Τετάρτη 3 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ραγιαδισμός και «ηθική του χρήματος»

Γρηγοριάδης Κώστας

Αρχισαν να εκτοξεύονται τα πρώτα αναθέματα κατά του ΚΚΕ και των στελεχών του που οργάνωσαν τις κινητοποιήσεις κατά των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη Β. Ελλάδα μας πληροφορεί η εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ». Αφορμή το πρόβλημα που συναντούν επιχειρηματίες στην προσπάθειά τους να κλείσουν «πακέτα διακοπών» για τους 47.000 αξιωματικούς και στρατιώτες που υπηρετούν στην πολυεθνική δύναμη του Κοσσόβου και οι οποίοι, αν προστεθούν και τα μέλη των οικογενειών τους, περίπου τριπλασιάζονται και ξεπερνούν τους 100.000. Ποιο είναι το πρόβλημα; Στην προσπάθειά τους οι επιχειρηματίες «συνάντησαν μεγάλες επιφυλάξεις που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα ασφαλούς διαμονής των "τουριστών"»!

Ασφαλώς η δράση του φιλειρηνικού κινήματος και οι αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις ενοχλούν, όχι μόνο τους Αμερικανούς και τους συνεταίρους τους στο ΝΑΤΟ, αλλά και όλους τους υποτακτικούς της Νέας Τάξης.

Η προβολή του όποιου πιθανού οικονομικού οφέλους που μπορεί να έχουν κάποιοι επιχειρηματίες από την «αναψυχή» των μακελάρηδων των Βαλκανίων, όχι μόνο κρύβει ραγιαδισμό και υποτέλεια, αλλά θεωρεί ως δεδομένη την αντίληψη πως όλα είναι δυνατόν να πωλούνται και να αγοράζονται. Με άλλα λόγια, μπορεί να «εκπορνεύεται» η περηφάνια και η αξιοπρέπεια ολόκληρου του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η «ηθική του χρήματος» που προβάλλει η άρχουσα τάξη.

Αρχιεπισκοπικό μίσος

Το Πάσχα βρήκε ευκαιρία ο αθεόφοβος κ. Χριστόδουλος να κάνει πολιτική προπαγάνδα στις εκκλησίες στις οποίες υποτίθεται πήγαινε να ιερουργήσει, προσπαθώντας να διχάσει τον κόσμο ανάλογα με τα πιστεύω του καθενός. «Γονάτισε» κυριολεκτικά το εκκλησίασμα με τις πομπώδεις νουθεσίες του και τη χολή που έσταζε κατά πολιτικών αντιπάλων του, κατά συνανθρώπων του οι οποίοι τολμούν (άκουσον άκουσον θράσος!) να έχουν διαφορετική κοσμοθεωρητική αντίληψη από λόγου του και τους συν αυτώ αρχιερείς και φαρισαίους, αντίστοιχους εκείνων που σταύρωσαν το Χριστό, θεομπαίχτες της ειλικρινούς και ανιδιοτελούς απλοϊκής πίστης χιλιάδων συνανθρώπων μας. Ο κ. Χριστόδουλος θα 'πρεπε να γνωρίζει ότι για να σέβονται οι «άλλοι» τους οποίους αφόριζε, τα πιστεύω του θα πρέπει πρώτος εκείνος να σέβεται τα πιστεύω των άλλων. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και εκπρόσωπος του επίσημου θρησκευτικού δόγματος της χώρας μας να μιλά απρεπώς και μάλιστα ως κοινός πολιτικάντης μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες επί παντός επιστητού, δημιουργώντας διαχωριστικές γραμμές μέσα στα λαϊκά στρώματα και μάλιστα τις μέρες της Αγάπης, όπως κατά τα άλλα έλεγε υποκριτικώς και εξόχως φαρισαϊκώς...

Γιατί χύνουν τη χολή τους

Είναι γνωστό ότι δε χάνουν ευκαιρία ορισμένοι δημοσιογράφοι, και συγκεκριμένα δημοσιογραφικά συγκροτήματα, να χύνουν την αντιΚΚΕ χολή τους με κάθε αφορμή, έστω κι αν το θέμα τους αγγίζει τα όρια του γελοίου.

Βάλθηκαν στα πλαίσια αυτά τελευταία και κυρίως μετεκλογικά να μας πείσουν ορισμένοι, ιδιαίτερα το συγκρότημα Λαμπράκη μέσω του «Βήματος» και το συγκρότημα Κακαουνάκη μέσω του «Καρφιού», ότι το ΚΚΕ δεν πρέπει να κάνει συνεργασίες με θρησκευόμενους, δεν πρέπει να συνεργάζεται με ανθρώπους που κάνουν το σταυρό τους, δεν πρέπει να δέχεται ως ψηφοφόρους τους ανθρώπους που πάνε στην εκκλησία κ.ο.κ. Αμα, δε, τυχαίνει αυτοί να είναι και επώνυμοι κι όχι ανώνυμοι, τότε ούτε ψύλλος στον κόρφο τους και στον κόρφο του ΚΚΕ!!! Δικαιολογημένα προκύπτει το ερώτημα τι τους ενοχλεί στην όλη ιστορία για να επιμένουν τόσο πολύ να μας... προστατεύσουν από «θρησκόληπτους» και άλλους; Τους έχει πάρει μήπως ο πόνος μπας και βάλουμε νερό στο κρασί μας και αλλοιώσουμε την ιδεολογία μας; Μάλλον απίθανο να σκέφτονται έτσι οι εν λόγω κύριοι, όπως κι αν ονομάζονται.

Αλλο τους κόφτει και για άλλο πονάνε. Θέλουν πάση θυσία να υψώσουν πλαστές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους κομμουνιστές και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Γιατί ξέρουν ότι το λαό δεν τον χωρίζει το θρησκευτικό πιστεύω του. Το λαό τον ενώνουν κοινά συμφέροντα. Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές βρίσκονται ανάμεσα στο λαό από τη μια μεριά και στα συμφέροντα που οι κύριοι της ολιγαρχίας και οι πολιτικοί τους υπάλληλοι υπηρετούν. Κι αυτό ακριβώς είναι που πάση θυσία θέλουν να συσκοτίσουν. Γι' αυτό και ρίχνουν τη μελάνη τους καθημερινά...

Ιδιωτικοποιήσεις κερδών

Μέσα στο Μάη θα ανακοινωθούν, λέει, οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την Εμπορική Τράπεζα. Την τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας, την οποία οι κυβερνώντες -παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις τον περασμένο χρόνο- ετοιμάζονται να την προσφέρουν σε κάποιο... στρατηγικό επενδυτή. Σε όποιον, δηλαδή, αποφασίσει να αγοράσει κάποιο μεγάλο ποσοστό μετοχών, με στόχο την εξασφάλιση πολλαπλάσιων κερδών για το μέλλον.

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση κάνει τα πάντα να εξασφαλίσει το μέλλον της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Εκείνο που όχι μόνο δεν εξασφαλίζει, αλλά ευθέως υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο, είναι το μέλλον των εργαζομένων. Οπως γίνεται, για παράδειγμα με τους εργαζόμενους της Ιονικής, στην οποία, λίγους μήνες αφότου «προσφέρθηκε» στον Γ. Κωστόπουλο της Τράπεζας Πίστεως, άνοιξε το κεφάλαιο «εθελούσια έξοδος από την εργασία», «περικοπή εργασιακών απολαβών», «δυσμενείς μετακινήσεις προσωπικού» κ.ο.κ.

Βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε, αυτό ακριβώς σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Κέρδη για τους «έχοντες» και πολύμορφη αμφισβήτηση των δεδομένων για τους «μη έχοντες»...

Ιδιο έργο με άλλο τίτλο!

Τώρα, που το ΠΑΣΟΚ ξανακέρδισε τις εκλογές της 9ης Απρίλη και σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση με το 43,8% των ψήφων του ελληνικού λαού, αρχίζει να αποκαλύπτει με μεγαλύτερη σαφήνεια τις αντιλαϊκές του προθέσεις για την πολιτική, που θα ακολουθήσει στη μετα-ΟΝΕ εποχή. Καθημερινά, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι ήταν κάλπικες και ψηφοθηρικές οι υποσχέσεις που μοίραζε το ΠΑΣΟΚ μέχρι και τις παραμονές των εκλογών, ότι δηλαδή η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ σημαίνει την είσοδο της χώρας σε μια νέα Γη της Επαγγελίας!

Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί, με διαφορετικούς τίτλους: Στα τέλη της δεκαετίας του '70, που παρομοίαζαν με «παράδεισο» την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 που βάφτιζαν «ορόσημο» το 1992 και την έναρξη της Ενιαίας Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ. Στις αρχές του 1992, όταν οι ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων -πλην ΚΚΕ- δικαιολογούσαν την υπερψήφιση της αντιλαϊκής Συνθήκης του Μάαστριχτ με το επιχείρημα πως οι θυσίες μέχρι και το 1997 αποτελούν «μονόδρομο», για να «συγκλίνει» το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο των Γερμανών, των Γάλλων κλπ!

Οσο πλησιάζει η νέα, κρίσιμη -για το ΠΑΣΟΚ και τους κάθε είδους «ευρωθιασώτες»- ημερομηνία που το διευθυντήριο των Βρυξελλών θα αποφανθεί αν η Ελλάδα θα είναι από το Γενάρη του 2001 μέλος της ΟΝΕ, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι αντί για «καλύτερες μέρες» η κυβέρνηση Σημίτη επιφυλάσσει κατά τη «μετα-ΟΝΕ εποχή» νέα δεινά για τον εργαζόμενο ελληνικό λαό. Στα πλαίσια αυτά, το διευθυντήριο των Βρυξελλών και οι «δορυφόροι» του (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κομισιόν κλπ.) ή των παραρτημάτων του στην Ελλάδα (κυβέρνηση και διάφοροι φορείς της, Τράπεζα της Ελλάδας, ΣΕΒ κλπ.), με εκθέσεις και δηλώσεις παραγόντων τους, προβάλλουν υποδείξεις ή αξιώσεις, στρώνοντας το έδαφος για συνέχιση των αντιλαϊκών πολιτικών.

Στρώνουν, στην ουσία, το χαλί στην κυβέρνηση για συνέχιση της γνωστής πολιτικής, που είναι «θερμοκήπιο» αύξησης των κερδών και υπερκερδών για τους λίγους και πλούσιους και «κόλαση» για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αφού θα κάνει τους φτωχούς φτωχότερους, με την προώθηση των λεγόμενων «διαρθρωτικών αλλαγών». Και με τον όρο «διαρθρωτικές αλλαγές» -που συνιστούν στην κυβέρνηση Σημίτη οι κάθε είδους υπηρέτες των πολιτικών ευρωλιτότητας, για να προσφέρουν το εισιτήριο ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ- εννοούν μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα, τα σοβαρότερα από τα οποία είναι:

Πρώτον, η πλήρης ανατροπή των κοινωνικοασφαλιστικών και άλλων εργατικών κατακτήσεων από τους εργαζόμενους, με τη θεσμοθέτηση και προώθηση μέτρων, που θα αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, την κατάργηση ή παραπέρα υπονόμευση του 8ωρου/πενθήμερου, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που ορίζει τους κατώτατους μισθούς ημερομίσθια κλπ.

Δεύτερον, η συνέχιση της πολιτικής «λιγότερου κράτους», με την εκποίηση νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ, των Ελληνικών Πετρελαίων, του πρώτου πακέτου μετοχών της ΔΕΗ της ΕΑΒ της ΕΒΟ και της Εμπορικής Τράπεζας και φυσικά το σφαγιασμό δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.

Τρίτον, τη συνέχιση εισοδηματικής» πολιτικής, που -τώρα- θα δικαιολογεί τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας».

Αυτό είναι το «νέο κοστούμι» λιτότητας, που ετοίμασε για την Ελλάδα το διευθυντήριο των Βρυξελλών και θα επιχειρήσει να φορέσει στους Ελληνες εργαζόμενους η κυβέρνηση Σημίτη. Θα τα καταφέρει; Αυτό θα εξαρτηθεί και από το βαθμό αντίστασης των ίδιων των εργαζομένων- και εκείνων που εξαπατήθηκαν και ψήφισαν ΠΑΣΟΚ- στη νέα «ευρωθύελλα» λιτότητας, με πρώτο βήμα τη συμμετοχή τους στην αγωνιστική συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, που θα γίνει την Κυριακή.

Ερευνες

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΑΣ ΦΩΤΙΣΑΝ με το πόρισμα για τη συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου τη μέρα των προεκλογικών εξαγγελιών οι έρευνες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Κάποιος ξένος «θεσμικός» πούλησε κάποιες μετοχές. Δηλαδή, τρέχα γύρευε! Οχι πως μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τι έγινε, αφού τέτοια παιγνίδια ούτε για πρώτη ούτε για τελευταία φορά παίζονται. Απλά καταλάβαμε... το πόσο μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση.

Γιατί όμως αυτή η μέρα να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον; Στις... υπόλοιπες συνεδριάσεις της Σοφοκλέους, δηλαδή, όλα πάνε καλά και κανείς δεν κάνει κερδοσκοπικά κόλπα;

ΠΑΛΙ την... τρομοκρατία θυμήθηκαν οι Αμερικανοί και επικρίνουν την Ελλάδα για τα άτολμα βήματά της για την αντιμετώπιση του θέματος. Μα καλά, γιατί ανησυχούν; Ο υπουργός, που πήγε πέρσι στις ΗΠΑ και συμφώνησε σε όσα του ζήτησαν, σε θέματα «δημόσιας τάξης», είναι ακόμα στη θέση του!

Μάλλον... για να μην ξεχνιόμαστε είναι όλα αυτά και να θυμούνται οι κυβερνώντες ότι έχουν θέσει το μηχανισμό της Αστυνομίας, και διάφορους άλλους παρεμφερείς, στην υπηρεσία των αμερικανικών συμφερόντων για ό,τι τέλος πάντων σχεδιάζουν στην περιοχή.

Οσο για την «ενόχληση» που πρόκειται να εκφράσει ο Γιώργος Παπανδρέου στην Ολμπράιτ σε επίπεδο επίσημου διπλωματικού χειρισμού, τι να σας πούμε. Θα της κοπεί η όρεξη της εν λόγω κυρίας και δε θα φάει για βράδυ!

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, για όσους δεν το άκουσαν, ο Μάης είναι μήνας φορολογικών δηλώσεων και οι συμβουλές για τη δυσκολία της συμπλήρωσης των σχετικών εγγράφων δίνουν και παίρνουν. Πάντως, όσο δύσκολο και να είναι ένα είναι το σίγουρο: Στο τέλος πληρώνεις! Αν είσαι κανένας μισθωτός ή συνταξιούχος εννοούμε φυσικά, αφού, ως γνωστόν... εκεί κρύβεται η φοροδιαφυγή, σύμφωνα με την κυβέρνηση!


Παπαγεωργίου Βασίλης

«Παλικαριές» της υποταγής

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Δε βλέπουν τους Γάλλους αγρότες που κάθε τόσο κινητοποιούνται...», κάπως έτσι σε ραδιοφωνική εκπομπή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης βγήκε «αδικημένος» να απολογηθεί - «καρφώσει» με αφορμή την Εκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αλλοι αρμόδιοι προχώρησαν πάρα πέρα την «αυθάδειά τους» στους Αμερικάνους και θύμισαν πως είναι «δάσκαλοι που δίδασκαν», αφού ούτε αυτοί μπόρεσαν να κουμαντάρουν τους διαδηλωτές ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Σιάτλ και στην Ουάσιγκτον. Τώρα είναι σίγουρο πλέον ότι... πολύ θα έχουν στενοχωρηθεί οι Αμερικάνοι που οι Ελληνες επίσημοι τούς «ξεμπροστιάζουν» με τέτοιο τρόπο. Η αλήθεια όμως είναι πως άλλο που δεν ήθελαν οι ΗΠΑ από το να ορίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις τρομοκρατία και ανεμπόδιστα να κτίζεται η νέα τάξη. Από τέτοιες «παλικαριές» της υποταγής η ελληνική κυβέρνηση μάς έχει πλέον συνηθίσει...

Τα «πνευματικά δικαιώματα» των ΗΠΑ

Στην Εκθεση για τα «πνευματικά δικαιώματα» οι Αμερικανοί διαπίστωσαν κάποια «μερική πρόοδο», αλλά κατά την πάγια τακτική τους να πιέζουν ώσπου να βγάλουν «από τη μύγα ξίγκι», συμπληρώνουν με πολύ ύφος ότι «παρά ταύτα η Ελλάδα δεν έχει ακόμα διαβεβαιώσει...». Θυμίζουμε ότι αυτή η ιστορία γεννήθηκε όταν οι ΗΠΑ έδρασαν σαν έμποροι ναρκωτικών και, προκειμένου να κτυπήσουν την τηλεοπτική αγορά, αλλά και να προωθήσουν ταυτόχρονα την προπαγάνδα του αμερικάνικου τρόπου ζωής, έδιναν ατέλειωτες ώρες από τις τηλεοπτικές τους σειρές δωρεάν σε όλα τα ευρωπαϊκά κανάλια. Αφού κατάφεραν και δημιούργησαν εθισμό στο κοινό και ταυτόχρονα εξαφάνισαν κάθε ανταγωνιστή τώρα ζητούν και τα ρέστα.., υποβάλλοντας μέχρι και νομοθετικό πλαίσιο στις διάφορες χώρες, έτσι που να εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντά τους.

Πρεμούρα για Πρωτομαγιά...

Οι φετινές αγωνιστικές ταξικές εκδηλώσεις για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που διοργανώνονται από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε όλη την Ελλάδα, έχουν δημιουργήσει πρεμούρα στα διάφορα επιτελεία του κυβερνητικού και συναινετικού συνδικαλισμού. Διάφοροι κονδυλοφόροι αναλαμβάνουν να γίνονται οι ιμάντες περάσματος απόψεων περί διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος από πλευράς των ταξικών δυνάμεων και να «κλαίγονται» για τις ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Το ΠΑΜΕ, βεβαίως, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, έθεσε τις βάσεις για μια ουσιαστική ενότητα των εργαζομένων, με κριτήριο τα ταξικά τους συμφέροντα. Η ενότητα αυτή δεν μπορεί παρά να σημαίνει οργάνωση άμεσα της πάλης ενάντια στις αναδιαρθρώσεις, που προωθεί το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του μέσω της ΟΝΕ, που ξεθεμελιώνουν εργατικές κατακτήσεις (ωράριο, ασφάλιση κλπ.). Οργάνωση της πάλης ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αντιλαϊκή πολιτική, που πετσοκόβει τις κοινωνικές δαπάνες για υγεία, παιδεία και πρόνοια. Σε αυτή τη βάση μπορεί να συζητηθεί η ενότητα των εργαζομένων.

... και λύσεις

Για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που πλειοψηφούν στις τριτοβάθμιες οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση»), η ενότητα σημαίνει μια άνευρη «σούπα» ενότητας στη συναίνεση, που έτσι και αλλιώς υπηρετούν. Γι' αυτό, το παράδειγμα των Ιταλών ομογάλακτών τους, που οργάνωσαν λιτανεία με τον Πάπα... για τα εργατικά δικαιώματα, τους «πάει γάντι». Γιατί να σκοτίζονται με ξεχωριστές εκδηλώσεις; Ας απευθυνθούν στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για μια αντίστοιχη «εκδήλωση». Τι έχουν να χάσουν;

Ξέφραγο αμπέλι

Ηταν χτες το πρωί που η στήλη έγινε μάρτυρας της μεταφοράς - ή απομάκρυνσης, ποιος το ξέρει αυτό άλλωστε - υλικών προς τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Κόσσοβο.

Στην προβλήτα του Ρίου, ώρα 10:30 πμ, αποβιβάστηκε από φέρι μποτ μια μεγάλη βελγική νταλίκα με τα διακριτικά KFOR. Την ίδια ώρα έφτασαν τρεις παρόμοιες νταλίκες του ίδιου γραφείου και επιβιβάστηκαν σε φέρι-μποτ προς το Αντίρριο. Μάλιστα, μία απ' τις τρεις νταλίκες είχε και αυτή τα διακριτικά KFOR.

Ξέφραγο αμπέλι δηλαδή, έγινε η χώρα μας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στόχος το λαϊκό κίνημα

Πριν από 37 χρόνια δολοφονούσαν τον Πρόεδρό τους μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Πριν 20 χρόνια τροφοδοτούσαν με όπλα τούς τρομοκράτες "Κόντρας" εναντίον του λαού της Νικαράγουας και εξόπλιζαν με χημικά τον Σαντάμ Χουσεΐν - σήμερα βομβαρδίζουν τη Βαγδάτη, με τη δικαιολογία ότι κατέχει τα όπλα που εκείνοι της είχαν διαθέσει (!) - για να τα στρέψει κατά του Ιράν. Πριν 20 χρόνια τροφοδοτούσαν με όπλα τους Αφγανούς τρομοκράτες και αφού κατέστησαν τη χώρα έρμαιο του ισλαμικού φανατισμού, σήμερα εκτοξεύουν εναντίον του Αφγανιστάν βόμβες, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας! Αυτοί είναι οι Αμερικανοί. Αυτά έκαναν τότε.

Ας έρθουμε στο σήμερα. Σήμερα μια ώρα αφότου ο υφυπουργός τους των Εξωτερικών, ο Τάλμποτ, αναχωρεί από την Αρμενία, ολόκληρη η ηγεσία της χώρας εκτελείται μέσα στο Κοινοβούλιο! Σήμερα τροφοδοτούν με όπλα την Τουρκία για να κρατά υπό κατοχή την Κύπρο και να εκτελεί Κούρδους. Σήμερα τροφοδοτούν με όπλα τους τρομοκράτες του «UCK» και δε διστάζουν να ομολογήσουν ότι τα 1.000 και πλέον βομβαρδιστικά, που σφαγίαζαν επί 78 μέρες το λαό της Γιουγκοσλαβίας, λειτουργούσαν και ως αεροπορικό προκάλυμμα για τις επίγειες επιχειρήσεις των «UCΚάδων»... Αυτοί είναι οι Αμερικάνοι. Αυτοί ήταν τότε. Αυτοί είναι και σήμερα.

***

Αυτοί, λοιπόν, οι αρχιτρομοκράτες του πλανήτη, οι «σπορείς» αμέτρητων Παπαδόπουλων και Παττακών στον κόσμο, οι ψυχροί δολοφόνοι και εισβολείς κατά ανεξάρτητων κρατών, το κράτος του FBI και της CIA, οι κατασκευαστές των διαφόρων «17 Νοέμβρη» ανά τον πλανήτη (από «Γκλάντιο» και «Κόκκινη Προβιά» μέχρι «Ερυθρές Ταξιαρχίες»), οι ΗΠΑ, έχουν το θράσος να μιλούν για τρομοκρατία, τολμούν να βαθμολογούν (!) τρίτους για τη στάση τους απέναντι στην τρομοκρατία!

***

Ισως, όμως, ακόμα πιο προκλητικό κι από το γεγονός ότι οι αρχιτρομοκράτες λανσάρονται σαν «αντιτρομοκράτες», είναι το περιεχόμενο που δίνουν (αυτοί και οι υποτακτικοί τους) στον όρο «τρομοκρατία». Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι αποκαλυπτική: Ο ελληνικός λαός, που διαδήλωνε κατά του ΝΑΤΟ τις ημέρες του βαλκανικού ολέθρου είναι «τρομοκράτης»! Οτι το λαϊκό δικαστήριο καταδίκης του ιμπεριαλισμού είναι πράξη τρομοκρατίας. Αυτά λένε οι «σύμμαχοι». Κι αντί οι Ελληνες κυβερνώντες να τηρήσουν τα στοιχειωδέστερα προσχήματα αξιοπρέπειας, αντί να καταγγείλουν αυτή την ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της χώρας, σπεύδουν να δικαιολογηθούν (!), λέγοντας ότι υπάρχουν κι αλλού τέτοιοι «τρομοκράτες», όπως στην Ιταλία (όταν διαδηλώνουν οι Ιταλοί εργάτες), στη Γαλλία (όταν διαδηλώνουν οι Γάλλοι αγρότες), στο Σιάτλ (όταν διαδηλώνουν οι χιλιάδες χειμαζόμενοι από το ΔΝΤ)! Οι ιμπεριαλιστές τολμούν να λένε ότι το λαϊκό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα είναι συνώνυμο της τρομοκρατίας και οι εγχώριοι υποτακτικοί τους, η κυβέρνηση Σημίτη συμφωνώντας, ζητούν κατανόηση, γιατί «αυτά συμβαίνουν κι αλλού»!

Ηστάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη νέα τρομοκρατολογία των ΗΠΑ, είναι αντίστοιχη του ραγιαδισμού που επέδειξε στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου. Η κυβέρνηση που χτες δεσμεύτηκε ότι θα παραδίδει στην Τουρκία τους «τρομοκράτες» Κούρδους, είναι η ίδια κυβέρνηση που σήμερα αποδέχεται ότι το 98% του ελληνικού λαού λειτουργούσε σαν «τρομοκράτης» (!) κάθε φορά που έκαιγε τη σημαία του ιμπεριαλισμού έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία! Η κυβέρνηση - υποτακτικός των ΗΠΑ, η κυβέρνηση - σύμμαχος και συνένοχος του υπ' αριθμόν ένα τρομοκράτη στον κόσμο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συλλαμβάνεται και πάλι επ' αυτοφώρω να παίζει τα τρομοκρατικά παιχνίδια των Αμερικανών εις βάρος του ελληνικού λαού.

Εφήμερη χαρά

Φαΐ, τραγούδι

και χορός

κι ένα κρασί

σαν νάμα,

αλλά τρεις μέρες

μοναχά

εκράτησε

το «θάμα»!

*

Και νάτος,

πάλι, ο λαός

το μόνιμο

το θύμα,

απ' τη μικρή του

«ανάσταση»

ξανά μέσα

στο «μνήμα»!

*

Αχ κόσμε, έτσι

μια σταλιά

θα 'ναι η χαρά

για σένα,

όσο στην πλάτη

αφεντικά

θα 'χεις ντόπια

και ξένα!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ