Τετάρτη 30 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Διεκδικούν ολοκληρωμένο, ασφαλές σχολείο

Με πορεία που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στο δημαρχείο Ηρακλείου, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του 1ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου (Καπετανάκειο) ξεκινούν νέο κύκλο κινητοποιήσεων, με κεντρικό αίτημα την άμεση παράδοση ενός ολοκληρωμένου, λειτουργικού και ασφαλούς κτιρίου. Συγκεντρώθηκαν στο σχολείο και με συνθήματα πορεύτηκαν στο δημαρχείο, έχοντας στο πλευρό τους και άλλους φορείς των γονιών και των εργαζομένων. Μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους του δήμου, από όπου δεν πήραν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα διεκδίκησης.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης και βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, και έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές του Καπετανάκειου σχολείου ενάντια στον εμπαιγμό και την κοροϊδία που αντιμετωπίζουν από την κυβέρνηση και το δήμο Ηρακλείου.

Εχουν και οι δύο σοβαρή ευθύνη, καθώς από το 2003 το κτίριο υπόκειται σε συνεχείς εργασίες αποκατάστασης και μετά από 10 χρόνια δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, μοιράζοντας συνεχώς υποσχέσεις παράδοσης που δεν τηρούνται.

Την ίδια στιγμή, η σχολική κοινότητα κάνει μάθημα σε συνθήκες που δεν ευνοούν καθόλου την εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον, ακόμα κι αν το κτίριο ήταν έτοιμο να παραδοθεί, δεν υπάρχει πυρασφάλεια, ούτε μελέτες πυρασφάλειας στο κτίριο.

Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει τους αγώνες και έχει αναδείξει τα αιτήματα της σχολικής κοινότητας, με τους εκλεγμένους κομμουνιστές δημοτικούς συμβούλους στο δήμο Ηρακλείου, ενώ έχει καταθέσει πολλαπλές Ερωτήσεις και Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή, για τα διάφορα προβλήματα που έχουν προκύψει όλα αυτά τα χρόνια καθυστερώντας την παράδοσή του.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο δήμος Ηρακλείου αποποιούνται τις ευθύνες τους, πετώντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλο για την καθυστέρηση. Μάλιστα, η πρόσφατη Επίκαιρη Ερώτηση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ έχει αναβληθεί δύο φορές, με ευθύνη του υπουργού.

Ο δήμος έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη για τις αναίτιες καθυστερήσεις στην περάτωση του έργου, ανεξάρτητα από τις όποιες ευθύνες αναλογούν στον εργολάβο του έργου. Η δημοτική αρχή σήμερα για μία ακόμα φορά δεν δεσμεύεται σε τίποτα αλλά αντίθετα ρίχνει την ευθύνη σε γονείς και μαθητές.

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση και το δήμο Ηρακλείου να δεσμευτούν στο να μην καθυστερήσει περαιτέρω η παράδοση του έργου. Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη χρηματοδότησης και κατασκευής της σχολικής στέγης θα πρέπει να είναι στην ευθύνη του κράτους και οι δήμοι δεν θα έπρεπε να αποδεχτούν να μεταφερθεί η ευθύνη αυτή στους ίδιους.

Μόνο η πάλη, η συστράτευση με το ΚΚΕ, η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, και στις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, μπορεί να ενισχύσει τη λαϊκή πάλη αυτή, για να μπουν φραγμοί στα αντιλαϊκά σχέδια, για να μπουν μπροστά οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για μόρφωση και σύγχρονη σχολική στέγη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ