτησαν την επιστράτευση, περιφρούρησαν το δικαίωμα της εργατικής τάξης στην απεργία, στην ανυπακοή, στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της.

Μετά τη χτεσινή μέρα, ένα νέο καθήκον μπαίνει από την ίδια τη ζωή και την εξέλιξη του ναυτεργατικού αγώνα. Αυτό της ανασύνταξης των δυνάμεων, της ολόπλευρης προετοιμασίας για την κλιμάκωση της πάλης, με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Σ' αυτό το καθήκον, οι ταξικές δυνάμεις θα δώσουν από σήμερα τον καλύτερο εαυτό τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ