Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μπίζνες στα καμένα

Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι η βασική αιτία για τις καταστροφικές πυρκαγιές, που με τόση ένταση έπληξαν φέτος το καλοκαίρι τη χώρα μας, είναι η εμπρηστική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επιτρέπει την εμπορευματοποίηση των δασών και των δασικών εκτάσεων, κάθε σημαντικό φυσικό οικοσύστημα, κάθε ακτή και κάθε παραλία της. Πρόκειται για την πολιτική, που θέτει ως προτεραιότητα την καπιταλιστική ανάπτυξη, την κερδοφορία του κεφαλαίου, την παράδοση της γης στους κερδοσκόπους.

Και, βέβαια, σήμερα τα συμφέροντα αυτά - αποθρασυμένα πλέον από αυτήν την πολιτική, απαιτούν ακόμη περισσότερα. Στην κυριολεξία, απαιτούν τα μέτρα εκείνα, αλλά και τις νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως τις δασοκτόνες συνταγματικές αναθεωρήσεις και τα χωροταξικά σχέδια, που θα τους λύνουν τα χέρια, για να αρπάξουν, να ισοπεδώσουν, να λεηλατήσουν τα πάντα. Το μαρτυρά το γεγονός ότι την τελευταία 20ετία από τα 10 στρέμματα που καίγονται μόνο το 1 αναδασώνεται. Το μαρτυρά η αποκάλυψη του «Ρ» ότι - εντελώς συμπτωματικά - μόλις λίγες μέρες πριν από τις μεγάλες φωτιές στην Ηλεία, ο νομός δεχόταν επίσκεψη από εκπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών τουριστικών και επενδυτικών ομίλων, οι οποίοι, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θέλουν να δημιουργήσουν τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικά κέντρα και άλλες χρυσοφόρες μπίζνες στις προστατευόμενες περιοχές του Καϊάφα και της Αρχαίας Ολυμπίας.

Μα - ισχυρίζονται μερικοί, καλοπροαίρετα ή όχι - «πώς θα εφαρμοστούν τώρα τέτοιες μπίζνες στα αποκαΐδια;». Κι όμως. Ολα γίνονται. Κι αν κανείς δεν το πιστεύει, ας ρίξει μια ματιά στην ταμπέλα έξω από τα καμένα από τις περσινές φωτιές της Χαλκιδικής με τον εύγλωττο τίτλο «προσεχώς μεζονέτες»! Ας κάνει μια βόλτα στις περιοχές της Πεντέλης, που κάηκαν το 1995, το 1998 και το 2005. Θα διαπιστώσει ότι στη θέση των καμένων «φυτρώνουν», τώρα πια, βίλες και διάφορα άλλα πολυτελή τσιμεντένια συγκροτήματα ή, ακόμη, και ...πίστες καρτ! Αλλά μήπως και τα γήπεδα γκολφ, που θέλουν να κατασκευάσουν οι διάφοροι όμιλοι στην Ηλεία ή τη Μεσσηνία, δεν απαιτούν την αντικατάσταση των πεύκων από το γκαζόν; Μα - ισχυρίζονται κάποιοι άλλοι - «να μη γίνουν πουθενά ξενοδοχεία;». Ποιος, όμως, είπε ότι για να περιοριστούν οι πυρκαγιές πρέπει να σταματήσει εντελώς ο τουρισμός; Αλλο, όμως, αυτό και άλλο να υπάρχει τουριστική ανάπτυξη σε όφελος των επιχειρηματιών και η προσδοκία του κέρδους με την ιδιωτική πολεοδόμηση μέσα στα δάση ή «πάνω στο κύμα», αποψιλώνοντας το πράσινο και μαντρώνοντας τις ακτές, που αποτελούν δημόσια αγαθά.

Οπως αποδεικνύεται από τις δηλώσεις των περασμένων ημερών, τόσο του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, όσο και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, τα σχέδια «ανασυγκρότησης» για τις καμένες περιοχές που επιφυλάσσουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι ακριβώς αυτά που ανοίγουν το δρόμο για την επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου (πάνω στα καμένα που θα πωληθούν για ένα κομμάτι ψωμί πριν μετατραπούν σε «φιλέτα»), με κύρια κατεύθυνση τον πολυτελή τουρισμό. Πρόκειται για προγράμματα, που έρχονται σε αντίθεση με την ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών με βάση τις λαϊκές ανάγκες, που δεν ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των αγροτών και των εργαζομένων που αυτή η πολιτική τούς επιφυλάσσει ακόμη χειρότερες μέρες. Μια πολιτική, που μόνο το ΚΚΕ αντιπαλεύει με συνέπεια. Και γι' αυτό απαιτείται εδώ και τώρα η ενίσχυσή του.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ