Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη στην Αττική

Με αιχμή την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία, αλλά και τη διεκδίκηση αυξήσεων, συνδικαλιστικές οργανώσεις απευθύνουν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής σε σύσκεψη Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, κλαδικών και επιχειρησιακών συνδικαλιστικών οργανώσεων, τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα).

Το κάλεσμα υπογράφουν: Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, τα Σωματεία - Σύλλογοι Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας, Φαρμάκου Αττικής, Νοσοκομείου «Θριάσιο», Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής.

Με το σύνθημα «Με συντονισμό και οργάνωση δυναμώνουμε τον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες» οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προβάλλουν τα αιτήματα:

  • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Να δυναμώσει η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.
  • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην Ενέργεια, καθώς και του ΦΠΑ στην Ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.
  • Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
  • Καμία χρηματοδότηση, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο μακελειό των λαών σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία.
  • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης.
  • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
  • Εκτακτη επιχορήγηση στις Σχολικές Επιτροπές για ασφαλή και λειτουργικά σχολεία. Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.
  • Εκτακτη επιχορήγηση για την ομαλή λειτουργία των αθλητικών (π.χ. κολυμβητήρια) και άλλων κοινωνικών υποδομών (π.χ. παιδικοί σταθμοί).
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Κοινή και συντονισμένη δράση για αυξήσεις στους μισθούς και μόνιμες προσλήψεις

Σε σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών κατέληξε η σύσκεψη της Δευτέρας 13/11

Προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια και αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων, διεκδικούν με συντονισμένες πρωτοβουλίες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στο Δημόσιο.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Νοέμβρη, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) και συμμετοχή Σωματείων και Ομοσπονδιών Εργαζομένων στους δήμους και την Περιφέρεια, την Εκπαίδευση, την Υγεία, συζητήθηκαν οι άξονες της δράσης του επόμενου διαστήματος. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σχεδιάζουν Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, παρεμβάσεις.

Πλούσιο το πρόγραμμα δράσης των επόμενων ημερών

Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη στις 12.30 μ.μ., θα διεκδικήσουν να δοθεί Δώρο Χριστουγέννων ως ελάχιστο μέτρο για την οικονομική ανακούφιση των εργαζομένων στο Δημόσιο. Με συλλαλητήριο μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη θα απαιτήσουν να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος και να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Δίπλα στις κοινές πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν, στηρίζουν τις κλαδικές κινητοποιήσεις και απεργίες που έχουν προκηρυχθεί, όπως η 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ για την Υγεία στις 29 και 30 Νοέμβρη. Ακόμα, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των μικρών επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για τις 22 Νοέμβρη, ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο που προβλέπει τη φοροεξόντωσή τους.


Παράλληλα, απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη Σωματείων, Ομοσπονδιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και Εργατικών Κέντρων η οποία θα γίνει τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη.

Μισθοί μειωμένοι κατά 25% και ραγδαία επέκταση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων

Στην εισηγητική ομιλία η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της ΟΔΠΤΕ, αποκάλυψε την κοροϊδία των δήθεν «αυξήσεων» που διαφημίζει η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους, με βάση τον νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι, και οι οποίες στην ουσία αποτελούν τη «νομιμοποίηση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων». Πιο συγκεκριμένα, ανέδειξε ότι η μείωση του ονομαστικού μέσου μεικτού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων «την περίοδο 2008 - 2020 έφτασε το 25,6%». Ο μέσος όρος λοιπόν της πολυδιαφημισμένης αύξησης είναι 5,53%, που «καμία σχέση δεν έχει με το 10% που προβάλλει η κυβέρνηση», ποσοστό που ακόμα κι αν δινόταν δεν θα έφτανε να καλύψει «τις απώλειες του ονομαστικού μισθού, λόγω του πληθωρισμού που σαρώνει το εισόδημά μας».

Στο φόντο αυτό, κάλεσε σε αγώνα για αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική αξιολόγηση και στοχοθεσία, ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία.

Οσον αφορά την ελαστικοποίηση της εργασίας, τόνισε πως πλέον «ξεπερνά κάθε προηγούμενο»,με 200.000 εργαζόμενους να δουλεύουν στο Δημόσιο με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Στην Υγεία«οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 25.000 σύμφωνα με τους απαρχαιωμένους οργανισμούς», ενώ ο αριθμός των συμβασιούχων είναι πάνω από 16.000 (επικουρικοί, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μέσω ΕΟΔΥ και προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, με «μπλοκάκι»). Στα πανεπιστήμια«οι συμβασιούχοι κοντεύουν να περάσουν σε αριθμό το μόνιμο και ΙΔΑΧ προσωπικό, που έχει μειωθεί κατά περίπου 40% τα τελευταία 15 χρόνια». Το προηγούμενο διάστημα απολύθηκαν εργαζόμενοι στην καθαριότητα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους λήγουν χιλιάδες συμβάσεις. Και στους δήμους η υποστελέχωση έχει «χτυπήσει κόκκινο», ενώ η λειτουργία υπηρεσιών όπως οι παιδικοί σταθμοί και τα Κέντρα Κοινότητας εξαρτάται ολοκληρωτικά σχεδόν από τους συμβασιούχους.

Στη δράση σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς

Το τοπίο της υποστελέχωσης και της εργασιακής ανασφάλειας συνόψισαν οι συνδικαλιστές που πήραν τον λόγο. Στηλίτευσαν τις επιπτώσεις που έχει η κατάσταση αυτή στις υπηρεσίες που παρέχουν, ενώ δήλωσαν το μαχητικό «παρών» των συνδικαλιστικών οργανώσεων στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος.

«Στον δικό μας χώρο το 100% των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι», είπε ο Χρήστος Μπόικος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Κοινότητας. Υποστελέχωση και εργασιακή «ευελιξία» υπονομεύουν τις κοινωνικές υπηρεσίες, εξήγησε, με αρνητικό αντίκτυπο στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που έχουν την ανάγκη τους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε τις δύο απεργίες που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Κοινότητας, με αποτέλεσμα να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού στο νέο ΕΣΠΑ, αναχαιτίζοντας έστω και προσωρινά τον κίνδυνο να πεταχτούν στην ανεργία.

Στη βδομάδα δράσης που υλοποιούν, με κορύφωση 24ωρη απεργία στις 17 Νοέμβρη και συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των μηχανικών στο Δημόσιο (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ). Επεσήμανε ότι τα αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις μηχανικών σε μόνιμες θέσεις αλλά και ενάντια στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες είναι αλληλένδετα.

Το ψηφιδωτό των συμβάσεων στον χώρο του Πολιτισμού, τις ελάχιστες προσλήψεις, που υπολείπονται ακόμα και των αποχωρήσεων, και την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτών, ανέδειξε η Νίκη Δημητρίου από το Σωματείο Εκτάκτων Υπουργείου Πολιτισμού. Συνοψίζοντας τη δράση του Σωματείου, αναφέρθηκε στις 24ωρες απεργίες του κλάδου και στον αγώνα που δίνουν ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων.

Στην υποστελέχωση και απαξίωση των υπηρεσιών των δήμων αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Βαλσαμής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Γαλατσίου και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Εκτός από τις άλλες συνέπειες, η κατάσταση αυτή ευθύνεται και για τα εργατικά «ατυχήματα» που έχουν κοστίσει τη ζωή δεκάδων εργαζομένων τα τελευταία χρόνια.

Τα ποσά που διατίθενται σε εργολαβίες, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι αμείβονται με άθλιους μισθούς, σχολίασε ο Κώστας Ρεϊτζόπουλος από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αθήνας.

Να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την επιτυχία των κινητοποιήσεων

Την ανάγκη κοινής πάλης μόνιμων και συμβασιούχων τόνισε ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ). Υπενθύμισε την πάλη ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων στις Δασικές Υπηρεσίες, ενώ μίλησε για τις επικείμενες απολύσεις στις διευθύνσεις αλλοδαπών και μετανάστευσης.

Την αποψίλωση του ΙΓΜΕ, που έχει απομείνει με 135 μόνιμους εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων μάλιστα βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης, κατήγγειλε ο Δημήτρης Μπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων.

Τη γενικευμένη ανασφάλεια των εργαζομένων που εξαρτώνται από τα ερευνητικά προγράμματα, και είναι καταδικασμένοι να βρίσκονται διαρκώς σε αναζήτηση νέας σύμβασης, περιέγραψε ο Δημήτρης Παρώνης από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα.

Νοσοκομεία που μένουν χωρίς αξονικούς τομογράφους, χειρουργεία που δεν γίνονται, λόγω έλλειψης καρδιολόγου, κενά που μπαλώνονται με μετακινήσεις προσωπικού από τη μια δομή Υγείας στην άλλη: Τη ζοφερή κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας κατήγγειλε η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου από το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», καλώντας τα σωματεία κάθε χώρου και κλάδου να εντάξουν στη δράση τους αιτήματα και διεκδικήσεις για την Υγεία.

Στους αγώνες για τη μεταφορά των μαθητών, ενάντια στο κλείσιμο δομών Υγείας, ενάντια σε απολύσεις και πλειστηριασμούς σπιτιών ΑμεΑ, αναφέρθηκε η Σοφία Λιβέρη από τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Για το πρόγραμμα δράσης που υλοποιείται, με Γενικές Συνελεύσεις για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις, μίλησε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ) και του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Αττικής.«Να δώσουμε όλοι τον καλύτερο μας εαυτό, ώστε οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζουμε να είναι πολύ μαζικές», προέτρεψε.

Οι εκπαιδευτικοί αντικρούουν τις συκοφαντίες του υπουργείου

Παρεμβάσεις έγιναν από εκπροσώπους μιας σειράς σωματείων εκπαιδευτικών, με επίκεντρο τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ο οποίος κατηγόρησε για «αντισημιτισμό» τους εκπαιδευτικούς και τα σωματεία τους, επειδή εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη!

Την επίθεση αυτή κατήγγειλε ο Ανδρέας Καργόπουλος, αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ. Τη σκυτάλη που πήραν από τον υπουργό Παιδείας διευθυντές στα σχολεία κατήγγειλε η Θεοδώρα Δριμάλα από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου. Π.χ. διευθύντρια «έκοψε» τη γιορτή του Πολυτεχνείου, γιατί οι εκπαιδευτικοί που είχαν αναλάβει την προετοιμασία της ενέταξαν ένα τραγούδι για την Παλαιστίνη. Στάθηκε ακόμα στο κτιριακό ζήτημα, καθώς τα γερασμένα και ασυντήρητα σχολικά κτίρια δημιουργούν κινδύνους για μαθητές και δασκάλους, ενώ έθιξε και τα οξυμένα προβλήματα διαβίωσης των αναπληρωτών. Τέλος, την επίθεση του υπουργείου Παιδείας στους εκπαιδευτικούς για την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό κατήγγειλε και ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης».

ΚΟΒ ΕΒΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σύσκεψη το Σάββατο 18 Νοέμβρη

Οι ΚΟΒ ΕΒΕ Λάρισας του ΚΚΕ πραγματοποιούν σύσκεψη με θέμα «Συμπόρευση τώρα με το ΚΚΕ ενάντια στη φοροεξόντωση. Με τον συλλογικό μας αγώνα ματαιώνουμε τα σχέδια της κυβέρνησης». Η σύσκεψη θα γίνει το Σάββατο 18 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εμπορικό Επιμελητήριο, και θα μιλήσει ο Χάρης Βουρδουμπάς, μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του Κόμματος.

Η φοροαφαίμαξη στην πράξη

Ενα από τα ψέματα του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι «όσοι δήλωσαν τα πραγματικά τους εισοδήματα δεν θα έχουν επιβάρυνση από τη θέσπιση του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής, αλλά αντίθετα θα ελαφρυνθούν από τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος». Ισχυρισμός που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα, όπως φαίνεται και στον διπλανό πίνακα, ο οποίος αφορά επαγγελματία με εισοδήματα από 10.000 μέχρι 12.000 ευρώ, που διατηρεί το κατάστημά του για 12 χρόνια τουλάχιστον, που αποτελεί ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα των μικρών ΕΒΕ.

Ο συγκεκριμένος λοιπόν βιοπαλαιστής θα δει τη φορολογία εισοδήματος να εκτοξεύεται. Για παράδειγμα, αν δεν έχει προσωπικό και δηλώνει 10.000 ευρώ εισόδημα, φέτος θα πληρώσει (φορολογία και τέλος επιτηδεύματος) 1.550 ευρώ. Την επόμενη χρονιά, αν περάσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα, θα πληρώσει 2.310 ευρώ, παρόλο που το τέλος επιτηδεύματος είναι μικρότερο, αφού πέφτει στην «παγίδα» του «τεκμαρτού εισοδήματος» με τρεις «τριετίες» (10.920 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε τριετία). Δηλαδή, ανεξάρτητα από το ότι ο ίδιος δηλώνει 10.000 ευρώ και τις δύο χρονιές (επομένως δεν είναι καθόλου «φοροφυγάς», όπως λέει η κυβέρνηση), το κράτος θα θεωρεί ότι «κερδίζει» 14.196 ευρώ και πάνω σ' αυτό θα τον φορολογήσει.

Για τον ίδιο επαγγελματία, αν απασχολεί έναν εργαζόμενο, προστίθεται στο «τεκμαρτό» του εισόδημα και ένα «καπέλο» 10% επί του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού, επομένως μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, φτάνοντας τα 2.630 ευρώ από 1.550 που είναι σήμερα!

Οι διεκδικήσεις των κινητοποιήσεων

Η ΟΒΣΑ προβάλλει τις διεκδικήσεις:

-- Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης

-- Αφορολόγητο για όλους τους επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος

-- Αμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους, χωρίς προϋποθέσεις

-- Κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων απαιτεί επίσης: Προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του ΚΕΑΟ, σύνταξη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Διαγραφή χρεών για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, ιδιαίτερα της περιόδου της πανδημίας. Συγκροτημένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους μισθωτούς επιστήμονες.

ΟΒΣΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ
«Κλείνουμε τα μαγαζιά και κατεβαίνουμε στον δρόμο ενάντια στη φοροεξόντωση»

Ολοι στο συλλαλητήριο στις 22 Νοέμβρη, στις 11.30 π.μ., στην Ομόνοια

Με κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων απαντούν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, στη φοροεπιδρομή που εξαπολύει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που φέρνει, μαζί με την προπαγάνδα αντιστροφής της πραγματικότητας που το συνοδεύει.

Χαρακτηριστικό είναι το χτεσινό ραβασάκι του υπουργείου Οικονομικών προς τα ΜΜΕ, με το οποίο, με ψέματα και συκοφαντίες για τους μικρούς επαγγελματίες, επιχειρείται για μια ακόμα φορά να ενεργοποιηθεί ο «κοινωνικός αυτοματισμός», ώστε να νομιμοποιηθεί η φοροαφαίμαξή τους.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο, αντιμετωπίζοντας συνολικά τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες ως «μπαταχτσήδες», καθιερώνει «τεκμαρτό εισόδημα» ανάλογο του κατώτατου μισθού που ισχύει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, κράτος και κυβέρνηση θεωρούν με βάση το νομοσχέδιο ότι κάθε επαγγελματίας, ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι ζημιές και την έκτασή τους, κερδίζει τουλάχιστον 10.920 ευρώ, και με βάση αυτό θα φορολογείται με τους αντίστοιχους συντελεστές. Το «τεκμαρτό» αυτό εισόδημα θα προσαυξάνεται με διάφορα κριτήρια μέχρι και τα 50.000 ευρώ. Ενα από αυτά τα κριτήρια είναι οι «τριετίες», με βάση τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί αυθαίρετα ότι κάθε τρία χρόνια το εισόδημα των επαγγελματιών πρέπει να αυξάνεται κατά 10%. Ετσι, το «τεκμαρτό εισόδημα» για επαγγελματία με δραστηριότητα πάνω από 9 και έως 12 έτη είναι 13.104 ευρώ, ενώ για πάνω από 12 χρόνια είναι 14.196 ευρώ! «Καπέλο» επίσης μπαίνει στο τεκμαρτό εισόδημα ένα 10% επί των αμοιβών προσωπικού στην επιχείρηση, και άλλα ποσά ανάλογα με το αν αυξάνεται ο τζίρος.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» γι' αυτό το πογκρόμ εξαιρώντας νέους επαγγελματίες για τα 3 πρώτα χρόνια, οι οποίοι από τον 4ο χρόνο θα εντάσσονται σταδιακά στο τεκμαρτό εισόδημα. Ως «παραχώρηση» μάλιστα της κυβέρνησης παρουσιάζεται το ότι τυχόν άλλα εισοδήματα που πιθανόν να έχει ένας αυτοαπασχολούμενος (π.χ. συντάξεις, μισθωτές υπηρεσίες κ.ά.) θα συνυπολογίζονται και δεν θα προστίθενται ως «έξτρα» στο «τεκμαρτό» εισόδημα, κάτι που βέβαια είναι αυτονόητο αφού οι άλλες πηγές εισοδήματος έτσι κι αλλιώς φορολογούνται αυτοτελώς.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, το κράτος εκσυγχρονίζει και το «χέρι» με το οποίο θα βουτάει το λαϊκό εισόδημα, ώστε η επιδρομή να γίνεται «ψηφιακά», μέσω των ηλεκτρονικών τιμολογίων κ.ά., ενώ φρένο μπαίνει συνολικά στις συναλλαγές με μετρητά (π.χ. για αγοραπωλησίες ακινήτων).

Βασική προπαγανδιστική γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι με το νομοσχέδιο φέρνει «φορολογική δικαιοσύνη», ενώ την ίδια στιγμή που ξεζουμίζει τους μικρούς επαγγελματίες, με δύο από τα άρθρα του θεσπίζονται νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο: Για μείωση της φορολογίας για πώληση μετοχών και για τη συγκέντρωση κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα παραμένει και το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, στο οποίο θα εφαρμόζεται μια έκπτωση, χωρίς να αντισταθμίζει τις νέες επιβαρύνσεις που θα δεχτεί η πλειοψηφία των μικρών ΕΒΕ.

Σε ξεσηκωμό καλούν η ΟΒΣΑ και σωματεία των ΕΒΕ

Σε αγωνιστικό ξεσηκωμό ενάντια στο νομοσχέδιο καλούν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), σωματεία και Επιτροπές Αγώνα μικρών επαγγελματιών και ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών επιστημόνων, με επόμενο βήμα τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνεται στις 22 Νοέμβρη, κλείνοντας βιοτεχνίες, μαγαζιά και γραφεία τη μέρα εκείνη. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για τις 11.30 π.μ. με συγκέντρωση στην Ομόνοια. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

«Δεν θα επιτρέψουμε τη νέα κλοπή του εισοδήματός μας», διαμηνύει η ΟΒΣΑ, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση χτυπά απευθείας τις μικρές επιχειρήσεις», ότι «στόχος αυτής της επίθεσης είναι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι, επαγγελματίες και βιοτέχνες αφού έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση μας θεωρεί μειονέκτημα και διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας».

Στάση εργασίας και απεργία στα ταξί

Στάση εργασίας σήμερα, Πέμπτη 16 Νοέμβρη, και συμμετοχή με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση σωματείων και Επιτροπών Αγώνα μικρών επαγγελματιών και ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών επιστημόνων την Τετάρτη 22 Νοέμβρη, ενάντια στο εξοντωτικό φορολογικό νομοσχέδιο, αποφάσισε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

Η στάση εργασίας σήμερα θα γίνει από τις 9 το πρωί έως τις 4 μ.μ. Θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας από τη λεωφόρο Αθηνών προς το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια προς το υπουργείο Μεταφορών, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας. Η προσυγκέντρωση ορίστηκε για τις 9.30 το πρωί, στη συμβολή των οδών Σπύρου Πάτση και Αθηνών.

Σύσκεψη τη Δευτέρα από τη Συντονιστική Επιτροπή επιστημόνων

Σύσκεψη μπροστά και στο συλλαλητήριο οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, με τα σωματεία και τους φορείς του χώρου, τη Δευτέρα 20/11 στις 7 μ.μ. (αίθουσα ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ, 5ος όροφος, Αριστοτέλους 11 - 15).

Η Συντονιστική Επιτροπή επιδιώκει τον συντονισμό με αυτοαπασχολούμενους βιοτέχνες και εμπόρους που αγωνίζονται με τον ίδιο προσανατολισμό (π.χ. η ΟΒΣΑ), καλώντας ταυτόχρονα σε οργάνωση του αγώνα «από τα κάτω, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και συλλογικές διαδικασίες, για να έχει συνέχεια, κλιμάκωση και νικηφόρα προοπτική».

Στη μάχη οι ΕΒΕ στη Θεσσαλία

Στη μάχη για να μην περάσει η νέα φοροκαταιγίδα μπαίνουν σωματεία και φορείς των αυτοαπασχολούμενων στη Θεσσαλία.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας αποφάσισε να προτείνει τη συμμετοχή των Εμπορικών Συλλόγων στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στις 22 Νοέμβρη. Η Ομοσπονδία, μαζί με την αντίθεσή της στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αναδεικνύει τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τις τελευταίες πλημμύρες.

Απόφαση για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έχει πάρει επίσης η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων ν. Λάρισας, καλώντας σε συγκέντρωση την Τετάρτη 22 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Λάρισας. Στη συγκέντρωση καλεί η Ενωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών ν. Λάρισας, η οποία έχει προκηρύξει απεργία με κλείσιμο των λογιστικών γραφείων γι' αυτήν τη μέρα.

Ακόμα, εκφράζοντας την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας πήρε απόφαση για παράταση της στοχευμένης αποχής των μελών του από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, μέχρι τις 31 Δεκέμβρη.

Στην Καρδίτσα, ο Εμπορικός Σύλλογος καλεί τα μέλη του και όλες τις επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται από το φορολογικό νομοσχέδιο σε σύσκεψη στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Καρδίτσας αύριο, στις 6.30 μ.μ., για να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής στις κινητοποιήσεις.

Στον Βόλο, η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί την πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου να πάρει απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων και συγκέντρωση την Τετάρτη 22/11.

Σύσκεψη στην Κέρκυρα

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Λογιστών Κέρκυρας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας καλούν σε σύσκεψη σωματεία ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημονικούς φορείς της Κέρκυρας αύριο, Παρασκευή, στη 1.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου στα Δικαστήρια, ενάντια στο νομοσχέδιο.

ΚΡΗΤΗ
Αγωνιστικά και διεκδικητικά υποδέχτηκαν τον υπουργό Υγείας σωματεία και μαζικοί φορείς

Ακόμα και τα νηπιαγωγεία στους δρόμους
Ακόμα και τα νηπιαγωγεία στους δρόμους
Με τα πανό τους, τα συνθήματά τους, με την οργή και την αγανάκτηση να ξεχειλίζουν υποδέχτηκαν, χτες, υγειονομικά σωματεία, συνδικάτα και άλλοι φορείς τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην Κρήτη, ο οποίος για δεύτερη φορά επισκέφθηκε το νησί μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, μπας και βάλει φρένο στον ξεσηκωμό του λαού για την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία.

Ο υπουργός έφτασε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, με την κυβέρνηση να επιστρατεύει πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις για να αποτρέψουν την αγωνιστική κινητοποίηση που ξεχώρισε για μια ακόμα φορά. Το προσωπικό του νοσοκομείου που στενάζει από την υποστελέχωση, το οποίο βλέπει την κυβέρνηση να μεθοδεύει την υποβάθμισή του απειλώντας ακόμα και με λουκέτο, συγκεντρώθηκε στην πύλη μαζί με εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Εκεί, παρά την αστυνομική παρουσία και την προσπάθεια να εμποδιστεί η κινητοποίησή τους, οι διαδηλωτές έσπασαν τον φραγμό και βρέθηκαν στον χώρο που δινόταν η συνέντευξη Τύπου του υπουργού, επιδίδοντας τα ψηφίσματά τους.

Στη Σητεία παλλαϊκή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το νοσοκομείο της πόλης με τη συμμετοχή υγειονομικών, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μαθητών. Χαρακτηριστικό της μαζικότητας της συγκέντρωσης ήταν το ότι έκλεισαν όλα τα μαγαζιά, καθώς και δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία μετά τις 11 το πρωί για να συμμετάσχουν όλοι στην κινητοποίηση. Προηγήθηκε συγκέντρωση υγειονομικών και κατοίκων της Ιεράπετρας στον κόμβο της Παχιάς Αμμου, που στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Σητεία.

Στην κυριολεξία οι διαδηλωτές περικύκλωσαν το νοσοκομείο της πόλης, με την αστυνομική δύναμη που είχε παραταχθεί στην πύλη να μην μπορεί να συγκρατήσει το πλήθος που μπήκε στο προαύλιο του νοσοκομείου.

Μαζική η συγκέντρωση στη Σητεία
Μαζική η συγκέντρωση στη Σητεία
Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων στο νησί είναι το παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 30 Νοέμβρη, στο Ηράκλειο (11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας της ΟΕΝΓΕ.

Κοροϊδία ξανά από την κυβέρνηση οι fast track προσλήψεις

Ο υπουργός Υγείας, τόσο από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο όσο και από το Νοσοκομείο Σητείας εξήγγειλε fast track προκήρυξη κάποιων προσλήψεων, που βέβαια αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των τραγικών ελλείψεων σε όλα τα νοσοκομεία.

Την κοροϊδία του υπουργείου αποκαλύπτουν οι υγειονομικοί, με την Ράνια Μπέτση, γραμματέα της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, και τον Βασίλη Κούδα, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, να σημειώνουν ότι ακόμα κι αν γίνουν οι 10 προσλήψεις που υποσχέθηκε ο Μ. Χρυσοχοΐδης δεν φτάνουν για να καλύψουν τις παραιτήσεις, που υπερβαίνουν τις 15 μόνο τον τελευταίο χρόνο, με τις συνολικές κενές θέσεις να ξεπερνούν τις 40!

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, έκανε την εξής δήλωση: «Αποτελεί πρόκληση και κοροϊδία η παρουσία του υπουργού Υγείας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Σητείας, για να δείξει το δήθεν ενδιαφέρον του ίδιου και της κυβέρνησης της ΝΔ για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς.

Στο Βενιζέλειο
Στο Βενιζέλειο
Οσες φορές και αν έρθουν κυβερνητικά κλιμάκια για να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους, δεν μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες που έχουν». Χαρακτηρίζοντας αποσπασματικές τις όποιες προκηρύξεις για ιατρικό προσωπικό, υπογράμμισε ότι είναι σχεδόν σίγουρο πως κι αυτές θα αποδειχθούν «άγονες», «αν δεν πραγματοποιηθεί ανοιχτή προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων, αν δεν ολοκληρωθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες οι διορισμοί και αν δεν δοθούν κίνητρα τόσο για τους νέους υποψήφιους όσο και για τους ήδη υπηρετούντες».

Στο πλευρό των υγειονομικών το ΚΚΕ για δημόσια δωρεάν Υγεία

Τις μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις χαιρετίζει η ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ, με την Επιτροπή Περιοχής της Οργάνωσης να καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της τα μέτρα αστυνομοκρατίας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Σητείας, «που σκοπό είχαν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων».

«Η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό! Οι σημερινές μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις έστειλαν μήνυμα: Ως εδώ! Οι υγειονομικοί και ο λαός δεν "τρώνε το κουτόχορτο" των fast track προσλήψεων - κενών υποσχέσεων που σκοπό έχουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να κάμψουν τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση από την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Το έργο το έχουμε ξαναδεί», σημειώνει στη συνέχεια η ΕΠ Κρήτης του Κόμματος.

Αλλη μια απάτη εκατομμυρίων στο έδαφος της εμπορευματοποίησης

227 εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση απάτης, με περισσότερες από 71.000 περιπτώσεις παράνομων εκτελέσεων συνταγογραφήσεων, με τη «ζημία» να υπολογίζεται στα 8.237.193,71 ευρώ.

Στο έδαφος της εμπορευματοποίησης και του «πάρτι» κερδών που στήνουν τα κοράκια της Υγείας πάνω στις ανάγκες του λαού, με τις ευλογίες κράτους και κυβερνήσεων, οι εν λόγω εταιρείες που εισήγαγαν επιθέματα, φαίνεται τα χρόνια 2017 - 2019 να ενέτασσαν τα προϊόντα τους σε υποκατηγορίες ιατρικού υλικού για την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ. Τα επιθέματα συνταγογραφούνταν, χωρίς όμως να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών, αφού ανέφεραν λάθος χαρακτηριστικά και πιθανότατα να ήταν και επιβλαβή για την υγεία τους.

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Παμπειραϊκό συλλαλητήριο στις 29 Νοέμβρη

Πάνω από 30 σωματεία και φορείς του Πειραιά συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη στο Νοσοκομείο «Μεταξά»

Εμπλουτίζεται καθημερινά η αγωνιστική δράση των υγειονομικών, ενόψει της 48ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών για τις 29 και 30 Νοέμβρη. Σωματεία από δημόσια νοσοκομεία συναντιούνται σε συσκέψεις, κατά τόπους κινητοποιήσεις και άλλες παρεμβάσεις με συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς ξεδιπλώνοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις τους για την ενίσχυση των νοσοκομείων, για να μπουν εμπόδια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ» της ακόμα μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης.

Εχοντας ως διεκδίκηση αιχμής τις προσλήψεις τουλάχιστον 40.000 μόνιμων υγειονομικών, τη μονιμοποίηση περίπου 30.000 συμβασιούχων/επικουρικών, την πάλη για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη σε μια σειρά από νοσοκομεία και περιοχές που η κατάσταση είναι στο «κόκκινο».

Στους δρόμους όλος ο Πειραιάς στις 29 Νοέμβρη

Στο πλαίσιο αυτό, μαζική ήταν η σύσκεψη «για την οργάνωση της πάλης μας απέναντι σε αυτό το τσουνάμι που απειλεί να σαρώσει τη ζωή και την υγεία όλων μας», που πραγματοποιήθηκε χτες στο Νοσοκομείο «Μεταξά» με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου και τη συμμετοχή άνω των 30 σωματείων και φορέων του Πειραιά.

Η απόφαση που πήραν είναι να μετατρέψουν την πρώτη μέρα της απεργίας που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ στις 29 - 30 Νοέμβρη, σε παμπειραϊκό συλλαλητήριο για την Υγεία.

Την κατάσταση στο Νοσοκομείο «Μεταξά» παρουσίασε εκ μέρους του Σωματείου η Ε. Κακαβιάρη, σημειώνοντας ότι εδώ και πολύ καιρό είναι έκρυθμη λόγω της υποστελέχωσης όλων των τμημάτων. Αναφέρθηκε στο φαρμακείο, που έχει μείνει με έναν μόνιμο υπάλληλο και έναν επικουρικό για να καλύψει καθημερινά από 80 έως 120 χημειοθεραπείες, ενώ θύμισε την περίοδο που η λειτουργία του αναστάλθηκε λόγω ασθένειας του μοναδικού φαρμακοποιού, οδηγώντας σε αναβολή χημειοθεραπειών. Επίσης, μίλησε για τις συνέπειες των δεκάδων κενών οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων.

Για το κύμα παραιτήσεων και αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδοτήσεων, που οδηγεί σε κατάρρευση το νοσοκομείο, μίλησε ο ογκολόγος Ν. Μπουντούρογλου, τονίζοντας ότι η παύση της λειτουργίας της Μονάδας Μαστού ήταν η πρώτη συνέπεια, ενώ «έπεται και συνέχεια με το Παθολογοανατομικό και το Ακτινολογικό Τμήμα».

«Το έγκλημα απέναντι στην Υγεία του λαού έχει ονοματεπώνυμο: Εμπορευματοποίηση της Υγείας! Εγκλημα με την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και με την υπογραφή και των προηγούμενων κυβερνώντων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ολοι αυτοί σε σκυταλοδρομία προώθησαν την υποστελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας, στήριξαν τα κέρδη της ιδιωτικής Υγείας ενώ την ίδια ώρα θεωρούν "κόστος" την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, τη στελέχωση των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», υπογράμμισε.

Παίρνοντας τον λόγο οι φορείς επικεντρώθηκαν μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι το ογκολογικό νοσοκομείο του Πειραιά καταρρέει, την ίδια στιγμή που κάτοικοι κι εργαζόμενοι της περιοχής είναι όλο και περισσότερο εκτεθειμένοι σε επιβαρυντικές συνθήκες από την επικίνδυνη επιχειρηματική δράση, όπως π.χ. με τα καζάνια του θανάτου, την περιβαλλοντική επιβάρυνση και άλλους καρκινογόνους παράγοντες.

Αλλεπάλληλες οι κινητοποιήσεις στο ΓΝ Νίκαιας

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται τις τελευταίες βδομάδες οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου παρά τις από καιρό διαμαρτυρίες και επισημάνσεις γιατρών και σωματείου δεν έχει δοθεί καμία λύση για την ιατρική στελέχωση του Τμήματος Αξονικής - Μαγνητικής Τομογραφίας, με τη διοίκηση να επιμένει στη «λύση» της ιδιωτικοποίησης, επιχειρώντας να αναθέσει την υπηρεσία σε ιδιωτική εταιρεία.

Να σημειωθεί ότι τις καθημερινές ο μαγνητικός κάνει 10 εξετάσεις ανά μέρα, ο αξονικός εκτελεί τουλάχιστον 30 - 40 εξετάσεις, σε κάθε εφημερία περίπου 200 - 300 αξονικές τομογραφίες και μόνο τον προηγούμενο μήνα ξεπέρασε τις 2.200. Λόγω της έλλειψης προσωπικού εδώ και ενάμιση χρόνο δεν πραγματοποιούνται πρωινά ραντεβού για εξωτερικούς ασθενείς (μεταξύ αυτών και οι ανασφάλιστοι) ούτε και απογευματινά. Μάλιστα, από την παραίτηση της διευθύντριας και μετά, έχει περιοριστεί και το εύρος των εξετάσεων, καθώς δεν πραγματοποιούνται πλέον μαγνητική κοιλιάς, φασματογραφία εγκεφάλου κ.ά.

Προχτές το απόγευμα, οι γιατροί του νοσοκομείου προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση καταγγέλλοντας και πάλι ότι η λειτουργία του νοσοκομείου κρίνεται επισφαλής για τους ασθενείς, αποφασίζοντας να προχωρήσουν και σε σχετική αναφορά στην Εισαγγελία Πειραιά.

Επίσης, την Τρίτη 21 Νοέμβρη θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο, την Τετάρτη 22 Νοέμβρη θα πραγματοποήσουν κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, ενώ από την Παρασκευή 24 Νοέμβρη, για την ασφάλεια των ασθενών, προχωρούν σε «αναστολή νέων εισαγωγών».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πουθενά δεν συναντιέται η ανάγκη του λαού για δημόσια και δωρεάν Υγεία με το καπιταλιστικό κέρδος

Εκτενή αποσπάσματα από την εισήγηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου

Εκδήλωση με θέμα «Κρατικά συστήματα Υγείας: Η κατάστασή τους 4 χρόνια από την πανδημία COVID-19» πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ την περασμένη Δευτέρα στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες. Στην εκδήλωση, την εισήγηση παρουσίασε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ενώ στη συνέχεια ομιλία έγινε από την Ελένη Παπαγεωργίου, ιατρό - παθολόγο στο Γενικό Νοσοκομείο Κοργιαλένειο - Μπενάκειο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την εισήγηση και σε επόμενο φύλλο θα δώσει συνέχεια σχετικά με την εκδήλωση.

Δεν κρύβεται ο πραγματικός ένοχος για τα χιλιάδες θύματα της πανδημίας

Η κατάσταση των συστημάτων Υγείας, 4 χρόνια από την πανδημία COVID-19, μας επιτρέπει να αναδείξουμε τον βασικό ένοχο των τραγικών γεγονότων που ζήσαμε σε Ελλάδα, ΕΕ και σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού (...)

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έδωσαν δεκάδες χιλιάδες θύματα στην πανδημία, στις βιομηχανίες, τους τόπους δουλειάς, στις εργατουπόλεις και τις φτωχογειτονιές της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, σε άλλες χώρες. Αποδείχθηκε ο ταξικός χαρακτήρας της στρατηγικής της Υγείας της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, που έχει στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Περιλαμβάνει τη δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τη λαϊκή Υγεία, την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης των δημόσιων συστημάτων Υγείας και των επιχειρηματικών κριτηρίων στη λειτουργία τους καθώς και την ενίσχυση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα.

Σε αυτήν τη στρατηγική οφείλεται το ότι την περίοδο της πανδημίας τα δημόσια συστήματα περίθαλψης βρέθηκαν με ελάχιστο προσωπικό, χωρίς τις αναγκαίες υποδομές και τεχνολογικό εξοπλισμό, που οδήγησε ακόμα και στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη να καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι. Οδήγησε σε όλη την ΕΕ στο να μετατρέπονται τα δημόσια νοσοκομεία σε «μιας νόσου». Να αναγορεύεται «ατομική ευθύνη» η προφύλαξη από τον ιό (...)

Η κατάσταση παραμένει τραγική στην ΕΕ

Τέσσερα χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας στην ΕΕ, η κατάσταση παραμένει τραγική. Ενα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού στα κράτη - μέλη της ΕΕ, που προσεγγίζει το 42%, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας, εκτιμά ότι το 2022 δεν μπόρεσε να καλύψει ιατρικές ανάγκες, ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ άλλων για την ψυχική υγεία και οδοντιατρική. Ορισμένοι από τους βασικούς λόγους, όπως αποτυπώνονται στις αναφορές της Eurostat, είναι: Υψηλό κόστος, μεγάλη απόσταση, μεγάλη αναμονή.

Δεν είναι τυχαίο ότι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στη Βρετανία και αλλού διοργανώθηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις, απεργίες, διαδηλώσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Τα αιτήματα σχεδόν όμοια: Κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού, ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, αύξηση μισθών, σταθερή δουλειά, μείωση ωρών εργασίας.

Ταμείο Ανάκαμψης: Μοχλός για την ένταση της επιχειρηματικής δράσης

Η δε Κομισιόν προκήρυξε το λεγόμενο σχέδιο «Ευρωπαϊκή Ενωση Υγείας» και το πρόγραμμα EU4Health, τα οποία εντάχθηκαν στο «Next Generation EU», στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) με προϋπολογισμό πάνω από 1 τρισ. ευρώ έως το 2027.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να εμφανίσουν το ΤΑΑ σαν σωσίβιο που θα σώσει τον «πνιγμένο» λαό από τις τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία, που οδηγούν συνεχώς σε τραγωδίες. Η ΝΔ το παρουσιάζει σαν τον «αιμοδότη» που θα χρηματοδοτήσει το «νέο ΕΣΥ». Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χρεώνουν στη ΝΔ «κακούς χειρισμούς», στους οποίους οφείλονται τα «μηδενικά αποτελέσματα». Από τα 31 δισ. του ΤΑΑ για την Ελλάδα, για την Υγεία δίνεαι 1,5 δισ. Ακόμη κι έτσι, το θέμα δεν είναι μόνο το «πόσο» αλλά και το «για τι».

Δεκάρα δεν δίνει το ΤΑΑ για το βασικό πρόβλημα, που είναι η πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Πυλώνας του είναι η «έξυπνη ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, μία εύρυθμα λειτουργούσα εσωτερική αγορά», που απαιτεί εργασιακές σχέσεις - λάστιχο και παράδοση των υπηρεσιών Υγείας ολοένα και περισσότερο σε ιδιώτες, όπως είδαμε και τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας (αξονικός τομογράφος σε ιδιώτη κ.ο.κ.).

Στον «πράσινο» σχεδιασμό του, δεν προϋπολογίζεται αυτοτελώς η δημιουργία ούτε ενός νοσοκομείου ούτε μίας νέας μονάδας ΠΦΥ, όμως τροφοδοτούνται με «ζεστό» χρήμα οι όμιλοι που αναλαμβάνουν τις «ενεργειακές αναβαθμίσεις» των νοσοκομειακών μονάδων.

Προωθούνται με κάθε τρόπο οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που σήμερα φέρνουν στο επίκεντρο τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς. Οι όμιλοι διαχείρισης των δεδομένων και οι ασφαλιστικές ετοιμάζονται για νέο, πιο «εξατομικευμένο» γιουρούσι σε βάρος των ανθρώπων που δεν μπορούν να γιατροπορευτούν στο κρατικό σύστημα Υγείας, πλασάροντας πακέτα σε ιδιωτικές κλινικές ή ιατρικές πράξεις σε δημόσιες δομές προς όφελος ομίλων της Υγείας. Με τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα κοστολόγησης, που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα λεγόμενα DRGs, που θα φουσκώσουν τις ήδη αυξημένες ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, που το 2021 υπολογίζονταν σε πάνω από 1.600 ευρώ το έτος στη χώρα μας.

Με βάση την ετήσια έκθεση της ΕΕ για την Υγεία (2021), η Κομισιόν πανηγυρίζει γιατί αυξήθηκαν κατακόρυφα η «τηλεϊατρική» και οι «τηλε-εξετάσεις» με γενικούς γιατρούς και παθολόγους. Η στόχευση είναι προφανής και δεν έχει να κάνει με την εύλογη και αναγκαία ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών και τεχνολογικών ανακαλύψεων στην Υγεία. Αντίθετα, στόχος είναι, από τη μία, αδυνάτισμα των κρατικών δομών Υγείας λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης και, από την άλλη, ενίσχυση της «τηλεϊατρικής», της «νοσηλείας στο σπίτι», του «ραντεβού των 7 λεπτών» και του οικογενειακού γιατρού - κόφτη που προ πολλού έχουν εφαρμοστεί στην υπόλοιπη ΕΕ, με στόχο τη μείωση του κόστους. Ολα τα παραπάνω χρηματοδοτούνται κατά προτεραιότητα από το ΤΑΑ (...)

Το «όραμα» της ΕΕ για την Υγεία περιγράφεται γλαφυρά στο παρακάτω απόσπασμα: «Υγεία και οικονομική ανθεκτικότητα, με σκοπό την αύξηση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων και της ικανότητας αντίδρασης σε κρίσεις». Με δύο λόγια, στόχος της ΕΕ και των χρηματοδοτήσεών της δεν είναι να εξασφαλίσουν την καθολική κάλυψη των κοινωνικών αναγκών στην Υγεία και την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά την «αντιμετώπιση κρίσεων». Μετά τους αερομεταφερόμενους πυροσβέστες, τώρα εξαγγέλλονται και «αερομεταφερόμενοι γιατροί» από χώρα σε χώρα (flying doctors), όπως αναφέρουν τα κείμενα της ΕΕ. Η ίδια αντίληψη περί «αντιμετώπισης κρίσεων» τροφοδοτείται και εντός κάθε χώρας, όπως γίνεται με τα «εντέλλεσθε», τα «μπαλώματα», τις διαρκείς αποσπάσεις, με την κατάσταση να είναι εκρηκτική κι ακόμα χειρότερη στην περιφέρεια και τα νησιά. Πρόκειται για αντιδραστικό προσανατολισμό που στόχο έχει να διαιωνίζεται ένα δημόσιο σύστημα Υγείας δραματικά πίσω από τις ανάγκες, προκειμένου να κερδοφορούν οι ιδιωτικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται τόσο εντός, όσο εκτός και από κοινού με το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ταυτόχρονα, προχωρά σε μία επιλεκτική πριμοδότηση ορισμένων αγορών (έτσι τις βλέπει, άλλωστε, ως αγορές) ιδιαίτερα κερδοφόρων για τους ομίλους λόγω του μεγάλου κόστους νοσηλείας και των πολυάριθμων ασθενών που για τους εμπόρους της Υγείας αποτελούν εξασφαλισμένη πελατεία - στους οποίους επιδοτεί προγράμματα «πρόληψης», όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η στοματική υγιεινή, η «εγγύηση για το παιδί». Τέτοιες καμπάνιες αποτελούν πρόκληση, τη στιγμή που ολόκληρη η ΕΕ δαπανά 2,9% του προϋπολογισμού για την πρόληψη - στην Ελλάδα μόλις 1,4%. Τη στιγμή που κλείνουν ή είναι στα πρόθυρα εξειδικευμένες κλινικές και νοσοκομεία, όπως τα παιδιατρικά. Πρόκειται για υποτυπώδεις, ανεπαρκείς εξετάσεις, που δεν συνοδεύονται από δωρεάν και πλήρη θεραπεία σε ό,τι διαγνωστεί. Λειτουργούν ως δόλωμα, καθώς εμπλέκουν ιδιώτες γιατρούς και κλινικές, προκειμένου μεγάλο μέρος του λαού που για οικονομικούς λόγους αδυνατεί να κάνει τις απαιτούμενες εξετάσεις, να οδηγηθεί ως πελάτης στους εμπόρους της Υγείας. Ανάλογος σχεδιασμός προωθείται και με τα ΤΕΠ στα νοσοκομεία, όπου επιδοτείται από το ΤΑΑ η ξενοδοχειακή ανακαίνισή τους με δεδομένο ότι τα Επείγοντα αποτελούν βασικό πεδίο επιχειρηματικής δράσης με ιδιωτικά ασθενοφόρα, δευτερογενείς μετακινήσεις μέσω ασφαλιστικών ομίλων.

Δεν μπορεί να νοείται Υγεία με κέρδος, κόστος, επιχειρηματική δράση

Αυτήν τη στρατηγική της ΕΕ υλοποιούν εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Το κοινωνικό δικαίωμα της Υγείας υποτάσσεται στις ορέξεις του κεφαλαίου, και αυτό υπηρετείται συνολικά από τη διάταξη των νοσοκομείων, το νομικό καθεστώς λειτουργίας τους, τον όγκο, τις σχέσεις εργασίας του προσωπικού, τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην πρόληψη, στην περίθαλψη και νοσηλεία, στο φάρμακο (...)

Για μας δεν νοείται Υγεία με κέρδος, κόστος, επιχειρηματική δράση. Δεν νοείται η Υγεία, ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, να είναι εμπόρευμα.

Ιδιαίτερα σήμερα, που μπορεί να υπάρξει ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας, με κριτήριο τη δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού. Οπως και η κάλυψη των αναγκών για φάρμακα όταν τα χρειάζεται ο λαός, τόσο σε συνθήκες αυξημένων αναγκών, όσο και σε έκτακτες συνθήκες που δεν αποτελούν κάτι πέρα από τη λειτουργία των νοσοκομείων αλλά είναι ακριβώς συνυφασμένες με αυτή. Οι εργαζόμενοι να μην επιτρέψουν να γίνεται η ζωή τους θυσία στο καπιταλιστικό κέρδος. Να παλέψουν κόντρα στην ΕΕ, στα μονοπώλια και το κράτος τους, για σύγχρονο, εξοπλισμένο, στελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση, προσωπικό με μόνιμη, σταθερή δουλειά, με μισθούς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Ενας αγώνας που θα αναδεικνύει όλο και περισσότερο την ανάγκη ο λαός μας να αποδεσμευτεί από τα δεσμά της ΕΕ, να αποτινάξει την καπιταλιστική εκμετάλλευση, οικοδομώντας τη δική του εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό, που καθόλου τυχαία μεγαλούργησε (και) στην Υγεία, αποτελώντας αυτή προνομιακό πεδίο τεκμηρίωσης της ανωτερότητάς του, γιατί κριτήριο είναι η ανθρώπινη ζωή και οι ανάγκες κι όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εθελοντική αιμοδοσία το Σάββατο 18 Νοέμβρη

Η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία, το Σάββατο 18 Νοέμβρη, με αφορμή την επέτειο των 105 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίας, στον σταθμό αιμοδοσίας του ΠΑΓΝΗ από τις 9.30 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Οπως σημειώνει στο κάλεσμά της η Κομματική Οργάνωση, καλώντας μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να συμμετέχουν στην εθελοντική αιμοδοσία και να συμβάλλουν στην επιτυχία της, «με την πρωτοβουλία μας αυτή, θέλουμε να δυναμώσει η διεκδίκηση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μαζικές και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ