Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο - έκτρωμα του υπουργείου Εργασίας, το οποίο, όπως έδειξαν οι μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, έχει ήδη καταγραφεί ως τέτοιο στη συνείδηση των εργαζομένων.

Το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε εξαρχής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, προκειμένου να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του απέναντι στον λαό.

Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση, πατώντας στο νομοθετικό πλαίσιο των προκατόχων της και με μπούσουλα τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προωθούν το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, εξαπολύει νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, διαμορφώνει το πλαίσιο για νέες μορφές «ευέλικτης» εργασίας και γενίκευσή τους, δίνει ένα ακόμα γερό χτύπημα στον σταθερό χρόνο εργασίας, στο δικαίωμα στην απεργία, στα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, συνολικά θυσιάζει την υγεία ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων στον βωμό της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Χτες, πρώτη μέρα της συνεδρίασης στην Ολομέλεια, τα κυβερνητικά στελέχη και οι υπουργοί, με πρώτο τον υπουργό Εργασίας Αδ. Γεωργιάδη, πανικόβλητοι από την οργανωμένη απεργιακή απάντηση των εργαζομένων, έδωσαν ρεσιτάλ στο ψέμα, στην κοροϊδία ότι τάχα αυτό το εξάμβλωμα είναι «εξαιρετικά φιλεργατικό», ενώ έδειξαν το αντεργατικό τους μένος εξαπολύοντας επίθεση στους εργατικούς αγώνες και σε αυτούς που μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της οργάνωσής τους, όπως είναι τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ.

Στο πλευρό της κυβέρνησης βρέθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, που προσπάθησαν να βγάλουν «λάδι» το συνολικότερο αντεργατικό πλαίσιο και να εξωραΐσουν στα μάτια του λαού τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ, ζητώντας είτε την ...«ορθή μεταφορά» των Οδηγιών στο εθνικό δίκαιο, είτε «νομοθετικές βελτιώσεις». Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται να έχει βγει στα κεραμίδια κατά του νομοσχεδίου, ενώ ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία, στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ απέρριψε ασυζητητί κάθε συζήτηση για 24ωρη απεργία. Αντίστοιχα και το ΠΑΣΟΚ, που καταψηφίζει το νομοσχέδιο και καταγγέλλει την κυβέρνηση, στη ΓΣΕΕ καταψήφισε την πρόταση για 24ωρη απεργία.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ έκαναν και χτες «φύλλο και φτερό» το νομοσχέδιο, αποκαλύπτοντας τα χοντροκομμένα ψέματα και τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση. Κάλεσαν τους εργαζόμενους, τον λαό, να μη δείξουν καμία ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα και έκαναν σαφές ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να είναι μπροστά στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης για να ανατραπεί το αντεργατικό έκτρωμα στην πράξη, αλλά και να δυναμώσει η αντεπίθεση του λαού στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Ρεαλιστικό και σύγχρονο είναι να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, να μπορεί να ζει ο εργαζόμενος με αξιοπρέπεια από τη δουλειά και τον μισθό του

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Αυτές τις ώρες, που ο λαός της Θεσσαλίας βιώνει την απόλυτη καταστροφή και προσπαθεί κυριολεκτικά βουτηγμένος μέσα στη λάσπη να στήσει ξανά τη ζωή του, παίρνοντας κουράγιο και δύναμη από τη μεγάλη και συγκλονιστική λαϊκή αλληλεγγύη, εσείς της κυβέρνησης φέρνετε στη Βουλή αυτό το νέο αντεργατικό τερατούργημα.

Υπάρχει νήμα που ενώνει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο με τις συνέπειες από τις πλημμύρες που πληρώνει ο λαός μας; Υπάρχει, και είναι η βαρβαρότητα αυτού του δρόμου ανάπτυξης, του δικού σας, που αυξάνει διαρκώς την εκμετάλλευση, την απανθρωπιά και μέσα από την καταστροφή όσων φτιάχνει με κόπο ο ελληνικός λαός, αναζητά νέες αγορές, νέες επενδυτικές ευκαιρίες και περισσότερα κέρδη για αυτούς που υπηρετείτε.

Ηταν πολύ χαρακτηριστικά όσα είπε ο πρωθυπουργός σας στη ΔΕΘ.

Την ώρα που συνολικά ο λαός μας παλεύει να κρατήσει το κεφάλι του έξω από το νερό, που η ακρίβεια τον πνίγει, που τον έχουν ζώσει τα φίδια για το πόσες επιπλέον συνέπειες θα έχει η καταστροφή στη Θεσσαλία και στη δική του ζωή, σε όλη την Ελλάδα. Την ώρα που απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός σύγχρονων υποδομών για τις ανάγκες και την προστασία του λαού, ο κύριος Μητσοτάκης στο όνομα των «φυσικών καταστροφών» επιβάλλει νέους φόρους, νέα βάρη και χαράτσια στον λαό. Την ίδια ώρα φυσικά που επιχειρεί να διαμορφώσει νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, τους λίγους δηλαδή αυτού του τόπου.

Από πού να το πιάσουμε; Από την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, των δασών, της Υγείας, με πρόσχημα «τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην προστασία τους»;

Από τη νέα φοροεπιδρομή σε αυτοαπασχολούμενους, με πρόσχημα την «πάταξη της φοροδιαφυγής», την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο νόμιμα φοροδιαφεύγει και φοροαπαλλάσσεται;

'Η από την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση των ακινήτων που δρομολογείτε, φορτώνοντας νέα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά και στέλνοντας νέα μεγάλη «πελατεία» στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών, με πρόσχημα δήθεν τη «συλλογική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών»;

Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο αυτό το ταξικό κράτος πετάει από πάνω του την ευθύνη για την προστασία του λαού. Του λέει να πληρώσει και τα σπασμένα από πάνω, αν τελικά πνιγεί ή καεί εξαιτίας της συνειδητής εγκληματικής πολιτικής που όλοι σας, ο ένας μετά τον άλλο ως κυβερνήσεις και υπουργοί υλοποιείτε. Φυσικά, με οδηγό τα φιρμάνια της ΕΕ και τη συνδρομή των εκλεκτών σας στους δήμους και στις Περιφέρειες, για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή. Αυτή η εγκληματική πολιτική θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό του περιβόητου «κόστους - οφέλους». Το ζήσαμε φέτος και με τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο, στον Εβρο και αλλού, και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Και αντί να φέρετε νομοσχέδιο για ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, με την άμεση νομιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών, που σήμερα τους συναντήσαμε στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση εδώ έξω στο Σύνταγμα, εσείς φέρνετε ένα νομοσχέδιο - έκτρωμα. Ηδη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για τη μονιμοποίηση των πενταετών, των επταετών και των εποχικών πυροσβεστών. Αυτό καλούμε να ψηφίσει η Βουλή σήμερα.

Θα θέλατε βέβαια, κύριοι της κυβέρνησης, αυτό το νομοσχέδιο να το περάσετε στα μουλωχτά, χωρίς πολλή συζήτηση και φυσικά χωρίς πολλές αντιδράσεις.

Γελαστήκατε για άλλη μια φορά. Γιατί σήμερα, αυτές τις ώρες που μιλάμε σε όλη τη χώρα, και εδώ στην Αθήνα, στο Σύνταγμα το πρωί, πραγματοποιούνται απεργιακές συγκεντρώσεις με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων.

Και, βέβαια, δεν θεωρούμε τυχαίο ότι το δήθεν ξεπάγωμα των τριετιών εξαγγέλθηκε την ίδια βδομάδα με την ψήφιση του νέου αντεργατικού εκτρώματος. Είναι ένα ακόμα δείγμα ότι τα επιχειρήματα περί «φιλεργατικού νομοσχεδίου» δεν πείθουν άνθρωπο.

Η ξαφνική πρόθεσή σας να συζητήσουμε για τις τριετίες έχει στόχο να καλλιεργήσει κλίμα ανοχής στην άγρια λιτότητα που φέρνετε και επιχειρείτε να συμβιβαστούμε με αυτήν μπροστά στον άγριο χειμώνα, με τη μεγάλη ακρίβεια που ήδη έχει ισοπεδώσει το λαϊκό εισόδημα.

Πανηγυρίζετε ότι ξεπαγώνετε τις τριετίες, λες και κάνετε χάρη σε κάποιον!

Εξαφανίσατε 12 χρόνια δουλειάς από τους εργαζόμενους και θέλετε να σας πουν τώρα και ευχαριστώ;

Ακούγοντάς σας νομίζει κανείς ότι οι τριετίες δεν είναι χρόνος δουλειάς των ίδιων των εργαζομένων, αλλά ότι τις ξεθάψατε από το σεντούκι του παππού σας.

Εχει και το δούλεμα τα όριά του!

Τα κυβερνητικά ψέματα που αραδιάζετε όσον αφορά τις τριετίες καταρρέουν κάθε μέρα, και κατέρρευσαν ακόμα περισσότερο και με τη χθεσινή τροπολογία σας, με όρους που δημιουργούν το έδαφος της οριστικής αναστολής τους.

Το ΚΚΕ κατέθεσε τη δική του τροπολογία. Ορίστε, για τα πρακτικά. Να σας καταθέσω μαζί και την τροπολογία που είπα προηγουμένως για τους πυροσβέστες.

Ούτε τα παπαγαλάκια σας μπορούν πλέον να υποστηρίξουν ότι οι εργαζόμενοι θα ωφεληθούν άμεσα.

Με δυο λόγια: Ανθρακες ο θησαυρός!

Ομως η προστασία του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος δεν μπορεί να περιμένει.

Τώρα οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται, τώρα είναι να μπει το πετρέλαιο θέρμανσης στα σπίτια, τώρα ξεκίνησε η σχολική χρονιά με έκτακτα έξοδα για τα παιδιά, τώρα πελαγώνουν χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Οπως παγώσατε τις τριετίες ξαφνικά σε ένα βράδυ, έτσι και τώρα πρέπει να επανέλθουν ολόκληρες και αναδρομικά, πάλι σε ένα βράδυ. Χωρίς προϋποθέσεις και αντιλογισμούς, χωρίς κόφτες, για να στηριχθεί ουσιαστικά το εργατικό - λαϊκό εισόδημα απέναντι στην ακρίβεια, αλλά και στην πολιτική σας, αυτή των ματωμένων πλεονασμάτων.

Τώρα, λοιπόν, κάντε δεκτή τη σχετική πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, την οποία καταθέσαμε όχι μία αλλά τρεις φορές, και η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων και την επαναφορά των τριετιών, και αναδρομικά και χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων

Παρά τα χοντροκομμένα ψέματα, παρά την προσπάθειά σας να κάνετε το μαύρο άσπρο, το νομοσχέδιό σας είναι ήδη καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων!

Γιατί όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για μια νέα παρέμβαση στον εργάσιμο χρόνο, κατά παραγγελία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Και τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί, όταν ο πυρήνας του είναι η κατάργηση του 8ωρου, η εκτόξευση της απλήρωτης εργασίας, με εργαλείο τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας»;

Μια διευθέτηση που θα επιβάλλεται με ατομικές δήθεν «συμφωνίες», προϊόν φυσικά των εργοδοτικών απειλών και εκβιασμών! Και ταυτόχρονα προχωράτε και στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για χιλιάδες εργαζόμενους.

Εχετε μάλιστα το θράσος να παρουσιάζετε όλα αυτά και ως δήθεν φιλεργατικά:

- Το εβδομαδιαίο 78ωρο.

- Την κατάργηση της υποχρέωσης για την προαναγγελία των υπερωριών.

- Την κατάργηση του πενθημέρου σε χιλιάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, διαρκούς ή μη αδιάκοπης λειτουργίας.

- Το νέο ανάλγητο καθεστώς της διευθέτησης.

- Και, μαζί φυσικά με όλα αυτά, την απαραίτητη για την εργοδοσία ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Ολα αυτά που διαφημίζετε ως φιλεργατικά αποτελούν και την καρδιά του αντεργατικού νομοσχεδίου σας.

Και αφήστε αυτά τα «κουλά» ότι δήθεν με το νομοσχέδιό σας προστατεύεται η εργασία. Στα σίγουρα, αυτό που προστατεύετε είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα δικά τους κέρδη.

Αν ήταν τόσο φιλεργατικό όπως λέτε, γιατί δεν το κάνατε σημαία στις ομιλίες σας, στις θέσεις σας και στις τηλεοπτικές παρουσίες σας πριν τις εκλογές του Μάη και του Ιούνη;

Αφού έτοιμο το είχατε... Για να ξέρει και ο κόσμος τι ψηφίζει και τι τον περιμένει...

Αν όντως φέρνατε κάτι τόσο θετικό για τους εργαζόμενους, γιατί δεν το διαλαλούσατε σε εργατογειτονιές και χώρους δουλειάς, όπως αυτοί που πήγατε ως υποψήφιοι, και είδε όλος ο κόσμος με τα μάτια του τι σημαίνει εργοδοτική τρομοκρατία και πόσο «ελεύθερες» είναι οι επιλογές των εργαζομένων κάτω από τους ανοιχτούς εκβιασμούς των εργοδοτών!

Επιμένετε πως είναι φιλεργατικό και αναφέρετε μάλιστα, προς επιβεβαίωση αυτού, ότι δεν βλέπετε κάποια εργατική διεκδίκηση, έναν εργατικό αγώνα, λέτε πως δεν έχετε δει κάποιο επιχειρησιακό σωματείο να αντιστέκεται στα μέτρα που έρχονται.

Σήμερα, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, πέρα από το ότι είναι μέρα απεργίας, η οποία προετοιμάστηκε και οργανώθηκε από εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, στα οποία δεν παρεμβαίνουν μόνο κομμουνιστές ή το ΠΑΜΕ, όπως λέτε, εμείς σας αντιστρέφουμε το ερώτημα: Πείτε μας, πόσα σωματεία και ποια σήμερα πανηγυρίζουν για τις ευέλικτες μορφές εργασίας, τις συμβάσεις ελάχιστης προβλεψιμότητας, το χτύπημα στο 8ωρο και στην Κυριακή αργία;

Ποιος εργαζόμενος, ποια εργατική οικογένεια όπου δουλεύουν και οι δύο γονείς επιθυμούν οικειοθελώς, όπως με θράσος λέτε, να εργάζονται 13 ώρες τη μέρα σε πάνω από δύο εργοδότες, με τα διαλείμματα εκτός εργάσιμου χρόνου, να τρώνε ένα επιπλέον δίωρο στις μετακινήσεις τους και κατάκοποι στο τέλος να μην έχουν μια στάλα χρόνο κάθε μέρα για ξεκούραση και κοινωνική ζωή; Θα μεγαλώνετε εσείς τα παιδιά τους, εσείς θα τα διαβάζετε και θα τα πηγαίνετε σε δραστηριότητες; 'Η οι εργοδότες τους; Ομολογείτε με τον τρόπο σας πως οι μισθοί δεν αρκούν και το αντίδοτο σε αυτό είναι η ημερήσια σκλαβιά.

Ποια επιχειρησιακά σωματεία στον κλάδο των Τροφίμων ήθελαν να καταργηθεί η Κυριακή αργία; Διότι εμείς μπορούμε να καταθέσουμε στα πρακτικά ανακοινώσεις δεκάδων επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου των Τροφίμων, όπου καταργείτε την Κυριακή αργία, που όχι μόνο εναντιώθηκαν στα μέτρα του νομοσχεδίου, αλλά βρίσκονται και στον απεργιακό αγώνα σήμερα!

Οπότε αφήστε τα αυτά!

Πείτε αυτά που ξέρετε και αυτά που σαν «καραμέλα» έλεγαν όλοι όσοι έφερναν αντίστοιχα νομοσχέδια και ενίσχυαν το αντεργατικό οικοδόμημα.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει χέρι στον σταθερό εργάσιμο χρόνο

Ολοι σας, άλλωστε, και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και εσείς του ΠΑΣΟΚ, όπως τώρα η ΝΔ, έχετε βάλει χέρι στον σταθερό εργάσιμο χρόνο, έχετε φέρει νόμους για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που αποδείχτηκε θεματοφύλακας όλων των νόμων της «διευθέτησης» και το 2017 με δικό της νόμο την πήγε ένα βήμα παραπέρα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που το 2011 έβαλε με νόμο τη βάση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα χρόνια της κρίσης, στην πιο μεγάλη επίθεση που εξαπολύθηκε στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Ακούστηκαν διάφορα ότι η Οδηγία της ΕΕ συνιστά πρόοδο, ότι υπάρχουν και θετικές πλευρές...

Τι φιλεργατικό μπορεί να έχει μια Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν η ίδια η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το 8ωρο σαν το ανώτατο όριο της εργάσιμης μέρας; Οταν η ΕΕ είναι η πρώτη που νομοθέτησε τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», ανάβοντας «πράσινο φως» στις κυβερνήσεις για την κατάργηση του ημερήσιου σταθερού χρόνου εργασίας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων κάθε χώρας κράτους - μέλους της ΕΕ;

Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις, αυξήθηκε ο απλήρωτος χρόνος εργασίας, καθώς ο εβδομαδιαίος χρόνος μπορεί να υπολογίζεται ως μέσος όρος στη διάρκεια 4 έως 6, ακόμη και 12 μηνών, επιτρέποντας έτσι δουλειά μέχρι και 13 ώρες τη μέρα, ακόμη και 78 ώρες τη βδομάδα, χωρίς πληρωμή υπερωριών.

Η ουσία είναι μία: Οταν ξεφεύγουν τα όρια του ημερήσιου χρόνου εργασίας, δηλαδή ο αναγκαίος χρόνος που χρειάζεται ένας άνθρωπος, όχι απλά για να πατάει στα πόδια του, αλλά για να είναι παραγωγικός, να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή, να μπορεί να ασχολείται με την οικογένειά του, να έχει πρόσβαση στην ψυχαγωγία, να μπορεί να ξεκουράζεται στοιχειωδώς, καμία μελλοντική διευθέτηση χρόνου εργασίας δεν μπορεί να αναπληρώσει τις ανθρώπινες αντοχές που σπαταλούνται σε ένα 24ωρο!!!

Οπως ξεκουραζόμαστε μέσα στο 24ωρο, όπως τρώμε μέσα στο 24ωρο, έτσι και πρέπει να εργαζόμαστε μέσα στο 24ωρο.

Αντέχει κανένας να μην τρώει για 5-6 μέρες και εσείς να του λέτε ότι θα καλύψετε την ανάγκη για τη διατροφή του μαζεμένη σε μία μέρα σε βάθος 4μήνου;

Μπορεί να είναι κάποιος άυπνος για 5-6 μέρες και να του λέτε, πως θα καλύψετε την ανάγκη για ύπνο σε 2 συνεχόμενες μέρες σε βάθος 4μήνου;

Αυτά βέβαια λύθηκαν 150 χρόνια πριν με σκληρούς αγώνες.

Αλλά αυτά θέλετε τώρα να ανατρέψετε. Να κάνετε νόμο το παρελθόν.

Καλώς ήρθατε στον Μεσαίωνα

Κι ύστερα λέτε πως το ΚΚΕ έχει μείνει τάχα στο 1917, όταν εσείς προσπαθείτε στον 21ο αιώνα να επιβάλετε τις εργασιακές σχέσεις που ίσχυαν ενάμιση αιώνα πριν και να φέρετε μια νέα εργασιακή σκλαβιά.

Μας λέτε ότι «βάζετε τάξη σε μια κατάσταση που ήδη υπάρχει», όμως η εργασιακή ζούγκλα με την πανσπερμία των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, δεν γεννήθηκε μόνη της, δεν ήρθε από το πουθενά. Εσείς την έχετε δημιουργήσει, εσείς την έχετε τροφοδοτήσει με δεκάδες αντεργατικούς νόμους, με τσάκισμα του 8ωρου, με χτυπήματα στην Κυριακή αργία, με το τσεκούρωμα των υπερωριών, με το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων.

Πάει πολύ να το παίζετε τιμητές, όταν είστε από τους θεμελιωτές σε αυτό το αντεργατικό οικοδόμημα που έχετε φτιάξει.

Με το νέο αυτό τερατούργημα εισάγετε νέες μορφές ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις και μάλιστα κάτω από τον τίτλο της «ελάχιστης προβλεψιμότητας».

Αυτή βέβαια αφορά μονομερώς τους εργαζόμενους για να εξηγούμαστε.

Γιατί αυτοί είναι που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προβλέψουν αν την επόμενη μέρα θα έχουν δουλειά, αν και πόσο θα εργαστούν εφόσον δεχτούν το περιβόητο sms 24 ώρες πριν, αν με βάση τα παραπάνω θα έχουν κάποιο εισόδημα.

Την ίδια στιγμή, στην αντίπερα όχθη, στην όχθη των αφεντικών, όλα είναι προβλέψιμα. Αυτοί έχουν «το μαχαίρι και το πεπόνι» για να αξιοποιούν τα εργαλεία που τους δίνετε, ώστε όχι απλά να προβλέπουν, αλλά κυρίως να εξασφαλίζουν τα κέρδη τους, χρησιμοποιώντας όποτε θέλουν και όσο θέλουν τους εργαζομένους.

Τι κάνει με δυο λόγια το νομοσχέδιο; Επιχειρεί να νομιμοποιήσει όλο αυτό το χάος των συμβάσεων της ευελιξίας, δημιουργώντας το έδαφος για ακόμα περισσότερη «ευκαιριακή» απασχόληση, με κάθε είδους σύμβαση του ποδαριού!

Σύμβαση ελάχιστων ωρών σημαίνει πως μια εργαζόμενη στο εμπόριο, για παράδειγμα, θα είναι ακόμα πιο ευέλικτη μπροστά στα εμπορικά events, που πολλαπλασιάζονται - όπως ξέρουμε όλοι - σε κάθε δήμο και περιοχή. Θα τεντώνεται ακόμα περισσότερο για να ικανοποιεί τις τρέχουσες ανάγκες κερδοσκοπίας μιας επιχείρησης...

Δηλαδή, να είναι εργαζόμενη περιορισμένων χρήσεων: Για παράδειγμα, εργαζόμενη για τις Βlack Friday ή τις «Λευκές νύχτες» κ.λπ.

Σημαίνει οι εργαζόμενες στην καθαριότητα που εργάζονται με όλες τις συμβάσεις ομηρίας να είναι «απίκο» για ένα μεροκάματο από εργολάβο σε εργολάβο, όλους αυτούς, δηλαδή, που αλλάζουν με μεγάλη ευκολία και ονόματα και ΑΦΜ...

Να είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή ανάλογα το έργο που αναλαμβάνουν. Να βρίσκονται π.χ. το πρωί στον σταθμό του μετρό, το απόγευμα στο αμφιθέατρο και το βράδυ σε ένα νοσοκομείο...

Κι αφού το νομοσχέδιο εισάγει τη νέα αυτή ευελιξία, εμφανίζετε ως εξασφάλιση του εργαζομένου την «έγκαιρη» - λέτε - ενημέρωσή του από τον εργοδότη για τη διάρκεια της εργασίας, τον τόπο εργασίας και την αμοιβή!

Δηλαδή «καλώς ήρθατε στον Μεσαίωνα»!

Καμία κατοχύρωση οποιουδήποτε άλλου δικαιώματος, καμία θεμελίωση δικαιώματος σε άδεια, στην ασθένεια κ.ο.κ.

Βέβαια, στη βιομηχανία δεν περίμεναν την απελευθέρωση του ωραρίου. Ηδη μετρούν με αίμα τα αποτελέσματα της εντατικοποίησης της εργασίας.

Σε εργοστάσια, όπως στην πρώην ΕΒΓΑ ή στις ιχθυοκαλλιέργειες τα 2 τελευταία χρόνια μετράμε 6 νεκρούς και δεκάδες σακατεμένους.

Η εντατικοποίηση οδηγεί σε λιποθυμίες για να βγαίνει η παραγωγή, όπως σε συσκευαστήρια και σε κονσερβάδικα στην Ημαθία, στην Πέλλα, στην Αργολίδα.

Κι εσείς τώρα με το νομοσχέδιο ανοίγετε διάπλατα την πόρτα στην αύξηση της εντατικοποίησης σε χιλιάδες εργάτες που δουλεύουν σε καθεστώς εργολαβιών.

Η ευθύνη για τον ημερήσιο χρόνο εργασίας, περνάει στη μεριά του εργοδότη και αυτό το ντύνετε με φράσεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση μιας δήθεν ελευθερίας, της τάχα οικειοθελούς συμφωνίας του εργαζόμενου!!!

Λέτε, δηλαδή, ότι εργοδότες και εργαζόμενοι έρχονται ελεύθερα - ίσος προς ίσον - σε ένα τραπέζι και αποφασίζουν από κοινού «όμορφα κι ωραία» τις εργασιακές σχέσεις, αν θα είναι ευέλικτες και πόσο, το ύψος του μεροκάματου και του ωραρίου... Και όλα είναι, όπως λέει και μία ελληνική ταινία «μια ωραία ατμόσφαιρα»...

Και μετά χτυπά το ξυπνητήρι για να ξυπνήσετε...

Σχεδόν πλήρης ποινικοποίηση της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης

Με αυτό το νομοσχέδιο παραδίδετε μόνοι σας τη δυνατότητα του καθορισμού των όρων δουλειάς μονομερώς στον εργοδότη, με βάση τις ατομικές συμβάσεις που προωθείτε.

Κατά δεύτερον και πιο ουσιαστικό, δεν είναι ελεύθερη η απόφαση ενός εργαζόμενου να μη δεχτεί εργοδοτικούς όρους που είναι δυσμενείς για την εργασία και τη ζωή του.

«Δεν δέχεσαι; Απόλυση», του λέει!

Το μαρτυρούν τα στοιχεία των απολύσεων ανά μήνα, τα στοιχεία των κυνηγημένων συνδικαλιστών, τα στοιχεία από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας.

Από την άλλη, όταν ένας εργαζόμενος έχει να θρέψει οικογένεια, παιδιά και οι ανάγκες του βαράνε κόκκινο, η ελευθερία επιλογής έχει όλα τα στοιχεία του πραγματικού εκβιασμού, του εξαναγκασμού.

Τα ίδια τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ» δείχνουν την ένταση του μακελειού και της βαρβαρότητας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, καθώς το 2022 μετρούσαμε πάνω από 7.000 απολύσεις κάθε μέρα.

Η ελευθερία επιλογής σε κάθε εργαζόμενο συμπιέζεται από την τεράστια δεξαμενή των ανέργων που περιμένουν για εργασία, των ανέργων που ανακυκλώνονται συνεχώς και σε μικρά χρονικά διαστήματα.

Η δουλειά έως τα 74 έτη, μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, που φέρατε ντάλα καλοκαίρι, με την πρόφαση της συμπλήρωσης των ενσήμων για εργαζόμενους που δεν έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αποτελεί την πιο χαρακτηριστική ομολογία, πως η επιλογή για έναν εργαζόμενο να δουλεύει έως τα γεράματα δεν είναι ελεύθερη, αλλά είναι εξαναγκασμός.

Νομοθετήσατε να στέκεται όρθιος ένας άνθρωπος, που έχει ανάγκη, 73 χρονών σε σκαλί απορριμματοφόρου και να αδειάζει κάδους και προσπαθείτε να μας πείσετε ότι θα το κάνει αυτό επειδή το θέλει;

Και βέβαια, ως επιστέγασμα του αντιδραστικού περιεχομένου του νομοσχεδίου, φέρνετε τη σχεδόν πλήρη ποινικοποίηση της απεργίας, της συνδικαλιστικής δράσης, με την εισαγωγή προστίμων, ποινών φυλάκισης κατά εργαζομένων που αγωνίζονται για το δίκιο τους, φτιάχνοντας ήδη προκαταβολικά και τις κατηγορίες.

Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, αλλά δουλεύουμε για να μπορούμε να ζούμε

Νομίζετε πως έτσι θα επιβληθεί σιωπητήριο;

Πως θα τρομάξουν πρωτοπόροι εργαζόμενοι;

Πως θα τελειώσετε με αυτό που λέμε ταξική πάλη;

Σαν κι εσάς από αυτό εδώ το βήμα πολλοί περισσότεροι και πιο έμπειροι έχουν περάσει! Και όλοι, όπως ξέρετε από την ιστορία έφαγαν τα μούτρα τους!

Να είστε σίγουροι πως όλα αυτά τα μέτρα θα τα ακυρώσουν στην πράξη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους, με τη στάση τους μέσα στους χώρους δουλειάς.

Αν δεν μας πιστεύετε ρωτήστε τους εργαζόμενους της «e-food», τους εργάτες στην COSCO, τους εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους, να σας πουν πώς κουρέλιασαν τον νόμο του προκατόχου σας, Χατζηδάκη.

Κι αν η απεργία, κύριε υπουργέ, είναι δικαίωμα στον καπιταλισμό, δεν θα χύνονταν τόνοι αίματος από τους εργάτες για να την επιβάλουν. Το λέω γιατί το επικαλέστηκε ο κύριος Γεωργιάδης.

Σύγχρονο δικαίωμα σήμερα δεν είναι να βάλουμε φίλτρα στη σκλαβιά που φέρνετε, ούτε να κάνουμε διορθωτικές προτάσεις για το αν θα φοράμε τη μπάλα του φυλακισμένου στο δεξί ή το αριστερό πόδι.

Σύγχρονο δικαίωμα είναι να μπορεί κάθε εργαζόμενος, εργαζόμενη να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά και τον μισθό τους.

Ρεαλιστικό και σύγχρονο είναι να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, να εξασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Είμαστε στο 2023. Δεν επιτρέπεται οι ανάγκες του λαού μας να συμπιέζονται στις δαγκάνες των κερδών των λίγων.

Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, αλλά δουλεύουμε για να μπορούμε να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Ο δρόμος της ανατροπής έχει χαραχτεί πολλά χρόνια πριν

«Το νομοσχέδιο είναι αντεργατικό, είναι έκτρωμα. Πηγάζει από τις κοινοτικές Οδηγίες, που ο προσανατολισμός τους όλα τα χρόνια είναι ανατροπές στα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτός είναι ο προσανατολισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως διακρατικής ιμπεριαλιστικής Ενωσης και έχουν ευθύνη όχι μόνο η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα που σήμερα μετά από τέτοια πείρα υπερασπίζονται αυτή την Ενωση των μονοπωλίων», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.

Πρόσθεσε πως «στη βάση αυτή και με γνώμονα τις Οδηγίες, την 2003/88, την 2019/1152 που ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία, επιχειρείται σήμερα αυτή η αποδόμηση, η διάλυση βασικών δικαιωμάτων. Ναι, καταργείται το 8ωρο μέσα από μία διαδικασία αυτά τα χρόνια και τίθενται 13 ώρες δουλειάς. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και με διευθέτηση ενισχύονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης δραματικά. Από τη μερική και προσωρινή απασχόληση φτάσαμε σήμερα στα συμβόλαια μηδενικού χρόνου και στην κατά παραγγελία εργασία».

«Τι κάνει η κυβέρνηση και οι προηγούμενες; Σου λέει "θα βάλω μία τάξη". Τάξη δεν μπαίνει σε αυτήν τη βαρβαρότητα. Κάθε νομοσχέδιο, κάθε κανονισμός θα είναι χειρότερος, αντιδραστικότερος από τους προηγούμενους», τόνισε ο Γ. Μαρίνος για να επισημάνει: «Ζούμε στον 21ο αιώνα, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, πολύ μεγάλες δυνατότητες, με βάση τη συγκέντρωση του πλούτου, την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και αυξάνονται η φτώχεια, η ανασφάλεια, γιατί ο καπιταλισμός δεν παίζει. Σε όλες τις συνθήκες θέλει να βγάζουν τα μονοπώλια περισσότερα κέρδη, γίνεται πιο βάρβαρος. Και λέμε, ό,τι και να πει ο κύριος υπουργός, o δρόμος της ανατροπής έχει χαραχθεί και έχει χαραχθεί από πολλά χρόνια πριν».

«Οταν μελετήσει κανένας - συνέχισε ο Γ. Μαρίνος - την ιστορία του προηγούμενου αιώνα, θα διαπιστώσει ότι η Σοβιετική Ενωση παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες μείωσε τον εργάσιμο χρόνο κάτω από τις 8 ώρες, καθιέρωσε δωρεάν υπηρεσίες στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, που είναι μια σημαντική πείρα η οποία δεν διαγράφεται με αφορισμούς. Και εμείς λέμε ότι αυτή η πολύτιμη πείρα, η πείρα του εργατικού κινήματος σε όλα τα χρόνια, θετική και αρνητική, πρέπει να γίνει κτήμα των εργαζομένων, για να δυναμώσει η αντεπίθεσή τους ενάντια σε αυτήν την καπιταλιστική βαρβαρότητα»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Προδιαγεγραμμένα εγκλήματα τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση της 5ήμερης εργασίας, η παραπέρα εντατικοποίηση της δουλειάς με 13 ώρες τη μέρα και 78 ώρες τη βδομάδα, επισήμανε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το αντεργατικό νομοσχέδιο.

Κατήγγειλε το περίσσιο θράσος και τον κυνισμό της κυβέρνησης που βαφτίζει τα νέα μέτρα φιλεργατικά και πρόσθεσε πως είναι η ίδια πολιτική που δεν υπολογίζει τις ανθρώπινες ζωές, αλλά τις θυσιάζει στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου, στη λογική του κόστους - οφέλους, που θεωρεί τα μέτρα προστασίας κόστος και τα εργατικά δικαιώματα, βαρίδια.

Σημείωσε ότι αυτή η πολιτική είναι αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών Οδηγιών για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ενώ σημείωσε πως με βάση επίσημα στοιχεία, οι επιπτώσεις από τις πολλές ώρες εργασίας και τις ευέλικτες μορφές εργασίας έχουν αυξηθεί τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες. «Δεν είναι τυχαία, αποτελούν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, απόρροια όλων των αντεργατικών νόμων, όπου οι ζωές των εργατών θεωρούνται παράπλευρες απώλειες για να μη θιχτούν η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των επιχειρήσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως το άρθρο 30 του νομοσχεδίου δίνει τη χαριστική βολή στην ειδικότητα της ιατρικής εργασίας, προσθέτοντας ότι στην ουσία αυτό που επιδιώκεται είναι η υπονόμευση ή και κατάργηση της επιστημονικής συμβολής της ιατρικής επιστήμης στην πρόληψη και προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Καταλήγοντας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους στους χώρους δουλειάς θα ανατρέψουν τα αντεργατικά μέτρα του νομοσχεδίου, το οποίο και καταδίκασαν με τη συμμετοχή τους στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ
Υπερασπίζεστε το δικαίωμα στην απεργία αρκεί να είναι παράνομη

Τη συμβολή των εργαζομένων στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που παραμένουν από την πολιτική της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ μέσα στον βούρκο της λάσπης και των λυμάτων, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, τόνισε πως «ο εργοδότης δεν θα διαφεντεύει τον εργαζόμενο μόνο στο ωράριο της εργασίας αλλά σε όλη του τη ζωή», καθώς «οποιαδήποτε προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική, βιολογική, ψυχολογική ισορροπία έχει απομείνει στα χέρια του εργαζόμενου μετά το ωράριο εργασίας, με τους ήδη εξοντωτικούς όρους περνάει στα χέρια του "παράσιτου"».

«Να πάτε εσείς, που θα το ψηφίσετε, να δουλέψετε 13 ώρες για 3 και 60 στα ορυχεία, στα μεταλλεία, στα ναυπηγεία και στις οικοδομές. Να πάτε εσείς οι γυναίκες βουλευτές να δουλέψετε 13 ώρες με 3 και 60 στα σούπερ μάρκετ, στα πτηνοσφαγεία με 4 βαθμούς, στα τηλεφωνικά κέντρα, στα διαλογητήρια, στην ανακύκλωση ή στις γραμμές παραγωγής της βιομηχανίας με 40 βαθμούς Κελσίου. Και όταν γυρίσετε να μεταφέρετε τη χαρά σας και τον ενθουσιασμό σας στον υπουργό, για να έχει και κανένα αληθινό δεδομένο να επικαλείται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατήγγειλε την τακτική της κυβέρνησης να «χτυπήσει» τη χτεσινή απεργία, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «επιστρατεύσατε τη θλιβερή κλίκα της ΓΣΕΕ να εμποδίσει την οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων, τα δικαστήρια να βγάλουν παράνομη την απεργία στις μεταφορές, σε κάποια σωματεία ακόμα και πριν βγάλουν απόφαση. Οντως υπερασπίζεστε το δικαίωμα στην απεργία, αρκεί να είναι παράνομη».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Πάρτε το πίσω, καμία ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα!

Eurokinissi

«

Το νομοσχέδιο νομιμοποιεί τους πιο σκληρούς όρους εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αυτούς που κατάργησε ο αγώνας των εργατών από το 1886 και μετά», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, απαιτώντας την απόσυρση εδώ και τώρα του νομοθετικού εκτρώματος. Ενώ ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Στην αρχή της ομιλίας του χαιρέτισε τους χιλιάδες απεργούς εργαζόμενους που διαδήλωναν εκείνη την ώρα σε όλη την Ελλάδα και κατήγγειλε την ποινικοποίηση της απεργίας από την κυβέρνηση, στέλνοντας συνδικάτα στα δικαστήρια αξιοποιώντας δεόντως και την απεργοσπαστική στάση της ηγετικής ομάδας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) της ΓΣΕΕ, προσθέτοντας πως «ακριβώς επειδή γνωρίζετε τη δύναμη του οργανωμένου λαού, τρέμετε τη μαζικοποίηση των συνδικάτων και των ταξικών αγώνων, την πάλη ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, στο σάπιο σύστημα που στηρίζετε».

Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι ολέθριο για την εργατική τάξη και έχει στόχο «τη διαμόρφωση καλύτερων όρων για την καπιταλιστική ανάπτυξη, την εξασφάλιση μεγαλύτερου κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων».

Σημείωσε ότι ΕΕ, κυβέρνηση και συνοδοιπόροι της «προβάλλουν ως οπισθοδρομικό τον σταθερό ημερήσιο χρόνο, το οκτάωρο, το να ζει ο εργαζόμενος και η οικογένειά του από μια δουλειά. Πρόοδος στον 21ο αιώνα είναι το 13ωρο την ημέρα, 150 χρόνια περίπου μετά την καθιέρωση του 8ωρου; Αλήθεια, είναι πρόοδος ο εργαζόμενος να δίνει πέντε επιπλέον ώρες από τη ζωή του, από την ξεκούρασή του, από την ψυχαγωγία του, από την ενασχόλησή του με την οικογένειά του; Είναι συναινετική και με ελεύθερη βούληση η επιλογή 13ωρης εργασίας από τον εργαζόμενο, όταν αρχίζουν να λείπουν, να απουσιάζουν τα βασικά αγαθά, όταν δεν καλύπτονται οι βασικές ανάγκες, όταν ο μισθός που μπαίνει σε κάθε λαϊκό σπίτι υπολείπεται των εξόδων; Αυτό κύριοι δεν λέγεται ελευθερία. Λέγεται εξαναγκασμός».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη ρύθμιση της κυβέρνησης για τις τριετίες, λέγοντας ότι προϋπόθεση για τις τριετίες είναι οι 900 μέρες ασφάλισης. «Με τη γενίκευση της ευελιξίας πόσα χρόνια απαιτούνται για 900 μέρες ασφάλισης;», διερωτήθηκε ο Χρ. Κατσώτης. Οπως τόνισε, πρόκειται στην πραγματικότητα για μονιμοποίηση του μηχανισμού αναστολής των τριετιών αν το ποσοστό ανεργίας είναι πάνω από 10% και ανάλογα με τις «αντοχές της οικονομίας», ενώ δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, που σημαίνει κλοπή 12 χρόνων προϋπηρεσίας και αφορά μόνο στον κατώτατο μισθό. Επίσης, η κυβέρνηση κάνει δωράκι την 6ήμερη εργασία στους βιομηχάνους, που δεν θέλουν να κάνουν προσλήψεις, αλλά να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. Με αυτό το νομοσχέδιο λιγότεροι εργάτες θα γυρίζουν στο σπίτι τους και περισσότεροι θα σακατεύονται.

Ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση προστατεύει απροκάλυπτα την εργοδοσία και τα μέτρα που παίρνει για να αποτύχει η απεργία, αξιοποιώντας απεργοσπάστες, την εργοδοτική τρομοκρατία, αλλά και την κρατική τρομοκρατία των δυνάμεων καταστολής. Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά αφαιρεί το δικαίωμα εργαζομένων να πάρουν μέτρα για την επιτυχία της απεργίας και απειλούνται με σκληρές ποινικές διώξεις όσοι εργαζόμενοι περιφρουρήσουν την απεργία τους, ουσιαστικά βοηθά την εργοδοσία να παίρνει μέτρα για την αποτυχία της απεργίας. Και κατέθεσε σε αυτό το σημείο επιστολή των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», που απαντούν στα ψέματα του υπουργού που ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Επιτροπή.

«Στη νέα επίθεση η κυβέρνηση έχει συνεταίρους τα κόμματα του κεφαλαίου, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνούν με την ΕΕ, τις Οδηγίες, την ενσωμάτωσή τους. Στο δικό σας νομοθετικό αντεργατικό πλαίσιο πατάει η ΝΔ, για να κλιμακώσει την επίθεση» τόνισε για να υπογραμμίσει: «Καμία ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα! "Δεν ζούμε για να δουλεύουμε", λένε οι εργάτες. "Δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας"».

Εκανε σαφές ότι το ΚΚΕ θα μπει μπροστά στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης, για να καταργηθεί και αυτό το νομοθέτημα στην πράξη, μέσα από τους αγώνες, για να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και της παραγωγής».

Ο Χρ. Κατσώτης αναφέρθηκε ακόμα στην τροπολογία του ΚΚΕ για τις 3ετίες και σημείωσε ότι «θα καταψηφίσουμε» την τροπολογία - εμπαιγμό της κυβέρνησης, διευκρινίζοντας πως «αν θα ήταν χωριστά οι ρυθμίσεις για τη Θεσσαλία, δεν θα μπαίναμε εμπόδιο».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κρεσέντο αθλιότητας από Γεωργιάδη - Πλεύρη για να δικαιολογήσουν τον εργασιακό μεσαίωνα
  • Εβγαλαν όλο τους το μένος κατά των εργαζομένων και της απεργίας. Στο πλευρό τους και ο Στίγκας του φασιστικού μορφώματος
  • Αμεση και πληρωμένη απάντηση στις αθλιότητές από τους βουλευτές του ΚΚΕ

Eurokinissi

Το μένος του κατά της εργατικής τάξης και των αγώνων της έδειξε για άλλη μια φορά χτες ο υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος σε μια κρίση πανικού, μπροστά και στη μεγάλη χτεσινή απεργία ενάντια στο νομοθετικό του εξάμβλωμα, με ένα παραληρηματικό σόου, που περιείχε απίστευτα ψέματα και συκοφαντίες, έβαλε στο στόχαστρο το ΚΚΕ, τα συνδικάτα που οργανώνουν τους αγώνες των εργαζομένων και το ΠΑΜΕ. Το παραλήρημα συνεχίστηκε και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Θ. Πλεύρη, ενώ άξιος συμπαραστάτης στο αντεργατικό κρεσέντο της κυβέρνησης ήταν και ο πρόεδρος του φασιστικού μορφώματος που ονομάζουν «Σπαρτιάτες», Β. Στίγκας.

Ο υπουργός Εργασίας, προκαλώντας - είναι αλήθεια - άφθονο γέλιο, επιχείρησε να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα και να πείσει ότι «δεν απέργησε κανείς», επειδή όπως είπε «το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά φιλεργατικό»! Είπε ακόμα ότι έξω από τη Βουλή «δεν υπάρχει ψυχή». Βέβαια, όταν το έλεγε κόντευε 1 το μεσημέρι, δηλαδή είχε ολοκληρωθεί το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Είπε ακόμα ότι «κανείς δεν πήρε είδηση πως σήμερα γίνεται απεργία» και ότι «οι συνδικαλιστές κάνουν απεργία για ψύλλου πήδημα», για να αναφερθεί στην απεργία στο Δημόσιο, που υποτίθεται ότι δεν τους αφορά. Συνέχισε λέγοντας ότι έτσι «απαξιώνονται ακόμα περισσότερο», επιδιώκοντας με αυτά να δικαιολογήσει και το άρθρο στο νομοσχέδιο για το χτύπημα της απεργίας. Είπε ακόμα πως «ο λόγος που έξω δεν υπάρχει κόσμος είναι ότι οι εργαζόμενοι διάβασαν το νομοσχέδιο» και είδαν ότι «δεν καταργείται το 8ωρο και το 5ήμερο». Το παραληρηματικό κρεσέντο συνεχίστηκε, λέγοντας ότι ΠΑΜΕ και ΚΚΕ «γίνατε ρεζίλι» και άλλες τέτοιες αρλούμπες.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αντιδρούν μετά τις αθλιότητες Γεωργιάδη

Eurokinissi

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αντιδρούν μετά τις αθλιότητες Γεωργιάδη
Συνεχίζοντας να εκτίθεται, είπε ότι «ούτε ένα σωματείο εργαζομένων στις βιομηχανίες που τους αφορά δεν έχει βγάλει δελτίο Τύπου κατά του νομοσχεδίου», για να επιτεθεί ξανά στο ΠΑΜΕ κάνοντας λόγο για «επαγγελματίες απεργούς του ΠΑΜΕ», ενώ ...βρήκε ότι «η συγκέντρωση κατά των ταυτοτήτων είχε τριπλάσιο κόσμο από την απεργία»!

Ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Γεωργαντάς, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν στο προεδρείο, αντί - ως όφειλε, με βάση τον κανονισμό - να δώσει τον λόγο πρώτα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ ώστε να απαντήσει, προτίμησε να τον δώσει στον πρόεδρο των «μπροστινών» του Κασιδιάρη, που χτες ξεδίπλωσαν τον πραγματικό τους ρόλο ως δύναμη κρούσης του συστήματος ενάντια στους εργαζόμενους και στους αγώνες τους.

Πήρε λοιπόν τον λόγο ο Στίγκας για να πει ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις «έχουν τεμπέληδες επαγγελματίες συνδικαλιστές που κάνουν απεργία κατά το δοκούν, κάνουν απεργία όποτε το θυμούνται και πάρουν εντολές».

Τη σκυτάλη από τα φασιστοειδή πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Πλεύρης, κάνοντας λόγο για «επαγγελματίες συνδικαλιστές που δεν έχουν δουλέψει ποτέ και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να κλείνουν τους δρόμους», ότι «ενοχλεί την αριστερά να ευημερούν οι εργαζόμενοι», ότι «το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ σάς ενοχλεί που θεσμοθετείται ότι οι πρακτικές που συνηθίζετε, να κλείνετε τις εισόδους σε εταιρείες και εργοστάσια και παραβιάζετε το δικαίωμα της εργασίας τους, δεν το έχετε πια. Αυτό που είχε μάθει το ΠΑΜΕ, να κλείνει με τσαμπουκά τις εισόδους, τελείωσε», και άλλα τέτοια φαιδρά.

Το απόλυτο ξεμπρόστιασμα της ΝΔ από βουλευτές του ΚΚΕ

Αυτές οι αθλιότητες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΚΚΕ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι «είδαμε έναν υπουργό πανικόβλητο, που προσπαθεί να καλύψει τη γενική λαϊκή κατακραυγή με κραυγές και ψέματα που δεν δικαιολογούνται για υπουργό».

Προέτρεψε τον υπουργό να πάει μια βόλτα στον Πειραιά, να δει την καθολική απεργία στα καράβια, στην COSCO, να πάει να δει την απεργία στις βιομηχανίες. «Αλλά, ως εκπρόσωπος της τάξης που αντιπροσωπεύει, πάει με τους ιδιοκτήτες, όπως τον είδαμε προεκλογικά».

«Ερχεται και λέει ο υπουργός ότι το νομοσχέδιο είναι φιλεργατικό. Να μας πει ένα σωματείο που βγήκε και είπε ότι είναι καλό το νομοσχέδιο - καρμανιόλα, που γυρνάει όχι στον Μεσαίωνα αλλά στη δουλεία», συνέχισε, καταγγέλλοντας βέβαια και την πουλημένη ηγεσία των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, που αποτελεί τη θλιβερή εξαίρεση.

Επεσήμανε ότι το 8ωρο έχει καταργηθεί σταδιακά από όλες τις κυβερνήσεις, για να έρθει τώρα η ΝΔ «και δίνετε το ελεύθερο να δουλεύουν 13 ώρες», «ό,τι ζητά η εργοδοσία, ο ΣΕΒ και η ΕΕ τα φέρνετε όλα πακέτο».

Οσο για το αν το νομοσχέδιο αφορά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο: «Είστε σίγουροι; Για τους χιλιάδες εργαζόμενους που δεν έχουν μόνιμη σχέση εργασίας με το Δημόσιο ισχύει το εργατικό δίκαιο, άρα είναι στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εργασίας». Και για την εμπάθεια και το μίσος του υπουργού για το συνδικαλιστικό κίνημα: «Ο,τι πέτυχαν οι εργαζόμενοι το πέτυχαν με αιματηρούς αγώνες, αλλά εσείς που ζείτε στα σαλόνια δεν ξέρετε τι ζει ο εργαζόμενος».

Δεν έχουν σχέση με τους εργαζόμενους

Απάντηση έδωσε και στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα αστικά κόμματα που σε όλη τη συζήτηση το μέλημά τους ήταν να εξωραΐζουν τον ρόλο της ΕΕ, διαβάζοντας συγκεκριμένα αποσπάσματα από την Οδηγία που αναφέρει ότι ο συνεχόμενος χρόνος εργασίας περιορίζεται σε 13 ώρες και 11 ώρες ανάπαυση, ότι εξαιρείται το διάλειμμα από τον χρόνο εργασίας και η μετακίνηση συμπεριλαμβάνεται στην περίοδο ανάπαυσης: «Το κατούρημα επιτρέπεται; Στην Ιαπωνία έβαζαν πάμπερς στις πωλήτριες. Ξεφτίλα. Σαν δεν ντρέπεστε!».

Πληρωμένη απάντηση στις αθλιότητες έδωσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος. «Ο κ. υπουργός ζει στον κόσμο του, τον κόσμο τον αστικό, συναγελάζεται με τους καπιταλιστές και φέρνει εδώ την άποψή τους», είπε και πρόσθεσε: «Η εχθρότητα που επέδειξε εδώ ενάντια στους εργαζόμενους και στα συνδικάτα που παλεύουν για τα δικαιώματα των εργαζομένων έχει οδηγήσει σε πολιτική τύφλωση, και γι' αυτό δεν μπόρεσε να δει τους χιλιάδες απεργούς διαδηλωτές εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα, σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα. Εμείς τον παραδίδουμε στην κρίση των εργαζομένων, με τους οποίους δεν έχει καμία μα καμία σχέση».

Οσο για τον Θ. Πλεύρη, ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι «γαλουχήθηκε σε ένα αντικομμουνιστικό περιβάλλον. Αλλά σήμερα στην εποχή μας, τέτοιες παρωχημένες αντιλήψεις δεν μπορεί να τις εκστομίζει. Φορέας της μιζέριας είναι η πολιτική της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, η πολιτική που υπερασπίζεται το κεφάλαιο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Φορέας της μιζέριας είναι η δική τους πολιτική, που έχει οδηγήσει να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ 1 εκατομμύριο άνεργοι και να αναζητούν δουλειά, είναι η δική τους πολιτική που έχει διαμορφώσει τον κατώτατο μισθό στα 667 ευρώ καθαρά, είναι η δική τους πολιτική που έχει πετσοκόψει μισθούς και συντάξεις, είναι η δική τους πολιτική που επεκτείνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση, είναι η δική τους πολιτική που έπνιξε τη Θεσσαλία και κατέκαψε την Ελλάδα, γιατί τα μέτρα πρόληψης τα θεωρεί κόστος και εξυπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου».

Γι' αυτό εκτοξεύουν τόσο μίσος ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, επεσήμανε ο Γ. Μαρίνος. Και έκανε σαφές ότι «το ΚΚΕ από τη μέρα ίδρυσής του, το 1918, τη δεκαετία του '20, ήταν πάντα φορέας προόδου. Ακόμα και σε συνθήκες φυλακίσεων και εξοριών, υπερασπιζόταν πάντα τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, άνοιγε τον δρόμο για την ανάδειξη των δικαιωμάτων και των διεκδικήσεών της, για καθιέρωση του 8ωρου, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της δωρεάν Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας, ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Την πάτησε σαν ...ΔΑΠίτης

Σαν ...βρεγμένη γάτα επανήλθε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης και παρουσίασε νέα στοιχεία για την απεργία, και πάλι βέβαια με βάση την ενημέρωση που είχε από την εργοδοσία.

Στις διορθωτικές αυτές δηλώσεις αναγκάστηκε να προβεί μετά το φιάσκο που έπαθε, αφού είδε ότι κατέρρευσαν όσα έβγαζε από το ...στομάχι του, σχετικά με το αν έγιναν ή όχι απεργία και διαδηλώσεις, και ενώ σε πάνω από 50 πόλεις σε όλη τη χώρα ξεχύνονταν χιλιάδες απεργοί.

Ετσι, παραδέχτηκε ότι ...πράγματι «το ΠΑΜΕ έκανε απεργία», αν και πάλι δεν απέφυγε τις κακοτοπιές, αφού τα «στοιχεία» που μετέφερε θύμισαν αυτά που μοίραζαν οι ΔΑΠίτες στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές, όταν υποστήριζαν ότι είναι «πρώτη δύναμη» και μετά από λίγες ώρες αποδείχθηκαν μούφα.

Στην απάντησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τον προειδοποίησε ότι «θα σας κάνουμε ρόμπα, γιατί χρησιμοποιείτε στοιχεία σαν εκείνα της ΔΑΠ, που έλεγε ότι είναι πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές και τελικά πρώτη ήταν η ΠΚΣ». Στη συνέχεια του παρέθεσε τα συντριπτικά ποσοστά απεργίας που σημειώθηκαν χτες σε μια σειρά μεγάλα εργοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς (βλ. σελ. 11).

Ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι ο μέσος όρος συμμετοχής των εργατών, κυρίως σε βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, όπου καταργείται η κυριακάτικη αργία, έφτασε στο 80%, αποτυπώνοντας την καθολική αντίθεση και αντίδραση των εργαζομένων, και ανανέωσε το ...ραντεβού για τη σημερινή του δευτερολογία, όπου θα δοθούν ακόμα πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τη συμμετοχή στην απεργία.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ
Το εργατικό κίνημα έχει πείρα και δύναμη να επιβάλει το δίκιο του

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Εξαρχος μετέφερε την εμπειρία από τα Γιάννενα, όπου οι εργαζόμενοι στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες, κόντρα στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, αγωνίζονται για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και σταθερές συμβάσεις εργασίας, 5ήμερη εργασία με ξεκούραση τα Σαββατοκύριακα, εξ ου και μετείχαν καθολικά στη χτεσινή απεργία.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έφτιαξε ένα νομοσχέδιο «αρτιότερο» κι από αυτό που θα επιχειρούσε να φτιάξει η μεγαλοεργοδοσία, εξυπηρετώντας στο ακέραιο τις απαιτήσεις της. Περιγράφοντας, εξάλλου, τι γίνεται σήμερα στους μεγάλους χώρους εργασίας, είπε χαρακτηριστικά ότι «μια βδομάδα θα έπρεπε να δουλεύετε εκεί για να δείτε πόσα απίδια βάζει ο σάκος», απαριθμώντας τις ήδη δυσμενείς συνθήκες εργασίας, που χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο από το νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης.

«Δεν έχουν ανάγκη το νομοσχέδιό σας αυτοί που δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, που δεν βγάζουν τον μήνα, που δεν μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους τον χειμώνα», είπε, υπογραμμίζοντας ότι τα πρόστιμα, οι φυλακίσεις και όποια άλλα μέτρα φέρνει τώρα η κυβέρνηση δείχνουν τελικά τον φόβο της κυβέρνησης και της τάξης που εκπροσωπεί, απέναντι στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα.

«Ποιος εμποδίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους να πάνε για δουλειά; Οι απεργοί;», αναρωτήθηκε, καταρρίπτοντας κάθε προσπάθεια προπαγάνδας της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας παράλληλα τα τσιράκια της εργοδοσίας και την τρομοκρατία της, που, όπως είπε, προστατεύει η κυβέρνηση. «Δεν περνάνε αυτά, το εργατικό κίνημα έχει και πείρα και δύναμη να επιβάλει το δίκιο του», τόνισε, προσθέτοντας ότι η εργατική τάξη έχει ανάγκη και θα παλέψει για μισθό και δικαιώματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, μόνιμη και σταθερή δουλειά, με σταθερό ημερήσιο χρόνο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
Στην πρώτη γραμμή για να ανατρέψουμε τον νόμο σας και την πολιτική σας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς στην τοποθέτησή του τόνισε πως όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να κάνει το μαύρο άσπρο, με το παρόν νομοσχέδιο πνίγεται με το σάλιο της με τις φραστικές κορόνες περί προστασίας των εργαζομένων και τα ανεκδιήγητα ότι ισχυροποιείται ένας εργαζόμενος όταν έχει δύο εργοδότες, κοροϊδία που κορυφώθηκε με το θέμα των τριετιών. «Ξεπάγωμα τριετιών λέτε, κι αυτό θα γίνεται αν η ανεργία είναι κάτω από το 10%, αν ο πληθωρισμός το επιτρέπει... Δηλαδή αν το επιτρέψουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι απαιτήσεις τους. Εδώ κόψατε ακόμα και το πενιχρό market pass...», σημείωσε.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «δεν μπορείτε να προσφέρετε καμία προστασία στο λαό εσείς και όσοι υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα. Οπως και στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, εκεί όπου για τρίτη βδομάδα δεν μπορείτε να συμμαζέψετε τίποτα από τις καταστροφές. Και αν δεν ήταν η αλληλεγγύη και ο αγώνας, που σας ανάγκασε να διπλασιάσετε τα μηχανήματα στην περιοχή, δεν θα κάνατε τίποτα».

Και κατέληξε: «Το σύνθημα "μόνο ο λαός σώζει τον λαό" σας προβληματίζει και σας προκαλεί πανικό. Δεν θέλετε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο ο λαός. Εμείς δεν σας κατηγορούμε για ανικανότητα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Μια χαρά ικανοί είστε όταν πρόκειται για τα κέρδη των ομίλων. Με ένα κουμπί, "τρεχάτε ποδαράκια μου" για τους πλειστηριασμούς, ή όταν είναι να ενεργοποιήσετε τα εργασιακά γκέτο. Και με τον ίδιο κυνισμό στέλνετε εργαζόμενους να σακατευτούν. Εμείς το λέμε: Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, με τους εργαζόμενους και τα σωματεία, για να ανατρέψουμε και τον νόμο και την πολιτική σας».

ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ
Το νομοσχέδιο θα επιφέρει διάλυση της οικογένειας

Η βουλευτής του ΚΚΕ Σεμίνα Διγενή αναφέρθηκε στις κυβερνητικές δηλώσεις περί μνημείων στον «άγνωστο εργοδότη» και τη δήθεν φιλεργατική φύση του νομοσχεδίου και χαρακτήρισε παγκόσμια πρωτοτυπία αυτή την αντίφαση ενός «φιλεργατικού νομοσχεδίου που υπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας». Τόνισε ότι «το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως προστασία της οικογένειας θα επιφέρει τη διάλυσή της, με αόρατους ή εκ περιτροπής γονείς, που δεν θα μπορούν να δουν τα παιδιά τους, που εξουθενωμένοι μετά από 15 ώρες, γιατί είναι και οι ώρες μετακίνησης, δεν θα μπορούν να έχουν ποιοτικό χρόνο με αυτά».

Ακόμα σημείωσε ότι το έκτρωμα της κυβέρνησης είναι η χαρά των δουλεμπορικών γραφείων που οι εργαζόμενοι θα κρέμονται στο τηλέφωνο για το πότε και εάν θα κάνουν ένα μεροκάματο και με τι όρους. Εστίασε στο γεγονός ότι οι εργασιακές συνθήκες οδηγούν σε απώλεια δικαιωμάτων στην Κοινωνική Ασφάλιση, σε κατακτήσεις που είχαν μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι και πως ανοίγει ο δρόμος για την απόλυση των εγκύων γυναικών.

Υπογράμμισε ότι δεν είναι ελεύθερη επιλογή και δικαίωμα των εργαζομένων ή να δουλεύουν 8 ώρες και να πεινάνε με μέσο μισθό στα 800 ευρώ ή να δουλεύουν 16 ώρες και να πεθαίνουν πάνω στις μηχανές. Δικαίωμά τους είναι να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους...

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν λερωμένη τη φωλιά τους

Παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, τονίζοντας τον αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου κατά παραγγελία του ΣΕΒ και το ξεζούμισμα των εργαζομένων στον Τουρισμό, κατήγγειλε το κατάπτυστο επιχείρημα ότι το 8ωρο είναι πλέον παρωχημένο, γιατί αλλιώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, παρά μόνο εξουθενώνοντας το προσωπικό και αντέτεινε:

«Ναι, είναι παρωχημένο το 8ωρο γιατί θα έπρεπε να ήταν 6ωρο και εσείς το κάνετε 13ωρο» και πρόσθεσε «για να δούμε λοιπόν τι είναι προοδευτικό και ποιος υπηρετεί το πισωγύρισμα». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ακόμα από τη δεκαετία του 1920, στη Σοβιετική Ενωση είχε νομοθετηθεί ο σταθερός ημερήσιος χρόνος, 5ήμερη εργασία και 8ωρη εργάσιμη μέρα, καθολικό σύστημα συνταξιοδότησης στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και 60 για τους άνδρες. Οταν, σήμερα, στην ΕΕ των μονοπωλίων, θέλουν να πάνε το όριο στα 74 έτη στο όνομα της ενεργούς γήρανσης.

Ακόμα είπε ότι «έχουν λερωμένη τη φωλιά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κανείς δεν είναι αθώος αυτού του αντεργατικού εκτρώματος». Σημείωσε ότι αυτό φαίνεται από ότι η κριτική του και στη συζήτηση και από το ξέπλυμα της ΕΕ, ότι δεν φταίει η Οδηγία της ΕΕ, αλλά η κυβέρνηση που την εφαρμόζει στρεβλά, κρύβοντας έτσι ότι είναι μέτρα που απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και ο ΣΕΒ.

Συγχορδία εξωραϊσμού της στρατηγικής της ΕΕ από όλα τα κόμματα

Στο ίδιο μήκος κύματος, τα υπόλοιπα κόμματα έριξαν ...πολύ κλάμα για το γεγονός ότι - όπως ισχυρίστηκαν - η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει σωστά και παραποιεί την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στην πραγματικότητα είναι ακριβώς αυτή που τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα και έχει οδηγήσει σε εργασιακές συνθήκες - καρμανιόλα.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, σε μια επιδίωξη να ξεχαστούν τα αντεργατικά νομοθετήματα της κυβέρνησής τους, πάνω στα οποία «πατάει» και «χτίζει» η σημερινή της ΝΔ, μίλησε για ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων. «Αυτό το σχέδιο προϋποθέτει την ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων μαζί με τη συντριβή της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και την αμφισβήτηση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», υποστήριξε, μιλώντας στη Βουλή, για να προσθέσει ότι «για το λόγο αυτό η πρώτη κίνηση των τριών υπουργών, Βρούτση, Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, ήταν αντεργατικά νομοσχέδια με εντολή του ΣΕΒ και των ολιγοπωλίων». Επιχειρεί έτσι να θολώσει τα νερά νομίζοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν ξεχάσει ότι με νόμο της υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Αχτσιόγλου, μπήκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή ο νόμος που καθορίζει με υπουργική απόφαση τον κατώτατο μισθό, καταργώντας ουσιαστικά τις Συλλογικές Συμβάσεις. Γι' αυτό έμεινε στην ιστορία ως νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου.

Παραπέρα επιχείρησε να εξωραΐσει την ΕΕ, η Οδηγία της οποίας ενσωματώνεται με το νομοθέτημα της κυβέρνησης της ΝΔ στην ελληνική πραγματικότητα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «προωθεί την ακραία επισφάλεια στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων», ενώ δήθεν «η Οδηγία ξεκάθαρα δηλώνει ότι πρέπει να υπάρχουν διαφανείς και προβλέψιμοι όροι στην αγορά εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση»!

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Α. Πουλάς, είπε ότι «η επίκληση της ανάγκης ενσωμάτωσης στην ελληνική έννομη τάξη της ευρωπαϊκής Οδηγίας, αν μη τι άλλο, είναι παραπλανητική. Η Οδηγία της ΕΕ στοχεύει στην προστασία των εργαζομένων...», αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά τον βρώμικο ρόλο του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των εργαζομένων. Και συνέχισε: «Φέρνετε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι απόλυτα αναντίστοιχο με τον τίτλο. Επικαλείστε την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1152 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ στην πραγματικότητα εισάγετε ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία».

Οι «Σπαρτιάτες» είπαν χαρακτηριστικά ότι «ο κάθε εργοδότης παίρνει κάποιον "μαύρα", διότι δεν μπορεί λόγω κόστους να τον δηλώσει επίσημα. Επομένως, λοιπόν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι εργοδότες δεν θα προσλάβουν έξτρα προσωπικό. `Η θα πουν στον εργαζόμενο "συνέχισε να δουλεύεις «μαύρα»" ή "σήκω και φύγε"». Και έσπευσαν να υπερασπιστούν τη σημερινή εργασιακή ζούγκλα λέγοντας: «Διαθέτουμε ήδη επαρκώς θεσμοθετημένες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας, όπως οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και οι συμβάσεις εκ περιτροπής», συνεπώς δεν κρίνεται απαραίτητη η θεσμοθέτηση αυτών των νέων μορφών συμβάσεων.

Η «Νίκη», επίσης με δήθεν φιλεργατική ευαισθησία, ζήτησε διορθώσεις για να ειδοποιείται ο εργαζόμενος από τον εργοδότη για εργασία τουλάχιστον 2 - 3 μέρες πριν... Κατά τ' άλλα η αγορήτρια του συγκεκριμένου μορφώματος έσπευσε να δηλώσει ότι αυτό «δεν κοιτάζει ούτε δεξιά ούτε αριστερά, κοιτάζει μπροστά, έχοντας εφόδιο την ιστορία και τον πολιτισμό μας».

Από την Πλεύση Ελευθερίας σημειώθηκε ότι το νομοσχέδιο είναι «τοξικό και κοινωνικά ταξικό» και «ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, βλέπει τις εργασιακές σχέσεις πρωτίστως από την οπτική του εργοδότη και όχι του εργαζόμενου», ότι έπρεπε να υπήρχε περισσότερη διαβούλευση ώστε να περιβάλλεται από τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και κοινωνική αποδοχή. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι «δεν είναι καθόλου συνεπείς ευρωπαϊστές».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, με τον γνωστό παραληρηματικό τρόπο, ζήτησε να μην υπάρχει υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων κυρίως γιατί «οδηγεί σε αυτό που έπαθε το Βυζάντιο» και κατέληξε: «Η μόνη λύση είναι οι ηγεσίες, οι ηγεσίες που ψάχνουν στην Ελλάδα οι Ελληνες πολίτες για να ακουμπήσουν επάνω. Μια ηγεσία στιβαρή, μια ηγεσία ελληνική, μια ηγεσία όχι εθελόδουλη, μια ηγεσία πατριωτική και ελληνική».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο εισηγητής της ΝΔ, Νεοκλής Κρητικός, στην τοποθέτησή του, με επιμονή και ψευδείς ισχυρισμούς επιχείρησε να δικαιώσει την επιβολή της 6μηνης δοκιμαστικής περιόδου, μέσω της οποίας ο εργαζόμενος στερείται το δικαίωμα στην αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης νωρίτερα από τη χρονική διάρκεια της σύμβασης ορισμένου χρόνου που ίσχυε μέχρι σήμερα και κυρίως ανοίγει ο δρόμος για να αρθεί η προστασία από την απόλυση που ίσχυε σε ορισμένες ομάδες εργαζομένων, όπως οι εργαζόμενες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, οι νέες μητέρες και οι συνδικαλιστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ