Πέμπτη 26 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Δυναμώνουμε τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς

Κάλεσμα κλιμάκωσης απέναντι στη σφοδρή επίθεση στο λαϊκό εισόδημα

Θανάσης Γκώγκος
Θανάσης Γκώγκος
«

Καμία αναμονή, αγώνας ενάντια στην ακρίβεια και την αντεργατική πολιτική»: Με ενίσχυση της πάλης για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς απαντούν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, στη γενικευμένη ακρίβεια που συρρικνώνει το εργατικό εισόδημα. Με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση - σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής, Σωματεία και Ομοσπονδίες από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς έδωσαν το δικό τους αγωνιστικό «παρών» στη μάχη αυτή.

Μετέφεραν την εικόνα που έχει διαμορφώσει στους χώρους τους η επίθεση κράτους και εργοδοσίας, μίλησαν για την πείρα από τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, κατέθεσαν σκέψεις και προτάσεις για τα επόμενα βήματα του αγώνα.

Στο φόντο των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης για «αυξήσεις» λίγων ευρώ στον ονομαστικό κατώτατο μισθό, αλλά και του ψευτοκαβγά της με τον ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα διαχειριστούν τη μεγάλη εξαθλίωση που φέρνει στους εργαζόμενους η πολιτική τους, το ΠΑΜΕ επαναφέρει τα ζωτικά αιτήματα για σταθερή δουλειά, αυξήσεις σε μισθούς - επιδόματα και ξεπάγωμα των τριετιών. Στην κατεύθυνση αυτή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επιλέγουν τις μορφές πάλης, εξειδικεύουν τις διεκδικήσεις σε κάθε χώρο και κλάδο, σχεδιάζουν τη δράση τους με στόχο αυτή να αγκαλιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους, συμβάλλουν ώστε ο αγώνας σε κάθε κλάδο και επιχείρηση να δώσει ώθηση στην κλιμάκωση της πάλης.

Γιάννης Νιβορλής
Γιάννης Νιβορλής
Η σύσκεψη ξεκίνησε με χαιρετισμό, μέσω διαδικτύου, του Ματιέ Μπολ Ρεντάτ, γενικού γραμματέα του Συνδικάτου Σιδηροδρομικών στις Βερσαλίες και μέλους της Γραμματείας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, ο οποίος μετέφερε το κλίμα της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης που έγινε στη Γαλλία την περασμένη Πέμπτη.

Πλαίσιο πάλης και διεκδικήσεων για ουσιαστική προστασία των εργαζομένων

Την κεντρική εισήγηση στη συζήτηση έκανε ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων (εκτενή αποσπάσματα δημοσιεύτηκαν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»). Ο συνδικαλιστής κάλεσε σε ένταση της πάλης με «οδηγό» το πλαίσιο διεκδικήσεων, που περιλαμβάνει: Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς. Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του κατώτατου την οποία ζητούν τα συνδικάτα, που ξεπερνά τα 850 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα (ο επίσημος πληθωρισμός στο 10%). Επαναφορά κατακτήσεων όπως οι τριετίες, η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης, η κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών. Στο Δημόσιο, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων, κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στη μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης κ.λπ. Επιπλέον: Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στην καταγγελία σύμβασης (απόλυση) με ή χωρίς προειδοποίηση, ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας.

Βασίλης Στύλος
Βασίλης Στύλος
Ο «Ριζοσπάστης» δίνει σήμερα συνέχεια στο ρεπορτάζ, με αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις συνδικαλιστών στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ.

Συρρίκνωση μισθών και μέσω της επέκτασης της μερικής απασχόλησης

Στη συρρίκνωση των μισθών σε επίπεδα χαμηλότερα από τον ονομαστικό κατώτατο μισθό, λόγω των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, εστίασε ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ).«Οι μισές προσλήψεις που γίνονται κάθε μήνα είναι με "ευέλικτες" μορφές εργασίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι η επέκταση του σχετικού εργασιακού καθεστώτος δεν αφορά μόνο τον ιδιωτικό, αλλά και τον δημόσιο τομέα. «Για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση ο μέσος μισθός ίσα που αγγίζει τα 330 ευρώ», σημείωσε. Στη βάση αυτή, «4 στους 10 εργαζόμενους παίρνουν λιγότερο από τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού».

Ακόμα δυσμενέστερους όρους διαβίωσης ανέδειξε ότι αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, το εισόδημα των οποίων περιορίζεται στο σχετικό επίδομα, για όσους και για όσο χρονικό διάστημα το δικαιούνται. «Είναι ζήτημα των συνδικάτων να ιεραρχήσουν αυτό το κομμάτι» των «ευέλικτα» απασχολούμενων και των ανέργων, κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι το αίτημα για τον κατώτατο μισθό «δεν φτάνει», ότι δίπλα σε αυτό χρειάζεται να παίρνουν θέση οι διεκδικήσεις που έχουν επεξεργαστεί τα σωματεία για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, το πλήρες ωράριο, τη στήριξη των ανέργων.

Τρόφιμα - Ποτά: Κέρδη με ουρά για την εργοδοσία, χωρίς σύμβαση εδώ και 14 χρόνια οι εργαζόμενοι

Βέτα Πανουτσάκου
Βέτα Πανουτσάκου
Στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου δουλεύουν χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις από το 2009, και μάλιστα σε έναν κλάδο με μεγάλη κερδοφορία, στάθηκε ο Αποστόλης Γαρμπής, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΦΑΓΕ». Μιλώντας για τον αγώνα που οργανώνει η Ομοσπονδία και τα σωματεία, ξεχώρισε τον συντονισμό των σωματείων στα εργοστάσια του ομίλου «Φιλίππου», τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πίεσαν την εργοδοσία και την ανάγκασαν να δώσει κάποιες αυξήσεις, αν και συνεχίζει να αποφεύγει την υπογραφή Συμβάσεων. «Το επόμενο χρονικό διάστημα ο σχεδιασμός μας χρειάζεται να γίνει πιο συγκεκριμένος», επεσήμανε, με στόχο την υπογραφή επιχειρησιακών και κλαδικών Συμβάσεων.

Εμπαιγμός με τις «αυξήσεις» στο Δημόσιο

«Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία περισσεύουν», σχολίασε ο Αχιλλέας Ζορμπάς, ειδικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ), αναφερόμενος στις προεκλογικές εξαγγελίες «αυξήσεων» για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Κόντρα στις θολές προεκλογικές υποσχέσεις αντέταξε το σχέδιο Συμβάσεων που έχουν επεξεργαστεί και συζητούν αυτήν την περίοδο τα σωματεία των εκπαιδευτικών, οργανώνοντας τη δράση για τη διεκδίκηση της υπογραφής του. «12 χρόνια ματώσαμε από τις περικοπές που μας επέβαλαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις», είπε και παρουσίασε τις μεγάλες απώλειες που μετρούν οι εκπαιδευτικοί σε μισθούς και επιδόματα.

Σταμάτης Πελάης
Σταμάτης Πελάης
Το καθεστώς μειωμένων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο κατήγγειλε η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ). Στο πλαίσιο αυτό, οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούν «φυσιολογικό» να καθορίζει τον μισθό τους η κυβέρνηση και όχι η Συλλογική Σύμβαση, υπόθεση στην οποία έχουν συμβάλει και οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που δεν αμφισβητούν το ισχύον πλαίσιο.

Ο αγώνας των εργατών στη «Μαλαματίνα» συνεχίζεται

Τη φωνή των απεργών στο εργοστάσιο της «Μαλαματίνας», οι οποίοι εδώ και έξι μήνες παλεύουν ενάντια σε εργοδοσία και κυβέρνηση για να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση, μετέφερε ο Γιάννης Νιβορλής από την Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ). Από το βήμα της εκδήλωσης ανέτρεξε στο χρονικό του πολύμηνου αγώνα και της αλληλεγγύης που έχουν δεχτεί οι εργαζόμενοι. «Ο αγώνας μας είναι αγώνας για τη Συλλογική Σύμβαση. Αυτό δεν θέλει η εργοδοσία», είπε, και κάλεσε τα σωματεία να συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό των απεργών στη «Μαλαματίνα».

Για Σύμβαση παλεύουν και στην «e-food»

Γιάννης Αναγνώστου
Γιάννης Αναγνώστου
«Παίρνουμε κι εμείς τη σκυτάλη στον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης», επεσήμανε ο Βασίλης Στύλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «e-food» Αττικής. Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε και στα ιδιαίτερα ζητήματα που λαμβάνει υπόψη το Σωματείο: Τον αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων που αντιμετωπίζουν οι διανομείς, τη μη χορήγηση από την εργοδοσία μέσων προστασίας, την επίθεση της εταιρείας και της κυβέρνησης, που αντικαθιστά τη μισθωτή εργασία με το λεγόμενο freelancing.

Συλλαλητήριο στην Κέρκυρα στις 17 Φλεβάρη

Στην πείρα από τη διεκδίκηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα αναφέρθηκε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου του νησιού. Ιδιαίτερα στάθηκε στη μάχη που δόθηκε ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας σε μεγάλους ομίλους να στηθούν «ενώσεις προσώπων» προκειμένου να υπογραφούν, μαζί με αυτές, Συμβάσεις στα μέτρα τους. Στην προσπάθεια αυτή «γεννήθηκαν» επιχειρησιακά σωματεία, δυνάμωσε το κλαδικό Συνδικάτο, μπήκε φρένο στα σχέδια των ξενοδόχων. Πιάνοντας το νήμα από τη δράση αυτή, το περασμένο καλοκαίρι αναπτύχθηκαν αγώνες στα ξενοδοχεία, στον Τουρισμό συνολικότερα, για την υπογραφή Συμβάσεων. «Εχουμε προκηρύξει παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο στις 17 Φλεβάρη» με βασικά αιτήματα να ξεπαγώσουν οι τριετίες και να υπογραφούν τοπικές και επιχειρησιακές Συμβάσεις, ενημέρωσε τους εργαζόμενους, δίνοντας το αγωνιστικό στίγμα με το οποίο θα ξεκινήσει η φετινή τουριστική σεζόν.

Παρακαταθήκη για όλους τους εργαζόμενους η κατάκτηση της Σύμβασης στους οικοδόμους

Αποστόλης Γαρμπής
Αποστόλης Γαρμπής
Τη δράση που οδήγησε στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, μια μεγάλη νίκη του κλάδου και των ίδιων των εργαζομένων, συνόψισε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Υπενθύμισε την προσπάθεια για εργοταξιακές Συμβάσεις, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την κλαδική Σύμβαση, με τη στάση των οικοδόμων να αποκτά καθοριστική σημασία στην προσπάθεια αυτή. «Να δυναμώσουμε τα συνδικάτα μας χωρίς να περιμένουμε κανέναν σωτήρα. Δεν έχει καμία σημασία ποιος θα είναι στην κυβέρνηση αύριο και μεθαύριο. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», κατέληξε.

  • Ολόκληρες τοποθετήσεις στην εκδήλωση είναι διαθέσιμες και στο κανάλι του ΠΑΜΕ στο YouTube.

Αχιλλέας Ζορμπάς
Αχιλλέας Ζορμπάς

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για επιχειρησιακή Σύμβαση (2024-08-02 00:00:00.0)
28 Φλεβάρη - απεργιακή συνέχεια στην πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις (2024-02-23 00:00:00.0)
Νέα σωματεία και περισσότεροι εργαζόμενοι στη μάχη για την απεργία και τις Συμβάσεις (2024-02-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2023-01-21 00:00:00.0)
Στη μάχη για τις Συμβάσεις μια σειρά κλάδων και χώρων δουλειάς (2022-04-16 00:00:00.0)
Συμβολή στον αγώνα για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ (2018-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ