Τετάρτη 26 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επιχειρήματα του... πετρελαίου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνεχή άλματα κάνει η διεθνής τιμή του πετρελαίου. Ηδη έχει ξεπεράσει τα 72 δολάρια το βαρέλι... Η «επίσημη αφορμή» που διακινείται γι' αυτή την τρελή κούρσα αποτελεί το γεγονός της μη συμμόρφωσης του Ιράν με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για εγκατάλειψη του πυρηνικού του προγράμματος και η ευθεία απειλή των τελευταίων για κήρυξη πολέμου... Το γεγονός ότι απ' αυτό τον «τρελό χορό» των ανατιμήσεων βρήκαν ευκαιρία και κερδοσκοπούν αυτοί που τον έχουν ουσιαστικά επιβάλλει, δηλαδή οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες πετρελαίου, ως άποψη, μάλλον αποκρύπτεται.

Ωστόσο, πέρα απ' αυτό, ανασύραμε από τη μνήμη μας δηλώσεις εγχώριων πολιτικών αλλά και... συγγραφέων - ανάμεσά τους ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Νίκος Παπανδρέου κ.ά. - που υποστήριζαν και μάλιστα λίγο πριν την τελευταία αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, ότι η κυριαρχία των Αμερικανών στο Ιράκ και, γενικότερα, στον αραβικό κόσμο, θα εξασφάλιζε περισσότερο και φτηνότερο πετρέλαιο για τους καταναλωτές της Δύσης...

Κάπως έτσι, προς δόξα όλων αυτών και των άθλιων επιχειρημάτων τους, η τιμή του βαρελιού πριν τον πόλεμο στο Ιράκ ήταν 20 δολάρια το βαρέλι και μόλις τρία χρόνια αργότερα ξεπέρασε τα 72 δολάρια. Η οσμή του πολέμου, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Μπους ότι ο πόλεμος σε βάρος του Ιράν αποτελεί μια επιλογή, γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Αναμένουμε με ενδιαφέρον, ποια «επιχειρήματα» θα διακονήσουν οι υποτελείς των Αμερικανών σε ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ σε βάρος του λαού του Ιράν. Αν κι εκ των προτέρων, έχουμε την αίσθηση πως τα γνωρίζουμε...

Να ποια είναι τα κινηματογραφικά «οράματα»

Η παρακάτω είδηση «αφιερώνεται» στα «οράματα» της κυβέρνησης για την «ανάπτυξη» του κινηματογράφου. Να σημειωθεί ότι η Ρουμανία έχει χρησιμοποιηθεί ως «παράδειγμα προς μίμηση» από την εγχώρια αντιδραστική προπαγάνδα για ξεπούλημα της εγχώριας κινηματογραφίας στο κεφάλαιο του οπτικοακουστικού τομέα.

Ρουμανικές «σαπουνόπερες», λοιπόν, θα προβάλλουν πολλά ευρωπαϊκά κανάλια την επόμενη τηλεοπτική σεζόν, αφού καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον από χώρες όπως η Κύπρος και η Βουλγαρία για αυτού του είδους τις τηλεοπτικές σειρές. Ηδη, ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί από αυτές τις χώρες έχουν αγοράσει τα δικαιώματα προβολής «σαπουνόπερων» ρουμανικής παραγωγής, που θυμίζουν πολύ τις αντίστοιχες βραζιλιάνικες και ετοιμάζονται να τις μεταγλωττίσουν προκειμένου να προσεγγίσουν κατ' αυτόν τον τρόπο όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η Σλοβενία και η Κροατία αγόρασαν τα σενάρια τέτοιου είδους ρουμανικών τηλεοπτικών σειρών, τα οποία σκοπεύουν να προσαρμόσουν στα εγχώρια δεδομένα. Αναλόγως κινούνται η Πολωνία, η Σερβία - Μαυροβούνιο και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Η προσαρμογή θα γίνεται στη βάση του πρωτότυπου σεναρίου και υπό την καθοδήγηση ειδικών από τα ρουμανικά κινηματογραφικά στούντιο.

Να, λοιπόν, πού κατάντησε η σπουδαία κινηματογραφική υποδομή των πρώην σοσιαλιστικών χωρών...

Οι «ολιγάρχες» της αντεπανάστασης

Οι περιουσίες των 100 πιο πλούσιων Ρώσων εκπροσώπων του πλούτου ανέρχονται σε 248 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, βρίσκεται στην πρώτη θέση του καταλόγου, με περιουσία 18,3 δισεκατομμυρίων δολ., 3,6 δισ. περισσότερα από την προηγούμενη. Ενώ ο δεύτερος, Βάγκιτ Αλεκπέροφ, επικεφαλής της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρίας της Ρωσίας LUKOIL, τριπλασίασε(!) την περιουσία του φτάνοντάς τη στα 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά οι περιουσίες της ρωσικής οικονομικής ολιγαρχίας αυξήθηκαν το 2005 κατά 107 δισεκατομμύρια δολάρια! Κλεμμένη περιουσία και υπεραξία του ρώσικου λαού, η πλειοψηφία του οποίου αντιμετωπίζει την πείνα και τη φτώχεια, αδυνατώντας και για τα στοιχειώδη. Ενώ, εξαιτίας της αντεπανάστασης, η καπιταλιστική Ρωσία σε πολλούς κοινωνικοοικονομικούς δείκτες, Υγεία - Παιδεία κλπ, έχει πισωγυρίσει δεκαετίες. Μόνο οι διάφοροι «αριστερούληδες» δεν μπορούσαν να το καταλάβουν και χαιρέτισαν την αντεπανάσταση τότε, αλλά συνεχίζουν να μην το «καταλαβαίνουν» και τώρα, σπολλάτη στη δική μας ολιγαρχία...

Ρεσιτάλ πρόκλησης

Ρεσιτάλ πρόκλησης έδωσε για άλλη μια φορά ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Την ώρα που οι εργαζόμενοι και τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά μόλις πέρασαν ένα ακόμα Πάσχα άγριας λιτότητας, ο κύριος υπουργός εξέφρασε την... ικανοποίησή του γιατί οι τιμές, λέει, «κυμάνθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα»! Κατόπιν εορτής, μάλιστα, έκρινε ότι οι έλεγχοι και η συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών υπήρξαν «ιδιαίτερα αποδοτικοί». Πού τα πουλάει αυτά;

Η πρόκληση, όμως, διά στόματος του υπουργού Ανάπτυξης έχει και συνέχεια, όταν σχεδόν χλευάζοντας τους εργαζόμενους ισχυρίστηκε ότι «στα χέρια των πολιτών - καταναλωτών βρίσκεται το απόλυτο όπλο για την ομαλή λειτουργία της αγοράς»! Δεν έχει πάτο η κοροϊδία...

Η «διπλωματία» της... Χιροσίμα

Οι έχοντες «κοινούς στόχους» με τις ΗΠΑ, από τον Καραμανλή και την Μπακογιάννη μέχρι τον Παπανδρέου και τον Σημίτη, μπορούν να είναι περήφανοι: Η πρώτη χώρα που επέλεξε η Ράις για να μεταλαμπαδεύσει την αμερικάνικη «διπλωματία», αμέσως μετά την απειλή του Μπους για χτύπημα του Ιράν ακόμα και με πυρηνικά όπλα, ήταν η Ελλάδα του δικομματισμού. Δεδομένου, όμως, ότι ο ελληνικός λαός δεν επέτρεψε στην εκπρόσωπο του αμερικανικού «Ράιχ» (όπως και στην περίπτωση του Κλίντον) να παραμείνει παρά λίγες μόνο ώρες στην Αθήνα, επιφορτίζει με περισσότερα καθήκοντα τα «παπαγαλάκια».

Η προπαγάνδα που δεν μπόρεσε να γίνει από την ίδια, είναι λογικό μετά την αναχώρηση της Αμερικανίδας υπουργού, να έχει ανατεθεί στα εγχώρια «αμερικανάκια». Ηδη από χτες, τα ελληνικά «κανάλια» της αμερικανοφροσύνης, είτε ελέγχονται από το δικομματισμό είτε απηχούν και εκφράζουν τη «διπλωματία» της αμερικάνικης πρεσβείας, ξεχωρίζουν στα «θετικά» της επίσκεψης ότι από τις δηλώσεις της Ράις διαφάνηκε - όπως ισχυρίζονται - η πρόθεση των ΗΠΑ για πρόταγμα των «διπλωματικών» μέσων όσον αφορά την επίλυση της κρίσης με το Ιράν...

Το τι σημαίνει «διπλωματία» των ΗΠΑ είναι γνωστό: Η «διπλωματία» τους είναι ο ορισμός της επέμβασης στα εσωτερικά τρίτων χωρών, όπου όταν δεν μπορούν να ελέγχουν την εσωτερική πολιτική ζωή τους - κατά το ελληνικό μοντέλο Πιουριφόι ή το μοντέλο των συνταγματαρχών - καλούν τη διεθνή κοινότητα να στραφεί εναντίον εκλεγμένων κυβερνήσεων που δε «συμμορφώνονται», όπως στην περίπτωση της Λευκορωσίας.

Η «διπλωματία» τους είναι συνώνυμη των θεατρικών παραστάσεων που δίνουν στον ΟΗΕ, άλλοτε για τα «χημικά όπλα του Ιράκ» κι άλλοτε για τις «κρυψώνες του Μπιν Λάντεν» στο Αφγανιστάν.

Η «διπλωματία» τους είναι η προπαρασκευή της διάλυσης χωρών, όπως η αναγνώριση του «Ουτσεκά» από τον Χόλμπουργκ, λίγο πριν το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Η «διπλωματία» τους είναι ο πόλεμός τους με άλλα μέσα, όπως το υπεσαραντάχρονο εμπάργκο ενάντια στην Κούβα.

Στα 50 και πλέον χρόνια από τη Χιροσίμα και μεσούσης της «νέας τάξης», ο ελληνικός λαός το έχει πλέον εμπεδώσει: όταν και όποτε οι Αμερικάνοι επικαλούνται τη «διπλωματία» τους για την προάσπιση της ειρήνης, στην πραγματικότητα ετοιμάζουν το νέο τους πόλεμο!

Η «διπλωματία» τους δεν είναι τίποτα άλλο από το πρελούδιο του πολέμου. Η «διπλωματία» τους είναι ο πολεμικός «θούριος» που προηγείται των «έξυπνων» βομβαρδιστικών τους.

Το γεγονός ότι έχουν φτάσει στο σημείο να απειλούν την ανθρωπότητα - ανοιχτά, δημόσια, ψυχρά (!) - ακόμα και με πυρηνικά όπλα, από τη στιγμή που μετέτρεψαν αυτό που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν «αδιανόητο», το πυρηνικό χτύπημα, σε «ένα από τα ενδεχόμενα που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι», καμία επίκληση στη «διπλωματία» τους δεν πρέπει να γεννά αυταπάτες.

Ο ελληνικός λαός, οι λαοί όλου του κόσμου, οι ανειρήνευτοι αντιιμπεριαλιστικοί αγώνες τους, είναι η «αντιπυρηνική» ασπίδα απέναντι στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Αυτή η ασπίδα - η μοναδική που διαθέτει η ανθρωπότητα - πρέπει να είναι σε διαρκή ετοιμότητα.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ανεπιθύμητοι όλοι τους...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ λένε τώρα οι κυβερνώντες, όπως και αν προσπαθούν να παρουσιάσουν τα πράγματα, δυστυχώς γι' αυτούς, η καθ' όλα ανεπιθύμητη Κοντολίζα Ράις που συνάντησαν και δεξιώθηκαν ...τους εξέθεσε.

Και για την επικείμενη εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράν είπε, και το ότι «μαζεύει» διάφορους Ευρωπαίους «προθύμους» ομολόγησε έμμεσα, και δε δίστασε γενικώς να επιδείξει αποικιοκρατικό πνεύμα. Να κάνει, δηλαδή, αυτό ακριβώς για το οποίο της έδωσε το δικαίωμα η στάση της κυβέρνησης.

Μάλιστα, η αποστροφή της, περί του ότι «όλοι απογοητευτήκαμε» με την καταψήφιση του «σχεδίου Ανάν» από τους Κύπριους ήταν προκλητική! Ποιοι ...όλοι δηλαδή;

Γιατί, στην Ελλάδα τουλάχιστον, αν εξαιρέσουμε τους γνωστούς - από όλες τις πλευρές - θιασώτες του «εκσυγχρονισμού», ουδείς άλλος ένιωσε δυσάρεστα επειδή ο κυπριακός λαός είπε τη γνώμη του.

Αλλά ...βρίσκει και τα κάνει η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΦΥΣΙΚΑ, δεν έχασε την ευκαιρία το ΠΑΣΟΚ να ...κάνει την παρεμβασούλα του σε αυτή την υπόθεση, η οποία δε θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο από τον ορισμό της υποκρισίας.

Εβαλαν τον Χρήστο Παπουτσή να μιλήσει για την «αντίθεση του ελληνικού λαού» σε οποιαδήποτε προοπτική πολέμου στο Ιράν, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος φρόντισε να ...μη βγάλει άχνα. Βλέπετε, φροντίζουν να είναι εντάξει και με το ρόλο της «αντιπολίτευσης», αλλά, φυσικά, και με την Ουάσιγκτον.

Μόνο, που, δυστυχώς, θα πρέπει να τους θυμίσουμε για άλλη μια φορά ποιος ήταν αυτός, που με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας περιόδευε στη Μέση Ανατολή παραμονές της εισβολής στο Ιράκ και διακήρυττε το «αντιτρομοκρατικό δόγμα». Τον έλεγαν Γιώργο Παπανδρέου.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια αξιοπρόσεκτη περίπτωση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ονομάζεται Μάλκομ Κένταλ - Σμιθ, είναι 37 χρονών, στρατιωτικός γιατρός στη βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF) με το βαθμό του υποσμηναγού και παρασημοφορημένος για το νοσηλευτικό του έργο. Το 2005 είχε αρνηθεί να υπηρετήσει στο Ιράκ κι έτσι, πρόσφατα, δικάστηκε και καταδικάστηκε από βρετανικό στρατοδικείο για ανυπακοή σε διαταγές.

Στη διάρκεια της δίκης ο Μάλκομ Κένταλ - Σμιθ δήλωσε στους στρατοδίκες ότι «δεν ήθελε να λάβει μέρος σε παράνομο πόλεμο» και κατάγγειλε: «Διαθέτω αποδεικτικά στοιχεία, με τα οποία τεκμηριώνεται ότι με τις ενέργειές τους στην περιοχή του Κόλπου οι Αμερικανοί κατέκτησαν το επίπεδο της ναζιστικής Γερμανίας». Αυτήν την ώρα, «το Ιράκ είναι υπό κατοχήν», αφού δέχτηκε την «εισβολή των ιμπεριαλιστών», δήλωσε επίσης ο κατηγορούμενος γιατρός. Ο δικαστής, όμως, αποφάνθηκε πως η βρετανική παρουσία στο Ιράκ είναι νόμιμη και είπε στους πέντε αξιωματικούς που είχαν το ρόλο ενόρκων να αγνοήσουν τα επιχειρήματα του αξιωματικού.

Ποιος είπε, ότι η πολεμοκάπηλη πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης δε βρίσκει αντίσταση, ακόμη και μέσα στις γραμμές του βρετανικού στρατού;

Περί εργαζόμενων φοιτητών

«1. Ανώτατο χρονικό όριο φοίτησης στις προπτυχιακές σπουδές είναι ο ελάχιστος αριθμός εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου προσαυξανόμενος κατά 50% ή, προκειμένου για εργαζόμενους φοιτητές ή για γονείς ανήλικων τέκνων, διπλασιαζόμενος.

2. Εργαζόμενος θεωρείται ο φοιτητής που κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε, επί τουλάχιστον ένα έτος, πλήρη απασχόληση με ασφαλιστική κάλυψη»!

Αντιγράφουμε τα παραπάνω από την πρόταση της διορισμένης επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, για το νέο νόμο πλαίσιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Θα μπορούσαμε να μην προσθέσουμε ούτε ένα σχόλιο για τις ...κοινωνικές ευαισθησίες της επιτροπής, αρκούμαστε όμως να σημειώσουμε ότι: Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η ανασφάλιστη δουλιά είναι καθεστώς για τους νέους σήμερα στη χώρα μας. Με τον ορισμό που δίνει η επιτροπή για τους «εργαζόμενους φοιτητές» ή θέλει να εμφανίσει μια εικόνα ότι δήθεν κανένας φοιτητής δεν εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του, ή θέλει με ωμό τρόπο να πετάξει εκτός πανεπιστημίων τη μεγάλη μάζα των φοιτητών που δουλεύουν «παρτ - τάιμ», περιστασιακά, με μειωμένη ή και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Με όποιον τρόπο κι αν το δει κανείς, σημαίνει ένταση των ταξικών φραγμών στις σπουδές για τα παιδιά της εργατικής τάξης...

«Μπροστάρης» ο Μπλερ

Πρωτοπορεί... και πάλι η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ. Εδώ και λίγες μέρες, τέθηκε στη Μεγάλη Βρετανία σε ισχύ ένας νέος «αντιτρομοκρατικός» νόμος, ο οποίος επεκτείνει ακόμη παραπέρα τις ενέργειες, που θεωρούνται παράνομες. Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει ποινή φυλάκισης σε όποιον έχει απλώς επισκεφθεί «στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών», παρατείνει από 14 σε 28 μέρες τη διάρκεια της μέγιστης προσωρινής κράτησης των υπόπτων για τρομοκρατία, ενώ απαγορεύει τη διανομή «τρομοκρατικών εκδόσεων», σε έντυπη μορφή ή μέσω του Ιντερνετ. Ειδικά για το τελευταίο, να σημειώσουμε ότι θεωρεί εγκωμιαστικό για την τρομοκρατία και, επομένως, εμπίπτον στο σχετικό νόμο, οποιοδήποτε άρθρο, ρεπορτάζ, ανακοίνωση, κλπ., κλπ., που εκφράζεται θετικά για όσες οργανώσεις έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ως τρομοκρατικές. Για παράδειγμα, όποιος εκφραστεί θετικά στη Μεγάλη Βρετανία για τη «Χαμάς», κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενος. Μπορεί η «Χαμάς» να νίκησε στις εκλογές της Παλαιστίνης και σήμερα να ηγείται της κυβέρνησης των Παλαιστινίων, αλλά βρίσκεται και στη λίστα των «τρομοκρατικών» οργανώσεων της ευρωένωσης.

Αυτή είναι η ...δημοκρατία του ομοϊδεάτη του Γ. Παπανδρέου, Τόνι Μπλερ. Διώκεται ακόμη και η έκφραση γνώμης...

Στοιχεία και συγκρίσεις...

Το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου ερχόταν από τη Γερμανία και σημείωνε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, το μήνα Γενάρη, οι μέσοι μεικτοί μισθοί των υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα αυξήθηκαν κατά 1,6% και των εργατών - εργατριών κατά 0,3%. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, όμως, οι τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 2,1%.

Στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα, δηλαδή το εμπόριο και τις υπηρεσίες (τράπεζες κι ασφάλειες), το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι μεικτές μηνιαίες αποδοχές των υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης στο εμπόριο αυξήθηκαν κατά 1,1% και στις τράπεζες και τις ασφάλειες κατά 1,2%.

Σημειώνουμε τα στοιχεία για τον εξής κύριο λόγο: Οπως γίνεται φανερό, οι αυξήσεις στους μισθούς υπολείπονται των αυξήσεων στις τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων. Με άλλα λόγια, η πολιτική της καταλήστευσης των λαϊκών εισοδημάτων δεν είναι ελληνικό προνόμιο...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κόκκινο χαλί

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έστρωσαν χτες ένα τεράστιο «κόκκινο χαλί» στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις για να «υποδεχτούν» την Αμερικανίδα υπουργό του πολέμου όπως ακριβώς της αξίζει. Ενα «χαλί» από κόκκινες σημαίες, στα χέρια εργαζόμενων και νεολαίων, στις διαδηλώσεις που διοργάνωσε το ΚΚΕ, εκφράζοντας τα εχθρικά συναισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού απέναντι στους ιμπεριαλιστές μακελάρηδες και τους ντόπιους συμμάχους τους. Το πανό που σηκώθηκε το βράδυ της Δευτέρας δίπλα ακριβώς από την πρεσβεία των φονιάδων, ήταν ο προπομπός της χτεσινής μαζικής κινητοποίησης στην Αθήνα. Δήλωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι «φιλοξενούμενοι» της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου είναι ανεπιθύμητοι για τον ελληνικό λαό.

Η προπαγάνδα των προηγούμενων ημερών δε στάθηκε ικανή να προστατέψει την «υψηλή προσκεκλημένη» της κυβέρνησης από τη λαϊκή οργή για τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα όπου Γης. Αφού εξάντλησαν κάθε άλλο επιχείρημα, η κυβέρνηση και τα «παπαγαλάκια» της έφτασαν στο σημείο να επικαλεστούν προκλητικά την «παραδοσιακή φιλοξενία» των Ελλήνων (!) για να δικαιολογήσουν το κάλεσμα υποταγής στο γεράκι του πολέμου και στα βρώμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών για το Ιράν, την Κύπρο, τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια. Δεν είναι αφελείς. Τα εκφρασμένα αντιιμπεριαλιστικά συναισθήματα του ελληνικού λαού, οι διογκούμενες, σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιδράσεις στην πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αποτελούν αγκάθι στο μάτι των ιμπεριαλιστών, στη μια και την άλλη άκρη του Ατλαντικού, από το οποίο μάταια προσπαθούν με κάθε τρόπο να απαλλαγούν.

Εκφραση αυτής της προσπάθειας ήταν και η επιβολή στρατοκρατικού καθεστώτος στο κέντρο της Αθήνας τις λίγες ώρες που η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών παρέμεινε χτες στην Ελλάδα. Κινητοποιώντας μια τεράστια δύναμη καταστολής, με τους Αμερικάνους πράκτορες να αλωνίζουν στην κυριολεξία, η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της επίσκεψης Κλίντον στην Ελλάδα το 1999 - έσπευσε και μ' αυτό τον τρόπο να δηλώσει την «πρόθυμη» συστράτευσή της με τα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί πάση θυσία τα νέα πολεμοκάπηλα σχέδια του κεφαλαίου, ενάντια στις πραγματικές διαθέσεις του λαού. Σ' αυτή την κατεύθυνση, κυβερνητικά στελέχη δε δίστασαν ακόμα και να απευθύνουν απειλητικές «συστάσεις» στο λαϊκό κίνημα για το ποιες είναι οι «ανεκτές» μορφές πάλης, επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους που αντιμάχονται τα σχέδια και την πολιτική των ιμπεριαλιστών.

Οπως και στο παρελθόν, έτσι και χτες, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, έκανε καθαρό ότι δε λογαριάζει απειλές και «συστάσεις». Οτι με κάθε τρόπο και με μορφές πάλης που το ίδιο το κίνημα κάθε φορά επιλέγει, θα αντιπαλέψει την πολιτική των φονιάδων και των ντόπιων συμμάχων τους, τα προωθούμενα βρώμικα σχέδιά τους για το Ιράν. Οι «φιλοξενούμενοι» - γεράκια της κυβέρνησης είναι ανεπιθύμητοι για το λαό. Και θα το καταλαβαίνουν σε κάθε τους βήμα. Τα πανό στην Ακρόπολη το 2004 και στο Μέγαρο Μουσικής την περασμένη Δευτέρα, οι μεγαλειώδεις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, θα τους θυμίζουν πάντα ότι στα δολοφονικά τους σχέδια λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ