Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Θέλουμε δουλειά, καμίνια, μηχανές να βάλουμε μπροστά!

Μαζικά και μαχητικά διαδήλωσαν ξανά στην Αθήνα για την πλήρη επαναλειτουργία της επιχείρησης, με όλα τα δικαιώματα διασφαλισμένα | Στο πλευρό τους σωματεία και φορείς της Αττικής

«

Εξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε, δεν θα υποχωρήσουμε αν δεν δικαιωθούμε!».

Το μήνυμα αυτό διατράνωσαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους στη μαζική και δυναμική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για την ενιαία επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, από τα μεταλλεία των Ψαχνών στην Εύβοια και του Αη Γιάννη στη Βοιωτία, αλλά και και από την έδρα της εταιρείας στην Αθήνα, έχοντας στο πλευρό τους για μια ακόμα φορά συναδέλφους τους από τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική, έδωσαν δυναμική απάντηση στον συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης, στις απανωτές αναβολές και ακυρώσεις των ραντεβού που προγραμματίζονται με τα συναρμόδια υπουργεία.

Ταυτόχρονα έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι παραμένουν όρθιοι, συσπειρωμένοι στα Σωματεία τους και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη. Εδειξαν ότι αντέχουν απέναντι στην απογοήτευση, στη μοιρολατρία που επιδιώκει να σκορπίσει η κυβέρνηση, αλλά και ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για δυναμικές κινητοποιήσεις, μπροστά και στη λήξη των συμβάσεών τους στο τέλος του έτους και τον ορατό κίνδυνο της ανεργίας.


«Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια, μηχανές να βάλουμε μπροστά», έγραφε το πανό των Σωματείων που στήθηκε μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, αναδεικνύοντας και καταγγέλλοντας τις επιπτώσεις των εγκληματικών σχεδιασμών της κυβέρνησης, το λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ και το μαράζωμα ολόκληρων περιοχών.

Τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ υποδέχτηκαν θερμά συνάδελφοί τους από την Αττική, συνεχίζοντας την έκφραση πλατιάς αλληλεγγύης στον αγώνα τους. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασαν με την παρουσία τους αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας, Λαμίας, Λιβαδειάς, Θήβας και Φωκίδας, συνδικάτα από την Αττική και τη Στερεά, σωματεία συνταξιούχων, φοιτητικοί σύλλογοι και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν επίσης τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας, και Κώστας Παρασκευάς, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς - Εύβοιας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας, καθώς και οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Διρφύων - Μεσσαπίων, Χριστίνα Αβραμίδου, και Λοκρών, Θωμάς Καρατράντος.

Τη συμπαράσταση των δυνάμεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης εξέφρασε σε δήλωσή του ο Κ. Μπασδέκης, επισημαίνοντας ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει με κάθε τρόπο και μέσο τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, παλεύει μαζί τους για να παραμείνουν στις εργασίες και στα σπίτια τους, για να μη μαραζώσουν ολόκληρες περιοχές.

«Από τις εργασίες και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε»

Με τα συνθήματα, τις κόρνες και τις σφυρίχτρες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των υπόλοιπων συγκεντρωμένων να δονούν το κέντρο της Αθήνας, αντιπροσωπεία των Σωματείων ανέβηκε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου ο υπουργός αρνήθηκε να τους δεχτεί και παρέπεμψε την αντιπροσωπεία σε υπηρεσιακά στελέχη.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την άρνηση του υπουργού, τονίζοντας πως «ο εμπαιγμός συνεχίζεται!» και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι «δεν υποχωρούμε, είμαστε εδώ και ζητάμε ξεκάθαρες απαντήσεις».

Τελικά ο αγώνας και η πίεση έφεραν αποτέλεσμα, καθώς οι εργαζόμενοι απέσπασαν τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα προγραμματιστεί συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία.

Μετά τη δέσμευση του υπουργού για συνάντηση με τα Σωματεία το επόμενο διάστημα, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Επεσήμανε ότι η πετυχημένη κινητοποίηση έφερε ως αποτέλεσμα μια πρώτη επαφή με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τη δέσμευση για συνάντηση και με τα υπόλοιπα υπουργεία το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, ξεκαθάρισε, αυτό που διαφάνηκε από τη συνάντηση είναι ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει τους εγκληματικούς της σχεδιασμούς.

«Καμία αλλαγή κατεύθυνσης σε αυτό που έχουν ψηφίσει. Από την 1η του νέου έτους ενδεχομένως θα μας αφήσουν και τελείως ανέργους. Καμία απάντηση για το πότε θα επαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ. Δεσμεύτηκαν να μας καλέσουν μέσα σε έναν μήνα, ώστε να το δουν πρώτα και να μας απαντήσουν», ανέφερε ο Π. Πολίτης και πρόσθεσε:

«Εμείς τους ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να βγούμε από τη ΛΑΡΚΟ, ούτε να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας. Συνεχίζουμε συλλογικά, με τις Γενικές Συνελεύσεις, τις συσκέψεις μας και το άνοιγμα στις τοπικές κοινωνίες ώστε να φτάσει όσο πιο πλατιά το ότι αυτός ο αγώνας θα πάει μέχρι το τέλος, μέχρι η ΛΑΡΚΟ να καπνίσει ξανά και όλοι να είμαστε στις δουλειές μας. Δεν περισσεύει κανείς».

«Ο αγώνας σας πολύτιμο εργαλείο για όλους μας»

Τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ χαιρέτισε εκ μέρους των συνδικάτων της Αττικής ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

«Είμαστε εδώ για ακόμα μια φορά και έχουμε να σας πούμε ότι στους αγώνες που δώσαμε τα τελευταία χρόνια για να έχουμε κλαδική Σύμβαση ο αγώνας σας, η πείρα του αγώνα σας αποτέλεσε και για μας ένα πολύτιμο εργαλείο. Και συνεχίζει να αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για το πώς οργανώνουμε καθημερινά και τη δική μας πάλη», τόνισε αρχικά ο Σ. Πουλικόγιαννης, μεταφέροντας την πείρα από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Και πρόσθεσε:

«Αυτά που σας λένε σήμερα, ότι "έχετε τελειώσει", ότι "δεν υπάρχει μέλλον", μας τα έλεγαν και εμάς όταν δεν έπεφτε σφυριά και τα εργαλεία σκούριαζαν στα ναυπηγεία, στη Ζώνη. Και μας τα έλεγαν για να αποδεχτούμε σήμερα, που υπάρχει πολλή δουλειά, να δουλεύουμε από ήλιο σε ήλιο για ένα κομμάτι ψωμί. Μη "μασάτε", σας το λένε για τον ίδιο λόγο. Ο αγώνας συνεχίζεται! Στο τέλος εμείς θα είμαστε οι νικητές. Καλή συνέχεια, ο αγώνας δεν είναι 100 μέτρα, είναι μαραθώνιος!».

Σύντομο χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυνε και ο Παναγιώτης Βασιλός, πρόεδρος του Παραρτήματος Αθήνας του Συνδικάτου Μετάλλου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «ό,τι και να κάνουν δεν θα λυγίσουμε, δεν θα το βάλουμε κάτω, θα είμαστε δίπλα στον αγώνα σας».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να αποσυρθεί η απαράδεκτη αξίωση για επιστροφή αναπηρικών επιδoμάτων

Σχεδόν 30.000 ευρώ ζητάει ο ΕΦΚΑ από παραπληγικό φοιτητή

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες στο υποκατάστημα Ευόσμου του ΕΦΚΑ φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, μαζί με την Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κ. Μακεδονίας και την Ενωση Γονέων Κορδελιού - Ευόσμου, απαιτώντας την άμεση απόσυρση της απόφασης για εφάπαξ επιστροφή του επιδόματος παραπληγίας που είχε χορηγηθεί σε φοιτητή του Πολυτεχνείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΚΑ και το κράτος ζητούν την εφάπαξ επιστροφή του ποσού των 28.726 ευρώ (!) που έλαβε ως επίδομα παραπληγίας ο φοιτητής του ΑΠΘ, για σοβαρό πρόβλημα υγείας, που του άφησε αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας στο 80%.

Ο Θεοδόσης Σαρμαδάκης ήταν 14 χρόνων τον Ιούλη του 2014, όταν υπέστη αυτόματη ενδοεγκεφαλική και ενδοκοιλιακή αιμορραγία μετά από ανεύρυσμα. Στις 8/7/2014 εισήχθη σε ΜΕΘ, όπου και έδωσε πολύ μεγάλη μάχη για τη ζωή του, ενώ έναν μήνα μετά που εξήλθε, έπρεπε να αναπνέει μέσω τραχειοστομίας. Αυτή η τεράστια περιπέτεια της υγείας του, του προκάλεσε αριστερή ημιπληγία με δυσχέρεια γραφής και αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας 80% έως τις 31/1/2018 και γι' αυτό κρίθηκε απαραίτητο να εισαχθεί σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα.

Σήμερα ο ΕΦΚΑ του ζητάει τα χρήματα που του έδωσε ως επιδόματα πίσω, και μάλιστα έντοκα, με την μητέρα του φοιτητή να δηλώνει ότι πρόκειται για ποσά που έφυγαν μέσα σε ένα ...βράδυ στους ιδιώτες, προκειμένου να σωθεί η ζωή του. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, όταν έπαθε το ανεύρυσμα, στο ΑΧΕΠΑ τους είπαν ότι λόγω της κρίσης δεν είχαν τα απαραίτητα υλικά για τη σωτηρία του. Οπότε το δίλημμα που τους τέθηκε από το ίδιο το νοσοκομείο ήταν «ή αφήνετε το παιδί στο έλεος του Θεού ή το πάτε σε ιδιωτικό κέντρο για να μπορέσει να ζήσει. Αυτά τα χρήματα λοιπόν τα δώσαμε σε ένα βράδυ σε ιδιωτικό θεραπευτήριο».

Μάλιστα, η ίδια τόνισε ότι η οικογένεια δίνει έναν αγώνα καθώς από το 2015 επιβαρύνεται με τεράστια κόστη για φυσικοθεραπείες, ενώ από τότε που ο Θεοδόσης έγινε 21 χρόνων λαμβάνει μόνο ένα βοήθημα 338 ευρώ από την Πρόνοια. «Εάν η Διοικητική Επιτροπή αποφασίσει ότι ανήκει στις διατάξεις της παραπληγίας τα δικαιούμαστε αυτά τα χρήματα, όχι μόνο αυτά τα 27.000 αλλά ακόμα περισσότερα», είπε. Επίσης, ευχαρίστησε συγκινημένη όλους τους φορείς και τους φοιτητικούς συλλόγους για την έμπρακτη συμπαράσταση.

Σημειώνεται ότι ύστερα από συνεχείς ενστάσεις και την παρέμβαση των φορέων η Διοικητική Επιτροπή της Περιφερειακής Υπηρεσίας Η' Τοπικής Διεύθυνσης του ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ επισφράγισε την απόσυρση σε πρώτη φάση των τόκων από το απαιτούμενο ποσό.

Σε ανακοίνωσή τους, οι φοιτητικοί σύλλογοι εκφράζουν την οργή τους για τη βαρβαρότητα του κράτους και προσθέτουν: «Η ζωή του και οι δικές μας δεν είναι κόστος! Δεν θα δεχτούμε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια σε βάρος του συμφοιτητή μας». Ταυτόχρονα καλούν και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, στο οποίο φοιτά ο 24χρονος, όπως και την Κοσμητεία του Πολυτεχνείου να πάρουν θέση στήριξης του φοιτητή.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο Θανάσης Κοκονάς, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε τη στήριξή του στον δίκαιο αυτό αγώνα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Γινόμαστε ακόμα περισσότεροι, διαδίδουμε πιο πλατιά τη δύναμη του συλλογικού αγώνα

Μετά από μία από τις μαζικότερες Γενικές Συνελεύσεις ξεκινούν οι αρχαιρεσίες

Eurokinissi

Με στόχο οι επικείμενες αρχαιρεσίες να το αναδείξουν ακόμα πιο δυνατό σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, πραγματοποίησε, το απόγευμα της Δευτέρας, την εκλογοαπολογιστική Γενική του Συνέλευση το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου μαζικά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα στην οποία έγινε η συνέλευση, ενώ το Συνδικάτο είχε προκηρύξει στάση εργασίας για τη διευκόλυνση της συμμετοχής.

Με αφετηρία τη συνέλευση, που ήταν μια από τις μαζικότερες που έχει πραγματοποιήσει, το Συνδικάτο θέτει στόχο την αύξηση της συμμετοχής εργαζομένων στις εκλογές του, την ενίσχυση του αγώνα, των πρωτοβουλιών, της δράσης του ως συντονιστή όλων των επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου στην Αττική.

Στο πλαίσιο της συνέλευσης έγιναν ψηφοφορίες για τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, καθώς και την ανάδειξη της Εφορευτικής Επιτροπής, που θα διενεργήσει τις εκλογές μέσα στον Οκτώβρη. Το σώμα της Συνέλευσης επικύρωσε, μάλιστα, για μια ακόμα φορά, την επιλογή του Συνδικάτου να συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, μια επιλογή που φτάνει πίσω στην ίδρυση του Πανεργατικού Μετώπου, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη να συνεχίσει να αποτελεί μέρος της μεγάλης προσπάθειας για οργάνωση και συντονισμό δυναμικών και αποφασιστικών αγώνων.

Γινόμαστε τα αυτιά και τα μάτια του Συνδικάτου

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση
Τον απολογισμό της δράσης που ξεδιπλώθηκε την περασμένη διετία, στα ξενοδοχεία, στις πλατφόρμες διανομής, στα επισιτιστικά καταστήματα, παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης. «Το Συνδικάτο μας κατάφερε να είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων, δίπλα σε κάθε συνάδελφο που αντιμετώπισε την αυθαιρεσία της εργοδοσίας, οργάνωσε μεγάλους αγώνες, απεργίες, κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, είχε μικρές και μεγάλες νίκες», σημείωσε.

Από το βήμα της συνέλευσης ανέδειξε την προσπάθεια του Συνδικάτου, των μελών του, των δυνάμεων της ΔΑΣ που βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο «τιμόνι» της διοίκησης, να αντιπαλέψουν στη σκέψη και τη δράση κάθε συναδέλφου τους τα καλέσματα κυβερνήσεων και εργοδοσίας στους εργαζόμενους να «προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα». Δηλαδή να δουλεύουν σε δύο και τρεις δουλειές για να τα βγάλουν πέρα, να απασχολούνται μέσω «δουλεμπορικών» γραφείων «ενοικίασης» προσωπικού, να δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όμηροι των εργοδοτών, να τους «βγαίνει το λάδι» κάθε καλοκαίρι και να πετιούνται στην ανεργία τον χειμώνα. Ολα αυτά για να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων, με την ψεύτικη ελπίδα ότι έτσι μπορεί να βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων.

Ανάμεσα στον μακρύ κατάλογο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, ο Γ. Στεφανάκης ξεχώρισε την απεργιακή απάντηση που οργανώθηκε και στον κλάδο του Τουρισμού και Επισιτισμού ενάντια στο πρόσφατο αντεργατικό νομοσχέδιο. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι η απεργία στις 21 Σεπτέμβρη οργανώθηκε κόντρα στη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΤ), που δεν κάλεσε καν σε συνεδρίαση για να συζητηθεί το νομοσχέδιο, ούτε φυσικά σε απεργία. Αλλωστε, οι ίδιες δυνάμεις υπογράφουν από το 2012 μέχρι σήμερα Συλλογικές Συμβάσεις με άμεσες ή έμμεσες μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, Συμβάσεις που προβλέπουν μέχρι και 7 μέρες δουλειά τη βδομάδα και 9 ώρες δουλειάς τη μέρα.

Αναφερόμενος στον ρόλο που αναλαμβάνουν δήμοι και Περιφέρειες στην προώθηση της πολιτικής που στηρίζει τα κέρδη των επιχειρήσεων και ισοπεδώνει τη ζωή των εργαζομένων, στάθηκε στον στόχο του δήμου της Αθήνας «να μετατρέψει την πόλη σε ένα απέραντο τουριστικό θέρετρο για λογαριασμό των επιχειρηματιών», με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τους κατοίκους, το περιβάλλον. Στο φόντο αυτό, κατήγγειλε πως οι ξενοδόχοι χρωστάνε «πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ σε δημοτικά τέλη», με την ανοχή των δημοτικών αρχών, «την ώρα που μας ξεζουμίζουν μέσα στα ξενοδοχεία και βλέπουμε να πουλάνε ένα δωμάτιο μέσο όρο 200 ευρώ τη βραδιά». Ενώ οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν δυο δουλειές για να τα βγάλουν πέρα «με τα νοίκια να έχουν φτάσει στο ταβάνι λόγω του AirBnb». Αντίστοιχα, η Περιφέρεια Αττικής έχει δώσει «δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την τουριστική προβολή, ενώ δεν έχουν δώσει φράγκο για αντισεισμική θωράκιση, για αντιπλημμυρικά έργα».

«Να γίνουμε όλοι εμείς κι ακόμα περισσότεροι φορείς, διακινητές της ιδέας του συλλογικού αγώνα και της σύγκρουσης με αυτή την κατάσταση. Να διαδώσουμε τη δύναμη του συλλογικού αγώνα, την προοπτική της νίκης! Ο καθένας και η καθεμία από εμάς να είναι ένας μαχητής, μια μαχήτρια μέσα στους χώρους δουλειάς, τα μάτια και τα αυτιά του συνδικάτου. Για να μην πέφτει τίποτα κάτω, να φτάνουμε παντού», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε. «Ο αγώνας που κάνουμε δεν πάει χαμένος», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Οσο η οργάνωσή μας θα γίνεται μεγαλύτερη, όσο το συνδικάτο θα έχει μέλη και οργάνωση στους μεγάλους χώρους δουλειάς, τόσο θα δυναμώνουμε, θα φτιάχνονται νέα επιχειρησιακά σωματεία, θα φεύγουν οι εργοδοτικοί και θα αναλαμβάνουμε εμείς τις διοικήσεις. Οσο θα στοχεύουμε στον πραγματικό αντίπαλο που είναι το κράτος, οι εργοδότες και τα τσιράκια τους, τόσο θα διαμορφώνουμε προϋποθέσεις για νίκες».

Μήνυμα αλληλεγγύης στους απεργούς στις ΗΠΑ

Χαιρετισμό στη συνέλευση απηύθυνε ο Αντώνης Λακιάρας, αντιπρόεδρος της κλαδικής Τουρισμού της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. «Ο διεθνισμός και η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο λέξεις στο καταστατικό του Συνδικάτου μας», τόνισε και υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και στήριξης των αγώνων σε άλλες χώρες. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, που ετοιμάζονται για μία από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων χρόνων. Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, μέλη του Συνδικάτου σήκωσαν χαρτιά με μηνύματα στήριξης των συναδέλφων τους και των αιτημάτων τους.

Θέτοντας στόχους για τη συνέχεια

Στη Συνέλευση, μέλη του Συνδικάτου όπως και της απερχόμενης Διοίκησης που συσπειρώνονται στη ΔΑΣ, εμπλούτισαν τη συζήτηση αναφερόμενοι σε σημαντικές πλευρές: Στις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των διανομέων, με τη συνέλευση να κρατά ενός λεπτού σιγή για όσους έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο. Στην ανάγκη η παρέμβαση στη νεολαία να συνεχιστεί, όπως και ο κοινός βηματισμός με Φοιτητικούς Συλλόγους. Στις μαχητικές πρωτοβουλίες του Συνδικάτου μπροστά στα φαινόμενα της παρενόχλησης και της πολύμορφης βίας σε βάρος γυναικών στους χώρους δουλειάς του κλάδου. Στους αγώνες που έδωσαν επιχειρησιακά σωματεία, έχοντας στο πλευρό τους τις δυνάμεις του κλαδικού Συνδικάτου. Στον στόχο στη θητεία της επόμενης διοίκησης να δημιουργηθούν νέα σωματεία σε περισσότερους χώρους δουλειάς.

Τον λόγο στη συνέλευση πήραν και εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις. Μεταξύ αυτών, ο εκλεγμένος της ΠΑΣΚΕ και γραμματέας της Ομοσπονδίας, ο οποίος απέδωσε στα πολλά συνδικαλιστικά ...τρεχάματα την απουσία της παράταξής του από τις συνελεύσεις, ακόμα και τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Η θυμηδία συνεχίστηκε όταν ανακοίνωσε πως η ΠΑΣΚΕ ...υπερψηφίζει τον απολογισμό της απερχόμενης Διοίκησης, καθώς τα μέλη του Συνδικάτου γνωρίζουν καλά πως η μοναδική ...συμβολή της στη δράση του Συνδικάτου ήταν η προσπάθεια υπονόμευσης του αγώνα και της διεκδίκησης, όπως άλλωστε έγινε και στην πρόσφατη απεργία.

Από 16/10 έως 2/11 οι εκλογές

Οι εκλογές θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 16 Οκτώβρη και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 2 Νοέμβρη. Οι αρχαιρεσίες θα γίνουν στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια, 7ος όροφος) από τις 16 Οκτώβρη έως τις 2 Νοέμβρη, από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ. (εκτός από το διάστημα 28 έως 31 Οκτώβρη). Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν και σε μια σειρά περιοχές της Αττικής, ενώ κάλπες θα στηθούν σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, με βάση το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η Εφορευτική Επιτροπή.

«Κάνουμε το Συνδικάτο μας ακόμα πιο μαζικό. Ενισχύουμε πιο δυναμικά τη ΔΑΣ. Γιατί μόνο με την οργάνωσή μας και τον συλλογικό αγώνα μπορούμε να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή για μας και τις οικογένειές μας». Το παραπάνω κάλεσμα απευθύνει το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, που πλειοψηφεί και στην απερχόμενη διοίκηση του Συνδικάτου.

Στη διακήρυξή της η ΔΑΣ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας δεν είναι υπόθεση ενός κλάδου. Το ΠΑΜΕ συνενώνει όλους τους κλάδους και τα σωματεία. Αποτελεί τη μοναδική δύναμη στο εργατικό κίνημα που αντιστέκεται, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα της ρήξης και της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων. Οργανώνει αγώνες και διεκδικήσεις με κριτήριο τα συμφέροντα και τις ανάγκες της τάξης μας. (...)

Συνεχίζουμε την πάλη. Για να μην περάσει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς. Για τη δημιουργία νέων σωματείων, παραρτημάτων και σωματειακών επιτροπών. Για να μη μετράμε σακατεμένους και νεκρούς συναδέλφους κάθε μέρα από τα εργατικά εγκλήματα και την εντατικοποίηση. Για να είμαστε όλοι οι εργάτες ίσοι και ενωμένοι, ανεξάρτητα από το χρώμα, την εθνικότητα, το φύλο και τη θρησκεία».

Υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μπροστάρηδες στους αγώνες των επαγγελματιών

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Παναγιώτης Μαυρίκης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα, και ο Νίκος Σφαντός, γραμματέας της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Τομέα.

«Οι συνδικαλιστές επαγγελματίες που συμμετέχουμε στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" δεν εμφανιστήκαμε από το πουθενά, στα καλά του καθουμένου. Μπήκαμε μπροστά για να οργανωθεί η αντίσταση του λαού απέναντι σε όλα αυτά που κάνουν τη ζωή μας μαύρη», υπογράμμισε ο Ν. Σφαντός. Και θύμισε: «Στην πανδημία απαιτήσαμε μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και στήριξης του εισοδήματος των επαγγελματιών, απέναντι στην αστυνομοκρατία, στη λογική της "ατομικής ευθύνης" και του lockdown. Το επόμενο διάστημα αντιπαλέψαμε τη λογική της κυβέρνησης, που ήθελε να πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα της πανδημίας. Αποκαλύπτουμε την πολιτική που ευθύνεται για την αύξηση των τιμών στην Ενέργεια, στις πρώτες ύλες, στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Μπήκαμε μπροστά μαζί με το εργατικό κίνημα και αποτρέψαμε δεκάδες πλειστηριασμούς σπιτιών και καταστημάτων, την ώρα που οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις κοιτούσαν αμήχανα. Οργανώσαμε την αλληλεγγύη μας στους πληγέντες από τους σεισμούς στην Τουρκία, από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία».

Οσον αφορά τη νέα επίθεση στους ελεύθερους επαγγελματίες και την κυβερνητική προπαγάνδα για «φοροφυγάδες», σχολίασε ότι την τελευταία φορά που ακούστηκαν τα ίδια, κατά την περίοδο της κρίσης, οι επαγγελματίες «χάσαμε το αφορολόγητο, φορτωθήκαμε "προσωρινά" χαράτσια που κατέληξαν να γίνουν μόνιμα, όπως το τέλος επιτηδεύματος, αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου για τον επόμενο χρόνο στο 100%». «Θέλουν να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα για να μπουκώσουν για άλλη μια φορά τους επιχειρηματικούς ομίλους με "ζεστό" χρήμα. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Οργανώνουμε από τώρα την απάντησή μας με πιο μαζικά σωματεία, με πολλούς περισσότερους επαγγελματίες δίπλα μας στον δρόμο. Στις εκλογές θέλουμε ακόμα περισσότερους δήμους να ακολουθούν το παράδειγμα της Πάτρας, πολλούς περισσότερους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους στο πλάι του λαού», κατέληξε.

Θέλουν να μας ξεζουμίσουν για τα κέρδη των μονοπωλίων

«Στη λογική του κόστους - οφέλους δεν υπολογίζεται ούτε η ανθρώπινη ζωή, ούτε το βιος, ούτε η περιουσία του λαού μας. Τα παραδείγματα πολλά: Φωτιές το καλοκαίρι, πλημμύρες με τις πρώτες βροχές. Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, είναι τεράστιες. Επίσης, ευθύνες έχει και η περιφερειακή αρχή, όπως και οι δημοτικές αρχές», σημείωσε από την πλευρά του ο Π. Μαυρίκης και συμπλήρωσε: «Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική φαίνεται ξεκάθαρα και στον χώρο των επαγγελματιών, που ξαφνικά η κυβέρνηση μας αντιμετωπίζει ως φοροφυγάδες, βάζοντας στο στόχαστρο τους μικρούς επαγγελματίες που δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να τα βγάλουν πέρα. Τώρα θέλουν να μας ξεζουμίσουν ακόμα περισσότερο, για τα κέρδη των μονοπωλίων». Ειδικότερα για τους επαγγελματίες στα ταξί, υπενθύμισε ότι ο σημερινός υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Χαρδαλιάς, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη μέσα στην πανδημία, «αντί να στηρίξει τη λειτουργία των ταξί, μας περιόρισε στο ένα άτομο στη μεταφορά, με αποτέλεσμα οικονομικά να έχουμε πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία να αντέξουμε», ενώ ο δήμαρχος Αθήνας και εκ νέου υποψήφιος Κ. Μπακογιάννης «μας μοίραζε κλήσεις στο Σύνταγμα, με αφαίρεση διπλώματος και άδειας για έναν μήνα και πρόστιμο 180 ευρώ». «Στις Περιφέρειες και τους δήμους ενισχύουμε τη "Λαϊκή Συσπείρωση". Αυτούς που είχαμε καθημερινά δίπλα μας στους αγώνες. Αυτούς που θα τους βρούμε και αύριο κοντά μας και θα μας στηρίξουν με κάθε τρόπο», κατέληξε.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο πλευρό των μικρών ΕΒΕ που στενάζουν από την αντιλαϊκή πολιτική

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Πρωτούλη στην εκδήλωση για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες

Κάλεσμα για μαζική στήριξη των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Περιφέρειες και δήμους μετέφερε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα, με κεντρικό ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, με τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς ΕΒΕ, που στενάζουν από την πολιτική των κυβερνήσεων και του κράτους, των δημοτικών και περιφερειακών αρχών για τη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ο υποψήφιος του ΚΚΕ τούς κάλεσε να κάνουν την Κυριακή επιλογή διεκδίκησης, να στηρίξουν τους συνδυασμούς που θα βρεθούν την επόμενη μέρα στο πλάι τους, στην οργάνωση της πάλης για τις δικές τους ανάγκες. Για να βρει η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές περισσότερους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών στον αγώνα για την προστασία του εισοδήματος, για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Πρωτούλη.

* * *

Ο Γ. Πρωτούλης μιλώντας στην εκδήλωση
Ο Γ. Πρωτούλης μιλώντας στην εκδήλωση
Πολλές φορές σε αυτήν την προεκλογική περίοδο έχουμε αναδείξει ότι κριτήριο των εργαζομένων, του λαού μας, για το τι θα ψηφίσουν, πρέπει να είναι το σύνολο των προβλημάτων του, το σύνολο της ζωής του.

Το ίδιο επαναλαμβάνουμε και σήμερα! Ψηφίζουμε για όλα!

Θα λέγαμε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη προτροπή αφορά αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα τους πάνω από 250.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που ζουν και εργάζονται στην Αττική.

Τους το υπενθυμίζει καταρχήν ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε κάθε του εμφάνιση: Από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων το καλοκαίρι, σε κάθε του συνέντευξη, όπου κηρύσσει «πόλεμο ενάντια στη φοροδιαφυγή», ειδικά τη μικρή όπως συνεχώς επαναλαμβάνει.

Οι απειλές πάνε σύννεφο. Μιλά για φορολογική δικαιοσύνη και έχει ξαμολήσει, όπως ενημερωθήκαμε, τους κομάντο της ΑΑΔΕ για αλλεπάλληλους ελέγχους, πέφτουν τα πρόστιμα βροχή. Και δεν μιλάμε βέβαια για μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις όπως αυτές της Ρόδου και αλλού, που κλείνουν τις παραλίες και ο λαός μας δεν μπορεί να απολαύσει το μπάνιο του, αλλά για μικρά συνοικιακά μαγαζάκια, πολλά από αυτά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. (...)

Νέος γύρος φοροεπιδρομής για να εξασφαλίσουν τα ματωμένα πλεονάσματά τους

Οσο όμως και να σηκώνει σκόνη και κουρνιαχτό ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη γενικά, όσο και αν πυκνώνουν τα στοχευμένα ρεπορτάζ, δεν μπορούν να κρύψουν την ουσία.

Ποια είναι αυτή; Μα βεβαίως η με κάθε τρόπο αύξηση των φορολογικών εσόδων. Το ξεζούμισμα μισθωτών και βεβαίως και των επαγγελματιών. Δεν τους φτάνει δηλαδή που σε 10-12 χρόνια μάτωσαν τον λαό μας με έσοδα που ξεπερνούν τα 550 δισ. ευρώ, δεν τους φτάνει που ήδη, τέλη Αυγούστου, έχουν ξεπεράσει τα 40 δισ. έσοδα πηγαίνοντας για νέο ρεκόρ εισπράξεων μέχρι το τέλος του χρόνου, προετοιμάζουν την κοινή γνώμη και τους ίδιους τους επαγγελματίες για ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη.

Στρώνουν το έδαφος για νέο γύρο φοροεπιδρομής, για να εξασφαλίσουν τα ματωμένα πλεονάσματά τους, για να πιάσουν τους στόχους, για να εξασφαλίσουν τη στήριξη του κεφαλαίου.

Και δεν πρόκειται μόνο για τα 10 νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και ο Χατζηδάκης στις 19/9, αυτό τον ψηφιακό λαβύρινθο τον οποίο πρέπει να διαβεί κάθε μικρή επιχείρηση για να συνεχίσει να λειτουργεί, πρόκειται και για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους επαγγελματίες που έρχεται. Ηδη μια σειρά εφημερίδες έχουν αναλάβει να προετοιμάσουν το έδαφος και, όπως όλα δείχνουν, για μία ακόμα φορά η φορολογία για τους επαγγελματίες με εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, που ήταν στο 9%, θα εκτοξευτεί και πάλι στο 15% ή στο 20%.

Υπάρχει επιλογή και είναι η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ, που στηρίζει τα ψηφοδέλτιά της, οι εκλεγμένοι της στην Περιφέρεια και σε όλους τους δήμους του λεκανοπεδίου, στήριξαν τον δίκαιο αγώνα των επαγγελματιών όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στις αλλεπάλληλες επιθέσεις που δέχθηκαν από τις κυβερνήσεις και τους μηχανισμούς της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης.

Δεκάδες αγωνιστές που πρωτοστάτησαν σε αυτόν τον αγώνα, επαγγελματίες, γνωστοί στο συνδικαλιστικό κίνημα, στους κλάδους και τις γειτονιές κοσμούν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και σε όλους τους δήμους.

Μαζί με αυτούς βρέθηκαν σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα και οι εκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»:

-- Για την προστασία του εισοδήματος

-- Για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας και ενάντια στην επέκταση λειτουργίας των καταστημάτων

-- Ενάντια στους πλειστηριασμούς που γενικεύονται.

Στον ίδιο δρόμο συνεχίζουμε και μετά τις εκλογές, με αυξημένα ποσοστά, με περισσότερους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους που θα είναι στο πλευρό του επαγγελματία. (...)

Απέναντι στις ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων η περιφερειακή αρχή και οι άλλοι συνδυασμοί

Ακόμα και τώρα, αυτές τις μέρες που έχει πλημμυρίσει όλη η Ελλάδα, που η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαίτησε δημόσια να απαλλαχθούν οι πληγέντες παραγωγοί από ημερήσια τέλη για τους πάγκους στις λαϊκές αγορές και από παλιά πρόστιμα, ακόμα και γι' αυτό το αυτονόητο η περιφερειακή αρχή του κυρίου Πατούλη και οι άλλοι βεβαίως συνδυασμοί κωφεύουν.

Γιατί, στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας με προϋπολογισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων, οι έκτακτες πιεστικές ανάγκες του επαγγελματία, αλλά και οι μη έκτακτες, δεν απασχολούν.

Γιατί, στην Περιφέρεια της επιχειρηματικότητας, δίπλα στους μεγαλοεργολάβους και άλλους καρχαρίες που μπουκώνονται με ζεστό χρήμα, οι μικροεπιχειρήσεις των ΕΒΕ είναι ενοχλητική λεπτομέρεια.

Γιατί, ακόμα και όταν στηρίζονται για έκτακτους λόγους οι μικροί ΕΒΕ, τα χρήματα που δίνονται, όπως την περίοδο των lockdown, κατευθύνονται στις πιο δυναμικές επιχειρήσεις.

Τέτοιο ήταν και το πρόγραμμα «μη επιστρεπτέας» προκαταβολής που έτρεξε η Περιφέρεια Αττικής, ύψους 250 εκατ. Ομως από το σύνολο των 300.000 επιχειρηματικών ΑΦΜ στην Αττική, μόλις 9.600 επιδοτήθηκαν, και αυτές κυρίως επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζόμενους, αφού έτσι ήταν διαμορφωμένο το πρόγραμμα.

Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο πλευρό των εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει επανειλημμένα καταθέσει τις προτάσεις της για την πλήρη θωράκιση του λαού της Αττικής με εκτεταμένα, κεντρικά σχεδιασμένα και χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Με σύγχρονες μελέτες που να αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα το πρόβλημα και όχι μπαλώματα και εργολαβίες κομμένες και ραμμένες στα διάφορα συμφέροντα. Με όλες τις απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό.

Σε αυτά τα απαραίτητα και αναγκαία έργα για τα οποία καλούμε και τους επαγγελματίες του λεκανοπεδίου να ενώσουν τη φωνή τους, να δυναμώσει η διεκδίκηση, συμπληρώνουμε και μια σειρά προτάσεις και διεκδικήσεις για τη στήριξη των επαγγελματιών σε περίπτωση καταστροφών.

Δεν πρόκειται για μελλοντικά σενάρια, πρόκειται για άμεσους στόχους, διεκδικήσεις που αποδεικνύονται κρίσιμες στις συνεχόμενες καταστροφές που σημειώνονται, μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης.

Το λέμε καθαρά και το τονίζουμε σε όλους τους τόνους: Σε αυτόν τον αγώνα για την προστασία της ζωής, της εργασίας, του εισοδήματος οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις στο πλευρό των εργαζομένων, στο πλευρό των ελευθεροεπαγγελματιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ