Πέμπτη 18 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ολα στους κεφαλαιοκράτες

Γρηγοριάδης Κώστας

Αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου στην προχτεσινή συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Και δεν εννοούμε μόνον ή κυρίως τους επαίνους του, προς τον αποχωρήσαντα τέως πρόεδρο του ΣΕΒ. Ούτε επειδή πήρε το μέρος των βιομηχάνων, λέγοντάς τους, ότι «σας αδικούν για τον τρόπο που παράγετε κέρδος και που συναλλάσσεστε με το κράτος». Ισως, το πλέον χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που αφορούσε στη «μεταρρύθμιση του κράτους», την οποία παρουσίασε ως «απαραίτητη προϋπόθεση για να αφήσουμε τις υγιείς δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας να εκφραστούν». Είπε συγκεκριμένα: «Στην κεντρική διοίκηση να παραμείνουν οι βασικοί τομείς του σχεδιασμού της ανάπτυξης. Η εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, τα δημόσια οικονομικά, η δικαιοσύνη, ένας εθνικός σχεδιασμός της υγείας, της παιδείας, του κοινωνικού κράτους και της πολιτικής προστασίας, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, η εγγύηση για την ποιότητα των δημοσίων αγαθών». Προφανώς, όλα τ' άλλα θα αφεθούν στην... έκφραση των «υγιών δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας». Κι αν νομίζετε, ότι είναι λίγα, μάλλον δε διαβάσατε με προσοχή την τοποθέτηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, ο «εθνικός σχεδιασμός» της υγείας, της παιδείας κλπ θα παραμείνει στην κεντρική διοίκηση και όχι η υλοποίησή του...

Μπουρδολογίες

Ως «βαθιά συντηρητική επίδραση του αστισμού και του αστικού καταμερισμού της εργασίας στην ιδεολογική αντίληψη του ΚΚΕ» θεωρεί σε σχόλιό της η χτεσινή «Αυγή» την τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα στο Συνέδριο της ΚΝΕ, ότι η Παιδεία δεν μπορεί να έχει αυτοτελείς στόχους από τη σοσιαλιστική οικονομία. Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά, η «Αυγή» μάς λέει, ότι στο σοσιαλισμό μπορεί να υπάρχει ένα εκπαιδευτικό μορφωτικό σύστημα, που να διδάσκει ότι υπέρτατη αξία είναι η ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και αντίστοιχα στον καπιταλισμό ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να διδάσκει τα παιδιά από το Νηπιαγωγείο ότι πρέπει να καταργήσουν την ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής με την πάλη των τάξεων; Αναρωτιέται κανείς ως ποια δυσθεώρητα ύψη μπορεί να τινάξει την μπουρδολογία ο στείρος αντικομμουνισμός και η αντι-ΚΚΕ τύφλωση.

Τι... «χαιρετίζει» η κυβέρνηση;

Ικανοποιημένη(!) εμφανίζεται η κυβέρνηση από τη συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού με τη διοίκηση του αμερικανικού μουσείου Γκετί για τις κλεμμένες ελληνικές αρχαιότητες, που εκτίθενται στις προθήκες του, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν σαφείς δεσμεύσεις εκ μέρους του δεύτερου, ενώ του προσφέρουμε και ανταλλάγματα!

Σε προχτεσινή του δήλωση, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος είπε ότι «η κυβέρνηση χαιρετίζει τη δέσμευση που ανέλαβαν οι υπεύθυνοι του Μουσείου Γκετί, να εισηγηθούν στο ΔΣ του Ιδρύματος την επιστροφή μέρους των αρχαιοτήτων που διεκδικεί η ελληνική πλευρά, στο προσεχές μέλλον (...) Η ικανοποίηση των αιτημάτων της Ελλάδας θα κάνει δυνατή μία γόνιμη συνεργασία με το Μουσείο Γκετί, που θα περιλαμβάνει, ενδεχομένως, μακροχρόνιους δανεισμούς έργων τέχνης».

Η δήλωση είναι «αντιγραφή» - πλην των «χαιρετισμών» - της κοινής δήλωσης των δύο πλευρών μετά τη συνάντηση της Τρίτης, άρα προσπαθεί να «κρύψει» και αυτή τα προφανή: Οι Αμερικανοί «δεσμεύτηκαν» ότι «θα» εισηγηθούν το θέμα, παρά το γεγονός πως το «ξαναζέσταμα» του αιτήματος της επιστροφής από την ελληνική πλευρά «σέρνεται» από πέρσι. Επιπλέον γίνεται λόγος για επιστροφή μέρους των αρχαιοτήτων, γεγονός που καταγράφεται ως επιτυχία των Αμερικανών, αφού έτσι θα διαπραγματευτούν την απαράδεκτη πρόταση ανταλλαγμάτων - μέσω περιοδικών εκθέσεων στο μουσείο - της ελληνικής πλευράς! Αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς από όλα αυτά «χαιρετίζει» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος...

Η ... προοδευτική συντήρηση

Η μείωση των εργασιακών δικαιωμάτων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, είναι «συντηρητική λογική», δήλωσε τις προάλλες ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Προφανώς, βέβαια, εξαιρεί απ' το συλλογισμό αυτό, τα όσα αντεργατικά μέτρα πήραν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (π.χ. μερική απασχόληση, νόμος Ρέππα για το Ασφαλιστικό, Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, κλπ.), αφού ποτέ - απ' όσα γνωρίζουμε - δε χαρακτήρισε ως συντηρητικές τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο Ευάγγ. Βενιζέλος προσωπικά, τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την οποία και θεωρούν επιτακτική και πρώτιστη ανάγκη. Αφήνουν να εννοηθεί, όμως, ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με μέτρα «προοδευτικής λογικής». Ποια είναι αυτά; Τα ίδια στην ουσία, που παίρνει και η σημερινή κυβέρνηση. Πού βρίσκεται τότε η «προοδευτική λογική»; Μα, στο ποιοι κάθονται στις κυβερνητικές καρέκλες. Αλλο να κάθονται οι δεξιοί της ΝΔ κι άλλο οι ...σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ κι ας εφαρμόζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική...

Συνένοχοι και εξοργιστικοί

Συνένοχοι στην επιχείρηση υπονόμευσης και κατάργησης των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας», είναι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Κατά την εναλλαγή τους στην κυβερνητική εξουσία και από όποια θέση κι αν βρέθηκαν συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός καθεστώτος που ευνοεί και νομιμοποιεί πρακτικές όπως οι παρακολουθήσεις, οι υποκλοπές, οι απαγωγές και ανακρίσεις «υπόπτων».

Ο βαθμός συνενοχής των δύο εταίρων του δικομματικού συνεταιρισμού αποτυπώνεται σε σειρά νόμων που πέρασαν στην ελληνική Βουλή, αλλά και στις συμφωνίες που συνυπέγραψαν είτε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε απευθείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πάντα με το πρόσχημα της «τρομοκρατίας».

Μέρος αυτού του καθεστώτος είναι η ασύδοτη δράση των ξένων μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες, σε συνεργασία με τις εγχώριες, αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως ξέφραγο αμπέλι. Τόσο στην περίπτωση των υποκλοπών, όσο και στην περίπτωση των απαγωγών, ο ρόλος αυτών των υπηρεσιών είναι πλέον αναμφισβήτητος.

Βεβαίως, η συνενοχή δε σημαίνει συμψηφισμό των ευθυνών κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ. Κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε μάλλον ευεργετικά και για τους δύο. Παρακολουθούμε όμως τις τελευταίες μέρες την προσπάθεια στελεχών του ΠΑΣΟΚ να αθωώσουν το κόμμα τους στις συγκεκριμένες υποθέσεις, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (ειδικά μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001) όχι μόνο συμμετείχε, αλλά και πρωτοστάτησε στην προώθηση των «τρομονόμων» και των «τρομοσυμφωνιών» στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τις υπογραφές του τότε πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, και άλλων υπουργών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχουν νόμοι, σχέδια νόμων και συμφωνίες, που δίνουν «γην και ύδωρ» στη CIA, ή στις άλλες υπηρεσίες πληροφοριών. Σε βαθμό που οι πράκτορές τους να μπορούν με πλαστές ταυτότητες να δρουν, χωρίς πρόβλημα, στη χώρα μας.

Αν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της είναι βεβαίως δικαίωμά της. Ομως, επειδή «τα γραπτά μένουν», οι συμφωνίες που αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» στις 18 και 22 του Δεκέμβρη 2005 δεν αφήνουν περιθώρια επιτυχίας σ' αυτή την προσπάθεια αποενοχοποίησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ομως, αυτό που υπερβαίνει κάθε μέτρο είναι οι αθλιότητες κάποιων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως του κ. Φλωρίδη, που επιχειρώντας να βγουν από τη δεινή θέση του συνενόχου, καταφεύγουν σε έναν απελπισμένο αντιπερισπασμό, κατηγορώντας το ΚΚΕ ότι προσφέρει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση...

Είναι αυτό που λέμε: «Φωνάζει ο κλέφτης...». Ομως, δυστυχώς για το ΠΑΣΟΚ, δε θα μπορέσει με τέτοιες μεθόδους να πετάξει από πάνω του τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες και πρέπει να πληρώσει το τίμημα για την αντιδραστική πολιτική του. Μια πολιτική κοινή και αδιαίρετη για τους δύο συνεταίρους του δικομματισμού, στην οποία ο λαός μπορεί και πρέπει να δώσει απάντηση αποδυναμώνοντας και τους δύο.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τα ... ακριβά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ δε μας προκαλεί η εκτίμηση του Κέντρου Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών για τις τιμές των ακινήτων το επόμενο διάστημα. Δεν πρόκειται να πέσουν, εκτιμά το Κέντρο, διαψεύδοντας σχετικές φήμες.

Ως γνωστόν, πολλοί είναι αυτοί που ποντάρουν για μεγάλα κέρδη στην ανάγκη του Ελληνα - που πριμοδοτείται από τη γενικότερη ανασφάλεια - και, φυσικά, δεν προτίθενται να χάσουν ...ούτε μισό ευρώ.

Βλέπετε, είναι πάντα σε φόρμα οι μεγαλο-εργολάβοι και σε μόνιμη ετοιμότητα οι τράπεζες, που διαγκωνίζονται για το πόσα στεγαστικά δάνεια θα δώσουν και, μάλιστα, με όρους περίεργους, πονηρούς και, πάνω απ' όλα, κέρδη υπέρ του δέοντος.

Και πίσω απ' όλους αυτούς, φυσικά, έρχεται το υπουργείο Οικονομίας, που έχει βρει στην οικοδομή και τη λαϊκή κατοικία έναν σίγουρο τρόπο για έσοδα, αυξάνοντας, όπως μπορεί, την άμεση και έμμεση φορολογία.

ΚΙ ΑΛΛΕΣ «ΤΟΜΕΣ» στο χώρο της Υγείας, σε διοικητικό επίπεδο, δηλώνει ότι ετοιμάζει ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ως γνωστόν, σε όποιο υπουργείο ή θώκο κι αν βρεθεί αυτός ο άνθρωπος, όλα εκσυγχρονίζονται, όλα φτιάχνουν...

Θέλει, λέει, να καταργήσει κάποιες Περιφερειακές Διοικήσεις Υγείας, να δημιουργήσει κάποιες άλλες και, γενικώς, να ...ανακατέψει την τράπουλα, διότι όταν δεν κάνεις κάτι, είναι λιγότερο κακό να φαίνεται ότι κινείσαι, διαχειριζόμενος το υπάρχον.

Εμείς, πάντως, θα λέγαμε ότι αντί οι κυβερνώντες να κάνουν «τομές» τέτοιου είδους στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, καλό θα ήταν να ασχοληθούν με τα νοσοκομεία που δεν έχουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και λειτουργούν με γιατρούς «κατ' αποκοπήν» και άλλες αλχημείες.

Προφανώς, όμως, οι κυβερνώντες έχουν αλλού το μυαλό τους. Για παράδειγμα, πώς θα γίνει και ο τομέας της Υγείας χώρος ανάπτυξης. Και ποτέ, βέβαια, οι κυβερνώντες και οι κάθε λογής οπαδοί του ευρωμονόδρομου δε συμπληρώνουν τη λέξη «ανάπτυξη», με τις λέξεις «των επιχειρηματικών κερδών», αλλά δε χρειάζεται. Το 'χουν αποδείξει στην πράξη...


Γρηγοριάδης Κώστας

Γυρίστε τους την πλάτη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τον κίνδυνο «τουρκοποίησης» των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών στη Θράκη επισημαίνουν ορισμένοι, με αφορμή το συνεχιζόμενο θόρυβο για την υποστηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ υποψήφια υπερνομάρχη Γκ. Καραχασάν, αλλά και για το κείμενο, που έχει υπογράψει ο μουσουλμάνος βουλευτής της ΝΔ Αχμ. Ιλχάν και διάφοροι άλλοι. Και δε λέμε, έτσι είναι. Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος αυτός, αλλά δεν είναι ο μόνος. Υπαρκτοί είναι κι άλλοι κίνδυνοι, καθώς ξεδιπλώνονται διάφορα εθνικιστικά «παιγνίδια» κι απ' τις δυο μεριές του ποταμού Εβρου.

Ενα είναι το πλέον σίγουρο, πάντως. Ολα τα παραπάνω στοχεύουν - εκτός άλλων - στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της Θράκης - και όχι μόνον. Στον εγκλωβισμό των συνειδήσεών τους και στη διαμόρφωση της στάσης τους, τόσο σήμερα, όσο και στις εκλογές του Οκτώβρη, όχι με βασικό κριτήριο τα καυτά και συνεχώς εντεινόμενα προβλήματά τους και τις πολιτικές που ευθύνονται γι' αυτά, αλλά με βάση τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, ακόμη και καλλιεργούμενες προκαταλήψεις. Οι εργαζόμενοι της Θράκης, είτε είναι μουσουλμάνοι ή χριστιανοί, είτε δεν πιστεύουν σε κανένα θεό, μπορούν και πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε όλους όσοι επιχειρούν τη χειραγώγησή τους. Τα προβλήματά τους είναι κοινά. Κοινός είναι και ο αντίπαλός τους, η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είτε παρουσιάζεται με τη μορφή μουσουλμάνου, είτε όχι.

Αφέλειες...

Γνώριζε ο Τζ. Μπους για τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών πολλών χιλιάδων Αμερικανών πολιτών; Είχε δώσει ή όχι την έγκρισή του ο αντιπρόεδρος Ντ. Τσένεϊ; Μήπως όλα έγιναν κατόπιν πρωτοβουλίας του πτεράρχου Μάικλ Χέιντεν, μέχρι πρόσφατα αρχηγού της διαβόητης Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) και σημερινή επιλογή του Τζ. Μπους για την ηγεσία της CIA; Τα παραπάνω ερωτήματα απασχολούν έντονα τα αμερικανικά ΜΜΕ και κάνουν το γύρο του κόσμου, αναπαραγόμενα κι απ' τα εγχώρια. Λες και πρώτη φορά παρουσιάζεται το φαινόμενο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων στις ΗΠΑ και γενικότερα των κάθε λογής παραβιάσεων των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Αλήθεια, όσοι τις μέρες αυτές καλλιεργούν - άμεσα ή έμμεσα - την εντύπωση ότι όλα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ αποτελούν συνέπειες της πολεμοκάπηλης και αντιδημοκρατικής πολιτικής του Τζ. Μπους, πιστεύουν στ' αλήθεια όλα όσα γράφουν; Πιστεύουν στ' αλήθεια, για παράδειγμα, ότι το αμερικανικό καπιταλιστικό κράτος και οι διάφοροι κατασταλτικοί του μηχανισμοί (NSA, FBI, CIA, DIA, κλπ.) είναι ταγμένοι στην προστασία των κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων και όχι στη με κάθε τρόπο διαφύλαξη και διαιώνιση της εξουσίας των «εχόντων και κατεχόντων» και του συστήματος;

Θέμα επιχειρηματικής διαχείρισης

Θέματα χρηματοδότησης των ΑΕΙ είχε ανακοινωθεί ότι θα συζητούσαν χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, με την υπουργό Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, και εκπροσώπους των πρυτάνεων. Εύλογα το μυαλό κάποιου καλοπροαίρετου μπορεί να πηγαίνει στην ανάγκη γενναίας αύξησης της χρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και να θεωρήσει ότι η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να αυξήσει τα κονδύλια.

Ομως, η ανακοίνωση που μοίρασαν τα υπουργεία διέψευσε τους όποιους αφελείς και καλοπροαίρετους και απάντησε σε τέτοιου είδους αυταπάτες ως εξής: Συζητήθηκε «η αποτελεσματική οικονομική διαχείριση των Πανεπιστημίων, η διαχείριση των κονδυλίων έρευνας και η αξιοποίηση της περιουσίας των Κληροδοτημάτων»...

Δηλαδή, συζητήθηκε το πώς τα ιδρύματα θα λειτουργήσουν επιχειρηματικά, πώς θα βγάλουν λεφτά από την έρευνα (προφανώς πουλώντας τη σε ιδιώτες και υποτάσσοντάς τη στις απαιτήσεις τους) και από την εμπορική αξιοποίηση της περιουσίας τους. Και οι ευθύνες του κράτους έναντι της Ανωτάτης Εκπαίδευσης; Προφανώς, εξαντλείται στη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη μετατροπή των ΑΕΙ σε ...επιχειρήσεις!

«Κάλπικα» συνθήματα

«ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ!!! ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ. ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟ ΒΥΡΩΝΑ». Αυτά γράφει η προεκλογική αφίσα του υποψήφιου δημάρχου Βύρωνα Παναγ. Κόνσουλα, επίσημα υποστηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ.

Προφανώς, τα γραφόμενα έχουν τόση αξία, όση περιείχαν και οι διαβεβαιώσεις της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, περί μη εμπλοκής της Ελλάδας στους πολέμους ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ, ενώ η Σούδα συντόνιζε τους βομβαρδισμούς και περνούσαν από το έδαφος της χώρας οι ΝΑΤΟικές πολεμικές εφοδιοπομπές. 'Η, μήπως, δε γνωρίζει ο κ. Κόνσουλας, ότι το κόμμα του, όταν ήταν στην κυβέρνηση, έχει στείλει Ελληνες φαντάρους στο Κόσσοβο, στη Βοσνία, στο Αφγανιστάν και όπου αλλού ζητήθηκε από τον ευρω-ατλαντικό ιμπεριαλισμό;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η συνέλευση του ΣΕΒ

Οι μεγαλοβιομήχανοι, που ξέρουν να κάνουν ουσιαστικές αναλύσεις για τους συσχετισμούς των δυνάμεων στην κοινωνία, όλα τα τελευταία χρόνια συνηθίζουν να μην κρύβουν τα λόγια τους. Δεν το έκαναν ούτε προχτές, στην ετήσια γενική τους συνέλευση. Ισα-ίσα. Αξιοποίησαν στο έπακρο τον αέρα που τους δίνουν οι πολιτικές επιλογές των παρευρισκομένων αρχηγών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και φούσκωσαν τα πανιά τους για... νέες σελίδες δράσης του Συνδέσμου τους.

Εχοντας ως δεδομένο ότι η «επιχειρηματικότητα» και η «ανταγωνιστικότητα», έχουν ήδη αναδειχτεί από τους πολιτικούς ταγούς σε εθνικούς στόχους, προχώρησαν παραπέρα. Πρώτον, παρουσίασαν την άποψη ότι ξεκινάει μια περίοδος που απαιτεί νέες θυσίες από την πλευρά των εργαζομένων, ειδικά στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, των αμοιβών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, γιατί μόνο έτσι θα αναπτυχθεί - τάχα -ανταγωνιστικά η οικονομία. Δεύτερον, εξήγησαν ότι η επιζητούμενη «κοινωνική συναίνεση», είναι ένα απλό μέσο για να επιτευχθεί η «ανταγωνιστική ανασυγκρότηση της οικονομίας» και να προωθηθούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, αλλά έσπευσαν να συμπληρώσουν ότι μπορεί να παρακαμφθεί, αφού δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις. Τρίτον, απαίτησαν να αποδοθούν στους βιομήχανους και στο ΣΕΒ, αυτά που τους ανήκουν και συγκεκριμένα να αναγνωριστούν από την κοινωνία ως η δύναμη που παράγει πλούτο και θέσεις εργασίας.

Επειδή όμως, καταλαβαινόμαστε τώρα και δε χρειάζονται περισσότερα, είναι πεντακάθαρο ότι εκείνο που απαιτούν οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου είναι τα πάντα. Θέλουν την πλήρη και άνευ όρων υποταγή των εργαζομένων στα σχέδια παραπέρα πλουτισμού τους, απειλούν πως αν οι στόχοι τους δεν υλοποιηθούν με τη...«συναίνεση», υπάρχει και ο εκβιασμός και ο αυταρχισμός και αξιώνουν να απεκδυθούν οι εργαζόμενοι τη στοιχειώδη αλήθεια που διέπει την κοινωνία των εκμεταλλευτικών συστημάτων. Οτι η μοναδική δύναμη που παράγει τον πλούτο είναι η εργατική δύναμη, ενώ εκείνοι που προσπορίζονται τα κέρδη, οι επιχειρηματίες, ιδιοποιούνται το αποτέλεσμα της εργασίας της εργατικής τάξης.

Οτι στην ίδια ρότα και σε πλήρη σύμπνοια με τους μεγαλοεπιχειρηματίες, κινούνται και ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Παπανδρέου, δεν είναι καινούριο. Γνωστό είναι επιπλέον ότι ο ένας προσπαθεί να υπερακοντίσει τον άλλον, όχι στα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές και προτάσεις που θα καταθέσουν στο τραπέζι του... διαλόγου που έχουν με την άρxουσα τάξη. Ετσι, καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι ο πρωθυπουργός αφού απαρίθμησε σειρά μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση ικανοποιώντας αιτήματα της πλουτοκρατίας, αναφώνησε: «δε σταματούμε εδώ. Δεν επαναπαυόμαστε. Και αυτό θέλω να το υπογραμμίσω». Ούτε είναι συμπτωματικό ότι ο Γ. Παπανδρέου αφού εκθείασε το έργο του ΣΕΒ προς την κοινωνία και το έθνος, ανέπτυξε τις προτάσεις του για ακόμα πιο ευέλικτες μορφές εργασίας και επιδοτούμενες από τον κρατικό κορβανά εργοδοτικές εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σ' αυτά ακριβώς τα πλαίσια είναι απόλυτα καίρια η διατύπωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος ότι «τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κέρδισαν δίκαια το χειροκρότημα των βιομηχάνων» και η διαπίστωση ότι «και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αξίζουν την κατακραυγή των εργαζομένων, που τα ταξικά τους συμφέροντα είναι διαμετρικά αντίθετα με τους καπιταλιστές και όσους τους υπηρετούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ