Τρίτη 4 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκβιασμοί στα υπόγεια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η καταγγελία είναι επώνυμη, συγκεκριμένη και ζητάει απαντήσεις από κάθε αρμόδιο: Στο υποκατάστημα του σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» στη Φιλαδέλφεια (Κοιμήσεως Θεοτόκου), η επί 18 χρόνια εργαζόμενη σαν ταμίας - πωλήτρια Χρυσούλα Μαγριπλή, 47 χρονών και μητέρα 2 παιδιών, κλήθηκε τις προάλλες από τη διευθύντρια του καταστήματος και δυο «περιφερειακούς» (ελεγκτές ομάδας καταστημάτων της αλυσίδας) στο υπόγειο του σούπερ μάρκετ όπου εργαζόταν. Εκεί, όπως καταγγέλλει η εργαζόμενη, την εκβίασαν να υπογράψει την παραίτησή της, γιατί, όπως της είπαν, ανακάλυψαν «οικονομικές ατασθαλίες» στο ταμείο όπου εργαζόταν. Την απείλησαν μάλιστα ότι θα την παραπέμψουν στη νομική υπηρεσία της εταιρίας αν δεν παραιτούνταν. Κάτω από το βάρος του εκβιασμού και μην ξέροντας μέχρι που έφτανε το «στήσιμο» της κατηγορίας, η εργαζόμενη υπέγραψε. Ουσιαστικά παραιτήθηκε από την αποζημίωση που της οφείλει η εταιρία μετά από 18 χρόνια δουλιάς και την οποία ήταν υποχρεωμένη να της καταβάλει αν την απέλυε. Η ίδια εργαζόμενη καταγγέλλει ότι έχει ακούσει για παρόμοιες με τη δική της περίπτωση πρακτικές της εργοδοσίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως η ίδια λέει, η αλυσίδα μεθοδεύει την ανέξοδη απαλλαγή της από το μόνιμο προσωπικό και την αντικατάστασή του από τετραωρίτες υπάλληλους με ελάχιστα δικαιώματα. Θα πάρουν θέση το υπουργείο Απασχόλησης και οι υπηρεσίες του, ή θα σφυρίξουν αδιάφορα μπροστά και στο νέο αυτό κρούσμα εργοδοτικής ασυδοσίας;

Οπως και στις δημοτικές του 2002...

Σύσκεψη στελεχών της «Παρέμβασης» πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα, απ' ό,τι διαβάσαμε στην «Αυγή» και, μάλιστα, είχε αντικείμενο την πορεία του κόμματος και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι οι μέχρι τώρα επιλογές των κομματικών οργανώσεων για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ακολουθούν κατά κανόνα τα αυτοδιοικητικά κριτήρια του 2002, παρά τη διαφορετική αρχική κεντρική ρητορεία», σημειώνει το σχετικό ρεπορτάζ της «Αυγής».

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΝ συνεχίζει στην πολιτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε και στις προηγούμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, παρά τις περί του αντιθέτου αποφάσεις που υποτίθεται πως πήρε και τις αλλεπάλληλες και υποκριτικές προσκλήσεις για ενότητα και κοινή δράση προς το ΚΚΕ. Και μετά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι «όποιος ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της ταξικής ενότητας, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, δεν μπορεί να είναι με όλα και με όλους», όπως εύστοχα σημείωνε πρόσφατα σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η διεύρυνση των ανισοτήτων και...

Στο πλαίσιο των σημερινών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών είναι αδύνατη η πραγματική περιφερειακή ανάπτυξη, τόνισε τις προάλλες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης με το αντίστοιχο θέμα, αποκαλύπτοντας τον βαθιά ταξικό και φιλοκεφαλαιοκρατικό χαρακτήρα και περιεχόμενο της πολιτικής των εκπροσώπων της πλουτοκρατίας, σημερινών και προηγούμενων. Και προχτές, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ) έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά επίσημα στοιχεία, τα οποία αποδείχνουν πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι συνεχίζεται η διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της χώρας. Για παράδειγμα, στον πίνακα ανάπτυξης των περιφερειών, η Αττική είναι δεύτερη στη σειρά και παρουσιάζει αύξηση ακαθάριστου εισοδήματος κατά 8,86%, ενώ η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη είναι τελευταία και παρουσιάζει αύξηση μόλις κατά 4,6%. Κι όλ' αυτά, ενώ - όπως όλοι γνωρίζουν - οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν θεσμοθετήσει ειδικά μέτρα ανάπτυξης για την περιφέρεια της Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης (υψηλά «κίνητρα», φοροαπαλλαγές και διάφορες άλλες «διευκολύνσεις» προς τους κεφαλαιοκράτες).

Βέβαια, οι ανισότητες δεν εκφράζονται μόνο στο επίπεδο των περιφερειών, όπως εύστοχα σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, στην ίδια συζήτηση. Τεράστιες και συνεχώς διευρυνόμενες κοινωνικές ανισότητες υπάρχουν και μέσα σε κάθε περιφέρεια. Η ταξική πολιτική των κυβερνώντων δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, είτε κατοικούν στην Αττική, είτε στη Θράκη.

... η πολιτική της ανταγωνιστικότητας

Εκτός απ' όσα αναφέρονται στο προηγούμενο σχόλιο, πάντως, να συμπληρώσουμε ότι ο βασικός μοχλός συνεχούς αναπαραγωγής και διεύρυνσης των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων είναι γενικότερο φαινόμενο στο σύγχρονο καπιταλισμό. Κι αυτό, βέβαια, δεν είναι τυχαίο. Ο οξύτατος και συνεχώς εντεινόμενος καπιταλιστικός ανταγωνισμός λειτουργεί - όπως μπορεί να καταλάβει και ο καθένας από την πείρα του - προς όφελος του ισχυρότερου και αυτόν πρωτίστως ενισχύει. Είτε αυτός είναι ισχυρότερη ιμπεριαλιστική χώρα, είτε ισχυρότερη περιφέρεια μέσα στην ίδια χώρα, είτε ισχυρότερο μονοπώλιο, πολυεθνική ή επιχείρηση κλπ. Και μπορεί, τόσο οι εγχώριοι κυβερνώντες και οι κάθε λογής οπαδοί του ευρωμονόδρομου και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, όσο και οι συνάδελφοί τους των άλλων καπιταλιστικών χωρών να έχουν αναγάγει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε βασικό στοιχείο της πολιτικής τους και να υπόσχονται συγκλίσεις και διάφορους άλλους... λαγούς με πετραχήλια, αλλά η αλήθεια είναι ριζικά διαφορετική.

Η πολιτική αυτή ανταποκρίνεται στις εσωτερικές ανάγκες του σύγχρονου καπιταλισμού. Στις ανάγκες αναπαραγωγής και ανάπτυξης του συστήματος, της συνεχούς διεύρυνσης των κερδών και της δύναμης των μεγάλων επιχειρήσεων, των εξαγορών, των συγχωνεύσεων κλπ., κλπ. Οι εργαζόμενοι και οι λαοί δεν έχουν το παραμικρό να κερδίσουν. Το αντίθετο, μόνον αρνητικές και, μάλιστα, συνεχώς περισσότερες και πιο επώδυνες συνέπειες, θα είναι το μοναδικό «κέρδος» τους, όσο η πολιτική αυτή θα κυριαρχεί και θα συνεχίζεται.

Τα ντροπιασμένα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΕΛΙΚΑ, τα ...κατάφερε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος και τα «συνεταιράκια» του στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Η ...αγωνιστική τακτική τους, μαζί με τη διαπραγματευτική τους δεινότητα και, κυρίως, την εμμονή τους στον «κοινωνικό διάλογο» έφεραν αποτέλεσμα.

Μια ...αύξηση, γύρω στο ένα (1) ευρώ τη μέρα, διεκδικούσε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απ' τους βιομηχάνους για το 2006. Ε, λοιπόν, σ' αυτό το ...ύψος βρίσκεται και η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν χτες. Μόνο, που η ...φοβερή αύξηση θα δοθεί σε τρεις δόσεις και θα ολοκληρωθεί το 2007..!

Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, δήλωσε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, εμφανώς καταπονημένος, μετά τη χτεσινή πολύωρη διαπραγμάτευση. Ισως, γι' αυτό συμφώνησε στη διετή σύμβαση. Κάθε «πολεμιστής» έχει ανάγκη την ειρήνη, μετά τον πόλεμο...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γιώργου Παπανδρέου δέχτηκαν χτες οι κάτοικοι του Εβρου, όπου οι υποσχέσεις για «ανάπτυξη» έδωσαν και πήραν, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να θυμίσει πόσα κονδύλια δαπάνησε η κυβέρνηση για την περιοχή.

Και μπορεί, βέβαια, τα ποσά να μοιάζουν μεγάλα, αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων και των αναγκών των ανθρώπων στις ακριτικές αυτές περιοχές. Χώρια, που την ίδια εικόνα έχεις, όταν βάλεις τα ποσά αυτά δίπλα σε όσα εισπράττουν και κερδίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις...

Πάντως, στο ζήτημα της ανάπτυξης η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια απάντηση να δώσουν: Θα φέρουμε - λένε - ιδιωτικές επενδύσεις.

Μόνο που ξεχνούν πως «επενδυτές» πήγαν στον Εβρο και στο παρελθόν και οι κάτοικοί του μάλλον ακόμα αναρωτιούνται τι ήταν χειρότερο: Οι «επενδυτές» ή οι πλημμύρες;

Μπορεί οι σημερινοί και οι χτεσινοί κυβερνώντες να μην το μνημονεύουν, όμως δεν είναι εύκολο να ξεχαστούν τα δισεκατομμύρια των ευρω-κονδυλίων που κατέληξαν σε τσέπες «ποντικών», για να αφήσουν πίσω τους επιχειρήσεις που έκλεισαν σε μερικούς μήνες και γιαπιά που «θα» γίνονταν εργοστάσια.


Ασφαιρα πυρά

Τους ακούσατε το Σαββατοκύριακο; Νεοδημοκράτες και ΠΑΣΟκοι αντάλλαξαν, μέσω του Τύπου, τα άσφαιρα πυρά τους για την οικονομική πολιτική. Υποδυόμενοι τους σωτήρες των εργαζομένων και της οικονομίας, έδωσαν, υποτίθεται, απαντήσεις για ζητήματα που αφορούν την ανεργία και την απασχόληση, το Ασφαλιστικό και άλλα. Προβλήματα πράγματι καυτά, που για τη λαϊκή οικογένεια έχουν γίνει σαράκι, αλλά τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν από τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Αν υπήρχε κάποια τέτοια περίπτωση, τόσα χρόνια βρε αδελφέ, οι εργαζόμενοι θα είχαν δει κάποιο φως. Εκείνο, όμως, που βλέπουν, είναι ότι, από χρονιά σε χρονιά, η κατάστασή τους χειροτερεύει.

Για τη ΝΔ, δε χρειάζεται να πει κανείς πολλά. Τη χαρακτηρίζει η πολιτική της, η οποία, «πατώντας» σε νόμους και ρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, προσπαθεί να διευρύνει και να βαθύνει ακόμα περισσότερο τις αντιδραστικές επιλογές της οικονομικής ολιγαρχίας.

Και το ΠΑΣΟΚ; Το κόμμα του Γ. Παπανδρέου είναι συνεπές με όσες επιλογές έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί για λόγους δημαγωγίας και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων - ψηφοφόρων, να επιχειρεί να στρογγυλέψει κάποιες θέσεις του, όμως και με αυτές τις συνθήκες, τις πιο πολλές φορές, λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

Για παράδειγμα, ο Ε. Βενιζέλος, σε συνέντευξη που έδωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα, αφού ισχυρίζεται ότι ο Τύπος δήθεν διαστρέβλωσε την πρόταση Παπανδρέου στο Λαύριο για την ανασφάλιστη εργασία των νέων, «διορθώνει» τα πράγματα και κάνει λόγο για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρηματιών, από το κράτος! Μόνο, που κάνει πως ξεχνά ότι, ήδη, ισχύει σχετικός νόμος που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και για τον οποίο ακόμα το ευγνωμονούν οι μεγαλοκαρχαρίες, που τώρα, όπως είναι φυσικό, ζητούν κι άλλες επιδοτήσεις.

`Η ο οικονομικός σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου: Που, επίσης σε συνέντευξή του, λανσάρει την άποψη ότι στο Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό «ρυθμιστικό ρόλο πρέπει να παίξουν κίνητρα για την παράταση του χρόνου εργασίας», πέρα από τη συντάξιμη ηλικία. Πέρα, δηλαδή, από τα 67 και ...ζήσε Μάη μου!

Ετσι προτείνουν να αντιμετωπιστεί η γάγγραινα της ανεργίας. Με επιδοτήσεις προς τους επιχειρηματίες και αύξηση του εργάσιμου βίου των εργαζομένων. Μα, θα αναφωνήσει κάποιος, με αυτόν τον τρόπο, πρώτον, αυξάνεται ο αριθμός των αναμενόμενων απολύσεων (όταν θα διακόπτεται η επιδότηση των εισφορών) και, δεύτερον, μειώνονται οι θέσεις εργασίας, αφού, μέσω των ...κινήτρων, δε θα βγαίνει ο κόσμος στη σύνταξη.

Αντίφαση ή λάθος; Τίποτα από τα δύο. Απλά, η επιδίωξη της πλουτοκρατίας να αυξήσει τα κέρδη των εκπροσώπων της, σε ένα περιβάλλον γεμάτο αντιθέσεις που γεννά το ίδιο το σύστημα, οδηγεί σε αντίστοιχους παραλογισμούς. Παραλογισμούς για όλους εμάς, επιλογές, όμως, που στοχεύουν να δώσουν παράταση ζωής στην κυριαρχία του κεφαλαίου. Αντιφάσεις και παραλογισμοί, που μπορούν να ανατραπούν μόνο μέσα από την αγωνιστική παρέμβαση των εργαζομένων και την οικοδόμηση του μετώπου διεκδίκησης, μια άλλης ριζικά διαφορετικής και προσηλωμένης στις λαϊκές ανάγκες πολιτικής.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Συνειδητή πολιτική υποβάθμισης

«Τελικώς το ΕΣΥ κινδυνεύει να γίνει ο μεγάλος ασθενής της Υγείας. Σχεδόν 25 χρόνια μετά την ίδρυσή του, τα προβλήματα, η απουσία πολιτικής και βέβαια τα ποικιλώνυμα συμφέροντα υπονομεύουν τη λειτουργία του και υποβαθμίζουν την ποιότητα των παροχών στους ασθενείς, προσφέροντας πελατεία στις ιδιωτικές κλινικές και στα διαγνωστικά κέντρα».

Αυτά έλεγε χτες - μεταξύ άλλων - το κύριο άρθρο των «Νέων» σχετικά με το θέμα της Υγείας και του ΕΣΥ, το οποίο αποτελούσε ταυτόχρονα το πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας. Μόνο που όλ' αυτά δεν έχουν προκύψει από ...το πουθενά, ούτε τυχαία, ούτε οφείλονται στην «απουσία πολιτικής». Τα σοβαρά και συνεχώς εντεινόμενα προβλήματα του ΕΣΥ έχουν τη ρίζα τους στη συνειδητή και σχεδιασμένη πολιτική υποβάθμισής του απ' όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας 25ετίας, είτε ήταν του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ. Ναι, απ' την άλλη μέρα της ίδρυσής του, όταν το άφησαν «κολοβό», χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Και μετά, όταν κάθε χρόνο αυξάνονταν οι ελλείψεις σε ιατρικό και, ιδιαίτερα, νοσηλευτικό προσωπικό. Οταν διευρύνονταν οι ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό. Αυτή η πολιτική έστρωσε το δρόμο στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και στο αλώνισμα του τομέα από «τα ποικιλώνυμα συμφέροντα». Το ίδιο έγινε και συνεχίζει να γίνεται στον τομέα του φαρμάκου, των ασφαλιστικών ταμείων, της Πρόνοιας, κλπ., κλπ.

Νέφος και ασυδοσία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση που «ανθεί» χειμώνα - καλοκαίρι στο Λεκανοπέδιο Αττικής, εκτός από περιβαλλοντικό, έχει και τεράστιο οικονομικό κόστος. Μία απόπειρα να μετρηθεί το οικονομικό αυτό κόστος έκανε με μελέτη του το Αστεροσκοπείο Αθηνών και κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

  • Το συνολικό ετήσιο κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Λεκανοπέδιο αγγίζει τα 211 εκατομμύρια ευρώ.
  • Το 67% του κόστους αυτού αφορά τη δημόσια υγεία, το 31% παρενέργειες στο κλίμα, δηλαδή την έξαρση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ σημαντικές επιπτώσεις έχει στη γεωργία και την οικιστική ανάπτυξη, δηλαδή φθορές στα κτίρια και τα μνημεία.
  • Πάνω από τη μισή ζημιά προκαλεί ο «μοντέρνος» ρύπος των αιωρούμενων σωματιδίων (PM10), το 57% των οποίων εκλύεται από τις 800 και πλέον μεγάλες βιομηχανίες που βρίσκονται εγκατεστημένες στο Λεκανοπέδιο.

Μιλάμε, λοιπόν, για ένα νέο μπαράζ βιομηχανικής ρύπανσης, που με τη σειρά της οφείλεται στο γεγονός ότι η πολιτική που εφάρμοσαν για χρόνια και εξακολουθούν να εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν περιορίζει, αλλά πριμοδοτεί την ασυδοσία των βιομηχάνων. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι δεν απαιτεί να εφαρμόσουν αντιρρυπαντική τεχνολογία, που κοστίζει πολύ λιγότερο από το κόστος που πληρώνει ο λαός κάθε χρόνο εξαιτίας του νέφους;

Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...

«Η κυβέρνηση, και το υπουργείο Παιδείας, δε θεωρεί την πρόταση νόμου που συζητάμε ενοχλητική», σημείωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Καλός, τις προάλλες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας. Τη διαπίστωση αυτή, όμως, δεν την ακολούθησε η υποστήριξη της κυβέρνησης στην πρόταση του ΚΚΕ, αλλά η απόρριψή της. Τα ίδια έκανε και το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για λήψη πρωτοβουλιών στο μέλλον, για επιδίωξη «μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Εκκλησίας και πολιτείας, η οποία θα προκύπτει από τους απολύτως σαφείς και διακριτούς ρόλους», κλπ., κλπ., αλλά απέρριψε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, συμπλέοντας με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Κι έτσι, ένα υπερώριμο αίτημα απλού αστικού εκσυγχρονισμού της δημόσιας ζωής πετάχτηκε και πάλι στα σκουπίδια. Και στην επιφάνεια ξανάρθε με ορμή και θράσος η υποκρισία και η διγλωσσία των εταίρων του δικομματισμού, μαζί με την πολύμορφη «διαπλοκή» τους με την ιεραρχία της Εκκλησίας, όπως εύστοχα κατάγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος.


ΣΕΛ.  3
Πλημμύρα δικομματικής κοροϊδίας

Στην Κοινότητα Αμορίου του Δήμου Ορφέως στον Εβρο βρέθηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου και, βέβαια, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, που «δεν έκανε έστω τα ελάχιστα που χρειάζονταν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» των πλημμυρών. «Ενώνω τη δική μου φωνή με τη δική σας φωνή αγωνίας, κραυγή αγωνίας» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Ξέχασε», βέβαια, ότι το πρόβλημα των πλημμυρών στον Εβρο δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων δύο μόνο χρόνων. Υπήρχε και πριν τις εκλογές του 2004, όταν ήταν βασικό στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά, τότε, δεν ένωνε τη φωνή του με την κραυγή αγωνίας των πλημμυρισμένων αγροτών, ενώ το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ, έλεγε όσα λέει αυτός σήμερα και υποσχόταν την αντιμετώπιση του προβλήματος, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας.

Το τι γίνονταν τα περασμένα χρόνια και τι έγινε, τόσο πέρσι όσο και φέτος, το γνωρίζουν όλοι και ακόμη καλύτερα οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών του Εβρου. Στο χέρι τους είναι να δώσουν την πρέπουσα απάντηση στις κοροϊδίες τόσο του ενός όσο και του άλλου κόμματος.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μάχη πολιτική μάχη ελπίδας

Δεκάδες χιλιάδες νέοι προσέρχονται αύριο στις κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών. Δεν πρόκειται για τυπική ετήσια διαδικασία του αποδυναμωμένου στις μέρες μας φοιτητικού κινήματος, αλλά για μια πολιτική μάχη. Ως τέτοια τη βλέπουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Υπουργοί της κυβέρνησης μεταφράζουν την ψήφο στη ΔΑΠ σε «ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» και χτες ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ χαρακτήρισε τις φοιτητικές πρόκριμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τα στελέχη της ΠΑΣΠ να κάνουν δικές τους αυτές τις εκλογές για «να ανοίξει μια νέα σελίδα» για το κόμμα του. Θέλουν την ψήφο των φοιτητών για να τη μεταφράσουν σε αποδοχή των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποδοχή της κατάργησης των δωρεάν συγγραμμάτων, της δωρεάν σίτισης και στέγασης όπου υπάρχει, αποδοχή της κατάργησης του ασύλου, αποδοχή των σπουδών «μιας χρήσης» προς όφελος των πρόσκαιρων αναγκών του κεφαλαίου.

Δεν πρόκειται για καινούρια τακτική: κάθε χρόνο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζουν για τις «επιτυχίες» των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, των παρατάξεων που εδώ και δεκαπέντε χρόνια συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά και έχουν την κύρια ευθύνη για την κρίση του φοιτητικού κινήματος. Πανηγυρίζουν γιατί αυτή η κρίση τούς βολεύει! Τους βολεύει να είναι αδρανείς οι σύλλογοι, να μην έχουν λόγο και δράση οι φοιτητές, παρά μονάχα να ρίχνουν στις κάλπες ψηφοδέλτια ...συμβιβασμού. Τους βολεύει να αναδεικνύονται εκπρόσωποι που θα διαπλέκονται με μερίδα πανεπιστημιακών και διοικητικών υπαλλήλων, θα κάνουν ρουσφέτια, θα διαβρώνουν και θα χειραγωγούν νεανικές συνειδήσεις. Τους βολεύει, κυρίως, να περνάει ανενόχλητη η πολιτική των κυβερνήσεών τους, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, που είναι ακριβώς ίδια και στην ανώτατη εκπαίδευση.

Ομως αυτή η κατάσταση δε βολεύει τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους, που πληρώνουν ακριβά αυτή την πολιτική, τόσο σε οικονομικό κόστος όσο και στη διαρκή υποβάθμιση των σπουδών και της προοπτικής τους. Δε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να διακρίνει κανείς την αγανάκτηση των φοιτητών για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν στα ιδρύματα, την αβεβαιότητα και την αγωνία τους για το μέλλον. Τα προβλήματα που φέρνουν αγανάκτηση και απόγνωση δε δημιουργήθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής, του χτες και του σήμερα. Τα προβλήματα έχουν το ίδιο χρώμα με αυτό των κυβερνήσεων που τα γεννούν, με αυτό των παρατάξεων που τις υπηρετούν.

Το δικό της χρώμα όμως έχει και η απάντηση στα προβλήματα, η αντίσταση, ο αγώνας, η αντεπίθεση. Και σ' αυτή τη μάχη, τα ψηφοδέλτια αντίστασης έχουν κόκκινα γαρίφαλα. Τα ψηφοδέλτια που σηματοδοτούν τη θέληση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, ενιαία, χωρίς ταξικούς διαχωρισμούς και πραγματικά ανώτατη, που θα βγάζει ικανούς επιστήμονες, χωρίς την ανάγκη να κυνηγούν το ένα δίπλωμα μετά το άλλο... Είναι τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ και είναι ψηφοδέλτια ελπίδας για την ίδια την αναζωογόνηση του κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ