Πέμπτη 26 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν δυναμικά και πολύμορφα τον δίκαιο αγώνα τους

Την Παρασκευή η πανθεσσαλική σύσκεψη | Η αναπλήρωση του εισοδήματός τους και η ανακούφιση από το υψηλό κόστος παραγωγής στο επίκεντρο της πάλης

ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ
ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ
Με τα τρακτέρ παρατεταγμένα στους δρόμους σε δεκάδες χωριά όλης της χώρας, με συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις που οργανώνουν καθημερινά οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους.

Καθημερινά μέσα από περιοδείες και συσκέψεις γίνεται προσπάθεια να μαζικοποιηθεί ακόμα περισσότερο η πανελλαδική συντονισμένη κινητοποίηση, ώστε να δοθεί απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, η οποία με άλλοθι τα ψίχουλα κοροϊδίας επιμένει να απορρίπτει τα δίκαια αιτήματα που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Στις άμεσες διεκδικήσεις τους ξεχωρίζουν τα αιτήματα για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Διεκδικούν ακόμα προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια.

Αύριο η πανθεσσαλική σύσκεψη

ΤΡΙΠΟΛΗ
ΤΡΙΠΟΛΗ
Στη Θεσσαλία, εκατοντάδες είναι τα τρακτέρ που παραμένουν στις πλατείες, κυρίως στον νομό Καρδίτσας, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται η πανθεσσαλική σύσκεψη που θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. στον Παλαμά, όπου θα συζητηθούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα σε επίπεδο περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας οργανώνει σήμερα δύο συσκέψεις: Στις 5.30 μ.μ. στο ΤΟΕΒ Φαρσάλων, όπου θα συζητηθεί και η κάθοδος των τρακτέρ στην είσοδο της πόλης, και στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου για τους αγρότες του δήμου Κιλελέρ.

Ταυτόχρονα, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία σχολιάζει τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «η ζημιά που έχει υποστεί το κάστανο, λόγω και της φαιάς σήψης, είναι σχεδόν ολοκληρωτική και η τεράστια απώλεια εισοδήματος δεν καλύπτεται από τα 150 ευρώ το στρέμμα. Οπως δεν καλύπτεται και η απώλεια εισοδήματος στα μήλα, ειδικότερα τώρα που οι μηλοπαραγωγοί ζουν μία ακόμα «κυβίστηση» της κυβέρνησης, που άλλα εξήγγειλε στις 2 Γενάρη για την Αγιά και άλλα εφαρμόζει 20 μέρες αργότερα. Ιδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στα ροδάκινα - νεκταρίνια - βερίκοκα, με χαμηλή ενίσχυση ανά στρέμμα και με ποικιλίες να μένουν χωρίς ενίσχυση, ενώ και στα 3 προϊόντα κόβεται η συνδεδεμένη ενίσχυση για τα επόμενα χρόνια, έως το 2027, αφαιρώντας από τους παραγωγούς πολλά χρήματα ανά στρέμμα. Η ίδια άσχημη κατάσταση παραμένει στο βαμβάκι, με τιμές χαμηλότερες από πέρυσι και αύξηση του κόστους παραγωγής μεσοσταθμικά στο 40-50%».

Η Ομοσπονδία απαιτεί την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, που θα προσεγγίζει το 1 ευρώ το κιλό στο βαμβάκι σε όλους τους αγρότες, ενώ η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει εξαγγείλει στήριξη σε αχλάδια και σταφύλια, όπως είχε υποσχεθεί, και επιπρόσθετα χρειάζεται κεράσια, αμύγδαλα και καρύδια να ενταχθούν στα προϊόντα όπου πρέπει να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος.

Πολύμορφη δραστηριότητα σε Πελοπόννησο και Στερεά

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Σε δυναμική κινητοποίηση και στην Τρίπολη προχώρησαν βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου. Συμμετείχαν οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού (Μεσσηνίας), Δήμου Σπάρτης, Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης (Λακωνίας), Στίγκας, Κορινθίας (Κορινθίας) και Αργολίδας.

Με συγκέντρωση στον σταθμό του ΟΣΕ και πορεία προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι παραγωγοί απαίτησαν την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, διατρανώνοντας: «Με οργάνωση δυναμώνουμε τον αγώνα μας, ενάντια σε ΕΕ - κυβερνήσεις».

Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων επέδωσε ψήφισμα αιτημάτων στον περιφερειάρχη, που κάτω και από την πίεσή τους δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα εκταμίευσης των αναγκαίων κονδυλίων για νέους αγρότες, καθώς και να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς για τα ζητήματα της δακοκτονίας, των αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές και της πραγματοποίησης έργων υποδομής.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία καλεί σε συνέχιση του αγώνα με όλους τους τρόπους, με τα τρακτέρ στους δρόμους αλλά και με ενημερώσεις, συσκέψεις και περιοδείες στα χωριά.

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγρότες της Λιβαδειάς, κατεβάζοντας τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα την Κυριακή 29 Γενάρη στις 12 μ. και στήνοντας μπλόκο στον κόμβο του Αη Γιάννη, στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας. Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που διοργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Λιβαδειάς το απόγευμα της Τρίτης, βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται σε ολόκληρη τη χώρα για τη διεκδίκηση μέτρων επιβίωσης, δίνοντας παράλληλα αγωνιστική απάντηση στις προσπάθειες καλλιέργειας αναμονής και εφησυχασμού.

Παράλληλα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Φθιώτιδας παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει σε Αταλάντη, Αμφίκλεια και Καστρί Μακρακώμης, σχεδιάζοντας την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ αγωνιστικές διεργασίες είναι σε εξέλιξη και σε άλλες περιοχές του νομού.

Στα Χανιά

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού Χανίων. Αφού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης που κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας, μπροστά από τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Εκεί επεδίωξαν να συναντήσουν τον αντιπεριφερειάρχη, αλλά ενημερώθηκαν ότι ο ίδιος δεν ήταν εκεί και επέδωσαν στη Γραμματεία υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Ταυτόχρονα ανακοίνωσαν ότι προσανατολίζονται σε μεγάλο συλλαλητήριο την Κυριακή 12 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στον ΒΟΑΚ, και συγκεκριμένα στη διασταύρωση προς τα Μεγάλα Χωράφια.

Συνεχίζονται οι αγωνιστικές διεργασίες

Σήμερα Πέμπτη:

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης καλεί σε συγκέντρωση με τρακτέρ στον σταθμό του ΟΣΕ στις 11 π.μ.

-- Στην Ηλεία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποιεί σύσκεψη στις 8 μ.μ. στο Πελόπιο, στο «Μπαντούνειο» Πολιτιστικό Κέντρο.

Αύριο Παρασκευή:

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας καλεί σε συγκέντρωση με τρακτέρ στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία του χωριού, μαζί με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Αννας πραγματοποιεί σύσκεψη.

Την Τρίτη 31 Γενάρη, στην Κέρκυρα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί σε μοτοπορεία στις 11 π.μ., που θα ξεκινήσει από το αεροδρόμιο και θα καταλήξει στο νοσοκομείο του νησιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ