Τετάρτη 29 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!»

Με την πλούσια ιστορία του στην Πανεπιστημιούπολη συναντιέται το Φεστιβάλ την Παρασκευή 31 Μάη και το Σάββατο 1 Ιούνη

Η Φαλίτσα Ρίτσου στο 26ο Φεστιβάλ
Η Φαλίτσα Ρίτσου στο 26ο Φεστιβάλ
«Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει ξεκινήσει ήδη το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18-19-20-21 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», επιλέχτηκε το Φεστιβάλ να κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής απ' όπου «πέρασε» τα προηγούμενα 50 χρόνια.

Τρίτος σταθμός του Φεστιβάλ, μετά την Καισαριανή και την Γκράβα, είναι η Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, το διήμερο 31 Μαΐου-1 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Δίνοντας ξανά τώρα ραντεβού στην Πανεπιστημιούπολη, το 50ό Φεστιβάλ λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους νέους και τις νέες της Αττικής να κάνουν τη διαφορά, με πιο δυνατό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο, και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα!

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο έχει ως εξής:

Παρασκευή 31 Μαΐου
  • Συζήτηση για τις ευρωεκλογές με τη συμμετοχή των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία. Θα μιλήσουν οι:

Ο χάρτης του 27ου Φεστιβάλ
Ο χάρτης του 27ου Φεστιβάλ
- Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

- Eva Garcia De Madariaga, Γενική Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία.

- Θανάσης Θεοδωρόπουλος, στέλεχος της ΚΝΕ και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

  • Μουσικό αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου. Επιμέλεια: Ιάσονας Μανούσος. Φιλική συμμετοχή: Θύμιος Παπαδόπουλος και Πολυξένη Καράκογλου. Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Κ. Αβραμίδης, Μ. Κακαβα, Ι. Μανούσος, Γ. Ντόκου, Π. Σπανός, Θ. Χατζηαθανασίου, Ελ. Ψαρούλη.
  • Μεγάλη συναυλία με την Ματούλα Ζαμάνη.
  • Παραδοσιακό γλέντι - οδοιπορικό με τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα. Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Γιαννούλης Μαργώνης (κιθάρα), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Αντρέας Νιάρχος (κρουστά), Δημήτρης Ρέντας (λαούτο - φωνή), Χρήστος Χάρης (κλαρίνο), Αχιλλέας Χαχάμης (φωνή).
Σάββατο 1 Ιουνίου
  • Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση - Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
  • Μουσικό αφιέρωμα στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό τραγούδι. Επιμέλεια - ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Σπύρος Γραμμένος, Αλέξανδρος Δάικος, Βιολέτα Ικαρη, Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης, Πολυξένη Καράκογλου, Δημήτρης Μητσοτάκης, Μιρέλα Πάχου.
  • Συναυλία με τους Banda Entopica.
Μακρά και πλούσια ιστορία στην Πανεπιστημιούπολη

Ο Δημήτρης Μητροπάνος στο 27ο Φεστιβάλ
Ο Δημήτρης Μητροπάνος στο 27ο Φεστιβάλ
Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ για 10 χρόνια, από το 23ο Φεστιβάλ το 1997 έως το 34ο Φεστιβάλ το 2008, συνδέθηκαν με την Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90, τα βήματα που έχει κάνει η ΚΝΕ μετά την ανασυγκρότησή της την καθιστούν και πάλι μια μαζική Οργάνωση Νεολαίας, που δένεται με τις μάζες και αυτό εκφράζεται χρόνο με τον χρόνο και στα Φεστιβάλ της. Ετσι, η «μετακόμιση» του Φεστιβάλ στα Ιλίσια συμπίπτει και με την εντυπωσιακή άνοδο της μαζικότητάς του. Εχοντας ξεπεράσει τα χρόνια της κρίσης, το Φεστιβάλ δεν νοσταλγεί πια το παρελθόν του, αλλά συγκρίνεται μ' αυτό, συνεχίζοντας με την ίδια δυναμική την πορεία του προς το μέλλον.

Τα παραπάνω δεν εκφράζονται μόνο στη μαζικότητα με την οποία το αγκαλιάζει η νεολαία, αλλά παράλληλα στον εμπλουτισμό του προγράμματός του, που αφουγκράζεται και δένεται με την επικαιρότητα. Ετσι, π.χ. το 25ο Φεστιβάλ το 1999 μετατράπηκε σε μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους σεισμόπληκτους, αφού πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά τον φονικό σεισμό της Αθήνας και τα έσοδά του διατέθηκαν στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων ως μια συμβολική κίνηση για την αποκατάσταση των σχολικών συγκροτημάτων που επλήγησαν. Το 2001, λίγο μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο, η μία από τις συζητήσεις του 27ου Φεστιβάλ αφιερώνεται στην «επόμενη μέρα» και το τι αναμένεται για τους λαούς. Το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων και της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, οργανώνονται δύο συζητήσεις για τον Αθλητισμό καθώς και Λαϊκός Αγώνας Δρόμου 14 χιλιομέτρων (Πανεπιστημιούπολη - Ομόνοια - Πανεπιστημιούπολη) κόντρα στο ζοφερό κλίμα της εμπορευματοποίησης των Αγώνων κ.ο.κ.

Η παράσταση «Αντιγόνη» από το 32ο Φεστιβάλ
Η παράσταση «Αντιγόνη» από το 32ο Φεστιβάλ
Παράλληλα, το Φεστιβάλ πια περιλαμβάνει ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ελληνική μουσική σκηνή. Το 1997, με τη μετακόμιση του Φεστιβάλ στα Ιλίσια, η αξέχαστη Μαρία Δημητριάδη κάνει ένα αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, ενώ αφιέρωμα γίνεται και στην Σωτηρία Μπέλλου που είχε πεθάνει έναν χρόνο πριν. Εμβληματικοί καλλιτέχνες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Δημήτρης Μητροπάνος περνούν από την κεντρική σκηνή στα Ιλίσια και «δένονται» ξανά με το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Αξέχαστες μένουν επίσης οι συναυλίες των Πυξ Λαξ, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, των αδελφών Κατσιμίχα, του Γιώργου Νταλάρα και τόσων άλλων! Στο 26ο Φεστιβάλ το 2000, τη μουσικοποιητική παράσταση για τον Γιάννη Ρίτσο «Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις» παρακολούθησε κατασυγκινημένη η συντρόφισσά του Φαλίτσα και το αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη παρακολούθησε η γυναίκα του Ουρανία, που η ΚΝΕ τους απένειμε τιμητικές πλακέτες. Αντίστοιχα, τιμητική βραδιά οργανώθηκε στη Λαϊκή Σκηνή για τον Κώστα Βίρβο και τον Θόδωρο Δερβενιώτη που ήταν παρόντες!

Ενδιαφέρουσες συναυλιακές συμμετοχές όμως υπάρχουν και από το εξωτερικό, όπως στο 24ο Φεστιβάλ, το 1998, την ορχήστρα από τη Δανία αποτελούμενη από 27 γυναίκες και άντρες εργάτες, οικοδόμους, πυροσβέστες, εκπαιδευτικούς κ.τ.λ. Το 2005 και το 2006, το ιταλικό συγκρότημα Banda Bassotti με τους σκα ρυθμούς του, τους Βάσκους Skalariak, τους Τούρκους καλλιτέχνες Ρενάν Μπιλέκ και Ντιλέκ Κοτς κ.ά.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη σκηνή του 32ου Φεστιβάλ
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη σκηνή του 32ου Φεστιβάλ
Ακόμα, το 1998 ξαναμπαίνει κινηματογράφος στο Φεστιβάλ, όπου προβάλλονται ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και ταινίες για παιδιά, ενώ το 2005 επιστρέφει και το θέατρο στις σκηνές του για πρώτη φορά μετά την ανασυγκρότηση.

Σημαντικές είναι και οι συμμετοχές ξένων Οργανώσεων Νεολαίας, που σε κάποια Φεστιβάλ στα Ιλίσια φτάνουν έως και τις 40, ενώ στο 29ο Φεστιβάλ, το 2003, λειτουργεί για πρώτη φορά στη Διεθνούπολη ένα αυθεντικό κουβανέζικο μπαρ και επίσημοι προσκεκλημένοι - που συμμετείχαν και σε σχετική συζήτηση για το Νησί της Επανάστασης - ήταν οι Ολυμπιονίκες Αλμπέρτο Χουαντορένα και Ανα Φιδέλια Κιρό.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» επέστρεψε στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια το 2020 λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών του κορονοϊού, που επέτρεπαν μαζικές εκδηλώσεις κάτω από συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ με μεράκι και ευρηματικότητα κράτησαν το Φεστιβάλ δυνατό μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, διαμορφώνοντας τους χώρους παίρνοντας υπόψη την προστασία της υγείας των επισκεπτών, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε όλες τις εκδηλώσεις.


Οι Ιταλοί Banda Bassotti ήρθαν στο Φεστιβάλ το 2005 και 2006
Οι Ιταλοί Banda Bassotti ήρθαν στο Φεστιβάλ το 2005 και 2006

Εκρηξη συμμετοχής συνοδεύει το Φεστιβάλ από τη «μετακόμισή» του στην Πανεπιστημιούπολη (φωτ. από το 25ο Φεστιβάλ)
Εκρηξη συμμετοχής συνοδεύει το Φεστιβάλ από τη «μετακόμισή» του στην Πανεπιστημιούπολη (φωτ. από το 25ο Φεστιβάλ)

Το μεγάλο ταμπλό με το πορτρέτο του Λένιν, που φιλοτέχνησε ο Γ. Σκαρπερός, τοποθετείται για πρώτη φορά στο 23ο Φεστιβάλ
Το μεγάλο ταμπλό με το πορτρέτο του Λένιν, που φιλοτέχνησε ο Γ. Σκαρπερός, τοποθετείται για πρώτη φορά στο 23ο Φεστιβάλ

Στις 9 Ιούνη να το κάνουμε όπως οι φοιτητές!

Δεν θα μπορούσε από μια εκδήλωση του Φεστιβάλ που έγινε αμέσως μετά τις φοιτητικές εκλογές να λείπουν η αναφορά στη νίκη της «Πανσπουδαστικής» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και οι σχετικοί πανηγυρισμοί.

«Μαζί μάθαμε να παλεύουμε, μαζί ξέρουμε να νικάμε» έλεγε το πανό που άνοιξαν στη σκηνή οι φοιτητές, μαζί με καπνογόνα και κάλεσαν τους νέους και στις 9 Ιούνη στις ευρωεκλογές να... το κάνουν όπως οι φοιτητές!

50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Η Γκράβα ήταν πιο όμορφη από ποτέ!

Το τσιμέντο καλύφθηκε από τις αφίσες... Τα κάγκελα κοκκίνισαν από τις σημαίες... Το τοπίο φωτίστηκε από τα βεγγαλικά... Και η Γκράβα ήταν πιο όμορφη από ποτέ. Γιατί το Φεστιβάλ της ΚΝΕ επέστρεψε!

Το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της Αθήνας γέμισε το περασμένο Σάββατο με νιάτα στην εκδήλωση του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που πέρασε από εκεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που κάνει σε όλα τα μέρη της Αττικής όπου έχει πραγματοποιηθεί κεντρικό Φεστιβάλ στην 50χρονη ιστορία του.

Από νωρίς οι νέοι περιηγούνταν στην έκθεση, που ήταν αφιερωμένη κυρίως στους μαθητές, καλώντας τους η πρώτη τους ψήφος στις 9 Ιούνη να είναι κόκκινη, έδιναν τις μάχες τους στα τραπέζια του πινγκ πονγκ, περιηγούνταν στην έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», συζητούσαν, αντάλλαζαν εμπειρίες και εκτιμήσεις από την πρόσφατη μάχη των φοιτητικών εκλογών, μέχρι που σήμανε η έναρξη για το πλούσιο πρόγραμμα που ξεδιπλώθηκε μέσα στο θεατράκι του σχολικού συγκροτήματος...

Και η γειτονιά αντήχησε τραγούδια και συνθήματα. Τραγούδια για την αλληλεγγύη. Συνθήματα για τον αγώνα.

Στην Γκράβα το απόγευμα του Σαββάτου η νεολαία πέρασε πύλες ξαναστολισμένες με το σήμα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Και τώρα έγραφε 50. Και τραγούδησε αυτά για τα οποία παλεύει και σήμερα και που ακόμα ονειρεύεται.


Εκεί ήταν και οι γενιές των κομμουνιστών των Πατησίων, της Κυψέλης και του Γαλατσίου, που τόσα χρόνια πέρασαν μέσα από την Γκράβα. Που στα σχολεία και στους αγώνες τους συναντήθηκαν ως ΚΝίτες μαθητές, ως κομμουνιστές εκπαιδευτικοί, ως γονείς. Και τραγούδησαν και αυτοί τους ίδιους αγώνες και τα ίδια όνειρα.

Κάποιοι από αυτούς ήταν εκεί και το 1990. Αλλοι ήρθαν αργότερα. Κάποιοι έχουν φύγει, δυστυχώς δεν πρόλαβαν αυτό το όμορφο Σάββατο. Ομως τη θέση τους πήραν νέα παιδιά. Περισσότερα παιδιά. Παιδιά αγκαλιασμένα.

Και οι κόκκινες σημαίες παρατάχτηκαν. Και η Γκράβα ήταν πιο όμορφη από ποτέ. Μέχρι την επόμενη φορά!



Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά

Μια αναφορά των καλλιτεχνών από τη σκηνή στο πρώτο μέρος των συναυλιών hip hop έδωσε το έναυσμα για να απλώσει στις κερκίδες ένα γιγαντοπανό, να ανάψουν καπνογόνα και να δονηθεί το θεατράκι από το σύνθημα «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά».

Ψηφίζουμε όπως αγωνιζόμαστε! Διεκδικητικά! Ανυπότακτα! Με πολλά κόκκινα ψηφοδέλτια στις κάλπες στις 9 Ιούνη!

Τις εκδηλώσεις χαιρέτισε η Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

«Από την Γκράβα, όπου κάνει τη δεύτερη στάση του το μεγάλο ταξίδι του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", στέλνουμε μήνυμα μαχητικής αισιοδοξίας. Οτι οι μαθητές και οι μαθήτριες, η νεολαία της Αθήνας, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στους δρόμους του αγώνα! Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε το άδικο και να χτίζουμε το αύριο! Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ θα αλλάξουμε τα δεδομένα. Γιατί μαζί μάθαμε να παλεύουμε και μαζί ξέρουμε να νικάμε!», είπε ξεκινώντας τον χαιρετισμό της στο Φεστιβάλ η Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Μίλησε για την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αυτό το μήνυμα μπορεί να δυναμώσει ακόμα περισσότερο, το χαστούκι στην κυβέρνηση να πονέσει διπλά, με ψήφο στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη!

Γιατί αυτό που απέδειξαν και οι φοιτητικές εκλογές είναι ότι υπάρχει αντίπαλο δέος στην εγκληματική πολιτική της ΕΕ, που υλοποιεί η κυβέρνηση και στην οποία έχει συνένοχους τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά, την Ελληνική Λύση και όλα τα άλλα αστικά κόμματα, που συμφωνούν σε όλα τα μεγάλα και κρίσιμα.

Αυτός που πραγματικά μπορεί να τα βάλει με την κυβέρνηση του Μητσοτάκη είναι το ΚΚΕ, που πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης του λαού και της νεολαίας.


Γιατί αυτό που κουρέλιασε το 41% της Νέας Δημοκρατίας τον τελευταίο χρόνο:

Είναι ο μεγαλειώδης αγώνας φοιτητών και μαθητών, που με τα τεράστια συλλαλητήρια και τις καταλήψεις για 2 μήνες καθυστέρησε τον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τότε που η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη προσπαθούσε να μας πείσει ότι είναι δίκαιο να μπαίνεις στην Ιατρική όχι με 19.000 μόρια, αλλά με 9.000 αν πληρώσεις 19.000 ευρώ...

Είναι η συγκλονιστική απεργία της 28ης Φλεβάρη, στον έναν χρόνο από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες έδωσαν μαζικό "παρών", για να εξασφαλίσουν ότι το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, δεν θα συγκαλυφθεί, για να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Για να μην ξαναθρηνήσουμε συμμαθητές και συμφοιτητές μας που πήραν το τρένο και "δεν έφτασαν ποτέ", επειδή αυτό είναι ιδιωτικοποιημένο - "απελευθερωμένο" στη γλώσσα της ΕΕ - και λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος, σε βάρος της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Είναι οι δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στη σφαγή στην Παλαιστίνη, που έκαναν τη νεολαία της Ελλάδας κρίκο στην αλυσίδα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, η οποία αγκαλιάζει όλο τον κόσμο.

Είναι οι μεγάλοι αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών στα μπλόκα, οι αγώνες των εργαζομένων μαζί με τα σωματεία τους για ΣΣΕ και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, ο αγώνας για να σωθεί κάθε λαϊκό σπίτι από τα "κοράκια" των τραπεζών και των funds.

Εδώ βρίσκεται η ελπίδα. Στον αγώνα κόντρα στην πολιτική της ΕΕ των λόμπι, της εκμετάλλευσης, των πολέμων. Και όχι στις ξαναζεσταμένες αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, των άλλων κομμάτων που μαζί με τη ΝΔ συνδιαμορφώνουν αυτήν την πολιτική στο Ευρωκοινοβούλιο».

Επεσήμανε ακόμα ότι «το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν έχει δεσμεύσεις στην ΕΕ και σε επιχειρηματικά συμφέροντα, και γι' αυτό μπορεί να αποκαλύπτει, να προειδοποιεί τον λαό για τις αντιδραστικές της αποφάσεις, να τον ενημερώνει και κυρίως να μπαίνει μπροστά, να οργανώνει τον αγώνα για να τις αντιπαλέψει μέσα σε κάθε σχολείο, σε κάθε πανεπιστήμιο, σε κάθε χώρο δουλειάς, στις γειτονιές.

Ισως κάποιος να νομίζει πως με την αποχή του εκφράζει την αγανάκτησή του για όσα ζει. Πως είναι μια πράξη σύγκρουσης και αμφισβήτησης της πολιτικής που δεν τον εκφράζει. Τον καλούμε να προβληματιστεί. Την επόμενη μέρα, τα κόμματα και τα επιτελεία του συστήματος θα ερμηνεύσουν την αποχή όπως τους βολεύει.

Αντίθετα, η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη που δεν νοθεύεται, δεν παρερμηνεύεται, δεν παραποιείται! Είναι η ψήφος που μπορεί να εκφράσει καλύτερα την καταδίκη των νέων στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

«Στις 9 Ιούνη, λοιπόν, κάνουμε τον φόβο τους πραγματικότητα! Πάμε στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι!», κάλεσε. Γιατί - συνέχισε - «η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αμφισβήτησης του σάπιου εκμεταλλευτικού κόσμου τους, είναι ψήφος ενίσχυσης των αγώνων για να ζήσουμε καλύτερα, να κατακτάμε τα δικαιώματά μας, είναι ψήφος αντιπολεμική σε μια ΕΕ που συμμετέχει αλλά και δημιουργεί εστίες πολέμου, είναι ψήφος αυθεντική, γιατί διαλέγουμε να ψηφίσουμε ανθρώπους σαν κι εμάς, είναι ψήφος - μαχαιριά στην καρδιά της ακροδεξιάς και του φασισμού, είναι ψήφος ελπίδας ότι οι λαοί σε όλη την Ευρώπη έχουν δύναμη να αλλάξουν τα πράγματα».

Και κατέληξε: «Ψηφίζουμε όπως αγωνιζόμαστε! Διεκδικητικά! Ανυπότακτα! Με πολλά κόκκινα ψηφοδέλτια στις κάλπες στις 9 Ιούνη!

Πάμε λοιπόν το ΚΚΕ όσο πιο ψηλά γίνεται, την ΚΝΕ κάθε μέρα όλο και πιο δυνατή! Θα νικήσουμε, τα δεδομένα θα αλλάξουν, θα τα αλλάξουμε εμείς!».

Με διαδραστικό τρόπο και ζωντανή συζήτηση ξεδιπλώθηκε η εκδήλωση για το μπούλινγκ και τον ρατσισμό

Με διαδραστικό τρόπο, και συμμετοχή του κοινού μέσα από μια σχεδιασμένη εφαρμογή, στην οποία είχε πρόσβαση μέσω κινητού τηλεφώνου, ξεδιπλώθηκε η συζήτηση με θέμα «Μαγκιά δεν είναι να στοχοποιείς τον "αδύναμο", αλλά να αγωνίζεσαι κόντρα στο σύστημα της αδικίας», που άνοιξε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Σαββάτου.

Ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ, άνοιξε αυτήν τη συζήτηση οδηγώντας τους νέους να σκεφτούν και να απαντήσουν «γιατί δεν κουμπώνουν οι νέοι στο παρόν;» και μέσω της εφαρμογής συνέχιζαν να τίθενται ερωτήματα και να απαντιούνται από τους μαθητές.

Στο ερώτημα «Ποιο είναι το πιο κοινό συναίσθημα των μαθητών για το σχολείο;» η πιο κοινή απάντηση των μαθητών από το κοινό ήταν το «βαριέμαι τις περισσότερες ώρες μέσα στο μάθημα», μια απάντηση που δεν δικαιολογείται για τους 15χρονους που «βράζει το αίμα τους», αλλά δείχνει το υπόβαθρο που δημιουργεί τα φαινόμενα της βίας, του μπούλινγκ κ.λπ.

Στο επόμενο ερώτημα για το τι χρειάζεται για να εξαλειφθεί το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών απάντησε το «να μπουν οι ανάγκες των μαθητών στο επίκεντρο του σχολείου σε μια κοινωνία που θα έχει εξαλειφθεί το κυνήγι του κέρδους». Ομως εκεί ο Κ. Ιωαννίδης ανέδειξε ότι στα σχολεία σήμερα υπάρχουν μόνο 2.181 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί για 3.500 σχολικές μονάδες, ότι 20 εκατ. παιδιά στην ΕΕ βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού κ.λπ.


Η Μυρτώ Καλτικοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρθηκε σε θεωρίες που με βιολογικούς όρους προσπαθούν να εξηγήσουν τη βίαιη και επιθετική συμπεριφορά έως και τις γυναικοκτονίες, ενώ οι μαθητές από την πλευρά τους με τη συμμετοχή τους από την εφαρμογή απάντησαν στην πλειοψηφία τους ότι ένας έφηβος γίνεται επιθετικός αντιδρώντας στις δυσκολίες που βιώνει και την πίεση που του ασκείται. Εδωσαν έτσι τη σκυτάλη στην Μ. Καλτικοπούλου να αναφερθεί στους νόμους και τις εγκυκλίους του υπουργείου που ονομάζουν βία τις μαθητικές κινητοποιήσεις και να τονίσει, στον αντίποδα, ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ «παλεύουμε ώστε η αντιμετώπιση των φαινομένων επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών να είναι πρώτα και κύρια υπόθεση των συλλόγων γονέων, των σωματείων, των εκπαιδευτικών και φυσικά των ίδιων των μαθητών μέσα από τα μαθητικά τους συμβούλια. Στη θέση της καλλιέργειας κλίματος γενικής απειλής να μπαίνει το σύνθημα "ένας για όλους και όλοι για έναν" κι έτσι το σχολείο με μπροστάρηδες τα μέλη της ΚΝΕ και την πάλη τους να γίνεται ασπίδα προστασίας για τον καθένα που έχει ανάγκη».

Στο θέμα των εξαρτήσεων στάθηκε ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, παραθέτοντας στοιχεία για τη διακίνηση ουσιών, τις συμμορίες ανηλίκων και τις αιτίες που οδηγούν τους νέους σε αυτά.

Ενώ κατέληξε ότι δεν είναι ελευθερία η χρήση και η τοξικομανία, γιατί εξάρτηση σημαίνει φραγμός στην κοινωνική δράση. Πρόοδος είναι να κρατάς τη ζωή στα χέρια σου κι όχι να τους την παραδίνεις. Να έχεις το κεφάλι ψηλά, να καθορίζεις εσύ τη ζωή σου, να μπορείς να σχεδιάζεις και να ονειρεύεσαι το μέλλον.

Ο Παναγιώτης Βαλάκος, φιλόλογος στο 52ο Γυμνάσιο - 52ο ΓΕΛ Αθηνών και μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής, μίλησε για την καθημερινότητα του σημερινού σχολείου και τη βία του, για τους μαθητές που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις εκδρομές, για τους μαθητές που πάνε στο σχολείο χωρίς κολατσιό, για τους καθηγητές που κάθε χρόνο αλλάζουν και δεν μπορεί να διαμορφωθεί μια σταθερή σχέση με τα παιδιά, για τους μαθητές που έχουν να αντιμετωπίσουν φασιστικές ομάδες όπως η «ΠΡΟΠΑΤΡΙΑ» κ.λπ. Αλλά φέρνοντας και παραδείγματα για το πώς ένας εκπαιδευτικός μπορεί να σταθεί απέναντι σε όλα αυτά σπέρνοντας τον σπόρο της αλληλεγγύης και του αγώνα για την υπεράσπιση των ξεριζωμένων, των κάθε είδους αδυνάτων, για να έρθουν οι μέρες του φωτός, για να φτιάξουμε μια άλλη κοινωνία.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα που μιλούσε στην καρδιά της νεολαίας

Με ρυθμούς hip hop πλαισιώθηκε η εκδήλωση του 50ού Φεστιβάλ στην Γκράβα, με τους νέους να κατεβαίνουν από τις εξέδρες και να γεμίζουν τον χώρο μπροστά από τη σκηνή.

Αρχικά, τη σκυτάλη πήραν διαδοχικά ο Κίσσα γκρι, ο Drugitiz, ο Dason και ο Retro, που ξεσήκωσε κανονικά το κοινό με τη «Φωτιά στα προάστια» κι ακολούθησε από το κοινό το σύνθημα «ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί», για να πάρει τη σκυτάλη ο Frank the Zapper και να συνεχίσει με τους ρυθμούς του, κλείνοντας με ένα συγκινητικό κομμάτι για τους πρόσφυγες και της Γης τους κατατρεγμένους.

Επειτα ήρθε η σειρά του Κώστα Μαλιάτση - Σάλα, που σε μια ξεκαρδιστική παράσταση stand up comedy κατάφερε να κάνει τον κόσμο να γελάσει με τα πάντα: Τον COVID, τις παραλίες της... ταλαιπωρίας, τα fancy ξενοδοχεία που για να βγάλει νερό το ντους πρέπει να λύσεις μια εξίσωση... Αλλά και τις ατάκες και τις συνήθειες των ηλικιωμένων, τη μόδα στα 90's, την κακή τηλεόραση, τους γιατρούς του ΙΚΑ, τα παλιά παγωτά και παιχνίδια κ.ά. Κι έκλεισε καλώντας για ένα χειροκρότημα στο Φεστιβάλ «που οργάνωσε όλη αυτή τη φασάρα»!

Το μικρόφωνο πέρασε μετά στον McYinka, που πυροδότησε το κλίμα με τους υπέροχους στίχους του και την ερμηνεία του, τραγουδώντας όλο νόημα «χαιρετώ με σεβασμό τον δικό σου αγώνα, παίρνω φως και τραγουδώ τη δικιά σου εικόνα».


Ακολούθησαν Ζωγράφος και Ghetto Rock δηλώνοντας ότι δεν φοβούνται τη βροχή, καθώς ψιχάλες είχαν αρχίσει να πέφτουν...

Κι όμως κανένας δεν κουνήθηκε απ' τη θέση του!

Και τη σκυτάλη πήρε ο Raibo, που... δικαιολογήθηκε αν κάνει κοκοράκι η φωνή του, καθώς την Τετάρτη είχε φωνάξει πολύ γιατί... τους τα πήραμε όλα! Με ένα κοινό που είχε ήδη ζεσταθεί για τα καλά, δεν ήταν δύσκολο το hip hop να κάνει... χαμό! Ο οποίος συνεχίστηκε κι όταν στη σκηνή ανέβηκε Το Σφάλμα με full band και το κοινό χτυπιόταν στους ρυθμούς του και ενάλλασσε τα συνθήματα με τους στίχους του, όπως το «οι φίλοι μου λιοντάρια παντός καιρού, ποδοπατάν το τέρας του φασισμού», που ακολουθήθηκε από το σύνθημα «είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά - τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Το κλείσιμο της βραδιάς όμως επεφύλασσε κάτι διαφορετικό. Ο «λόγος» δόθηκε στα μπουζούκια και την κιθάρα των «Ρεμπετωραίων», που έκαναν την εισαγωγή τους με τους «Χαρταετούς» του Μίκη Θεοδωράκη κι έπειτα άρχισαν τα ζεϊμπέκικα και οι καρσιλαμάδες, με αγαπημένα ρεμπέτικα και άλλα λαϊκά τραγούδια, που παρέσυραν τους χορούς στην πίστα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέχιση του αγώνα για να αποκτήσουν τα παιδιά με αναπηρία αυτά που τους αξίζουν

Μαχητική συγκέντρωση το περασμένο Σάββατο για τα εκρηκτικά προβλήματα στην Ειδική Αγωγή και Πρόνοια

Μαζική μαχητική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο γονείς, εκπαιδευτικοί και ΑμεΑ, απαιτώντας εδώ και τώρα λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα στην Ειδική Αγωγή και Πρόνοια.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργατικά σωματεία και φορείς, στηρίζοντας έμπρακτα τις διεκδικήσεις τους.

Παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Νίκος Εξαρχος, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Χαβατζάς, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι γονείς και οι εργαζόμενοι ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα, με κυρίαρχο αυτό της σχολικής στέγης, καθώς τα Ειδικά Σχολεία είναι ελάχιστα για να στεγάσουν τις ανάγκες των ΑμεΑ, υπερπλήρη και στην πλειοψηφία τους ακατάλληλα: Στεγάζονται σε καταστήματα πολυκατοικιών, χωρίς αυλή, σε πολυώροφα κτίρια χωρίς ασανσέρ, σε πρώην βιομηχανικούς χώρους κ.λπ.

Επίσης κατήγγειλαν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις δομές Ειδικής Αγωγής και Πρόνοιας, και τον αποκλεισμό πολλών μαθητών και ενήλικων με αναπηρίες από την Εκπαίδευση, την εργασία, τις υπηρεσίες Υγείας και τις ειδικές θεραπείες που έχουν ανάγκη.

Για την κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί κατήγγειλαν ως υπεύθυνη την πολιτική «κόστους - οφέλους» και εμπορευματοποίησης που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

Με συνθήματα όπως «Θέλουμε σχολεία για όλα τα παιδιά, ούτε αποθήκες ούτε μαγαζιά», «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Θέλουμε δομές, όχι στη λιτότητα και στις περικοπές» και «Το μέλλον μας δεν μπαίνει στη ζυγαριά - Θέλουμε υγεία, μόρφωση, δουλειά», διαμήνυσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Στη συγκέντρωση καλούσαν: Το Συντονιστικό Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης (εκπροσωπεί όλα τα ΕΕΕΕΚ της Θεσσαλονίκης), το Σωματείο Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Εκτάκτου Προσωπικού ΕΚΕΚ - ΑμεΑ Θεσσαλονίκης (Λακκιά) και οι Α' και Δ' ΕΛΜΕ.

Τεράστιο βάρος στην οικογένεια από τις ατελείωτες ανεπάρκειες του κράτους

Από το βήμα η Αλτα Πανέρα, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων 1ου ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης και μέλος του Συντονιστικού των ΕΕΕΕΚ, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Εμείς, οι γονείς των παιδιών με αναπηρία, νυχθημερόν προσπαθούμε να καλύψουμε τις αυξημένες και επιτακτικές ανάγκες των παιδιών μας, αντιμέτωποι με τις ατελείωτες ανεπάρκειες του κράτους. Γιατί η απουσία κατάλληλων κρατικών δομών ξεκινά από τη γέννηση ενός παιδιού με αναπηρία και ακολουθεί κάθε βήμα των γονιών και της οικογένειάς του στον μοναχικό τους αγώνα σε αχαρτογράφητα νερά, αναγκάζοντάς μας σε συνεχή υπέρβαση των ορίων μας. Η θεραπεία, φροντίδα, καθημερινότητα, εκπαίδευση και υγεία των παιδιών είναι αποτέλεσμα σχεδόν αποκλειστικά της δυνατότητας των γονιών και της οικογένειας να παλέψουν γι' αυτά».

Πρόσθεσε πως «οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε υψηλά ποσοστά ανεργίας, γιατί πώς θα δουλέψεις όταν το 17χρονο παιδί σου ακόμα σχολάει από το σχολείο στις 12.30 μ.μ., όπως και όταν ήταν στα νήπια, και δεν μπορεί μόνο του ούτε λεπτό, και όταν ξενυχτάς δίπλα του τα βράδια; Στην πλειοψηφία μας επίσης είμαστε μονογονεϊκές οικογένειες».

Αναφέρθηκε επίσης στο περιεχόμενο της Εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι «οι μαθητές δεν αποκτούν τα κατάλληλα εφόδια για την ομαλή τους ένταξη στον επαγγελματικό βίο, και καταδικάζονται στον κοινωνικό αποκλεισμό και στη φτώχεια».

Και κατέληξε λέγοντας: «Αγωνιστικά θα τους αναγκάσουμε να χτίσουν σχολεία, να είναι δωρεάν και επαρκείς οι ειδικές θεραπείες, να υπάρχει πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη, να καλύπτονται πλήρως όλοι οι απαραίτητοι εξοπλισμοί και τα βοηθήματα, να υπάρχουν στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης. (...) Ας ξεκινήσουν από τα σχολεία της ντροπής τώρα!».

Η Γεωργία Κάκαρη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε προσωπικό, στις εργασιακές σχέσεις και στα εμπόδια που βρίσκουν οι εργαζόμενοι να κάνουν όπως πρέπει τη δουλειά τους.

«Εμάς που δεν μας αφήνουν να φροντίσουμε τους ανθρώπους σας με επιστημονική παρέμβαση και εκπαιδευτικό προγραμματισμό, εμάς που δενόμαστε με τα παιδιά σας και εκείνοι - η κάθε λογής εργοδοσία, το ίδιο το κράτος μέσα από τις πολιτικές του - μας πετάνε ένα ωραίο πρωί έξω από τη δουλειά μας, δηλώνοντάς μας απερίφραστα ότι είμαστε αναλώσιμοι».

Αναρωτήθηκε πώς προβάλλεται ότι είναι ψηλά στην ατζέντα και αναγορεύεται σε εθνική στρατηγική η αναπηρία «όταν το προσωπικό στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΗΦ δεν φτάνει για τις ανάγκες, πληρώνεται με ψίχουλα, δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας, γίνονται τα πτυχία και οι γνώσεις του κουρελόχαρτα».

Και ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι μαζί με τους γονείς «θα δώσουμε μάχη ενάντια στην πολιτική αυτή και σε όσους την εφαρμόζουν, μέχρι να τους αναγκάσουμε να πάρουν μέτρα».

Ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι «ο μαζικός αγώνας τώρα είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουν τα παιδιά μας, συνολικά οι άνθρωποι με αναπηρία και οι εργαζόμενοι στον κλάδο, αυτά που τους αξίζουν! Τα εκρηκτικά προβλήματα στα Ειδικά Σχολεία και στις δομές Πρόνοιας είναι ντροπιαστικά για το σύνολο της κοινωνίας μας, όμως αυτοί που τα δημιούργησαν δεν αισθάνονται ντροπή. Αντιθέτως, έχουν το θράσος να κάνουν κάθε τόσο φιέστες για την αναπηρία. Οι γονείς και τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει πια να κάνουν τους χειροκροτητές εκείνων που θεωρούν την Ειδική Αγωγή και Πρόνοια είτε κόστος είτε ευκαιρία για κέρδη!».

Ο Στέλιος Καζεπίδης, επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι η ΣΕΑΑΝ στηρίζει το διεκδικητικό πλαίσιο και κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης: «Τώρα στον καιάδα ο ανταγωνισμός, και όχι τα ΑμεΑ και ο εργαζόμενος».

Σημαντική η πείρα του αγώνα για το 2ο ΕΕΕΕΚ

Η Χρύσα Κοφίνα, πρόεδρος της Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, που στον χώρο ευθύνης της έχει 7 σχολεία Ειδικής Αγωγής, με πάμπολλα προβλήματα, ανέδειξε ότι το πέρασμα των αρμοδιοτήτων για τη συντήρηση των σχολείων από το κράτος στην Τοπική Διοίκηση και το πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολικά κτίρια έχει φέρει στα όριά της τη σχολική στέγη συνολικά, και ακόμα περισσότερο τα σχολεία Ειδικής Αγωγής.

Αναφέρθηκε στην περίπτωση του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, που στην αρχή της σχολικής χρονιάς ανακοινώθηκε ότι θα κλείσει, λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου. «Το κλείσιμο αυτό τελικά το ακυρώσαμε, με τους πολύμηνους και συντονισμένους αγώνες μας, εκπαιδευτικοί, ειδικό προσωπικό και γονείς. Και συνεχίζουμε να παλεύουμε για να χτιστεί επιτέλους δημόσιο κτίριο, κατάλληλο και ασφαλές για τα παιδιά και τους εργαζόμενους Ειδικής Αγωγής, όπου να καλύπτονται όλες οι εκπαιδευτικές και θεραπευτικές ανάγκες».

Η εξέλιξη που υπάρχει σχετικά με το ζήτημα είναι ότι σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στον δήμο Θέρμης νέο σχολικό συγκρότημα για τη στέγαση δύο Ειδικών Σχολείων, του 1ου και του 2ου ΕΕΕΕΚ, καθώς επίσης του 2ου Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου (2ο ΕΝΕΕΓΥ-Λ) Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που φιλοξενούνται σε ακατάλληλα κτίρια.

Ο δήμος Θέρμης θα παραχωρήσει στην ΚΤΥΠ ΑΕ έκταση 20 στρεμμάτων στην περιοχή του Ν. Ρυσίου για την ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος. Η ΚΤΥΠ ΑΕ θα αναλάβει να δημοπρατήσει το έργο με τη μέθοδο Μελέτη - Κατασκευή και το υπουργείο Εσωτερικών θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του.

Παράλληλα, ο δήμος Θέρμης ξεκινά τις διαδικασίες για τη μίσθωση κατάλληλου κτιρίου προκειμένου να φιλοξενήσει το 2ο ΕΕΕΕΚ, προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου σχολικού συγκροτήματος.

Οι γονείς παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, επεσήμανε η Μελπομένη Δημητριάδου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου ΕΕΕΕΚ. Στον χαιρετισμό της είπε ότι «η χρονιά κοντεύει να τελειώσει και ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει τον Σεπτέμβρη. Γονείς και παιδιά είμαστε σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Ολο υποσχέσεις, χτυπήματα στην πλάτη και καμία απόφαση ότι αύριο θα μεταστεγαστούμε σε ένα καινούριο σχολείο. Αν δεν μεταστεγαστούμε σε άλλο σχολείο, θα πρέπει να γίνει διαμοιρασμός των παιδιών. Αυτό δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει. Φτάνουν τα ψέματα και οι υποσχέσεις. Θέλουμε σχολείο. Τέλος».

Συντονισμένα απέναντι σε αιτίες και ενόχους

Ο Θέμος Βασιλείου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια συντονισμού της πάλης.

«Τα 6 από τα 7 ΕΕΕΕΚ της Θεσσαλονίκης είναι σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια. Μπροστά στο εκρηκτικό πρόβλημα, οι γονείς αποφάσισαν να κάνουν κάτι όλοι μαζί και αυτό είναι ένα πρώτο κέρδος: Αντί να παλεύει μόνος του ο καθένας για το σχολείο του, ένωσαν τις δυνάμεις τους με όλα τα σχολεία που έχουν πρόβλημα και δημιούργησαν το Συντονιστικό.

Αυτό στη συνέχεια έκανε κάλεσμα σε εργαζόμενους στον κλάδο, εκπαιδευτικούς και στους εργαζόμενους άλλων κλάδων, καθώς και σε γονείς των Γενικών Σχολείων και άλλων Ειδικών Σχολείων. Αυτό οδήγησε σε μια πολύ πετυχημένη ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 15 φορείς. Εκεί περιγράφηκαν τα εκρηκτικά προβλήματα, οι αιτίες, που είναι κοινές, και οι ένοχοι, που είναι οι κυβερνήσεις διαχρονικά και οι πολιτικές για την Υγεία - Πρόνοια.

Αποφάσισαν ότι δεν πάει άλλο. Είπαν, όχι πια συνδιαλλαγές, όχι πια ραντεβουδάκια σε γραφεία πίσω από κλειστές πόρτες, όχι πια "θα" και υποσχέσεις από δημάρχους και περιφερειάρχες, που κάνουν τις ευθύνες μπαλάκι ο ένας στον άλλον. Ολοι αυτοί που μαζί υλοποιούν την ίδια πολιτική θα μας βρουν απέναντί τους, ώστε να επιβάλουμε ο τεράστιος πλούτος που παράγει ο εργαζόμενος λαός να πάει πρώτα και κύρια σε εκείνους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τους ανθρώπους με αναπηρίες».

Τέλος, θύμισε ότι το προηγούμενο διάστημα και πάλι οι γονείς, με τον συντονισμένο αγώνα τους μαζί με τους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους άλλων κλάδων, κατάφεραν να αποτρέψουν το ξεπούλημα του ιστορικού κτιρίου της Σχολής Τυφλών από την κυβέρνηση.

Διεκδικητικό πλαίσιο

Γονείς, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι απαιτούν: Ισότιμη πρόσβαση στην κοινωνία για τους ανθρώπους με αναπηρία, δουλειά για όλους τους ικανούς προς εργασία, με προσαρμογή των εργασιακών χώρων, εύκολη και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας, θεραπείες και υλικοτεχνική υποστήριξη με βάση τις ανάγκες και όχι την τσέπη τους.

Ειδικότερα, διεκδικούν:

  • Να ξεκινήσει άμεσα η ανέγερση νέων κτιρίων για τα ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη, Κορδελιού και Θέρμης.
  • Να ξεκινήσει συνολικό σχέδιο νέων σχολικών κτιρίων σε όλη την περιοχή όπου είναι υπερπλήρη.
  • Να μην κλείσει το μοναδικό Ειδικό Νηπιαγωγείο για αυτισμό του δήμου Θεσσαλονίκης.
  • Στελέχωση των Ειδικών Σχολείων με όλο το απαραίτητο προσωπικό, με κάλυψη όλων των κενών.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη στήριξη των φοιτητών με αναπηρία (διερμηνέων νοηματικής, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, προσωπικών βοηθών).

Διεκδικούν επίσης κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ατόμων με αναπηρία και προστασία των εργαζομένων στον κλάδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ