Πέμπτη 26 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΔΙΤ θα καθορίζουν και τον προσανατολισμό της Ψυχικής Υγείας

Η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας και στην προκειμένη περίπτωση του ευαίσθητου τομέα της Ψυχικής Υγείας, ακόμα και παιδιών και εφήβων, για να «τονώνεται» η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος της υγείας του λαού, είναι αυτό που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την κύρωση τροποποιήσεων και παραρτημάτων που αφορούν τη σύμβαση για τη δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος».

Το νομοσχέδιο αναμενόταν να ψηφιστεί χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, ωστόσο η συζήτησή του διακόπηκε λόγω της κατάθεσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Οπότε η ψήφιση του νομοσχεδίου πάει για την ερχόμενη Τρίτη, 31 Γενάρη.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, το νομοσχέδιο προδιαγράφει την «ευθεία παρέμβαση, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, στον έλεγχο του περιεχομένου και των κριτηρίων της Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων, γεγονός που δεν μας βρίσκει σύμφωνους». Πρόσθεσε ότι «στην πράξη έχουμε την ανάθεση σε έναν ιδιωτικό φορέα, μια ΣΔΙΤ, εκτός δημόσιου συστήματος Υγείας, που έρχεται να αναμορφώσει τον προσανατολισμό, το περιεχόμενο και τις προτεραιότητες σχετικά με την Ψυχική Υγεία παιδιών και εφήβων, όπως και την αντίστοιχη εκπαίδευση του προσωπικού των δημόσιων μονάδων Υγείας».

Ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο δίνει συνέχεια στην αντιλαϊκή πολιτική που ασκήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις ανταλλάσσοντας τη σκυτάλη, με μπούσουλα την υποχρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας και την υπονόμευσή της για να εξασφαλιστούν χώρος και χρήμα για να αλωνίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ο Γ. Λαμπρούλης επισήμανε ότι «με την υλοποίηση της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της έλλειψης δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ριζικά υπαρκτά ζητήματα, όπως ο έλεγχος, η επιδημιολογική καταγραφή, η εξαγωγή συμπερασμάτων, η συνέχεια στην ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία».

Ολα αυτά, όπως ανέδειξε - πόσο μάλλον η μέριμνα με ανάπτυξη ειδικής υπηρεσίας που να αφορά την παιδική και εφηβική ηλικία -, «δεν μπορούν να διασφαλιστούν από τη στιγμή που οι δομές της Ψυχικής Υγείας δεν αποτελούν στοιχεία ενός ενιαίου κρατικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, πανελλαδικά ανεπτυγμένου, σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα αυτού του επιπέδου Υγείας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Αυτό που υπάρχει σήμερα, τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης, είναι ότι στον δρόμο της λεγόμενης «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, είναι «ένα αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, μια πανσπερμία δομών Ψυχικής Υγείας - δημόσιες, ιδιωτικές, ΜΚΟ και πάει λέγοντας - με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό, την αποσπασματικότητα και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Ο δεύτερος βασικός άξονας του νομοσχεδίου αφορά την οδοντιατρική μέριμνα, όπου και εδώ, επισήμανε ο Γ. Λαμπρούλης, η κυβέρνηση αντί για ουσιαστικά μέτρα, στην πράξη αποποιείται κάθε ευθύνη, στέλνοντας πελατεία στους ιδιώτες, τροφοδοτώντας την εμπορευματοποίηση στην οδοντιατρική περίθαλψη, ενώ, από αυτήν την άποψη, χαρακτήρισε πρόκληση το dental pass και φτηνό αντιπερισπασμό απέναντι στα προβλήματα παιδιών και γονιών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Θραψανιώτης, χαρακτήρισε «σημαντική δωρεά» τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, υπενθυμίζοντας ότι «συνομολογήθηκε» το 2018 μεταξύ του τότε πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του προέδρου του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» και ότι «προφανώς και είναι σε θετική κατεύθυνση». Ωστόσο, κατά τον Μ. Θραψανιώτη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, προφανώς για αντιπολιτευτικούς λόγους, μπροστά στις εκλογές. Ως πρόσχημα βρήκε ότι ενώ πρόκειται για πρόγραμμα πιλοτικό, το οποίο λήγει το 2027, η χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση μόνο μέχρι το 2025.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα νύχια ιδιωτών και ΜΚΟ μια ακόμα ζωτική ανάγκη του λαού και της νεολαίας (2024-07-26 00:00:00.0)
Οχι στο κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας - Απεξάρτησης (2023-12-15 00:00:00.0)
«Αντιμετώπιση της πανδημίας» με λιβάνισμα στους επιχειρηματίες (2021-06-30 00:00:00.0)
«Ευεργεσίες» και μπαλώματα σε βάρος της υγείας του λαού (2021-06-24 00:00:00.0)
Στο μπαράζ και το «ξέπλυμα» των εφοπλιστών (2019-06-06 00:00:00.0)
Μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση με τα απογευματινά χειρουργεία (2014-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ