Τετάρτη 30 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ - ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Γράμμα προς τους γονείς για τη σημασία του αγώνα που δίνουν

«Θέλουμε ένα σχολείο που θα μορφώνει ουσιαστικά τα παιδιά, θέλουμε αξιοπρεπή ζωή και μέλλον»

Από τις μαζικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών πριν από την ψήφιση της ρύθμισης για τους διορισμούς
Από τις μαζικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών πριν από την ψήφιση της ρύθμισης για τους διορισμούς
Προς τους γονείς των μαθητών τους απευθύνονται οι ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί της «Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομισθίων - ελαστικά Εργαζομένων στην Εκπαίδευση», με αφορμή τις εξελίξεις στον κλάδο των εκπαιδευτικών, τις συνέπειες που θα έχει το νέο σύστημα διορισμών και τη συνέχιση του αγώνα για όλους τους χιλιάδες μόνιμους διορισμούς που έχουν ανάγκη τα σχολεία σε όλη τη χώρα.

Το γράμμα της «Πρωτοβουλίας» προς τους γονείς έχει ως εξής:

«Αγαπητοί γονείς,

Μας γνωρίζετε. Είμαστε οι εκπαιδευτικοί που ερχόμαστε στα σχολεία και γρήγορα - γρήγορα πρέπει να μάθουμε τα παιδιά σας, τους μαθητές μας. Δεν έχουμε πολυτέλεια να το πάμε "σιγά - σιγά", γιατί θέλουμε και πρέπει να αποκτήσουμε μια σταθερή και ζεστή επαφή με τους μαθητές μας.

Μας γνωρίζετε. Αποφασίσαμε να γίνουμε εκπαιδευτικοί γιατί είναι πραγματικά όμορφο να βλέπεις τα παιδικά μάτια να αστράφτουν σε κάθε γνώση που παίρνουν, σε κάθε αστείο που ακούγεται στην τάξη. Είναι όμορφο, κι ας είναι δύσκολο, να πρέπει να βοηθήσεις στο να λυθούν προβλήματα ανάμεσα σε παιδιά, κυρίως να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που καθρεφτίζονται στις ψυχές των μαθητών μας. Από τα πιο μικρά έως τα πιο μεγάλα που φέρνουν, ούτως ή άλλως, από το σπίτι.

Αυτήν τη μάχη έχουμε αποφασίσει να τη δώσουμε και τη δίνουμε καθημερινά.

Γνωρίζουμε εσάς και τις αγωνίες σας. Την αγωνία που έχετε όταν ξεκινάει το σχολείο, για να τα φέρετε βόλτα, να πληρώσετε τη σχολική λίστα, τα φροντιστήρια, τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Ξέρουμε ότι έχετε όνειρα και προσδοκίες για τα παιδιά σας. Και αυτές οι προσδοκίες είναι που μας γεμίζουν αγωνία.

Την αγωνία που νιώθουμε εμείς για το αν και πού θα δουλεύουμε την επόμενη χρονιά, ξέρουμε ότι τη νιώθετε και εσείς για το αν το παιδί σας θα έχει δάσκαλο από τον Σεπτέμβρη, αν θα έρθει η Παράλληλη Στήριξη έγκαιρα. Ξέρουμε ότι όπως εμείς, ούτε κι εσείς θέλετε ένα σχολείο γεμάτο κενά και ελλείψεις!

Αυτήν την πραγματικότητα θέλουμε και πρέπει να αλλάξουμε.

Δεν είναι αυτό το σχολείο που έχουμε ανάγκη!

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, με στόχο να αποτρέψουμε την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών και να διεκδικήσουμε να καλυφτούν όλα τα κενά με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Ξέρετε κι εσείς όπως κι εμείς ότι η κοροϊδία πάει σύννεφο από τις κυβερνήσεις. Εχουμε ήδη ακούσει υποσχέσεις για χιλιάδες διορισμούς, και από αυτή την κυβέρνηση και από την προηγούμενη, οι οποίες βέβαια ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν.

Ο νόμος που τελικά ψήφισε η κυβέρνηση, ουσιαστικά διώχνει χιλιάδες από μας από τα σχολεία. Πετάει στα σκουπίδια χρόνια προϋπηρεσίας, δηλαδή χρόνια παιδαγωγικής σχέσης με τους μαθητές μας. Μας βάζει να κυνηγάμε χαρτιά και πιστοποιήσεις, λες και αυτά από μόνα τους αποδεικνύουν κάτι. Στην ουσία δείχνουν ποιανού η τσέπη άντεξε λίγο περισσότερο, αφού όλο αυτό το κυνήγι προσόντων είναι επί πληρωμή.

Οσο δεν λύνεται το πρόβλημα της κάλυψης των κενών με μόνιμους διορισμούς, τόσο θα βρίσκεται στον αέρα η μόρφωση των παιδιών σας, αφού εξαρτάται από το πότε θα προσλάβει αναπληρωτές η κάθε κυβέρνηση. Τέτοια παραδείγματα τα έχουμε ζήσει όλοι. Μπορεί για όλη τη χρονιά να μην έχουν εκπαιδευτικό της Ειδικής Αγωγής, καθώς και της Μουσικής, των Εικαστικών, της Γυμναστικής, της Πληροφορικής...

Αγαπητοί γονείς, δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την κατάσταση της αβεβαιότητας. Ξέρουμε ότι πολλοί από εσάς ζουν με τον ίδιο τρόπο. Σήμερα είναι - αύριο δεν είναι. Κι όλα αυτά για να πλουτίζουν από τον ιδρώτα μας λίγοι. Αυτό το μέλλον ετοιμάζουν και για τα παιδιά μας, τους μαθητές μας.

Απευθυνόμαστε με αίσθημα ευθύνης απέναντί σας

Οπως επιλέγουμε το σωστό φάρμακο, αυτό που έχει ανάγκη το παιδί μας, έτσι και στη μόρφωση των παιδιών μας απαιτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό που έχουν ανάγκη, από αυτό που δικαιούνται!

Δεν έχουμε όλοι όμως τις ίδιες ανάγκες. Η κυβέρνηση αυτή, όπως και οι προηγούμενες, επιλέγει να βάζει μπροστά τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζιτών και του ΝΑΤΟ, δίνοντάς τους πακέτα δισεκατομμυρίων...

Εμείς επιλέγουμε να βάζουμε μπροστά τις ανάγκες μας για σχολεία με δασκάλους και καθηγητές, με σταθερή παιδαγωγική σχέση εκπαιδευτικού - μαθητή, με σταθερή εργασία. Από αυτό δεν θα κάνουμε βήμα πίσω.

Αγαπητοί γονείς,

Οι αγώνες που έγιναν, έδειξαν ποιος έχει δίκιο. Ηρθε καιρός αυτό το δίκιο να γίνει πραγματικότητα. Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές θέλουμε ένα σχολείο που θα μορφώνει ουσιαστικά τα παιδιά, θέλουμε αξιοπρεπή ζωή και μέλλον!».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • «Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων - ελαστικά Εργαζομένων στην Εκπαίδευση»: Γράμμα προς τους γονείς για τον αγώνα των εκπαιδευτικών και τη συνέχισή του.
  • Τομεακή Οργάνωση Χανίων της ΚΝΕ: Ανακοίνωση με αφορμή τα εργατικά δυστυχήματα των διανομέων στα Χανιά.
  • Προβλήματα στη σχολική στέγη σε διάφορες περιοχές.
  • Εκπαιδευτική επικαιρότητα.
ΚΟΒ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ποιος πληρώνει την κατασκευή σχολικών κτιρίων με ΣΔΙΤ;

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Παιδείας της Τομεακής Οργάνωσης Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ ενημερώνει το λαό της Ρόδου για το τι σημαίνει η κατασκευή σχολικών μονάδων με ΣΔΙΤ, με αφορμή σχετικές εξαγγελίες για κατασκευή σχολικών μονάδων στο νησί με αυτή τη μέθοδο.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης των εκπαιδευτικών στις 17 Γενάρη, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα κριτήρια διορισμών, που στην ουσία θα είναι κριτήρια απολύσεων, οι απεργοί σε συνάντηση που είχαν με τον δήμαρχο Ρόδου, κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ακούσανε τον τελευταίο με περηφάνια να τους ανακοινώνει - ανάμεσα σε άλλα - την κατασκευή 11 νέων σχολικών κτιρίων με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η απόφαση αυτή πάρθηκε ύστερα από πρόταση που κατέθεσε ο δήμος Ρόδου στις 11/1/2018 στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Τι σημαίνει όμως για τον ροδιακό λαό η κατασκευή σχολείων με αυτό το "μοντέλο";

Η κατασκευή σχολείων με ΣΔΙΤ ξεκίνησε το 2007, με απόφαση της τότε κυβέρνησης της ΝΔ, με τα επιχειρήματα ότι διασφαλίζεται χρηματοδότηση με συμφέροντες όρους σε περίοδο έλλειψης κρατικών κονδυλίων, ότι η κατασκευή θα είναι πιο γρήγορη και πιο ποιοτική και ότι η καθαριότητα, η φύλαξη και η συντήρηση θα εξασφαλίζονται για 25 χρόνια. Βέβαια τα σχολεία που τότε μπήκαν στο "μοντέλο" ΣΔΙΤ, πέρασαν 10 χρόνια για να παραδοθούν!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνέχισε να εγκρίνει το παραπάνω "μοντέλο", αφού υλοποιεί και αυτή με σθένος την πολιτική της ΕΕ και των "θεσμών" προκειμένου να προωθεί και να χρηματοδοτεί επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που κατασκευάζουν σχολεία με ΣΔΙΤ τα νοικιάζουν στο Δημόσιο για 25 χρόνια και αναλαμβάνουν τη φύλαξη, την καθαριότητα και τη συντήρησή τους. Βάζουν από ίδια κεφάλαια περίπου το 16% - ακόμα και λιγότερο - αλλά ο κύριος όγκος χρηματοδότησης καλύπτεται από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Jessica" (για την ανάπλαση των πόλεων).

Ετσι λοιπόν η κατασκευαστική εταιρεία, βάζοντας ελάχιστους πόρους, εξασφαλίζει σταθερή κερδοφορία από το κράτος για 25 χρόνια, που κυμαίνεται το μήνα από 40.000 - 160.000 ευρώ, ανάλογα με το σχολείο. Αυτά τα κέρδη που θα βγάλει η εταιρεία από την εκμετάλλευση του ακινήτου πρακτικά βαραίνουν τους εργαζόμενους και το λαό, μέσω του ενοικίου που πληρώνει το Δημόσιο. Το κράτος τώρα, μέσω των Σχολικών Επιτροπών, αναλαμβάνει την πληρωμή των λογαριασμών ΔΕΚΟ, πετρελαίου κ.λπ., οι οποίοι είναι πολλαπλάσιοι των συμβατικών σχολείων γιατί στα σχολεία με ΣΔΙΤ προβλέπονται συγκεκριμένα επίπεδα θερμοκρασίας των χώρων, φωτισμός όλο το 24ωρο κ.ά. Ομως, με την πετσοκομμένη κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες των σχολείων, πώς θα εξασφαλίζεται η πληρωμή των παραπάνω; Μήπως με περαιτέρω αύξηση των τελών από το δήμο;

Να σημειωθεί ότι αφού τα εν λόγω σχολεία αποτελούν περιουσία της κατασκευαστικής εταιρείας, αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία έχει λόγο για όλα. Ακόμα και για ένα καρφί που πρέπει να μπει ή για τη χρήση χώρων του σχολείου πέρα από τις ώρες διδασκαλίας (π.χ. Σύλλογοι Γονέων χρησιμοποιούν χώρους το Σαββατοκύριακο), θα πρέπει να δώσει άδεια η εταιρεία, όπως αποκαλύφθηκε και από το παράδειγμα του ΕΠΑΛ Κερατσινίου, στην Αττική, και τη σκανδαλώδη σύμβαση που υπογράφηκε για την κατασκευή του.

Να λοιπόν πώς εν μέσω κρίσης ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο στην Παιδεία, που κατά τα άλλα στο Σύνταγμα είναι δημόσια και δωρεάν και ο λαός την έχει χρυσοπληρώσει από την υπέρογκη φορολογία που του έχουν επιβάλει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που πίνουν νερό στο όνομά της.

Καλούμε τον ροδιακό λαό να καταδικάσει κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση, που τον βάζουν να μένει πίσω από τις ανάγκες του και να αδειάζει τις τσέπες του για να γεμίζουν οι τσέπες λίγων επιχειρηματικών ομίλων. Να καταδικάσει τα σχολεία με ΣΔΙΤ και να διεκδικήσει μέσα από τα σωματεία εργαζομένων, τους Συλλόγους, τους τοπικούς φορείς, σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια με αποκλειστική κάλυψη του κρατικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, στις επερχόμενες εκλογές (δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές) να στηρίξει με την ψήφο του και να δυναμώσει το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που με όλες του τις δυνάμεις στήριξε, στηρίζει και θα στηρίζει το δίκιο και τα συμφέροντα των εργαζομένων από τη σκοπιά των σύγχρονων αναγκών τους, και όχι από τη σκοπιά της "ανάπτυξης" που τσακίζει τις ζωές τους και την οποία ευαγγελίζονται όλα τα αστικά κόμματα και οι παρατάξεις τις οποίες στηρίζουν στην Τοπική Διοίκηση».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ
Σοβαρά κτιριακά προβλήματα στο 14ο και το 19ο Δημοτικά Σχολεία

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα συστεγαζόμενα 14ο και 19ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου και τα οποία έχουν επιπτώσεις στην υγιεινή και την ασφάλεια των 400 μαθητών τους, ζητάει από τη δημοτική αρχή η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Βόλου.

Οπως αναφέρει σε Ερώτηση που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο:

-- Το μαρμάρινο προαύλιο του 14ου Δημοτικού Σχολείου παρουσιάζει καθίζηση, με αποτέλεσμα το όμβρια ύδατα που συγκεντρώνονται από όλη τη σκεπή του κτιρίου μέσω των υδρορροών να κατευθύνονται προς τα θεμέλια του σχολείου με κίνδυνο διάβρωσής τους. Επίσης, το σχολείο δεν έχει ελαιοχρωματιστεί τα τελευταία χρόνια και οι εσωτερικοί χώροι αποτελούν εστίες μόλυνσης, ενώ στην εξωτερική τοιχοποιία παρατηρούνται σημαντικές φθορές στους σοβάδες και στην πλακόστρωση. Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα στο ίδιο σχολείο αποτελούν οι τουαλέτες, όπου τις πρωινές ώρες δεν υπάρχει καθαρίστρια και παρουσιάζουν ένα ανθυγιεινό αποκρουστικό θέαμα. Την εικόνα έλλειψης υγιεινής συμπληρώνουν οι φθαρμένες «φουσκωμένες» πόρτες - εστίες μόλυνσης και η παντελής απουσία εξαερισμού στις τουαλέτες των κοριτσιών.

-- Η πόρτα της αυλής είναι στενή και ιδιαίτερα κατά την ταυτόχρονη έξοδο των μαθητών και των δυο σχολείων μετά το σχόλασμα των μαθημάτων παρατηρείται το αδιαχώρητο, με κίνδυνο τον τραυματισμό τους. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει αναδείξει το θέμα με σχετική Ερώτηση, ζητώντας να κατασκευαστεί μια νέα ασφαλής σύγχρονη έξοδος, καθώς επίσης και να παρθούν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Οδό Αθ. Διάκου, όμως η δημοτική αρχή δεν έχει λάβει κανένα μέτρο, ούτε έχει προγραμματίσει κάποια σχετική παρέμβαση.


-- Το υπόγειο του 19ου Δημοτικού Σχολείου σε κάθε δυνατή νεροποντή πλημμυρίζει με νερά της αποχέτευσης, λόγω κάποιας κακής κατασκευής στον αγωγό της αποχέτευσης δημιουργώντας μια επιπλέον εστία μόλυνσης.

-- Ακόμα, στο συγκρότημα των δυο σχολείων υπάρχει έλλειψη αιθουσών και υποδομών απαραίτητων για την παιδαγωγική και μορφωτική διαδικασία (χώρος για τμήμα ένταξης, γυμναστήριο, επαρκής αίθουσα εκδηλώσεων κ.ά.). Παρά το χρόνιο αίτημα των γονιών για κατασκευή νέου σχολικού διδακτηρίου στη συνοικία Χιλιαδού, δεν υπάρχει σχετικός σχεδιασμός από τη δημοτική αρχή, όπως δεν υπάρχει και συνολικότερο πρόγραμμα σχολικής στέγης για τη λύση του διδακτηριακού προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής και στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Υπογραμμίζοντας πως «η στάση της δημοτικής αρχής αποτελεί ακόμη μια απόδειξη ότι στις προτεραιότητές της δεν έχει τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών, αλλά την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, που τους στηρίζει με έργα, με ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, με τα χρήματα που πληρώνουν οι δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών», η «Λαϊκή Συσπείρωση» ρωτάει τη δημοτική αρχή: Ποια άμεσα μέτρα θα πάρει για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στο 14ο και το 19ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου; Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση του προαυλίου, της πόρτας εισόδου, της τοιχοποιίας και του ελαιοχρωματισμού εσωτερικών χώρων; Τι πρωτοβουλίες θα πάρει για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών και πότε θα προχωρήσει στην επέκταση του ωραρίου των καθαριστριών μερικής απασχόλησης σε πλήρους για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών καθαριότητας στα σχολεία;

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Να σπάσουμε το φόβο, να μπούμε στη μάχη για τις σύγχρονες ανάγκες μας

Ανακοίνωση με αφορμή τα εργατικά «ατυχήματα»

Η οικοδομή όπου έγινε το εργατικό «ατύχημα» στη Χερσόνησο
Η οικοδομή όπου έγινε το εργατικό «ατύχημα» στη Χερσόνησο
Να μη συμβιβαστούν με το μέλλον που τους ετοιμάζουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία καλεί τους νέους εργαζόμενους στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού η Τομεακή Οργάνωση Χανίων της ΚΝΕ, σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα εργατικά δυστυχήματα των διανομέων στην περιοχή.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«To τελευταίο διάστημα ο κλάδος του Επισιτισμού, συνολικά η εργατική τάξη των Χανίων, θρηνεί για την απώλεια δύο συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για το μεροκάματο. Η απώλεια των συναδέλφων έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από εργατικά δυστυχήματα που έγιναν και στο νομό μας αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Ο μακρύς κατάλογος δεν έχει τελειωμό και μετριέται σε θανάτους και τραυματισμούς εργαζομένων.

Στο θανατηφόρο δυστύχημα του οικοδόμου στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ ήρθε να προστεθεί ο τραυματισμός συναδέλφου οικοδόμου σε ανακαίνιση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Ειδικά στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού τα εργατικά δυστυχήματα πληθαίνουν. Μόνο στο νομό Χανίων, μέσα σε λίγους μήνες καταγράφηκαν τρία θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα στον κλάδο.

Σε αυτή την ωμή πραγματικότητα με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι όλοι εμείς καθημερινά από αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, προσπαθώντας για άλλη μια φορά να κάνουν το άσπρο μαύρο, λάνσαραν ένα νέο προπαγανδιστικό βίντεο το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με θέμα τα Εργασιακά. Σε αυτό εμφανίζονται στελέχη της κυβέρνησης και διαφημίζουν τη μείωση της ανεργίας, τους ελέγχους που διενεργούνται από το ΣΕΠΕ, τα προγράμματα επιδότησης της εργοδοσίας για να προσλαμβάνει τζάμπα εργαζόμενους, την κατάργηση του "υποκατώτατου" μισθού με την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου. Αξίζει να δούμε όμως ποιο είναι "το δίκαιο που έγινε πράξη", που ακούγεται στο βίντεο με τη φωνή του πρωθυπουργού».

Υποστελέχωση των υπηρεσιών και μείωση των ελέγχων

«Τα ίδια τα στοιχεία του ΣΕΠΕ δείχνουν υποστελέχωση των υπηρεσιών και μείωση των ελέγχων, διαψεύδοντας την κυβερνητική προπαγάνδα που ισχυρίζεται το αντίθετο. Τα εκατοντάδες εργατικά "ατυχήματα" αυξάνονται διαρκώς από το 2012 και μετά. Για παράδειγμα, το 2016, έτος για το οποίο υπάρχουν μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, σημειώθηκε ο μικρότερος αριθμός ελέγχων σε χώρους δουλειάς από το 2001 και μετά. Το 2016 υπηρετούσαν μόλις 320 επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και 251 επιθεωρητές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία για να ελέγξουν περίπου 220.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Το 2016, το ΣΕΠΕ πραγματοποίησε περίπου 17.000 ελέγχους στον τομέα της Υγείας και Ασφάλειας (δεν περιλαμβάνονται οι επανέλεγχοι και οι έλεγχοι που προκαλούνται από καταγγελίες και εργατικά "ατυχήματα"). Με αυτούς τους ρυθμούς, απαιτούνται 13 χρόνια για να γίνουν έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις! Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στο νομό Χανίων, όπου το προσωπικό της Επιθεώρησης Εργασίας δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, παρά τις καθημερινές προσπάθειες των εργαζομένων.

Τα "ατυχήματα" που πληθαίνουν, είτε είναι θανατηφόρα είτε επισύρουν βαρύ τραυματισμό, δεν είναι τυχαία, ούτε ξεκομμένα από τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν. Ειδικά στο delivery αυξάνεται συνεχώς η εντατικοποίηση της εργασίας, με τις online παραγγελίες, τα εξαντλητικά ωράρια. Η συντριπτική πλειονότητα εργάζονται χωρίς να καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο από τις εταιρείες με μέτρα ατομικής προστασίας. Μέχρι στιγμής οι εργοδότες είναι απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να παρέχουν εταιρικά δίκυκλα στους εργαζόμενους. Οι διανομείς χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια και επωμίζονται οι ίδιοι τα έξοδα συντήρησης, ασφάλισης και βενζίνης. Το επάγγελμα του διανομέα δεν εντάσσεται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με τους διανομείς να εργάζονται ακόμα και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Μάλιστα, αυτή η απαράδεκτη εργασιακή κατάσταση παγιώνεται τη στιγμή που ο κλάδος του Επισιτισμού - Τουρισμού κάνει κάθε χρόνο ρεκόρ κερδών. Αξίζει μόνο να δούμε τα στοιχεία από τη φετινή σεζόν. Οι αφίξεις των τουριστών αυξήθηκαν, φτάνοντας τα 8 εκατομμύρια φέτος, με τα κέρδη των ξενοδόχων να υπολογίζονται στο ποσό των 6 δισ., όταν οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες ζούγκλας, ενώ οι πετσοκομμένοι μισθοί και η ανασφάλιστη εργασία έχει γίνει κανόνας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στον Επισιτισμό δεν υπάρχει Συλλογική Σύμβαση από το 2012, ενώ η Σύμβαση που επεκτάθηκε για τον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού κατοχυρώνει τις μειώσεις μισθών που είχαν θεσπιστεί τα προηγούμενα χρόνια, την ατελείωτη δουλειά, την εντατικοποίηση της εργασίας, αφού δίνει το δικαίωμα στους ξενοδόχους να απασχολούν τους εργαζόμενους πέραν του 8ώρου καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν».

Η νέα βάρδια της εργατική τάξης να μη συμβιβαστεί με το μέλλον που της ετοιμάζουν

«Αυτή είναι η "μεταμνημονιακή κανονικότητα" που έχει διαμορφώσει η σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων. Αποδεικνύεται ότι τα μνημόνια φεύγουν στα λόγια, αλλά στην πράξη παραμένουν εκεί που δουλεύει, σπουδάζει, κάνει πρακτική, ζει η νεολαία και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Η ΤΟ Χανίων της ΚΝΕ καλεί τους νέους εργαζόμενους στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, συνολικά τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, να μη συμβιβαστεί με το μέλλον που μας ετοιμάζουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Εχουμε πλέον όλες τις αποδείξεις ότι είναι μονόδρομος η οργάνωση στο σωματείο του κλάδου μας, αφού μόνο μέσα από τη συλλογική δράση και διεκδίκηση οι εργαζόμενοι έχουν υψώσει ανάστημα και έχουν βελτιώσει τους όρους δουλειάς. Είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσουν ο αγώνας των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας, η διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης που θα κατοχυρώνει μέτρα ασφαλείας και τα δικαιώματά μας. Ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι ενιαίος για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν στον κλάδο. Ανεξάρτητα από το πόστο που δουλεύει ή την ηλικία που έχει ο κάθε συνάδελφος, κανένας δεν μπορεί να είναι μόνος του απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας, του κράτους και των κυβερνήσεών της.

Οι φωνές που μιλούν για "ατομική ευθύνη" των εργαζομένων, που αποδίδουν τα εργατικά ατυχήματα στην "απροσεξία" των συναδέλφων, δίνουν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία για τη διεύρυνση των απαράδεκτων εργασιακών συνθηκών. Αποπροσανατολίζουν το λαό και τη νεολαία από το να ξεχωρίσει τον πραγματικό υπεύθυνο, που δεν είναι άλλος από το κυνήγι του κέρδους, με τραγικές συνέπειες για τη ζωή της εργατικής τάξης.

Τώρα είναι η ώρα οι νέοι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα, να σπάσουμε το φόβο, να μπούμε στη μάχη για τις σύγχρονες ανάγκες μας σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για μια κοινωνία που θα έχει επίκεντρο την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, για την εξουσία, το σοσιαλισμό!».

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Διεκδικούν ολοκληρωμένο, ασφαλές σχολείο

Με πορεία που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στο δημαρχείο Ηρακλείου, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του 1ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου (Καπετανάκειο) ξεκινούν νέο κύκλο κινητοποιήσεων, με κεντρικό αίτημα την άμεση παράδοση ενός ολοκληρωμένου, λειτουργικού και ασφαλούς κτιρίου. Συγκεντρώθηκαν στο σχολείο και με συνθήματα πορεύτηκαν στο δημαρχείο, έχοντας στο πλευρό τους και άλλους φορείς των γονιών και των εργαζομένων. Μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους του δήμου, από όπου δεν πήραν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα διεκδίκησης.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης και βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, και έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές του Καπετανάκειου σχολείου ενάντια στον εμπαιγμό και την κοροϊδία που αντιμετωπίζουν από την κυβέρνηση και το δήμο Ηρακλείου.

Εχουν και οι δύο σοβαρή ευθύνη, καθώς από το 2003 το κτίριο υπόκειται σε συνεχείς εργασίες αποκατάστασης και μετά από 10 χρόνια δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, μοιράζοντας συνεχώς υποσχέσεις παράδοσης που δεν τηρούνται.

Την ίδια στιγμή, η σχολική κοινότητα κάνει μάθημα σε συνθήκες που δεν ευνοούν καθόλου την εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον, ακόμα κι αν το κτίριο ήταν έτοιμο να παραδοθεί, δεν υπάρχει πυρασφάλεια, ούτε μελέτες πυρασφάλειας στο κτίριο.

Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει τους αγώνες και έχει αναδείξει τα αιτήματα της σχολικής κοινότητας, με τους εκλεγμένους κομμουνιστές δημοτικούς συμβούλους στο δήμο Ηρακλείου, ενώ έχει καταθέσει πολλαπλές Ερωτήσεις και Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή, για τα διάφορα προβλήματα που έχουν προκύψει όλα αυτά τα χρόνια καθυστερώντας την παράδοσή του.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο δήμος Ηρακλείου αποποιούνται τις ευθύνες τους, πετώντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλο για την καθυστέρηση. Μάλιστα, η πρόσφατη Επίκαιρη Ερώτηση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ έχει αναβληθεί δύο φορές, με ευθύνη του υπουργού.

Ο δήμος έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη για τις αναίτιες καθυστερήσεις στην περάτωση του έργου, ανεξάρτητα από τις όποιες ευθύνες αναλογούν στον εργολάβο του έργου. Η δημοτική αρχή σήμερα για μία ακόμα φορά δεν δεσμεύεται σε τίποτα αλλά αντίθετα ρίχνει την ευθύνη σε γονείς και μαθητές.

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση και το δήμο Ηρακλείου να δεσμευτούν στο να μην καθυστερήσει περαιτέρω η παράδοση του έργου. Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη χρηματοδότησης και κατασκευής της σχολικής στέγης θα πρέπει να είναι στην ευθύνη του κράτους και οι δήμοι δεν θα έπρεπε να αποδεχτούν να μεταφερθεί η ευθύνη αυτή στους ίδιους.

Μόνο η πάλη, η συστράτευση με το ΚΚΕ, η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, και στις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, μπορεί να ενισχύσει τη λαϊκή πάλη αυτή, για να μπουν φραγμοί στα αντιλαϊκά σχέδια, για να μπουν μπροστά οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για μόρφωση και σύγχρονη σχολική στέγη».

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ ΧΑΝΙΩΝ
Κενά εκπαιδευτικών στα μέσα της χρονιάς!

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις της σχολικής κοινότητας του Γυμνασίου της Παλαιόχωρας, όπου ακόμα και σήμερα, στα μέσα της χρονιάς, υπάρχουν ελλείψεις καθηγητών (Χημείας, Φυσικής, Βιολογίας και Γεωγραφίας) και απώλεια 30 ωρών μαθημάτων εβδομαδιαίως. Σε σχετική ανακοίνωσή της σχολιάζει:

«Ετσι μεταφράζεται η "κανονικότητα" του υπουργείου Παιδείας και για το Γυμνάσιο της Παλαιόχωρας! Με απώλεια εκατοντάδων διδακτικών ωρών, με τσάκισμα των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, οι οποίοι παραμένουν στην αδιοριστία τη στιγμή που οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό είναι τεράστιες.

Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ χαιρετίζει και στηρίζει τον δίκαιο αγώνα γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο της Παλαιόχωρας.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα: Να καλυφθούν όλα τα κενά με προσλήψεις εκπαιδευτικών!».

ΑΣΓΜΕ
Την Κυριακή η ημερίδα για τη σχολική στέγη

Ημερίδα για τη σχολική στέγη, με θέμα «Σε τι σχολείο ζουν και μαθαίνουν τα παιδιά μας», διοργανώνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας την Κυριακή 3 Φλεβάρη, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» (Ακαδημίας 50), από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία του Δημήτρη Λάμπρου, προέδρου της ΑΣΓΜΕ, χαιρετισμούς από προσκεκλημένους φορείς, ομιλίες με θέμα «Το σχολείο των αναγκών μας και το σχολείο που έχουμε σήμερα», από τον Βαγγέλη Φιλέρη, μέλος του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ, και «Ο δημόσιος σχεδιασμός της σχολικής στέγης - Ιστορία και πραγματικότητα» από τον Μανώλη Δανδουλάκη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ ΑΕ). Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Εκδηλώσεις για τις εξελίξεις στον κλάδο των εκπαιδευτικών

Εκδηλώσεις με θέμα «Οι εξελίξεις στην Εκπαίδευση, ο κλάδος των εκπαιδευτικών και η θέση του ΚΚΕ» διοργανώνουν αυτές τις μέρες Οργανώσεις του ΚΚΕ:

-- Η Κομματική Οργάνωση Ιωαννίνων, σήμερα Τετάρτη στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει ο Τάσος Τόκας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Λάρισας, σήμερα Τετάρτη στις 7.30 μ.μ., στο καφέ «Κόκορας». Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η Τομεακή Επιτροπή Ηλείας, αύριο Πέμπτη στις 6.30 μ.μ., στον Πύργο, στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών Αττικής, το Σάββατο 2 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101, ΗΣΑΠ «Βικτώρια»). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις με το ίδιο θέμα θα γίνουν τις επόμενες μέρες και σε Βόλο, Ηράκλειο, Χανιά, Πάτρα, Λαμία και Χαλκίδα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Κινητοποίηση για τους χιλιομετρικούς περιορισμούς

Αύριο Πέμπτη στις 12 μ. στο υπουργείο Παιδείας

Με κεντρικό αίτημα την «κατάργηση των χιλιομετρικών εμποδίων στη μόρφωση των παιδιών μας», η Πανελλήνια Ενωση Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων καλεί στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας που διοργανώνουν Καλλιτεχνικά Σχολεία, αύριο Πέμπτη στις 12 μ. Οι γονείς αντιδρούν στην εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις μεταφορές μαθητών, που θέτει νέα εμπόδια για τη δωρεάν μετακίνηση από και προς το σχολείο. Ειδικότερα, με την ΚΥΑ που πρακτικά τίθεται σε ισχύ από το 2019 - 2020 μπαίνουν χιλιομετρικοί περιορισμοί, 3 χλμ. για το Γυμνάσιο και 5 χλμ. για το Λύκειο, προκειμένου οι μαθητές να δικαιούνται δωρεάν μεταφορά. Για τα Μουσικά Σχολεία ορίζει ότι τα παιδιά δικαιούνται μεταφορά όταν κουβαλούν βαριά όργανα, ενώ αν κουβαλούν ελαφριά όργανα πρέπει να μένουν πάνω από 1,5 χλμ. από το σχολείο.

Το ζήτημα ανέδειξε ο Σύλλογος Γονέων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου, μέσα και από τη μουσική - καλλιτεχνική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ενωση Γονέων του δήμου, με τη συμμετοχή και άλλων σχολείων, την περασμένη Κυριακή. Οπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, καλώντας παράλληλα στην αυριανή κινητοποίηση, η ΚΥΑ ουσιαστικά αφαιρεί το δικαίωμα της δωρεάν μεταφοράς στα 2/3 των μαθητών που φοιτούν τώρα, ποσοστό που θα πολλαπλασιαστεί στο μέλλον αν ληφθούν υπόψη τα παιδιά που θα πάνε στο Λύκειο αλλά και εκείνα που θα θελήσουν να φοιτήσουν στο μέλλον στο σχολείο. Από την πλευρά των γονιών σημειώνεται επίσης ότι με βάση τα δεδομένα που δημιουργεί η ΚΥΑ, οι μαθητές θα κληθούν να διανύουν καθημερινά χιλιόμετρα, κάτω από διαφορετικές καιρικές συνθήκες, πεζοί η επιβιβαζόμενοι και μετεπιβιβαζόμενοι σε ένα ή δύο διαφορετικά μέσα αστικής συγκοινωνίας, με αναμονή στις ενδιάμεσες στάσεις, κουβαλώντας ογκώδη αντικείμενα απαραίτητα για την εκπαίδευσή τους, και έχοντας να αντιμετωπίσουν και ένα ωράριο διευρυμένο κατά 10 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως.

Στην αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας συμμετέχουν επίσης το Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου και το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ
Μαχητική κινητοποίηση ενάντια στο φασισμό

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι φοιτητές (μέλη και εκλεγμένοι στα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων) του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, καταγγέλλοντας τη νέα φασιστική πρόκληση που σημειώθηκε την προηγούμενη βδομάδα, με τη βεβήλωση - καταστροφή του μνημείου για το εβραϊκό νεκροταφείο στο χώρο του ΑΠΘ. Οι φοιτητές απαίτησαν την αναστήλωση του μνημείου και ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν συνέχεια στη δράση τους ενάντια στον φασισμό και στους εκπροσώπους του, μέσα από πολύμορφες πρωτοβουλίες όπως η κατασκευή κολάζ, η προβολή ντοκιμαντέρ κ.ά.

Οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στο χώρο του ΑΠΘ που κατέληξε στο εβραϊκό Μνημείο, όπου και αναρτήθηκε πανό που γράφει: «Διαβάτη στάσου εδώ στο μνημείο του εβραϊκού Ολοκαυτώματος. Στο εβραϊκό Ολοκαύτωμα σκοτώθηκαν Εβραίοι, κομμουνιστές, αγωνιστές. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καταδικάζουν ό,τι πιο σκοτεινό υπάρχει, το φασισμό - ναζισμό. Στεκόμαστε απέναντί τους».

Η Μαρία Μανούρα, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Φυσικού ΑΠΘ, στην ομιλία της τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες αναδεικνύουν την ανάγκη η νεολαία να γνωρίσει τα εγκλήματα του φασισμού - ναζισμού, συνολικά ο λαός να δυναμώσει την πάλη για την απομόνωσή του.

Υπενθυμίζουμε ότι αποφάσεις καταδίκης της νέας φασιστικής πρόκλησης, μετά από κάλεσμα του ΜΑΣ, έχουν πάρει μέχρι στιγμής οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Οικονομικού, Πολιτικών Επιστημών, Νομικής, Ψυχολογίας, Φυσικού, Ιατρικής, Αγγλικής Φιλολογίας, Δημοσιογραφίας & Μέσων Επικοινωνίας, Φαρμακευτικής και Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων ΑΠΘ.

Απαιτούν από την Πρυτανεία του ΑΠΘ να αναλάβει άμεσα την αναστήλωση του συγκεκριμένου μνημείου και ανάμεσα σε άλλα σημειώνουν: «Καταδικάζουμε αυτή την ενέργεια. Απομονώνουμε τη φασιστική ναζιστική Χρυσή Αυγή, τους φυσικούς και πολιτικούς απογόνους του φασισμού, τους οποίους το σύστημα αξιοποιεί σήμερα για την τρομοκράτηση και καταστολή του εργατικού κινήματος, με στόχο να ευνουχίσει τη δύναμη των αγώνων της και να την παραδώσει βορά στα συμφέροντα ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Πετάμε έξω από τις σχολές μας, από τα Διοικητικά Συμβούλια και από τους συλλόγους μας όλα τα φασιστοειδή στοιχεία που ενστερνίζονται τέτοιου είδους απόψεις. Δεν θα μείνουμε θεατές μπροστά στην παραχάραξη της Ιστορίας και στη βεβήλωση των μνημείων αυτών».

Το εβραϊκό Μνημείο που βρίσκεται στο ΑΠΘ, στο πάρκο του Αστεροσκοπείου, στήθηκε το 2014, για να θυμίζει ακόμη ένα φρικτό έγκλημα που συντελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Στο χώρο που σήμερα βρίσκεται η Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, μέχρι το τέλος του 1942 βρισκόταν το εβραϊκό νεκροταφείο, όπου θάβονταν για αιώνες οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης. Από το Δεκέμβρη του 1942 μέχρι τον Απρίλη του 1943 οι τάφοι διαλύθηκαν, τα υλικά τους χρησιμοποιήθηκαν σε δρόμους και κτίρια, τα οστά διασκορπίστηκαν. Μετά την Κατοχή το τεράστιο οικόπεδο του νεκροταφείου εκχωρήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ανέγερση των κτισμάτων του.

Στην επιγραφή του μνημείου που στήθηκε το 2014 και κατέστρεψαν οι ιδεολογικοί και πολιτικοί απόγονοι των ναζί, αναγράφονταν μεταξύ άλλων: «...Αλλά δεν αρκούσαν οι άνθρωποι / Ηθελαν να σκοτώσουν και τη μνήμη / Και καθώς έστελναν τους ζωντανούς στο θάνατο, γκρέμιζαν τους τάφους των νεκρών διασκορπίζοντας τα οστά τους / Οσοι θάφτηκαν εδώ, πέθαναν δυο φορές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ