Τετάρτη 6 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΓΑΛΛΙΑ
Συμφωνία βιομηχάνων - εργατοπατέρων για διαρκή «αναπροσαρμογή του εργασιακού περιβάλλοντος»

Αποθεώνεται η ταξική συνεργασία για την «ανάκαμψη»

Εργαζόμενοι βάζουν σημάδια σε κεντρικό σταθμό του Παρισιού, τηρώντας την αναγκαία απόσταση, καθώς αναμένονται χιλιάδες εργαζόμενοι που θα επιστρέφουν στην εργασία τους

Copyright 2020 The Associated

Εργαζόμενοι βάζουν σημάδια σε κεντρικό σταθμό του Παρισιού, τηρώντας την αναγκαία απόσταση, καθώς αναμένονται χιλιάδες εργαζόμενοι που θα επιστρέφουν στην εργασία τους
«Κοινή Δήλωση» στην οποία μοιράζονται κοινές ανησυχίες για την «πολύ γρήγορη και ανησυχητική υποβάθμιση» της «οικονομικής δραστηριότητας» που προκάλεσε η πανδημία υπέγραψαν η ένωση των Γάλλων μεγαλοβιομηχάνων Medef και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις CFDT και CFTC, ενόψει της νέας αντεργατικής θύελλας που θα ξεσπάσει κατά των εργαζομένων την επομένη της πανδημίας.

Αποθεώνοντας την ταξική συνεργασία και τις περικοπές των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων για να προσαρμοστούν στις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας, η Δήλωση - που υπογράφτηκε μάλιστα παραμονές Πρωτομαγιάς αποκαλύπτοντας και πώς εννοούν την «προσφορά στους εργαζόμενους» οι ξεπουλημένοι συνδικαλιστές - επισημαίνει ότι «σε περιόδους κρίσης περισσότερο από ποτέ ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί ουσιαστικό μοχλό για την αντιμετώπιση ζητημάτων όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ανάγκες και την εξεύρεση των σωστών λύσεων για όλους». Ξεκαθαρίζουν ότι είναι έτοιμοι να συντονιστούν αρμονικά για την περαιτέρω επιδείνωση των όρων ζωής και εργασίας των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

-- «Οσον αφορά το υγειονομικό σχέδιο (σ.σ. λήψη μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού), εναπόκειται στις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν το περιβάλλον εργασίας τους θέτοντας σε εφαρμογή οργανωτικά, συλλογικά και εξατομικευμένα μέτρα που θα διασφαλίσουν την υγειονομική ασφάλεια όλων». Τέτοια «μέτρα είναι απαραίτητα για να δομηθούν πλάνα εξόδου από τους περιορισμούς» και «αξιολογώντας την κατάσταση» θα «γίνονται αντικείμενο (διαρκούς) προσαρμογής». Δηλαδή, θα επαφίεται στην εργοδοσία να «αναπροσαρμόζει» συνθήκες εργασίας και μια σειρά από μέτρα που αφορούν τους όρους λειτουργίας κάθε εταιρείας, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, που η εμπειρία έχει όμως ήδη αποδείξει πως δεν αξιολογείται με γνώμονα την υπεράσπιση της ζωής και της ασφάλειας αλλά το μέγιστο δυνατό κέρδος. Οπως διευκρινίζεται άλλωστε, «η ανάκαμψη θα πρέπει να συντονίζεται με βάση την αλυσίδα της αξίας...».

-- Γι' αυτό, άλλωστε, πριμοδοτείται η χωριστή διαπραγμάτευση ανά χώρο δουλειάς, ώστε να διευκολύνονται η χειραγώγηση και ο εκβιασμός των εργαζομένων. «Οι λύσεις (για την προσαρμογή του περιβάλλοντος εργασίας) προς δέσμευση πρέπει να διαμορφώνονται όσο το δυνατόν εγγύτερα στο πεδίο (παραγωγής) και με όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες ενέργειες, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους του προσωπικού όταν υπάρχουν...». Σ' αυτήν τη βάση είναι που αποθεώνεται ο «κοινωνικός διάλογος» για την εξεύρεση «καλών λύσεων για όλους».

Εξάλλου, καταλήγοντας, οι υπογράφοντες τη Δήλωση τονίζουν πως είναι «πεπεισμένοι ότι η ποιότητα των ενεργειών προς δέσμευση και η υιοθέτηση κοινών αρχών είναι καθοριστικές για την οικονομική και κοινωνική συνέχεια της χώρας, το μέλλον διαφόρων κλάδων και άρα τη διάσωση της εργασίας...». Επισημάνσεις όπου διακηρύσσονται ταυτόχρονα από τη μία εκβιασμοί κατά των εργαζομένων ότι αν δεν συνεργαστούν μπορεί και να χαθούν οι δουλειές τους (όπου βέβαια «διάσωση» είναι η απασχόληση σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των εργοδοτών), από την άλλη φιλοδοξίες ότι «το μέλλον διαφόρων κλάδων» μπορεί να διαγραφεί ακόμα πιο κερδοφόρο, αφού η όξυνση του ανταγωνισμού για πολλούς γεννά νέες ευκαιρίες, πάντα όμως με σφοδρές επιθέσεις κατά των εργαζομένων...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέα αύξηση της ανεργίας τον Απρίλη

Οι επίσημα άνεργοι υπολογίζονται πλέον σε 3,9 εκατ.

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Νέα αύξηση των επίσημα ανέργων καταγράφηκε τον Απρίλη (κατά 283.000) στην Ισπανία και πλέον οι άνεργοι υπολογίζονται σε 3,9 εκατ. Μόνο το δίμηνο Μάρτη - Απρίλη καταγράφηκαν περίπου 600.000 νέοι άνεργοι.

Παράλληλα, περίπου 4,5 εκατ. εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται σε καθεστώς «προσωρινής ανεργίας» (ERTE).

Από όλους αυτούς επιδόματα καταβάλλονται σε μόλις 5,2 εκατ. ανθρώπους. Αν συνυπολογιστούν οι εργαζόμενοι σε άδεια απουσίας και αυτοί που έχουν άδεια για ιατρικούς λόγους, έως 7 εκατ. άνθρωποι εξαρτώνται αυτήν τη στιγμή από το κράτος, σχεδόν το 30% του εργαζόμενου πληθυσμού, σύμφωνα με τα δεδομένα που η Ισπανία έχει στείλει στις Βρυξέλλες με οικονομικές προβλέψεις για το 2020.

Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε πως 185 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο από κορονοϊό και συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 25.613 νεκροί. Επίσης, έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό μεγάλος αριθμός υγειονομικών εξαιτίας και του ανεπαρκούς προστατευτικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα πάνω από 40.000.

Στο μεταξύ, η Περιφέρεια της Μαδρίτης είχε προσλάβει πάνω από 8.600 συμβασιούχους υγειονομικούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, των οποίων οι συμβάσεις έληγαν Μάη και Ιούνη. Μετά από έντονες πιέσεις και αντιδράσεις, αντί να προσλάβει τους υγειονομικούς ανακοίνωσε ότι παρατείνονται οι συμβάσεις έως ...τον Δεκέμβρη.

Τέλος, η κυβέρνηση της Ισπανίας προειδοποιεί την αντιπολίτευση ότι η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί σε «υγειονομικό και οικονομικό» χάος, εάν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης (με ένταση κατασταλτικών μέτρων και απαγορεύσεων) που ψηφίστηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού δεν παραταθεί.

ΡΩΣΙΑ
Απέχει από την κορύφωση της επιδημίας

Αλλα 10.000 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε ένα 24ωρο

ΜΟΣΧΑ.--

Πάνω από 10.000 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν για άλλο ένα 24ωρο στη Ρωσία χτες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 155.370. Το ίδιο διάστημα αναφέρθηκαν 95 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο σε 1.451.

Σήμερα Τετάρτη, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει σύσκεψη για την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού, αλλά και για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από 12 Μάη, ανάλογα και με την εξέλιξη της κατάστασης. Πάντως ήδη υπάρχουν πολλές αναφορές υγειονομικών ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας είναι πολύ πιεστική, νοσοκομεία έχουν μπει σε καραντίνα, ο προστατευτικός εξοπλισμός είναι ανεπαρκής και ασθενείς στέλνονται σπίτι τους επειδή δεν υπάρχει χώρος να νοσηλευτούν.

Πάντως ο επικεφαλής πνευμονολόγος του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι η Ρωσία δεν έχει φτάσει στο σημείο της επιπεδοποίησης της καμπύλης, ούτε στην κορύφωση της νόσου, και «βρισκόμαστε ακόμη μακριά από αυτό το σημείο». Την καθυστέρηση αυτή την απέδωσε στο γεγονός ότι δεν τηρούνται επαρκώς τα περιοριστικά μέτρα, δείκτης από τον οποίο εξαρτάται άμεσα η επιδημιολογική κατάσταση, υπογράμμισε ο Ρώσος πνευμονολόγος. Τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκες από τις 12 Μάη βγαίνοντας από το σπίτι, κάτι που θα συμβάλει στον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου.

Στη Ρωσία 217.000 άτομα βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση ως ύποπτα κρούσματα κορονοϊού, ανακοίνωσε προχτές η Αρχή Προστασίας του Καταναλωτή (Rospotrebnadzor), ενώ μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 4,3 εκατ. τεστ κορονοϊού, 183.000 το προηγούμενο 24ωρο.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι επιβάτες της κινεζικής αεροπορικής εταιρείας «Air China» που προτίθενται να ταξιδέψουν από τη Μόσχα στο Πεκίνο από τις 8 Μάη θα μπορούν να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος μόνο αν προσκομίσουν βεβαίωση ότι δεν έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε η κινεζική πρεσβεία στη Ρωσία.

ΗΠΑ
Προβλέπεται νέα σημαντική αύξηση των θυμάτων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο σημαντικός αριθμός θυμάτων και οι δυσκολίες σε διάφορα επίπεδα της ζωής που προκαλεί η πανδημία στις ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν έχουν φτάσει ακόμα σε σημείο κορύφωσης. Εκθεση των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), που συντάχθηκε με στόχο την ενημέρωση της κυβέρνησης Τραμπ και δημοσιοποίησαν χτες οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», διαβλέπει ισχυρό ενδεχόμενο νέας αναζωπύρωσης της νόσου από τα μέσα του μήνα μέχρι 1η Ιούνη, με σχεδόν διπλάσιο αριθμό θανάτων, 3.000 τη μέρα κατά μέσο όρο, από περίπου 1.500 ημερησίως που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα. Η κυβέρνηση Τραμπ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αντιδράσεις από τη διαχείριση της πολυεπίπεδης κρίσης που προκαλεί η πανδημία, δηλώνει ότι δεν ενστερνίζεται το περιεχόμενο της έκθεσης και αντιτάσσει πιο αισιόδοξες προβλέψεις, που θέλουν μείωση του αριθμού των θυμάτων όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες.

Εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες πάντως δείχνουν ότι ανυπομονούν να δουν τη ζωή τους να επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς, καθώς η πανδημία «εξαφανίζει» κάθε βδομάδα εκατομμύρια θέσεις εργασίας και φτωχοποιεί ακόμη περισσότερο τα ήδη κουρασμένα από την προ δεκαετίας καπιταλιστική κρίση λαϊκά στρώματα. Η «καταιγίδα» της ανεργίας φαίνεται πως βρίσκεται ακόμα στην αρχή, καθώς χτες άλλο ένα μονοπώλιο, η «General Electric», ανακοίνωσε απολύσεις τουλάχιστον 10.000 εργαζομένων που δουλεύουν σε τμήματα αεροναυπηγικής. Οι περικοπές υποτίθεται ότι θα γίνουν στο πλαίσιο προγράμματος «εθελουσίας εξόδου», δίχως να λείπουν και οι «κανονικές» απολύσεις, αποτελώντας δεύτερο κύμα μετά τις 2.600 που ανακοινώθηκαν το Μάρτη. Συνολικά ο όμιλος GE θα μειώσει το προσωπικό του στο πεδίο της αεροπορίας κατά 25% ή 13.000 θέσεις εργασίας.

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, οι ενδοαστικές κόντρες στη Γερουσία - που αργά το βράδυ της Δευτέρας ξεκίνησε συνεδριάσεις για πρώτη φορά μετά από έξι βδομάδες - δεν κοπάζουν. Ηγετικά στελέχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων έδειξαν έτοιμα να συνεχίσουν τις αντιπαραθέσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι η ψήφιση οποιοδήποτε νέου νομοσχεδίου αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών από την εξάπλωση της νόσου θα απαιτήσει βδομάδες.

Στο μεταξύ, ο αναβρασμός που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους σε μονοπώλια αιχμής, λόγω των σκληρών και συχνά επικίνδυνων συνθηκών εργασίας, καταπώς φαίνεται φτάνει μέχρι τα ανώτερα επίπεδα διευθυντικών στελεχών. Ο Τιμ Μπρέι, αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου «Amazon», ανακοίνωσε χτες την παραίτησή του, εκφράζοντας έντονες αντιρρήσεις για την τακτική της εταιρείας να απολύει εργαζόμενους που οργανώνουν ή συμμετέχουν σε απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις διεκδικώντας μεταξύ άλλων μέτρα προστασίας (γάντια, μάσκες κ.λπ.). Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Μπρέι χαρακτήρισε τις απολύσεις εκδικητικές και «ένδειξη τοξικότητας που διαπερνά την κουλτούρα της εταιρείας». Δεν τον έπιασε βέβαια ο πόνος για τις κακουχίες των εργαζομένων, αντίθετα επιχειρεί να αξιοποιήσει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει και σε μερίδα υψηλόβαθμων στελεχών ανταγωνιστικών μονοπωλίων, που βλέπουν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται ενώ κονταροχτυπιούνται με μανία για τον μεγαλύτερο έλεγχο των διεθνών αγορών.

ΚΙΝΑ
Θέτει ερωτήματα απαντώντας στις αμερικανικές κατηγορίες

Η Κίνα επιμένει να αρνείται τις κατηγορίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι έδειξε αμέλεια στην αντιμετώπιση της επιδημίας και την έγκαιρη ειδοποίηση της διεθνούς κοινότητας, εγείροντας ταυτόχρονα σειρά ερωτημάτων.

Πρόσφατο άρθρο στη «Λαϊκή Ημερησία» με τίτλο «10 ερωτήματα για την covid-19 που οι Αμερικανοί πολιτικοί οφείλουν να απαντήσουν» κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι αφού «αντιμετώπισε άσχημα την εκδήλωση της επιδημίας», τώρα «μετατοπίζει τις ευθύνες της» και μεταξύ άλλων θέτει ερωτήματα για - όπως λέει - το ξαφνικό κλείσιμο του εργαστηρίου βιολογικών όπλων στο Φορτ Ντέτρικ, στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, τον περασμένο Ιούλη. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ερευνητική βάση βιολογικών όπλων του αμερικανικού στρατού και μια σειρά περιπτώσεων πνευμονίας και άλλων ύποπτων περιπτώσεων εκδηλώθηκαν πριν κλείσει, με εξάπλωση (και) του ιού Η1Ν1 σχεδόν ταυτόχρονα», αναφέρει το άρθρο και μεταξύ άλλων συμπληρώνει: «Δυο μήνες μετά την άσκηση Event 201 για παγκόσμια πανδημία που διεξήγαν διάφορες αμερικανικές οργανώσεις τον Οκτώβρη του 2019, εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της COVID-19 στη Γουχάν. Είναι αυτά άσχετα;».

Ο συντάκτης του άρθρου επαναφέρει ερωτήματα για το «τι μυστικές έρευνες διεξάγονται σε βιολογικά εργαστήρια που οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες;».

Ακόμα, σημειώνει ότι ο επικεφαλής του CDC (Κέντρου Λοιμώξεων των ΗΠΑ) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ αναγνώρισε και ο ίδιος ότι μέρος των θυμάτων της COVID-19 είχαν διαγνωστεί ως αποτέλεσμα της εποχικής γρίπης, που από τον Σεπτέμβρη είχε πάνω από 20.000 θύματα. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει ότι το πρώτο (όπως επιβεβαιώθηκε εκ των υστέρων) θύμα της COVID-19 στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε στις 6 Φλεβάρη, τρεις βδομάδες νωρίτερα από προηγούμενη ενημέρωση, για το οποίο (μια γυναίκα στη Σάντα Κλάρα) δεν υπήρχε ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στο εξωτερικό.

Το άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρεται σε γερουσιαστές που ενώ πούλαγαν μερίσματά τους σε εταιρείες, δημόσια υποβάθμιζαν τον κίνδυνο από την πανδημία, σε συστάσεις που γίνονταν σε υγειονομικούς αμερικανικών νοσοκομείων να μη φορούν μάσκες κ.τ.λ.

Ταυτόχρονα, πολλά κινεζικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τρελό τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, που δηλώνει ότι «έχει στοιχεία ότι ο ιός έφυγε από εργαστήριο της πόλης Γουχάν της Κίνας και οι κινεζικές αρχές άργησαν να ενημερώσουν».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Περιμένουν και άλλα κύματα της επιδημίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ο αριθμός των αναφερόμενων λοιμώξεων συνεχίζει να μειώνεται στη Γερμανία και από 700 - 1.600 ημερήσια κρούσματα την προηγούμενη βδομάδα, την Τρίτη ανακοινώθηκαν 685 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ένα 24ωρο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» (RKI), ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας (Reproduction Rate) - που πρέπει να είναι κάτω από 1 - υπολογίζεται στο 0,71, δηλαδή 100 άτομα μεταδίδουν τον κορονοϊό σε 71. Ωστόσο, υπογράμμισε ο επικεφαλής, Λόταρ Βίλερ, «αυτό είναι μόνο ένα στιγμιότυπο. Εκτιμώ, και οι ειδικοί επιβεβαιώνουν, ότι θα υπάρξει δεύτερο και τρίτο κύμα λοιμώξεων».

Οσον αφορά τη μεμονωμένη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, στα οποία προσανατολίζονται ορισμένα ομοσπονδιακά κρατίδια, τόνισε τις περιφερειακές διαφορές ως προς τις δυνατότητες του συστήματος Υγείας, τον αριθμό των κρουσμάτων, τον ρυθμό εξάπλωσης κ.λπ. Πάντως, είπε ότι η χαλάρωση ενέχει γενικά κίνδυνο και γι' αυτό «πρέπει να εντοπίζουμε τα κρούσματα νωρίς και να παρακολουθούμε τις επαφές τους».

Επίσης η δυνατότητα διεξαγωγής τεστ στη χώρα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται, τονίζει το RKI. Ο Βίλερ δεν απάντησε κατηγορηματικά για τον ρόλο που διαδραματίζουν τα παιδιά στη διάδοση του ιού, καθώς υπάρχουν μόνο μελέτες με αδυναμίες ή παρατηρήσεις.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θανατηφόρων κρουσμάτων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των περισσότερων θυμάτων έχει και επίσημα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εθνική στατιστική υπηρεσία κατέγραψε έως τις 24 Απρίλη πάνω από 32.300 θανάτους, εκ των οποίων οι 29.600 καταγράφηκαν μόνο σε Αγγλία και Ουαλία, που σημαίνει ότι σήμερα τα νούμερα είναι ακόμα μεγαλύτερα. Παράλληλα, διαπιστώνεται συνέχιση της αύξησης των θανατηφόρων κρουσμάτων στα γηροκομεία της χώρας και της σχετικής μείωσης του αριθμού των ανθρώπων που πεθαίνουν σε δημόσια νοσοκομεία.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, οι αρχές εντείνουν τις προετοιμασίες για χαλάρωση κάποιων εκ των περιοριστικών μέτρων καραντίνας. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών δεν διέψευσε ότι σχεδιάζει να μειώσει στο 60% από το 80% της κρατικής επιδότησης της μισθοδοσίας πάνω από 800.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για έκτακτο δανεισμό με κρατικές εγγυήσεις. Επίσης, μεγάλα είναι τα προβλήματα στους κλάδους, με των αερομεταφορών, της εστίασης, του τουρισμού, των θεαμάτων και των συνεδρίων να είναι μεταξύ αυτών που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Μόνο οι περικοπές των θέσεων εργασίας που έχουν ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν η «Ryanair», η «Rolls-Royce» και η «British Airways» φτάνουν τις 25.000. Σε αυτές χτες προστέθηκαν άλλες 3.150 απολύσεις από την αεροπορική εταιρεία «Virgin Atlantic», που ανακοίνωσε επίσης τερματισμό δραστηριοτήτων της εταιρείας στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Η ευρεία μόλυνση υγειονομικών μεγαλώνει την ανησυχία

Από διανομή ειδών πρώτης ανάγκης σε άπορους στις ΗΠΑ, οι οποίοι πολλαπλασιάστηκαν με την πανδημία

Copyright 2020 The Associated

Από διανομή ειδών πρώτης ανάγκης σε άπορους στις ΗΠΑ, οι οποίοι πολλαπλασιάστηκαν με την πανδημία
Παρά την προσπάθεια εφησυχασμού που καλλιεργείται από αστικά επιτελεία μετά τη σχετική υποχώρηση των ρυθμών εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19 σε μια σειρά από χώρες, η ευρεία προσβολή υγειονομικών από τον ιό που παρατηρείται σε πολλές από αυτές επιβεβαιώνει τις σημαντικές απειλές που παραμένουν για τους λαούς. Η έλλειψη επαρκών μέτρων προφύλαξης για τους ίδιους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας όχι απλά δεν διασφαλίζει κατάλληλα στελεχωμένες δομές Υγείας, αλλά τις μετατρέπει πολλές φορές σε εστίες διασποράς του κορονοϊού.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται τα τελευταία 24ωρα από την Ισπανία, όπου έχουν μειωθεί μεν οι ρυθμοί αύξησης κρουσμάτων και θυμάτων, η μεγάλη πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων όμως είναι νοσηλευτές: Μεταξύ των 867 τελευταίων κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν, το 73% (631) είναι επαγγελματίες Υγείας.

Οσον αφορά τη διεθνή εξάπλωση της νόσου, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα κρούσματα διεθνώς είχαν φτάσει τα 3.687.773 και τα θύματα τα 255.142.

Οι ΗΠΑ κατέγραφαν 1.218.638 κρούσματα και 70.727 θύματα. Η Βρετανία πέρασε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο σε θύματα, με 29.427 καταγεγραμμένους νεκρούς και 194.990 κρούσματα (ωστόσο, ρεπορτάζ τοπικών εφημερίδων, επικαλούμενα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ανεβάζουν κατά πολύ θύματα και κρούσματα - δες σχετικό θέμα). Η Ισπανία είχε 250.561 κρούσματα και 25.613 θύματα. Ακολουθούν: Ιταλία: 213.013 και 29.315. Γαλλία (με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία): 169.462 και 25.201. Γερμανία: 166.424 και 6.993. Ρωσία: 155.370 και 1.451. Τουρκία: 129.491 και 1.853. Βραζιλία: 108.620 και 7.367. Κίνα: 82.881 και 4.633.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η κατάσταση διαμορφωνόταν ως εξής: Στο Βέλγιο οι αριθμοί κρουσμάτων και θυμάτων ήταν 50.509 και 8.016 αντίστοιχα, στην Ολλανδία 41.087 και 5.168, στη Σουηδία 23.216 και 2.854.

Στο Μεξικό 24.905 και 2.271.

Στο μεταξύ, οι έρευνες για την εκδήλωση και εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζονται, με φόντο πάντα την όξυνση σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (με πιο χαρακτηριστικούς αυτούς μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας), στο πλαίσιο των οποίων βαραίνουν πολλές σκοπιμότητες της μίας ή της άλλης πλευράς και είναι δύσκολο να διασταυρωθεί η αλληλουχία των γεγονότων.

Χτες έγινε γνωστό ότι στη Γαλλία, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, ένας 42χρονος είχε μολυνθεί με κορονοϊό στις 27 Δεκέμβρη 2019, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα πριν από τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα. Ομάδα γιατρών από τμήματα Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία Αβισέν και Ζαν-Βερντιέ, στη συνοικία Σεν Ντενί του Παρισιού, επανεξέτασαν δείγματα από 24 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν Δεκέμβρη και Γενάρη με συμπτώματα γρίπης, πριν αποκτήσει διαστάσεις πανδημίας η εξάπλωση του κορονοϊού. Οι υπεύθυνοι της έρευνας δήλωσαν ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν ο συγκεκριμένος ήταν ο «ασθενής μηδέν» της Γαλλίας. Πάντως ανέφεραν ότι «ο εντοπισμός του πρώτου μολυσμένου ασθενούς έχει μεγάλο επιδημιολογικό ενδιαφέρον, καθώς αλλάζει δραματικά τη γνώση μας σχετικά με τον κορονοϊό και την εξάπλωσή του στη χώρα». Ανέφεραν επίσης ότι η απουσία κάποιας σύνδεσης του 42χρονου με την Κίνα και η απουσία πρόσφατης επίσκεψής του στο εξωτερικό «υποδηλώνουν ότι η νόσος ήδη εξαπλωνόταν μεταξύ του γαλλικού πληθυσμού στο τέλος του Δεκέμβρη 2019».

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Κρίστιαν Λιντμάιερ, σχολίασε ότι τα αποτελέσματα αυτά «δεν αποτελούν έκπληξη (...) είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερα τέτοια κρούσματα» και κάλεσε κι άλλες χώρες να ελέγξουν τα αρχεία τους για τυχόν κρούσματα από τα τέλη του 2019, εκτιμώντας ότι αυτό θα δώσει στον κόσμο «μια νέα και σαφέστερη εικόνα» της πανδημίας.

«Τρίβουν τα χέρια τους» οι ...δωρητές

Στο μεταξύ, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι από την προχτεσινή «Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορονοϊό», που συνδιοργάνωσε με διάφορες χώρες, συγκεντρώθηκαν «δεσμεύσεις για δωρεές ύψους 7,4 δισ. ευρώ». Χαρακτηρίζει πολύ θετικό το αποτέλεσμα, με στόχο «να συγκεντρωθεί σημαντική χρηματοδότηση ώστε να διασφαλιστούν η συνεργατική ανάπτυξη και η καθολική διάθεση διαγνωστικών εξετάσεων, θεραπευτικών αγωγών και εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού». Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «μετά τις κυβερνήσεις, είναι σειρά της κοινωνίας των πολιτών και των ατόμων σε όλο τον κόσμο να συνεισφέρουν, με μια παγκόσμια κινητοποίηση ελπίδας και αποφασιστικότητας».

Πρόκειται για πρωτοβουλία την οποία στηρίζουν ιδρύματα και άλλες ΜΚΟ μεγαλοεπιχειρηματιών, όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ή διακρατικές ενώσεις όπως η Παγκόσμια Τράπεζα κ.ο.κ. Εχοντας «μυριστεί» νέα πεδία κερδοφορίας, προκρίνουν «συμπράξεις» για εξετάσεις, θεραπεία και πρόληψη, με προτεραιότητες και κριτήρια βέβαια υποταγμένα στους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμος σχεδιασμούς των μονοπωλιακών συμφερόντων που εκπροσωπούν. Οι δωρεές δεν είναι παρά κεφάλαια (κλεμμένος πλούτος των λαών) που θα διατεθούν σε νέες σχετικές επενδύσεις, σε κλάδους για την κυριαρχία των οποίων «ακονίζονται μαχαίρια» εδώ και καιρό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες τόσο των υγειονομικών όσο και των ασθενών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ