Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι διεκδικήσεις των συνδικάτων κόντρα στα εργοδοτικά εγκλήματα

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβρη, το ΠΑΜΕ, παρουσιάζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης στη ΔΕΘ, ειδικά για το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, έθεσε τα εξής:

  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων, με ευθύνη της εργοδοσίας και ουσιαστικό, ολοκληρωμένο έλεγχο από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (ΣΕΠΕ).
  • Η Επιθεώρηση Εργασίας να λειτουργεί αναβαθμισμένη ως κρατική υπηρεσία και όχι με τον μανδύα της δήθεν Ανεξάρτητης Αρχής, με την εκάστοτε κυβέρνηση να είναι υπόλογη στους εργαζόμενους για τις πράξεις και τις παραλείψεις της.
  • Αποφασιστική ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, με προσλήψεις επιθεωρητών (εργασιακών σχέσεων, Υγείας) για κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Ενίσχυση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής των μηχανισμών ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, για ουσιαστικό έλεγχο σε όλη την έκταση των παραγόντων που δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια της υγείας των εργαζομένων.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) με ένταξη κλάδων και ειδικοτήτων (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) που δουλεύουν σε ομοιογενείς συνθήκες. Αμεση επανένταξη στα Βαρέα όσων κλάδων εξαιρέθηκαν το 2012.
  • Πλήρης κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και επιβάρυνση του κεφαλαίου.
  • Πλήρης καταγραφή και διερεύνηση εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, συστηματική διενέργεια προληπτικών ελέγχων.
  • Πλήρης, δωρεάν κάλυψη της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας. Πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα ο εργαζόμενος λείπει από την εργασία του λόγω ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας.
  • Δημιουργία κρατικού Σώματος Τεχνικών Ασφάλειας και Γιατρών Εργασίας καθώς και υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ), ενταγμένων αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της ΥΑΕ.
  • Σταθερή λειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνδικάτων, με δυνατότητα ελέγχου σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς.
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!»: 5 οι νεκροί εργάτες μέσα σε 6 μέρες

-- Συνδικάτα σε όλη τη χώρα: Ανεβάζουν ρυθμούς για τις κλαδικές απεργίες με κορύφωση την πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη.

-- Ξεσηκώνονται οι υγειονομικοί μπροστά στην πανυγειονομική απεργία, στα σκουπίδια οι απειλές και η τρομοκρατία από κυβέρνηση και διοικήσεις

-- Το ΠΑΜΕ για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό: Απεργιακός ξεσηκωμός για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων!

Πόσο «κοστίζει» η ζωή του εργάτη;

Εντατικοποίηση, ατέλειωτες ώρες δουλειάς, γενίκευση της εργολαβοποίησης, διαρκής πίεση από την εργοδοσία για αύξηση της παραγωγικότητας. Μέτρα υγείας και ασφάλειας που θεωρούνται «κόστος», ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό στην Επιθεώρηση Εργασίας που λειτουργούν ως «πράσινο φως» για την εργοδοτική ασυδοσία.

Τα παραπάνω είναι μερικά από όσα έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε «αρένες θανάτου», με τους εργαζόμενους να ξεκινούν από το σπίτι για το μεροκάματο και να μην ξέρουν αν θα επιστρέψουν όρθιοι και αρτιμελείς.

Είναι όλα αυτά που την ίδια στιγμή αποτελούν εργαλεία θωράκισης της κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, επιβεβαιώνοντας στην πράξη το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Τα στοιχεία σοκάρουν: Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας (Εκθεση Απολογισμού), το 2023 αναγγέλθηκαν σχεδόν 15.000 εργατικά «ατυχήματα» (για την ακρίβεια 14.920), σημειώνοντας νέο ρεκόρ, από το 2000, το πρώτο έτος που έγινε ολοκληρωμένη καταγραφή.

Από το σύνολο των εργατικών «ατυχημάτων» το 2023, τα 108 ήταν θανατηφόρα. Μιλάμε δηλαδή για έναν νεκρό εργάτη ανά τρεις εργάσιμες μέρες περίπου, χωρίς σ' αυτά τα στοιχεία να περιλαμβάνονται τα εργατικά «ατυχήματα» στα ορυχεία και στον κλάδο των ναυτεργατών.

Σύμφωνα δε με τη Eurostat, στη χώρα μας καταγράφεται μόλις το 30% - 40% των εργατικών «ατυχημάτων». Συνεπώς για κάθε εργατικό «ατύχημα» που καταγράφεται, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δύο που παραμένουν στα «αζήτητα», ενώ την ίδια στιγμή δεν καταγράφονται καν οι επαγγελματικές ασθένειες και όσα περιστατικά σχετίζονται με αυτές.

Αποδεκατισμένες οι ελεγκτικές υπηρεσίες

Συστηματική είναι και η απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας, με την υπονόμευση του έργου των εργαζομένων σε αυτήν να αποτελεί κοινό στοιχείο της πολιτικής της ΕΕ και όλων των αστικών κομμάτων που κυβερνούν ή έχουν κυβερνήσει.

Η απαξίωση εκφράζεται με τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και αναγκαίες υλικοτεχνικές υποδομές.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μετατρέψει το πρώην Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε «Ανεξάρτητη Αρχή», σε μια προσπάθεια να μην λογοδοτεί πουθενά για πράξεις ή παραλείψεις, να μένει στο απυρόβλητο η πολιτική που εφαρμόζει.

Χαρακτηριστικό της κατεύθυνσης που δίνει η κυβέρνηση για τους ελέγχους στους χώρους δουλειάς, είναι ότι για πρώτη φορά σε Εκθεση Πεπραγμένων (2023) αναφέρεται ότι δεν διερευνήθηκαν ως προς τα αίτιά τους περίπου το 48% των εργατικών «ατυχημάτων», γιατί έχουν «παθολογική ή τροχαία αιτιολογία»! Με αυτήν τη «λογική», τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» που οφείλονται σε παθολογικά αίτια δεν είναι εργατικά και δεν διερευνώνται!

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό της Επιθεώρησης: Το 2000 υπηρετούσαν περίπου 440 επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας, ενώ σήμερα μετά βίας φτάνουν τους 243, με μέσο όρο ηλικίας μάλιστα τα 55 περίπου έτη.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», το 2023 υπήρχαν, μαζί με τα παραρτήματά τους, τουλάχιστον 348.582 επιχειρήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ήταν τουλάχιστον 2.419.220. Αυτό σημαίνει ότι στον καθέναν από τους 243 επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας αναλογούν να ελέγξει 1.434 επιχειρήσεις και 9.995 εργαζόμενους!

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ
Μέσα σε έξι μέρες έξι νεκροί σε ισάριθμα εγκλήματα σε χώρους δουλειάς

Κέρκυρα: Από τον 5ο όροφο τσακίστηκε χθες ο εργάτης
Κέρκυρα: Από τον 5ο όροφο τσακίστηκε χθες ο εργάτης
Τέλος δεν έχει ο βαρύς φόρος αίματος που πληρώνει η εργατική τάξη στους χώρους δουλειάς, που έχουν μετατραπεί σε αρένες θανάτου, σε μία ακόμα βάρβαρη όψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που γνωρίζουν ρεκόρ πάνω στα ρεκόρ τους.

Χθες, δύο ακόμα εργατικά δυστυχήματα ήρθαν να προστεθούν στη μακριά λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων.

Το ένα σημειώθηκε σε ξενοδοχείο στις Μπενίτσες Κέρκυρας, όπου γίνονται εργασίες ανακαίνισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις εργάτες που δούλευαν σε υπεργολαβία εκτελούσαν εργασίες σε αναβατόριο στον 5ο όροφο του ξενοδοχείου, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες ανατράπηκε το καλάθι, με αποτέλεσμα ο ένας εκ των τριών να βρεθεί στο κενό. Από την πτώση ο 31χρονος εργάτης τραυματίστηκε θανάσιμα.

Το δεύτερο σημειώθηκε στο Ρέθυμνο, όταν μετανάστης εργάτης ινδικής καταγωγής έπεσε από σκαλωσιά σε μάνδρα οικοδομικών υλικών στην περιοχή Πρίνος και σκοτώθηκε.

Τέσσερις νεκροί στην Κέρκυρα από τον περασμένο Ιούνη!

Υπενθυμίζεται ότι είναι το τέταρτο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στην Κέρκυρα από τις αρχές του καλοκαιριού, με την Επιθεώρηση Εργασίας του νησιού να μη διαθέτει αρμόδιο Τμήμα Υγείας και Ασφάλειας, λόγω υποστελέχωσης. Οπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, οι αρμόδιες κρατικές αρχές ελέγχουν τους τόπους των εργοδοτικών εγκλημάτων μετά από μέρες, αφού το αρμόδιο Τμήμα εδρεύει στα Ιωάννινα.

Στον χώρο του εργατικού δυστυχήματος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας και του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, αποτελούμενη από τον Σταμάτη Πελάη και την Μυρσίνη Χαραλάμπους.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας υπογραμμίζει ότι «η απουσία των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, η εντατικοποίηση και η πίεση "να βγει η δουλειά" γρήγορα και σε μεγάλο όγκο, οδηγούν συχνά - πυκνά σε εργατικά "ατυχήματα", άλλοτε με τραυματισμούς και άλλοτε θανατηφόρα». Και καλεί την εργατική τάξη του νησιού, εκτός από τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την αύξηση του εισοδήματός της, να παλέψει για την προστασία της ζωής στους χώρους δουλειάς και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Εξι εγκλήματα μέσα σε έξι μέρες!

Τα νέα τραγικά περιστατικά προστίθενται σε όσα συνέβησαν μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα, αφού από την περασμένη Παρασκευή έχουν χαθεί στο μεροκάματο άλλοι τέσσερις εργάτες.

Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής 4 Οκτώβρη διανομέας έπεσε νεκρός στο Μενίδι μετά από θανατηφόρα σύγκρουση του δικύκλου του με διερχόμενο φορτηγό. Ενα ακόμα θύμα ανάμεσα στους αμέτρητους ντελιβεράδες που παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα, κυνηγώντας τις παραγγελίες. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι με την ακρίβεια και τον τρόπο που οι πλατφόρμες αμείβουν τους διανομείς, για να έχουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο αναγκάζονται να είναι στο τιμόνι 12 και 13 ώρες τη μέρα, μέσα σε κακοκαιρίες και καύσωνες, σε μια διαρκή αναμέτρηση με τον θάνατο. Γι' αυτό άλλωστε και οι διανομείς στις πλατφόρμες κατεβαίνουν αύριο Παρασκευή σε απεργία, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις αλλά και μέτρα προστασίας.

Μία μέρα μετά, το περασμένο Σάββατο, 54χρονος φύλακας σε εργοτάξιο παραγωγής ασφαλτομίγματος στη Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας βρήκε τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια της πλημμύρας που έπληξε την περιοχή. Ο εργαζόμενος βρέθηκε μάλιστα νεκρός σε απόσταση 6 χλμ. μακριά από την επιχείρηση, αφού είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά τα ξημερώματα, την ώρα που έκανε τη βάρδιά του, με το Εργατικό Κέντρο να καταγγέλλει ότι το εργοτάξιο βρίσκεται σε ακατάλληλο σημείο, μέσα σε ρέμα, και ότι δεν πληρούνται τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Την ίδια μέρα σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία 36χρονος εργαζόμενος σε τυροκομείο στην Αχαΐα, αφότου κεραυνοβολήθηκε από επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια, σε ένα ακόμα περιστατικό που φέρνει στην επιφάνεια τα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και τους κάθε λογής κινδύνους που απειλούν το προσωπικό.

Και τη Δευτέρα, σε ένα φριχτό δυστύχημα σε εκκοκκιστήριο στη Λάρισα 25χρονη εργάτρια βρήκε τραγικό θάνατο όταν εγκλωβίστηκε σε πρέσα βαμβακιού, η οποία φαίνεται ότι δεν είχε μηχανισμό ασφαλείας. «Με ευθύνη της εργοδοσίας έπρεπε να υπάρχει μηχανισμός διακοπής λειτουργίας σε όλα τα μηχανήματα της εγκατάστασης. Το γεγονός ότι η πρέσα μπορούσε να λειτουργήσει με ανοιχτή θυρίδα έθετε καθημερινά τη ζωή των εργαζομένων σε κίνδυνο, με τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο της 25χρονης», τόνισε χαρακτηριστικά το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα.

ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «HELLENIC TRAIN»
Παράνομη έκρινε το δικαστήριο την απεργία των μηχανοδηγών!

Τα «Τέμπη» είναι εδώ, αλλά ποινικοποιούνται οι διεκδικήσεις για την ασφάλεια στα τρένα

Παράνομη κρίθηκε χθες από τα δικαστήρια η απεργία που οργάνωναν για σήμερα Πέμπτη οι μηχανοδηγοί της «Hellenic Train», μετά την κατάπτυστη προσφυγή της εταιρείας.

Με τις πλάτες της κυβέρνησης, που βρίσκεται σε αντιαπεργιακό αμόκ, αφού την ίδια στιγμή βγήκε «παράνομη και καταχρηστική» και η σημερινή απεργία στο ΨΝΑ Δαφνί (βλ. σελ. 14), η «Hellenic Train» έσυρε τους μηχανοδηγούς στα δικαστήρια για δεύτερη φορά μέσα σε δυο βδομάδες. Και αυτό ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα είναι απανωτά τα «ατυχήματα» στις ράγες, επιβεβαιώνοντας ότι τα «Τέμπη» είναι εδώ για επιβάτες και εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι που ο αγώνας τους ποινικοποιήθηκε για μια ακόμα φορά, απαιτούν αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, με την άμεση και καθολική λειτουργία της τηλεδιοίκησης και της φωτοσήμανσης σε όλο το δίκτυο, ολοκλήρωση των έργων υποδομής, συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, καθαρισμό του δικτύου από φυσικά εμπόδια.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο μέσα στον περασμένο Σεπτέμβρη καταγράφηκαν ένα «ατύχημα», όταν τρένο προσέκρουσε σε πεσμένα δέντρα, και μια παραλίγο τραγωδία μέσα στην Αττική, όταν συρμοί του Προαστιακού βρέθηκαν να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση σε μονή τροχιά.

Και αντί η εταιρεία που έχει επιδοτηθεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον ιδρώτα του λαού να απολογείται μαζί με την κυβέρνηση, αντί να σκύβουν πάνω από τις δίκαιες διεκδικήσεις για να μην επαναληφθεί ένα μακελειό όπως αυτό στα Τέμπη, σέρνουν στα δικαστήρια τα σωματεία του κλάδου που διεκδικούν άμεσα μέτρα.

Υστερα από την απόφαση του δικαστηρίου, η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης (ΠΕΠΕ, μέλη της είναι οι μηχανοδηγοί της «Hellenic Train») πήρε απόφαση για αναστολή της απεργίας.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών, πριν εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, κατήγγειλε την εργοδοσία που για δεύτερη φορά μέσα σε δυο βδομάδες έσυρε στα δικαστήρια τους εργαζόμενους, επισημαίνοντας πως «για τη "Hellenic Train" και την κυβέρνηση η ασφάλεια στην κυκλοφορία των τρένων μετράει πολύ λιγότερο απ' ό,τι μετράνε τα κέρδη της».

Την ποινικοποίηση της απεργίας και την κατάπτυστη στάση της εργοδοσίας καταγγέλλει και το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του. Εκφράζει την αμέριστη στήριξή του στον αγώνα και στα αιτήματα των σιδηροδρομικών, «γιατί μας αφορά όλους, και καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να τον στηρίξουν, με το σύνθημα που φώναζαν χιλιάδες λαού στις συγκεντρώσεις: "Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί. Ολων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή».

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την απόφαση του δικαστηρίου να κηρύξει παράνομη την απεργία των μηχανοδηγών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αποτελεί ντροπή και πρόκληση το γεγονός ότι η "Hellenic Train", που έχει σοβαρές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών, πήγε στα δικαστήρια για να κριθεί παράνομη και καταχρηστική μια απεργία η οποία έχει ως βασικά αιτήματα την ασφάλεια των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών και την προστασία της ζωής των εργαζομένων και των επιβατών. Αυτή η εταιρεία, που έχει προικοδοτηθεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει στο όνομα του κέρδους να θυσιάζει τα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών. Είναι καθημερινά τα μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα στα οποία από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει ένα νέο μεγάλο σιδηροδρομικό δυστύχημα, επιβεβαιώνοντας ότι τα αίτια που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών παραμένουν.

Ο αγώνας των εργαζομένων και όλου του λαού για να μη θαφτούν οι πραγματικές αιτίες του εγκλήματος στα Τέμπη, αλλά και για να υπάρχει σύγχρονος και ασφαλής σιδηρόδρομος, πρέπει να συνεχιστεί, κόντρα στις απαγορεύσεις και στην καταστολή που επιβάλλουν το κράτος, η κυβέρνηση και η ταξική Δικαιοσύνη με τις απαράδεκτες αποφάσεις της».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απεργιακός ξεσηκωμός για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων

Κάλεσμα να πυκνώσουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με αφορμή τις κυβερνητικές δηλώσεις για τον κατώτατο μισθό

Eurokinissi

«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί στους κλάδους και η πανελλαδική απεργία στις 20 Νοέμβρη είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Είναι ο μόνος τρόπος για να κερδηθούν αυξήσεις στους μισθούς και να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις»: Τα παραπάνω τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα όσα είπε προχτές η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, για τον νέο τρόπο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΜΕ θυμίζει τις απεργίες που έχουν ήδη αποφασιστεί σε κλάδους και χώρους δουλειάς (βλ. δίπλα), καλώντας «όλα τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα, χωρίς καμιά αναμονή, όλοι στη μάχη! Να αξιοποιηθούν όλες οι συλλογικές διαδικασίες. Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες των συνδικάτων στους χώρους δουλειάς, με μαχητικότητα, για την επιτυχία όλων των απεργιών των κλάδων και της γενικής πανελλαδικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη. Να πολλαπλασιαστούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες και σε άλλους κλάδους. Μόνο με τον αγώνα θα κερδίσουμε τα δικαιώματά μας».

Με ...αλγόριθμο το «πάγωμα» και η συμπίεση των μισθών

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα τις προχτεσινές δηλώσεις της υπουργού Εργασίας, Ν. Κεραμέως, η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει προς ψήφιση νομοθετική διάταξη με την οποία παγιώνεται ένας από τους πιο εμβληματικούς αντεργατικούς νόμους των μνημονίων, αυτός του καθορισμού του κατώτατου μισθού από την εκάστοτε κυβέρνηση με βάση τις επιταγές του κεφαλαίου (νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου). Η διαδικασία αυτή αναμένεται να πάρει ακόμα πιο σκληρό χαρακτήρα, καθώς ο κατώτατος μισθός θα βγαίνει από ...μαθηματικό τύπο με βάση την «παραγωγικότητα» και τον πληθωρισμό, δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Ηδη το υπουργείο Εργασίας έχει στα χέρια του σχετικό πόρισμα επιτροπής που το ίδιο συνέστησε, το οποίο μεταξύ άλλων «προτείνει τη θέσπιση ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα καθορίζει το πώς θα αυξάνεται από το 2028 και μετά ο κατώτατος μισθός, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της οικονομίας της χώρας».

Δηλαδή, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την απόφασή της ότι ο νόμος 4172/2013, τον οποίο ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά τον εφάρμοσε ο «ενιαίος» ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και στη συνέχεια οι κυβερνήσεις της ΝΔ απαρέγκλιτα τον κράτησαν σε λειτουργία, ως βασικό εργαλείο συμπίεσης του κατώτατου μισθού, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, παρά τις δίκαιες διεκδικήσεις εκατοντάδων συνδικάτων της χώρας.

Στόχος η κατοχύρωση των μισθών πείνας, της «ευελιξίας» και του εργάσιμου χρόνου - λάστιχο

Αναλυτικά, το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του σχολιάζει:

«Οι ανακοινώσεις της υπουργού Εργασίας για τον κατώτατο μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας επιχειρούν να παρουσιάσουν μια ψεύτικη εικόνα στους εργαζόμενους. Ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού θα γίνεται με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των νόμων των μνημονίων που όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν και εφάρμοσαν. Νόμοι που κατάργησαν τις ΣΣΕ και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Ο νέος τρόπος υπολογισμού του μισθού όχι μόνο επιδιώκει να ακυρώσει τον ρόλο των συνδικάτων αλλά να μονιμοποιήσει έναν ακόμα πολύ άδικο μηχανισμό υπολογισμού που πάντα θα υπόκειται στα όρια των καπιταλιστικών κερδών. Δηλαδή η κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα: "Θα χάσουν οι εργαζόμενοι, για να κερδίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι".

Λέει ψέματα η υπουργός Κεραμέως ότι ο μισθός δεν θα μπορεί να μειωθεί. Να θυμίσουμε ότι οι μισθοί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου μειώθηκαν το 2012, υπακούοντας στα καλέσματα του ΔΝΤ, των επιχειρηματικών ομίλων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών. Οταν οι μισθοί θα συνεχίζουν να καθορίζονται παίρνοντας υπόψη την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα της οικονομίας, δεν θα καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων. Αυτός ο δρόμος απέδειξε και στο παρελθόν ότι στο όνομα των κερδών μειώθηκαν μισθοί και οι όποιες αυξήσεις δόθηκαν χάνονταν με την τεράστια ακρίβεια, τη φοροληστεία. Πάντα έμπαινε μπροστά η λογική δεν αντέχουν οι επιχειρήσεις, όταν τα κέρδη έχουν φτάσει στον ουρανό.

Εχει τεράστιες ευθύνες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ/Νέα Αριστερά, που με τη στάση τους έχουν παραδώσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στις κυβερνήσεις και στους επιχειρηματικούς ομίλους. Επικροτούν την ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ΣΣΕ στη βάση του ότι δήθεν προβλέπει επαναφορά των ΣΣΕ στο 80% των εργαζομένων. Ομως η ευρωπαϊκή Οδηγία δεν δεσμεύει την κυβέρνηση στο να επαναφέρει τη διαπραγμάτευση για την ΕΓΣΣΕ, δεν δεσμεύει την κυβέρνηση να εφαρμόζει τις ΣΣΕ καθολικά, κάνει απλά μια προτροπή.

Η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ έχει εκφράσει την καθολική της συμφωνία με τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, που τα τελευταία 12 χρόνια κατάργησαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μείωσαν τους μισθούς και τις συντάξεις και καθήλωσαν τους μισθούς στα όρια της φτώχειας, καλλιεργώντας τη λογική του μονόδρομου και των θυσιών για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Πλέον, ούτε φραστικά δεν ζητούν την κατάργηση των αντεργατικών νόμων και διατάξεων. Η λογική τους είναι "αυτά έγιναν, δεν αλλάζουν".

ΕΕ - κυβέρνηση - εργοδότες έχουν βάλει τις Συμβάσεις στον πάγο. Παγιώνεται και επικροτείται όλο το αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε με ευρωπαϊκές Οδηγίες, μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους όλα αυτά τα χρόνια. Είναι νόμοι που έχουν νομιμοποιήσει την ασυδοσία των εργοδοτών στην επιβολή εξαντλητικών ωραρίων, απλήρωτων υπερωριών, στην καθήλωση των κλαδικών μισθών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πραγματικοί μισθοί είναι μικρότεροι κατά 14% σε σχέση με το 2011. Οι εργοδότες αρνούνται να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις, θέλουν να καταργήσουν τον κατώτατο κλαδικό μισθό και να τον ταυτίσουν με τον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΕΕ. Θέλουν να καταργήσουν τις ειδικότητες και να κατοχυρώσουν πλήρως την "ευελιξία" και το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου.

Για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι πρέπει να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Τα συνδικάτα όμως και οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς γνωρίζουν πολύ καλά ότι "για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, πρέπει να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι".

Αυτό έχει αποδειχθεί στην ιστορία του εργατικού κινήματος, αυτό αποδεικνύεται και σήμερα.

Αν δεν ήταν η συνεχής δράση των συνδικάτων, οι απεργίες που δόθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στους κλάδους, οι συγκεντρώσεις, οι συνεχείς παρεμβάσεις στους εργοδότες, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για τις ΣΣΕ.

Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις διεκδικώντας:

-- Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς.

-- 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Οχι στην 6ήμερη εργασία, στις "ελαστικές" μορφές απασχόλησης, στην απλήρωτη εργασία και στις απλήρωτες υπερωρίες, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

-- Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του κατώτατου αυτή που ζητούν τα συνδικάτα, τα 950 ευρώ τώρα και όχι το 2027 που λέει η κυβέρνηση.

-- Επαναφορά κατακτήσεων, όπως οι τριετίες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 - 2023, η αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, η μετενέργεια, η κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών.

-- Αύξηση 20% στους δημοσίους υπαλλήλους. Επαναφορά στο Δημόσιο του 13ου και 14ου μισθού, χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων, κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στη μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με την κατηγορία Εκπαίδευσης.

-- Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας, κατοχυρωμένα από τις ΣΣΕ, τώρα να γίνει υποχρεωτικά καθολική η εφαρμογή του επιδόματος γάμου 10%».

Συνελεύσεις, εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες

Τα εκατοντάδες εργατικά σωματεία που συντονίζουν τη δράση τους στην Αττική και σε όλη τη χώρα προχωρούν σε μαζικές συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις και άλλες παρεμβάσεις.

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας στις 6 Νοέμβρη για το ωράριο και τον εργάσιμο χρόνο. Επίσης σχεδιάζει εκδήλωση για τη ΣΣΕ και σύσκεψη κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων για το ίδιο ζήτημα.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση αντιπροσώπων την Κυριακή 13 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων «Τάκης Τσιόγκας».

-- Σε Γενική Συνέλευση καλεί και το σωματείο των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), την Τετάρτη 16 Οκτώβρη στις 2 μ.μ. στο ΣΕΜΠΟ.

-- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) και η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) οργανώνουν πανελλαδική σύσκεψη το Σάββατο 19 Οκτώβρη στα γραφεία της ΕΛΕΠΑ (Κάνιγγος 27).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση την Κυριακή 20 Οκτώβρη στις 10 π.μ.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας καλεί στην ετήσια Γενική του Συνέλευση την Κυριακή 20 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (Λεωσθένους Δεδούση 9, 1ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής καλεί σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 20 Οκτώβρη στις 12 μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).

-- Η Ενωση Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Συναφή Επαγγέλματα Αιτωλοακαρνανίας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 22 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

-- Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο διοργανώνει πλατιά σύσκεψη, για την καλύτερη οργάνωση της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, την Παρασκευή 25 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στην αίθουσά του (Κομνηνάκη 43).

-- Το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης καλεί σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΥΓΕΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ! ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠ' ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ!
Ανεβάζουν ρυθμούς τα συνδικάτα για τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Κορύφωση με την πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις για τη δουλειά και τη ζωή τους αντιπαραθέτουν τα συνδικάτα στους «δημοσιονομικούς στόχους» της κυβέρνησης αλλά και στις πολεμικές δαπάνες, που μαζί με την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων είναι υπεράνω κάθε κυβερνητικού «κόφτη».

«Λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία - ΕΞΩ η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία!»: Το σύνθημα αυτό αποτελεί τον συνδετικό κρίκο που ενώνει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες πρωτοβουλίες διεκδίκησης που ξεδιπλώνονται τις επόμενες μέρες σε διαφορετικούς κλάδους και χώρους δουλειάς. Το ίδιο σύνθημα δίνει τον τόνο της προετοιμασίας της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Με τον αγωνιστικό τους βηματισμό, εργαζόμενοι και συνδικάτα απαντούν στην πολιτική που ισοπεδώνει τις ανάγκες τους και απειλεί να παραδώσει τις ζωές τους στη φωτιά του πολέμου. Κόντρα σε εργοδοσία και κυβέρνηση, θέτουν στο επίκεντρο την υπογραφή και υποχρεωτική εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων, τις αυξήσεις στους μισθούς, την κατοχύρωση σύγχρονων δικαιωμάτων, το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Κόντρα στην εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά μέτωπα, στις ΝΑΤΟικές δαπάνες και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, οι δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που οργανώνουν την πάλη για το μεροκάματο και τις Συμβάσεις παλεύουν ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και στη στήριξη του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ.

Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Υγεία και Παιδεία

Στις 17 Οκτώβρη έχει προκηρυχθεί πανυγειονομική απεργία, με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους να δίνουν συνέχεια στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν Υγεία, ενώ σήμερα Πέμπτη απεργούν στο ΨΝΑ Δαφνί (βλ. σελ. 14).

Την απεργιακή απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας ετοιμάζουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μπροστά στην απεργία που αποφάσισε η ΔΟΕ για την Τετάρτη 23 Οκτώβρη. Σε μία περίοδο που οξύνεται η επίθεση, οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και μία σειρά ακόμα αναγκαία μέτρα για τους μόνιμους και αναπληρωτές, μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων που βρίσκονται στον αντίποδα των ελλείψεων, των προβλημάτων και της εφαρμογής αντιεκπαιδευτικών μέτρων.

Σε 48ωρη απεργία οι ναυτεργάτες

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν τα ναυτεργατικά σωματεία, με απόφαση και της ΠΝΟ, στις 22 και 23 Οκτώβρη, διεκδικώντας ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, κόντρα στην εφοπλιστική ασυδοσία. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καλούν σε οργανωτική σύσκεψη αύριο, Παρασκευή, στις 12 μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς).

Διπλή απεργιακή μάχη στις Κατασκευές

Απόφαση για 24ωρη πανελλαδική κλαδική απεργία στις 6 Νοέμβρη έχει πάρει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις Κατασκευές, ενώ οργανώνει τη συμμετοχή της και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους από την εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Απεργούν αύριο οι διανομείς

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο, Παρασκευή, οι διανομείς σε μια σειρά πόλεων. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει τα Σωματεία Εργαζομένων στην «e-food» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων, το Σωματείο Διανομέων - Ταχυμεταφορών Βόλου, το Σωματείο Διανομέων - Ταχυμεταφορέων - Ντελιβεράδων Μεσσηνίας. Την ίδια μέρα απεργούν και οι διανομείς της «Wolt» στην Αθήνα, δίνοντας συνέχεια στις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει μαζί με το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, όπως και στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης, θα γίνουν συγκέντρωση και μοτοπορεία στις 6 μ.μ., με αφετηρία τη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας. Στη Θεσσαλονίκη στις 12 μ., προγραμματίζεται μοτοπορεία που θα ξεκινήσει από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην Πάτρα, το Συνδικάτο Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας καλεί στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Στην Καλαμάτα συγκέντρωση έχει οριστεί στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Λάρισας καλεί σε μηχανοκίνητη κινητοποίηση, στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Στις 23 Οκτώβρη η απεργία στα ξενοδοχεία

Απεργεί επίσης ο κλάδος του Τουρισμού - Επισιτισμού στις 23 Οκτώβρη, με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία να παλεύουν για την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προετοιμάζει τη συμμετοχή του στην κλαδική και στην πανεργατική απεργία, θέτοντας στο επίκεντρο το αίτημα για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση του 5ήμερου - 8ωρου με δύο συνεχόμενα ρεπό, μέτρα υγείας και ασφάλειας κ.ά.

Στη Ζώνη

Απεργιακή κινητοποίηση ετοιμάζουν και οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στις 23 Οκτώβρη. Σε έναν χώρο δουλειάς που πληρώνει βαρύ τίμημα, με νεκρούς και τραυματίες σε εργατικά «ατυχήματα», εξαιτίας της εντατικοποίησης, της έλλειψης μέτρων προστασίας και της απουσίας ελέγχων, οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις τους για Συλλογική Σύμβαση με υποχρεωτική ισχύ, αυξήσεις μισθών, τήρηση του ωραρίου και των μέτρων για την ασφάλεια.

Σωματεία και φορείς στις γειτονιές

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες οργανώνονται και σε γειτονιές της Αττικής.

Στη Νέα Ιωνία σωματεία και φορείς προχωρούν σε κινητοποίηση το Σάββατο 2 Νοέμβρη, στις 12 μ., στην πλατεία Σημηριώτη. Αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο μέχρι στιγμής έχουν πάρει το Παράρτημα Νέας Ιωνίας - Ν. Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Ν. Φιλαδέλφειας του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», η Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ιωνίας (μέλος της ΟΓΕ), ο Ιωνικός Σύνδεσμος, το Παράρτημα Βορειοδυτικών Συνοικιών της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής. «Δεν πάει άλλο! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!», αναφέρουν στο κάλεσμά τους.

Στη Ζάκυνθο, σε σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο με σωματεία και φορείς, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την Τετάρτη 16 Οκτώβρη.

Πανυγειονομικός ξεσηκωμός στις 17 Οκτώβρη

Εντατικά προετοιμάζεται η πανυγειονομική απεργία της Πέμπτης 17 Οκτώβρη, με τις κατά τόπους ενώσεις και τα σωματεία στα νοσοκομεία να οργανώνουν τη μαζική συμμετοχή. Στο στόχαστρο θέτουν οι υγειονομικοί την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και παλεύουν για αυξήσεις στους μισθούς, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για ανθρώπινα ωράρια, για δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό.

Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται μέχρι στιγμής:

-- Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

-- Στην Πάτρα, σε συγκέντρωση στην πύλη του ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», στις 10.30 π.μ. καλεί η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας. Γενική Συνέλευση έχει οριστεί για το ΠΓΝ Πάτρας, στο αμφιθέατρο, την Τρίτη 15 Οκτώβρη στις 12.30 μ.μ.

-- Στην Αιτωλοακαρνανία, η Ενωση Ιατρών καλεί σε συγκεντρώσεις, στις 11.30 π.μ. στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου.

ΣΕ ΝΤΕΛΙΡΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ρωτήθηκε για τις ψυχιατρικές μονάδες και απάντησε για τα ... «Δεκεμβριανά»!

Προκλητικός κατά πάντων και ως συνήθως ...εκτός θέματος, αποφεύγοντας να απαντήσει, εμφανίστηκε και χτες ο υπουργός Υγείας, στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος για τους εργαζόμενους στις ψυχιατρικές μονάδες.

Κατά την πάγια τακτική του και σε μια προσπάθεια να «κουκουλώσει» τα οξυμένα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας, εμβαθύνοντας όλο και περισσότερο την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα, ο Αδ. Γεωργιάδης επιδόθηκε για άλλη μια φορά σε ένα ντελίριο αντικομμουνισμού.

Ενώ η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης έθετε την ανάγκη να συνεχίσουν να λειτουργούν οι υπηρεσίες και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας σε δομές που αναμένεται να ενταχθούν στον ΕΟΠΑΕ, ο Αδ. Γεωργιάδης άρχισε να μιλά για τα «Δεκεμβριανά» και τη Συμφωνία της Βάρκιζας (!), για τον Εμφύλιο και τη «φιλελεύθερη δημοκρατία» και άλλα παρόμοια.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, άρχισε να εκτοξεύει απειλές και τελεσίγραφα κατά των εργαζομένων στην Υγεία και των απεργιακών κινητοποιήσεών τους.

Πληρωμένη απάντηση στον αντικομμουνιστικό και αντεργατικό παροξυσμό του υπουργού έδωσε ο Γιώργος Λαμπρούλης, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν χρειάζεται μαθήματα, έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του στον λαό. «Το ΚΚΕ έχει ζωή 100 χρόνων, με φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια από το αστικό κράτος και την πιο βάναυση εφαρμογή των αστικών θεσμών, τη χούντα», επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ιστορικά έχει αποδειχθεί ο ρόλος των αστικών κυβερνήσεων αλλά και των συμμάχων τους, όχι μόνο τότε, αλλά και σήμερα που έχουν καταστήσει τη χώρα θύτη και θύμα, με τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Αναπτύσσοντας την Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε τη λήψη μέτρων για τη συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα στις δομές απεξάρτησης που υπάγονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και αναμένεται να ενταχθούν στον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ). Κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου σε θεραπευτικές μονάδες, τμήματα και προγράμματα («18 ΑΝΩ», «Ιανός», «Μέθεξις», «Αργώ», «Διάπλους»), με βάση τον νόμο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση δεν έχουν καμία άλλη επιλογή, πέραν του να μεταβούν έπειτα από αίτησή τους στον ΕΟΠΑΕ, την οποία εάν δεν υποβάλουν, χάνουν τις θέσεις εργασίας τους και μένουν άνεργοι.

Το ΚΚΕ και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει με κάθε πρόσφορο τρόπο το δικαίωμα αυτοδίκαιης μεταφοράς των εργαζομένων ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ που δεν υποβάλουν αίτηση ένταξης στον ΕΟΠΑΕ, στην οικεία ΔΥΠΕ με την ίδια σχέση εργασίας, ίδια κατηγορία, κλάδο/ειδικότητα και να καθίστανται αυτοδικαίως προσωπικό αυτών, εξήγησε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΓΙΑΣ
Μετά από πολύμηνους αγώνες απέσπασαν δέσμευση για αποζημιώσεις για τα μήλα

Δεν καλύπτεται το μέγεθος των ζημιών, ενώ αποκλείστηκαν και τα κάστανα

Ο αποφασιστικός και πολύμηνος αγώνας των παραγωγών της Αγιάς από τον περασμένο χειμώνα ανάγκασε την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δεσμευτούν ότι θα διατεθεί ένα ποσό 4 εκατ. ευρώ στην Αγιά για να αποζημιωθούν οι ζημιές στην παραγωγή μήλων από τον «Daniel». Αυτό τονίζουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, καλώντας τους παραγωγούς «να κλείσουν τα αυτιά τους στους καλοθελητές και να συνειδητοποιήσουν τι πετύχαμε με τη δύναμη του αγώνα μας και την οργάνωσή μας. Δείχνουμε τον δρόμο, πως έχει αποτελέσματα ο αγώνας μας. Με τη λειτουργία των Αγροτικών Συλλόγων, το δυνάμωμα της Ομοσπονδίας και τον συντονισμό από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, μπορούμε να τα καταφέρουμε!».

Και προσθέτουν ότι «η ενότητα των Αγιωτών παραγωγών, η αποφασιστικότητα, πάνω απ' όλα η μεγάλη, μαζική συμμετοχή στις πολύμορφες κινητοποιήσεις, ήταν οι παράγοντες αλλαγής της άδικης και παράλογης αρχικής απόφασης του υπουργείου και του ΕΛΓΑ να εξαιρέσουν την Αγιά από τις αποζημιώσεις του "Daniel"».

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Γενάρη, πέρα από τη συμμετοχή της Αγιάς με τρακτέρ στο μπλόκο Πλατυκάμπου, πραγματοποιήθηκαν και έξι μεγάλα συλλαλητήρια με συμμετοχή εκατοντάδων τρακτέρ και αγροτών, τα δύο απ' αυτά κατακαλόκαιρο, 20 Ιουλίου και 31 Αυγούστου. Επίσης έγιναν τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε φιέστες της κυβέρνησης στη Λάρισα, ενώ τρακτέρ βγήκαν ακόμα και τη μέρα των ευρωεκλογών σε εκλογικά τμήματα, για την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση.

«Αυτοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε στροφή 180 μοιρών την κυβέρνηση στο θέμα της Αγιάς και πετύχαμε την εν μέρει αποζημίωση των παραγωγών», σημειώνουν οι φορείς.

Εξηγούν ότι λένε «εν μέρει» διότι «το ποσό της αποζημίωσης δεν προσεγγίζει τα χρήματα που δόθηκαν για αποζημίωση από τον "Daniel" - και πολύ σωστά δόθηκαν - στους συναδέλφους μας στο Πήλιο, και συνεχίζουμε να διεκδικούμε το ίδιο ποσό αποζημίωσης για τον ίδιο ακριβώς λόγο ζημιάς που υπέστησαν οι δύο περιοχές».

Ταυτόχρονα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς καταγγέλλουν τον αποκλεισμό της αποζημίωσης του Καστάνου στην περιοχή της Αγιάς για τις απώλειες στην παραγωγή από τον «Daniel».

«Ο αποκλεισμός τους εντάσσεται στη λογική "διαίρει και βασίλευε", που εφαρμόζει και σε άλλες περιπτώσεις το υπουργείο και στόχο έχει να διαχωρίσει τους αγρότες, να σπείρει διχόνοια και να τραυματίσει την ενότητά μας. Διεκδικούμε και απαιτούμε να αποζημιωθούν οι καστανοπαραγωγοί του δήμου Αγιάς για τον "Daniel", όπως ορθώς έγινε και με τους αντίστοιχους συναδέλφους στο Πήλιο», τονίζουν.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ
Στον αγώνα οι εργαζόμενοι παρά τις αθλιότητες της κυβέρνησης και την ποινικοποίηση

«Παράνομη και καταχρηστική» κρίθηκε η απεργία του Σωματείου | «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», κανονικά η απεργία με απόφαση της Ομοσπονδίας

Από τις 7 το πρωί θα είναι συγκεντρωμένοι, σήμερα, στην πύλη του ΨΝΑ Δαφνί, οι απεργοί εργαζόμενοι του νοσοκομείου, έχοντας στο πλευρό τους σωματεία και φορείς και δίνοντας τη μάχη ενάντια στον νόμο για τη διάλυση και εμπορευματοποίηση της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης.

Ενας αγώνας που χτες επιχειρήθηκε να ποινικοποιηθεί, αφού η κυβέρνηση με αίτημα να κηρυχθεί παράνομη η απεργία έσυρε στα δικαστήρια το Σωματείο του νοσοκομείου που είχε πάρει τη σχετική απόφαση. «Αίτημα» που (τι έκπληξη;) το δικαστήριο έσπευσε να ικανοποιήσει, κηρύσσοντας την απεργία «παράνομη και καταχρηστική» και απειλώντας με πρόστιμα και άλλες ποινές το Σωματείο και τους εργαζόμενους.

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!», είναι η μαχητική και περήφανη απάντηση που δίνουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, καλώντας σήμερα σε απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη από τις 7 π.μ., αφού απεργία για το ΨΝΑ προκήρυξε χτες η ΠΟΕΔΗΝ. Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους φορείς «που συναντηθήκαμε στους αγώνες ενάντια στον νόμο - ταφόπλακα της δημόσιας Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία, στις 7 το πρωί, στην πύλη του νοσοκομείου. Καλούμε τους ασθενείς μας, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους να σταθούν στο πλευρό μας, δίνοντας για ακόμα μια φορά ενωμένοι αυτήν τη μάχη».

Υπενθυμίζεται ότι στο επίκεντρο της σημερινής κινητοποίησης διαμαρτυρίας είναι το κλείσιμο των δύο από τα τρία εναπομείναντα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, η κατάργηση των «στεγνών» εγκεκριμένων προγραμμάτων απεξάρτησης και η παράδοση των πολύτιμων υπηρεσιών σε ιδιώτες, ΜΚΟ κ.ά., όσα δηλαδή προβλέπονται στον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Την ...παραγγελιά για την ποινικοποίηση της απεργιακής μάχης είχε δώσει άλλωστε νωρίς χτες, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, ο οποίος επιτέθηκε στον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων, επιστρατεύοντας τις παρόλες περί «σωματείου που "πρόσκειται" στο ΚΚΕ». Με νταηλίκι μάλιστα ο Αδ. Γεωργιάδης προειδοποίησε τους εργαζόμενους να μη διανοηθούν να οργανώσουν κινητοποίηση στην είσοδο του νοσοκομείου.

«Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να ακούσουν το ΚΚΕ. Αποφασίζουν μόνοι τους. Και είναι προσβολή απέναντι στους εργαζόμενους να το λέτε αυτό. Οι απειλές και η τρομοκρατία δεν περνάνε», ήταν η πληρωμένη απάντηση που έδωσε στον υπουργό ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, σχολιάζοντας τις απαράδεκτες τοποθετήσεις του.

Οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ Δαφνί και με τη σημερινή απεργία απαιτούν:

  • ΟΧΙ στη διάλυση και στο κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης. ΟΧΙ στην κατάργηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, να συνεχίσει η λειτουργία του ως νοσοκομείου στο ΕΣΥ. Κάτω τα χέρια από το «18 ΑΝΩ»!
  • Ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων ως κύριας μορφής θεραπείας. Να συνεχίσει και να ενισχυθεί η λειτουργία των προγραμμάτων απεξάρτησης από τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο, καθώς και των προγραμμάτων για τις διατροφικές διαταραχές.
  • Τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας να ενισχυθούν και να αποτελέσουν τον πυρήνα διασύνδεσης στην πρωτογενή πρόληψη και προαγωγή της Ψυχικής Υγείας, στην ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση και αποκατάσταση στην κοινότητα.
  • ΟΧΙ στις απολύσεις και στην εργασιακή ομηρία των χιλιάδων συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Αμεση μονιμοποίησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, με βάση τις ανάγκες. Πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και επιστημονικά δικαιώματα για όλους.
  • Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της Υγείας. Εξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Να μην τολμήσουν να φέρουν τα «μπλοκάκια» παροχής υπηρεσιών.
  • Διασφάλιση όλων των εργασιακών σχέσεων. Να μην πειράξουν ούτε έναν εργαζόμενο. Να περάσει άμεσα η τροπολογία που θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους ΙΔΑΧ/ΙΔΟΧ των προγραμμάτων απεξάρτησης στα νοσοκομεία.
  • Ενίσχυση εδώ και τώρα των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.
  • Να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων (άδειες, ρεπό, συμβάσεις εργασίας).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ