Κυριακή 11 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι σύγχρονοι... αγιογράφοι

Γρηγοριάδης Κώστας

Και ξαφνικά, οι οθόνες των τηλεοράσεων, τα ερτζιανά και οι σελίδες των εφημερίδων πλημμύρισαν από... αγιογράφους, που ισχυρίζονται ότι ασκούν το επάγγελμα του δημοσιογράφου - κάποιοι το ονομάζουν και λειτούργημα, μάλιστα..! Οι μεν κάνουν μετάνοιες και ψέλνουν ωσαννά στο νέο Μεσσία, τον Παπανδρέου τον Γ'. Τον παρουσιάζουν ως φορέα της μεγάλης ρήξης και της ανατροπής, παρότι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι πρεσβεύει την πολιτική, που μέχρι σήμερα εφαρμόζεται και έχει ουσιαστικά καταδικαστεί ήδη από την πλειοψηφία του λαού. Παρότι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι οι μόνες... αλλαγές, που φέρνει ο Γ. Παπανδρέου, αφορούν στο περιτύλιγμα της πολιτικής αυτής. Ενα περιτύλιγμα, που γράφει στην ούγια τη λέξη «εξαπάτηση».

Οι άλλοι κάνουν μετάνοιες και λιβανίζουν τον αρχηγό της ΝΔ, τον Καραμανλή τον Β'. Τον παρουσιάζουν ως φορέα μιας άλλης πολιτικής, ριζικά διαφορετικής από αυτή της κυβέρνησης, ως πρωτομάχο μιας νέας αρχής και μιας νέας πορείας. Κι ας γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η ΝΔ πρεσβεύει την ίδια πολιτική με το ΠΑΣΟΚ. Κι ας είναι οι ίδιοι, που έγραφαν και έλεγαν, έως πέρυσι, ότι η κυβέρνηση αντιγράφει και εφαρμόζει την πολιτική της ΝΔ.

Ολα μπαίνουν στην υπηρεσία του δικομματισμού, στην επιχείρηση εγκλωβισμού των ψηφοφόρων στα γνωστά, παλιά και ψεύτικα διλήμματα.

Απροκάλυπτη τακτική εξαπάτησης

«Ολα όσα οραματιζόμαστε προϋποθέτουν ότι θα συνεχιστεί η μέχρι τώρα πορεία». Ο νέος πρόεδρος εκλέγεται «για να συνεχιστεί η μέχρι τώρα προσπάθεια με νέα ανανεωτική δύναμη». Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόγραμμα, το οποίο αποτελείται από τη «χάρτα σύγκλισης» και «το πλαίσιο κατευθύνσεων πολιτικής 2004 - 2008». Αυτά και διάφορα άλλα παρόμοια είπε ο Κ. Σημίτης, μιλώντας στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και χειροκροτούμενος απ' όλους, μαζί και τον Γ. Παπανδρέου. Λίγο μετά και μόλις η συνεδρίαση τέλειωσε ο τελευταίος έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και αφού έθεσε - μέσω των καναλιών - υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου, έκανε λόγο για «νέο ξεκίνημα και νέα αρχή», αλλαγή των πάντων και συνδιαμόρφωση του νέου προγράμματος με τους νέους, τους αγρότες, τις γυναίκες, κλπ. κλπ.

Η γνωστή και από παλιότερα τακτική της εξαπάτησης του λαού σε όλο το χυδαίο «μεγαλείο» της...

Κριτήριο η πραγματικότητα

Τα στοιχεία του ΙΚΑ δηλώνουν ότι 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι, δηλαδή το 73% των ασφαλισμένων του οργανισμού, είναι υποχρεωμένοι να ζουν με 417 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, η μεγάλη πλειοψηφία ζει κάτω και από το επίσημο όριο φτώχειας των 650 ευρώ. Κι όμως, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει (το ξανάπε ο Κ. Σημίτης) ότι «τα οκτώ αυτά χρόνια πετύχαμε τη σταθερή βελτίωση των εισοδημάτων των Ελλήνων».

Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν ότι η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 25%. Οτι οι μακροχρόνια άνεργοι είναι πάνω από το 50% των ανέργων. Οτι το επίδομα ανεργίας είναι μόλις 12 ευρώ τη μέρα, ενώ οι πάντες γνωρίζουν τις συντάξεις πείνας, που παίρνει η μεγάλη πλειοψηφία των απόμαχων της δουλιάς. Κι όμως, το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι «κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις και ενισχύθηκαν έτσι οι πιο αδύναμοι στη χώρα μας».

Χτες μόλις, ο «Ρ» παρουσίασε τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό νοικοκυριό δίνει 1.131 ευρώ το χρόνο σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Κι όμως, το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι «επεκτείναμε το κοινωνικό κράτος με συνεχώς υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες».

Η διαστροφή της πραγματικότητας από την κυβέρνηση και τους «διαφημιστές» της - ΜΜΕ είναι προφανής. Κι όσο πλησιάζει η μέρα της κάλπης, τόσο περισσότερο οι εργαζόμενοι θα βομβαρδίζονται με μια εικονική πραγματικότητα. Στο χέρι των τελευταίων, είναι να απαντήσουν άμεσα και ευθέως σ' όσους τους περνούν για Αμερικανάκια...

Οι μόνοι...

Τελικά, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι μόνοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που πιστεύουν - τουλάχιστον, έτσι παρουσιάζονται δημοσίως - τα όσα είπε προχτές ο πρωθυπουργός, σχετικά με ιστορικές πρωτοβουλίες ανανέωσης, κλπ., κλπ., είναι όλοι όσοι ορκίζονταν, μέχρι πριν από μερικές βδομάδες, ότι το κυβερνών κόμμα θα πάει στις εκλογές με επικεφαλής τον Κ. Σημίτη, αφού αυτός αποτελούσε το μεγάλο και ισχυρό χαρτί του κόμματος, κλπ., κλπ. Και να σκεφθείτε ότι είναι πολύ νωπές ακόμη οι τελευταίες πρωθυπουργικές παρεμβάσεις, διαγγελματικού χαρακτήρα. Οταν περάσουν μερικές μέρες, θα δούμε τι θα λένε...

ΥΓ: Μα, τόση άγνοια της πρόσφατης ιστορίας του τόπου έχουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που καμαρώνουν, ισχυριζόμενοι ότι ο Κ. Σημίτης είναι ο πρώτος αρχηγός κόμματος και εν ενεργεία πρωθυπουργός, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να δρομολογήσει τη διαδοχή του; Ξεχνούν ότι το 'κανε δυο φορές ο Κ. Καραμανλής, μία το 1963 (Π. Κανελλόπουλος) κι άλλη μία το 1980 (Γ. Ράλλης); `Η, μήπως, δε θέλουν να ανασκαλέψουν τις μνήμες, για την τύχη που είχαν και οι δυο αυτές «ανανεώσεις», στις αμέσως επόμενες τότε εκλογικές αναμετρήσεις;

Ευχές και υποσχέσεις

«Καλά κέρδη» ευχήθηκε στους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, που παρευρέθηκε προχτές στην κοπή της πίτας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας. Νομίζουμε ότι όταν ένας υπουργός, που κατά τα άλλα διατυμπανίζει το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για τα λαϊκά εισοδήματα, απευθύνει τέτοια ευχή στους μεγαλοεπιχειρηματίες, τα κέρδη των οποίων εξ ορισμού δεν μπορεί να ταυτίζονται με τα συμφέροντα των καταναλωτών, τα σχόλια περιττεύουν.

Στην ίδια εκδήλωση, ο Αθ. Νάκος μετέφερε στους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ την προσήλωση της παράταξης της ΝΔ στα «ιδεώδη» της «ελεύθερης οικονομίας» και την αντίθεσή της σε «παρεμβάσεις που στρεβλώνουν την αγορά».

Είναι παραπάνω από φανερό τι σημαίνουν και τι συνεπάγονται για τους εργαζόμενους και το βιοτικό τους επίπεδο, οι προαναφερόμενες ευχές και υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τα επιχειρηματικά κέρδη και την «ελεύθερη αγορά». Και, βέβαια, κοντά είναι η ευκαιρία να δώσουν την απάντησή τους και με την ψήφο τους. «Μαύρο» δαγκωτό και στους δυο.

ΒΙΒΛΙΟ
Κοινωνία και αρχιτεκτονική

«Η μέλισσα ντροπιάζει αρκετούς αρχιτέκτονες με την κατασκευή των κελιών της κερήθρας της. Αλλά αυτό που ξεχωρίζει το χειρότερο αρχιτέκτονα από την καλύτερη μέλισσα είναι ότι ο αρχιτέκτονας στήνει το οικοδόμημά της στη φαντασία του, πριν το χτίσει στην πραγματικότητα». Αυτή η -αρχιτεκτονικού περιεχομένου - ρήση του Μαρξ («Κεφάλαιο») είναι μια μεταξύ πλήθους άλλων διαχρονικών, διδακτικών και επίκαιρων ρήσεων των Κ. Μαρξ και Φρ. Ενγκελς, τις οποίες περιλαμβάνει το άκρως σημαντικό και χρήσιμο για τους ειδικούς επιστήμονες (πολεοδόμους, περιβαλλοντολόγους, συγκοινωνιολόγους, αρχιτέκτονες, κλπ.), αλλά και για τις δεινοπαθούσες μέσα στις γιγαντουπόλεις λαϊκές μάζες, βιβλίο «Κ. Μαρξ - Φρ. Ενγκελς "Κείμενα: Για τις Πόλεις. Για τη Γη. Για την Αρχιτεκτονική». Το βιβλίο αυτό, μοναδικό, ως προς το περιεχόμενό του, στην ελληνική, ίσως και στη διεθνή βιβλιογραφία, είναι μία, πραγματικά, πολύτιμη «δωρεά» και στο λαό και στους συναδέλφους του ενός αλησμόνητου κομμουνιστή και παθιασμένου μελετητή των Μαρξ - Ενγκελς. Του αρχιτέκτονα Νίκου Τριάντη, ο οποίος αποδελτίωσε και μετέφρασε αποσπάσματα βιβλίων, άρθρων και επιστολών των Μαρξ -Ενγκελς, τα οποία συνιστούν μια συνολική μελέτη θεμάτων που αφορούν στις πόλεις, στη γη και την αρχιτεκτονική, στο διάβα της ανθρωπότητας μέχρι και την καπιταλιστική κοινωνία. Ο Ν. Τριάντης κατέλιπε αυτήν την πρωτότυπη εργασία, μαζί με άλλες χειρόγραφες, επίσης ενδιαφέρουσες. Η έκδοσή της οφείλεται στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του «Νέου Κινήματος Αρχιτεκτόνων», μέλη του οποίου, με συντονιστή τον Χρήστο Σελιανίτη, πληκτρογράφησαν, διόρθωσαν και επιμελήθηκαν το υλικό. (Σημειώνουμε ότι λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που προκάλεσε το βιβλίο μεταξύ των ειδικών επιστημόνων, μελετάται και δεύτερη έκδοσή του).

Ο Ν. Τριάντης, βαθύς γνώστης των έργων των Μαρξ - Ενγκελς, εκτός της βιβλιογραφίας που χρησιμοποίησε, αποδελτίωσε πλήθος σχετικών περικοπών, από: βιογραφίες, 28 έργα (ατομικά και κοινά), επιστολές και ταξιδιωτικές εντυπώσεις των Μαρξ - Ενγκελς. Ο αναγνώστης των αποσπασμάτων τους θαυμάζει την τεράστια αρχαιογνωστική και παράλληλα την πολυπρισματική (ιστορική, οικονομικο-πολιτική, κοινωνική, πολιτισμική) διαλεκτική ανάλυσή τους (με παράθεση παραδειγμάτων αρχαίων, μεσαιωνικών, νεότερων πόλεων από διάφορες χώρες) για τις μορφές (εξελικτικές αλλά και καταστροφικές) της γης, γαιοπροσόδου, πόλης και αρχιτεκτονικής. Ιδού μια ρήση του Ενγκελς: «Κάθε μεγάλη πόλη έχει μία ή περισσότερες τρωγλογειτονιές, όπου συσσωρεύεται η εργατική τάξη. Προσδιορίζεται γι' αυτήν μια ξεχωριστή περιοχή, όπου, απομακρυσμένη από το οπτικό πεδίο των ευτυχέστερων τάξεων, της επιτρέπεται να παλεύει, όπως μπορεί, για να επιζήσει».


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Φιντέλ Κάστρο

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν είναι λίγοι στην Ουάσιγκτον, στο Μαϊάμι, αλλά και ανά την υφήλιο, που προσμένουν καρτερικά, χρόνια τώρα, τη φυσική εξόντωσή του ως «μοναδική οριστική λύση στο πρόβλημα που ονομάζεται Κουβανική Επανάσταση...».

Ενίοτε διαρρέουν δημοσιεύματα για την «κακή κατάσταση της υγείας του, σε συνδυασμό με το γήρας». Η ομιλία του, κατά το κλείσιμο των ετήσιων εργασιών του Κουβανικού Κοινοβουλίου, διήρκεσε κάτι περισσότερο από οκτώ ώρες. Αφού η προσπάθεια ΞΑΝΑ έπεσε στο κενό, ακολούθησε μια ακόμη επίθεση από τα διεθνή ΜΜΕ αυτή τη φορά, όπου ο «Φιντέλ με μύστακα αλά Χίτλερ εμφανίστηκε στην εφημερίδα Granma»! Τα πάντα, προκειμένου να σκιάσουν το γεγονός ότι την 1η Γενάρη συμπληρώθηκαν 45 νικηφόρα χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης...

Επί ματαίω... Το βιβλίο που άρχισε να γράφεται την 1η Γενάρη του 1959, τότε που η συντριπτική πλειοψηφία των Κουβανών δεν είχαν γεννηθεί ή ήταν μικρά παιδιά, παραμένει ακόμη ανοιχτό. Και θα παραμείνει. Σαράντα πέντε χρόνια, τα 15 εξ αυτών σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, μετά τις ανατροπές... Ομως, και 45 χρόνια επιθετικότητας και φονικού εμπάργκο. «Οσα έλαβαν χώρα στην Κούβα, βοηθούν στην κατανόηση των αυταπατών και των ψευδαισθήσεων, που περιέχονται στα καλογραμμένα κείμενα περί αρχών και δικαιωμάτων, όπως και στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο, κατά την τελευταία ομιλία με αφορμή την έναρξη του Ετους της Επανάστασης και πρόσθεσε: Μας περιμένει πολλή δουλιά το 2004. Αγώνας για την αποτροπή της επίθεσης και προσπάθειας ανατροπής εκ μέρους των ΗΠΑ. Αγώνας για την προώθηση της Επανάστασης... πάντα με την πεποίθηση ότι «θα παλέψουμε και τελικά θα νικήσουμε»!


Χρ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ