Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να κάνει πράξη τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να κάνει πράξη τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών!

Η ανησυχητική εξάπλωση της πανδημίας, ιδιαίτερα στην Αττική και στη νότια Ελλάδα, έχει την υπογραφή της κυβέρνησης, όπως καταγγέλλουν σήμερα και οι νοσοκομειακοί γιατροί, μέσω της ΟΕΝΓΕ, στην ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να απειλεί, να φοβερίζει και τελικά να επιβάλει στο λαό νέα σκληρά περιοριστικά μέτρα, ας κάνει επιτέλους τα αυτονόητα, αυτά που απαιτούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, τους οποίους όχι μόνο αγνοεί, αλλά επιχειρεί και να τους τους φιμώσει!

Κανένα σκληρό lockdown δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με άμεσες προσλήψεις στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς, καθώς και τη θωράκιση όλου του πληθυσμού με γρήγορες διαδικασίες εμβολιασμού, θέτοντας στη διάθεση της χώρας όλα τα εμβόλια που υπάρχουν διεθνώς».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάρτε τώρα ουσιαστικά μέτρα για όλες τις πραγματικές αιτίες της έξαρσης της πανδημίας

Επείγουσα ανοιχτή επιστολή της Ομοσπονδίας προς την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας

RIZOSPASTIS

Τις πραγματικές αιτίες και τις ευθύνες της κυβέρνησης για την ανησυχητική εξάπλωση της πανδημίας στην Αττική και στη νότια Ελλάδα αναδεικνύει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με επείγουσα ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, απαιτώντας να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού.

Μεταξύ άλλων, οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον εμβολιασμό του πληθυσμού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, να μη μειωθούν εκ νέου τα χειρουργεία και το υπόλοιπο ιατρικό έργο στα δημόσια νοσοκομεία, μέτρα προστασίας, επιτήρησης και ιχνηλάτησης στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία κ.α., πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ.

Για όλα τα παραπάνω, με την επιστολή τους ζητούν την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Αναλυτικά η επιστολή της ΟΕΝΓΕ έχει ως εξής:

«Οι γιατροί των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην επιδημία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η επιδημία, ειδικότερα στην Αττική και στη νότια Ελλάδα, αλλά και συνολικά, παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

-- Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (7/2/2021) ο αριθμός ενεργών κρουσμάτων είναι ίδιος, κατ' ελάχιστο με τον αντίστοιχο αριθμό την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, δηλαδή πριν την έξαρση της πανδημίας το εφιαλτικό δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου.

-- Ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αττική υπερδιπλασιάστηκε τις τελευταίες 14 ημέρες.

-- Τις τελευταίες 15 ημέρες οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 έχουν αυξηθεί κατά 50%. Ειδικότερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στην Αχαΐα παρατηρείται πολύ σημαντική αύξηση του αριθμού των εισαγωγών ασθενών με Covid-19.

-- Παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου που μετριέται στα λύματα της Ψυτάλλειας από εργαστηριακούς επιστήμονες του ΕΚΠΑ. Υπενθυμίζουμε πως παρόμοιες προειδοποιήσεις από την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και από τους εργαστηριακούς επιστήμονες του ΑΠΘ είχαν διατυπωθεί στα μέσα Οκτωβρίου όσον αφορά την τότε κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν είχε λάβει υπόψη της τις προειδοποιήσεις τους.

-- Ιδιαίτερα ανησυχούμε για τις επιπτώσεις στη λοιπή νοσηρότητα και θνητότητα από τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα μίας νόσου. Χιλιάδες επισκέψεις στα τακτικά ιατρεία και προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται. Παράλληλα με την πανδημία του κορονοϊού εξελίσσονται και άλλες πανδημίες "μη μεταδοτικών" θανατηφόρων ασθενειών που στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, νεοπλασίες κ.λπ.). Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε αύξηση των θανάτων από καρκίνο, εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης και της υποθεραπείας ογκολογικών ασθενών.

Παραμένουν όλες οι πραγματικές αιτίες για την έξαρση της πανδημίας

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κινδυνεύει να εξελιχθεί ακόμα χειρότερα και από την κατάσταση που είχαμε στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα το δίμηνο Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2020.

Αυτό γιατί:

1. Στην Αττική υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση και πυκνότητα πληθυσμού, καθώς και μεγάλη συγκέντρωση χώρων εργασίας. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι χρησιμοποιούν καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τη μετακίνησή τους προς και από την εργασία τους.

2. Παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό στα νοσοκομεία. Παραμένουν ακόμα και τώρα ελλείψεις σε άκρως απαραίτητο εξοπλισμό για τη νοσηλεία ασθενών στις πτέρυγες Covid-19, π.χ. συστήματα χορήγησης οξυγόνου υψηλής ροής (high flow) που αποδεδειγμένα μειώνουν σημαντικά την αναγκαιότητα διασωλήνωσης των ασθενών Covid-19. Στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία είναι πρακτικά αδύνατον να γίνεται διαχωρισμός (χωροταξικός και φυσικός) των κρουσμάτων της επιδημίας από τα περιστατικά της λοιπής νοσηρότητας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος της ενδονοσοκομειακής διασποράς.

3. Παραμένουν οι τραγικές ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα Κέντρα Υγείας. Το ίδιο κατάκοπο, γερασμένο και αποδεκατισμένο υγειονομικό προσωπικό εδώ και δέκα μήνες "ανακυκλώνεται" με αναγκαστικές μετακινήσεις από Κέντρα Υγείας σε νοσοκομεία και από τμήμα σε τμήμα. Εκατοντάδες υγειονομικοί έχουν ασθενήσει, ενώ το φαινόμενο του burn out (επαγγελματική εξουθένωση) αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις.

4. Τα νοσοκομεία έχουν επιφορτιστεί και με το έργο του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου στον προσερχόμενο γενικό πληθυσμό, ειδικότερα στις ευπαθείς ομάδες, π.χ. ηλικιωμένοι, και επιπλέον επιτείνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα των ελλείψεων.

5. Αντί για καθολική επιδημιολογική επιτήρηση με δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης εκεί που γεννιέται και φουντώνει ο ιός, εφαρμόζονται περιοδικά οριζόντια τυφλά περιοριστικά μέτρα, που τελικά το τίμημα το πληρώνει για μία ακόμη φορά ο λαός.

Μέτρα που σε αρκετές περιπτώσεις βρίθουν από αντιφάσεις (κάποια από αυτά πρώτα εξαγγέλλονται και μετά ανακαλούνται), ενώ άλλα στερούνται οποιαδήποτε υγειονομική λογική. Μέτρα που σε κάθε περίπτωση αφήνουν έξω από το κάδρο τις βασικές εστίες διασποράς του ιού, όπως τα ΜΜΜ και τους μεγάλους εργασιακούς χώρους (εργοστάσια, μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, σούπερ μάρκετ), στους οποίους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας καταπατώνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αποκρύπτονται τα κρούσματα, απουσιάζουν οι κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες για την έξαρση της πανδημίας.

Ουσιαστικά μέτρα εδώ και τώρα απέναντι στην επικίνδυνη κατάσταση

Μπροστά στην επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται, επιβάλλεται άμεσα:

-- Να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ενα χρόνο μετά και ακόμα εκκρεμούν οι προσλήψεις για τις 940 θέσεις μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν τον Φεβρουάριο του 2020. Ακόμα εκκρεμούν οι προσλήψεις για τις θέσεις των γενικών γιατρών που προκηρύχθηκαν το 2019. Είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα να διοριστεί με κατεπείγουσες διαδικασίες, σε μόνιμες θέσεις και με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων, το σύνολο των υποψήφιων γιατρών για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.

-- Αμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ και στελέχωσή τους με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες Υγείας κ.λπ.). Προμήθεια όλων των διαθέσιμων, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.

-- Καμία σκέψη για εκ νέου μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων και του λοιπού τακτικού ιατρικού έργου στα δημόσια νοσοκομεία. Υπάρχει ήδη μεγάλη αύξηση της βαριάς νοσηρότητας και της θνητότητας από λοιπές παθήσεις.

-- Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

-- Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους, σε συνδυασμό με επιδημιολογική επιτήρηση με πολλαπλά σταθερά σημεία περιοδικής παρακολούθησης της επιδημίας στην κοινότητα (τύπου Sentinel).

-- Εκτεταμένη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και των συρροών κρουσμάτων στους εργασιακούς χώρους, στις μονάδες Υγείας, στις σχολικές μονάδες, και εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος (απομόνωση κ.λπ.) σε συνδυασμό με την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθών κ.λπ.) των εργαζομένων που νοσούν ή μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα.

-- Πύκνωση των δρομολογίων στα ΜΜΜ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής

Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα συλλογικά τους όργανα, η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις - μέλη της, από την πρώτη στιγμή, με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της υγείας και της ζωής των ασθενών μας, προειδοποιούσαμε για τη γύμνια του ΕΣΥ, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που εφαρμόζουν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις.

Ωστόσο, όχι μόνο έχετε διακόψει κάθε επικοινωνία με την ΟΕΝΓΕ και τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και ακολουθείτε μία διαρκή τακτική διάψευσης κάθε επισήμανσής μας, συκοφάντησης και στοχοποίησης των υγειονομικών. Μάλιστα υπάρχει σε εξέλιξη σωρεία απαράδεκτων αυταρχικών εισαγγελικών και πειθαρχικών διώξεων καθώς και εκδικητικών μετακινήσεων - απολύσεων ενάντια σε υγειονομικούς (πρόεδρο ΟΕΝΓΕ, πρόεδρο ΠΟΕΔΗΝ, πρόεδρο ΕΝΙΘ, εκπροσώπους υγειονομικών νοσοκομείων Εδεσσας και Γιαννιτσών, διευθύντρια Παθολογικής Νοσοκομείου Ρεθύμνου, πρόεδρο Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου "Αγιος Σάββας" κ.λπ.).

Εχουμε ευθύνη να συνεχίσουμε τον αγώνα στο πλευρό των ασθενών μας για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής τους.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να "καταδεχτεί" επιτέλους να συζητήσει με τους νοσοκομειακούς γιατρούς της χώρας και να ακούσει τις επισημάνσεις και τα αιτήματά τους».

Κινητοποίηση σήμερα στο ΚΥ Αχαρνών

Σε κινητοποίηση στην είσοδο του Κέντρου Υγείας Αχαρνών προχωρά σήμερα Τετάρτη στις 12 μ. ο Σύλλογος Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού, απαιτώντας την άμεση ενίσχυση του ΚΥ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων και την απρόσκοπτη λειτουργία του.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Συνεχίζονται οι καταγγελίες ενάντια στις διώξεις υγειονομικών

Πληθαίνουν οι καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων ενάντια στις διώξεις σε βάρος αγωνιστών υγειονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου, έλαβε κλήση από την αστυνομία προκειμένου να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις, με αφορμή κινητοποίηση των υγειονομικών στις 24/9, για... παράβαση των άρθρων περί «απείθειας» και «παρακώλυσης συγκοινωνιών», σε συνδυασμό με τον νόμο για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».

«Τις τελευταίες μέρες οι πρόεδροι συνδικαλιστικών οργανώσεων γιατρών και νοσοκομείων (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, "Αγ. Σάββας") δέχονται ραβασάκια με κλήση από το νεκραναστημένο Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας, γιατί κινητοποιήθηκαν και διεκδίκησαν προσλήψεις γιατρών, μέσα προστασίας για τους υγειονομικούς, επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ και στηλιτεύει τις προκλητικές προσπάθειες της κυβέρνησης «να φιμώσει κάθε φωνή που αποκαλύπτει την επικίνδυνη πολιτική της για τη διαχείριση της κατάστασης».

«Η υποκρισία της κυβέρνησης ξεχειλίζει!», τονίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.«Αυτοί που τις τελευταίες βδομάδες σηκώνουν το λάβαρο της υπεράσπισης των γυναικών από τη βία, διώκουν γυναίκα συνδικαλίστρια, την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, που πρωτοστατεί στον αγώνα για την προστασία της υγείας του λαού μας, για τα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών», σημειώνει.

Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει μεταξύ άλλων οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ), ΟΛΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

Επιπλέον, η ΕΙΝΑΠ, τα Σωματεία Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρόδου, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Εργαζομένων Ξενοδοχείου «Royal Olympic», Εργαζομένων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Αττικής «Ο Βύρων», Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Λάρισας, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

Τις διώξεις καταγγέλλει επίσης ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974.

Κρούσματα σε κτίριο του ΟΣΕ

Δύο κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν προχτές στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου στην Αθήνα, στις Οικονομικές Υπηρεσίες. Και σε αυτή την περίπτωση οι αρμόδιοι δεν πήραν άμεσα μέτρα. Μόνο μετά την παρέμβαση της Ομοσπονδίας, δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το κτίριο την άλλη μέρα στη 1 το μεσημέρι, για να γίνει απολύμανση. Στο συγκεκριμένο κτίριο απασχολούνται περίπου 180 εργαζόμενοι.

Ο Π. Παναγούλιας, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας, εκλεγμένος με τη ΔΕΣΚ, κατήγγειλε την ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας, όπως η πραγματοποίηση μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ζητά ελέγχους για την προστασία εργαζομένων και καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ

Να εντείνουν τους ελέγχους στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ, ώστε να εξασφαλιστούν η υγεία και η ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των καταναλωτών, ζητά από το υπουργείο Εργασίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Μετά την τροποποίηση του ωραρίου που ανακοινώθηκε στις 5/2 και προβλέπει λειτουργία των σούπερ μάρκετ τα Σάββατα μέχρι τις 5 μ.μ., ήδη εκδηλώθηκαν σοβαρά προβλήματα. Από την πρώτη μέρα εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, το Σάββατο 6/2, το αποτέλεσμα ήταν «να παρατηρηθούν τεράστιες ουρές καταναλωτών έξω από τα καταστήματα αλλά και εντός αυτών, με εργαζόμενους και καταναλωτές να συγχρωτίζονται και να είναι πλήρως εκτεθειμένοι», επισημαίνει ο Σύλλογος, ενώ οι εργαζόμενοι «για ακόμα μια φορά καλέστηκαν να εργαστούν σε συνθήκες μεγάλης έντασης της εργασίας τους με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους».

Μπροστά στο ερχόμενο Σάββατο, ο Σύλλογος καλεί το υπουργείο Εργασίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε ελέγχους «ώστε να εξασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των καταναλωτών» και «να αποφευχθούν οι εικόνες του περασμένου Σαββάτου, που το μόνο σίγουρο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν στον περιορισμό της διασποράς του ιού».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Εδώ και τώρα μέτρα για ασφαλείς συγκοινωνίες

Εξορμήσεις χτες σε σταθμούς του προαστιακού - Αύριο η κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών

Από τις χτεσινές εξορμήσεις στον προαστιακό
Από τις χτεσινές εξορμήσεις στον προαστιακό
Εξορμήσεις στους σταθμούς του προαστιακού σε Ασπρόπυργο και Μαγούλα πραγματοποίησαν χτες νωρίς το πρωί σωματεία που δρουν στη Δυτική Αττική, απαιτώντας άμεσα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων και του λαού με τις συγκοινωνίες, συνολικά μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους που κινούνται και δουλεύουν.

Οι εξορμήσεις έγιναν μπροστά στην κινητοποίηση που οργανώνουν αύριο, Πέμπτη, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Υποδομών - Μεταφορών.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στοιβαγμένοι καθημερινά σαν σαρδέλες

Στις εξορμήσεις μοιράστηκε κοινή ανακοίνωση των συνδικάτων που αναδεικνύει την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Χαρακτηριστικό είναι ότι χτες το πρωί στον προαστιακό, όπου τα δρομολόγια είναι ήδη αραιά, υπήρξε, λόγω βλάβης, μεγάλη καθυστέρηση, για 40 λεπτά, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να περιμένουν για αρκετή ώρα σαν σαρδέλες μέσα στα βαγόνια.

Τα συνδικάτα, μεταξύ άλλων, αναδεικνύουν την αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης για τη μετατροπή των ΜΜΜ σε υγειονομικές βόμβες. Επισημαίνεται πως στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου, «που είναι το επίκεντρο της βιομηχανικής δραστηριότητας της χώρας, χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάζονται καθημερινά να στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες στα λιγοστά λεωφορεία που συνδέουν το Θριάσιο με τους κοντινούς δήμους και στα βαγόνια του προαστιακού, που σε πολλές περιπτώσεις ο χρόνος αναμονής φτάνει και τη 1 ώρα. Η μετακίνηση είναι ακόμα πιο επικίνδυνη για όσους ζουν εκτός Δυτικής Αττικής αλλά εργάζονται εκεί, αφού καλούνται να μετακινηθούν με τους γεμάτους συρμούς του μετρό πριν μπουν στα υπερφορτωμένα λεωφορεία της Δυτικής Αττικής, γεγονός που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο να εκτεθούν στον ιό».

Πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων η κατάργηση γραμμών

«Το γεγονός ότι η πρόσβαση περιοχών της Μαγούλας, της Μάνδρας και του Ασπροπύργου δεν εξασφαλίζεται με απευθείας και με πολλαπλές λεωφορειακές γραμμές από δήμους εκτός της Ελευσίνας, πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο διασποράς του ιού, καθώς απαιτείται η μετακίνηση εργαζομένων με δεύτερη γραμμή», επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Η κατάργηση των γραμμών Α16, Γ16 και Β16 είναι πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων απέναντι στις ανάγκες των εργατών, τα αποτελέσματα της οποίας φτάνουν σήμερα να απειλούν την υγεία τους. Η κατάργηση της γραμμής express Αεροδρόμιο - Κιάτο έχει ως αποτέλεσμα να στοιβάζονται οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα δρομολόγια. Στους σταθμούς του Ασπροπύργου και της Μαγούλας δεν υπάρχει ανταπόκριση των δρομολογίων του προαστιακού με τα δρομολόγια των λεωφορείων. Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει στους σταθμούς της Ν. Περάμου και των Μεγάρων, που δεν περιλαμβάνονται στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Αττικής».

Τα συνδικάτα απορρίπτουν «την πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας» και καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη «στην επιζήμια λογική τού "θα λογαριαστούμε μετά", που στην περιοχή μας προβάλλει η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτ. Αττικής». Καλούν τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις «για την προστασία της υγείας μας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Να παλέψουμε μαζί για την εξασφάλιση του δικαιώματός μας σε σύγχρονες, ποιοτικές και ασφαλείς μετακινήσεις. Να απαιτήσουμε να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστούν οι ασφαλείς μετακινήσεις των εργαζομένων στη Δυτική Αττική, με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας».

Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Θριασίου), Τροφίμων Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, κλαδικό Ενέργειας (ΣΕΕΝ Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου), Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, «Θριάσιου» Νοσοκομείου, «Κανάκης», Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής, Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής.

ΑΧΑΪΑ
Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία, χωρίς καμία ενίσχυση

Η μεγάλη διασπορά του ιού στην Αχαΐα, η έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού και θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, αποτυπώνονται με ιδιαίτερη ένταση στα νοσοκομεία της Πάτρας.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου (ΠΓΝΠ) μέσα σε λίγες μέρες καλύφθηκαν τα 23 από τα 27 κρεβάτια και στην ΩΡΛ κλινική, που έχει μετατραπεί σε κλινική Covid. Στη ΜΕΘ είναι γεμάτα τα 7 από τα 13 κρεβάτια.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στον «Ριζοσπάστη» γιατροί του νοσοκομείου, τα νούμερα για τις εισαγωγές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Τα περιστατικά που έχρηζαν εισαγωγής είναι πάνω από 35», τονίζουν. «Η εντολή είναι να κρατάμε κάποια κρεβάτια άδεια. Δίνονται εξιτήρια και... οξυγόνο για το σπίτι. Οι γιατροί ερχόμαστε πραγματικά σε πολύ δύσκολη θέση. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Εκτός ωραρίου επικοινωνούμε με τους ανθρώπους στους οποίους δόθηκε εξιτήριο, ενώ γνωρίζουμε ότι θα έπρεπε να νοσηλευτούν παραπάνω μέρες».

Στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας», με το μέτρημα στα κρούσματα σε υγειονομικούς και ασθενείς να έχει πλέον χαθεί, ανακοινώθηκε στους ειδικευόμενους να δουλεύουν παντού: Να κάνουν τη δειγματοληψία των μοριακών τεστ για το προσωπικό του νοσοκομείου και τον πληθυσμό, συγχρόνως τον ιατρό στο εμβολιαστικό κέντρο και rapid test στους συνοδούς των ασθενών. Πρόκειται για προσωπικό που καλύπτει ανάγκες στη Χειρουργική κλινική, στα Επείγοντα και στα Εξωτερικά Ιατρεία της Χειρουργικής. Οι συμβάσεις για τη Χειρουργική είναι από 4 μήνες έως 3 έτη, χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι ειδικευόμενοι εκπαιδεύονται για τη συνέχιση της ειδίκευσής τους σε άλλο νοσοκομείο. Η εκπαίδευσή τους όμως ουσιαστικά έχει παγώσει, ενώ εδώ και πολύ καιρό δεν παίρνουν τα δικαιούμενα ρεπό. «Είναι φανερό ότι η έκθεση των ειδικευόμενων της Χειρουργικής κλινικής σε τόσο ευρύ αριθμό ασθενών και προσωπικού για τη διενέργεια τεστ θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς της κλινικής μας, που μετεγχειρητικά είναι εξασθενημένοι και πιο ευάλωτοι σε μία πιθανή λοίμωξη από covid», κατήγγειλαν οι ειδικευόμενοι και... απειλήθηκαν με ποινικές διώξεις αν δεν υλοποιήσουν την «ενίσχυση» του νοσοκομείου.

Σε συνέχεια της επικίνδυνης τακτικής της μετατροπής των νοσοκομείων σε «μίας νόσου», τις επόμενες μέρες σύμφωνα με πληροφορίες 256 κρεβάτια (πιθανολογείται από τα χειρουργεία που έχουν ανασταλεί), 20 παιδιατρικές κλίνες στο ΠΓΝΠ και 70 κρεβάτια στον «Αγ. Ανδρέα» (μάλλον από τις Παθολογικές κλινικές) αναμένεται να μετατραπούν σε κλίνες Covid, αφήνοντας και πάλι ξεκρέμαστους χιλιάδες ανθρώπους που νοσούν.

Τις τελευταίες δε ώρες επαναφέρεται η «εναλλακτική του πρώτου κύματος» για ...πιθανό άνοιγμα του Νοσοκομείου Θώρακος, με μετακινούμενο προσωπικό από άλλα νοσοκομεία και από τα Κέντρα Υγείας, αντί για μόνιμες προσλήψεις που διεκδικούν οι υγειονομικοί, ο λαός και οι φορείς της περιοχής. «Δηλαδή θα ανοίξουν κρεβάτια χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό;», ρωτούν οι υγειονομικοί. «Είναι εγκληματικό για τους ασθενείς που θα νοσηλευτούν. Και οι εργαζόμενοι από χίλια θα γίνουμε χίλια πεντακόσια κομμάτια. Το προσωπικό είναι ήδη εξουθενωμένο, όταν εδώ και τόσους μήνες αναλογεί 1 νοσηλευτής για 10 ασθενείς με Covid και πολλαπλές νοσηρότητες».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα και συνέστησε ... υπομονή, αντί για μέτρα προστασίας

Eurokinissi

Νέα περιοριστικά μέτρα για την Αττική, από αύριο μέχρι 28 Φλεβάρη, ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ο Κυρ. Μητσοτάκης, πάνω στις παλινωδίες της κυβέρνησης και την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων θωράκισης της δημόσιας Υγείας, όπως και σε χώρους δουλειάς, σχολεία, ΜΜΜ, στοιχεία που οδήγησαν σε νέα έξαρση κρουσμάτων και σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία.

Υποστηρίζοντας την τακτική του «ακορντεόν», που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση συνειδητά δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του επέμεινε ότι «ήταν μεγάλη ανάσα για την αγορά και την κοινωνία να μείνει 2 εβδομάδες ανοιχτή και 2 κλειστή, από το να είναι 4 εβδομάδες αποκλεισμένη». Τόνισε ωστόσο ότι «σήμερα (...) ο κίνδυνος επανεμφανίζεται», «αφενός με την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, όπου σταδιακά γεμίζουν οι δομές Υγείας, και αφετέρου με τις μεταλλάξεις του ιού, που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του».

Εβαλε ως στόχο «να χτυπηθεί η έξαρση του Covid-19 πριν εξαπλωθεί, μειώνοντας συνολικά την κινητικότητα. Και να δοθεί χρόνος στο σύστημα Υγείας, καθώς θα προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί», τους οποίους και πάλι εμφάνισε ως άλλοθι για να μην ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, την ώρα που ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Ισχυριζόμενος ότι τα σκληρά περιοριστικά μέτρα είναι «ώστε να προλαμβάνουμε και να μην ακολουθούμε το πρόβλημα», αποσιωπώντας ότι δεν εκμεταλλεύτηκε όλο αυτό το πολύμηνο διάστημα από το πρώτο κύμα για πραγματικά μέτρα θωράκισης του συστήματος Υγείας, μέτρα στα ΜΜΜ και τους χώρους δουλειάς, ουσιαστικά προέταξε ξανά τη λεγόμενη ατομική ευθύνη και συνέστησε «υπομονή», καλώντας «να αμυνθούμε στην ύστατη επίθεση του ιού πριν από την οριστική νίκη του εμβολιασμού», υποσχόμενος ότι «από τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα».

Μπροστά στις συνέπειες του νέου lockdown και καθώς τσακίζονται ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενοι, αντέτεινε ότι «δεν υπάρχει οικονομία χωρίς υγεία. Ούτε καλοί πελάτες χωρίς υγιείς πολίτες. Αλλωστε, μία προσπάθεια δύο εβδομάδων τώρα μπορεί να φέρει νωρίτερα το πλήρες άνοιγμα της αγοράς», είπε, προσπαθώντας να «χρυσώσει το χάπι».

Την ...κατανόησή του εξέφρασε και για γονείς και μαθητές τώρα που ξανακλείνουν τα σχολεία, αφού πρώτα άνοιξαν όπως έκλεισαν, χωρίς στοιχειώδη μέτρα για αραίωση στις τάξεις και επαρκή καθαριότητα, λέγοντάς τους πως «όποιες θυσίες καλούμαστε να κάνουμε τώρα, είναι στο χέρι μας να είναι και οι τελευταίες».

Σε μια δόση «αυτοκριτικής» για το θεαθήναι και για να κρύψει πως ό,τι ζει ο λαός οφείλεται στη συνειδητή πολιτική της κυβέρνησης, είπε ότι «στην κοινή προσπάθεια υπάρχουν λάθη, σύγχυση και αβλεψίες». «Ομως, δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα», πρόσθεσε αμέσως μετά, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα και δηλώνοντας «περισσότερο παρά ποτέ πεπεισμένος ότι έχει αρχίσει να γράφεται ο επίλογος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας».

Εν είδει πανάκειας, άλλωστε, παρέπεμψε στους εμβολιασμούς λέγοντας ότι «σε λίγο (...) θα φτάσουν τις 500.000», επιμένοντας επίσης ότι «οι παραδόσεις των εμβολίων θα αυξηθούν ραγδαία το επόμενο διάστημα», αλλά βάζοντας ο ίδιος τον πήχη τόσο χαμηλά και μακριά, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για την υγεία του λαού:

«Η πολιτεία έχει το σχέδιο ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Ελληνες να έχουν θωρακιστεί», είπε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας δηλαδή για κάποια βελτίωση ένα τετράμηνο αργότερα, στο Μάη, και μόνο για κάποιες μερίδες του πληθυσμού.

Επιπλέον, οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες λένε ότι οι ρυθμοί εμβολιασμού - άρα και το λεγόμενο τείχος ανοσίας - δεν προχωρούν όπως προγραμμάτιζαν, λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις των δόσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, συνέπεια των ανταγωνισμών και του Φαρμάκου - εμπόρευμα, χώρια τα άλλα μέτρα που δεν παίρνονται.

Σε αυτό το φόντο, ίσως, δεν μπόρεσε να αποκρύψει ότι «στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού», αποδίδοντάς το βέβαια ξανά στην ατομική ευθύνη: «Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά».

Σήμερα η «εξειδίκευση» των μέτρων

Για την ώρα, από αύριο Πέμπτη και έως τις 28/2 στην Αττική κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες Εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ αποστάσεως, εκτός από την Ειδική Αγωγή, που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία.

Για εξειδίκευση των μέτρων ο πρωθυπουργός παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα από τους αρμόδιους, στις 12 το μεσημέρι όπως ανακοίνωσε αργότερα η Πολιτική Προστασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τα σχολεία και το λιανεμπόριο κλειστά θα μείνουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και εκκλησίες, ενώ ανοιχτά σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, συνεργεία και delivery.

Σημειωτέον, των ανακοινώσεων Μητσοτάκη είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου «για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων», υπό την προεδρία του και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, του καθηγητή Σ. Τσιόδρα, του προέδρου του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέα και άλλων παραγόντων. Κατ' εντολή Μητσοτάκη ακολούθησε έκτακτη σύγκληση της επιτροπής των επιστημόνων, ώστε να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική.

Στη σύσκεψη φέρεται να συζητήθηκε και η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, αποφάσεις για την οποία - όπως και για την Πάτρα - αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες.

Πάνω από 6.000 οι νεκροί, αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων

Ξεπέρασαν τις 6.000 οι νεκροί από κορονοϊό στη χώρα, αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων, σταθερά τα μισά κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, ενώ τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη μετά από πολλές μέρες εκτινάσσονται και πάλι σε τριψήφιο αριθμό.

Χτες έχασαν τη ζωή τους άλλοι 20 άνθρωποι, με τους συνολικούς θανάτους να ανέρχονται σε 6.017, ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 277.

Τα νέα κρούσματα είναι 1.526, από τα οποία 11 είναι εισαγόμενα, 750 καταγράφηκαν στην Αττική (Ανατολική Αττική 84, Βόρειος Τομέας 109, Δυτική Αττική 38, Δυτική Αθήνα 108, Κέντρο 206, Νότιος Τομέας 84, Νήσων 19, Πειραιάς 102), 174 στη Θεσσαλονίκη, 97 στην Αχαΐα, 87 στην Εύβοια, 28 στη Λάρισα, 21 στη Βοιωτία, 51 είναι υπό διερεύνηση και τα υπόλοιπα προέρχονται από άλλες περιοχές.

Ο δε αριθμός των μεταλλαγμένων κρουσμάτων είναι πλέον 418 (412 με μετάλλαξη Μ. Βρετανίας και 6 με μετάλλαξη Νότιας Αφρικής). Η γονιδιωματική ανάλυση 52 δειγμάτων που αφορούν την περίοδο 28 Γενάρη - 8 Φλεβάρη ανέδειξε συνολικά 15 θετικά: 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Αττικής (νοσοκομειακό), 9 από την ΠΕ Θεσσαλονίκης (7 από την κοινότητα και 2 νοσοκομειακά) και 5 από πύλη εισόδου.

Καταρρέει

«Ε, δεν κατέρρευσε και τίποτα... λόγω της μείωσης», ισχυρίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, αναφερόμενος στη μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 400.000 τα τελευταία δέκα χρόνια και ισχυριζόμενος πως οι 400.000 που αποχώρησαν «ήταν περισσευούμενοι», «μια υπερβολή»!

Θέση εξοργιστική, προκλητική, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, που αν μη τι άλλο αναδεικνύουν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό οι οποίες στοιχίζουν ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές: Τους δεκάδες χιλιάδες γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που λείπουν από τα νοσοκομεία, τους δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που έλειπαν πριν ακόμα από την πανδημία και σήμερα που χρειάζεται να φτιαχτούν ολιγάριθμα τμήματα μαθητών λείπουν ακόμα περισσότερο, τους οδηγούς και τους τεχνικούς στις αστικές συγκοινωνίες οι οποίοι χρειάζονται για να βγάλουν στην κυκλοφορία περισσότερα οχήματα ώστε να μη γίνονται εστίες μετάδοσης, τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ που χρειάζονται για να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, τους ελεγκτές στις αρμόδιες υπηρεσίες, στις υπηρεσίες ασύλου και πάει λέγοντας.

Ισως για την κυβέρνηση οι ζωές που χάθηκαν λόγω των τεράστιων ελλείψεων περισσεύανε, όπως το προσωπικό που λείπει... Και η αλήθεια είναι ότι στον καπιταλισμό είναι κάπως «περιττά» τα επαρκώς στελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία και δημόσια σχολειά, οι κοινωνικές υπηρεσίες, που μονίμως «βγαίνουν μείον» στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους» του κεφαλαίου. Ετσι άλλωστε γίνονται ευκολότερα εμπόρευμα η Παιδεία, η Υγεία, ακόμα και η ζωή των ανθρώπων, έτσι «εξοικονομούνται» πόροι για τα προνόμια και τις επιδοτήσεις στους «επενδυτές».

Κάτι ξέρει για όλα αυτά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα καμώνεται ότι βγαίνει στα κεραμίδια με τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και θέλει «μεγαλύτερο» αστικό κράτος - αρωγό στα σχέδια του κεφαλαίου, αφού πρώτα ως κυβέρνηση βάδισε στα ίδια αυτά χνάρια, κρατώντας κλειστά τα «περισσευούμενα» νοσοκομεία, αρνούμενος να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, συνεχίζοντας και «επαυξάνοντας» την αθλιότητα των εργολαβικών και «ευέλικτων» εργαζομένων, συνολικά την πολιτική της εμπορευματοποίησης στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία κ.ο.κ.

Γιατί ό,τι και να λένε οι υπουργοί, τα κυβερνητικά στελέχη και όσοι υπερασπίζονται το σάπιο σύστημα, ένα πράγμα σίγουρα «καταρρέει» ξανά και ξανά: Ο μύθος ότι οι λαϊκές ανάγκες μπορούν τάχα να συμβιβαστούν με τα κέρδη του κεφαλαίου.


Χ.

«Μάχη με το χρόνο»... μετά από ένα χρόνο

Για «μάχη με το χρόνο», μετά από ένα χρόνο πανδημίας, έκανε χτες λόγο ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, καθώς δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και προστασίας στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία, στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ούτε για την έγκαιρη προμήθεια όσων εμβολίων είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, ανεξάρτητα από τη χώρα παραγωγής τους.

Με τα μισά κρούσματα να εντοπίζονται σταθερά στην Αττική, όπως και η πλειοψηφία των κρουσμάτων της μετάλλαξης Μ. Βρετανίας (75% πιο μεταδοτική), το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει ανοχύρωτο και παλεύει να σταθεί όρθιο με την ίδια χρεοκοπημένη και εγκληματική «συνταγή»: Την αρπαγή κρεβατιών και υγειονομικών από άλλες νόσους για τον κορονοϊό και τις μετακινήσεις προσωπικού από τη μια δομή στην άλλη.

Ηδη στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν σχεδόν γεμίσει οι απλές κλίνες Covid, με το σύνολο των νοσηλευόμενων με Covid να είναι 1.899 (από 1.594 πριν μία βδομάδα). Το 71% των ΜΕΘ Covid είναι ήδη κατειλημμένες (πριν μια βδομάδα ήταν 62%). «Δηλαδή, καταλαμβάνουμε και γεμίζουμε μια ολόκληρη μονάδα ΜΕΘ τη μέρα στην Αττική», είπε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ξέχασε όμως να πει γιατί εξαντλούνται και πάλι με τέτοια ευκολία τα «όρια» του δημόσιου συστήματος που αρνούνται να ενισχύσουν.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον «Ευαγγελισμό», στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ανακοινώθηκε ότι από σήμερα οι χειρουργικές αίθουσες μειώνονται σε 7 (από 13) «λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας», που είναι γνωστές εδώ και ένα χρόνο. Από τη Δευτέρα 15 Φλεβάρη αναστέλλεται πλήρως η λειτουργία της ολοήμερης λειτουργίας και τα προγραμματισμένα ραντεβού για επισκέψεις στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία μειώνονται κατά 50% «προκειμένου να προφυλαχθεί η δημόσια Υγεία»...

Αντίστοιχα «μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας» παίρνονται σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία, όπως γίνεται εξάλλου ήδη από το πρώτο κύμα, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους αβοήθητους και εκτεθειμένους απέναντι σε κάθε νόσο.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά αλλά και ενδεικτικά για την ένδεια πραγματικών μέτρων πρόληψης στις σχολικές αίθουσες - κλουβιά και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για αύξηση κατά 11% των κρουσμάτων σε παιδιά 0 - 9 ετών (από τις 24 μέχρι 30 Γενάρη). Παρά τον ελάχιστο αριθμό τεστ, ήδη 435 παιδιά έχουν βρεθεί θετικά.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
375 δόσεις εμβολίων στα σκουπίδια!

Η απουσία ολοκληρωμένης πρόβλεψης κινδύνων στερεί και τις λιγοστές παρτίδες

Εβδομήντα πέντε φιαλίδια εμβολίων, 375 συνολικά δόσεις, αποσύρθηκαν από τον προγραμματισμό του εμβολιαστικού κέντρου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ), χτες το πρωί, μετά τη διαπίστωση βλάβης στη λειτουργία ψυγείου όπου φυλάσσονταν.

Το γεγονός αποκαλύπτει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στο ΠΓΝΙ υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχο περιστατικό προέκυψε την προηγούμενη Πέμπτη στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων. Τότε αποσύρθηκαν 36 φιαλίδια - 180 δόσεις «λόγω βλάβης στο καταγραφικό θερμοκρασίας ενός ψυγείου συντήρησης εμβολίων», όπως δημόσια αναγκάστηκε να παραδεχτεί σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μετά από καταγγελίες υγειονομικών στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στο Κέντρο Υγείας, στο πλαίσιο της μέρας δράσης για την ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ψυγείο όπου φυλασσόταν η συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων ήταν ηλικίας 30 ετών μέσα στο φαρμακείο του νοσοκομείου. Παρά το γεγονός ότι είχε προβλεφθεί η τοποθέτηση συσκευής στο ψυγείο για τη σταθεροποίηση της τάσης, μετά και το αντίστοιχο περιστατικό στο ΚΥ Ιωαννίνων, ωστόσο δεν ήταν δυνατή η εποπτεία του όσο παρέμενε το φαρμακείο κλειστό λόγω μη εφημέρευσής του.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΠΓΝΙ επισημαίνει ότι την ίδια ώρα που «λόγω των εταιρικών και διακρατικών ανταγωνισμών, της έλλειψης υποδομών και προσωπικού στην ΠΦΥ» σημειώνονται σοβαρές καθυστερήσεις στον προγραμματισμό των εμβολιασμών, η απουσία ολοκληρωμένης πρόβλεψης κινδύνων στερεί έστω και αυτές τις λιγοστές παρτίδες εμβολίων.

Τέλος, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης και όσων στηρίζουν τον σχεδιασμό της είναι μεγάλες» αφού η επιμονή της να φορτώσει τους εμβολιασμούς στα νοσοκομεία, στερώντας τα από πολύτιμο προσωπικό σε κλινικές και χειρουργεία, όπως στο ΠΓΝΙ, «με 4 εμβολιαστικές γραμμές και να συζητιέται η δημιουργία 5ης», αναδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας για τα προβλήματα στο πρόγραμμα των εμβολιασμών.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Οριακή η επάρκεια οξυγόνου, «κερασάκι στην τούρτα» των μεγάλων ελλείψεων

Περιοδεία από τον βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη

Με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων συναντήθηκε κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Μανώλη Συντυχάκη.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων υπήρξε εκτενής ενημέρωση για την ετοιμότητα και τα μέτρα θωράκισης εν μέσω της πανδημίας, για την πορεία του εμβολιαστικού κέντρου, για το κληροδότημα Μαλλινάκη, τη νέα πτέρυγα Ψυχιατρικής κλινικής, για την κατάσταση στις ΜΕΘ, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση και ενημέρωση για σειρά προβλημάτων που παραμένουν στο μοναδικό νοσοκομείο του νομού, το οποίο μέσα από ελλείψεις σηκώνει το βάρος της κάλυψης πληθυσμού 170.000 ατόμων σε επίπεδο νομού.

Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το ζήτημα της οριακής επάρκειας οξυγόνου, καθώς ναι μεν η μονάδα παραγωγής οξυγόνου του νοσοκομείου λειτουργεί κανονικά, όμως η παραγωγή της δεν επαρκεί για τις ανάγκες και οι ιδιώτες προμηθευτές απέσυραν τη δεξαμενή οξυγόνου που υπήρχε.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με το προσωπικό του νοσοκομείου για μια σειρά από δυσλειτουργίες που φέρνει στην επιφάνεια η υποστελέχωσή του. Χαρακτηριστικά, με βάση το οργανόγραμμα, μόνο για ιατρικό προσωπικό παραμένουν 62 κενές θέσεις, 57 κενές θέσεις σε επίπεδο ειδικευόμενων, καθώς και πολλά κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό. Σε όλα αυτά προστίθενται τα προβλήματα καθαριότητας (μία μόλις καθαρίστρια στη νυχτερινή βάρδια) και η φύλαξη της Ψυχιατρικής.

Από το κλιμάκιο του ΚΚΕ αναδείχθηκε η ανάγκη της οργανωμένης, ανυποχώρητης πάλης, από κοινού με τις λαϊκές οικογένειες, για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Υπογραμμίστηκε ότι η αγανάκτηση των εργαζομένων πρέπει να εκφραστεί με οργάνωση, με αγώνα και συσπείρωση στο σωματείο τους. Να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, να αγωνιστούν μαζί με όλες τις λαϊκές οικογένειες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση των ΜΕΘ, ενίσχυση της ΠΦΥ, αύξηση των δαπανών για την Υγεία, επαναλαμβανόμενα τεστ, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες.

Τέλος, ιδιαίτερα για το Νοσοκομείο Χανίων τονίστηκε από τον Μ. Συντυχάκη η ανάγκη άμεσης επίταξης της δεξαμενής οξυγόνου των ιδιωτών, ενώ εκφράστηκε η διαχρονική στήριξη του ΚΚΕ στο δίκαιο αίτημα για ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

ΟΕΝΓΕ
Εκρηκτική η κατάσταση στην Παθολογική του ΓΝ Πτολεμαΐδας

Τη καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα Υγειονομικών Κοζάνης ανέδειξε η ΟΕΝΓΕ σχετικά με την υποστελέχωση της Παθολογικής κλινικής του ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο», με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας, τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ και άλλους φορείς.

Στην καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα, που υπογράφεται από τους γιατρούς της Παθολογικής πέραν του διευθυντή της, αναφέρεται ότι η κατάσταση της συγκεκριμένης κλινικής είναι εκρηκτική, καθώς παραμένει τραγικά υποστελεχωμένη, με καλυμμένες μόλις 2 από τις 5 οργανικές θέσεις. Την ίδια ώρα, αν και το «Μποδοσάκειο» έχει οριστεί εκ νέου ως νοσοκομείο αναφοράς για Covid περιστατικά, δεν διαθέτει λοιμωξιολόγο.

Οι μόλις 4 ειδικευμένοι γιατροί (2 μόνιμοι παθολόγοι, 1 επικουρικός και 1 πνευμονολόγος) και οι 4 ειδικευόμενοι αντιστοιχούν σε 96 κλίνες (72 κλίνες Covid-19 και 24 κλίνες non Covid-19) και ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένοι με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και με την εκτίμηση των ασθενών που νοσηλεύονται στις άλλες κλινικές του νοσοκομείου.

Ολο αυτό το διάστημα οι παθολόγοι του νοσοκομείου έκαναν αγωνιώδεις εκκλήσεις, αλλά - όπως καταγγέλλουν - τα δεκάδες έγγραφα προς τη διοίκηση του νοσοκομείου ποτέ δεν απαντήθηκαν, ούτε έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες ενέργειες ουσιαστικής ενίσχυσης της Παθολογικής κλινικής του «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου.

«Οι συνάδελφοι αγόγγυστα όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες περιέθαλψαν δεκάδες ασθενείς, όχι μόνο από την Εορδαία αλλά και από όμορες και μη περιοχές, όπως η Καστοριά, η Φλώρινα, το Αμύνταιο, η Κοζάνη, τα Γρεβενά, τα Γιαννιτσά, οι Σέρρες. Πλέον έχουν φτάσει στα όρια της σωματικής και πνευματικής εξουθένωσης και επισημαίνουν ότι αν δεν δοθεί άμεσα λύση στα κατεπείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παθολογική κλινική, ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και καλεί τη διοίκηση του «Μποδοσάκειου», τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα και με κατεπείγουσες διαδικασίες να ενισχυθεί με γιατρούς και νοσηλευτές η Παθολογική κλινική του νοσοκομείου.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η αποτελεσματικότητα και η προμήθεια των εμβολίων στο επίκεντρο των ανταγωνισμών

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα από τις έρευνες στη Γουχάν

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 107 εκατομμύρια και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 2,338 εκατομμύρια.

Στην πρώτη θέση βρίσκονται σταθερά οι ΗΠΑ, με πάνω από 27,7 εκατ. κρούσματα και τουλάχιστον 476.000 νεκρούς, ενώ σύμφωνα με πανεπιστημιακή μελέτη οι νεκροί ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 600.000 - στο καλύτερο σενάριο - μέχρι 1η Ιούνη.

Σχετικά με τη συζήτηση γύρω από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της «AstraZeneca», αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του προγράμματος Covax σημείωσαν ότι «είναι πάρα πολύ νωρίς για να απορρίψουμε αυτό το εμβόλιο», που αποτελεί «ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας απάντησης στην υπάρχουσα πανδημία», καθώς αυτό που προέχει, τόνισαν, είναι να περιοριστούν οι νοσηλείες και να σωθούν ζωές.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της «AstraZeneca» έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση για τα άτομα άνω των 65 ετών και προχτές η Νότια Αφρική ανέφερε ότι αναστέλλει τους εμβολιασμούς, λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

«Θα χρειαστούμε ενδεχομένως μια δεύτερη και μια τρίτη γενιά εμβολίων για να κάνουμε περισσότερα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Το εμβόλιο της «AstraZeneca», που δεν έχει λάβει ακόμα την έγκριση του ΠΟΥ αλλά έχει εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές σε πολλές χώρες, μεταξύ άλλων και στην ΕΕ, αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των δόσεων των εμβολίων που το σύστημα Covax θέλει να διανείμει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Την ίδια ώρα η ΕΕ οριστικοποίησε τη συμφωνία με τις εταιρείες «Pfizer» και «BioNTech» για την αγορά άλλων 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου τους, όπως είχε ανακοινώσει στις 8 Γενάρη. Οπως είπε αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες με την «Pfizer», με βάση τη νέα συμφωνία οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη παραγγείλει άλλες 200 εκατ. δόσεις, που θα παραδοθούν φέτος, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των άλλων 100 εκατ. δόσεων.

Παράλληλα, η Γερμανία σχεδιάζει να δαπανήσει φέτος σχεδόν 9 δισ. ευρώ για να αγοράσει περίπου 635 εκατ. εμβόλια κατά της Covid-19, στο πλαίσιο του προγράμματος προμήθειας εμβολίων της ΕΕ και εθνικών συμφωνιών, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το «Reuters».

Η δε «Johnson & Johnson» ανακοίνωσε ότι ενδιαφέρεται να κατασκευάσει το εμβόλιό της στην Ινδία, προφανώς αξιοποιώντας τους πολύ χαμηλότερους μισθούς των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα ο Πέτερ Μπεν Εμπαρεκ, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που βρίσκεται στη Γουχάν της Κίνας από τις 14 Γενάρη, ανακοίνωσε ότι η έρευνα της ομάδας του για την προέλευση της Covid-19 δεν μετέβαλε δραματικά την εικόνα για την εμφάνιση της επιδημίας, αλλά απέδωσε νέες πληροφορίες, σημειώνοντας πως δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην κινεζική πόλη πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του το Δεκέμβρη του 2019. Πρόσθεσε δε πως «η μετάδοση προερχόμενη από ζώο είναι πιθανή, αλλά το ζώο αυτό ακόμα δεν έχει εντοπιστεί». Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πολύ απίθανο ο νέος κορονοϊός να προήλθε από διαρροή από κάποιο κινεζικό εργαστήριο.

Αμύθητα κέρδη για τις φαρμακευτικές

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Financial Times» έφερε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για το πώς θησαυρίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γερμανική «BioNTech», που μαζί με την αμερικανική «Pfizer» παρασκευάζουν εμβόλιο. Η «BioNTech» έχει ως μέτοχο την επενδυτική MIG, η οποία σε πρώιμη φάση είχε τοποθετήσει 13 εκατ. ευρώ και η απόδοση που έχει έναντι της αρχικής της επένδυσης είναι της τάξης του 4.500%. Από την εισαγωγή της «BioNTech» στον δείκτη Nasdaq του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, το 2019, η τιμή της μετοχής της εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 650%, φέρνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία να ξεπερνά εκείνη της «Deutsche Bank».

Την ίδια ώρα η πρόεδρος της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας σε τηλεσυνέδριο του Πανεπιστημίου του Γουόρικ, στην Αγγλία, και με διάφορες ανιστόρητες συγκρίσεις με τη δεκαετία του '60, είπε ότι «ορισμένες χώρες βλέπουν την αναζήτηση ενός εμβολίου ως αγώνα μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων», προσπαθώντας δε να εξωραΐσει τους σφοδρούς ανταγωνισμούς ισχυρίστηκε ότι «η αναζήτηση εμβολίων δεν είναι ένας ανταγωνισμός μεταξύ Ευρωπαίων, Ρώσων, Κινέζων και Αμερικανών, αλλά ένα πολύ πιο σοβαρό ζήτημα». Δεν απέφυγε πάντως να συμπληρώσει ότι η Κίνα, παρά τη συνεργασία της με την ΕΕ, παραμένει «συστημικός αντίπαλος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ