Πέμπτη 26 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»

-- Εκδήλωση - συζήτηση του ΠΑΜΕ: Ολα τα σωματεία και οι εργαζόμενοι στον αγώνα για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, για ξεπάγωμα των τριετιών και ουσιαστική προστασία του εισοδήματος

-- Στους δρόμους παραμένουν με τα τρακτέρ οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι

-- Συνέχεια στο ρεπορτάζ από την ημερίδα του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ψυχική Υγεία

-- Στη μάχη των αρχαιρεσιών το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Δυναμώνουμε τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς

Κάλεσμα κλιμάκωσης απέναντι στη σφοδρή επίθεση στο λαϊκό εισόδημα

Θανάσης Γκώγκος
Θανάσης Γκώγκος
«

Καμία αναμονή, αγώνας ενάντια στην ακρίβεια και την αντεργατική πολιτική»: Με ενίσχυση της πάλης για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς απαντούν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, στη γενικευμένη ακρίβεια που συρρικνώνει το εργατικό εισόδημα. Με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση - σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής, Σωματεία και Ομοσπονδίες από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς έδωσαν το δικό τους αγωνιστικό «παρών» στη μάχη αυτή.

Μετέφεραν την εικόνα που έχει διαμορφώσει στους χώρους τους η επίθεση κράτους και εργοδοσίας, μίλησαν για την πείρα από τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, κατέθεσαν σκέψεις και προτάσεις για τα επόμενα βήματα του αγώνα.

Στο φόντο των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης για «αυξήσεις» λίγων ευρώ στον ονομαστικό κατώτατο μισθό, αλλά και του ψευτοκαβγά της με τον ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα διαχειριστούν τη μεγάλη εξαθλίωση που φέρνει στους εργαζόμενους η πολιτική τους, το ΠΑΜΕ επαναφέρει τα ζωτικά αιτήματα για σταθερή δουλειά, αυξήσεις σε μισθούς - επιδόματα και ξεπάγωμα των τριετιών. Στην κατεύθυνση αυτή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επιλέγουν τις μορφές πάλης, εξειδικεύουν τις διεκδικήσεις σε κάθε χώρο και κλάδο, σχεδιάζουν τη δράση τους με στόχο αυτή να αγκαλιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους, συμβάλλουν ώστε ο αγώνας σε κάθε κλάδο και επιχείρηση να δώσει ώθηση στην κλιμάκωση της πάλης.

Γιάννης Νιβορλής
Γιάννης Νιβορλής
Η σύσκεψη ξεκίνησε με χαιρετισμό, μέσω διαδικτύου, του Ματιέ Μπολ Ρεντάτ, γενικού γραμματέα του Συνδικάτου Σιδηροδρομικών στις Βερσαλίες και μέλους της Γραμματείας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, ο οποίος μετέφερε το κλίμα της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης που έγινε στη Γαλλία την περασμένη Πέμπτη.

Πλαίσιο πάλης και διεκδικήσεων για ουσιαστική προστασία των εργαζομένων

Την κεντρική εισήγηση στη συζήτηση έκανε ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων (εκτενή αποσπάσματα δημοσιεύτηκαν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»). Ο συνδικαλιστής κάλεσε σε ένταση της πάλης με «οδηγό» το πλαίσιο διεκδικήσεων, που περιλαμβάνει: Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς. Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του κατώτατου την οποία ζητούν τα συνδικάτα, που ξεπερνά τα 850 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα (ο επίσημος πληθωρισμός στο 10%). Επαναφορά κατακτήσεων όπως οι τριετίες, η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης, η κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών. Στο Δημόσιο, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων, κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στη μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης κ.λπ. Επιπλέον: Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στην καταγγελία σύμβασης (απόλυση) με ή χωρίς προειδοποίηση, ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας.

Βασίλης Στύλος
Βασίλης Στύλος
Ο «Ριζοσπάστης» δίνει σήμερα συνέχεια στο ρεπορτάζ, με αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις συνδικαλιστών στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ.

Συρρίκνωση μισθών και μέσω της επέκτασης της μερικής απασχόλησης

Στη συρρίκνωση των μισθών σε επίπεδα χαμηλότερα από τον ονομαστικό κατώτατο μισθό, λόγω των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, εστίασε ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ).«Οι μισές προσλήψεις που γίνονται κάθε μήνα είναι με "ευέλικτες" μορφές εργασίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι η επέκταση του σχετικού εργασιακού καθεστώτος δεν αφορά μόνο τον ιδιωτικό, αλλά και τον δημόσιο τομέα. «Για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση ο μέσος μισθός ίσα που αγγίζει τα 330 ευρώ», σημείωσε. Στη βάση αυτή, «4 στους 10 εργαζόμενους παίρνουν λιγότερο από τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού».

Ακόμα δυσμενέστερους όρους διαβίωσης ανέδειξε ότι αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, το εισόδημα των οποίων περιορίζεται στο σχετικό επίδομα, για όσους και για όσο χρονικό διάστημα το δικαιούνται. «Είναι ζήτημα των συνδικάτων να ιεραρχήσουν αυτό το κομμάτι» των «ευέλικτα» απασχολούμενων και των ανέργων, κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι το αίτημα για τον κατώτατο μισθό «δεν φτάνει», ότι δίπλα σε αυτό χρειάζεται να παίρνουν θέση οι διεκδικήσεις που έχουν επεξεργαστεί τα σωματεία για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, το πλήρες ωράριο, τη στήριξη των ανέργων.

Τρόφιμα - Ποτά: Κέρδη με ουρά για την εργοδοσία, χωρίς σύμβαση εδώ και 14 χρόνια οι εργαζόμενοι

Βέτα Πανουτσάκου
Βέτα Πανουτσάκου
Στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου δουλεύουν χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις από το 2009, και μάλιστα σε έναν κλάδο με μεγάλη κερδοφορία, στάθηκε ο Αποστόλης Γαρμπής, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΦΑΓΕ». Μιλώντας για τον αγώνα που οργανώνει η Ομοσπονδία και τα σωματεία, ξεχώρισε τον συντονισμό των σωματείων στα εργοστάσια του ομίλου «Φιλίππου», τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πίεσαν την εργοδοσία και την ανάγκασαν να δώσει κάποιες αυξήσεις, αν και συνεχίζει να αποφεύγει την υπογραφή Συμβάσεων. «Το επόμενο χρονικό διάστημα ο σχεδιασμός μας χρειάζεται να γίνει πιο συγκεκριμένος», επεσήμανε, με στόχο την υπογραφή επιχειρησιακών και κλαδικών Συμβάσεων.

Εμπαιγμός με τις «αυξήσεις» στο Δημόσιο

«Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία περισσεύουν», σχολίασε ο Αχιλλέας Ζορμπάς, ειδικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ), αναφερόμενος στις προεκλογικές εξαγγελίες «αυξήσεων» για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Κόντρα στις θολές προεκλογικές υποσχέσεις αντέταξε το σχέδιο Συμβάσεων που έχουν επεξεργαστεί και συζητούν αυτήν την περίοδο τα σωματεία των εκπαιδευτικών, οργανώνοντας τη δράση για τη διεκδίκηση της υπογραφής του. «12 χρόνια ματώσαμε από τις περικοπές που μας επέβαλαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις», είπε και παρουσίασε τις μεγάλες απώλειες που μετρούν οι εκπαιδευτικοί σε μισθούς και επιδόματα.

Σταμάτης Πελάης
Σταμάτης Πελάης
Το καθεστώς μειωμένων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο κατήγγειλε η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ). Στο πλαίσιο αυτό, οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούν «φυσιολογικό» να καθορίζει τον μισθό τους η κυβέρνηση και όχι η Συλλογική Σύμβαση, υπόθεση στην οποία έχουν συμβάλει και οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που δεν αμφισβητούν το ισχύον πλαίσιο.

Ο αγώνας των εργατών στη «Μαλαματίνα» συνεχίζεται

Τη φωνή των απεργών στο εργοστάσιο της «Μαλαματίνας», οι οποίοι εδώ και έξι μήνες παλεύουν ενάντια σε εργοδοσία και κυβέρνηση για να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση, μετέφερε ο Γιάννης Νιβορλής από την Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ). Από το βήμα της εκδήλωσης ανέτρεξε στο χρονικό του πολύμηνου αγώνα και της αλληλεγγύης που έχουν δεχτεί οι εργαζόμενοι. «Ο αγώνας μας είναι αγώνας για τη Συλλογική Σύμβαση. Αυτό δεν θέλει η εργοδοσία», είπε, και κάλεσε τα σωματεία να συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό των απεργών στη «Μαλαματίνα».

Για Σύμβαση παλεύουν και στην «e-food»

Γιάννης Αναγνώστου
Γιάννης Αναγνώστου
«Παίρνουμε κι εμείς τη σκυτάλη στον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης», επεσήμανε ο Βασίλης Στύλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «e-food» Αττικής. Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε και στα ιδιαίτερα ζητήματα που λαμβάνει υπόψη το Σωματείο: Τον αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων που αντιμετωπίζουν οι διανομείς, τη μη χορήγηση από την εργοδοσία μέσων προστασίας, την επίθεση της εταιρείας και της κυβέρνησης, που αντικαθιστά τη μισθωτή εργασία με το λεγόμενο freelancing.

Συλλαλητήριο στην Κέρκυρα στις 17 Φλεβάρη

Στην πείρα από τη διεκδίκηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα αναφέρθηκε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου του νησιού. Ιδιαίτερα στάθηκε στη μάχη που δόθηκε ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας σε μεγάλους ομίλους να στηθούν «ενώσεις προσώπων» προκειμένου να υπογραφούν, μαζί με αυτές, Συμβάσεις στα μέτρα τους. Στην προσπάθεια αυτή «γεννήθηκαν» επιχειρησιακά σωματεία, δυνάμωσε το κλαδικό Συνδικάτο, μπήκε φρένο στα σχέδια των ξενοδόχων. Πιάνοντας το νήμα από τη δράση αυτή, το περασμένο καλοκαίρι αναπτύχθηκαν αγώνες στα ξενοδοχεία, στον Τουρισμό συνολικότερα, για την υπογραφή Συμβάσεων. «Εχουμε προκηρύξει παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο στις 17 Φλεβάρη» με βασικά αιτήματα να ξεπαγώσουν οι τριετίες και να υπογραφούν τοπικές και επιχειρησιακές Συμβάσεις, ενημέρωσε τους εργαζόμενους, δίνοντας το αγωνιστικό στίγμα με το οποίο θα ξεκινήσει η φετινή τουριστική σεζόν.

Παρακαταθήκη για όλους τους εργαζόμενους η κατάκτηση της Σύμβασης στους οικοδόμους

Αποστόλης Γαρμπής
Αποστόλης Γαρμπής
Τη δράση που οδήγησε στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, μια μεγάλη νίκη του κλάδου και των ίδιων των εργαζομένων, συνόψισε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Υπενθύμισε την προσπάθεια για εργοταξιακές Συμβάσεις, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την κλαδική Σύμβαση, με τη στάση των οικοδόμων να αποκτά καθοριστική σημασία στην προσπάθεια αυτή. «Να δυναμώσουμε τα συνδικάτα μας χωρίς να περιμένουμε κανέναν σωτήρα. Δεν έχει καμία σημασία ποιος θα είναι στην κυβέρνηση αύριο και μεθαύριο. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», κατέληξε.

  • Ολόκληρες τοποθετήσεις στην εκδήλωση είναι διαθέσιμες και στο κανάλι του ΠΑΜΕ στο YouTube.

Αχιλλέας Ζορμπάς
Αχιλλέας Ζορμπάς

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ξεκινούν σήμερα, με ανεβασμένο τον πήχη και για να δυναμώσει η πάλη για τη ΣΣΕ

Συνέντευξη με τον Σταύρο Μωυσιάδη, πρόεδρο του απερχόμενου ΔΣ του ΣΕΕΕΝ

Από σήμερα Πέμπτη ξεκινούν οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας και θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 29 Γενάρη, με το Σωματείο να έχει απευθύνει μαζικό κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους, συμβασιούχους και εργολαβικούς σε όλα τα ορυχεία και τους ΑΗΣ της ΔΕΗ ΑΕ, στον ΑΔΜΗΕ, στον ΔΕΔΔΗΕ, στις ΑΠΕ, στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος να συμμετάσχουν μαζικά, προκειμένου να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στον οδοστρωτήρα της απολιγνιτοποίησης και για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μπροστά στις εκλογές ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον πρόεδρο του απερχόμενου ΔΣ, Σταύρο Μωυσιάδη.

* * *

-- Σε τι συνθήκες για τους εργαζόμενους πραγματοποιούνται οι αρχαιρεσίες του Σωματείου;

-- Την τριετία που διανύσαμε βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, με την απολιγνιτοποίηση να συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Η απολιγνιτοποίηση αποτελεί το τελευταίο στάδιο όλης αυτής της κατρακύλας που μεθοδεύτηκε εδώ και δεκαετίες με την πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αποτελέσματά της τα βιώνουν όλα τα λαϊκά στρώματα και ειδικά οι εργαζόμενοι του κλάδου, που αντιμετωπίζουν την εργολαβοποίηση, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ανασφάλιστη εργασία ή εργασία με ελαφριά ένσημα.

Ολο αυτό το διάστημα χάθηκαν πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή, περίπου οι μισές απ' αυτές μόνιμες. Εχουν κλείσει 3 ορυχεία, αυτά της Καρδιάς, του Αμυνταίου και της Αχλάδας, και οι Ατμοηλεκτρικοί Σταθμοί (ΑΗΣ) ΛΙΠΤΟΛ, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Καρδιάς.

Η μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ ΑΕ έφερε επέκταση της εργολαβοποίησης σε μεγάλο βαθμό, καθώς αυτήν τη στιγμή στο ενεργειακό λεκανοπέδιο εργάζονται λίγο περισσότεροι από 2.000 μόνιμοι εργαζόμενοι, ενώ αν συμπεριλάβουμε και τους εργαζόμενους σε χωματουργικά κ.λπ., οι συμβασιούχοι και οι εργολαβικοί είναι περισσότεροι.

Πρόκειται για έκτακτο προσωπικό, που δεν αμείβεται με την επιχειρησιακή Σύμβαση, καθώς δεν υπάρχει κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά με την κατάπτυστη Εθνική Συλλογική. Οσο μειώνεται το προσωπικό, η εντατικοποίηση αυξάνεται. Στους ΑΗΣ τα 12ωρα εργασίας έχουν παγιωθεί, ενώ οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας συνεχώς υποβαθμίζονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το εργοδοτικό έγκλημα τον Απρίλη του 2021 στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, στο έργο της αποθείωσης της 5ης Μονάδας, όπου δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο.

-- Πώς οργάνωσαν οι εργαζόμενοι την απάντησή τους σε αυτόν τον «οδοστρωτήρα»;

-- Απέναντι σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τους εργαζόμενους, όλο αυτό το διάστημα όταν κάποιοι έλεγαν «θα λογαριαστούμε μετά», δίνοντας ουσιαστικά χείρα βοηθείας στη κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την πανδημία, με τις εργοδοτικές - συνδικαλιστικές ηγεσίες σε σωματεία να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, το Σωματείο μας πρωτοστάτησε για τα συμφέροντα των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία.

Συγκεκριμένα, στο συνεργείο μηχανημάτων στο Ορυχείο του Κύριου Πεδίου πραγματοποιήσαμε μέσα στην πανδημία στάση εργασίας και μεγάλη κινητοποίηση στο διοικητήριο του ορυχείου, όταν η ασυδοσία της εργοδοσίας χτύπησε «κόκκινο», μην παίρνοντας μέτρα για την πανδημία, με αποτέλεσμα να κολλήσουν COVID οι 16 από τους 45 εργαζόμενους. Τότε κατακτήσαμε να γίνεται συνεχής απολύμανση και 2 rapid test ανά βδομάδα για κάθε εργαζόμενο, με ευθύνη της εργοδοσίας.

Μεγάλη κατάκτηση για την οργάνωση της πάλης, η οποία έχει τη σφραγίδα και του Σωματείου μας, ήταν το Συντονιστικό Σωματείων και Φορέων Ενάντια στην Απολιγνιτοποίηση, στο οποίο συσπειρώθηκαν διάφοροι φορείς και εργατικά σωματεία της περιοχής, τοπικές κοινότητες, πολιτιστικοί και άλλοι σύλλογοι. Το Συντονιστικό οργάνωσε δράσεις, πρωτοστατήσαμε στις κινητοποιήσεις στις πύλες των ΑΗΣ και των ορυχείων. Παράλληλα το Σωματείο είχε δράση και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, π.χ. ενάντια στην απόλυση μέλους του ΔΣ του Σωματείου από μονοπώλιο των ΑΠΕ.

-- Ποια είναι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη νέα διοίκηση;

-- Στην προμετωπίδα βρίσκεται το αίτημα για κατάκτηση της υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο με μισθούς που να ανακουφίζουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους.

Μόνο για τον μήνα Αύγουστο τα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος φτάσανε τα 1,9 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η κατασκευή της νέας μονάδας, της «Πτολεμαΐδα 5», έχει κοστίσει εδώ και τόσα χρόνια 1,4 δισ. Επομένως βλέπουμε ότι «μπουκώνουν» το κεφάλαιο και τους παραγωγούς με αμύθητο χρήμα, και από την άλλη οι εργαζόμενοι που παράγουν το ρεύμα με την εργασία τους δεν μπορούν να απολαύσουν το προϊόν το οποίο παράγουν, μη έχοντας να το πληρώσουν, όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλο τον λαό.

Το Σωματείο πρωτοστατεί στην πάλη για τη σύναψη κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κάναμε δύο Γενικές Συνελεύσεις στους δύο μαζικότερους χώρους, στα ορυχεία Κύριου και Νότιου Πεδίου, όπου συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι και ανοίξαμε τη συζήτηση, και θα ακολουθήσουν κι άλλες μετά τις αρχαιρεσίες. Μέσα από τις συνελεύσεις ορίζεται 3μελής επιτροπή προεργασίας, που ενοποιεί και ομαδοποιεί τα αιτήματα των εργαζομένων.

-- Τι ξεχωρίζει στις συνελεύσεις αυτές;

-- Οι εργαζόμενοι πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό βγάζουν συμπεράσματα για τη ζωή τους, που χειροτερεύει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Γιατί όλες κινήθηκαν στις ράγες της πολιτικής της ΕΕ, της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και, φυσικά, τελευταίο στάδιο αυτής της πολιτικής είναι η απολιγνιτοποίηση, το ταμείο «δίκαιης μετάβασης» και η «πράσινη ανάπτυξη». Οι εργαζόμενοι λοιπόν βιώνουν στην καθημερινότητά τους τα αποτελέσματα από αυτές τις «ράγες», και αποδεικνύεται ότι το μόνο στο οποίο μπορούν να ελπίζουν είναι η οργάνωση στο Σωματείο και η συλλογική διεκδίκηση με άξονα τις δικές τους ανάγκες, και όχι με βάση τις «αντοχές της οικονομίας», τις προτεραιότητες των «πράσινων» μπίζνες κ.ο.κ.

Καλούμε λοιπόν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες του Σωματείου, να το ενισχύσουν αποφασιστικά, αφού αποτελεί το πραγματικό αποκούμπι τους για τα δικαιώματά τους. Και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε το Σωματείο να βγει πιο δυνατό, για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σήμερα η κινητοποίηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Στις 9 π.μ. στον Αρειο Πάγο, όπου συζητιέται η δυνατότητα των servicers να «τρέχουν» πλειστηριασμούς

Σε κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη στις 9 π.μ. στον Αρειο Πάγο καλεί το ΠΑΜΕ, διεκδικώντας την προστασία της πρώτης κατοικίας από την απειλή των πλειστηριασμών. Η κινητοποίηση οργανώνεται με αφορμή την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, για το θέμα της δυνατότητας των λεγόμενων servicers να επισπεύδουν πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σε βάρος της λαϊκής περιουσίας.

«Δικαίωμα η κατοικία. Καθολική προστασία της από τους πλειστηριασμούς», τονίζει το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του. «Για το εργατικό - λαϊκό κίνημα είναι αυτονόητο ότι αυτή η ληστρική μαυραγορίτικη λογική είναι μη αποδεκτή και θα συνεχίσουμε να την αντιπαλεύουμε με κάθε τρόπο. Αυτή η ληστεία σε βάρος του λαού της χώρας μας πρέπει να τελειώνει», ξεκαθαρίζει και προσθέτει: «Δίνουμε τη μάχη για την προστασία του λαού από τις τράπεζες και τα funds. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση έχει απευθύνει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Ημερίδα για τις εξελίξεις στον κλάδο και την ένταση της πάλης

Ημερίδα με θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο μας και η κατάσταση στο ΤΕΑΥΦΕ, πώς διαμορφώνονται οι εργασιακές σχέσεις, η αναγκαιότητα της πάλης για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ» οργανώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) το Σάββατο 28 Γενάρη στο ξενοδοχείο «Stanley» (Οδυσσέως 1, σταθμός μετρό «Μεταξουργείο») με ώρα έναρξης τις 5 μ.μ. Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν οι αντιπρόσωποι και τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων.

ΟΒΣΑ
Κόβει την πίτα της την Κυριακή

Σε εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων που ανήκουν στη δύναμή της, την Κυριακή 29 Γενάρη στις 11 π.μ. στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος).

Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών

Σήμερα, Πέμπτη: 8 π.μ. - 11 π.μ. Κύριο Πεδίο. 11 π.μ. - 12 μ. Βιομηχανικό. 1 μ.μ. - 3 μ.μ. Σκληρά Νότιου Πεδίου. 5 μ.μ. - 8 μ.μ. Γραφεία Σωματείου, Πτολεμαΐδα.

Αύριο, Παρασκευή: 6.30 π.μ. - 10 π.μ. Νότιο Πεδίο. 10.30 π.μ. - 1 μ.μ. ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. 1.30 μ.μ. - 3.30 μ.μ. ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5. 5 μ.μ. - 8 μ.μ. Αγιος Δημήτριος (Αίθουσα Μορφωτικού Συλλόγου Αγ. Δημητρίου - Ρυακίου).

Το Σάββατο 28/1: 10 π.μ. - 2.30 μ.μ. Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. 5.30 μ.μ. - 8 μ.μ. Μελίτη (Πνευματικό Κέντρο).

Την Κυριακή 29/1, 11 π.μ. - 8 μ.μ. στα Γραφεία του Σωματείου, Πτολεμαΐδα.

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΔΥΠΑ (ΠΡΩΗΝ ΟΑΕΔ)
Μηνύει τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων

«Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός», απαντά το ΠΑΜΕ

Μήνυση με προσωπική του απόφαση και μάλιστα εν κρυπτώ, πίσω από την πλάτη του ΔΣ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), κατέθεσε ο διοικητής του Οργανισμού ενάντια στον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Γιάννη Αναγνώστου. Ο λόγος για αυτήν την προσπάθεια εκφοβισμού δεν είναι άλλος από την παρέμβαση που είχαν πραγματοποιήσει εργατικά σωματεία στη συνεδρίαση του ΔΣ τον περασμένο Οκτώβρη, ενάντια στην εφαρμογή των απαράδεκτων διατάξεων για το ποινολόγιο των ανέργων, με τις οποίες η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους ανέργους σαν εξ ορισμού μπαταχτσήδες και τεμπέληδες.

Μάλιστα ο διοικητής συνειδητά από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα δεν έχει θέσει σε κάποια από τις σταθερές εβδομαδιαίες συνεδριάσεις του ΔΣ αυτήν την προσωπική του απόφαση μήνυσης, παρόλο που στη σημερινή σύνθεση του ΔΣ υπάρχουν δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι έμαθαν για αυτήν την εξέλιξη ύστερα από την κλήση του προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Πταισματοδικείο!

«Η προσπάθεια εκφοβισμού δεν πρόκειται να περάσει! Καμία καταστολή δεν θα αναστείλει τη δράση των συνδικάτων!», απαντά το ΠΑΜΕ για την προσπάθεια δίωξης του συνδικαλιστή. Και σημειώνει χαρακτηριστικά για τη στάση αυτή του διοικητή ότι «οχυρωμένος πίσω από το αξίωμα του νόμιμου εκπροσώπου της ΔΥΠΑ λειτουργεί ως ανώτατη αρχή, που αποφασίζει ο ίδιος τι θα μπαίνει και τι όχι στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων, προσπερνώντας προτάσεις μελών του ΔΣ και άλλων οργάνων της ΔΥΠΑ. Με τη μήνυση προς τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων ενεργεί εκπροσωπώντας όλο το ΔΣ χωρίς το ίδιο να γνωρίζει τις κινήσεις του, χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενο της μήνυσης, στην οποία αναφέρονται ψεύδη».

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν δυναμικά και πολύμορφα τον δίκαιο αγώνα τους

Την Παρασκευή η πανθεσσαλική σύσκεψη | Η αναπλήρωση του εισοδήματός τους και η ανακούφιση από το υψηλό κόστος παραγωγής στο επίκεντρο της πάλης

ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ
ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ
Με τα τρακτέρ παρατεταγμένα στους δρόμους σε δεκάδες χωριά όλης της χώρας, με συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις που οργανώνουν καθημερινά οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους.

Καθημερινά μέσα από περιοδείες και συσκέψεις γίνεται προσπάθεια να μαζικοποιηθεί ακόμα περισσότερο η πανελλαδική συντονισμένη κινητοποίηση, ώστε να δοθεί απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, η οποία με άλλοθι τα ψίχουλα κοροϊδίας επιμένει να απορρίπτει τα δίκαια αιτήματα που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Στις άμεσες διεκδικήσεις τους ξεχωρίζουν τα αιτήματα για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Διεκδικούν ακόμα προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια.

Αύριο η πανθεσσαλική σύσκεψη

ΤΡΙΠΟΛΗ
ΤΡΙΠΟΛΗ
Στη Θεσσαλία, εκατοντάδες είναι τα τρακτέρ που παραμένουν στις πλατείες, κυρίως στον νομό Καρδίτσας, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται η πανθεσσαλική σύσκεψη που θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. στον Παλαμά, όπου θα συζητηθούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα σε επίπεδο περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας οργανώνει σήμερα δύο συσκέψεις: Στις 5.30 μ.μ. στο ΤΟΕΒ Φαρσάλων, όπου θα συζητηθεί και η κάθοδος των τρακτέρ στην είσοδο της πόλης, και στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου για τους αγρότες του δήμου Κιλελέρ.

Ταυτόχρονα, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία σχολιάζει τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «η ζημιά που έχει υποστεί το κάστανο, λόγω και της φαιάς σήψης, είναι σχεδόν ολοκληρωτική και η τεράστια απώλεια εισοδήματος δεν καλύπτεται από τα 150 ευρώ το στρέμμα. Οπως δεν καλύπτεται και η απώλεια εισοδήματος στα μήλα, ειδικότερα τώρα που οι μηλοπαραγωγοί ζουν μία ακόμα «κυβίστηση» της κυβέρνησης, που άλλα εξήγγειλε στις 2 Γενάρη για την Αγιά και άλλα εφαρμόζει 20 μέρες αργότερα. Ιδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στα ροδάκινα - νεκταρίνια - βερίκοκα, με χαμηλή ενίσχυση ανά στρέμμα και με ποικιλίες να μένουν χωρίς ενίσχυση, ενώ και στα 3 προϊόντα κόβεται η συνδεδεμένη ενίσχυση για τα επόμενα χρόνια, έως το 2027, αφαιρώντας από τους παραγωγούς πολλά χρήματα ανά στρέμμα. Η ίδια άσχημη κατάσταση παραμένει στο βαμβάκι, με τιμές χαμηλότερες από πέρυσι και αύξηση του κόστους παραγωγής μεσοσταθμικά στο 40-50%».

Η Ομοσπονδία απαιτεί την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, που θα προσεγγίζει το 1 ευρώ το κιλό στο βαμβάκι σε όλους τους αγρότες, ενώ η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει εξαγγείλει στήριξη σε αχλάδια και σταφύλια, όπως είχε υποσχεθεί, και επιπρόσθετα χρειάζεται κεράσια, αμύγδαλα και καρύδια να ενταχθούν στα προϊόντα όπου πρέπει να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος.

Πολύμορφη δραστηριότητα σε Πελοπόννησο και Στερεά

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Σε δυναμική κινητοποίηση και στην Τρίπολη προχώρησαν βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου. Συμμετείχαν οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού (Μεσσηνίας), Δήμου Σπάρτης, Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης (Λακωνίας), Στίγκας, Κορινθίας (Κορινθίας) και Αργολίδας.

Με συγκέντρωση στον σταθμό του ΟΣΕ και πορεία προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι παραγωγοί απαίτησαν την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, διατρανώνοντας: «Με οργάνωση δυναμώνουμε τον αγώνα μας, ενάντια σε ΕΕ - κυβερνήσεις».

Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων επέδωσε ψήφισμα αιτημάτων στον περιφερειάρχη, που κάτω και από την πίεσή τους δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα εκταμίευσης των αναγκαίων κονδυλίων για νέους αγρότες, καθώς και να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς για τα ζητήματα της δακοκτονίας, των αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές και της πραγματοποίησης έργων υποδομής.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία καλεί σε συνέχιση του αγώνα με όλους τους τρόπους, με τα τρακτέρ στους δρόμους αλλά και με ενημερώσεις, συσκέψεις και περιοδείες στα χωριά.

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγρότες της Λιβαδειάς, κατεβάζοντας τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα την Κυριακή 29 Γενάρη στις 12 μ. και στήνοντας μπλόκο στον κόμβο του Αη Γιάννη, στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας. Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που διοργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Λιβαδειάς το απόγευμα της Τρίτης, βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται σε ολόκληρη τη χώρα για τη διεκδίκηση μέτρων επιβίωσης, δίνοντας παράλληλα αγωνιστική απάντηση στις προσπάθειες καλλιέργειας αναμονής και εφησυχασμού.

Παράλληλα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Φθιώτιδας παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει σε Αταλάντη, Αμφίκλεια και Καστρί Μακρακώμης, σχεδιάζοντας την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ αγωνιστικές διεργασίες είναι σε εξέλιξη και σε άλλες περιοχές του νομού.

Στα Χανιά

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού Χανίων. Αφού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης που κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας, μπροστά από τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Εκεί επεδίωξαν να συναντήσουν τον αντιπεριφερειάρχη, αλλά ενημερώθηκαν ότι ο ίδιος δεν ήταν εκεί και επέδωσαν στη Γραμματεία υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Ταυτόχρονα ανακοίνωσαν ότι προσανατολίζονται σε μεγάλο συλλαλητήριο την Κυριακή 12 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στον ΒΟΑΚ, και συγκεκριμένα στη διασταύρωση προς τα Μεγάλα Χωράφια.

Συνεχίζονται οι αγωνιστικές διεργασίες

Σήμερα Πέμπτη:

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης καλεί σε συγκέντρωση με τρακτέρ στον σταθμό του ΟΣΕ στις 11 π.μ.

-- Στην Ηλεία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποιεί σύσκεψη στις 8 μ.μ. στο Πελόπιο, στο «Μπαντούνειο» Πολιτιστικό Κέντρο.

Αύριο Παρασκευή:

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας καλεί σε συγκέντρωση με τρακτέρ στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία του χωριού, μαζί με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Αννας πραγματοποιεί σύσκεψη.

Την Τρίτη 31 Γενάρη, στην Κέρκυρα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί σε μοτοπορεία στις 11 π.μ., που θα ξεκινήσει από το αεροδρόμιο και θα καταλήξει στο νοσοκομείο του νησιού.

5η ενότητα: «Εξαρτήσεις»

Λεμονιά Φακάρου
Λεμονιά Φακάρου
Παναγιώτης - Μόδεστος Γεωργάκας, ειδικός ψυχίατρος, ιδρυτής και τ. διευθυντής ΠΕΘΕΑ «Αργώ» του ΨΝ Θεσσαλονίκης: «Η εξάρτηση δεν είναι μία βιολογική αρρώστια. Ούτε μία γονιδιακή παρέκκλιση. Αποτελεί ένα επαχθές κοινωνικό φαινόμενο, οφειλόμενο σε πολλαπλά αίτια. Αίτια πολιτικά, οικονομικά, οικογενειακά, ψυχολογικά, ιατρικά, βιολογικά, ιστορικά, πολιτισμικά, άμεσα όμως και άρρηκτα συναρτώμενα από τις κοινωνικές και ιστορικές συνθήκες μέσα στις οποίες αυτό αναπτύσσεται. Η εξάρτηση - η οποιαδήποτε εξάρτηση - καταδυναστεύει τον άνθρωπο. Τον απαξιώνει. Τον περιθωριοποιεί. Τον εξαθλιώνει. Του στερεί την προσωπικότητά του και ελέγχει τις συμπεριφορές του».

Σοφία Σκλαβενίτη, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, με επιμόρφωση στην Κοινωνική Κλινική Ψυχολογία των Εξαρτήσεων: «Η διαλεκτική υλιστική - ιστορική προσέγγιση αναδεικνύει την ανάπτυξη προβληματικής σχέσης και τελικά εξάρτησης από το αλκοόλ σε πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο, που καθορίζεται από ιστορικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, ψυχολογικούς, βιολογικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς παράγοντες, οι οποίοι αλληλοσυνδέονται και αλληλοεξαρτώνται, ενώ τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της κατανάλωσης αλκοόλ εξαρτώνται από το είδος των σχέσεων παραγωγής, το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων κάθε φορά, τις ιδιαίτερες πολιτισμικές, θρησκευτικές, γεωγραφικές κ.ά. ιδιαιτερότητες».

Ιλιάνα Ναζεντιάδου
Ιλιάνα Ναζεντιάδου
Ιλιάνα Ναζεντιάδου, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, MSc Εγκληματολογίας: «Το εξαρτητικό αντικείμενο, είτε πρόκειται για ένα διαδικτυακό παιχνίδι μαζικής συμμετοχής, είτε για ένα στοιχηματικό παιχνίδι, είτε για μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, γίνεται ο διαμεσολαβητής στη σχέση του ανθρώπου τόσο με τον εαυτό του όσο και με τους άλλους, διαμορφώνοντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ανθρώπινης συνείδησης. Ποιο είναι όμως το υπάρχον κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώνονται αυτά τα χαρακτηριστικά; Ο εθισμένος δεν εθίζεται εν μία νυκτί. Μπορεί το υπάρχον σύστημα με το περιεχόμενό του να λειτουργήσει αντισταθμιστικά; Σήμερα βλέπουμε ότι διαμορφώνονται όλες οι προϋποθέσεις δημιουργίας ελλειμμάτων στον ψυχισμό του ανθρώπου. Ανεργία, φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός, σχολική διαρροή, ανασφάλεια, οικονομική αβεβαιότητα, απομόνωση, εμπορευματοποίηση αναγκών και ανθρώπινων σχέσεων, απουσία μαζικών χώρων άθλησης και πολιτισμού και ισότιμης πρόσβασης όλων σε αυτούς, αποτυπώνονται με έναν υποκειμενικό τρόπο στον καθένα αλλά μειώνουν σε ένα ευρύτερο επίπεδο τις αντοχές και τις αντιστάσεις».

Λεμονιά Φακάρου, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια MSc Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις, θεραπεύτρια ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει», μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ: «Είναι μία από τις αντιφάσεις της κοινωνίας όπου ζούμε, το γεγονός ότι ενώ έχει υπάρξει μεγάλη επιστημονική πρόοδος και πείρα ως προς την πρόληψη και τη θεραπεία των εξαρτήσεων, η πρόοδος αυτή δεν αξιοποιείται στην πολιτική αντιμετώπισής τους. Και υπάρχουν αιτίες γι' αυτό. Καταρχάς, μια ταξική κοινωνία, για την οποία είναι μονόδρομος η διαιώνισή της που βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι καταδικασμένη να αναπαράγει τα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί. Θα αντέφασκε στην ίδια της την ύπαρξη η ριζική αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου των εξαρτήσεων και η στόχευση για πλήρη αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη των "θυμάτων" της. Επιπλέον, η πρόληψη και η απεξάρτηση "κοστολογούνται" με βάση οικονομικές τεχνικές, όπως η ανάλυση "κόστους - οφέλους". Αν κοστίζει πολύ ακριβά η δημιουργία όλων των απαραίτητων όρων για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις, αν ο θάνατος ακόμα, κοινωνικός ή βιολογικός, "συμφέρει" οικονομικά βάσει της συγκεκριμένης ανάλυσης, τότε απλά και κυνικά προτιμώνται οι φτηνότερες λύσεις».


Σοφία Σκλαβενίτη
Σοφία Σκλαβενίτη

Παναγιώτης - Μόδεστος Γεωργάκας
Παναγιώτης - Μόδεστος Γεωργάκας
6η ενότητα: «Βία κατά των γυναικών»

Εφη Θάνου
Εφη Θάνου
Ελένη Θεοδοσίου, νοσηλεύτρια στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ: «Αν και στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη επιστημονικών ερευνών σχετικά με τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στις γυναίκες, μελέτη ανέδειξε ότι το 60% των κακοποιημένων γυναικών παρουσιάζει συμπτώματα μετατραυματικού στρες, εκ των οποίων το 46% χρόνιου μετατραυματικού στρες (...) Η εξάλειψη της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών, που επιβαρύνει την ψυχική υγεία τους, συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, με πρώτο και αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, με σταθερό ωράριο και μέτρα προστασίας της υγείας και της μητρότητας. Για να μπορέσει κάθε γυναίκα να ζει οικονομικά, κοινωνικά ανεξάρτητη».

Αλτα Πανέρα, ψυχολόγος, επόπτρια, ψυχοθεραπεύτρια, τραυματοθεραπεύτρια, πρώην εργαζόμενη με επιζώντες ενδοοικογενειακής βίας, εργαζόμενη στο ΚΕΣΥΨΥ του ΑΠΘ: «Αν και είναι ξεκάθαρη η σύνδεση φτώχειας και τέτοιας βίας, οι υπηρεσίες προς τα θύματα δεν δίνουν έμφαση στη μακροχρόνια οικονομική βιωσιμότητά τους. Αντιστρόφως, η Κοινωνική Πρόνοια δεν εστιάζει στην πιθανή παρουσία ενδοοικογενειακής βίας. Οι πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας και της βίας λειτουργούν αποκομμένες μεταξύ τους και σπάνια εξυπηρετούν αποτελεσματικά τις γυναίκες με μεγαλύτερη ανάγκη υποστήριξης. Δυστυχώς, οι υπάρχουσες πολιτικές υποστήριξης δεν καλύπτουν συνολικά τις πρακτικές οικονομικές, εργασιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες των θυμάτων. Επιπλέον, δεν υπάρχει πρόνοια για όσες επιθυμούν να απομακρυνθούν άμεσα από μια κακοποιητική σχέση».

Ορέστης Παπαγιαννόπουλος
Ορέστης Παπαγιαννόπουλος
Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, τραυματοθεραπευτής, μέλος του EMDR Hellas: «Οι μύθοι περί σεξουαλικής κακοποίησης περιγράφουν τη διαστρεβλωμένη επιχειρηματολογία αθώωσης του θύτη κι ενοχοποίησης του θύματος σε όλο το φάσμα των σεξουαλικών κακοποιήσεων. Είναι αποδεδειγμένα συνδεδεμένοι με μισογυνιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις, ταξική προκατάληψη και θρησκευτική ακαμψία (...) Οι μύθοι περί σεξουαλικής καταπίεσης είναι παράγοντες εγκατάστασης κι επιδείνωσης των μετατραυματικών διαταραχών και εμπόδια στην αναζήτηση και την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών παρεμβάσεων καθιστώντας τη μείωση και την εξάλειψή τους όχι μόνο κοινωνικά αλλά και ψυχοθεραπευτικά απαραίτητη».

Εφη Θάνου, κοινωνική λειτουργός, MSc Ελεγχος του stress και Προαγωγή Υγείας: «Στην Ελλάδα, ο αριθμός των κλινών σε ειδικούς ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες μόλις που ξεπερνά τις 400, αντί για το ελάχιστο όριο των 1.000 κλινών που τίθεται σύμφωνα με τη "Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας" του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφτηκε το 2011. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής, εξαναγκάζοντας πολλές γυναίκες να παραμένουν σε κάποιο κακοποιητικό περιβάλλον χωρίς τη θέλησή τους, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την ψυχική τους υγεία όσο και την ίδια τους τη ζωή. Είναι εμφανές ότι το ενδιαφέρον των εγχώριων κυβερνήσεων αλλά και των αστικών επιτελείων της ΕΕ εξαντλείται σε διακηρυκτικού χαρακτήρα ευχολόγια».


Αλτα Πανέρα
Αλτα Πανέρα

Ελένη Θεοδοσίου
Ελένη Θεοδοσίου
7η ενότητα: «Μία άλλη προσέγγιση στα ζητήματα της Ψυχικής Υγείας»

Ελισαίος Βαγενάς
Ελισαίος Βαγενάς
Κατερίνα Ρούμπου, ειδικευόμενη Ψυχιατρικής, ΨΝΑ «Δαφνί», πρώην εργαζόμενη στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου: «Η βαριά ιστορία της Λέρου αναδεικνύει την αδήριτη ανάγκη ανάπτυξης αγώνων και διεκδίκησης για τα ζητήματα της Ψυχικής Υγείας. Το ΚΚΕ, στα μετέπειτα χρόνια, αυτά της μεταπολίτευσης, ενέτεινε κυρίως την πρωτοπόρα εκδοτική του δραστηριότητα για αυτά τα τόσο σοβαρά ζητήματα μέσα από εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής" (...) Μέχρι τις μέρες μας, τα μέλη και οι φίλοι του διαχρονικά παλεύουν για την υπεράσπιση των ψυχικά πασχόντων, μια πάλη που εκφράζεται σε πολλά επίπεδα. Πρώτα και κύρια, το ΚΚΕ τακτικά και επίμονα μελετά τις εξελίξεις στην Ψυχική Υγεία και διαμορφώνει θέσεις και πλαίσιο πάλης με επιστημονικό τρόπο».

Ελισαίος Βαγενάς, Διδάκτορας Παιδαγωγικής και Εξελικτικής Ψυχολογίας, Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Προσωπικότητας της Ρωσικής Ακαδημίας Εκπαίδευσης: «Στην ΕΣΣΔ από τα 1922 άρχισε να διαμορφώνεται ένα πολύμορφο δίκτυο δομών Ψυχικής Υγείας, που αρχικά αποτελούνταν από τα ψυχονευρολογικά ιατρεία, στη δεκαετία του '30 προστέθηκαν κέντρα εργασιοθεραπείας, άρχισαν να εμφανίζονται ειδικές κλινικές, ενώ στη δεκαετία του '60 είχε πια διαμορφωθεί ένα πιο ολοκληρωμένο δίκτυο δομών για την αντιμετώπιση αναγκών των εργαζόμενων μαζών, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση ποικίλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, που για ένα διάστημα αποτελούν "κληρονομιά" του καπιταλιστικού παρελθόντος και δημιουργούνται σε συνθήκες ανώριμων κομμουνιστικών (σοσιαλιστικών) σχέσεων, όσο και για τη φροντίδα πολλών προβλημάτων Ψυχικής Υγείας με βιολογικό υπόβαθρο (βαριά ψυχιατρικά προβλήματα όπως η σχιζοφρένεια κ.ά.) (...) Πολλά βαριά ψυχιατρικά προβλήματα με βιολογικό υπόβαθρο είχαν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση στη Σοβιετική Ενωση σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζονται στον καπιταλισμό, με την έννοια ότι προκρινόταν η κοινωνική περίθαλψη και φροντίδα του ασθενή (...) Δεν υπήρχε η γνώριμη - για τις καπιταλιστικές μεγαλουπόλεις - εικόνα του σχιζοφρενή, που είναι άστεγος και αβοήθητος, ένα πραγματικό περιφερόμενο ράκος του δρόμου ή βρίσκεται έγκλειστος σε φυλακές».


Κατερίνα Ρούμπου
Κατερίνα Ρούμπου
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Με συνοπτικά αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις στις υπόλοιπες τρεις θεματικές ενότητες, που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ψυχική Υγεία, δίνει συνέχεια ο «Ριζοσπάστης» στο ρεπορτάζ για την ενδιαφέρουσα αυτή πρωτοβουλία του Κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Γενάρη, με τίτλο «Ζητήματα Ψυχικής Υγείας: Σύγχρονες προσεγγίσεις - απαντήσεις στα αδιέξοδα που δημιουργεί ένα σύστημα που σαπίζει» και το «παρών» σε αυτήν έδωσαν δεκάδες εργαζόμενοι στον κρίσιμο αυτό χώρο, ερευνητές, φοιτητές κ.ά.

Το πλούσιο υλικό που συγκεντρώθηκε θα εκδοθεί σε ειδική έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» θα δημοσιευτεί η εισηγητική ομιλία από την Αφροδίτη Ρέτζιου, ψυχίατρο, επιμελήτρια Α' ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο «Θριάσιο» και μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η παρέμβαση του Γιώργου Πρέντζα

Γιώργος Πρέντζας
Γιώργος Πρέντζας
Ενα σφάλμα στην έκδοση του χτεσινού «Ριζοσπάστη» έκανε αδύνατη την ανάγνωση της παρέμβασης του Γιώργου Πρέντζα, νοσηλευτή στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, MSc στην Ψυχική Υγεία και υποψήφιου διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η παρέμβασή του έγινε στη 2η ενότητα της Ημερίδας με τίτλο «Οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα». Αναδημοσιεύουμε το σχετικό απόσπασμα: «Στα μέσα του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επενδυθούν 9,4 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος "Η ΕΕ για την Υγεία", για την ενίσχυση των συστημάτων Υγείας το διάστημα 2021 - 2027. Ο προγραμματισμός για τη χώρα μας κατατέθηκε με το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία της επόμενης δεκαετίας, που παρουσιάστηκε στις 22/12/2022. Το μεγάλο τμήμα της χρηματοδότησης απευθύνεται σε ΜΚΟ Ψυχικής Υγείας, ΝΠΙΔ και φυσικά πρόσωπα. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόσκληση του υπουργείου για πρώτη φορά εισάγεται το στοιχείο της μη χρηματοδότησης στέγης για τις μονάδες που θα ιδρυθούν. Αντιθέτως, προβλέπεται η σύμπραξη των φορέων αυτών με ΝΠΔΔ, φυσικά πρόσωπα, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Εκκλησία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ