Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ
Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για την περιοχή και τους λαούς της

Οι συμφωνίες αυτές ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου, κατήγγειλε ο Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας πως θα έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη χώρα μας, την περιοχή και τους λαούς της που βρίσκονται στο κέντρο ισχυρών ανταγωνισμών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Στην τοποθέτησή του ανέδειξε την υποκρισία των αστικών πολιτικών κομμάτων, σημειώνοντας πως κινούνται στην κατεύθυνση που προστάζουν τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου, ενώ κατέρριψε τα περί ανυπαρξίας «εθνικής στρατηγικής» που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που πρωταγωνίστησε στις αμερικανικές σχέσεις, που κάλεσε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Δείχνοντας τη διαχρονική συνέπεια των αστικών κομμάτων στην κατεύθυνση των ιμπεριαλιστικών «διευθετήσεων» θύμισε τις συμφωνίες του Ελσίνκι και της Μαδρίτης, όπου αναγνωρίστηκαν για πρώτη φορά οι διεκδικήσεις, οι γκρίζες ζώνες και τα «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο, συμφωνίες που δεν αμφισβητήθηκαν από καμία μετέπειτα κυβέρνηση. Οπως επεσήμανε, «δύο πολιτικές υπάρχουν εδώ μέσα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και όσοι συντάσσονται γενικά με το ευρωατλαντικό τόξο και η άλλη είναι η δική μας, η οποία συντάσσεται με τα λαϊκά συμφέροντα».

«Το γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι θα είμαστε μόνοι και ο λαός θα υπερασπιστεί και την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας που θα την υπονομεύσουν όχι μόνο με πιθανές επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας αλλά και οι ίδιοι οι σύμμαχοι όπως το 1974 στην Κύπρο», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «τα έχουν βρει για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. Το λέμε χρόνια και θα επιβεβαιωθούμε για άλλη μια φορά. Σε αυτήν τη γραμμή κινούνται και οι δύο συμφωνίες, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ώστε να μπει στο χειρουργικό τραπέζι το Αιγαίο».

Απαντώντας στα εκβιαστικά διλήμματα που τίθενται στο λαό περί αστάθειας υπογράμμισε: «Μιλάτε όλοι σας για αστάθεια, αλλά ποιος την προκαλεί; Ποιος διέλυσε τη Λιβύη; Ποιος δημιούργησε την ίδια κατάσταση στη Συρία; Ποιος στο Ιράκ; Οι σύμμαχοί σας είναι, σε αυτούς που υποτίθεται ότι εμπιστεύεστε πως θα υπερασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας (...) Ολες οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια σε αυτήν τη σφαγή συμμετείχαν και πολιτικά εγκρίνοντας τις επεμβάσεις και οικονομικά και στρατιωτικά όπου ζητήθηκε (...) Ολη αυτή η πολιτική ταύτισης με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και άλλες "περιστερές" της ειρήνης αποθάρρυνε την τουρκική επιθετικότητα ή συνέβη το ακριβώς αντίθετο; Η τουρκική αστική τάξη όχι μόνο δεν αποθαρρύνθηκε αλλά κλιμάκωσε την επιθετικότητα, αναβάθμισε τις διεκδικήσεις».

«Οι λαοί να παλέψουν κόντρα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τις κυβερνήσεις που τις στηρίζουν, να χτίσουν δικές τους συμμαχίες», κατέληξε ο Θ. Παφίλης.

Γ. ΜΑΡΙΝΟΣ
Ο λαός να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και τα σχέδια που φέρουν τη σφραγίδα της αστικής τάξης

Eurokinissi

«Οι πυλώνες της λεγόμενης εθνικής στρατηγικής είναι τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων, η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Και αυτό το έχετε αποδεχτεί όλοι. Συνεπώς, η συζήτηση περί εθνικής στρατηγικής και ομοψυχίας αποσκοπεί να θολώσει τα νερά, να κάνει το λαό συνένοχο και να τον αφοπλίσει», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, χαλώντας τη σούπα της «συναίνεσης» και της «εθνικής ομοψυχίας» που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν από κοινού κυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, επιδιώκοντας να στοιχίσουν το λαό πίσω από τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Οπως τόνισε, οι δυνάμεις του ευρωατλαντισμού, που ευθύνονται για δεκάδες πολέμους και επεμβάσεις, δεν είναι δυνάμεις ειρήνης και σταθερότητας, όπως τις παρουσιάζουν όλα τα αστικά κόμματα, αλλά αποδεδειγμένα αντίπαλοι των λαών, γι' αυτό «η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία δεν πρέπει να δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στις αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα που η πολιτική τους φέρει τη σφραγίδα των συμφερόντων της ελληνικής πλουτοκρατίας και εμπλέκει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αυτή είναι η ουσία που επιχειρείται να σκεπαστεί μέσα από τον ψευτοκαβγά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ αν υπάρχει ή όχι εθνική στρατηγική».

«Οι σύμμαχοί σας είναι με τα δικά τους συμφέροντα, τις γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις, και με αυτό το κριτήριο κάνουν τις επιλογές τους», τόνισε. Αλλωστε, επισήμανε, τα γεγονότα μαρτυρούν πως η τουρκική επιθετικότητα εκδηλώνεται με την στήριξη των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι ΝΑΤΟ δεν είναι ο γγ Στόλτενμπεργκ αλλά οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία στο όνομα της οποίας πίνουν όλοι νερό. «Αυτοί χαράζουν τις κατευθυντήριες γραμμές και έχουν την ευθύνη για τις μεγάλες τραγωδίες, και μεταξύ αυτών την κυπριακή τραγωδία και τη διατήρηση της τουρκικής κατοχής για 46 χρόνια στο νησί. Αυτοί είναι οι σύμμαχοί σας», τόνισε και συνέχισε:

«Σήμερα διαμαρτύρεστε για την επικίνδυνη επιθετικότητα της Τουρκίας. Ομως αύριο ο κ. Μητσοτάκης, όπως πριν ο κ. Τσίπρας, θα καθίσει στο ίδιο ΝΑΤΟικό τραπέζι με τον κ. Ερντογάν για να πάρουν από κοινού αποφάσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κατά των λαών. Το ίδιο θα γίνει και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας. Και ο λαός μας καλείται να βγάλει συμπεράσματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε, έρχονται οι δύο συμφωνίες, οι οποίες όπως αποδεικνύεται από το περιεχόμενό τους - το οποίο και παρουσίασε αναλυτικά - πατάνε στη γενικότερη διευθέτηση που προωθείται στην περιοχή από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, «που μέρος της είναι η συνεκμετάλλευση θαλάσσιων ζωνών της Ανατ. Μεσογείου και του Αιγαίου και η διχοτόμηση της Κύπρου, στο πλαίσιο ενός μεγάλου συμβιβασμού των αστικών τάξεων. Και τα περί συζήτησης ουσιαστικού διαλόγου είναι για το θεαθήναι». Πρόσθεσε δε ότι «συνεκμετάλλευση, με ή χωρίς προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης, σημαίνει συνέχιση του φαύλου κύκλου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όξυνση των εντάσεων στην περιοχή».

Ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε και στο θέμα της επέκτασης της Αιγιαλίτιδας Ζώνης, τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ υποστηρίζει πως η Ελλάδα, όπως και τα άλλα κράτη, έχει δικαίωμα σε αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια. Ομως υπάρχουν προβλήματα:

Το ένα αφορά τη μερική επέκταση και την εξαίρεση του Αιγαίου. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ειδική περίπτωση και να αξιοποιηθεί στο γενικότερο παζάρι. Το δεύτερο είναι ότι η επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ν.μ. είναι μπλεγμένη στο κουβάρι των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών και δεν μπορεί να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα.

Με δυο λόγια, με ή χωρίς επέκταση στα 12 ν.μ., η κυβέρνηση, όπως και κάθε αστική κυβέρνηση, θα συνεχίσει την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τις κινήσεις των αστικών τάξεων και την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Κατέληξε τονίζοντας πως «η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την Αιγιαλίτιδα Ζώνη, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ υπέρ του λαού μας, συνδέεται με την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των γειτονικών κρατών και λαών, την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Για αυτούς τους στόχους παλεύει το ΚΚΕ».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΟΖ ΜΕ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ

Ψηφίστηκαν χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής οι απαράδεκτες συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ με εκείνες της Ιταλίας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, οι οποίες ανοίγουν παραπέρα το δρόμο για τις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε ολόκληρη την περιοχή και προετοιμάζουν το έδαφος για διευθετήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο και υπέρ της συμφωνίας με την Ιταλία. Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε και τις δύο. Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 τις καταψήφισαν, προβάλλοντας επιμέρους παρατηρήσεις χωρίς να αμφισβητούν τη στρατηγική των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και του κεφαλαίου.

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης άλλωστε, πέρα από ενστάσεις και διαφορές, έγινε ξεκάθαρη η προθυμία της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων για χάραξη κοινής «εθνικής στρατηγικής» για την ικανοποίηση των συμφερόντων της αστικής τάξης, που θέλει τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διεκδικώντας αναβαθμισμένη θέση στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής «σταθερότητας» στην περιοχή.

Ηταν χαρακτηριστική η αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, «να εκλάβετε την τοποθέτησή μου ως εποικοδομητική στάση εθνικής ευθύνης», αφού προηγουμένως είχαν επιδοθεί σε έναν ακόμα γύρο αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης.

Παρ' όλα αυτά, σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και αφού είχε δηλώσει «παρών» στα ευρωατλαντικά σχέδια σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία όσον αφορά το άρθρο 1 της συμφωνίας με την Αίγυπτο, η οποία θα γίνει σήμερα το μεσημέρι.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν και κατήγγειλαν τις συμφωνίες, ανέδειξαν το περιεχόμενό τους, αποκάλυψαν στο λαό τους πραγματικούς σχεδιασμούς και τους οδυνηρούς συμβιβασμούς που προετοιμάζει η κυβέρνηση από κοινού με τα άλλα αστικά κόμματα, που είναι αγκιστρωμένα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 29 - 30/8.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συμφωνίες που ανοίγουν τους δρόμους της αβύσσου ενταγμένες στις επικίνδυνες επιδιώξεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Eurokinissi

«Οι σημερινές συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, τις οποίες κυρώνει απόψε η κυβέρνησή σας, ανοίγουν τους δρόμους της αβύσσου, όντας ενταγμένες στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε ολόκληρη την περιοχή. Μέρος αυτών των επιδιώξεων είναι και η συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών της Ανατ. Μεσογείου, του Αιγαίου και η επιβολή διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό».

Τα παραπάνω σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή για τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Οπως είπε, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας που επισκέφτηκε την Τρίτη την Αθήνα ήταν απλά ο αγγελιαφόρος κακών μαντάτων, αφού δεν κόμισε τίποτε άλλο παρά προτάσεις οδυνηρού συμβιβασμού για συνεκμετάλλευση. «Οταν μιλάμε για συνεκμετάλλευση και συμβιβασμό, μιλάμε για συνεκμετάλλευση ανάμεσα σε ενεργειακούς κολοσσούς, που δρουν την ίδια ώρα και ανταγωνιστικά μεταξύ τους, πράγμα που καμιά σχέση δεν έχει με πραγματικά συμφέροντα γειτονικών λαών. Δυστυχώς, αυτήν την υπόθεση ακριβώς προετοιμάζουν οι επιμέρους συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο - με απαράδεκτους συμβιβασμούς», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τα περί «ιστορικών συμφωνιών», ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «στόχο έχουν να κρύψουν πως αυτές οι συμφωνίες δεν υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα» αφού «ποτέ και πουθενά, στο σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο, συμφωνίες ανάμεσα σε κυβερνήσεις, δηλαδή ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών, δεν υπηρετούσαν τα λαϊκά συμφέροντα γιατί πουθενά στον κόσμο δεν ταυτίζονται τα συμφέροντα των λαών με τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους. Και οπωσδήποτε ο στόχος για γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής άρχουσας τάξης, δηλαδή, ουσιαστικά της αναβάθμισης των δικών της και μόνο συμφερόντων, σε μια περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο ιμπεριαλιστικό παζάρι, σε καμιά περίπτωση δεν ταυτίζεται με την αναβάθμιση της ζωής, της ειρήνης και της φιλίας των λαών».

«Το αντίθετο», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και υπογράμμισε: «Σήμερα, η θέση η οποία μπορεί να εκφράσει τα λαϊκά συμφέροντα είναι η θέση για καμιά αλλαγή συνόρων, καμιά αλλαγή των διεθνών Συνθηκών, καμιά συμμετοχή σε παζάρια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, της Ανατ. Μεσογείου.

Γιατί τα σύνορα αλλάζουν μόνο με πολέμους, επεμβάσεις που πληρώνουν τελικά με τη ζωή τους οι εργαζόμενοι, οι λαοί (...) Ποιος μπορεί λοιπόν να εγγυηθεί τα σύνορα της χώρας μας, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την εδαφική της ακεραιότητα; Αυτοί που έχουν εφαρμόσει και συνεχίζουν τη λογική του "διαίρει και βασίλευε" σε όλο τον κόσμο; Αυτοί που δεν αναγνωρίζουν σύνορα ανάμεσα στα κράτη - μέλη τους, όπως το ΝΑΤΟ, που θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο; Και που ο γγ του ΝΑΤΟ δηλώνει ότι οι διαφορές με την Τουρκία πρέπει να λυθούν "in a spirit of allied solidarity"; (πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης)» .

Η ελληνική επικράτεια είναι ενιαία κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Οταν αναφερόμαστε στις ΑΟΖ, αναφερόμαστε σε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Τα νησιά, με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, έχουν το ίδιο δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως και η ηπειρωτική χώρα. Οποιος καλοθελητής αμφισβητεί αυτήν τη βασική θέση, ρίχνει νερό στο μύλο της επιθετικότητας της αστικής τάξης της Τουρκίας, της αμφισβήτησης των συνόρων - με ό,τι βέβαια συνεπάγεται αυτό.

Γιατί η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτό των ελληνικών νησιών. Τι κάνει; Εστιάζει ιδιαίτερα στο Καστελόριζο, που μαζί με τη Στρογγύλη και το σύμπλεγμα νησίδων και βραχονησίδων στην περιοχή αυτή, είναι το κλειδί για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο και την Κύπρο. Πολύ περισσότερο που η λεκάνη αυτή φαίνεται ότι έχει σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων».

Ενώ καταγράφοντας το πού βρίσκονται οι υποχωρήσεις στις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Ιταλία και πολύ περισσότερο με την Αίγυπτο, σημείωσε:

«Καταρχάς η επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης σε ένα τμήμα της επικράτειας και όχι στο σύνολό της μπορεί να ερμηνευτεί, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, ως αποδοχή από την ελληνική πλευρά της ύπαρξης "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο. Μάλιστα, η συμφωνία που υπογράψατε με την Ιταλία εκτός των άλλων έχει δημιουργήσει το εξής δεδομένο:

Η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει στη διατήρηση των δικαιωμάτων του ιταλικού αλιευτικού στόλου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των 6 και των 12 ναυτικών μιλίων, όπως αυτά ίσχυαν όταν η συγκεκριμένη περιοχή τελούσε υπό το καθεστώς της ανοικτής θάλασσας, πριν τη συμφωνία.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι η ελληνική πλευρά έχει αποδεχτεί την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων - σίγουρα ως προς τα δικαιώματα στην αλιεία - για το τμήμα που προστέθηκε στην ελληνική Αιγιαλίτιδα Ζώνη.

Ακούμε βέβαια όλα τα επιχειρήματα που έχουν επιστρατευτεί για να πείσουν ότι η συμφωνία είναι προς όφελος της χώρας. "Δίκαιη για όλους", είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Από πού κι ως πού είναι δίκαιη μια μερική οριοθέτηση; Να αφήνεις έξω το Καστελόριζο και τη μισή Ρόδο, μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας, που είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης, όπως φαίνεται άλλωστε από τις απανωτές NAVTEX, τις στρατιωτικές ασκήσεις αλλά και τις κινήσεις των ερευνητικών πλοίων;

Η ελληνική επικράτεια είναι ενιαία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται κι ας αφήσουν αυτά που ξέρουν, όσοι τώρα ανακάλυψαν πως το Καστελόριζο είναι κοντά στην Τουρκία, δηλαδή μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα. Εχουν πάρει μάλιστα και τη μεζούρα για να μετρήσουν πόσο απέχει από την Αττική, από την Πελοπόννησο. Το Καστελόριζο είναι μέρος του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου και τμήμα της ελληνικής επικράτειας και δικαιούται (όπως όλα τα νησιά με οικονομική ζωή) θαλάσσιες ζώνες, δικαιούται πλήρη επήρεια, όπως οι ηπειρωτικές ακτές, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ας αφήσουν λοιπόν κατά μέρος τις μεζούρες ορισμένοι, που φτάνουν μέχρι και σε εξυπνακισμούς, γιατί το μόνο που κάνουν είναι να αμφισβητούν τις Διεθνείς Συνθήκες που καθόρισαν τα σύνορα...».

Με ή χωρίς επέκταση στα 12 ν.μ. υπηρετείτε συμφέροντα επικίνδυνα για τους λαούς

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στην επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια για το Ιόνιο, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τόνισε: «Η Ελλάδα, όπως και τα άλλα κράτη, έχει δικαίωμα σε Αιγιαλίτιδα Ζώνη έως τα 12 ν.μ. και στον καθορισμό της στη βάση της Μέσης Απόστασης, της Μέσης Γραμμής, όπου αυτό χρειάζεται. Κι αυτό ανεξάρτητα από το χρόνο άσκησης του δικαιώματος.

Ομως, ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ν.μ., που με στόμφο ανακοινώθηκε σήμερα για το Ιόνιο, δεν μπορεί από μόνη της να λειτουργήσει υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Γιατί, ενδεχομένως, μπορεί και να αποτελέσει λόγο όξυνσης των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων, κρατών και κυβερνήσεων, είναι μέρος των ενδιαφερόντων και σχεδιασμών των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών σας. Μπορεί να πυροδοτήσει νέες εντάσεις και απειλές ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ο λαός μας δεν μπορεί να σας έχει εμπιστοσύνη, αφού και με και χωρίς επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ν.μ. θα συνεχίζετε να υπηρετείτε τα συμφέροντα των μονοπωλίων, να υπηρετείτε τα παζάρια των αστικών τάξεων, την εμπλοκή της χώρας μας σε επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή και τους διάφορους ανταγωνισμούς τους που βάζουν το λαό μας μπροστά σε μεγάλους κινδύνους.

Η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την Αιγιαλίτιδα Ζώνη, την οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, συνδέεται με την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των γειτονικών κρατών και λαών, την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου με κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, τη λύτρωση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Κι αυτά, και εσείς της κυβέρνησης και εσείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων αστικών κομμάτων, δεν μπορείτε να τα εγγυηθείτε. Είστε φανατικοί πολέμιοι όλων αυτών των αναγκαίων βημάτων που ανοίγουν πραγματικά ελπιδοφόρους δρόμους για το καλό του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, της ειρήνης και ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Οι λαοί να απορρίψουν τα εκβιαστικά διλήμματα

Καταλήγοντας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε ότι οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο στην πραγματικότητα είναι μελετημένοι αλλά επικίνδυνοι συμβιβασμοί σκοπιμότητας, που εντάσσονται στον γενικότερο σχεδιασμό για τον μεγαλύτερο ακόμα συμβιβασμό που θα ακολουθήσει με την Τουρκία.

Σημείωσε: «Την ώρα που η Τουρκία μιλά για μηδενική επήρεια, εσείς προωθείτε στην πράξη, με αυτές τις συμφωνίες, τη μειωμένη, ακόμα και τη μηδενική επήρεια σε ορισμένα νησιά! Το επιχείρημα που επιστρατεύετε, ότι δήθεν θα αποφύγουμε τον πόλεμο εάν προχωρήσουμε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό με την Τουρκία, δηλαδή τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και των "οικοπέδων" της Κύπρου, είναι ψεύτικο και επικίνδυνο (...) Γιατί εδώ, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου, μια περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου, ανταγωνίζονται ισχυρά κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ρωσία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Κίνα, για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον πλούτο αυτής της περιοχής (...) Και αυτοί οι ανταγωνισμοί οδηγούν σε πολεμικές συγκρούσεις, όπως με τραγικό τρόπο έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν (...)

Ο λαός μας πρέπει να απορρίψει όλα τα εκβιαστικά διλήμματα, να μη δεχτεί καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα. Και να σκεφτεί: Πως και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, όπως και σε άλλες χώρες, πρέπει οι λαοί να βαδίσουμε ένα δρόμο στον οποίο θα κάνουμε κουμάντο εμείς οι ίδιοι (...) Το δρόμο εκείνο που θα μας οδηγήσει στο να πάρουν την εξουσία οι ίδιοι οι εργάτες, οι εργαζόμενοι της κάθε χώρας. Μόνο σε αυτόν τον δρόμο οι λαοί θα έβρισκαν τον τρόπο να λύσουν και τις όποιες διαφορές παρουσιάζονταν (...)

Για όλους αυτούς τους λόγους η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με αίσθημα ευθύνης, θα ψηφίσει ΟΧΙ και στις δύο αυτές συμφωνίες».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΟΖ ΜΕ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Καβγάς για την ... κληρονομιά

Μπλέξανε τις γραμμές τους, χτες στη Βουλή, ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Αλ. Τσίπρας. Στην προσπάθειά του ο καθένας να φανεί πιο συνεπής από τον άλλον στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ευρωατλαντικών «διευθετήσεων» στην περιοχή, έφτασαν να τσακώνονται για την κληρονομιά του «εθνάρχη Βενιζέλου». Ο μεν Τσίπρας εξέφρασε το θαυμασμό του για τη «διορατικότητα» του αστού πολιτικού. Πράγματι, η λυσσαλέα επίθεση στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, με αποκορύφωμα τη μετατροπή του κομμουνισμού σε ιδιώνυμο αδίκημα, επιβεβαιώνει τη διορατικότητα του Βενιζέλου για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. «Διορατικός» για την τάξη του ήταν και όταν οραματιζόταν τη «Μεγάλη Ιδέα», που οδήγησε το λαό σε ανείπωτες περιπέτειες και τραγωδίες. Από την άλλη, ο Κυρ. Μητσοτάκης θύμισε στον Τσίπρα τον «εθνικό διχασμό», που, όπως είπε, έγινε με ευθύνη και του Βενιζέλου.

Τι έμεινε όμως εντελώς έξω απ' αυτήν την ανάλαφρη συζήτηση; Οτι και στην περίπτωση της Μικρασιατικής Εκστρατείας, και στο λεγόμενο «εθνικό διχασμό», το επίδικο ήταν η θέση και η στάση της ελληνικής αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς την περίοδο πριν και μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα «οράματα» της αστικής τάξης υπηρετούσε ο Βενιζέλος όταν αναλάμβανε ρόλο «εμπροσθοφυλακής» στα σχέδια των συμμάχων - νικητών του Α' Παγκόσμιου Πολέμου και εξεστράτευσε στη Μικρά Ασία, για να ακολουθήσει τρία χρόνια μετά η καταστροφή. Αλλά και πιο πριν, στον λεγόμενο «εθνικό διχασμό», το διακύβευμα δεν ήταν τα συμφέροντα του λαού, αλλά το σε ποιο στρατόπεδο θα βρεθεί η χώρα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, θέμα για το οποίο υπήρχε έντονη αντιπαράθεση στο εσωτερικό της αστικής τάξης, με τον έναν πόλο να συσπειρώνεται γύρω από τον Βενιζέλο και τον άλλον γύρω από τον βασιλιά.

Τι άλλο δείχνουν όλα αυτά πέρα από τους κινδύνους που παραμονεύουν για το λαό από τη μετατροπή της χώρας σε «μεντεσέ» ιμπεριαλιστικών σχεδίων, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης; Αλλά και ότι οι «καβγάδες» των αστικών κομμάτων και παρατάξεων γίνονται για το πώς καλύτερα θα υπηρετηθούν οι «εθνικοί» στόχοι και τα συμφέροντα της αστικής τάξης, και γι' αυτό είναι ξένοι και εχθρικοί στο λαό, τον οποίο δεν διστάζουν να τον ρίξουν στην άβυσσο των ανταγωνισμών;

Τηρουμένων των αναλογιών, οποιαδήποτε ομοιότητα με το σήμερα δεν είναι καθόλου συμπτωματική. Γι' αυτό δεν προκαλεί εντύπωση ο ανταγωνισμός ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα για την «κληρονομιά» του Βενιζέλου... Αλλωστε και οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις ΑΟΖ, ενταγμένες και οι δύο στο παζάρι για τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» που προωθούνται με ευρωατλαντική σφραγίδα στην περιοχή, τη νέα «μεγάλη ιδέα» για την αναβάθμιση της αστικής τάξης και των συμφερόντων της υπηρετούν.


Δ.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Η «ΝΑΤΟική συνοχή» δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας

Δίνοντας απάντηση στα περί «ιστορικών συμφωνιών», ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης ανέφερε ότι όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας «σύσσωμο τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό» για να αποπροσανατολίσει, δεν μπορεί να κρύψει ότι οι συμφωνίες είναι ενταγμένες στις ραγδαίες διεργασίες και διευθετήσεις για την υλοποίηση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο υπό υψηλή ΝΑΤΟική εποπτεία.

Θύμισε την πρόσφατη τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για ενεργειακά θέματα, Φρ. Φάνον, ο οποίος είπε για την περιοχή αυτή ότι πρέπει να είναι ανοιχτή σε μπίζνες και ζήτησε «να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες, που μπορεί να εμποδίσουν τα επενδυτικά σχέδια». Αυτή η θέση αποκαλύπτει ακριβώς, σημείωσε ο Ν. Παπαναστάσης, ότι «κυρίαρχο είναι το κέρδος των μονοπωλίων και όχι το Διεθνές Δίκαιο ή η διεθνής νομιμότητα, που η κυβέρνηση συνεχώς επικαλείται».

Οσο για τις εκκλήσεις για «εθνική ομοψυχία», που περίσσεψαν στη συζήτηση στη Βουλή, ο Ν. Παπαναστάσης επισήμανε ότι «ο λαός γνωρίζει να αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο της έννοιας αυτών των λέξεων και πλέον δεν τσιμπάει», γιατί «εθνική ομοψυχία απαιτήσατε και όταν υπογράφατε την τελευταία κατάπτυστη ελληνοαμερικανική Συμφωνία που προετοίμασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ζητούσατε για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση», σφαγιάζοντας το λαό για να ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. «Την εθνική ομοψυχία δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπηρετούσαν οι πόζες των υπουργών του για αναμνηστικές φωτογραφίες με φασίστες χρυσαυγίτες, όταν τους περιέφεραν από ακριτικό σε ακριτικό νησί».

Χαρακτήρισε «ύπουλη και επικίνδυνη για το λαό» τις σχετικές επικλήσεις, αφού αποβλέπουν «ευθέως στην παραίτηση της εργατικής τάξης από τους αγώνες ενάντια στις επιλογές και την πολιτική σας». Ο Ν. Παπαναστάσης υπενθύμισε ακόμα τα όσα ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ, που έκανε λόγο για επίλυση των Ελληνοτουρκικών «σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης». Δηλαδή, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, επιβεβαιώθηκε «απροκάλυπτα ότι ο στόχος της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα είναι το στοιχείο που δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας και λυσσαλέα συσκοτίζετε».

ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Συμφωνίες που στρώνουν το έδαφος παζαριών και «γκριζαρίσματος»

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα έκανε ειδική αναφορά στη μηδενική ή μειωμένη επήρεια που προβλέπουν οι συμφωνίες σε βάρος νησιών του Ιονίου και του Αιγαίου. Οπως ανέφερε, οι κυβερνητικές μεγαλοστομίες δεν μπορούν να κρύψουν ότι πίσω από τις συμφωνίες αυτές κρύβονται μελετημένοι συμβιβασμοί, ενταγμένοι στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι οποίοι «υπηρετούν τον κεντρικότερο συμβιβασμό, που είναι αυτός με την Τουρκία, και ένα από τα συστατικά του στοιχεία, που θα ευνοήσει τη λογική της συνεκμετάλλευσης, είναι η μηδενική ή μειωμένη επήρεια σε ορισμένα νησιά, κατά τις πάγιες τουρκικές επιδιώξεις, σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 121 της Διεθνούς Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας».

Επισήμανε ότι «σε αυτήν την παραδοχή οδηγεί και η πρόβλεψη για μειωμένη επήρεια στις Στροφάδες και στα διαπόντια νησιά, μάλιστα, σε μια περιοχή καθοριστική για την αντίστοιχη οριοθέτηση με την Αλβανία, όπως βέβαια προβλέπεται και στη συμφωνία με την Αίγυπτο». Οπως εξήγησε, η συμφωνία αυτή στρώνει το έδαφος για τη μετατροπή της περιοχής σε πεδίο γενικότερου παζαριού και «γκριζαρίσματος».

Η Μ. Κομνηνάκα χαρακτήρισε «ακόμα πιο επικίνδυνο ότι διάφοροι καλοθελητές δικαιολογούν μια τέτοια εξαίρεση λόγω της μικρής απόστασης του Καστελόριζου από την Τουρκία», τονίζοντας: «Αλήθεια, πού σταματάει το μέτρημα της απόστασης που επιτρέπει τέτοιου είδους εξαιρέσεις; Μπορεί η γεωγραφική θέση του νησιού να δικαιολογήσει μειωμένα δικαιώματα σε σχέση με την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια; Εχετε αναλογιστεί τι απόσταση έχουν από τις τουρκικές ακτές η Σάμος, η Χίος, η Λέσβος;».

Μια τέτοια συζήτηση, συνέχισε, «βάζει στο στόχαστρο συνολικά τα ζητήματα των συνόρων, δυναμιτίζοντας τις διεθνείς Συνθήκες που τα καθόρισαν», και βάζει στο κάδρο και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Η βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε το λαό «να μην εναποθέτει τις προσδοκίες του στα παζάρια των αστικών τάξεων, και μάλιστα όταν αυτά βρίσκονται στο έδαφος των γενικότερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ποιοι όμιλοι θα επικρατήσουν στη μοιρασιά», γιατί «αποτελούν τη μαγιά για τον νέο γύρο παζαριών και αντιθέσεων και τελικά δημιουργούν το έδαφος για νέες συγκρούσεις». Εγγύηση για τη μη αλλαγή συνόρων, κατέληξε, μπορεί να αποτελέσει η συλλογική πάλη για την απεμπλοκή της χώρας από τα επικίνδυνα σχέδια στην περιοχή, για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που τροφοδοτούν τους ανταγωνισμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Στοιχισμένοι με τις ιμπεριαλιστικές «διευθετήσεις» οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων

Περίσσεψαν οι πατριωτικές κορόνες και οι εκκλήσεις για «εθνική ομοψυχία» υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και από τους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων, οι οποίοι κατέθεσαν τις δικές τους ...«εποικοδομητικές προτάσεις».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δικαιολογώντας την υπερψήφιση των δύο συμφωνιών από το κόμμα της, ανέφερε ότι «το ΚΙΝΑΛ τούτη την ώρα βάζει πλάτη για τον τόπο, γιατί αυτό σημαίνει για μας πατριωτισμός και είναι κομμάτι, στοιχείο της δικής μας ταυτότητας». Συνεχίζοντας να ταυτίζει τον πατριωτισμό με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τις ευρωατλαντικές διευθετήσεις, σημείωσε ότι η «υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» είναι συστατικό στοιχείο του ΠΑΣΟΚ και ότι το έχει δείξει με τη «μάχη που δώσαμε σε κρίσιμες στιγμές για να κρατήσουμε τη χώρα μέσα στην ΕΕ»... και με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ...

Χρέωσε με τη σειρά της στην κυβέρνηση έλλειψη εθνικής στρατηγικής, λέγοντας ότι «ακολουθείτε, δεν προηγείστε», κι αυτό γιατί, όπως είπε, με ευθύνη της κυβέρνησης οι ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ «δεν έχουν κατανοήσει» ότι η Τουρκία έχει επιλέξει «διαφορετική στρατηγική από τον ευρωπαϊκό δρόμο». Συνεχίζοντας, όπως και οι άλλοι αρχηγοί των αστικών κομμάτων, να παρουσιάζει τα κοράκια του θανάτου ως σωτήρες της χώρας, προέτρεψε την κυβέρνηση έστω και τώρα «να ενεργοποιήσει την ΕΕ, που δεν πρέπει να επιτρέψει τη συνέχιση αυτής της πολιτικής της Τουρκίας, με κυρώσεις και από το ΝΑΤΟ, που πρέπει να σταματήσει να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει».

Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, αθωώνοντας με τη σειρά του τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, απέδωσε τις συμφωνίες σε ...«λάθη της κυβέρνησης», ενώ βρήκε την ευκαιρία να επιδοθεί σε διάφορες εθνικιστικές κορόνες, λέγοντας ότι «η Ελλάς χρειάζεται μια νέα μεγάλη ιδέα», νεκρανασταίνοντας ακόμα και τον δικτάτορα στρατηγό Κονδύλη. Εγκάλεσε δε την κυβέρνηση ότι ...έχει δώσει βάσεις μόνο στις ΗΠΑ, αντί να δώσει και στη Γαλλία, «που είναι πράγματι σύμμαχός μας», προτείνοντας μάλιστα στην κυβέρνηση να πάρει τώρα οπλικά συστήματα από τη Γαλλία. Συνεχίζοντας να δείχνει ότι τα όσα λέει προέρχονται από τα κιτάπια του κεφαλαίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μπλοκάρισε το 2019 τη συμμετοχή επιχειρηματικών ομίλων σε έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, που έτσι θα αποτρέπονταν οι σημερινές εξελίξεις, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να συγκροτήσει Συμβούλιο Εθνικής Αμυνας, κ.λπ.

Τέλος, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, σημείωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει γιατί από θέση αρχής είναι ...κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων και πετρελαίων. Από την άλλη, πρότεινε πολυμερή διάσκεψη των χωρών της Ανατ. Μεσογείου με μοναδικά θέματα τον καθορισμό των υφαλοκρηπίδων και των ΑΟΖ, με στόχο η Μεσόγειος να γίνει «θάλασσα κοινού δικτύου της πράσινης ανάπτυξης και των ΑΠΕ». Μάλιστα, ως ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων της «πράσινης ανάπτυξης», είπε ότι «πατριωτισμός είναι, αντί να πουλάτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, να εκπονήσουμε ένα σχέδιο δημιουργίας στην Αλεξανδρούπολη της πρώτης μεγάλης μονάδας υδρογόνου»... Μάλιστα εκθείασε τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, επειδή δείχνοντας ποια θα είναι η νέα τεχνολογική επανάσταση παρουσίασε «μανιφέστο για την πράσινη τεχνολογία» κ.ο.κ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΟΖ ΜΕ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» για τις επικίνδυνες «διευθετήσεις»

Eurokinissi

«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», ήταν το μήνυμα, όπως το έστειλε επί λέξει, στην Αγκυρα, μιλώντας χτες στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να συνεχιστούν οι «διευθετήσεις», στο πλαίσιο των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή και με γνώμονα τα συμφέροντα της αστικής τάξης που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο άλλωστε είναι ενταγμένες τόσο οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο που έφερε χτες προς ψήφιση η κυβέρνηση, όσο και οι ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός για επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης (χωρικά ύδατα), μόνο στο Ιόνιο και νότια της Πελοποννήσου, στα 12 ναυτικά μίλια.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κυρ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε πανηγυρικούς τόνους για τις συμφωνίες, ισχυριζόμενος πως αυτές αναγνωρίζουν «εθνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα σε όλα τα νησιά μας. Και διεμβολίζουν, τέλος, παράνομες ενέργειες στην περιοχή», επιχειρώντας δηλαδή να κρύψει τους απαράδεκτους συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων που αυτές περιέχουν, ως κομμάτι και του ιμπεριαλιστικού «παζαριού» που «τρέχει» με ευρωατλαντική «εποπτεία», εντός του οποίου φουσκώνει και η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Επέμεινε, επίσης, ότι «πάνω από όλα (...) οι δύο αυτές Συνθήκες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας σε έναν ρόλο που όχι απλά τον δικαιούται, αλλά οφείλει κιόλας να τον δικαιώνει καθημερινά. Το ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων αλλά και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο», σκιαγραφώντας δηλαδή και τις προσδοκίες «αναβάθμισης» της αστικής τάξης στην περιοχή, μέσα από τη συμμετοχή στα ευρωατλαντικά σχέδια και τις «διευθετήσεις».

Αναφερόμενος στη συμφωνία με Ιταλία ισχυρίστηκε ότι «υιοθετεί τη Μέση Γραμμή ως μέθοδο χάραξης των ζωνών, αναγνωρίζοντας υφαλοκρηπίδα στα νησιά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θάλασσες γύρω απ' αυτά». Πρόσθεσε ότι «έναντι της όποιας μειωμένης επήρειας ορισμένων μικρών νησιών αντιπαραβάλλονται μετακινήσεις της Μέσης Γραμμής υπέρ της Ελλάδας σε άλλα σημεία της οριοθέτησης», επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δέχτηκε μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό στον αντίστοιχο ελληνοτουρκικό «διάλογο».

Χαρακτήρισε, άλλωστε, τη συμφωνία με Ιταλία προπομπό γι' αυτήν με την Αίγυπτο, που επίσης αναγνωρίζει μειωμένη επήρεια, ακόμα και στην Κρήτη, ενώ δεν προβλέπει οριοθέτηση από το μέσο της Ρόδου και προς τα ανατολικά, έως το Καστελόριζο.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να υπερασπιστεί τη «μερική οριοθέτηση», που αφήνει ολοφάνερα «χώρο» για τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή ανατολικά από τον 28ο Μεσημβρινό, λέγοντας ότι «τα δύο μέρη δεσμεύονται ρητά να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση της οριοθετικής γραμμής», και ότι «η άμεση οριοθέτηση ήταν αναμφίβολα επείγουσα, καθώς στην περιοχή εξελίσσεται η παράνομη επιχείρηση της Τουρκίας να συναλλαγεί με δυνάμεις της Λιβύης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών». Επικαλέστηκε δε και τις αντίστοιχες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μερική οριοθέτηση. Σε κάθε περίπτωση, απέφυγε να επεκταθεί σε «λεπτομέρειες», όπως είπε, παραπέμποντας στους σχετικούς χάρτες.

Προετοίμασε, άλλωστε, για «παζάρι» με την Αγκυρα, λέγοντας ότι «η Αίγυπτος, στη διάρκεια των συζητήσεων και μετά από πολλές συζητήσεις (...) αναμόρφωσε την αρχική, άκαμπτη θέση της η συμφωνία να αφορά μόνον το χώρο μεταξύ 26ουκαι 28ουΜεσημβρινού. Δέχθηκε, δηλαδή, η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί με ευρύτερο, πια, αντικείμενο», που βάζει μέσα και την Αγκυρα.

Ανάφερε, ακόμα, παραπέμποντας στα σχέδια συνεκμετάλλευσης με τη «σφραγίδα» των επιχειρηματικών ομίλων, ότι το «πολιτικό και συμβολικό φορτίο των συμφωνιών» «επιτρέπει την αξιοποίηση κοινών πόρων. Μετατρέπει, με άλλα λόγια, τις θάλασσες που χωρίζουν τα κράτη σε πηγές ευημερίας που ενώνουν...».

Αλλωστε, εστιάζοντας στις αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης, έστειλε ξανά μήνυμα ότι «ο δρόμος της συνεννόησης για το ένα, ανοιχτό, εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία, αυτό της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ανοιχτός, μπορεί να ανοίξει και για την Αγκυρα. Υπό έναν όρο, όμως: Να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις». «Εξι λέξεις, λοιπόν, αρκούν: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», είπε χαρακτηριστικά, κατονομάζοντας ως ορίζοντα τη Χάγη. Στο ίδιο πνεύμα, κατέληξε λέγοντας ότι «είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε την "κοινή μας θάλασσα" ένα δημιουργικό επιταχυντή της Ιστορίας. Ας το τολμήσουμε».

Τέλος, παρουσίασε ως δείγμα ενός «νέου πατριωτισμού» το ότι η κυβέρνηση καταθέτει «άμεσα» νομοσχέδιο με το οποίο θα επεκτείνει την Αιγιαλίτιδα Ζώνη από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στην περιοχή του Ιονίου, των Ιονίων Νήσων μέχρι και το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, με εφαρμογή της Μέσης Γραμμής, εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών γειτονικών κρατών (Αλβανία) είναι μικρότερη από τα 24 μίλια. Οπως είπε, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, έχει ήδη ενημερώσει τους ομολόγους του των Ιταλίας και Αλβανίας, «και σύντομα θα επισκεφθεί τα Τίρανα, για να συζητήσει με την αλβανική κυβέρνηση την οριστική επίλυση της εκκρεμότητας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών».

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός - αποκαλύπτοντας την αντιλαϊκή «σκυταλοδρομία» που βρίσκεται σε εξέλιξη - καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «διγλωσσία» και στάση «περιορισμένης εθνικής ευθύνης» γιατί επιλέγει το «παρών» παρόλο που, όπως τόνισε, συμφωνεί με τα όσα κάνει η κυβέρνηση με αυτές τις δύο συμφωνίες. Υπενθύμισε δε ότι ανάλογη στάση κράτησε ο Αλ. Τσίπρας στην ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, την οποία επίσης προετοίμασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μετά δήλωσε «παρών».

«Το παρών είναι απών», σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα «να κάνει την υπέρβαση» και να ψηφίσει τις δύο συμφωνίες. «Πίσω από τις κορόνες δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «λέμε τα ίδια πράγματα».

Αναφερόμενος στις «διευθετήσεις» που βρίσκονται στο τραπέζι, ανέφερε πως η προσφυγή στη Χάγη «εκφράζει την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων», αν και, όπως είπε, αυτό μπορεί να «ερεθίζει» κάποιους που «είναι εθισμένοι σε πιο μαξιμαλιστικές θέσεις».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Συνυπογράφει» στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου

Στοιχισμένος «απ' την αρχή ως το τέλος» στα προτάγματα του εγχώριου κεφαλαίου και στην κατεύθυνση των επικίνδυνων «διευθετήσεων» που υποδεικνύουν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί για την ευρύτερη περιοχή, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, στην παρέμβασή του στη Βουλή, θέτοντας για μια ακόμα φορά τη συναίνεσή του στη διάθεση της κυβέρνησης και ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα υλοποιήσει εφόσον κληθεί τη συμφωνία με την Αίγυπτο, παρά τις επιμέρους ενστάσεις που αφορούν στο πόσα αυτή εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα για την εγχώρια αστική τάξη στο ιμπεριαλιστικό «παζάρι», ενστάσεις οι οποίες υπαγόρευσαν κατά τον ίδιο και το «παρών».

«Ξεπλένοντας» την ΕΕ που προωθώντας ολοφάνερα τους δικούς της σχεδιασμούς στην περιοχή ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα και σπρώχνει στην κατεύθυνση οδυνηρών για τη χώρα συμβιβασμών, ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν την αξιοποιεί για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και στήριξη των θέσεων της Ελλάδας, αλλά και για απουσία «εθνικής» στρατηγικής «με αρχή, μέση και τέλος», υποδεικνύοντας ως στοχεύσεις αυτής της στρατηγικής «την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία για την επίλυση της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη αν οι διερευνητικές αποτύχουν», όπως δηλαδή προβλέπει και η στρατηγική της κυβέρνησης.

Απαντώντας εξάλλου στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «απών» από τους «εθνικούς» στόχους της αστικής τάξης, «σήκωσε το γάντι», κάνοντας έναν απολογισμό των υπηρεσιών της κυβέρνησής του στο εγχώριο κεφάλαιο και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ευρύτερα, λέγοντας πως η Ελλάδα επί των ημερών τους «ήταν η Ελλάδα που μετά από 30 χρόνια εγκατέλειψε την πολιτική της ακινησίας», και η κυβέρνησή του προώθησε την αμερικανοΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, «έφτασε πιο κοντά από ποτέ στη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού» με βάση τα διχοτομικά σχέδια, «πρωταγωνίστησε στον ευρωτουρκικό διάλογο (...) που δέσμευσε για πρώτη φορά τη γείτονα να μειώσει δραστικά τις ροές», υπογράφοντας την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες, και «κίνησε το 2018 στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, που προώθησε πολυμερείς συνεργασίες στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, που συμφώνησε στον αγωγό "East Med" και κατοχύρωσε το σχήμα 3+1 με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ»!

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε την κυβέρνηση μεταξύ άλλων ότι «παρακολουθεί τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια να περνούν το ένα μετά το άλλο» και ότι προτείνει στην Τουρκία διάλογο «δίχως συγκεκριμένο σχέδιο για επάνοδο σε αυτόν».

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνοντας και την υποκρισία σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως «ξέρετε πολύ καλά ότι όχι μόνο στήριξα την ελληνοϊταλική συμφωνία, παρά τους σοβαρούς συμβιβασμούς στους οποίους βασίστηκε, όχι μόνο υποστήριξα δημόσια την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία με την Αίγυπτο για να διεμβολίσει την παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τον Λίβυο πρωθυπουργό. Αλλά ότι επιπλέον υπογράμμισα και ότι στηρίζω μια τμηματική συμφωνία, η οποία να επιτρέπει την οριοθέτηση στην περιοχή του συμπλέγματος Καστελορίζου σε μεταγενέστερο στάδιο. Σε συνομιλίες που να συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία». Κατόπιν όλων αυτών... επέκρινε τον αποκλεισμό απ' τη συμφωνία του Καστελόριζου και της μισής Ρόδου, εκτιμώντας ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο «μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα, εάν αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί με τον γνωστό στρεψόδικο τρόπο της».

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ - που όπως είπε «τίμησε τις εθνικές κόκκινες γραμμές» που άλλα κόμματα πριν απ' αυτόν είχαν χαράξει - δεν καταψηφίζει, όπως έκανε η ΝΔ με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν θα καταψηφίσουμε όμως διότι έχουμε πλήρη επίγνωση της σημασίας που θα έχει το να καταψηφίσουμε μια συμφωνία που ενδεχομένως πολύ σύντομα, έτσι όπως τα κάνετε, να κληθούμε εμείς να υλοποιήσουμε και να διαχειριστούμε, απέναντι στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά αποτυπώνοντας την αντιλαϊκή «σκυταλοδρομία» και ζητώντας ξανά σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών «για συνεννόηση για εθνική στρατηγική με σκοπό την επανεκκίνηση των διερευνητικών και την προσφυγή στη Χάγη». Ζήτησε δε από την κυβέρνηση «να μην εκλάβετε τη δική μου τοποθέτηση ως στάση σφοδρής κριτικής απέναντι στην κυβέρνησή σας, αλλά ως εποικοδομητική στάση εθνικής ευθύνης».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΟΖ ΜΕ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ