Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για την «ενότητα της αριστεράς»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε συνέντευξή της στην Κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δέχτηκε την εξής ερώτηση: «Είπατε προσφάτως ότι στην πραγματικότητα ούτε εσείς ούτε ο ΣΥΝ θέλετε συνεργασία. Ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι παλεύει για την ενότητα της σύνολης αριστεράς. Γιατί αμφισβητείτε τις προθέσεις;».

Η απάντησή της ήταν: «Ποιες είναι οι προθέσεις του; Εκείνες που ο ΣΥΝ έχει καταγράψει στο πρόγραμμά του ή εκείνες που λέει, σε αντίθεση με το πρόγραμμά του; Προβάλλει το θέμα της συνεργασίας με όρους εμπορεύματος. Το θέμα βρίσκεται στο γεγονός ότι και οι δύο γνωρίζουμε ότι περιθώρια πολιτικής συνεργασίας δεν υπάρχουν, όχι μόνο εξαιτίας ιδεολογικών και προγραμματικών λόγων, αλλά και για καθημερινά ζητήματα. Κοιτάξτε τώρα με τις πυρκαγιές. Το ΚΚΕ λέει ότι υπάρχει σχέδιο. Ο ΣΥΝ επιτίθεται και μας κατηγορεί για συνωμοσιολογία, ότι η ΝΔ αξιοποιεί τη θέση του ΚΚΕ, προκειμένου να μιλήσει για ασύμμετρη απειλή! Η συνεργασία επιπρόσθετα απαιτεί ειλικρίνεια, μπέσα, σεβασμό των αμοιβαίων συμφωνιών, απαιτεί φερεγγυότητα και όχι ευκαιριακούς ελιγμούς. Η συμμαχία δεν είναι ανεμομαζώματα και ανεμοσκορπίσματα. Ως ΚΚΕ αγωνιζόμαστε να προωθηθεί η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα, η μόνη συμμαχία που δίνει προοπτική. Θα προωθείται σε συνδυασμό με τον απεγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το δρόμο βρίσκεται και η θέση κάθε αριστερού και ριζοσπάστη εργαζόμενου, έστω κι αν δε συμφωνεί σε όλα με το ΚΚΕ».

Ατύχησαν...

«Πυρ ομαδόν» εναντίον του ΚΚΕ από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο. Κάποια απ' τα επιχειρήματα που επιστράτευσαν δεν είναι μόνο πανομοιότυπα αλλά είναι και για γέλια.

Ετσι, απ' τον Γ. Μπανιά της ΑΚΟΑ ως τον Δ. Στρατούλη του ΣΥΝ ειπώθηκε - με τις ίδιες λέξεις - το απίθανο: «Δεν μπορεί να κρύψει (σ.σ. το ΚΚΕ) ότι, στην πραγματικότητα, είναι αυτό που μέχρι τώρα έχει κάνει κυβερνητικές συνεργασίες και με τους δύο πυλώνες του δικομματισμού: Με τη ΝΔ στην κυβέρνηση Τζαννετάκη και με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Ζολώτα. Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, δε θα πρέπει να μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου».

Αν δε μας απατά η μνήμη μας στις περιπτώσεις στις οποίες αναφέρονται (πέραν του ότι ήταν άλλο πράγμα απ' αυτό που σήμερα νοείται ως κυβερνητική συνεργασία) συμμετείχε ο ενιαίος Συνασπισμός. Συμμετείχαν και όσοι τότε ήταν στελέχη του ΚΚΕ και σήμερα στελέχη του ΣΥΝ, αλλά και άλλοι που καμία οργανωτική σχέση δεν είχαν με το ΚΚΕ, έχουν όμως σήμερα με τον ΣΥΝ. Κάποιοι, πρώτα στελέχη σήμερα του ΣΥΝ, είχαν και υπουργικές θέσεις (Δραγασάκης, Κουβέλης). Ατύχησαν και απέτυχαν... Τους το ξαναλέμε, κακός σύμβουλος η εμπάθεια.

Περί ... τιμών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η Ντίνα Τριλίκη, όπως μας πληροφορεί η ίδια, είναι «επιλαχούσα βουλευτής ΝΔ Περιφέρειας Αττικής 2004, υποψήφια βουλευτής 2007». Δε γνωρίζουμε άλλες ιδιότητες της εν λόγω κυρίας, όμως εκείνο που μας έκανε εντύπωση είναι το προεκλογικό της φυλλάδιο.

Είναι ένα 12σέλιδο τετραδιάκι, με το σύνθημα «επιλέγουμε τις τιμές, αποφασίζουμε τις αγορές». Στην αρχή, έχει μια φωτογραφία της και μια επιστολή της προς τους ψηφοφόρους της και όλες οι επόμενες 9 σελίδες, είναι κατάλογοι με προϊόντα και τιμές, ειδικό για όσους έχουν την πρόθεση να κάνουν έρευνες τιμών στην αγορά. Η υποψήφια, λοιπόν, προτείνει διάφορα είδη, ακολουθούν τρεις στήλες για την πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη τιμή και ακολουθεί μια τέταρτη, όπου ο ενδιαφερόμενος θα προκρίνει από ποιο κατάστημα θα πρέπει να κάνουμε τις αγορές του.

Είναι ολοφάνερο ότι η «επιλαχούσα του 2004» έχει εμπεδώσει το μάθημά της πολύ καλά. Αντί να ενώσει τη φωνή της με το αίτημα κάθε υγιούς ανθρώπου για έλεγχο στις τιμές, αναμασά τα παραμύθια για την έρευνα που υποτίθεται πρέπει να κάνει ο καθένας μας, για να ανακαλύψουμε «ποιος», «πού», «πόσο» και «πότε» μπορεί να πουλά κάποια είδη φτηνότερα από την υπόλοιπη αγορά. Λες και ο εργαζόμενος δεν έχει άλλη δουλιά, από το να σπαταλά τις ώρες του σε παρανοϊκές αναζητήσεις, για να κάνει το χατίρι της υποψήφιας της ΝΔ και των ομοίων της από το ΠΑΣΟΚ.

Το κακό είναι ότι η κ. Τριλίκη προτείνει σε όσους προτίθενται να την ψηφίσουν έρευνα αγοράς κύρια για φρούτα και λαχανικά. Στο φυλλάδιο, έρευνα τιμών για ...φούμο δεν προτείνεται. Δεν πειράζει, εκεί οι διαφορές τιμών είναι μικρές...


Γρηγοριάδης Κώστας

Ο κλήρος της... αλλαγής

Τρεις του Σεπτέμβρη χτες και κάποιος θυμήθηκε τον Αντρέα... Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι σε κάποιον λαχαίνει από τις εξελίξεις, από τις δυνατότητες, ο κλήρος να αλλάξει την πολιτική ζωή. Τη δεκαετία του '70 έλαχε στο ΠΑΣΟΚ. Ενα νέο ΠΑΣΟΚ, που δεν έχει σήμερα σχέση με αυτό, και το οποίο είχε και κάποιες θέσεις αλλά και κάποιους στόχους, και πήρε και κάποια μέτρα την πρώτη φάση που ήταν κυβέρνηση, όπως είναι ο πολιτικός γάμος, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης κλπ. Πιστεύουμε ότι αυτός ο κλήρος, ο πολιτικός και όχι ο τυχαίος, αυτός ο κλήρος λαχαίνει στις δυνάμεις της πλατιάς συνεργασίας της Αριστεράς, του προωθημένου σοσιαλιστικού χώρου, και αυτό θέλαμε να δείξουμε και νομίζουμε ότι γίνεται κατανοητό».

Τους έλαχε, λοιπόν, ο κλήρος να αλλάξουν την πολιτική ζωή της χώρας... Αν και οι συχνές - πυκνές αναφορές του Αλ. Αλαβάνου στο ΠΑΣΟΚ των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης προϊδεάζουν για το βάθος και την ποιότητα της «αλλαγής»...

Ταυτίσεις...

Μερικοί τα δίνουν όλα για τις εκλογές και ειδικότερα για την εξυπηρέτηση των εκλογικών σκοπιμοτήτων! Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δ. Αρμενάκης, έτρεξε να στηρίξει την κυβέρνηση δηλώνοντας ότι τα μέτρα της υπέρ των πυρόπληκτων «χαρακτηρίζονται από γενναιότητα και πληρότητα».

Ακόμη χειρότερο από την αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής για την προστασία ζωών και περιουσιών στις περιοχές της καταστροφής, είναι να αντιμετωπίζεται αυτή η καταστροφή ως «ευκαιρία» αποκόμισης εκλογικών κερδών.

Στην περίπτωση του προέδρου της ΕΣΕΕ, η στάση του είναι αναμενόμενη, αφού πολιτικά πρόσκειται στη ΝΔ. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΣΕΕ επικροτεί διαρκώς την κυβερνητική πολιτική και ταυτίζεται με τις θέσεις του ΣΕΒ σε διάφορα θέματα αλλά και στις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τελικά. τίποτα δεν είναι τυχαίο και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει κάποιος, τόσο καλύτερα θα συλλογιστεί για τη δική του στάση απέναντι σε πολιτικές, κόμματα και καταστάσεις.

Και φυσικά μπροστά στην κάλπη.

Μπίζνες στα καμένα

Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι η βασική αιτία για τις καταστροφικές πυρκαγιές, που με τόση ένταση έπληξαν φέτος το καλοκαίρι τη χώρα μας, είναι η εμπρηστική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επιτρέπει την εμπορευματοποίηση των δασών και των δασικών εκτάσεων, κάθε σημαντικό φυσικό οικοσύστημα, κάθε ακτή και κάθε παραλία της. Πρόκειται για την πολιτική, που θέτει ως προτεραιότητα την καπιταλιστική ανάπτυξη, την κερδοφορία του κεφαλαίου, την παράδοση της γης στους κερδοσκόπους.

Και, βέβαια, σήμερα τα συμφέροντα αυτά - αποθρασυμένα πλέον από αυτήν την πολιτική, απαιτούν ακόμη περισσότερα. Στην κυριολεξία, απαιτούν τα μέτρα εκείνα, αλλά και τις νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως τις δασοκτόνες συνταγματικές αναθεωρήσεις και τα χωροταξικά σχέδια, που θα τους λύνουν τα χέρια, για να αρπάξουν, να ισοπεδώσουν, να λεηλατήσουν τα πάντα. Το μαρτυρά το γεγονός ότι την τελευταία 20ετία από τα 10 στρέμματα που καίγονται μόνο το 1 αναδασώνεται. Το μαρτυρά η αποκάλυψη του «Ρ» ότι - εντελώς συμπτωματικά - μόλις λίγες μέρες πριν από τις μεγάλες φωτιές στην Ηλεία, ο νομός δεχόταν επίσκεψη από εκπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών τουριστικών και επενδυτικών ομίλων, οι οποίοι, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θέλουν να δημιουργήσουν τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικά κέντρα και άλλες χρυσοφόρες μπίζνες στις προστατευόμενες περιοχές του Καϊάφα και της Αρχαίας Ολυμπίας.

Μα - ισχυρίζονται μερικοί, καλοπροαίρετα ή όχι - «πώς θα εφαρμοστούν τώρα τέτοιες μπίζνες στα αποκαΐδια;». Κι όμως. Ολα γίνονται. Κι αν κανείς δεν το πιστεύει, ας ρίξει μια ματιά στην ταμπέλα έξω από τα καμένα από τις περσινές φωτιές της Χαλκιδικής με τον εύγλωττο τίτλο «προσεχώς μεζονέτες»! Ας κάνει μια βόλτα στις περιοχές της Πεντέλης, που κάηκαν το 1995, το 1998 και το 2005. Θα διαπιστώσει ότι στη θέση των καμένων «φυτρώνουν», τώρα πια, βίλες και διάφορα άλλα πολυτελή τσιμεντένια συγκροτήματα ή, ακόμη, και ...πίστες καρτ! Αλλά μήπως και τα γήπεδα γκολφ, που θέλουν να κατασκευάσουν οι διάφοροι όμιλοι στην Ηλεία ή τη Μεσσηνία, δεν απαιτούν την αντικατάσταση των πεύκων από το γκαζόν; Μα - ισχυρίζονται κάποιοι άλλοι - «να μη γίνουν πουθενά ξενοδοχεία;». Ποιος, όμως, είπε ότι για να περιοριστούν οι πυρκαγιές πρέπει να σταματήσει εντελώς ο τουρισμός; Αλλο, όμως, αυτό και άλλο να υπάρχει τουριστική ανάπτυξη σε όφελος των επιχειρηματιών και η προσδοκία του κέρδους με την ιδιωτική πολεοδόμηση μέσα στα δάση ή «πάνω στο κύμα», αποψιλώνοντας το πράσινο και μαντρώνοντας τις ακτές, που αποτελούν δημόσια αγαθά.

Οπως αποδεικνύεται από τις δηλώσεις των περασμένων ημερών, τόσο του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, όσο και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, τα σχέδια «ανασυγκρότησης» για τις καμένες περιοχές που επιφυλάσσουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι ακριβώς αυτά που ανοίγουν το δρόμο για την επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου (πάνω στα καμένα που θα πωληθούν για ένα κομμάτι ψωμί πριν μετατραπούν σε «φιλέτα»), με κύρια κατεύθυνση τον πολυτελή τουρισμό. Πρόκειται για προγράμματα, που έρχονται σε αντίθεση με την ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών με βάση τις λαϊκές ανάγκες, που δεν ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των αγροτών και των εργαζομένων που αυτή η πολιτική τούς επιφυλάσσει ακόμη χειρότερες μέρες. Μια πολιτική, που μόνο το ΚΚΕ αντιπαλεύει με συνέπεια. Και γι' αυτό απαιτείται εδώ και τώρα η ενίσχυσή του.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Δεν αλλάζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Γρηγοριάδης Κώστας

Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα από τα σχέδια ανασυγκρότησης που ανακοίνωσαν οι Καραμανλής και Παπανδρέου για τις πυρόπληκτες περιοχές.

Πρώτον, η επαίσχυντη απόπειρα μαζικής εξαγοράς ψήφων πάνω στα αποκαΐδια, με την εκμετάλλευση της απόγνωσης και της δεινής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι πυρόπληκτοι. Μετά τα «τριχίλιαρα» της κυβέρνησης ήρθε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να πλειοδοτήσει σε υποσχέσεις για 1.000 ευρώ το μήνα σε όλους τους αγρότες, για τριπλάσιες αποζημιώσεις σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, κ.ο.κ.

Δεύτερον, η ανάθεση της ανασυγκρότησης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, δηλαδή στους μεγαλοεργολάβους, στους μεγαλοξενοδόχους, στις τράπεζες, κ.ο.κ. Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή ψευδαίσθηση ότι η συμμαχία της κυβέρνησης με τα μεγαθήρια της αγοράς θα βουλιάξει στη φτώχεια τους αγρότες, θα επιταχύνει το βίαιο ξεκλήρισμά τους, ενώ στα καμένα θα επιβιώσουν μόνο οι μεγάλες γεωργικές καπιταλιστικές μονάδες.

Αυτό, λοιπόν, που διαρκώς επαληθεύεται είναι τούτο: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν. Καιρός να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης σε βάρος τους. Είτε αρέσει είτε όχι, σήμερα αυτό μπορεί να γίνει με τη σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ. Ολα τα άλλα είναι λόγια...

Οι «δυνάμεις» της ανασυγκρότησης

Ο Κ. Καραμανλής δεν άφησε αμφιβολίες πως το σχέδιο ανασυγκρότησης θα το αναλάβουν οι επιχειρήσεις. Αυτά όμως που δεν μπόρεσε να πει ο ίδιος, ανέλαβε να τα κάνει «λιανά» ο υφυπουργός Οικονομίας Π. Δούκας. Ιδού τι είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του: «Επειδή η Ελλάδα έχει πραγματικά πολύ καλές τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες απέδειξαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες τι μπορούν να κάνουν, έχουν αποδείξει στον Περσικό Κόλπο και στο εξωτερικό τι κατασκευές μπορούν να κάνουν, μια ιδέα είναι να τους αναθέσουμε μεγάλα κομμάτια αυτής της οικοδομικής ανασυγκρότησης και της επαναδάσωσης». Και εξήγησε ότι «οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες μπορούν να κάνουν τη δουλιά αυτή σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα από ό,τι μια δημόσια υπηρεσία. Πάντα, βέβαια, υπό την εποπτεία των δημοσίων υπηρεσιών». Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί στο... φιλανθρωπικό έργο «κάποιων εφοπλιστών, οι οποίοι μου ζήτησαν τηλεφωνικά να αναλάβουν το κόστος κάποιων χωριών».

«Φιλανθρωπία» για γέλια και για κλάματα

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση, ο «Ομιλος Louis» αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά και δωρεά 15 Πυροσβεστικών Οχημάτων Ταχείας Επέμβασης, συνολικής αξίας 700.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, πέντε από τα Πυροσβεστικά Οχήματα, θα παραδοθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ δέκα οχήματα θα δοθούν στους παρακάτω Δήμους: Κερκυραίων, Μελιταίων και Παρελίων στην Κέρκυρα, Ζακυνθίων, Λαγανά και Αρκαδίων στη Ζάκυνθο, Πλατανιά στην Κρήτη, Ελιού Πρόνων στην Κεφαλονιά, Καλλιθέας στη Ρόδο και Μύκονο.

Για όσους θαμπώθηκαν από τη ...γενναιοδωρία του μεγαλοεφοπλιστή Λουίζου, σημειώνουμε ότι οι δήμοι που τυγχάνουν της φιλανθρωπίας του είναι αυτοί που φιλοξενούν και τα ξενοδοχεία του «Ομίλου Louis» στην Ελλάδα! Με άλλα λόγια, προσφέρει τα πυροσβεστικά για να προστατεύσει τη δική του περιουσία! Οσο για την υποκρισία του συγκεκριμένου εφοπλιστή, αλλά και συνολικά του κεφαλαίου, που προσπαθεί να αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη λαϊκή τραγωδία για να αποκαθαρθεί από τα εγκλήματά του, θυμίζουμε τούτο: ο «Ομιλος Louis» ήταν ο ιδιοκτήτης του SEA DIAMOND. Του κρουαζερόπλοιου που βρίσκεται ακόμα στο βυθό της Σαντορίνης και το οποίο, όταν βούλιαζε, δε διέθετε ούτε τις προβλεπόμενες σωσίβιες λέμβους για να σωθούν οι επιβάτες και το πλήρωμα! Φαίνεται, πως τότε δεν του περίσσευαν τα 700.000 ευρώ για να αγοράσει βάρκες...

Μονά - ζυγά δικά τους

Για δικούς τους λόγους και παίζοντας τα γνωστά τους κερδοσκοπικά παιχνίδια, οι εκπρόσωποι του χρηματοοικονομικού οίκου «Morgan Stanley», δημοσιοποίησαν χτες τις εκτιμήσεις τους, σύμφωνα με τις οποίες η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ έχει περιθώρια ανόδου 25% αν επανεκλεγεί η ΝΔ και περιθώριο πτώσης 15% αν κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.

Εμείς ούτε γνωρίζουμε και - για να πούμε την αλήθεια - ούτε μας ενδιαφέρει, πώς θα πορευτεί η μετοχή του ΟΤΕ και των άλλων επιχειρηματικών ομίλων στη Σοφοκλέους. Εκείνο που ξέρουμε με κάθε βεβαιότητα και το λέμε, είναι ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών και ανεξάρτητα από την πορεία των μετοχών, η «Morgan Stanley», αξιοποιώντας το καθεστώς δράσης που της έχουν εξασφαλίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όσο θα κυριαρχεί ο δικομματισμός, πάντα θα κερδίζει...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στη μάχη του ψηφοδελτίου

Ο εκλογικός αγώνας δρόμου μπαίνει στην τελική ευθεία. Οι 12 μέρες, που μένουν μέχρι τη μέρα της κάλπης, πρέπει να είναι μέρες της μεγάλης και συντεταγμένης επίθεσης των κομμουνιστών, των μελών και οπαδών του ΚΚΕ, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι και όλα τα όπλα που η πολιτική πρόταση του Κόμματος προσφέρει. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνουμε, όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά, σπίτι το σπίτι, άνθρωπο τον άνθρωπο. Σε αυτή τη μάχη έχουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα που μας δίνει τη διαφορά από τους άλλους: Είναι η ευρεία εκτίμηση για την πολιτική του ΚΚΕ, για την αξιοπιστία και τη συνέπειά του.

Δεν πρέπει να χαρίσουμε ούτε έναν εργαζόμενο που βιώνει τη σημερινή κατάσταση, στα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και τα σχέδια του ιμπεριαλισμού. Ούτε ένα νέο που αγωνιά για το μέλλον του και αναζητά διέξοδο. Να μη χαρίσουμε ούτε έναν άνθρωπο που η ζωή του δέχεται πλήγματα από την πολιτική του δικομματισμού. Να μη χαρίσουμε ακόμα και αυτόν που καλόπιστα μας ασκεί κριτική και μας ζητά περισσότερα. Με όλους πρέπει να συζητήσουμε και να τους θέσουμε τα πραγματικά διλήμματα, διαγράφοντας τα ψευτοδιλήμματα της δικομματικής προπαγάνδας. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού έχει συμφέρον να δεχτούν πλήγμα ο δικομματισμός και οι πολιτικές παραφυάδες του και μπορεί να ελπίζει από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Είναι δικό μας καθήκον να ζωντανέψουμε αυτήν την ελπίδα και να την κάνουμε δύναμη αμφισβήτησης και ανατροπής. Η παρέμβασή μας πρέπει να είναι σε όλα τα επίπεδα και όλα τα μέτωπα. Τώρα είναι η ώρα για να κάνουν το επόμενο βήμα όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που το προηγούμενο διάστημα προσέγγισαν ποικιλότροπα την πολιτική του ΚΚΕ. Να επισφραγίσουν αυτό το βήμα με την ψήφο τους στο Κόμμα, που μαζί με όλα τ' άλλα θα είναι και μια νίκη της λογικής απέναντι στην εικονική πραγματικότητα που κατασκευάζει η «επικοινωνιακή πολιτική» των κομμάτων της αστικής εξουσίας με στόχο τη χειραγώγηση των συνειδήσεών τους.

Είναι οι άνθρωποι αυτοί, που τους συναντάμε καθημερινά σε όλους τους χώρους και των οποίων οι διαπιστώσεις για τη σημερινή κατάσταση δε διαφέρουν από τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ και συμφωνούν ότι δεν πάει άλλο με τις κυβερνήσεις πότε της ΝΔ και πότε του ΠΑΣΟΚ. Είναι οι προβληματισμένοι πολίτες, που συμφωνούν ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες ο δικομματισμός να δεχτεί πλήγμα, που συμφωνούν ότι δε διαφέρουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Είναι οι εργαζόμενοι που δεν τους αγγίζει η κινδυνολογία της «ακυβερνησίας», αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ισχυρές κυβερνήσεις είναι αυτές που τους επιφέρουν τα ισχυρά χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα, στο μεροκάματο και στην Κοινωνική Ασφάλιση, που παραδέχονται ότι τα χειρότερα έρχονται μετά τις εκλογές και εκτιμούν τη στάση και τους αγώνες του ΚΚΕ. Είναι αυτοί, που συμφωνούν ότι η μόνη χρήσιμη ψήφος είναι αυτή που πάει στο ΚΚΕ. Που συμφωνούν ότι το ΚΚΕ είναι μια σταθερή δύναμη υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων.

Ολοι αυτοί, λοιπόν, βρίσκονται στην άλλη όχθη, τη δική μας όχθη, και πρέπει να προχωρήσουμε μαζί μπροστά. Είναι οι εφεδρείες του μέλλοντος, που πρέπει να βγουν στο προσκήνιο των αγώνων και να ενεργοποιηθούν, ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων, δίνοντας στις εκλογές ισχυρό πλήγμα στα κόμματα εξουσίας με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ