Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεκινάει στο Ποσείδι της Χαλκιδικής η 33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση

Την Κυριακή η πολιτική συγκέντρωση στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη | Θα χαιρετίσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

«Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών!», είναι το μήνυμα της 33ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ, που ανοίγει τις πύλες της στο Ποσείδι της Χαλκιδικής.

Η κατασκήνωση της ΚΝΕ αποτελεί κάθε χρόνο μια μεγάλη νεανική συνάντηση και διαδήλωση και φέτος είναι αφιερωμένη στα 25 χρόνια από τον βρώμικο πόλεμο των ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία. Χιλιάδες νέοι και νέες από όλη τη χώρα θα στείλουν ηχηρό μήνυμα κοινής πάλης των λαών ενάντια στο σύστημα των πολέμων, της εκμετάλλευσης και της αδικίας.

Φέτος, η 33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Κατασκήνωσης Καλάνδρας, που βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες ακτές της Χαλκιδικής, στο Ποσείδι της Κασσάνδρας, σε απόσταση 120 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Θεωρείται από τις πιο όμορφες περιοχές, εξαιτίας του φυσικού της κάλλους, καθώς απλώνεται σε μια έκταση 135 στρεμμάτων πευκόφυτου δάσους, που καταλήγει σε μια από τις πιο ωραίες και καθαρές θάλασσες.

Χιλιάδες νέοι και νέες, λοιπόν, από όλη τη χώρα ξεκινούν για το Ποσείδι της Χαλκιδικής, για να διαδηλώσουν μαζικά για τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών, να ζήσουν στιγμές γνωριμίας και συντροφικότητας, να μοιραστούν τα κοινά τους όνειρα και να χαρούν τη φύση.


Το πολιτικό περιεχόμενο θα ξεδιπλώσει για τις νεότερες γενιές τα γεγονότα στα οποία είναι αφιερωμένη η φετινή Κατασκήνωση, τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, την αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στους ιμπεριαλιστές, το σύγχρονο αίτημα για καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ενώ παράλληλα και στον απόηχο των ευρωεκλογών, σύγχρονα ζητήματα που αφορούν την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και του λαού θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ αποτελεί και αφορμή για ανάδειξη της Ιστορίας των αγώνων του λαού μας και απόδοση φόρου τιμής στους αλύγιστους αγωνιστές. Με τη γνωριμία με σπουδαίες στιγμές που έγραψε η ταξική πάλη, με τόπους που σημαδεύτηκαν από τις διώξεις που επιφύλασσε το αστικό κράτος στους αγωνιστές του εργατικού και λαϊκού κινήματος και αναδεικνύουν το μεγαλείο της αντίστασης και της αγωνιστικότητας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 33ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης έχει ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη

Αφιξη Οργανώσεων

20.30 Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Πολεμώντας για τη λευτεριά» για τον Λόχο Νεολαίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Καψάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

22.00 Μουσικό πρόγραμμα.

Αύριο Πέμπτη


Πρωί:

  • Ιστορικός περίπατος των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στις φυλακές του Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη. Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10.00 έως τις 13.00 σε ομάδες των 20 ατόμων.
  • Αθλητικές δραστηριότητες.

19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «Με ισχυρό ΚΚΕ πιάνουμε το κόκκινο νήμα των αγώνων, της οργάνωσης, της ταξικής αλληλεγγύης». Θα μιλήσει ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα γίνουν παρεμβάσεις από νέους εργαζόμενους και συνδικαλιστές.

19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «80 χρόνια από τη δολοφονία της Ηλέκτρας Αποστόλου. Το παράδειγμά της φάρος για τις νέες αγωνίστριες». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θερινό σινεμά της κατασκήνωσης. Θα προβληθεί βίντεο της ΚΝΕ για την Ηλέκτρα Αποστόλου.

21.30 Urban Pulse

23.00 Εντεχνο - λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι με τους «Tserna»

Παρασκευή 5 Ιουλίου

Πρωί:

  • Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
  • Ιστορικός περίπατος των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στις φυλακές του Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη. Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10.00 έως τις 13.00 σε ομάδες των 20 ατόμων.
  • Πεζοπορία (έως 100 ατόμων - θα γίνει με δηλώσεις συμμετοχής/ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
  • Αθλητικές δραστηριότητες.


18.00 Εναρξη αθλητικών τουρνουά ποδοσφαίρου και beach volley

19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Καμία εμπλοκή στα σύγχρονα σφαγεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ». Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Θα παρέμβουν οι:

- Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και δημοσιογράφος

- Νίκος Γαρδίκης, στέλεχος του ΚΚΕ, ναύτης στο Α/Τ «Θεμιστοκλής» στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας

- Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, στέλεχος του ΚΚΕ

21.30 Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

21.45 Λαϊκό γλέντι με τον Βασίλη Κασούρα

23.15 Παραδοσιακό γλέντι με τα «Μπρατίμια»

Σάββατο 6 Ιουλίου
  • 10.30 Αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας του ΚΣ της ΚΝΕ προς τιμήν του Δημήτρη Τσιάρα, πρώτου Γραμματέα της ΚΝΕ 1968-1972, στον Πολύγυρο
  • Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων
  • Αθλητικές δραστηριότητες.

19.30 Συζήτηση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης«Από το παράνομο τυπογραφείο της Πανσπουδαστικής στην ασφάλεια Μεσογείων - Αναμνήσεις από τον αντιδικτατορικό αγώνα της Αγγελικής Σωτήρη». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


21.30 Συναυλία - αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από μουσικό σχήμα της ΚΝΕ.

23.30 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τους Σερσέ La Band

Κυριακή 7 Ιουλίου

11.00 Πολιτική συγκέντρωση στο Γ' Σώμα Στρατού - ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη

- Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στον χώρο της Κατασκήνωσης

Στον χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργεί:

  • Εκθεση με θέμα: «25 χρόνια από τον βρώμικο πόλεμο των ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία».
  • Εκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».
  • Μαθητικό Στέκι.
  • Στις αθλητικές δραστηριότητες περιλαμβάνεται αγώνας διελκυστίνδας και τουρνουά Ποδοσφαίρου μεταξύ των Οργανώσεων. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στον χώρο της κατασκήνωσης. Επίσης θα γίνουν τουρνουά Μπάσκετ 3x3 και Beach Volley την Παρασκευή και το Σάββατο. Δηλώσεις συμμετοχής για το Μπάσκετ στη φόρμα: https://forms.gle/f9Ts45B5WXYkxoQn9 και για το Beach Volley στη φόρμα: https://forms.gle/xqApXwdi5q5zCPxz9 Για πληροφορίες: 6980591778, 6978453265

Ακόμα στην κατασκήνωση θα φιλοξενηθούν αντιπροσωπείες από 7 Κομμουνιστικές Νεολαίες της Ευρώπης. Θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος, όπου οι κατασκηνωτές θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τους εκπροσώπους των Κομμουνιστικών Νεολαιών, να προμηθευτούν υλικά, αλλά και αναμνηστικά. Αναλυτικά οι Οργανώσεις που θα συμμετάσχουν είναι οι: Μέτωπο Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών από την Ισπανία, Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας από την Ιταλία, Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας από την Ολλανδία, Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι) από τη Ρωσία, Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας, Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας.

Οι φίλοι του «Κόκκινου Αερόστατου»

Τη δική τους ξεχωριστή θέση θα έχουν στην Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», αφού για 12η χρονιά θα λειτουργήσει παιδική κατασκήνωση για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Ανάμεσα σε άλλα, οι μικροί κατασκηνωτές θα απολαύσουν το μπάνιο στη θάλασσα, θα επισκεφτούν το Σπήλαιο Πετραλώνων, θα γνωρίσουν την ιστιοπλοΐα και θα παρατηρήσουν τον έναστρο ουρανό. Θα γίνουν μια μεγάλη παρέα συμμετέχοντας στο καθιερωμένο πάρτι του περιοδικού, στον διαγωνισμό τραγουδιού, στις συναυλίες κ.λπ.

Για τις δραστηριότητες «οδηγό» αποτελεί και το νέο τεύχος του «κόκκινου Αερόστατου», που περιέχει ειδικό 16σέλιδο αφιέρωμα στη Γιουγκοσλαβία και στην Ιστορία των Βαλκανίων, μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Το πρόγραμμα της 33ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ στο Ποσείδι Χαλκιδικής
  • Ανταποκρίσεις από τους «σταθμούς» του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε Περιστέρι και Αιγάλεω
  • Ομορφες εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας
Το σύνθημα του Φεστιβάλ είναι μια καθημερινή υπόθεση που μπορεί να γίνει πραγματικότητα

Αποσπάσματα από την ομιλία του Θέμη Γκιώνη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις εκδηλώσεις στο Περιστέρι

«Βρισκόμαστε σήμερα σε έναν χώρο ταυτισμένο με την ιστορία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή"», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Θ. Γκιώνης από το βήμα της εκδήλωσης στο Περιστέρι, επισημαίνοντας:

«Σήμερα μπορούμε να πούμε πως ζωντανεύουν οι μνήμες μιας ιστορίας που συνεχίζει να γράφεται, γιατί - ναι - το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" κατάφερε να μην νοσταλγεί το παρελθόν του.

Κατάφερε να εξελιχθεί και να αναβαθμιστεί σε μορφές και περιεχόμενο.

Ομως, σίγουρα, αν μπορούμε σήμερα να σχεδιάζουμε τα Φεστιβάλ του μέλλοντος με αισιοδοξία και πεποίθηση ότι θα είναι καλύτερα απ' όσα έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί, είναι γιατί στηριζόμαστε σε μια λαμπρή ιστορία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή".

Μια ιστορία που μέσα της καθρεφτίστηκαν οι αξίες και τα ιδανικά από τα οποία είναι φτιαγμένο το ΚΚΕ και η Νεολαία του.

Ολες οι χαρές, όλες οι φουρτούνες και όλη η αποφασιστικότητα να κρατάμε πάντα ψηλά τα ιδανικά της επανάστασης, της θυσίας και της πάλης για τον πιο όμορφο σκοπό. Την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό.

Να επιδιώκουμε να δημιουργούμε και να διευρύνουμε τους δεσμούς του Κόμματος και της ΚΝΕ με ευρύτερες δυνάμεις λαού και νεολαίας, ώστε ΜΑΖΙ να δίνουμε μάχες για να ανθρωπέψει ο κόσμος.


Και η ιστορία του Φεστιβάλ στο Περιστέρι φωτίζει όλα τα παραπάνω (...)

Από εδώ, χωρίς να αναφέρουμε όλες τις εμβληματικές στιγμές που συνδέθηκαν με τα Φεστιβάλ στο Περιστέρι, δόθηκε και το μήνυμα πως όταν όλα τα πλάκωνε η βαριά σκιά της αντεπανάστασης - με τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων του 20ό αιώνα - το 1991, έναν μήνα μόλις μετά την απόφαση για την ανασυγκρότηση της ΚΝΕ, έγινε το Φεστιβάλ στο Περιστέρι σηματοδοτώντας ότι - ναι - εμείς θα κρατήσουμε ψηλά την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο!».

Μέσα από τους αγώνες διευρύνονται οι δεσμοί με εργατικές - λαϊκές μάζες

Αναφερόμενος στο ελπιδοφόρο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που επιβεβαιώνεται ειδικά στην Αττική και ειδικά στις εργατικές - λαϊκές δυτικές συνοικίες όπου το ΚΚΕ καταγράφει μεγάλα διψήφια ποσοστά, όπως στο Περιστέρι και το Αιγάλεω, στην Πετρούπολη και στο Χαϊδάρι, στην Αγία Βαρβάρα, στο Ιλιον, στους Αγίους Αναργύρους, ο Θέμης Γκιώνης σημείωσε πως πρόκειται για αποτέλεσμα «που δεν είναι συγκυριακό και δεν το αποτιμάμε ως ελπιδοφόρο κοιτώντας μόνο εκλογικά ποσοστά. Αλλά εκτιμώντας τους δεσμούς που προσπαθούμε να διευρύνουμε με εργατικές - λαϊκές μάζες μέσα στους καθημερινούς αγώνες.

Στους αγώνες που πρωτοστατήσαμε το προηγούμενο διάστημα και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δυναμώσουν στη συνέχεια, γιατί η "επόμενη μέρα" είναι εδώ και είναι δύσκολη.

Ενα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα που μας γεμίζει αισιοδοξία και ευθύνη για να συνεχίσουμε την πάλη ενάντια στα σφαγεία των πολέμων στην Παλαιστίνη και την Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτά.

Κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της που δίνει δισεκατομμύρια σε "πράσινα αρπακτικά", ώστε τελικά επειδή δεν "φυσάει αρκετά το καλοκαίρι" να πληρώνουμε αυξήσεις έως 70% στα τιμολόγια ρεύματος του Ιούλη.

Ενάντια στην πολιτική της πολεμικής οικονομίας της ΕΕ, που δίνει δισ. για εξοπλισμούς για να αντιμετωπίσει την κρίση και την περαιτέρω εμπλοκή στις πολεμικές αναμετρήσεις.

Απέναντι στα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, υλοποιώντας την ίδια αντιδραστική πολιτική αναπαράγοντας ταυτόχρονα τη λογική πως δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από το σάπιο και γερασμένο καπιταλιστικό σύστημα».

Στη συνέχεια της ομιλίας του υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση επιλέγει ως βολικό αντίπαλο τα κόμματα της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, που βρίσκονται σε παρατεταμένη περιδίνηση λόγω της διαχρονικής τακτικής τους στην ίδια πολιτική, πάνω στον γνωστό αντιλαϊκό δρόμο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των επιχειρηματικών ομίλων κ.τ.λ.» και πρόσθεσε:

«Η αστική τάξη της χώρας μας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από εφημερίδες και κανάλια που έχει στην ιδιοκτησία της, από συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες, αλλά προφανώς και πίσω από κλειστές πόρτες, προβάλλει επιθετικά θα λέγαμε την απαίτηση να δημιουργηθεί ένας εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης δίπλα στη ΝΔ, για να μεταγγίζεται η δυσαρέσκεια από τον έναν στον άλλο και να σιγουρεύουν τις μπίζνες και τα αντιλαϊκά σχέδιά τους.

Κάνουν δημοσκοπήσεις για το ποιος πρέπει να είναι ο επόμενος αρχηγός της κεντροαριστεράς, γράφουν άρθρα για το ότι "ο Αλέξης έχει ακόμα πολλά να προσφέρει", μιλούν στα πάνελ για τα "νέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν πολλά να προσφέρουν" (...)

Οι διεργασίες που παρακολουθούμε αυτές τις μέρες θυμίζουν σερβίρισμα της ίδιας "άνοστης ξαναζεσταμένης σούπας". Στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ματώσει τον λαό με πλήθος αντιλαϊκών μέτρων, εμφανίζονται ξανά ως δήθεν "φρέσκα πρόσωπα". (...)

Η στρατηγική σύμπλευση της σοσιαλδημοκρατίας, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου είναι ένας παράγοντας που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρά χωρίς δισταγμό το αντιλαϊκό της έργο, παρά την πτώση του εκλογικού της ποσοστού.

Κυρίως, όμως, είναι τα πιο χρήσιμα δεκανίκια του συστήματος, που σε κάθε εκδοχή τους προβάλλουν ότι ο καπιταλισμός παρά τα προβλήματά του είναι το καλύτερο σύστημα που θα μπορούσαμε να ζούμε, πως δεν υπάρχει εναλλακτική στη βαρβαρότητα και προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους πως μπορούν να συμβιβαστούν τα συμφέροντα και οι ανάγκες των εκμεταλλευόμενων με των εκμεταλλευτών τους.

Ελπίδα για τους λαούς να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής ανατροπής

Απάντηση σε αυτές τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, ελπίδα για τους λαούς, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ο προσανατολισμός σύγκρουσης με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για να μπουν εμπόδια σε αντιδραστικές εξελίξεις και να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής ανατροπής!

Σε αυτόν τον δρόμο το ΚΚΕ είναι αποφασισμένο να δίνει όλες του τις δυνάμεις σε κάθε χώρο που μια σπίθα αγώνα μπορεί να συγκρουστεί με την αδικία και να κερδίσει ανάσες ανακούφισης ο λαός.

Και είναι αποφασισμένο γιατί πιστεύει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Μπορούν να υπάρξουν ριζικές ανατροπές στη σημερινή καπιταλιστική κοινωνία.

Πιστεύει πως το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ "Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο... Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός" είναι μια καθημερινή υπόθεση που μπορεί να γίνει πραγματικότητα».

Συναυλίες και λαϊκά γλέντια στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Στην καλλιτεχνική διάσταση των εκδηλώσεων σε Περιστέρι και Αιγάλεω, από τις σκηνές τους πέρασαν δημοφιλείς καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα.

Στο Περιστέρι, η «Ορχήστρα των Ονείρων» παρουσίασε ένα μουσικό αφιέρωμα σε αγαπημένα λαϊκά τραγούδια, το οποίο επιμελήθηκε ο Γιάννης Γαβράς και ερμήνευσαν ο Θοδωρής Κυριακόπουλος και η Βασιλική Παρασκευοπούλου, μαζί με τους: Θέμο Ζαχαράκη (κιθάρα), Γιώργο Πολίτη (ηλεκτρικό μπάσο), Γιώργο Καραμουλά (κρουστά), Φώτη Richard Κοκαβέση (τύμπανα).

Ακολούθησε μεγάλη συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη. Η δημοφιλής ερμηνεύτρια ανεβαίνοντας στη σκηνή δήλωσε χαρούμενη για τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ, αποσπώντας το χειροκρότημα του κόσμου που είχε γεμίσει τον χώρο μπροστά από τη σκηνή.

Ακολούθησαν οι Otra Rota band, που ανέδειξαν από σκηνής το σύνθημα του Φεστιβάλ, ανεβάζοντας το κέφι από το πρώτο κιόλας κομμάτι σε ένα γλέντι που κράτησε μέχρι αργά.

Το Φεστιβάλ στο Αιγάλεω είχε ως βάση ένα παραδοσιακό - λαϊκό πρόγραμμα που κατέληξε σε ένα κεφάτο γλέντι με τη συμμετοχή ανθρώπων όλων των ηλικιών.

Το «Ρεμπέτικο Τρίο & Δίδυμο τρέλα!», η παρέα μουσικών που τους ενώνει το μεράκι, «ζέστανε» την ατμόσφαιρα με ρεμπέτικα τραγούδια ερμηνευμένα από τους: Γιάννη Ζαρία (βιολί, μπαγλαμάς), Ιφιγένεια Ιωάννου (κανονάκι, τραγούδι), Δημήτρη Μηταράκη (κιθάρα, τραγούδι), Βασίλη Σκούτα (τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι), Χαρούλα Τσαλπαρά (ακορντεόν, τραγούδι).


Οι πρώτες νότες ήταν αρκετές για να στηθεί μπροστά στη σκηνή χορός σε παραδοσιακούς ρυθμούς από τη Μακεδονία και την Ηπειρο ερμηνευμένους από τους Banda Calda. Το μουσικό σχήμα αποτελείται από τους μουσικούς: Νίκος Αρμάγος (κλαρίνο), Πάνος Γουρνάκης (κρουστά), Γιώργος Δάρης (τρομπέτα), Σωτήρης Ντζιαβός (τραγούδι), Μάρκος Τζιούκαλιας (τρομπέτα), Γιώργος Τσίγγανας (τρομπόνι), Aydin Ciracioglu (ακορντεόν), Fausto Sierakowski (σαξόφωνο).

Με παραδοσιακούς ρυθμούς, αυτήν τη φορά του Αιγαίου και της Μ. Ασίας, συνεχίστηκε η βραδιά. «Γιορτή» ονόμασαν το πρόγραμμα που παρουσίασαν η Μαρία Αναματερού στο τραγούδι και οι μουσικοί: Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Γιαννούλης Μαργώνης (κιθάρα), Θεολόγος Μιχελλής (βιολί, μουσική επιμέλεια), Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο), Νίκος Τσιατσούλης (κρουστά).

Με την ξεχωριστή της παρουσία, με την καφίγια στους ώμους, η Μάρθα Φριντζήλα έκανε το κοινό να τραγουδά μαζί της δικά της τραγούδια και άλλων δημιουργών, μην παραλείποντας να κάνει από σκηνής μία αφιέρωση «στα αδέρφια μας στη Γάζα».

Το «Δια-κρητικό», χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Στεκιού της ΚΝΕ - «Τραβέρσο», παρουσίασε ένα δείγμα της δουλειάς του, με βάση το κρητικό χορευτικό ιδίωμα, σε επιμέλεια Νίκου Ζαντιώτη.


50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Με δυναμική από τις επιτυχημένες εκδηλώσεις συνεχίζει το «ταξίδι»

Στο Περιστέρι και στο Αιγάλεω έκαναν στάση οι εκδηλώσεις, στις 28 και 29 Ιούνη

Με ένα επιτυχημένο, από κάθε άποψη, πέρασμα από Περιστέρι και Αιγάλεω, από τις Δυτικές Συνοικίες, από μέρη που αποτελούν κομμάτια της ιστορίας του θεσμού, το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζει, με τις καλύτερες προϋποθέσεις, το καλοκαιρινό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα, τη διαδρομή στα μέρη που το φιλοξένησαν, προς την κορύφωσή του στις κεντρικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, στις 18 - 19 - 20 - 21 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης».

Οι εκδηλώσεις που έγιναν την περασμένη Παρασκευή στο Περιστέρι και το Σάββατο στο Αιγάλεω αποτέλεσαν ευκαιρία να αναβιώσει για τους παλιούς και νεότερους το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν τότε οι εκδηλώσεις σε σύνδεση με τους αγώνες του λαού, με την πορεία της Νεολαίας του ΚΚΕ, που μαζί με το Κόμμα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της αναμέτρησης με τις αντιλαϊκές πολιτικές, την ιδεολογική διαπάλη.

Λίγες βδομάδες μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου καταγράφηκε η αυξημένη επιρροή του Κόμματος στις λαϊκές γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, δόθηκε το μήνυμα ότι πιο δυνατό ΚΚΕ σημαίνει δυνάμωμα των αγώνων και απευθύνθηκε ένα πλατύ κάλεσμα αυτοί να δυναμώσουν, αναδείχτηκαν τα κάλπικα διλήμματα και προσδοκίες που προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι διεργασίες στα αστικά κόμματα, φωτίστηκε ο δρόμος της ανατροπής υπέρ των λαϊκών αναγκών. Το πολιτικό αυτό περιεχόμενο είχαν και οι μαχητικές συγκεντρώσεις που έγιναν με ομιλητές τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Θ. Γκιώνη στο Περιστέρι και Γ. Πρωτούλη στο Αιγάλεω.



Αναδρομή στην ιστορία του Φεστιβάλ για νεότερες και παλιότερες γενιές
Αναδρομή στην ιστορία του Φεστιβάλ για νεότερες και παλιότερες γενιές
Ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός είναι μια τεράστια δύναμη

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιάννη Πρωτούλη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις εκδηλώσεις στο Αιγάλεω

«Σε πολύ διαφορετικές συνθήκες, αντιμετωπίζοντας παλιές και νέες δυσκολίες, τα Φεστιβάλ έδειξαν ότι αντέχουν, αναπτύσσονται, βελτιώνονται, εκσυγχρονίζονται, σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της Ιστορίας, γιατί άντεξε και δυναμώνει το ΚΚΕ.

Και συνεχίζει με την ίδια ορμή και ζωντάνια, όπως και πριν από 50 χρόνια, μιλάει στην καρδιά και το μυαλό της νεολαίας, νεανικό αλλά ταυτόχρονα ώριμο, ανανεωμένο, ποτέ όμως υποταγμένο στη μόδα που επιβάλλει το σύστημα, οι έμποροι του Πολιτισμού, οι χορηγοί. Φτιάχνεται μόνο από το μεράκι, την ανιδιοτέλεια και την εθελοντική προσφορά των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Δεν υπάρχει άλλος θεσμός που να ενεργοποιεί, να κινητοποιεί τόσες χιλιάδες νέους και νέες.

Το Φεστιβάλ συνεχίζει γιατί πάνω από όλα είναι επίκαιρες και αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε οι ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης, η κοσμοθεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού, η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για τον σοσιαλισμό. Γιατί κατάφερε η ΚΝΕ να συνδυάσει σε μια εμπνευσμένη μορφή τις πολιτιστικές, αθλητικές και πολιτικές εκδηλώσεις, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της νέας γενιάς με την καθημερινή δράση της ΚΝΕ, με το Πρόγραμμα και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Είμαστε πλέον πάρα πολλοί όσοι περιμέναμε πώς και πώς να ξεκινήσουν οι εργασίες και η προετοιμασία για το Φεστιβάλ κάθε χρόνο.


Τα 50 χρόνια έφτιαξαν πολλές γενιές νέων κομμουνιστών που μάθαμε να δουλεύουμε με αυταπάρνηση και μεράκι, με συλλογικό τρόπο να νικάμε δυσκολίες, να βγαίνουμε νικητές αντλώντας δύναμη από το δίκιο των σκοπών μας, το Κόμμα μας και το δέσιμο της Οργάνωσης με τις μάζες των νέων ανθρώπων. (...)

Μια ξεχωριστή πλευρά είναι η συμβολή του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην προετοιμασία μεγάλων αγώνων της νεολαίας που εξελίχθηκαν τον χειμώνα που ακολουθούσε το ταξίδι του και τις κεντρικές εκδηλώσεις του Σεπτέμβρη. (...)

Αποκτούσαν, όπως γίνεται και σήμερα, πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά, οργανωτικό χαρακτήρα, για να βγει η νέα γενιά στο προσκήνιο των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, για να γίνει η ΚΝΕ πιο δυνατή, να ισχυροποιήσει τους δεσμούς με την εργαζόμενη νεολαία, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών.

Η ΚΝΕ είναι σάρκα από τη σάρκα τους και με τη συμβολή τους δυνάμωνε η πάλη της, έμπαιναν νέες δυνάμεις στη μάχη για την αναγέννηση, την αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για να τροφοδοτείται το ΚΚΕ με νέους αγωνιστές (...)

Πιο δυνατό ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής

Οι εξελίξεις και οι πολιτικές διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη σε Ελλάδα και Ευρώπη, και οι οποίες δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τους λαούς.

Το νέο στοιχείο που υπάρχει είναι ότι στη χώρα μας υπάρχει μία υπολογίσιμη δύναμη για να δυναμώσει η πάλη του λαού, για να ανοίξει κυρίως ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον.

Και αυτή η δύναμη είναι το ΚΚΕ, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις τη χρονιά που πέρασε και οι ευρωεκλογές, με ξεχωριστή σημασία την πολιτική επιρροή που καταγράφει το ΚΚΕ στις εργατικές - λαϊκές συνοικίες, όπως σε όλους τους δήμους του Δυτικού Τομέα, στους οποίους το ΚΚΕ συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά, στη νεολαία, στους νέους εργαζόμενους, στους φοιτητές, όπου παραμονές των φοιτητικών εκλογών η "Πανσπουδαστική" βγήκε για 3η χρονιά πρώτη δύναμη ξανά.

Σε μεγάλα συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες και πολυπληθείς οργανωμένους κλάδους οι εργαζόμενοι εμπιστεύονται τους συναδέλφους τους κομμουνιστές στις διοικήσεις των σωματείων, όπως γίνεται στα μεγάλα νοσοκομεία, ιδιαίτερα μετά τα όσα έζησαν με την πανδημία, που όλοι είδαμε ότι τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους προτεραιότητα είχαν τα κέρδη των λίγων και όχι τις ζωές μας.

Οπως έγινε σήμερα (σ.σ. το Σάββατο) στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, στην οποία ψήφισαν 50.000 εκπαιδευτικοί και ανέδειξαν το ψηφοδέλτιο που στηρίζουν οι κομμουνιστές και άλλοι συμπορευόμενοι αγωνιστές δάσκαλοι πρώτη δύναμη για πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της Ομοσπονδίας, της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας του δημόσιου τομέα, που ιδρύθηκε το 1922, κατακρημνίζοντας τις κυβερνητικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!

Βλέπουμε ότι το αυξημένο ποσοστό που πήρε το ΚΚΕ σε μία ακόμα εκλογική μάχη δεν είναι συγκυριακό, αλλά "πιστοποιεί" τις προϋποθέσεις για να σταθεροποιηθεί και να δυναμώσει όσο γίνεται σήμερα το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής.

Τώρα, σ' αυτές τις συνθήκες, διαμορφώνεται μια πραγματικότητα, που αποτυπώνει δυσκολίες αλλά και δυνατότητες. (...)

Στον δρόμο του αγώνα με το ΚΚΕ. Εδώ είναι η διέξοδος. Οι νέοι και οι νέες στις γραμμές της ΚΝΕ. Κανένας συσχετισμός δεν είναι κοκαλωμένος, κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος. Τίποτα δεν είναι ακλόνητο και αναλλοίωτο. Ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός είναι μια τεράστια δύναμη.

Η διέξοδος για τον λαό δεν υπάρχει στην εναλλαγή κυβερνήσεων. Το έργο αυτό το έχουμε δει πάρα πολλές φορές με πολλά και διαφορετικά κόμματα και χρώματα. Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται. Η βαρβαρότητα δεν γιατρεύεται.

Αυτό που ανησυχεί την αστική τάξη και τα επιτελεία της είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και η ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής πάλης, η προοπτική της κοινωνικής συμμαχίας, η συσπείρωση περισσότερων δυνάμεων σε αυτήν την κατεύθυνση.

Εκεί κατατίθεται το αυξημένο ποσοστό του ΚΚΕ: Σε κάθε πρωτοβουλία του Κόμματος, σε κάθε αγωνιστική δράση μέσα στο κίνημα, σε κάθε παρέμβαση, με στόχο να μετατρέπει την υπαρκτή αμφισβήτηση σε σύγκρουση, και μάλιστα από καλύτερες θέσεις, με την κυρίαρχη πολιτική, με την εξουσία του κεφαλαίου. (...)

Μην μένετε θεατές σε μια συζήτηση που αφορά τις καρέκλες και νέα σχήματα που θα υπηρετήσουν με συνέπεια μνημόνια, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και άλλους πρόθυμους που κολλάνε συνήθως σε τέτοια παζάρια όπως η μύγα στην κοπριά.

Σας καλούμε να ενταχθείτε μαζί με το ΚΚΕ σε αυτήν τη σπουδαία προσπάθεια για την ανασύνταξη του κινήματος, που ήδη αποδίδει καρπούς, και που οι δυνατότητες είναι ακόμα μεγαλύτερες. (...)

Η πρόταση του ΚΚΕ μπορεί να δώσει πρωτόγνωρες κατακτήσεις στην εργατική τάξη, στον λαό μας.

Προχωράμε με θάρρος και δύναμη μέχρι το τέλος, για να καταφέρουμε να χτίσουμε όλοι μαζί το 1ο Φεστιβάλ στη νέα κοινωνία που ονειρευόμαστε, την πρώτη μεγάλη γιορτή νεολαίας σε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τα καπιταλιστικά δεσμά!».

Πολύ πετυχημένο το τουρνουά μπάσκετ της Παραμυθιάς

Εκατοντάδες νέοι συμμετείχαν και παρακολούθησαν το 5ο τουρνουά Basketball 3on3, που διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στο φιλόξενο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ του Παγκρατίου Παραμυθιάς, με σύνθημα «Τρίποντο Ζωής ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά». Το τουρνουά έγινε στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και συμμετείχε όπως πάντα το ΚΕΘΕΑ «Ηπειρος».

Η επιτυχία, σε κάθε επίπεδο, της διοργάνωσης επιβεβαιώνει τη δίψα της νέας γενιάς για μαζικό αθλητισμό κόντρα στις λογικές της παραίτησης, του ατομικισμού, της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, της απαισιοδοξίας, των αδιεξόδων. Στο τουρνουά συμμετείχαν 30 ομάδες (3 ομάδες παιδιών Δημοτικού, 4 ομάδες Γυμνασίου, 6 ομάδες Λυκείου, 15 ομάδες μεγάλης - ανοιχτής κατηγορίας και 2 ομάδες για τον φιλικό αγώνα επίδειξης με το ΚΕΘΕΑ «Ηπειρος») με 114 συνολικά αθλητές.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή έγιναν διαγωνισμοί τριπόντων, ενώ την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε και ο φιλικός αγώνας της μεικτής ομάδας του Τουρνουά κόντρα στο ΚΕΘΕΑ.

Στον χώρο λειτούργησε επίσης τραπέζι επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή οι διήμερες εκδηλώσεις στη Χαλκίδα

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή και πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο πραγματοποιήθηκαν στις 28 και 29 Ιούνη οι εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Χαλκίδα, με τη μικρή «κόκκινη πολιτεία» στο πάρκο του Λαού να πλημμυρίζει από πλήθος ανθρώπων κάθε ηλικίας, δείχνοντας την ευρύτερη απήχηση του Φεστιβάλ και το αυξημένο κύρος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και στην Εύβοια.

Στις εκδηλώσεις της δεύτερης μέρας παρευρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας. Επίσης στις διήμερες εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας, ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, Γραμματέας του ΣΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ, ο Στέφανος Μουτουσίδης, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η Γρανέτα Τσιβίκα και ο Γιώργος Νικολάου, δημοτικοί σύμβουλοι Χαλκίδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στον χώρο, ιδιαίτερα τη δεύτερη μέρα, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, με τη συμμετοχή να ξεπερνά κατά πολύ κάθε προηγούμενη διοργάνωση εδώ και πολλά χρόνια.

Το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων συγκέντρωσε η συζήτηση με θέμα: «Σπάμε τον "φαύλο κύκλο" της βίας, βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας», με ομιλήτριες την Μαρίνα Λαβράνου, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, και την Ελένη Αλλαγιάννη, κοινωνική λειτουργό, ενώ τη συζήτηση άνοιξε η Μαριάννα Χρυσάγη, Γραμματέας του ΤΣ Εύβοιας της ΚΝΕ.


Το κάλεσμα να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η αντίσταση του λαού απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ μετέφερε στην πολιτική συγκέντρωση της δεύτερης μέρας η Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Μοναδικές στιγμές, με τη συναυλία αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, προσέφεραν κλείνοντας τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ ο Διονύσης Τσακνής, τα «Κίτρινα Ποδήλατα» και η Μιρέλα Πάχου, ανεβαίνοντας στη σκηνή και ρίχνοντας... «κόκκινο στη νύχτα», με το κοινό να τραγουδά μαζί τους.

Από τη σκηνή του Φεστιβάλ πέρασαν κατά τη διάρκεια του διημέρου τοπικά μουσικά συγκροτήματα, όπως η μαθητική μπάντα «FRAYEDTEMPER», η μπάντα «The Smalls Orchestra» με τζαζ ήχους, το συγκρότημα «ΜΕΝΙΑΝ», ενώ το πρώτο βράδυ ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γλέντι με τους «ΜΑΝΤΑΡΑ».

Θερμό χειροκρότημα απέσπασε και το μουσικό χορευτικό δρώμενο αφιερωμένο στον λαό της Παλαιστίνης, με χορευτές και μουσικούς της περιοχής να πραγματεύονται τα δεινά του πολέμου, τον θρήνο και την απώλεια, απαιτώντας μαζί με το πλήθος του κόσμου να σταματήσει η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Συμμετείχαν οι χορευτές: Αννα Παπαδήμα, Αναστασία και Αλεξάνδρα Ζούδιαρη, Τατιάνα Πετράκη, Κατερίνα Σέγγου και η Αγγελική Σπύρη. Ο Γιώργος Τσόγκας εκτέλεσε διασκευές και συνθέσεις για βιολί, ενώ στην απαγγελία ποιημάτων και κειμένων ήταν η Χαρούλα Χρυσάγη. Η επιμέλεια ήταν της Τατιάνας Πετράκη και του Γιώργου Τσόγκα.

Ξεχωριστή γωνιά με ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες ήταν ο Παιδότοπος, όπου δόθηκε παράσταση Καραγκιόζη, με τον Κωνσταντίνο Ντούμπα να παρουσιάζει το έργο «Ο μέγας Αλέξανδρος, το καταραμένο φίδι και ο Σκαρίμπας», αφιερωμένο στα 40 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου λογοτέχνη, με αφορμή την ανακήρυξη του 2024 ως έτους «Γιάννη Σκαρίμπα», μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα. Επίσης έγινε παρουσίαση του βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» «Παπουτσωμένοι δράκοι», από την συγγραφέα Ελένη Κίλιμπα, με τη συνοδεία μουσικής του Βαγγέλη Φουντάνα.

Ομορφες εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Βέροια
Βέροια
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε Ξάνθη, Σέρρες, Βέροια, Κατερίνη και Ξινό Νερό της Φλώρινας.

Στη Βέροια, οι εκδηλώσεις είχαν μεγάλη προσέλευση νεολαίας και εργαζομένων της περιοχής και κορυφώθηκαν με μεγάλο ρεμπέτικο λαϊκό γλέντι από την ορχήστρα «Το Λαϊκόν». Μίλησε ο Γιώργος Καψάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη στήριξη των αγώνων των απολυμένων εργαζομένων στον «Βαρβαρέσο», που η εργοδοσία τους πέταξε στον δρόμο με χρωστούμενα χρόνων. Αλλά και των αγώνων των αγροτών, των εργαζομένων για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, ενώ ειδική αναφορά έκανε στον αγώνα της νεολαίας ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Στην Κατερίνη, άνθρωποι κάθε ηλικίας βρέθηκαν στον χώρο του Φεστιβάλ και παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με hip hop μουσική από τον Kappa. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακολούθησε λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με το συγκρότημα «Γιαγκίνιδες».

Επίσης, στις Σέρρες, παρά τον άστατο καιρό, οι εκδηλώσεις αποτέλεσαν μια πρώτη συγκέντρωση και συνάντηση με τους φίλους του Κόμματος, μετά τις ευρωεκλογές. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ο κόσμος διασκέδασε με τραγούδια του λαϊκού σχήματος των Γιάννη Δέντσα, Εύας Σοφιάδου, Δημήτρη Ψαρρά, ενώ η ρέγκε μουσική των BAILEMOS ξεσήκωσε το πλήθος στο κλείσιμο του προγράμματος.

Κατερίνη
Κατερίνη
Με μεγάλη επιτυχία και με την πιο μαζική συμμετοχή της τελευταίας δεκαετίας έγιναν και οι εκδηλώσεις στην Ξάνθη, που φέτος πραγματοποιήθηκαν σε νέο χώρο, στο πάρκο Λιμνίου. Μίλησε ο Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η θέση κάθε πρωτοπόρου νέου και νέας που αμφισβητεί τη σημερινή πραγματικότητα, βρίσκεται στις γραμμές της ΚΝΕ, που προετοιμάζει τους νέους για τα «σπουδαία και μεγάλα» που έχουμε μπροστά μας.

Ακολούθησε μεγάλη συναυλία με τα «Κίτρινα Ποδήλατα» με τραγούδια δικά τους αλλά και του Θάνου Μικρούτσικου, του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, των αδελφών Κατσιμίχα κ.ά. Η βραδιά έκλεισε με το «Σχήμα Πλατάνου» συνδυάζοντας λαϊκά, παραδοσιακά και θρακιώτικα τραγούδια, με τους επισκέπτες του Φεστιβάλ να σέρνουν τον χορό!

Τέλος, στο Ξινό Νερό Φλώρινας, η κεντρική πλατεία γέμισε το βράδυ της Δευτέρας ξανά με κόσμο, με κέφι και πολύ χορό, φέρνοντας στην επιφάνεια μνήμες από το 2ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που πραγματοποιήθηκε εκεί το 1976. Στην εκδήλωση μίλησε ο Μιχάλης Τσιγγένης, στέλεχος της ΚΝΕ, και η βραδιά κορυφώθηκε με παραδοσιακό γλέντι από το συγκρότημα «Μουσικόραμα» που ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους.


Ξάνθη
Ξάνθη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ