Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ολόκληρο το διάγγελμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσου Παπαδόπουλου, θα δημοσιευτεί στον αυριανό «Ριζοσπάστη».

Οι υποχρεώσεις «βλάπτουν» την ενημέρωση

Η ενημέρωση του «Μεγάλου» καναλιού προς τον ελληνικό λαό χτες... σκόνταψε στους νόμους της αγοράς! Συγκεκριμένα και ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφωνούσε το διάγγελμά του στον κυπριακό λαό και δημοσιοποιούσε την τελική απόφασή του για το «σχέδιο Ανάν», το «Μέγκα» διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση της ομιλίας, για να συνδεθεί με την Ισπανία και να μεταδώσει αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ...

Βλέπετε, οι υποχρεώσεις του συγκεκριμένου σταθμού απέναντι στους διαφημιστές και τις εταιρίες, στο «χώρο» των δισεκατομμυρίων είναι μεγάλες. Μπροστά στο «χώρο» των δισεκατομμυρίων εξάλλου τόσο η ενημέρωση των τηλεθεατών όσο το «διάγγελμα» του Τ. Παπαδόπουλου είναι σίγουρο ότι δεν μπορούν να αντισταθμιστούν...

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ηχηρό «ΟΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν

Ο Πρόεδρος της Κύπρου απορρίπτει με καταλυτικά επιχειρήματα το σχέδιο Ανάν που όπως τονίζει δεν είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, καταγγέλλει εκβιασμούς και καλεί τον ελληνοκυπριακό λαό να υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του και πει «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα

Eurokinissi

Ενα ξεκάθαρο «ΟΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν και ταυτόχρονα ένα κάλεσμα στους Ελληνοκύπριους να πουν ένα ηχηρό «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της 24ης Απρίλη, ήταν το διάγγελμα που απηύθυνε, με εμφανή συγκίνηση, χτες το βράδυ, ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος. Οπως τόνισε, απορρίπτει το σχέδιο Ανάν γιατί δεν πληροί τους ελάχιστους στόχους που είχε θέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά για λειτουργικότητα του κράτους και διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. «Διαγράφεται η εισβολή και η κατοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, στο διάρκειας 52 λεπτών διάγγελμά του, άσκησε καταλυτική και εμπεριστατωμένη κριτική στο σχέδιο Ανάν και απάντησε αποστομωτικά στους προπαγανδιστές του «ΝΑΙ» που κινδυνολογούν για τις ενδεχόμενες συνέπειες του «ΟΧΙ». Μίλησε ανοιχτά για εκβιασμούς που ασκήθηκαν, τονίζοντας ότι το σχέδιο Ανάν δεν ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και ελεύθερης βούλησης. «Δε συμμερίζομαι, είπε, τις υπερβολές και τους εκβιασμούς που οι υποστηρικτές του Σχεδίου προβάλλουν στο λαό». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να 'μαστε έντιμοι και ειλικρινείς έναντι του λαού».

Περιγράφοντας τη δική του θέση είπε: «Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δε θα παραδώσω "Κοινότητα" χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Εναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Ως προς την ουσία του Σχεδίου, τόνισε ότι δεν ικανοποιεί τις ελάχιστες απαιτήσεις που έθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά. Αναφορικά με την κατάσταση που θα σηματοδοτούσε τυχόν αποδοχή του Σχεδίου, είπε χαρακτηριστικά ότι «αγοράζουμε ελπίδα με μόνο αντάλλαγμα και διασφάλιση την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς να τηρήσει τη συμφωνία». Από την άλλη, οι Τουρκοκύπριοι, όπως είπε, θα αποκτήσουν όλα όσα προνοεί το σχέδιο Ανάν 24 ώρες μετά την έγκριση του σχεδίου, ενώ όσα θα πάρουν οι Ελληνοκύπριοι θα τα αποκτήσουν κάποτε στο μέλλον. Επισήμανε ακόμα ότι παραμένει αβέβαιο κατά πόσο θα υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας από την τουρκική Εθνοσυνέλευση με συνέπεια να υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον του κυπριακού κράτους.

«Με το τελικό σχέδιο Ανάν, σημείωσε, δεν ικανοποιήθηκαν οι Κύπριοι αλλά ικανοποιήθηκε απόλυτα η επιδίωξη της Τουρκίας να ελέγχει και να κηδεμονεύει την Κύπρο». Και συμπλήρωσε: «Με άλλα λόγια, το σχέδιο Ανάν δεν καταλύει την de facto διχοτόμηση, αλλά, αντίθετα τη νομιμοποιεί και την εμβαθύνει». Καλούμαστε, είπε, να καταλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί κατάρρευση του νέου ομοσπονδιακού κράτους που θα προκύψει θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση.

Συνεχίζοντας παρουσίασε τα σημεία του σχεδίου Ανάν που θεωρεί αρνητικά για την ελληνική κυπριακή πλευρά, όπως οι περιορισμοί στην απόκτηση περιουσίας, η επιστροφή των προσφύγων, η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων όσων θα επιστρέψουν. Με το σχέδιο Ανάν, είπε, δεν ικανοποιήθηκαν οι Κύπριοι αλλά ικανοποιήθηκαν οι μόνιμες επιδιώξεις της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι η παραμονή, έστω και μικρού αριθμού στρατευμάτων της Τουρκίας και τα αυξημένα εγγυητικά δικαιώματα, χωρίς την ύπαρξη Εθνικής Φρουράς, δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας για τους Ελληνοκυπρίους.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο εδαφικό είπε: «Η πρότασή μας όπως υπαχθούν τα εδάφη αυτά υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης και όχι του τουρκικού στρατού, έχει απορριφθεί». Και σε άλλο σημείο επισήμανε: «Ο στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς για δύο λαούς, με δύο κράτη που θα ζουν χωριστά και απλά θα συνεργάζονται, επιτυγχάνεται απόλυτα».

Επισήμανε ακόμα ότι θεωρεί αμφίβολη την οικονομική βιωσιμότητα του Σχεδίου, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ, είπε ότι ενώ η Κύπρος θα ενταχθεί, υπάρχει κίνδυνος αδρανοποίησης της συμμετοχής της, μέχρι να ενεργοποιηθούν όλοι οι νόμοι του νέου κράτους.

Η προτεινόμενη λύση, σημείωσε, δεν επανενώνει την Κύπρο, γιατί θα υπάρχουν δύο κράτη που θα ζουν χωριστά και απλώς θα συνεργάζονται. Διαφώνησε με την άποψη ότι αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού και υποστήριξε ότι οι προοπτικές για λύση θα είναι καλύτερες, λόγω της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και της επιδίωξης της Τουρκίας να καταστεί μέλος της. Πρόβλεψε δε, ότι οι προσπάθειες για λύση θα συνεχιστούν και μετά την 1η Μάη. «Είναι δογματισμός και υποδηλοί άγνοια των κανόνων της διεθνούς πολιτικής, τόνισε, η άποψη ότι αυτή θα 'ναι η τελευταία πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού».

Συμπλήρωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αναγνώρισης του ψευδοκράτους από χώρες που έχουν σημασία για την Κύπρο, όπως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και απευθυνόμενος στους Τουρκοκυπρίους, είπε ότι το έμπρακτο ενδιαφέρον του κράτους γι' αυτούς θα συνεχιστεί. Εκείνο που πρέπει να κατανοήσουν, είπε, είναι ότι όσο δε θέλω να καταπατηθούν τα δικαιώματά τους, άλλο τόσο δε θέλω να καταπατηθούν τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων.

Ο Τάσος Παπαδόπουλος αφού τόνισε ότι η τελική απόφαση και ετυμηγορία θα είναι του λαού, είπε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δεχτεί να υπογράψει το σχέδιο Ανάν. Και κατέληξε:

«Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Στις 24 Απριλίου θα τοποθετηθείτε με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Θα αποφασίσετε για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου. Για τη γενιά μας, αλλά και τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς. Εχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας. Είμαι βέβαιος ότι δε σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα. Οτι δε σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση. Οτι δε σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας. Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη.

Ελληνικέ κυπριακέ λαέ,

Στη ζυγαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του ΝΑΙ. Σε καλώ να απορρίψεις το σχέδιο Ανάν. Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ. Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας, σε καλώ να μην υποθηκεύσεις το μέλλον στην πολιτική βούληση της Τουρκίας.

Να προασπιστείς την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ΟΧΙ στην κατάλυσή της. Να συστρατευτείς για μια νέα πιο ελπιδοφόρα πορεία επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Καλή Ανάσταση σε όλους!».

Συνεχίζονται οι διεργασίες στα κυπριακά κόμματα

Συνεχίζονται και εντείνονται οι διεργασίες στα κυπριακά κόμματα στην κατεύθυνση της μορφοποίησης της τελικής τους θέσης ενόψει του δημοψηφίσματος της 24ης του Απρίλη.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας, μιλώντας για τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, και σε ερώτηση αν το ΑΚΕΛ θα αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, είπε:

«Επαναλαμβάνω, ανεξάρτητα από το "Ναι" ή το "Οχι" που στο τέλος θα διατυπώσει το ΑΚΕΛ ή το όχι που σίγουρα θα διατυπώσει απόψε (σ.σ. χτες) ο Πρόεδρος, έχουμε συμφωνήσει ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη και εμείς και ο Πρόεδρος. Εχουμε κοινή άποψη πάνω σ' αυτό».

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι κοινοποίησε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ για το δημοψήφισμα.

Επίσης, είπε ότι συμφωνήθηκε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στο θέμα του δημοψηφίσματος, «αφού όποια κι αν είναι η απόφαση πονάει και πρέπει να υπάρξει αλληλοσεβασμός διότι όπως πάντοτε υπάρχει και η επόμενη ημέρα». Πρόσθεσε ότι η απόφαση για διατήρηση του κυβερνητικού συνασπισμού, όποιες και να είναι οι αποφάσεις, λήφθηκε και στη σύσκεψη του Προέδρου με τα συνεργαζόμενα κόμματα. Απαντώντας σε ερώτηση αν τα κόμματα θα αναλάβουν εκστρατεία για τη στήριξη της θέσης τους για το δημοψήφισμα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «αυτό θα το δούμε πώς θα συμπεριφερθούμε. Εάν και εφόσον αποφασίσουμε το ένα ή το άλλο θα το δούμε και θα το δούμε και με τον Πρόεδρο».

Σε παρατήρηση ότι με δεδομένη και την υποστήριξη του ΔΗΣΥ στο «Ναι» σε περίπτωση που επικρατήσει το «Ναι» και στο ΑΚΕΛ τότε εγείρεται πολιτικό θέμα της παραμονής του Προέδρου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε: «ας τα δούμε αργότερα αυτά τα πράγματα, αφήστε και το ΑΚΕΛ να αποφασίσει και μετά βλέπουμε, αν υπάρχει, πώς υπάρχει και λοιπά».

Ο Αντρος Κυπριανού

Το ΑΚΕΛ θα πάρει ξεκάθαρη απόφαση και θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για να την προωθήσει, όποια και να είναι, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Αντρος Κυπριανού.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα αναλάβει τις ευθύνες του στο σημαντικό αυτό θέμα, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον του τόπου, και θα εργαστεί να πείσει για τις απόψεις του.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου θα τεθεί την Παρασκευή ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα διαμορφώσει την πρόταση προς την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη. Ανακοίνωσε επίσης ότι η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι στην προχτεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου έγινε ανάλυση όλων των θέσεων, έγινε σοβαρός και σε βάθος προβληματισμός, και συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα και οι επιπτώσεις.

Είπε επίσης ότι ανεξάρτητα από την εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου, ουδείς μπορεί να προδικάσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ταυτόχρονα, διέψευσε σημερινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος δεν τοποθετήθηκε στη χτεσινή συνεδρία και τόνισε ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας τοποθετήθηκε σαφώς και με την ευθύνη του ηγέτη του κόμματος.

Ο κ. Κυπριανού δεν επιβεβαίωσε, αλλά και δε διέψευσε, τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι στο Πολιτικό Γραφείο 10 μέλη τάχθηκαν υπέρ, τέσσερα εναντίον, 3 τήρησαν αποχή και δύο δεν τοποθετήθηκαν.

Υπέρ του «ΝΑΙ» η ηγεσία του ΔΗΣΥ

Υπέρ της αποδοχής του σχεδίου Ανάν τάσσεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συντριπτική πλειοψηφία της ηγεσίας του ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, υπέρ του σχεδίου τάχθηκε και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Στην ομιλία του, ο κ. Κληρίδης είπε ότι άρνηση στο σχέδιο Ανάν θα έχει φοβερές επιπτώσεις για την Κύπρο και θα φαινόταν στα μάτια της διεθνούς κοινότητας ότι οι δύο λαοί δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα και δεν μπορούν να ζήσουν αρμονικά. Αυτό, προειδοποίησε ο κ. Κληρίδης, θα είχε αρκετές συνέπειες στο θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ήταν καταλυτική η παρέμβαση του Γλαύκου Κληρίδη, η οποία, όπως είπε, έγινε δεκτή με πολλά χειροκροτήματα.

Η συνεδρίαση κράτησε λιγότερο από όσο υπολογιζόταν, γεγονός που θεωρείται ως ένδειξη ότι το «Ναι» πέρασε ευκολότερα από όσο αναμενόταν.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα

Οπως σημειώνουν δημοσιογραφικοί κύκλοι, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις πληροφορίες που υπάρχουν, υπέρ του σχεδίου Ανάν κλίνουν ή έχουν εκφραστεί σαφώς οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, οι Ενωμένοι Δημοκράτες και η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού.

Εναντίον του σχεδίου Ανάν τάσσονται σαφώς το ΔΗΚΟ, τα δύο μονοεδρικά κόμματα Νέοι Ορίζοντες και οι Οικολόγοι, ενώ στην ΕΔΕΚ η πλειοψηφία των στελεχών απορρίπτει το σχέδιο και μερικά το υποστηρίζουν.

Το μονοεδρικό ΑΔΗΚ διατηρεί επιφυλάξεις και ζητεί αναβολή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόταση κανονισμού για την προσχώρηση της «νέας» Κύπρου

Σχέδιο Κανονισμού, που προσδιορίζει την προσαρμογή των όρων προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, πρότεινε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ, υπό τη μορφή Πράξης Προσαρμογής, μόνο εφόσον η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα εγκρίνουν την πλήρη επίλυση, που υποβλήθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη, στα χωριστά δημοψηφίσματα που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Απρίλη.

Η νομική βάση για το συνημμένο σχέδιο Πράξης Προσαρμογής είναι το άρθρο 4 του πρωτοκόλλου αριθ. 10 της πράξης προσχώρησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το σχέδιο Πράξης περιέχει τα ακόλουθα κύρια στοιχεία:

-- Το τουρκοκυπριακό κράτος έχει τη δυνατότητα να εκδίδει άδεια χωρίς διακρίσεις, σε όσους επιθυμούν να προβούν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στο έδαφός του, για μεταβατική περίοδο 15 ετών, εκτός κι αν το ποσοστό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ φτάσει εντός αυτής της περιόδου το 85% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ του ελληνοκυπριακού κράτους. Η διαδικασία έγκρισης των αιτήσεων αγοράς ακίνητης περιουσίας θα εφαρμόζεται βάσει δημοσιευμένων, αντικειμενικών, σταθερών και διαφανών κριτηρίων και με τρόπο που δε θα επιδέχεται διακρίσεις. Η Επιτροπή θα υποβάλλει έκθεση ανά πενταετία και θα μπορεί να συστήσει την κατάργηση των περιορισμών.

-- Το δικαίωμα των Κυπρίων πολιτών να διαμένουν στο άλλο συστατικό κράτος («εσωτερικός περιορισμός») μπορεί να περιοριστεί κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου μέχρι 19 ετών.

-- Το δικαίωμα διαμονής στην Κύπρο Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων μπορεί να περιοριστεί κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου μέχρι 19 ετών.

-- Στην περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στο τουρκοκυπριακό κράτος, είναι δυνατό να ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα διασφάλισης για περίοδο τριών μηνών (μόνον η Επιτροπή δύναται να παρατείνει τα μέτρα).

-- Οι κανόνες εφαρμογής των δικαιωμάτων ειδικής εισόδου και διαμονής για τους Τούρκους υπηκόους, που είναι συμβατοί με την αρχή της ίσης μεταχείρισης Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων και τη συμμετοχή της Κύπρου στο χώρο του Σένγκεν, αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Κοινότητας και της Τουρκίας, εντός έξι μηνών.

-- Η τουρκική είναι μια επίσημη γλώσσα όταν πληρωθούν οι αναγκαίες τεχνικές απαιτήσεις και οι ανάγκες σε προσωπικό.

Σχολιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε: «Κατά τις συνομιλίες οι οποίες έλαβαν χώρα την προηγούμενη βδομάδα στην Ελβετία, τα μέρη σχεδόν έφθασαν σε συμφωνία. Εχουμε πλέον φθάσει σε ένα σημείο που απαιτείται ισχυρή πολιτική ηγεσία και παροτρύνω τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες να πράξουν το παν, προκειμένου να πείσουν το λαό της νήσου ότι το επί τάπητος σχέδιο συνιστά την καλύτερη και πλέον ισότιμη λύση που θα μπορούσε να επιτευχθεί. Το θέμα που τίθεται δεν είναι μια επιλογή μεταξύ αυτού του σχεδίου και κάποιου άλλου, αλλά μεταξύ αυτού του σχεδίου και μιας μη λύσης, και για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τη σημερινή πρόταση, η Επιτροπή έχει πράξει την αναγκαία προπαρασκευή για να καλωσορίσει μια ενωμένη Κύπρο την 1η Μάη, κάτι για το οποίο η ΕΕ πάντα έδειξε την έντονη προτίμησή της».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή θα διοργανώσει στις 15 Απρίλη, στις Βρυξέλλες, συνάντηση υψηλού επιπέδου για την προετοιμασία διάσκεψης χορηγών, με στόχο τη χρηματοδότηση των αναγκών επανεγκατάστασης, που θα προκύψουν σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου επίλυσης.

Ευθεία παρέμβαση της «Ουάσιγκτον Ποστ»

Να αποδεχτεί η ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία και κατ' επέκταση η κοινότητα την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ζητεί με κύριο άρθρο της η χτεσινή «Ουάσιγκτον Ποστ», η οποία με αυτό τον τρόπο έκανε παρέμβαση στις εξελίξεις, λίγες ώρες πριν το διάγγελμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου. Η αμερικανική εφημερίδα «προειδοποίησε» εμμέσως πλην σαφώς τον Τ. Παπαδόπουλο ότι σε αντίθετη περίπτωση θα έχει σημαντικό κόστος, καθώς θα βρεθεί απομονωμένος εντός της ΕΕ, στην οποία η χώρα του θα ενταχθεί διαιρεμένη εάν ως την 1η Μάη δεν υπάρξει λύση.

Το άρθρο εκθειάζει τη στάση και το ρόλο που διαδραμάτισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και καλεί την Ελλάδα και την πολιτική της ηγεσία να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να τοποθετηθούν με σαφήνεια υπέρ του «ναι».

ΚΥΠΡΟΣ
Φόρος τιμής σ' αυτούς που έπεσαν για μια κοινή πατρίδα

Εκδήλωση του ΑΚΕΛ στη μνήμη δύο ηρωικών μαρτύρων του

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος της Ηλία Λέγγερη, συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στο Δάλι για να τιμήσει τη μνήμη δύο ηρωικών μαρτύρων στελεχών του, του Ντερβίς Αλή Καβάζογλου και του Κώστα Μισιαούλη, που δολοφονήθηκαν άνανδρα από τη φασιστική οργάνωση ΤΜΤ στις 11 του Απρίλη του 1965. Ο Καβάζογλου ήταν μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, και ο Κώστας Μισιαούλης στέλεχος του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ και έπεσαν ηρωικά στον αγώνα για μια ανεξάρτητη και ενωμένη Κύπρο. Με τη θυσία τους έγιναν το σύμβολο της επαναπροσέγγισης και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δυο κοινοτήτων, της κοινής ανάγκης να αντιπαρατεθούν με τον πραγματικό τους εχθρό τον ιμπεριαλισμό και την πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε». Εδωσαν τη ζωή τους για την κοινή τους πατρίδα.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε κατάθεση στεφάνων στους τάφους του Κώστα Μισιαούλη και του Ε. Παπαϊωάννου, που διατέλεσε ΓΓ του ΑΚΕΛ, μαζική πορεία νεολαίας με πολλές σημαίες της ΕΔΟΝ και πανό με μαχητικά συνθήματα και στις δυο γλώσσες, όπως «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», για κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη και κατά των διχοτομικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών και των εθνικιστικών κύκλων.

Στη συνέχεια, έξω από το οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων Δαλιού, σε μια μαζική μαχητική συγκέντρωση μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, όπου αναφέρθηκε στο μήνυμα της θυσίας των δυο στελεχών του ΑΚΕΛ και τις δύσκολες αποφάσεις που έχει μπροστά του ο κυπριακός λαός με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Χαιρετισμούς έκαναν επίσης ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος πολιτικός και διπλωμάτης Οζγκιέρ Οζγκιούρ. Οι ομιλίες έγιναν και στις δυο γλώσσες σ' ένα κλίμα συγκίνησης και αλληλεγγύης, γιατί για πρώτη ίσως φορά, όπως σημείωναν στελέχη του ΑΚΕΛ, συμμετείχαν και αρκετοί Τουρκοκύπριοι στις εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με πορεία προς το τουρκοκυπριακό κοιμητήριο του Δαλιού όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στον τάφο του Ντερβίς Αλή Καβάζογλου σε μια ατμόσφαιρα μεγάλης συγκίνησης που δημιούργησαν τα μέλη της Δικοινοτικής Χορωδίας που απέδωσαν πολύ ωραία τραγούδια και στις δυο γλώσσες.

Παρευρέθηκαν επίσης και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων, όπως του Πορτογαλικού ΚΚ, του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, του ΚΚ Λουξεμβούργου και του Γαλλικού ΚΚ.

Οπως μας δήλωσε ο Ηλίας Λέγγερης, «η συμμετοχή του ΚΚΕ στις εκδηλώσεις του αδελφού κόμματος ΑΚΕΛ για τους ήρωες και μάρτυρες κομμουνιστές στο συνεχή αγώνα του κυπριακού λαού για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη και κυρίαρχη, έχει την έννοια της απότισης φόρου τιμής στους αγωνιστές και τους αγώνες αυτούς που σήμερα, στις δύσκολες συνθήκες της νέας τάξης πραγμάτων και της απροκάλυπτης ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και των καθοριστικών αποφάσεων, στέλνουν το δικό τους μήνυμα. Για Κύπρο, ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένους κηδεμόνες και "εγγυήτριες δυνάμεις" που μόνο δεινά έφεραν σ' αυτό τον όμορφο τόπο, για μια Κύπρο κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με κυρίαρχο τον κυπριακό λαό να καθορίζει το παρόν και το μέλλον του».

Κράτος υπό κηδεμονία!

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα χτες στη ΝΕΤ

Το σχέδιο Ανάν προβλέπει ένα «νόθο» κράτος που θα είναι υπό κηδεμονία, τόνισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή της ΝΕΤ «Αλλη Διάσταση» και το δημοσιογράφο Κ. Αρβανίτη.

Μεταξύ άλλων η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Αν η Κύπρος ήταν εκεί που βρίσκεται σήμερα η Αϊτή, ή αν βρισκόταν στη Λατινική Αμερική, ή αν βρισκόταν στον Βόρειο ή Νότιο Πόλο, αν ήταν ένα νησί ή μια χώρα που δεν είχε σχέση με την Ελλάδα - και δεν αναφέρομαι στη συναισθηματική ιστορική πλευρά, αλλά στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις - αν συνέβαιναν όλα αυτά, νομίζω ότι δε θα έπρεπε να σπεύσουμε και ενδεχομένως να μη χρειαζόταν να πάρουμε θέση αν δεν είχαμε όλα τα δεδομένα. Ωστόσο, το Κυπριακό, όλοι μας και όχι μόνο το ΚΚΕ, το παρακολουθούμε πάρα πολλά χρόνια, έχουμε διαμορφώσει άποψη. Εχουμε επαφές με τα κόμματα της Κύπρου και ανταλλάσσουμε απόψεις.

Εμείς, καταρχήν, είχαμε τοποθετηθεί πάνω στο αρχικό σχέδιο Ανάν, που τα επόμενα σχέδια είναι γέννημά του. Τοποθετηθήκαμε αφού το εξετάσαμε ψύχραιμα, παίρνοντας υπόψη όλη τη συνθετότητα του προβλήματος. Νομίζω ότι δεν ήταν δύσκολο για μας να τοποθετηθούμε, διότι πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία συμφωνούμε ότι το σχέδιο Ανάν δεν είναι μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, δεν κατοχυρώνει ένα ενιαίο κράτος, μια ενιαία προσωπικότητα, ομοσπονδιακό βεβαίως στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ύπαρξης».

Σε παρέμβαση του δημοσιογράφου πως δημιουργεί προϋποθέσεις υπογράμμισε:

«Δε δημιουργεί κατά τη γνώμη μας, παίρνοντας υπόψη μας ότι βρισκόμαστε σε μια κορυφαία στιγμή της "νέας τάξης πραγμάτων" και αυτή είναι πολύ βάρβαρη. Δεύτερον, ότι η Κύπρος είναι ένα νησί στρατιωτικής σημασίας για τα σχέδια των ΗΠΑ αλλά και ευρωπαϊκών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Γι' αυτό σας λέω έχει σημασία και η γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται η Κύπρος και ότι τα πράγματα δείχνουν ότι η Κύπρος θα είναι μια πλατφόρμα με βρετανικές βάσεις, με αμερικανικές βάσεις, με ξένα στρατεύματα, που θα χρησιμοποιηθεί για τα επιθετικά σχέδια στη Μέση Ανατολή. Επομένως αυτό το σχέδιο Ανάν δεν πρέπει να το δει κανείς αποκομμένο από αυτή την πραγματικότητα που ζούμε σήμερα.

Παίρνουμε υπόψη μας και ένα άλλο πράγμα: Ακόμη και όταν έχεις μια καλή συμφωνία σε ένα ζήτημα, ανατρέπεται όταν κυριαρχούν τα συμφέροντα στη διανομή και αναδιανομή των αγορών κλπ.

Το σχέδιο Ανάν προβλέπει ένα νόθο κράτος, το οποίο είναι υπό κηδεμονία. Εμάς αυτό μας απασχολεί. Δεν υπεισερχόμαστε σε όλες τις επιμέρους εσωτερικές πλευρές που μπορεί να είναι πάρα πολύ σημαντικές για τους κατοίκους της Κύπρου. Παίρνουμε υπόψη ότι είναι ένα κράτος ομοσπονδιακό, συνομοσπονδία στην ουσία είναι, όπου έχει μέσα δύο κυρίαρχα κράτη με σημαντικές αρμοδιότητες. Υπάρχει ένα καπέλωμα από πάνω. Αυτό το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν υπάρχει συμφωνία των επιμέρους κρατών. Υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις, υπάρχει διεθνές δικαστήριο, το οποίο παρεμβαίνει, όταν δεν υπάρχει συμφωνία και όλα αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να λυθούν μέσω του δρόμου της επικοινωνίας των δύο κοινοτήτων, ο οποίος είναι σημαντικός, των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό και αυξάνεται ακόμη περισσότερο η σημασία να επικοινωνήσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Ομως αυτό δε φτάνει, διότι όπως ξέρουμε κάθε λαός, στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στη Μ. Βρετανία, επηρεάζεται όχι μόνο από τη δράση που γίνεται από τα κάτω, αλλά και από τις επεμβάσεις και τις παρεμβάσεις που γίνονται από τα έξω και από την εγχώρια εξουσία.

Επομένως, δε νομίζουμε ότι τα αρνητικά του σχεδίου Ανάν μπορούν να ακυρωθούν απλώς με μια πολιτική επικοινωνίας των δύο κοινοτήτων, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, που αυτή η πολιτική πρέπει να υπάρχει. Θα ήθελα να πω ότι το ΑΚΕΛ έχει κάνει μια σημαντική προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια, είναι μια παρακαταθήκη, αλλά δεν αρκεί όταν η Κύπρος είναι πεδίο όπου εκδηλώνονται διαφορετικά συμφέροντα».

Νερό στο μύλο των διχοτομικών σχεδιασμών

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με την ομιλία του Γ. Παπανδρέου για το «σχέδιο Ανάν»:

«Στην ομιλία του για το "σχέδιο Ανάν" ο Γ. Παπανδρέου, πέρα από τα γνωστά και αναμενόμενα για το "ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν", έκανε λόγο και για τις "μητέρες - πατρίδες", όπως ονομάτισε την Ελλάδα και την Τουρκία, σε σχέση με την Κύπρο.

Πρόκειται για επανάληψη της σχετικής αναφοράς που κάνει ο Κ. Ανάν στο σχέδιό του, όπου επαναφέρει την αντίληψη περί "εθνικών κέντρων"!

Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος - μέλος του ΟΗΕ και όχι κράτος υπό ελληνοτουρκική κηδεμονία. Τέτοιες απόψεις και πρακτικές στοίχισαν και στοιχίζουν ακριβά στον κυπριακό λαό. Αποδείχνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου σκοπίμως "ξεχνάει" και τα δύο.

Η παραπάνω τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου ρίχνει νερό στο μύλο των διχοτομικών σχεδιασμών».

ΠΑΣΟΚ
Ξεκάθαρο διχοτομικό «ναι»

Αρωγός των διχοτομικών σχεδιασμών και «σημαιοφόρος» στον εκβιασμό του ελληνοκυπριακού λαού, προκειμένου να αποδεχτεί το «σχέδιο Ανάν», εμφανίστηκε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Το ξεκάθαρο «ναι» του ΠΑΣΟΚ για την επίλυση του Κυπριακού βάσει του «σχεδίου Ανάν», που εκφράστηκε χτες διά στόματος του Γ. Παπανδρέου, μετά από ευρεία σύσκεψη κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φανερώνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρωτοστατήσει στην εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για διχοτόμηση της Κύπρου.

«Τώρα που έχει έρθει η ώρα της κρισιμότερης απόφασης της σύγχρονης ιστορίας μας, η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, συνεπής στις αρχές, τους αγώνες και τις παραδόσεις μας λέει το "ναι"», είπε χτες ο Γ. Παπανδρέου. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έσπευσε πρώτος των πρώτων να πάρει θέση. Τέσσερις ώρες πριν δημοσιοποιήσει την απόφασή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλος, ο Γ. Παπανδρέου από την Αθήνα έπαιρνε θέση, εντείνοντας τις πιέσεις και βάζοντας στην ουσία «υπό κηδεμονία» την Κύπρο... Συγχρόνως, την ίδια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου, που έμπαινε «μπροστάρης», καλούσε «την ελληνική κυβέρνηση καθώς και όλα τα κόμματα να πάρουν άμεσα υπεύθυνη θέση».

Βέβαια, την ίδια στιγμή, εντελώς προκλητικά, ο Γ. Παπανδρέου ισχυριζόταν: «Η δική μας στάση δεν έχει το νόημα της πίεσης προς τη μία ή την άλλη πλευρά»!! Στο ίδιο μήκος κύματος και υποτιμώντας τη νοημοσύνη τόσο του ελληνικού όσο και του ελληνοκυπριακού λαού, ο Γ. Παπανδρέου ξεκινώντας το... διάγγελμά του ανέφερε: «Είναι αυτονόητο ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι αλληλέγγυο με τον κυπριακό λαό, όποια και να είναι η απόφασή του»...

Αφού λοιπόν ο Γ. Παπανδρέου ξεπέρασε με μικρές αναφορές και ανώδυνα κάποιες «ρυθμίσεις που είναι δύσκολες», όπως τις χαρακτήρισε στο «σχέδιο Ανάν», στη συνέχεια υποστήριξε ότι το κόμμα με το «ναι» στο «σχέδιο Ανάν» λέει: «Το "ναι" στο κοινό μέλλον των δύο κοινοτήτων, το "ναι" στην κοινή συμβίωση, το "ναι" στην ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Λέει "ναι" στη συνεργασία και "όχι" στο διχασμό, λέει "ναι" στην προοπτική και "όχι" στη στατικότητα».

Συγχρόνως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τα ελληνοκυπριακά κόμματα, ανέφερε: «Η θέση μας ανακοινώνεται σε μια στιγμή που τα κόμματα της Κύπρου προβληματίζονται ή ετοιμάζονται να πάρουν θέση» και με νόημα πρόσθεσε: «Είναι νομίζω εύλογο να γνωρίζουν τη δική μας στάση και να την αξιολογήσουν - θετικά ή αρνητικά».

Με προσήλωση στις... ευρωπαϊκές αρχές

Στην ωμή παρέμβασή του ο Γ. Παπανδρέου - τη «βάφτισε» ενδιαφέρον - ισχυρίστηκε: «Οποιος ενδιαφέρεται, όποιος πονάει το κυπριακό πρόβλημα, αυτός έχει χρέος να πάρει θέση» και πρόσθεσε: «Καμία υπεύθυνη ηγεσία αυτή την ώρα δε δικαιούται να σιωπά»...

Ξεπερνώντας κάθε όριο ο ίδιος, υποστήριξε ότι «"ναι" είναι μια γενναία ιστορική, πατριωτική στάση υπέρβασης του παρελθόντος»... Μια... πατριωτική στάση, η οποία όπως ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε αυτόματα θα σημάνει και «προσήλωση στις ευρωπαϊκές αρχές και στο ευρωπαϊκό μέλλον»!

Ο Γ. Παπανδρέου παράλληλα τοποθέτησε «εγγυητές» της λύσης «την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ευρωκοινοβούλιο» και τους ζήτησε να πάρουν «κάθε μέτρο και να συμβάλουν στην ειρήνη, ασφάλεια, ανάπτυξη της επανενωμένης Κύπρου», μάλιστα θέλοντας να ρίξει «στάχτη» στα μάτια του κυπριακού λαού, ζήτησε «από τους διάφορους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της υπόλοιπης διεθνούς Κοινότητας να αφήσουν ελεύθερα, αβίαστα και νηφάλια να αποφασίσει ο λαός της Κύπρου».

Οι «μητέρες πατρίδες»

Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου με τις δηλώσεις του επιχείρησε να βάλει την Κύπρο κάτω από τη «σκέπη» της Ελλάδας και της Τουρκίας, τις οποίες ουσιαστικά καθόρισε... κηδεμόνες του νησιού, ανοίγοντας το δρόμο για τη διχοτόμηση του νησιού. «Καλώ την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσουν και να συμφωνήσουν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα ανοίξει νέες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, όπου οι σχέσεις των μητέρων πατρίδων με την Κύπρο θα σέβονται πια την ανεξαρτησία της, θα αποκλείουν κηδεμονίες, παρεμβάσεις ή επεμβάσεις»...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στον «πρέποντα χρόνο» οι αποφάσεις

Θεματοφύλακας της «εθνικής συναίνεσης» εμφανίζεται η κυβέρνηση Καραμανλή μπροστά στα δημοψηφίσματα για το Κυπριακό, εμμένοντας στη στάση της «ουδετερότητας» και παραπέμποντας στον «πρέποντα χρόνο» τη δημοσιοποίηση της θέσης της.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ακολουθήσει το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ και να σπεύσει να πάρει θέση τις επόμενες μέρες, ενώ θεωρείται πιθανό να μην το πράξει ούτε και στη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Δε φάνηκε να «συγκινείται» από τη σπουδή που επέδειξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο όμως δεν απάντησε ούτε άσκησε κριτική για το «ναι».

«Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε λάθος πεδίο για να κάνει αντιπολιτευτικές ασκήσεις. Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για αυτό», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απαντώντας ουσιαστικά στις πιέσεις να ανακοινώσει άμεσα η κυβέρνηση τις δικές της αποφάσεις, ο Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της στον κατάλληλο χρόνο».

Ιδιαίτερη σημασία, πάντως, ενδεικτική για τις διαθέσεις της κυβέρνησης, είναι η θέση που εξέφρασε ο Ελληνας κοινοτικός επίτροπος, Στ. Δήμας, στη χτεσινή συνεδρίαση της Κομισιόν για το Κυπριακό. Ο Στ. Δήμας τάχθηκε κατά της παρέμβασης των κοινοτικών παραγόντων μπροστά στα δημοψηφίσματα, επισημαίνοντας πως «θα είχε αρνητικά επακόλουθα εάν φαινόταν ότι η Επιτροπή παίρνει θέση καθώς αυτό θα εκλαμβανόταν ως μια ανεπιθύμητη ανάμειξη στα εσωτερικά της Κύπρου». Αναφερόμενος στο «σχέδιο Ανάν» τόνισε ότι «πρέπει να είναι αλλά και να θεωρείται ότι αποτελεί δίκαιη λύση και βάση για ένα καλύτερο μέλλον». Πρέπει, συμπλήρωσε, να κατοχυρώνει την ασφάλεια της Κύπρου αλλά και να επιτρέψει στην Κύπρο να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως κράτος και ως μέλος της ΕΕ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παίρνουν σοβαρά υπόψη τους τις δημοσκοπήσεις και το πανίσχυρο ρεύμα του «όχι» που διαμορφώνεται στην Κύπρο, πέρα από τις αποφάσεις των ηγεσιών των κυπριακών κομμάτων.

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζουν και οι απόψεις που εξέφρασε ο Μ. Εβερτ, ο οποίος χτες συναντήθηκε με τον Κ. Καραμανλή. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να εκτεθεί υπέρ του «ναι» ή του «όχι», προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσει να παίξει το ρόλο του επιδιαιτητή που θα μπορεί να «συνομιλεί» με όλα τα μέρη. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι ο καταλληλότερος χρόνος για να εκφράσει η κυβέρνηση τη θέση της είναι ...μετά το δημοψήφισμα.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι «την ευθύνη την έχει η Κύπρος και η Ελλάδα συμπαρίσταται». Δεν μπορεί, πρόσθεσε, εμείς να υποκαταστήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε τον κυπριακό λαό, εκ του ασφαλούς, από την Αθήνα.

Μιλώντας λίγο αργότερα στον «Φλας» έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, που ερμηνεύουν, σε κάποιο βαθμό, τη στάση της κυβέρνησης. «Εάν πούμε υπέρ της μιας απόψεως και εναντίον της άλλης, όποια και αν είναι αυτή, επειδή θα υπάρχουν δύο τάσεις στην Κύπρο, δε θα μπορέσουμε να κάνουμε στη συνέχεια, μετά τις εκλογές, τους διαιτητές, τους οποίους θα χρειαστούν οπωσδήποτε οι Κύπριοι»(!), είπε χαρακτηριστικά... «Πρέπει, είπε σε άλλο σημείο, να κρατηθεί η Ελλάδα ως εφεδρεία, ως επιδιαιτητής την επομένη του δημοψηφίσματος, για να μπορέσει να συνομιλήσει». Οσον αφορά στο χρόνο που πρέπει η κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τη θέση της είπε ότι «ο πρέπων χρόνος», για τον οποίο έχει μιλήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι «μετά το δημοψήφισμα, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις δύο τάσεις που θα διαμορφωθούν». Στην αμέσως επόμενη ερώτηση, ότι με αυτό τον τρόπο «πετάμε το μπαλάκι στους πολίτες», ο Μ. Εβερτ απάντησε: «Δεν πετάμε το μπαλάκι, αλλά δεν μπορεί να παριστάνουμε το καλό παιδί των Αμερικανών, ούτε των Αγγλων». Αφησε μάλιστα αιχμές κατά της στάσης του ΠΑΣΟΚ που τη μια μέρα δήλωνε ότι στήριξε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στις διαπραγματεύσεις και την επόμενη μέρα «του τραβάμε το χαλί κάτω από τα πόδια, αυτός λέει "όχι" και εμείς λέμε "ναι"».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Ντ. Μπακογιάννη, κάλεσε την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τη θέση της το αργότερο μέχρι τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. «Μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα γνωρίζει ο κυπριακός λαός την άποψη του συνόλου και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας», είπε μετά από μία ακόμα συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατατέθηκε επιστολή στον ΟΗΕ

Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε, με επιστολή που κατέθεσε στον ΟΗΕ, να υποστηρίξει την ιδρυτική συμφωνία για το νέο κυπριακό κράτος, εφόσον αυτή επικυρωθεί από τα δημοψηφίσματα της 24ης Μαρτίου. Στην επιστολή της η ελληνική κυβέρνηση δεν προβαίνει σε αξιολόγηση του σχεδίου Ανάν.

Οπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, η επιστολή που κατατέθηκε, αποτελεί συνέχεια της ανάλογης επιστολής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία).

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η κίνηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να προκαταλάβει το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου.

«Οι δύο κοινότητες στην Κύπρο είναι οι μόνες αρμόδιες να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Με βάση τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, μετά από θετική έκβαση των δημοψηφισμάτων και μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών για την αξιολόγηση του σχεδίου, η Ελλάδα μαζί με τις άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις και την Κυπριακή Δημοκρατία θα υπογράψουν από κοινού τη Συνθήκη για τη Νέα Κατάσταση η οποία θα ισχύσει από τις 29 Απριλίου» εξήγησε.

Ο Ελληνας διπλωμάτης υπενθύμισε ότι σήμερα ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την επίδοση της επιστολής στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Η πράξη αυτή δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και δεν προεξοφλεί την απάντηση των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν» κατέληξε.

Προσαρμογή στις πιέσεις

Η ελληνική κυβέρνηση, κάτω από το βάρος των πιέσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί τη διαδικασία που ενδεχομένως θα μετατρέψει το προϊόν της επιδιαιτησίας του Ανάν και με το οποίο δε συμφώνησε στις συζητήσεις της Λουκέρνης σε ιδρυτική συμφωνία του νέου κυπριακού κράτους.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις προβλέψεων του σχεδίου οι οποίες προκαλούν τη δυσφορία της Αθήνας είναι οι επιστολές των συμπροέδρων του νέου κυπριακού κράτους οι οποίες θα αποσταλούν προς την ΕΕ και θα ζητούν, την αναγόρευση της ιδρυτικής συμφωνίας σε πρωτογενές κοινοτικό δίκαιο, όπως επίσης την απαγόρευση και το πάγωμα των προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη διεκδίκηση ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Αυτές οι επιστολές, αξίζει να σημειωθεί, είχαν συνταχθεί από τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκ. Φερχόιγκεν. Παρουσιάστηκαν στο «κολέγιο των επιτρόπων» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Λουκέρνης και απορρίφθηκαν. Πάρ' όλα αυτά, ο Κ. Ανάν, ασκώντας το επιδιαιτητικό του δικαίωμα, επισύναψε τις επιστολές στο σχέδιό του, οι οποίες θα δοκιμαστούν και αυτές στο δημοψήφισμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών χτες, αν και ρωτήθηκε επίμονα να εκφράσει την άποψη τού ελληνικού υπουργείου για τα κείμενα αυτά, δε θέλησε να απαντήσει, ακολουθώντας τη γραμμή της «σιωπής» που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση.

Σε «σαρωτικό όχι» καλεί ο μητροπολίτης Κερήνειας

Ο μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος κάλεσε τον κυπριακό λαό να απαντήσει «με ένα σαρωτικό όχι στο σχέδιο Ανάν για να διασφαλίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εξασφαλίσει το μέλλον των παιδιών του».

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Κυρηνείας Παύλος αναφέρει επίσης ότι ο λαός έπαυσε προ πολλού να οδηγείται «ως πρόβατον επί σφαγήν» και έχει αποδείξει ότι είναι αποφασισμένος να απορρίψει οποιαδήποτε λύση, η οποία θα φέρει τη διάλυση. Ο μητροπολίτης Κυρηνείας καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πολιτική ηγεσία «να επανορθώσουν το λάθος που έγινε στη Νέα Υόρκη, αποφασίζοντας να απορρίψουν το άδικο σχέδιο Ανάν».

Η επαρχία Κερήνειας είναι η μόνη εξ ολοκλήρου κατεχόμενη επαρχία, στην οποία η επιστροφή θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τις ποσοστώσεις του «σχεδίου Ανάν», αφού κανένα τμήμα της δε θα επιστραφεί υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Εναντίον του σχεδίου η ομογένεια της Αμερικής

Εναντίον του τελικού «σχεδίου Ανάν» τάσσονται, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, οι ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και καλούν τον κυπριακό λαό να πει «όχι» στις 24 Απρίλη.

Οι θέσεις αυτές διατυπώθηκαν σε πανομογενειακή συγκέντρωση, που έγινε προχτές βράδυ στην Αστόρια.

Τη συγκέντρωση οργάνωσαν η Ελληνική και η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα.

Συμμετείχαν επίσης οι Ομοσπονδίες Ποντίων, Χιωτών, Βορειοηπειρωτών και Κρητών. Κατά τη συγκέντρωση εγκρίθηκαν ψηφίσματα, που θα σταλούν στον Πρόεδρο Μπους, σε γερουσιαστές και βουλευτές, με τα οποία εκφράζεται αντίθεση στο «σχέδιο Ανάν». Υιοθετήθηκαν επίσης προτάσεις για διοργάνωση μεγάλης διαδήλωσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και τη μετάβαση αντιπροσωπείας της ομογένειας στην Κύπρο. Την αντιπροσωπεία θα συνοδεύουν φιλέλληνες γερουσιαστές και βουλευτές, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον κυπριακό λαό για ένα «όχι» στο «σχέδιο Ανάν».

Ομιλητές έκαναν συγκρίσεις του προτεινόμενου Συντάγματος του «σχεδίου Ανάν» με αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών και αναφέρθηκαν σε σημεία, τα οποία καθιστούν το σχέδιο μη λειτουργικό και βιώσιμο.

Στηρίζουν τις θέσεις του Τάσου Παπαδόπουλου

Eurokinissi

Δεκάδες παράγοντες της δημόσιας ζωής της χώρας, αμέσως μετά το τέλος του διαγγέλματος του Προέδρου της Κύπρου Τάσου Παπαδόπουλου, έδωσαν στη δημοσιότητα την παρακάτω λιτή ανακοίνωση:

«Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τις θέσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυρίου Τάσου Παπαδόπουλου».

Την ανωτέρω δήλωση υπογράφουν οι:

Αγαμπασιάν Σέρκος, συγγραφέας - ασφαλιστής

Αλευρομάγειρος Δημήτρης, αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος γενικός επιθεωρητής Στρατού

Ανδρέου Στάθης, Ιδ. υπάλληλος

Αντωνίου Σούλα, καθηγήτρια Παν/μίου

Αντωνοπούλου Σοφία, καθηγήτρια ΕΜΠ

Αξελός Λουκάς, συγγραφέας

Απανωμεριτάκης Νίκος, μέλος ΔΣ Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974

Αποσκίτης Λεωνίδας, δημοσιογράφος

Αποστολίδης Γρηγόρης, γραφίστας

Αρσένης Γεράσιμος, πρ. υπουργός - βουλευτής,

Ασημακόπουλος Γεώργιος, πρ. βουλευτής,

Βαρδάνης Μιχάλης, αντιστράτηγος ε.α., Πρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974

Βασιλακάκης Βασίλης, πρ. υπουργός - βουλευτής

Βασιλακόπουλος Γιώργος, πρόεδρος FIBA,

Βασιλακόπουλος Κρίτων, πρ. μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ

Βασιλειάδης Δαμιανός, ταξιδιωτικός πράκτωρ

Βασιλικόπουλος Λεωνίδας, ναύαρχος ε.α.

Βερυβάκης Λεύτερης, πρ. υπουργός - βουλευτής

Γαϊτανίδης Δημήτρης, πρ. βουλευτής

Γαλατσέλης Παν., μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ)

Γεώρμας Κων/νος, κοινωνιολόγος, δημ. υπάλληλος

Γιανναράς Χρήστος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου

Γιαννόπουλος Γιώργος, μεταφραστής

Γκίβαλος Μενέλαος, καθηγ. Πανεπιστημίου

Γούλας Στέφανος, μέλος Διοικούσης ΓΣΕΕ

Γιώτας Στάθης, πρ. υπουργός - βουλευτής,

Δαμιανίδης Αλέξανδρος, πρ. υπουργός - βουλευτής

Δαμιανός Θόδωρος, πρ. υπουργός

Δασκαλάκης Γιώργος, πρ. υπουργός

Δημόπουλος Δημήτρης, βιβλιοπώλης - εκδότης

Δημοσθενόπουλος Δημοσθένης, πρ. υπουργός

Δήμου Δημήτρης, αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος διοικητής 1ης Στρατιάς, πρ. αρχηγός Εθνικής Φρουράς Κύπρου

Διόγος Μάκης, δημοσιογράφος

Δραμυτινός Μιχάλης, ταξίαρχος ε.α., πρ. στρατιωτικός σύμβουλος Ανδρέα Παπανδρέου

Ζαρκάδας Αλέξανδρος, επίτιμος αντιστράτηγος πρ. νομάρχης,

Ζαχόπουλος Θανάσης, πρ. Εν. Ιδιωτ. Σχολείων Ελλάδος

Ζουράρις Κώστας, ε.τ. καθηγητής Πανεπιστημίου

Θανόγλου Μαρία, ηθοποιός - κοινωνιολόγος

Θέος Δήμος, σκηνοθέτης

Θεοφίλου Ανδρέας, διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Κακκαράς Αντώνης, αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος Κίνησης για την Εθνική Αμυνα

Καπούτσης Χρήστος, δημοσιογράφος - μαθηματικός

Καραγιαννάκη Μαρία, δικηγόρος

Καραθανάσης Τάκης, ηθοποιός - συνδικαλιστής

Καραΐσκος Κώστας, εκδότης «Αντιφωνητή»

Καραμπελιάς Γιώργος, εκδ. περιοδ. «Αρδην»

Κασόλας Μήτσος, συγγραφέας

Κασσεσιάν Ιωσήφ, μεταφραστής - οδοντίατρος

Κατσανέβας Θόδωρος, πρ. υπουργός, καθηγητής Παν. Πειραιά

Καψωμένος Ερατοσθένης, κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων

Κίττου Θέκλα, σκηνοθέτις,

Κλάδης Παναγιώτης, συνδικαλιστής,

Κόμπλας Νίκος, δικηγόρος

Κόρπας Παναγιώτης, εκπαιδευτικός

Κοσμόπουλος Δημήτρης, συγγραφέας

Κουμέντος Γιάννης, εκπαιδευτικός, πρ. γραμματέας ΝΑ ΠΑΣΟΚ

Κουρκουλάκου Λίλα, σκηνοθέτις

Κουτρούλης Σπύρος, οικονομολόγος - συγγραφέας

Κουτσάφτης Γιάννης, εκδότης

Κουτσογιάννης Γιάννης, στρατηγός ε.α.

Κρητικός Παναγιώτης, πρ. αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων - βουλευτής

Κρικέλλης Τάσος, πρ. βουλευτής

Κωνσταντινίδης Δημ., πρ. μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ

Λιακόπουλος Χρ., μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ

Μαγκάκης Γεώργιος - Αλέξανδρος, πρ. υπουργός - βουλευτής

Μαρτίνη Μάρα, επιχειρηματίας

Μαρτίνος Νίκος, καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μηλιαράκης Μανώλης, δημοσιογράφος

Μοράρος Κώστας, δημ. υπάλληλος

Μόρτζος Γιάννης, ηθοποιός

Μουζάκης Μάρκος, δημοσιογράφος

Μουριανός Βαγγέλης, γραφίστας

Μπακιρτζής Μιχάλης, εκδότης

Μπερδεμέ Καίτη, μέλος Πρ. Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Μπινιχάκης Θεόδωρος, εκδότης «Ελλοπίας»

Μπουρατζή Αννα, οικονομολόγος

Νεάρχου Περικλής, πρ. σύμβουλος του Α. Παπανδρέου

Νικολαΐδης Θεόδωρος, αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος διευθυντής Ειδικών Δυνάμεων

Ντρίνιας Θόδωρος, πρ. Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Πατρών

Οικονομίδης Βαγγέλης, δημοσιογράφος

Παναγούλια Αθανασία, πολ. επιστήμων

Πάνος Αριστείδης, δρ. Πολιτικών Επιστημών

Παπαγιαννόπουλος Γιώργος, μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής Αριστερής Πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ

Παπαδημητράκης Λάμπρος, σκηνοθέτης

Παπαδόπουλος Σπύρος, πρ. βουλευτής

Παπαθεμελής Στέλιος, βουλευτής, πρ. υπουργός

Παπασπηλιοπούλου Δάφνη, εκδότρια

Πετρόπουλος Νίκος, δικηγόρος,

Ποντίκας Μάριος, συγγραφέας

Πορφύρης Δημήτριος, εκπαιδευτικός

Πρασιανάκης Γιώργος, πρ. βουλευτής, πρόεδρος Παγκρήτιου Ενωσης,

Ρακκάς Γιώργος, φοιτητής

Ραυτόπουλος Γιώργος, πρ. γγ Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας

Ριζάς Λευτέρης, γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας,

Ρόκκος Γιώργος, πρ. βουλευτής ΔΗΚΚΙ

Ρόκος Δημήτρης, καθηγητής ΕΜΠ

Σακκάτος Βαγγέλης, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ετ. Λογοτεχνών

Σακκέτας Θάνος, σκηνοθέτης - μεταφραστής

Σαρρή Μαρίνα, τραπεζικός

Σαρρής Νεοκλής, καθηγητής Παντείου

Σταματοπούλου Χριστίνα, γιατρός

Σταφυλά Πηνελόπη, αρχαιολόγος

Στεφανίδης Μάνος, επιμ. Εθνικής Πινακοθήκης

Στοϊλόπουλος Βασίλης, περιβαλλοντολόγος

Στοφορόπουλος Θέμος, πρέσβης ε.τ.

Στρατινάκης Κώστας, πρ. νομάρχης,

Τερζής Αριστείδης, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ερευνητής

Τζαβάρας Γιώργος, μουσικός

Τζαβάρας Νίκος, μουσικός

Τζιούμπας Θανάσης, μέλος πορείας μοτοσικλετιστών Βερολίνο - Κερήνεια

Τουλάτου Δήμητρα, διορθώτρια

Τσέγκος Γιάννης, ψυχίατρος

Τσεκούρας Ευάγγελος, δικηγόρος

Τσιρίμπας Σπύρος, πρ. νομάρχης

Φέρης Κώστας, σκηνοθέτης

Φίλιας Βασίλης, καθηγητής Πανεπιστημίου, πρ. πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου

Φραγκιαδάκη Μαρία, μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ, μέλος Προεδρείου ΓΣΕΕ

Φωτιάδης Παναγιώτης, πρ. βουλευτής ΠΑΣΟΚ

Χαμπίμπης Θάνος, πρ. νομάρχης,

Χαριτόπουλος Διονύσης, συγγραφέας

Χατζηαντωνίου Γιάννης, δικηγόρος

Χατζηλάμπης Χαράλαμπος (Πάμπος), δημοσιογράφος

Χατζηπαύλου Παύλος, χημικός

Χούτας Θωμάς, πρ. βουλευτής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ