Σάββατο 21 Γενάρη 2023 - Κυριακή 22 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

«Καμία αναμονή, αγώνας ενάντια στην ακρίβεια και την αντεργατική πολιτική»: Με ενίσχυση του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, απαντούν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα και στη γενικευμένη ακρίβεια που συρρικνώνει το εργατικό εισόδημα. Με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση - σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ το απόγευμα της Παρασκευής, σωματεία και Ομοσπονδίες από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς δήλωσαν «παρών» στη μάχη αυτή. Μετέφεραν την εικόνα που έχει διαμορφώσει στους χώρους τους η επίθεση κράτους και εργοδοσίας, μίλησαν για την πείρα από τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, κατέθεσαν σκέψεις και προτάσεις για τα επόμενα βήματα του αγώνα.

Με όπλο αυτή την πείρα από σημαντικούς εργατικούς αγώνες που έχουν ξεδιπλωθεί, το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία να θέσουν στην ημερήσια διάταξη της διεκδίκησης τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις αυξήσεις στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, στους μισθούς και στα μεροκάματα, το «ξεπάγωμα» των τριετιών, την υποχρεωτικότητα των Συμβάσεων. Στο φόντο των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης για «αυξήσεις» λίγων ευρώ στον ονομαστικό κατώτατο μισθό, αλλά και των «παροχών» με τις οποίες επιδιώκει η εργοδοσία να διαχειριστεί τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, επαναφέρει τις διεκδικήσεις που μπορούν πράγματι να χτίσουν ασπίδα προστασίας στο εισόδημα των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επιλέγουν τις μορφές πάλης, εξειδικεύουν τις διεκδικήσεις σε κάθε χώρο και κλάδο, σχεδιάζουν τη δράση τους με στόχο αυτή να αγκαλιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους, συμβάλλουν ώστε ο αγώνας σε κάθε κλάδο και επιχείρηση να δώσει ώθηση στην κλιμάκωση της πάλης.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με χαιρετισμό, μέσω διαδικτύου, του Ματιέ Μπολ Ρεντάτ, γενικού γραμματέα του Συνδικάτου Σιδηροδρομικών στις Βερσαλίες και μέλους της Γραμματείας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, που μετέφερε το κλίμα μάχης από τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που έγινε την Πέμπτη 19 Γενάρη στη Γαλλία. «Είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας», τόνισε και ενημέρωσε τους εργαζόμενους της Ελλάδας πως την Τρίτη 31 Γενάρη θα γίνει νέα απεργία στη Γαλλία. «Ο αγώνας για μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις είναι κοινός σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε και στάθηκε στην ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη. Από το βήμα της εκδήλωσης μάλιστα κάλεσε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ να βρεθεί και να διαδηλώσει με την εργατική τάξη της Γαλλίας στο Παρίσι.

Η εκδήλωση άνοιξε με εισηγητική ομιλία από τον Γιάννη Τασιούλα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκτενή αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου», και συνεχίστηκε με παρεμβάσεις εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Σε επόμενο φύλλο ο «Ριζοσπάστης» θα δώσει συνέχεια στο ρεπορτάζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ