Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Δικομματικός καυγάς για τον αποκλεισμό της Φ. Γεννηματά

Σε μείζον θέμα της προεκλογικής περιόδου επιχείρησαν να μετατρέψουν οι εταίροι του δικομματισμού την απόφαση του Α΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου να αποκλείσει την Φ. Γεννηματά από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και τις εθνικές εκλογές.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ με κορυφαία στελέχη του να μιλούν για «δικαστικό πραξικόπημα». Ο Αρειος Πάγος στήριξε την απόφασή του στο «άρθρο 56 παράγραφος 1 του Συντάγματος», βάσει του οποίου: «Τα ανώτερα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δευτέρου βαθμού δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας για την οποία εξελέγησαν, ακόμα και αν παραιτηθούν».

Τη συγκεκριμένη απόφαση η Φ. Γεννηματά με διαδοχικές δηλώσεις και συνεντεύξεις της τη χαρακτήρισε «πολιτικό ζήτημα» και υποστήριξε ότι «η εγκυρότητα μίας υποψηφιότητας κρίνεται από το Εκλογοδικείο, εφόσον υπάρξει κάποια προσφυγή», και «όχι από τον Αρειο Πάγο». Σε συνέντευξή της στην «Ελευθεροτυπία» η Φ. Γεννηματά ανέφερε ότι «είναι η πρώτη φορά, από το 1974 μέχρι σήμερα, που ο Αρειος Πάγος δεν ανακηρύσσει υποψήφιο βουλευτή λόγω κωλύματος. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν αυτό, παρόλο που δεκάδες υποψήφιοι είχαν εξόφθαλμα κωλύματα και κρίθηκαν στη συνέχεια από τα Εκλογοδικεία ύστερα από ενστάσεις».

Προκειμένου να αξιοποιηθεί πολιτικά η συγκεκριμένη απόφαση, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, έκανε λόγο για «πολιτικό πραξικόπημα», ενώ ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «κινήσεις πανικού της ΝΔ» και ισχυρίστηκε ότι μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα «αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την ακομμάτιστη λειτουργία της».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την υπόθεση για να οξύνει τη δικομματική αντιπαράθεση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, παρουσίασε παλιότερες συνεντεύξεις της Φ. Γεννηματά, σύμφωνα με τις οποίες η υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά δήλωνε: «Το Σύνταγμα ορίζει ότι οι αιρετοί νομάρχες, σε αντίθεση με τους δημάρχους, δεν έχουν το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα για το Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της θητείας τους». Πάντως, η ίδια χτες υποστήριξε ότι αναφερόταν σε ενδεχόμενη υποψηφιότητά της στην Α΄ Αθήνας και όχι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Θέμα προέκυψε και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αφού η Φ. Γεννηματά φέρεται να έχει δηλώσει ότι μεταξύ των συνταγματολόγων που ρωτήθηκαν για το θέμα της εκλογιμότητάς της συμπεριλαμβάνονται και οι Ε. Βενιζέλος και Α. Λοβέρδος, κάτι που διαψεύστηκε και από τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ