Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το κράτος και τα συμφέροντα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΑΦΟΡΜΗ για μια νέα σχέση πολίτη και κράτους» θέλει ο πρωθυπουργός, να είναι οι πυρκαγιές που ακόμη καίνε τη χώρα. Τον βεβαιώνουμε ότι αυτό ισχύει, όχι όμως στην κατεύθυνση που θα ήθελε...

Γιατί ο «πολίτης» κατάλαβε πάρα πολύ καλά ότι το «κράτος» που σε χρόνο μηδέν ενέκρινε πλουσιοπάροχα ποσά ενίσχυσης μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων και κατασκευαστικών εταιρειών στην Πελοπόννησο, δεν μπόρεσε να εγκρίνει κονδύλια για την πραγματική πυροπροστασία της.

Είδε το κράτος, που όταν πρόκειται να επιτηρήσει (με κάμερες κ.λπ.) διαδηλώσεις και στη συνέχεια να τις καταστείλει (με τα ΜΑΤ), έχει εξαιρετική οργάνωση, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Οταν, όμως, πρόκειται να επιτηρήσει δάση και να καταστείλει φωτιές αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από ανεπαρκές.

Κι επειδή όλες οι καλές «σχέσεις» στηρίζονται στην «κατανόηση», θεωρούμε ότι ο «πολίτης» μπορεί να καταλάβει ότι το «κράτος» είναι εργαλείο που εξυπηρετεί με πολιτικές συγκεκριμένα συμφέροντα. Δυστυχώς, όμως, το συγκεκριμένο κράτος δεν εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα.

ΑΚΟΥΣΑΜΕ, πάντως, και την προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ για το κράτος. Αυτοί δεν πρόκειται να το «επανιδρύσουν», όπως μας έλεγε η Νέα Δημοκρατία. Προτίθενται να το «ανασυντάξουν». Οπως παλιότερα οι μεν ήθελαν να το «νοικοκυρέψουν» και οι δε να το «ανασυγκροτήσουν».

Ακόμη κι όταν θα έχουν όμως εξαντλήσει κάθε έκφραση που μπορεί να προσφέρει η πλουσιότατη ελληνική γλώσσα, πάλι το ίδιο κράτος θα έχουμε.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ