Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΙΔΙΑ ΓΕΥΣΗ 2007
Για την Παιδεία

Με την ανάθεση της ευθύνης για τη χρηματοδότηση και τη συγκρότηση των σχολείων στην «τοπική κοινωνία», ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στόχο έχουν την κατάργηση της ενιαίας και ισότιμης μορφωτικής λειτουργίας του σχολείου. Το επίπεδο των σχολείων θα εξαρτάται:

  • Από την τσέπη και τη μόρφωση των γονιών
  • Τις φοροεισπράξεις του δήμου
  • Την προσέλκυση χορηγών

Ετσι, άλλες γνώσεις θα αποκτούν οι μαθητές των πλούσιων περιοχών και άλλες οι μαθητές των λαϊκών συνοικιών. Κι όλα αυτά με πρόσχημα τις διαφορετικές ανάγκες και δυνατότητές τους.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θέλουν να πείσουν ότι οι ταξικές ανισότητες είναι ανισότητες ικανοτήτων. Ολη η κυβερνητική και «αντιπολιτευτική» πορεία και των δύο κομμάτων δείχνει ότι στόχος τους είναι οι πολλοί να οδηγούνται στη διά βίου ψευτοκατάρτιση μέσα από έναν πυκνό ιστό εξεταστικών φραγμών και αξιολογήσεων.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αντιγράφουν και οι δύο τις απαιτήσεις της ΕΕ και των βιομηχάνων. Γι' αυτό κάνουν και λένε τα ίδια.

  • Το πόρισμα του ΕΣΥΠ κάνει λόγο «για σχολικές μονάδες με περισσότερες ευθύνες και ευελιξία: Στον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων, στην επιλογή των προτεραιοτήτων, στη διαμόρφωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων» (σελ. 8). Το ΠΑΣΟΚ πάει ακόμα πιο μακριά και λέει: «Αντικαθιστούμε το ασφυκτικό αναλυτικό πρόγραμμα με ένα εθνικό πλαίσιο προγράμματος που θα ανοίγει τα περιθώρια για δημιουργία και πρωτοβουλίες σε κάθε σχολείο» (πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ, σελ. 11).
  • Ηδη επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ υλοποιείται πιλοτικά η διχοτόμηση του προγράμματος στο Δημοτικό (υποχρεωτική και ελεύθερη ζώνη) με όχημα τα ολοήμερα σχολεία. Η ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη και γενικεύει την εφαρμογή της ευέλικτης ζώνης σε όλα τα δημοτικά σχολεία. Την παραπέρα επέκταση της ευέλικτης ή ελεύθερης ζώνης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προτείνει ήδη το ΕΣΥΠ ενώ το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί απολύτως αυτές τις θέσεις και προτείνει συνολική κατάργηση του ενιαίου αναλυτικού προγράμματος, άρα τοπική διαμόρφωση των προγραμμάτων.
  • Τόσο το ΠΑΣΟΚ με την αντιεκπαιδευτική του πολιτική (νόμος Αρσένη, 2525/97, 2640/98) όσο και η ΝΔ (νόμος 3475/2006) συμφωνούν με το χωρισμό της εκπαίδευσης σε Γενική-Τεχνική, με την εκπαιδευτική κατηγοριοποίηση των μαθητών στη βάση ταξικών κριτηρίων. Στηρίζουν το οικοδόμημα της ΕΕ της «διά βίου εκπαίδευσης» που στόχο έχει τη διαφοροποίηση της εκπαίδευσης και το πρόωρο σπρώξιμο των νέων στην κατάρτιση.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καλούν το λαό να ψηφίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων που οδηγούν σε:

  • Μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στη μόρφωση των εύπορων παιδιών και αυτών του λαού.
  • Διάλυση, φτώχεια και έλεγχο της σκέψης των νέων.

Γι' αυτό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποδυναμωθούν και να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Εχουμε την πείρα, ξέρουμε τον τρόπο. Ισχυρό ΚΚΕ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ