Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή οι διήμερες εκδηλώσεις στη Χαλκίδα

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή και πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο πραγματοποιήθηκαν στις 28 και 29 Ιούνη οι εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Χαλκίδα, με τη μικρή «κόκκινη πολιτεία» στο πάρκο του Λαού να πλημμυρίζει από πλήθος ανθρώπων κάθε ηλικίας, δείχνοντας την ευρύτερη απήχηση του Φεστιβάλ και το αυξημένο κύρος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και στην Εύβοια.

Στις εκδηλώσεις της δεύτερης μέρας παρευρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας. Επίσης στις διήμερες εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας, ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, Γραμματέας του ΣΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ, ο Στέφανος Μουτουσίδης, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η Γρανέτα Τσιβίκα και ο Γιώργος Νικολάου, δημοτικοί σύμβουλοι Χαλκίδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στον χώρο, ιδιαίτερα τη δεύτερη μέρα, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, με τη συμμετοχή να ξεπερνά κατά πολύ κάθε προηγούμενη διοργάνωση εδώ και πολλά χρόνια.

Το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων συγκέντρωσε η συζήτηση με θέμα: «Σπάμε τον "φαύλο κύκλο" της βίας, βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας», με ομιλήτριες την Μαρίνα Λαβράνου, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, και την Ελένη Αλλαγιάννη, κοινωνική λειτουργό, ενώ τη συζήτηση άνοιξε η Μαριάννα Χρυσάγη, Γραμματέας του ΤΣ Εύβοιας της ΚΝΕ.


Το κάλεσμα να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η αντίσταση του λαού απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ μετέφερε στην πολιτική συγκέντρωση της δεύτερης μέρας η Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Μοναδικές στιγμές, με τη συναυλία αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, προσέφεραν κλείνοντας τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ ο Διονύσης Τσακνής, τα «Κίτρινα Ποδήλατα» και η Μιρέλα Πάχου, ανεβαίνοντας στη σκηνή και ρίχνοντας... «κόκκινο στη νύχτα», με το κοινό να τραγουδά μαζί τους.

Από τη σκηνή του Φεστιβάλ πέρασαν κατά τη διάρκεια του διημέρου τοπικά μουσικά συγκροτήματα, όπως η μαθητική μπάντα «FRAYEDTEMPER», η μπάντα «The Smalls Orchestra» με τζαζ ήχους, το συγκρότημα «ΜΕΝΙΑΝ», ενώ το πρώτο βράδυ ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γλέντι με τους «ΜΑΝΤΑΡΑ».

Θερμό χειροκρότημα απέσπασε και το μουσικό χορευτικό δρώμενο αφιερωμένο στον λαό της Παλαιστίνης, με χορευτές και μουσικούς της περιοχής να πραγματεύονται τα δεινά του πολέμου, τον θρήνο και την απώλεια, απαιτώντας μαζί με το πλήθος του κόσμου να σταματήσει η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Συμμετείχαν οι χορευτές: Αννα Παπαδήμα, Αναστασία και Αλεξάνδρα Ζούδιαρη, Τατιάνα Πετράκη, Κατερίνα Σέγγου και η Αγγελική Σπύρη. Ο Γιώργος Τσόγκας εκτέλεσε διασκευές και συνθέσεις για βιολί, ενώ στην απαγγελία ποιημάτων και κειμένων ήταν η Χαρούλα Χρυσάγη. Η επιμέλεια ήταν της Τατιάνας Πετράκη και του Γιώργου Τσόγκα.

Ξεχωριστή γωνιά με ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες ήταν ο Παιδότοπος, όπου δόθηκε παράσταση Καραγκιόζη, με τον Κωνσταντίνο Ντούμπα να παρουσιάζει το έργο «Ο μέγας Αλέξανδρος, το καταραμένο φίδι και ο Σκαρίμπας», αφιερωμένο στα 40 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου λογοτέχνη, με αφορμή την ανακήρυξη του 2024 ως έτους «Γιάννη Σκαρίμπα», μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα. Επίσης έγινε παρουσίαση του βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» «Παπουτσωμένοι δράκοι», από την συγγραφέα Ελένη Κίλιμπα, με τη συνοδεία μουσικής του Βαγγέλη Φουντάνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ