Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χτύπησε ανοιχτές πόρτες

Να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους οι εργαζόμενοι και τα στελέχη στις μονάδες Υγείας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας. Στη σύντομη σύσκεψη μετείχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς και στελέχη οργανισμών - όπως το ΕΚΑΒ και το ΚΕΕΛΠΟ - που εποπτεύονται απ' το υπουργείο και μετέχουν ενεργά στη μάχη κατά των πυρκαγιών.

Βέβαια, οι εργαζόμενοι στις μονάδες Υγείας στις πληγείσες περιοχές δεν περίμεναν την έκκληση του πρωθυπουργού για να κάνουν το χρέος τους για τους συνανθρώπους τους στην ώρα της επείγουσας ανάγκης. Και μάλιστα είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε μόνιμη βάση σε αντίξοες συνθήκες, που προκάλεσαν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ. Απ' τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν τουλάχιστον 25.000 νοσηλευτές και πάνω από 2.500 γιατροί, η καθολική ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έμεινε γράμμα κενό, ενώ οι δομές δημόσιας Υγείας δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμα και όσες υπάρχουν είναι στην κυριολεξία γυμνές.

Επομένως, ο πρωθυπουργός έκρουσε ανοιχτές θύρες...

Διαφορά στα λόγια

Για παράδειγμα, το ΕΚΑΒ έχει στείλει στην Ηλεία 20 άτομα απ' το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 18 ασθενοφόρα.

Για να μπορούσε το ΕΚΑΒ να ανταποκριθεί με πληρότητα και χωρίς να εξοντώνονται οι διασώστες στις δύσκολες συνθήκες θα έπρεπε να έχει αναπτυχθεί πανελλαδικά. Γι' αυτό όμως χρειάζεται να προστεθούν άλλοι 7.000 εργαζόμενοι στους 3.500 που ήδη εργάζονται στο ΕΚΑΒ και να προμηθευτεί τον απαραίτητο στόλο ασθενοφόρων (Μόνο το Λεκανοπέδιο της Αττικής χρειάζεται 150 ασθενοφόρα - απ' τα 80 που διαθέτει σήμερα).

Ετσι οι διασώστες που βρίσκονται στον Πύργο δουλεύουν νυχθημερόν και κοιμούνται μόλις 3-4 ώρες το 24ωρο. Και αμείβονται με 800 ευρώ το μήνα, χωρίς να παίρνουν το ανθυγιεινό επίδομα.

Παρά το ξεπέρασμα του εαυτού τους οι «Αγγελοι της ζωής» - όπως αποκάλεσε πρόσφατα τους διασώστες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος - αντιμετωπίζονται απ' την κυβέρνηση ταξικά, ως εργαζόμενοι που ξεζουμίζονται. Η διαφορά βρίσκεται μόνο στα λόγια....

Εδώ ο κόσμος καίγεται...

Με κοινή τους ανακοίνωση, η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, το Σωματείο Υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ χαιρετίζουν τους εργαζόμενους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων και προσέτρεξαν να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο στα μέτωπα της φωτιάς. Η αυτοθυσία που επέδειξαν οι εργαζόμενοι τις κρίσιμες ώρες των πυρκαγιών επιβεβαιώνει τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης.

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για όλους. Γιατί, όπως προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους οι ταξικές δυνάμεις, προχτές Δευτέρα, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) «κάλεσαν συνεδρίαση με θέμα - άκουσον άκουσον - την καθαριότητα του νέου κτιρίου του ΕΚ. Την ίδια ώρα, τα πύρινα μέτωπα μαίνονται και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων δίνουν την άνιση μάχη με την πύρινη λαίλαπα μαζί με τον υπόλοιπο λαό».

Από μόνη της, η εικόνα που περιγράφει η ανακοίνωση κάνει περιττό κάθε άλλο σχόλιο...

Γαλαζοπράσινα «μαγαζάκια» πάνω στις στάχτες

Σε προεκλογικό ρινγκ μετέτρεψαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ το θρήνο και τη συμφορά των πυρόπληκτων κατοίκων της Πελοποννήσου. Χτες, ο υπεύθυνος Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας, κυκλοφόρησε ανακοίνωση όπου «αγανακτούσε» για τη χρήση του νοσοκομείου Πύργου από επιτελείο της ΝΔ ως «κομματικού άντρου». Αυτό που ενόχλησε όμως το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, αλλά ότι η ΝΔ τους πήρε την προεκλογική «μπουκιά» απ' το στόμα!

«Εγκαταστημένοι στο Νοσοκομείο (!), ο υφυπουργός Πρόνοιας, μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ και τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ, χειρίζονται τις διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων, αποκλείοντας προς το παρόν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους, που είναι οι αρμόδιοι φορείς γι' αυτή τη διαδικασία». Αγανάκτησε ο Χρ. Πρωτόπαππας, γιατί δεν ανέλαβε αυτή τη διαδικασία να τη διεκπεραιώσει η Νομαρχία Ηλείας, που ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ. Εκεί, όμως, έχει στηθεί ένα ακόμα κομματικό παραμάγαζο, αλλά αυτή τη φορά από το ΠΑΣΟΚ.

Ερίζουν τα δυο κόμματα πάνω απ' τις στάχτες και την καταστροφή που δημιούργησαν με την πολιτική τους. Ο λαός να τους δώσει στις εκλογές την απάντηση που τους αξίζει. Μαυρίζοντάς τους!

Συγκαλύπτουν και τρομοκρατούν

Μπροστά στη γενικευμένη κατακραυγή και αγανάκτηση για το πύρινο έγκλημα των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση επιστράτευσε την εκδοχή των «ασύμμετρων απειλών». Πρόκειται για ένα εφεύρημα άθλιο και επικίνδυνο που δείχνει τις πραγματικές προθέσεις και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, που φτάνουν πολύ πιο μακριά από την προπαγανδιστική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τον αποπροσανατολισμό του λαού και των εργαζομένων.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης στοχεύουν στην εμπέδωση κλίματος τρομοκρατίας και τρομο-λαγνείας, στη λογική της αόρατης απειλής, η επίκληση της οποίας θα αξιοποιείται ανά πάσα στιγμή για να δικαιολογήσει μέτρα παραπέρα περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αυτό επιβεβαιώνει και η σπουδή Ευρωπαίων και Αμερικάνων αξιωματούχων να υιοθετήσουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, ο πραγματικός ένοχος για το παρανάλωμα, δηλαδή η εμπρηστική πολιτική που διαχρονικά και εναλλάξ προώθησαν και προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συγκαλύπτεται, αποκρύπτεται.

Σ' αυτήν την επιχείρηση συγκάλυψης, το ΠΑΣΟΚ είναι συνυπεύθυνο. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, προσπαθεί να βγάλει λάδι τα επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα, που κρύβονται πίσω από τις πυρκαγιές και τα οποία με θέρμη υποστήριξε σαν κυβέρνηση. Παρουσιάζει τις φωτιές σαν «τυχαία φαινόμενα», περιορίζοντας την κριτική του στην αποδεδειγμένη αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση στην εξέλιξή της λόγω έλλειψης υποδομών, σχεδιασμού, προσωπικού. Ελλείψεις για τις οποίες το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες ευθύνες, τόσο στο επίπεδο της κεντρικής, όσο και σ' αυτό της περιφερειακής - τοπικής διοίκησης.

Συνεργός στη συγκάλυψη είναι και ο ΣΥΝ. Ταυτίζεται με το ΠΑΣΟΚ και αντιφάσκει, αποδεικνύοντας την αφερεγγυότητά του απέναντι στους εργαζόμενους, όταν αυτοπαρουσιάζεται σαν κόμμα που αντιμάχεται το δικομματισμό. Να σκεφτούν οι εργαζόμενοι: Πόσο αξιόπιστη είναι μια δύναμη που από τη μια κατακεραυνώνει σαν εμπρηστική την πολιτική του δικομματισμού και όταν ξεσπάνε οι πυρκαγιές τις αποδίδει, μια στη ΔΕΗ, μια στους βοσκούς και πάει λέγοντας; Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΛΑ.Ο.Σ., που καλλιεργεί ρατσιστικά αντανακλαστικά και αποδίδει τις φωτιές στους μετανάστες.

Ανεξάρτητα από την έκταση, το βαθμό της οργάνωσης και τη μορφή που κάθε φορά παίρνει το έγκλημα σε βάρος του δημόσιου πλούτου και των ανθρώπων, ένοχος για τις φωτιές υπάρχει και έχει όνομα. Η αντιδασική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών. Η βεβαιότητα ότι η δικομματική εναλλαγή θα νομιμοποιήσει την όποια αλλαγή στη χρήση γης είναι αυτή που θρέφει τα επιχειρηματικά κερδοσκοπικά συμφέροντα σε βάρος του δασικού πλούτου, του περιβάλλοντος.

Σύμπτωμα και στρατηγική επιλογή αυτής της πολιτικής είναι η απογύμνωση των μηχανισμών πρόληψης και καταστολής της πυρκαγιάς, η οποία προωθείται και μέσω της αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον «Καποδίστρια». Για όλα τα παραπάνω και σε όλους τους παραπάνω, πρώτα και κύρια στο δικομματισμό, οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να απαντήσουν στις 16 του Σεπτέμβρη. Η καταδίκη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην κάλπη με την παράλληλη ενίσχυση του ΚΚΕ είναι αυτό που τρομοκρατεί τα εμπρηστικά συμφέροντα και τα κόμματά τους. Και αυτή πρέπει να είναι η τιμωρία τους.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Το κράτος και τα συμφέροντα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΑΦΟΡΜΗ για μια νέα σχέση πολίτη και κράτους» θέλει ο πρωθυπουργός, να είναι οι πυρκαγιές που ακόμη καίνε τη χώρα. Τον βεβαιώνουμε ότι αυτό ισχύει, όχι όμως στην κατεύθυνση που θα ήθελε...

Γιατί ο «πολίτης» κατάλαβε πάρα πολύ καλά ότι το «κράτος» που σε χρόνο μηδέν ενέκρινε πλουσιοπάροχα ποσά ενίσχυσης μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων και κατασκευαστικών εταιρειών στην Πελοπόννησο, δεν μπόρεσε να εγκρίνει κονδύλια για την πραγματική πυροπροστασία της.

Είδε το κράτος, που όταν πρόκειται να επιτηρήσει (με κάμερες κ.λπ.) διαδηλώσεις και στη συνέχεια να τις καταστείλει (με τα ΜΑΤ), έχει εξαιρετική οργάνωση, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Οταν, όμως, πρόκειται να επιτηρήσει δάση και να καταστείλει φωτιές αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από ανεπαρκές.

Κι επειδή όλες οι καλές «σχέσεις» στηρίζονται στην «κατανόηση», θεωρούμε ότι ο «πολίτης» μπορεί να καταλάβει ότι το «κράτος» είναι εργαλείο που εξυπηρετεί με πολιτικές συγκεκριμένα συμφέροντα. Δυστυχώς, όμως, το συγκεκριμένο κράτος δεν εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα.

ΑΚΟΥΣΑΜΕ, πάντως, και την προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ για το κράτος. Αυτοί δεν πρόκειται να το «επανιδρύσουν», όπως μας έλεγε η Νέα Δημοκρατία. Προτίθενται να το «ανασυντάξουν». Οπως παλιότερα οι μεν ήθελαν να το «νοικοκυρέψουν» και οι δε να το «ανασυγκροτήσουν».

Ακόμη κι όταν θα έχουν όμως εξαντλήσει κάθε έκφραση που μπορεί να προσφέρει η πλουσιότατη ελληνική γλώσσα, πάλι το ίδιο κράτος θα έχουμε.


Αυτός το χαβά του

Εδώ ο κόσμος καίγεται και ο δήμαρχος το... χαβά του. Ο λόγος για το δήμαρχο (ΠΑΣΟΚ) Αγίου Παύλου, Ν. Βαρσάμη, που, αντί ν' ασχοληθεί με τις πυρκαγιές, έδωσε εντολή στο προσωπικό να καθαρίσει την πόλη από τις προεκλογικές αφίσες των κομμάτων! Αυτό συνέβη το περασμένο Σάββατο, όταν στελέχη της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ ενημέρωσαν το δήμαρχο ότι στο πλαίσιο της ανάγκης ενίσχυσης της πυροπροστασίας του δάσους Σέιχ Σου, μια ομάδα 30 ατόμων είναι έτοιμη να ενταχθεί στο σχεδιασμό του Δήμου. Δυστυχώς, όμως, αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός. Κάτι που επιβεβαιώθηκε την επόμενη ημέρα στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε μετά από αίτημα της ΔΕΑΚ. Αυτοί είναι οι αιρετοί του δικομματισμού. Ακόμα και την ώρα της καταστροφής, αντί ν' ασχολούνται πώς θα την αποτρέψουν, επιδίδονται στο κυνήγι των πολιτικών αφισών! Αξιοι.

Σαν δυο σταγόνες...

Σαν δυο «σταγόνες νερού» - ακόμα και σε επίπεδο φρασεολογίας - μοιάζουν σε πολλά ζητήματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

«Η οδική ασφάλεια αποτελεί εθνική προτεραιότητα», μας ενημερώνει το ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό του πρόγραμμα.

«Η οδική ασφάλεια είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας για τη νέα διακυβέρνηση», είχε διακηρύξει ο Κων. Καραμανλής λίγες μέρες μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων.

Στο «κυβερνητικό πρόγραμμα» του ΠΑΣΟΚ, το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα εξαντλείται σε επτά όλες κι όλες αοριστολόγους αράδες. Στην πρώτη αναφέρεται ότι θα δημιουργηθεί Συντονιστική Αρχή, αρμόδια για την καθιέρωση προτύπων και τον έλεγχο υλοποίησής τους. Στη δεύτερη, πληροφορούμαστε ότι θα υπάρχουν «δείκτες μέτρησης των τελικών αποτελεσμάτων. Και στην τρίτη αράδα, μαθαίνουμε ότι «η κυκλοφοριακή αγωγή εισάγεται στο παιδαγωγικό πρόγραμμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Το τελευταίο, μάλλον, θα το είχε κατά νου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, όταν ήταν υπουργός Παιδείας, αλλά δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει!

Για τη «νέα διακυβέρνηση» τι να πούμε; Το «θέμα πρώτης προτεραιότητας» ξεχάστηκε και έγινε «έσχατο». Αν εξαιρέσουμε τις 390 κάμερες κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου (μέτρο κάθε άλλο παρά για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας), στον τομέα της οδικής ασφάλειας διεκδικεί το... απόλυτο μηδέν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τιμωρήστε τους ενόχους

Οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών φέρνουν στην επιφάνεια, με τον πλέον τραγικό αλλά και εντυπωσιακό τρόπο, την εμπρηστική πολιτική που εφαρμόζουν τα κόμματα εξουσίας των τελευταίων δεκαετιών. Μια πολιτική που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, βάζει φωτιά στα δικαιώματα των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, κάνει στάχτες την ίδια τη ζωή τους. Είναι η ίδια πολιτική, τόσο σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου, όσο και σε επίπεδο μηχανισμών πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών, που ενθαρρύνει, οπλίζει και προσφέρει το κατάλληλο έδαφος για να δράσουν οι κάθε είδους εμπρηστές.

Τα κροκοδείλια δάκρυα που τώρα χύνουν οι πρωταγωνιστές και οι απολογητές αυτής της ένοχης πολιτικής ούτε πρέπει ούτε μπορεί να συσκοτίσουν τις πολιτικές ευθύνες των κομμάτων της άρχουσας τάξης για όλων των ειδών τους εμπρησμούς που προκαλούν. Είναι επιτακτική ανάγκη να εξαχθούν ουσιαστικά συμπεράσματα που αφορούν στο σήμερα και στο αύριο αυτού του τόπου. Οσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, είτε με κυβέρνηση της ΝΔ είτε με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίζονται οι εμπρησμοί τόσο των δασών και της γης, όσο και των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, στη δουλιά, στην Παιδεία, στην Υγεία, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Το ότι πρόκειται για μια συνολικότερη εκκαθαριστική επιχείρηση της ακόρεστης βουλιμίας του κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας του, που στο πέρασμά της τσαλαπατά, καίει, δεν αφήνει όρθια δικαιώματα και κατακτήσεις, γίνεται όλο και πιο φανερό.

Αυτή η εμπρηστική πολιτική είναι κοινός παρονομαστής στην εμπορευματοποίηση και στην ιδιωτικοποίηση των δασών και των παραλιών, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και κάθε είδους δραστηριότητας και ανάγκης των εργαζομένων και της νεολαίας. Είναι η ίδια πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ετσι όπως καίγονται τα δάση, και πάνω στα αποκαΐδια στήνεται ένας υποκριτικός δικομματικός καυγάς, με τον ίδιο τρόπο γίνονται στάχτη τα εργασιακά δικαιώματα, εξανεμίζεται το λαϊκό εισόδημα, η Παιδεία και η Υγεία γίνονται ακριβό εμπόρευμα, η ζωή και το μέλλον της νέας γενιάς προβάλλουν σαν καμένη γη στα μάτια των νέων που αναζητούν δρόμους για να πορευτούν. Είναι η καμένη, για τα λαϊκά στρώματα, αλλά παράδεισος για την πλουτοκρατία και τα μονοπώλια γη που αφήνει πίσω της η κοινή αγροτική και γενικότερα η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στην οποία προσκυνάνε και τα δύο κόμματα.

Αν λοιπόν πρέπει, και υποτίθεται πως είναι αυτονόητο αυτό, να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι εμπρηστές, το ίδιο αυτονόητο και πολύ περισσότερο επιτακτική ανάγκη είναι να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της εμπρηστικής πολιτικής. Ο ελληνικός λαός στις 16 του Σεπτέμβρη με την ψήφο του και στη συνέχεια με τους αγώνες του, για διεύρυνση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών του, πρέπει να τιμωρήσει και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να τους κοντύνει ο λαός, δίνοντας δύναμη στο ΚΚΕ, ανοίγοντας έτσι παράθυρο στο μέλλον.

«Ανασυγκρότηση» από ποιον για ποιον...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Βασικά, είναι κίνητρα για τις επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις». Ιδού, διά στόματος υφυπουργού Οικονομίας Π. Δούκα, το μοντέλο για την «ανασυγκρότηση» της παραγωγικής βάσης των πυρόπληκτων περιοχών. Απόλυτα συνεπές με τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση και ενταγμένο στην κυρίαρχη πολιτική, το χρεοκοπημένο αυτό μοντέλο είναι καταδικασμένο να αναπαράγει τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και να οδηγήσει στα σημερινά ολέθρια αποτελέσματα. Αναθέτοντας η κυβέρνηση της ΝΔ (το ίδιο θα έκανε και μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) στις δυνάμεις της αγοράς το ρόλο της κινητήριας δύναμης, είναι απολύτως βέβαιο ότι ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι το κεφάλαιο, που θα μεταφέρει τα κρατικά κονδύλια για την «ανασυγκρότηση» κατευθείαν στα ταμεία των επιχειρήσεων. Είναι ευνόητο ότι οι επιχειρήσεις θα εκμεταλλευτούν άγρια το εξαθλιωμένο εργατικό δυναμικό και τους φτωχούς αγρότες των περιοχών αυτών, θα εξαγοράσουν φτηνά τη γη, θα «χτίσουν» πάνω στα καμένα δάση και το τελευταίο που θα σκεφτούν είναι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα, η πρωτοφανής καταστροφή βάζει ξανά στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας, που καθορίζει και τον τύπο του τρόπου παραγωγής. Οι εκλογές είναι μια ευκαιρία να υπάρξει μια αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων που θα ενισχύσει το ρόλο του λαϊκού παράγοντα, ώστε σε πρώτη φάση να πιέσει για ουσιαστικά μέτρα και να ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στην ανασυγκρότηση, ενώ ταυτόχρονα θα κρατεί ανοιχτό το δρόμο προς τη λαϊκή εξουσία.

Ιδού οι ένοχοι...

Ο Αλ. Αλαβάνος εντόπισε τους υπεύθυνους της τραγωδίας που πλήττει τη χώρα μας. Αυτοί είναι, όπως τους απαρίθμησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες: «Ζέστη, δυνατός αέρας, έλλειψη βροχών», καθώς «τότε έχουμε μία ανάπτυξη των φαινομένων και των κινδύνων πυρκαγιών» και συνέχισε λέγοντας: «Και φυσικά, αυτές οι συνθήκες δίνουν δυνατότητες και στους εμπρηστές να δράσουν». Επιπροσθέτως, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΝ για τις πυρκαγιές ευθύνονται: «Οι πυλώνες της ΔΕΗ, η αμέλεια, οι βοσκοί». Αυτά ήρθαν να εμπλουτίσουν τον κατάλογο με τους ενόχους, που είχε παρουσιάσει προχτές, όπου, μεταξύ άλλων, τέτοιοι ήταν «τα ξερόχορτα στα κράσπεδα των δρόμων, οι εκατοντάδες χωματερές, η ηλικιωμένη γυναίκα που έβαζε το φούρνο έξω και προκάλεσε πυρκαγιά στην Ηλεία»...

Νομίζουμε ότι κάθε σχόλιο περιττεύει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ