Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας με σφραγίδα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία "Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας" (ΕΚΑΠΥ), στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών Υγείας», το οποίο σηματοδοτεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Η ΕΚΑΠΥ επιχορηγείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου βέβαια να διοχετεύει «ζεστό» χρήμα στους ομίλους της Υγείας, αφού στις «υποχρεώσεις» του, πέρα από τις προμήθειες, είναι η προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία. Ηταν ιδέα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε συστήσει αυτόν τον φορέα ως ΝΠΔΔ, στρώνοντας και εδώ τον δρόμο στην κυβέρνηση της ΝΔ για τη σημερινή εξέλιξη.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τώρα το νομοσχέδιο έγκειται σε διαχειριστικού τύπου προβλήματα, του τύπου αν τα έργα θα υλοποιούνται με διαφάνεια. Αλλωστε, όπως διευκρίνισε ο εισηγητής του, Κ. Μάρκου, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «με τη θεσμοθέτηση της ΕΚΑΠΥ άνοιξε έναν ορίζοντα». Ο δε υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι το κύριο είναι πως «στην πραγματικότητα το υπουργείο δεν έχει βραχίονα που να μπορεί να "τρέξει" το Ταμείο Ανάκαμψης, και θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα αυτή στην ΕΚΑΠΥ».

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Γιώργος Λαμπρούλης, με αυτό προωθείται η παραπέρα εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία, καθώς αποτελεί ένα ακόμα βήμα «στην κατεύθυνση προσαρμογής του δημόσιου συστήματος Υγείας στους κανόνες της αγοράς, ιδιωτικοποιώντας παραπέρα το πλαίσιο προμηθειών των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας», ενώ δίνει τη δυνατότητα να υλοποιούνται έργα ΣΔΙΤ. Ακόμα, «η διεξαγωγή κεντρικών διαγωνισμών προμηθειών, που θα αφορά όχι μόνο προϊόντα αλλά και υπηρεσίες, δηλαδή ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις, διευρύνει ακόμα περισσότερο την είσοδο των επιχειρήσεων στη δημόσια Υγεία». Παράλληλα, η κυβέρνηση και μ' αυτόν τον τρόπο επιδιώκει τη μείωση της κρατικής δαπάνης για τα δημόσια νοσοκομεία. Εν ολίγοις, συνεχίζεται η μετατροπή του νοσοκομείου σε επιχείρηση, με το κόστος να μετακυλίεται στην πλάτη του ασφαλισμένου.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τα ληγμένα εμβόλια και τους ανταγωνισμούς φαρμακευτικών ομίλων και κρατών

Copyright 2021 The Associated

Με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων να αυξάνεται διαρκώς σε όλο τον κόσμο, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναδεικνύει το ζήτημα των κινδύνων που προκύπτουν από τις νέες μεταλλάξεις και θέτει το ζήτημα των ληγμένων εμβολίων και των ανταγωνισμών φαρμακευτικών ομίλων και κρατών, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Οπως σημειώνουν, «η πανδημία είναι σε έξαρση παγκοσμίως και η προέλευση νέων μεταλλάξεων, όπως η "Δέλτα" από την Ινδία και η "Ομικρον" από την Μποτσουάνα, είναι από χώρες όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 31% και το 20% του πληθυσμού αντίστοιχα. Σε μια σειρά "φτωχές" χώρες το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι έως 6% του πληθυσμού τους, ενώ η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη φτάνει το 42,7%. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές εκτιμήσεις ότι σε πληθυσμούς με ανύπαρκτη ή φτωχή εμβολιαστική κάλυψη, διευκολύνονται οι μεταλλάξεις του κορονοϊού. Αυτό έχει ως συνέπεια αύξηση της μεταδοτικότητας, επιπτώσεις στην υγεία ή και στη ζωή ακόμα και εμβολιασμένων. Ανάλογα υπάρχει και η πιθανότητα ακύρωσης της προστασίας που παρέχουν τα υπάρχοντα εμβόλια. Με αυτά τα δεδομένα και σε συνθήκες πανδημίας, ο μη έγκαιρος και καθολικός εμβολιασμός σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα προστασίας θέτει σε κίνδυνο συνολικά τους λαούς σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Την ίδια στιγμή στα κράτη - μέλη της ΕΕ, στις ΗΠΑ και αλλού υπάρχουν ήδη εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που είτε έληξαν είτε λήγουν σύντομα, ενώ παραμένει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού τους ανεμβολίαστο, γιατί δεν υπάρχουν επιστημονική και εξατομικευμένη ενημέρωση του πληθυσμού, κατάλληλες υποδομές αποθήκευσης και διανομής, αναβάθμιση των δημόσιων συστημάτων Υγείας και ουσιαστική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ταυτόχρονα, η πολιτική της "ατομικής ευθύνης", τα αντιφατικά μέτρα και οι παλινωδίες των κυβερνήσεων λειτουργούν ως "θερμοκήπιο" των αντιεπιστημονικών και μεταφυσικών αντιεμβολιαστικών απόψεων.

Η κυρία αιτία γι' αυτήν την εγκληματική σπατάλη είναι ότι στη μέγγενη του ανταγωνισμού και της καπιταλιστικής κερδοφορίας παραγγέλθηκαν άναρχα πολλαπλάσιες δόσεις από τις πραγματικές ανάγκες με βάση τον πληθυσμό, αλλά και με την επιδίωξη να υπάρξει "απόθεμα" εμβολίων προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών των καπιταλιστικών κρατών προς όφελος των επιχειρηματικών τους ομίλων. Τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στην Ελλάδα παραγγέλθηκαν τριπλάσιες δόσεις σε σχέση με τον πληθυσμό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, χιλιάδες δόσεις έληξαν, μένοντας στα χέρια χωρών όπως Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία, Λιθουανία, Ρουμανία. Στις ΗΠΑ έχουν καταστραφεί σχεδόν 15 εκατ. δόσεις. Πρόκειται για εμβόλια χρυσοπληρωμένα από τους φόρους των λαών, με τις ρήτρες των συμβολαίων τους μάλιστα να παραμένουν κρυφές, προστατεύοντας τις φαρμακευτικές πολυεθνικές, την ίδια περίοδο που σημειώνονται νέες ανατιμήσεις που επέβαλαν οι φαρμακευτικοί όμιλοι με τα μεγαλύτερα μερίδια στην παραγωγή και διάθεση εμβολίων.

Μέσω του γνωστού μηχανισμού COVAX, που συγκροτήθηκε στο όνομα υποτίθεται της ισότιμης πρόσβασης των χωρών στα εμβόλια για την COVID-19, αποδεικνύεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις "δωρίζονται" δόσεις εμβολίων σε χώρες "χαμηλού - μεσαίου εισοδήματος" που μένουν αναξιοποίητες επειδή λήγουν την ίδια περίοδο ή μόλις λίγο αργότερα από την ημερομηνία παραλαβής τους. Ανάλογα προβλήματα προκύπτουν και σε μεταπωλήσεις εμβολίων από τη μία χώρα στην άλλη.

Αποδεικνύεται ότι όσο το εμβόλιο αποτελεί χρυσοφόρο εμπόρευμα που υπηρετεί τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και καπιταλιστικών κρατών, τόσο θα καθυστερεί ο εμβολιασμός, θα ενισχύεται ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων και θα συνεχίζεται η θανατηφόρα πορεία της πανδημίας».

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν τα παρακάτω ερωτήματα προς την Κομισιόν:

«Γνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των δόσεων εμβολίων των κρατών - μελών που είτε έληξαν είτε μεταπωλήθηκαν, ή ακόμα "δωρίστηκαν" σε τρίτες χώρες, τόσο μέσω του μηχανισμού COVAX όσο και απευθείας από την ΕΕ;

Πώς τοποθετείται επίσης:

- Στην επιτακτική ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας από την πανδημία, ιδιαίτερα της στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας;

- Στο αίτημα κατάργησης κάθε πατέντας σε εμβόλια και φάρμακα, η οποία συνδέεται άμεσα με την παρασιτική και επικίνδυνη καπιταλιστική ιδιοκτησία που οδηγεί στα παραπάνω τραγικά αποτελέσματα;».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Απογείωση της «ατομικής ευθύνης» αντί για ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας των λαών

Η Κομισιόν βάζει στο τραπέζι τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλη την ΕΕ

Την «απογείωση» της καταστροφικής για τους λαούς πολιτικής της «ατομικής ευθύνης» για την αντιμετώπιση της πανδημίας προωθεί η ΕΕ, καλλιεργώντας έδαφος για τη γενίκευση των υποχρεωτικών εμβολιασμών, πίσω από την οποία βρίσκονται πολλές επικίνδυνες προεκτάσεις, όπως έδειξε χαρακτηριστικά το σχετικό μέτρο στην Ελλάδα, με την ποινή - «κορονοσήλιο» για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Την ίδια ώρα, ακόμα και στα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη, όπως στη Γερμανία, στην Αυστρία κ.α., τα υποστελεχωμένα και εμπορευματοποιημένα δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούν να στενάζουν χωρίς καμία αποφασιστική ενίσχυση, οι εργαζόμενοι και οι λαοί μένουν εκτεθειμένοι χωρίς κανένα μέτρο ουσιαστικής προστασίας σε χώρους δουλειάς, Εκπαίδευσης, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.ο.κ.

Ετσι, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε χτες ότι «είναι κατανοητό και κατάλληλο να κάνουμε αυτήν τη συζήτηση τώρα - πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και πιθανόν να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΕ», ενώ πρόσθεσε πως αυτό το θέμα «απαιτεί μια κοινή προσέγγιση».

Η ίδια επισήμανε ότι εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην ΕΕ μένουν αχρησιμοποίητες - άλλη μια επιβεβαίωση της τεράστιας διεθνούς ανισομετρίας στους εμβολιασμούς - χωρίς βέβαια να λαμβάνεται οποιοδήποτε μέτρο για την αποφασιστική αύξηση των εμβολιασμών μέσα από ολοκληρωμένα εμβολιαστικά προγράμματα, με ιατρικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση, ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, λίγες μέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, ανακοίνωσε χτες ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στη χώρα του θα αποτελέσει αντικείμενο νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο πριν από το τέλος της χρονιάς, με ορίζοντα να αρχίσει να ισχύει τον Φλεβάρη ή τον Μάρτη.

Καμία ανακοίνωση, βέβαια, δεν είχε να κάνει με το πώς θα ενισχυθούν τα νοσοκομεία της ισχυρότερης καπιταλιστικής οικονομίας της Ευρώπης, τα οποία δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας βρίσκονται για ακόμα μια φορά σε τραγική κατάσταση.

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν χτες 446 θανάτους μέσα σε μια μέρα - ο υψηλότερος αριθμός από τις 18 Φλεβάρη - και 67.186 νέα κρούσματα.

Ο Γκέρνοτ Μαρξ, πρόεδρος της ένωσης DIVI των εντατικολόγων, προειδοποίησε πως η χώρα μπορεί να έχει 6.000 ανθρώπους στην Εντατική μέχρι τα Χριστούγεννα (παραπάνω και από το ρεκόρ των 5.745 ασθενών σε ΜΕΘ Covid στις 3 Γενάρη).

Επισημαίνεται μάλιστα ότι η Γερμανία έχει τώρα λιγότερες διαθέσιμες κλίνες εξαιτίας ελλείψεων στο νοσηλευτικό προσωπικό!

Ολα τα παραπάνω, στο πλαίσιο της πανδημικής έξαρσης της παραλλαγής «Δέλτα», ενώ είναι ακόμα υπό διερεύνηση οι συνέπειες από την πιθανότατη διασπορά και επικράτηση της παραλλαγής «Ομικρον»...

  • Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν ότι η παραγωγή του εμβολίου των «Pfizer»/«BioNTech» για τα παιδιά θα επιταχυνθεί και οι δόσεις θα είναι διαθέσιμες στην ΕΕ στις 13 Δεκέμβρη.
Βαρύ το τίμημα της εγκληματικής πολιτικής

Με την πανδημία να συνεχίζει να καλπάζει, οι νεκροί φτάνουν πλέον τους 18.234, μετά και τους 75 ανθρώπους που έχασαν χτες τη ζωή τους. Στα ύψη παραμένουν και οι διασωληνωμένοι (690 ασθενείς), με το 79,71% να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Σημειώνεται ότι το ποσοστό των ανεμβολίαστων σε ΜΕΘ ακριβώς έναν μήνα πριν ήταν στο 84,65%, ένα στοιχείο που δείχνει ότι αυξάνονται και οι εμβολιασμένοι που νοσούν σοβαρά.

Και, παρά την αρπαγή κρεβατιών γενικών ΜΕΘ και ΜΑΦ και τη μετατροπή τους σε COVID, χτες ήταν διαθέσιμο μόλις το 2,5% των κρεβατιών ΜΕΘ/MΑΦ COVID.

Χτες αυξήθηκαν επίσης κατά 28,68% οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία, φτάνοντας τις 507. Σε ό,τι αφορά την καταγραφή κρουσμάτων, επιβεβαιώθηκαν άλλα 6.196 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 945.095.

Στην 77η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου COVID (18 - 24 Νοέμβρη) ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων εμφάνισε νέα αύξηση, 15,1%, σε 84 (από 73 την προηγούμενη βδομάδα), και +9,1% το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ (612 από 561).

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Η κυβέρνηση είναι «αρνητής» του συγκροτημένου εμβολιαστικού προγράμματος

Το χαράτσι σε βάρος των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών καταγγέλλουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και απαιτούν την άμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης.

Σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους: «Η κυβέρνηση αποδεικνύεται πολιτικός αρνητής μιας πλατιάς, οργανωμένης στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καμπάνιας πειθούς των διστακτικών λαϊκών ανθρώπων για τον εμβολιασμό. Αποδεικνύεται πολιτικός αρνητής της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Αντίθετα, το υπονομεύει ακόμα περισσότερο, με νέες περικοπές των δαπανών για την Υγεία στον προϋπολογισμό, προς όφελος των ιδιωτών επιχειρηματιών. Και επιχειρεί με μια απαράδεκτη απόφαση να φορτώσει την κάλυψη των δαπανών αυτών και πάλι στον λαό».

Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις απαιτούν την απόσυρση του χαρατσιού και καλούν τους συνταξιούχους να τηρούν τα μέτρα προστασίας τους, να φορούν μάσκες κ.λπ., να εμβολιαστούν, αξιοποιώντας τα επιστημονικά επιτεύγματα, που όμως δεν αποτελούν πανάκεια για την πανδημία και δεν δικαιολογούν τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες. Τους καλούν τέλος στις 14 Δεκέμβρη, με τις συγκεντρώσεις τους σε όλη τη χώρα, να στείλουν το δικό τους «αγωνιστικό πρόστιμο» στην κυβέρνηση, απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το «κορονοσήλιο» στρώνει το έδαφος για περαιτέρω εμπορευματοποίηση

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την επιβολή της ποινής των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών:

«Η ποινή των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που ονομάστηκε "αντίτιμο υγείας", πέρα από εργαλείο αποθέωσης της "ατομικής ευθύνης", κοινωνικού αυτοματισμού και συγκάλυψης της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής, ουσιαστικά αποτελεί ένα "κορονοσήλιο", ανοίγοντας πολύ επικίνδυνους δρόμους για την καθιέρωση αντίστοιχων χαρατσιών και για άλλες παθήσεις με προκάλυμμα την ευθύνη των ασθενών, στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας.

Αντί για μέτρα πρόληψης και θεραπείας με ευθύνη του κράτους, αυτό το μέτρο στρώνει το έδαφος στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ανταποδοτικότητα όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα Υγείας για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων που θα θεωρούνται ότι "δεν τηρούν υπεύθυνη στάση"».

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Εκκλήσεις για συναίνεση και προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών τους

Στους ανεμβολίαστους φορτώνει την ευθύνη της κατάρρευσης των νοσοκομείων η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει το χαράτσι των 100 ευρώ

Eurokinissi

Αντιπαράθεση με αντικείμενο το ποιος ευθύνεται που δεν έχουν ...ήδη συνεργαστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είχαμε χτες στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τη συζήτηση της απαράδεκτης κυβερνητικής τροπολογίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με την ποινή προστίμου 100 ευρώ στους άνω των 60.

Μεταχειριζόμενος επιχειρήματα του πιο αισχρού «κοινωνικού αυτοματισμού», ο πρωθυπουργός έφτασε να πει ότι οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που «στερούν την πρόσβαση σε άλλους ασθενείς» στο ΕΣΥ, το οποίο είναι ρημαγμένο χρόνια τώρα από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση όλων των κυβερνήσεων.

Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας βρήκε ευκαιρία να επαναλάβει τις εκκλήσεις για συναίνεση και συνεννόηση προς τον πρωθυπουργό, καλώντας τον να πάρει ανάλογες πρωτοβουλίες: «Τολμήστε να πάρετε μέτρα συναίνεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ απηύθυνε «έκκληση» όπως είπε «για να αντιμετωπίσουμε τα άμεσα κρίσιμα». Μάλιστα, υπερασπίστηκε τη λογική της «ατομικής ευθύνης» απ' την ...ανάποδη και επανέλαβε σαν απάντηση στο χαράτσι της κυβέρνησης την παροχή «κινήτρων», ως παρότρυνση για τον εμβολιασμό. Τέτοια «κίνητρα» βέβαια η κυβέρνηση ήδη έχει πάρει, συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στη σύγχυση, όπως π.χ. με τα δωρεάν megabyte για internet στους νέους που θα εμβολιάζονταν, όταν είχε στοχοποιήσει τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Η κυβέρνηση αντιγράφει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες

Μόνο ο λαός μπορεί να επιβάλει την προστασία της δημόσιας υγείας, τόνισε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, χαρακτηρίζοντας ανούσια την παραπάνω διαμάχη και σημειώνοντας ότι έχουν κοινή βάση την εμπορευματοποίηση της Υγείας, όπως δείχνουν τα κυβερνητικά πεπραγμένα τους.

Σχολιάζοντας το κορονοσήλιο, δηλαδή το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντιγράφει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν άλλα συμβόλαια για καπνίζοντες και άλλα για μη καπνίζοντες και ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες παθήσεις ο ασθενείς να βάζει το χέρι στην τσέπη, επειδή δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις. Μίλησε επίσης για τους ανορθολογισμούς της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, υπογραμμίζοντας πως το εμβόλιο παρουσιάστηκε σαν το εργαλείο που θα μας σώσει από την πανδημία, ότι έχει υπερφυσικές δυνατότητες, ενώ είναι ένα όπλο, αλλά δεν κερδίζεις τον πόλεμο μόνο με αυτό. Για το ΚΚΕ, υπογράμμισε, η προτεραιότητα είναι η λαϊκή πάλη για την προστασία της δημόσιας υγείας και τόνισε ότι ο επικίνδυνος ιός είναι ο καπιταλισμός, προσθέτοντας πως υπάρχει άλλος δρόμος με την ανάπτυξη ενός κρατικού δωρεάν συστήματος Υγείας για όλο τον λαό.

Ως «μία ακόμα δόση κοροϊδίας και εμπαιγμού αλλά και συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών για την αντιμετώπιση της πανδημίας» χαρακτήρισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση ύστερα από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών. «Επαναφέρετε - τόνισε - την ίδια χρεοκοπημένη συνταγή της ατομικής ευθύνης, που έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των κρουσμάτων, έχοντας οδηγήσει τα νοσοκομεία σε κατάρρευση, αξιοποιώντας παράλληλα το όπλο του εμβολίου ως άλλοθι για να μην κάνετε τίποτε άλλο, τόσο συνολικά ως προς τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται, όσο και για τα ειδικότερα μέτρα που χρειάζονται για να "τρέξουν" οι εμβολιασμοί». Επισήμανε ότι ακόμα και «η ευκαιριακή αυτοδιάγνωση μέσω της διάθεσης των δωρεάν, όπως λέει η κυβέρνηση, μιας βδομάδας μέσα στον Δεκέμβριο και μιας βδομάδας μέσα στον Γενάρη, self tests για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους απέχει έτη φωτός από μία σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι η τροπολογία αυτή αποτελεί συνέχεια του νόμου περί υποχρεωτικότητας που πέταξε εκτός νοσοκομείων 6.000 χιλιάδες υγειονομικούς, διαμορφώνοντας επικίνδυνους όρους λειτουργίας των ήδη υποστελεχωμένων δημόσιων μονάδων Υγείας.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων!

Σύσκεψη οργάνωσης της πάλης την Παρασκευή 3 Δεκέμβρη

Κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη που οργανώνουν την Παρασκευή 3 Δεκέμβρη, στις 18.00, στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, απευθύνουν τα Σωματεία Τροφίμων - Ποτών και Συνταξιούχων ΙΚΑ, στα σωματεία και στους μαζικούς φορείς της πόλης.

Στόχος της σύσκεψης είναι να συζητηθούν τα τεράστια προβλήματα στο νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νομού, οι ελλείψεις μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς και σχολεία, καθώς και η ανάγκη να μπουν στο επίκεντρο της πάλης οι διεκδικήσεις μέτρων προστασίας της υγείας του λαού, με τη διοργάνωση παλλαϊκού συλλαλητηρίου μέσα στον Δεκέμβρη.

Τιμούν αγωνιστικά την αυριανή Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ

Αύριο Παρασκευή η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής τιμούν αγωνιστικά την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία, καλώντας σε συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στον πεζόδρομο Κοραή στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στη συνέχεια οργανώνουν λαμπαδηδρομία στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ, στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων, αναπήρων και χρονίως πασχόντων στα ιδρύματα, από την πανδημία και τη μετατροπή του συστήματος Υγείας σε μίας νόσου.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει αύριο στη Θεσσαλονίκη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), στις 11 π.μ. στον ΕΦΚΑ στην Αριστοτέλους, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας ΑμεΑ.

Περιοδείες του ΚΚΕ σε δομές Ειδικής Αγωγής

Με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία, πραγματοποιούνται αύριο Παρασκευή οι παρακάτω περιοδείες και συζητήσεις:

-- Στις 10.30 π.μ. η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφτεί το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Πειραιά.

-- Στις 10.30 π.μ. η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες στο Αιγάλεω και στις 11.15 π.μ. το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Αιγάλεω.

-- Στις 11 π.μ. η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφτεί το Πρότυπο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ΜΔΔΕ «Ρόζα Ιμβριώτη» στην Καισαριανή.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κραυγή αγωνίας και χτες για μέτρα θωράκισης του συστήματος Υγείας

Στάσεις εργασίας και απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα με διεκδικήσεις για να σωθούν ανθρώπινες ζωές

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, προσλήψεις προσωπικού, αποφασιστική ενίσχυση των νοσοκομείων για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, για να προστατευτεί ουσιαστικά ο λαός από την πανδημία, απαίτησαν χτες υγειονομικοί σε όλη τη χώρα πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε μια σειρά από πόλεις. Στην Αττική πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας και οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαβίλη, ενώ στην επαρχία πραγματοποιήθηκε απεργία.

Με τα πανό των σωματείων τους, από τον «Ευαγγελισμό», το ΚΑΤ, το «Αττικόν», το «Θριάσιο» και άλλα νοσοκομεία εκατοντάδες γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων απαίτησαν και χτες τη διεκδίκηση μέτρων ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν μέσα στη φωτιά της μάχης. Για να μη συνωστίζονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, για να πάψει το σύστημα Υγείας να είναι μιας νόσου. Ανάμεσα στις διεκδικήσεις είναι και η επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών, στον αντίποδα των παζαριών και των «συνεργασιών» με την αδρή χρηματοδότηση - νοίκι για μερικά κρεβάτια ΜΕΘ.

Μια μέρα μόλις μετά την ανακοίνωση του νέου απαράδεκτου μέτρου του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, οι υγειονομικοί κατήγγειλαν τη μετατροπή του εμβολίου σε άλλοθι για αντιλαϊκά μέτρα, ενώ ανέδειξαν την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας να προωθήσει το «Νέο ΕΣΥ», που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις υπηρεσιών, κλείσιμο δομών και νοσοκομείων, ένταση της επιχειρηματικής δράσης στη δημόσια Υγεία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

INTIME NEWS

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία απαιτούν ακόμα ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, με καταβολή ολόκληρου μισθού ως επιδόματος Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Ενώ ανέδειξαν το νέο έγκλημα που είναι σε εξέλιξη με την περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας κατά 279 εκατ. και για τον ΕΟΠΥΥ κατά 69 εκατ. ευρώ.

Μέσα από τους κεντρικούς δρόμους, οι εργαζόμενοι, περνώντας έξω από τις μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες της Αθήνας, έφτασαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά και στο υπουργείο Υγείας, διατρανώνοντας τα αιτήματά τους. Ζήτησαν μάλιστα να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, χωρίς ωστόσο να γίνουν δεκτοί.

Σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ, στην οδό Αριστοτέλους, στο κέντρο της πόλης, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι υγειονομικοί στη Θεσσαλονίκη. Εκπρόσωποι του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου ανέδειξαν ότι «η μετατροπή του νοσοκομείου σε μιας νόσου, η χρήση των χειρουργικών αιθουσών για διασωληνωμένους ασθενείς με Covid και η έλλειψη αναισθησιολόγων και νοσηλευτών έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία διεκπεραίωσης ακόμα και των επειγόντων χειρουργείων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας».

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στους αύλειους χώρους, γιατροί και προσωπικό των Νοσοκομείων Ρίου και «Αγιος Ανδρέας», στην Πάτρα, συμμετείχαν στη χτεσινή πανελλαδική κινητοποίηση.

Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων μάλιστα η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη στην 6η ΥΠΕ στις 2 μ.μ., προκηρύσσοντας και στάση εργασίας για τη συγκεκριμένη μέρα από 1.30 μ.μ. έως τις 3 μ.μ., σε όλα τα Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ και νοσοκομεία της Αχαΐας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» τα κενά γιατρών, που έφταναν τα 130 προ κορονοϊού, έχουν πολλαπλασιαστεί, χωρίς να έχει υπάρξει μέριμνα για την κάλυψή τους. Αντιθέτως, από την πρώτη μέρα έκδοσης του σχετικού ΦΕΚ, γιατροί ειδικευόμενοι καλούνται να κάνουν διακομιδές μόνοι τους, ακόμη και βαρέων περιστατικών, με εντολή διοίκησης και 6ης ΥΠΕ, ενώ από τους 18 αναγκαίους εντατικολόγους εργάζονται μόλις 6.

Σημειώνεται μάλιστα ότι αναξιοποίητο παραμένει μέρος του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη εν μέσω πανδημίας, λόγω έλλειψης προσωπικού. Οπως αναδεικνύουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, 29 συνολικά συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων αλλά και 38 αναστολές εργασίας έχουν οδηγήσει σε παροπλισμό τουλάχιστον 5 οχημάτων του ΕΚΑΒ. Διεκδικώντας επιπλέον προσωπικό, προγραμματίζουν στάση εργασίας αύριο, Παρασκευή 3/12 από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ.

Μαχητική ήταν η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι έξω από το ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων. Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας, ενώ συμμετείχαν με εκπροσώπους τους το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η ΕΛΜΕ, το Παράρτημα Τρικάλων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Γυναικών (ΟΓΕ).

Να ικανοποιηθούν άμεσα τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών απαίτησαν νοσηλευτές και γιατροί του Νοσοκομείου Χαλκίδας συμμετέχοντας στη μέρα πανελλαδικής δράσης και την 24ωρη απεργία του κλάδου. Συγκεκριμένα, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Χαλκίδας πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, στην οποία συμμετείχαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους εκπρόσωποι σωματείων της περιοχής, αναδεικνύοντας τις μεγάλες ελλείψεις του νοσοκομείου. Οπως αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, το νοσοκομείο δουλεύει με περίπου 80 εργαζόμενους λιγότερους σε σχέση με πέρυσι, ενώ στη ΜΕΘ Covid αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής για κάθε έξι ασθενείς.

Σημειώνεται ότι Ερώτηση για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Χαλκίδας και ιδιαίτερα της ΜΕΘ κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Λαμπρούλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ