Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο καπιταλισμός είναι ο πραγματικός και ορατός «ιός»!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις καθυστερήσεις και τους ανταγωνισμούς στην προμήθεια εμβολίων το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Εμπορικοί πόλεμοι χωρών και εταιρειών για τα εμβόλια...

Καθυστερήσεις στις παραδόσεις...

Προνομιακή αντιμετώπιση ισχυρών κρατών...

Απόρρητες συμφωνίες της ΕΕ με φαρμακοβιομηχανίες...

Αυτά είναι τα τραγικά αποτελέσματα, όταν τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της επιστήμης και της ανθρώπινης εργασίας υποτάσσονται στο κυνήγι του κέρδους.

'Η αλλιώς... Ο καπιταλισμός είναι ο πραγματικός και ορατός "ιός"!».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ικανοποιημένος για «αγορά» και εμβολιασμό

Μια «μαγική εικόνα» σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Επικαλέστηκε «επιδημιολογικά δεδομένα», λέγοντας ότι στην Ελλάδα είναι καλύτερα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και προσπερνώντας την τραγική κατάσταση στο σύστημα Υγείας, τις μεγάλες ελλείψεις στα ΜΜΜ που οδηγούν στο συνωστισμό, αλλά και την απουσία μέτρων σε χώρους δουλειάς και σχολεία, «απαίτησε» να υπάρχει «αυξημένη προσοχή».

Με έγνοια του τη διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, εξέφρασε ικανοποίηση για το «άνοιγμα της αγοράς» και εκτίμησε ότι «δεν θα έχουμε πρόσθετα προβλήματα», παρά τις εικόνες συνωστισμού στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. «Ιδιαίτερη προσοχή» ήταν η ...συνταγή που συνέστησε και ενόψει του ανοίγματος των Γυμνασίων και των Λυκείων, καθώς - όπως είπε - το άνοιγμα αυτό «αυξάνει την κινητικότητα». Μια σαθρή επιχειρηματολογία, στη βάση της οποίας βρίσκεται η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει φρένο σε εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες, με απαράδεκτους περιορισμούς για πορείες και συγκεντρώσεις, την ώρα που φέρνει σειρά από νέα αντιλαϊκά μέτρα σε Παιδεία, Ασφάλιση, Εργασία κ.λπ., και αφήνει το λαό και τα παιδιά του να στοιβάζονται σε λεωφορεία, τρένα, εργοστάσια, τάξεις.

Ενημερώνοντας την Πρόεδρο για τη διαδικασία των εμβολιασμών, είπε ότι «προχωράει πολύ ικανοποιητικά», την ώρα που συνολικά σε επίπεδο ΕΕ εγείρεται θέμα για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των αναγκαίων δόσεων από τις πολυεθνικές του Φαρμάκου. Σε αυτό το φόντο, άλλωστε, και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερους, πλην όμως είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον αριθμό των εμβολίων που παίρνουμε στα πλαίσια των ευρωπαϊκών διαδικασιών αγορών».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε «να παραμένουμε σε εγρήγορση, γιατί ο ιός είναι μια συνεχής και ενεργή απειλή». Χαρακτήρισε εξάλλου αναγκαίο «το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων να γίνει με τη μεγαλύτερη υπευθυνότητα».

ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Αμέτρητο το βάθος των ανταγωνισμών

Το κυνήγι του κέρδους στερεί από τους λαούς την όποια θωράκιση απέναντι στον κορονοϊό

2021 Christopher Dolan

Την ώρα που οι επίσημα καταγεγραμμένοι νοσούντες στον κόσμο από την COVID-19 ξεπέρασαν χτες τα 100 εκατομμύρια (100.338.749 την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) και οι νεκροί έφτασαν τα 2.152.444 συνεχίζονται οι καθυστερήσεις από τους φαρμακευτικούς κολοσσούς στην παραγωγή και κατά συνέπεια στη διανομή και παράδοση των εμβολίων, που κράτη και διακρατικές ενώσεις όπως η ΕΕ έχουν προπληρώσει από το ξεζούμισμα των λαών.

Στο πλαίσιο αυτό, υποκριτικές είναι οι αιτιάσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων κρατών - μελών της, που φτάνουν και σε λεονταρισμούς για νομικές προσφυγές κατά φαρμακευτικών εταιρειών όπως οι αμερικανικές «Pfizer» και «Μoderna», η βρετανο-σουηδική «ΑstraZeneca». Αλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χρηματοδοτήσει προκαταβολικά την παραγωγή των εμβολίων, ενώ εξακολουθεί να κρατάει στο σκοτάδι τις συμφωνίες που έχει κλείσει στο όνομα της «εμπιστευτικότητας» και του να μη θιγεί «ο ελεύθερος ανταγωνισμός». Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι το εμπόδιο για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση της ανθρωπότητας σε κάθε διαθέσιμο «όπλο» κατά της πανδημίας είναι ο σφοδρός ανταγωνισμός ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους για τα υπερκέρδη και ανάμεσα σε αστικά κράτη. Ακόμα επιβεβαιώνεται ότι είναι παραμύθι όσα «σερβίρουν» αστοί πολιτικοί και τεχνοκράτες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περί αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οσο κριτήριο της παραγωγής είναι το καπιταλιστικό κέρδος και το Φάρμακο και η Υγεία είναι εμπορεύματα, δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία ούτε στην έρευνα ούτε στην παραγωγή (όπου η πατέντα είναι επτασφράγιστο μυστικό) ούτε και στη διάθεση και διανομή. Γι' αυτό οι πιο ισχυρές οικονομικά χώρες έχουν καπαρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων, ενώ άλλες, πιο αδύναμες, βλέπουν ...με το κιάλι τα φιαλίδια.

Ενώ λοιπόν αυτή είναι η πραγματικότητα, οι αστικές κυβερνήσεις εμφανίζονται να τα βάζουν με τις φαρμακευτικές, την ίδια στιγμή που τους έχουν εξασφαλίσει πακτωλό επιχορηγήσεων, αλλά και όλο το απαραίτητο «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον» προκειμένου να ξεσαλώνουν σε βάρος της ουσιαστικής θωράκισης της υγείας. Οι όποιες αντιπαραθέσεις εμφανίζονται δεν έχουν στο επίκεντρο την προστασία της υγείας των λαών, αλλά τους ανταγωνισμούς, τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των κρατών, την κούρσα της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Εξαπάτηση για δήθεν έλεγχο των μονοπωλίων

Η ΕΕ ταυτόχρονα συνεχίζει την εξαπάτηση των λαών ότι θα δημιουργήσει μηχανισμό ελέγχου και περιορισμού των εξαγωγών εμβολίων που παράγονται στην Ευρώπη προς άλλες κατευθύνσεις. Μάλιστα, η Γερμανία, μέσω του υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν, εμφανίστηκε να υπερθεματίζει για μια τέτοια πρόταση. Και για να βγάλει από πάνω του τη «ρετσινιά» αυτού που αποκλείει άλλους έσπευσε να δηλώσει: «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο». Και πρόσθεσε, στη λογική του ...όποιος προλάβει: «Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της».

Οι εταιρείες έχουν τους σχεδιασμούς τους και πράττουν ανάλογα με το τι τους συμφέρει καλύτερα. Για παράδειγμα, η «AstraZeneca» εμφανίστηκε να δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι το Μάρτη για τις προμήθειες του εμβολίου της στις χώρες της ΕΕ. Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο «Ρόιτερς» πως η εν λόγω εταιρεία έλαβε προκαταβολή 336 εκατομμυρίων ευρώ (από τη φοροαφαίμαξη των λαών) τον περασμένο Αύγουστο, για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλα 100 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι το Μάη η συγκεκριμένη εταιρεία είχε κλείσει συμφωνία με τις ΗΠΑ για άλλα 300 εκατομμύρια δόσεων έναντι 1,2 δισ. δολαρίων και με τη Βρετανία, επίσης το Μάη, για 100 εκατ. δόσεις έναντι 84 εκατ. στερλινών (114 εκατ. δολάρια). Αντίστοιχα αλισβερίσια έχουν γίνει από άλλες εταιρείες και με άλλες αστικές κυβερνήσεις.

Ιδια εικόνα υπάρχει και στα φάρμακα που παράγουν οι ίδιοι όμιλοι, που εμφανίζεται να βοηθάνε στη θεραπεία της ασθένειας COVID-19 (π.χ. με τα μονοκλωνικά αντισώματα). Και σε αυτήν την περίπτωση όχι μόνο δεν υπάρχει διεπιστημονική και διακρατική συνεργασία αλλά κυριαρχεί ο ανταγωνισμός για τα μερίδια της αγοράς, με τους ασθενείς των λαϊκών στρωμάτων να μην έχουν - λόγω του μεγάλου κόστους - δυνατότητες πρόσβασης σε τέτοιες επιλογές.

Φουντώνει ο ανταγωνισμός

Το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας απασχολεί, όπως ήταν αναμενόμενο, και τη φετινή διοργάνωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας (που γίνεται αυτήν τη βδομάδα με τηλεδιασκέψεις). Πρόκειται για την ετήσια σύναξη των εκπροσώπων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, επιχειρηματιών που συνήθως επιδίδονται στο πώς θα ...εξανθρωπίσουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Στο πλαίσιο αυτού του φόρουμ, χτες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, έκανε εκκλήσεις για την «πιο δίκαιη διανομή των εμβολίων» και για ...επικράτηση της «πολυμέρειας αντί του προστατευτισμού». Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε προχτές και ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ, που κάλεσε σε διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση τόσο της πανδημίας όσο και της κλιματικής αλλαγής και άλλων προκλήσεων, για να «μην υπάρξουν συγκρούσεις» και νέος «ψυχρός πόλεμος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός φουντώνει καθώς το κάθε μονοπώλιο, η κάθε αστική τάξη θέλει να προλάβει ανταγωνιστές. Στο πλαίσιο αυτό και τα ρωσικά μονοπώλια διευρύνουν τις συνεργασίες και τις πωλήσεις των δικών τους εμβολίων. Η Ρωσία κλείνει συμφωνία με το Ιράν για τη διάθεση του εμβολίου Sputnik-V και συζητάει για την παραγωγή του και σε ιρανικό έδαφος. Επίσης, η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνία για αγορά 200.000 δόσεων του Sputnik-V. Ακόμα ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να αρχίσει η μαζική παραγωγή και του δεύτερου ρωσικού εμβολίου EpiVacCorona, το Φλεβάρη, ενώ τον ίδιο μήνα θα τεθεί σε κυκλοφορία και το τρίτο ρωσικό εμβόλιο.

Επίσης, και η Κίνα με τα δύο έως τώρα εγκεκριμένα εμβόλιά της διευρύνει τις συμφωνίες με χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

  • Παράλληλα, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης που παρατηρείται νέα έξαρση της πανδημίας αυστηροποιούνται τα περιοριστικά μέτρα από τις κυβερνήσεις. Στην Ολλανδία η αστυνομία συνέλαβε έως και χτες περισσότερα από 150 άτομα, που αντιδρούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας (από τις 9 το βράδυ έως τις 4.30 το πρωί) και συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες σε διάφορες πόλεις.
Κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Παγκρατίου

Κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Παγκρατίου διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη, στις 10 π.μ., μαζικοί φορείς του 2ου διαμερίσματος του δήμου Αθήνας και της Καισαριανής, ενάντια στην αναστολή λειτουργιών του ΚΥ μέσα από τη μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης.

Σωματεία εργαζομένων, Σύλλογοι ΕΒΕ, Ενώσεις Γονέων, Σύλλογοι Γυναικών, συνταξιουχικά σωματεία και άλλοι φορείς καταγγέλλουν ότι εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση, αντί να φροντίσει άμεσα για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προχωρά στην αποδυνάμωσή της, ακόμα και για τη διαδικασία των εμβολιασμών συνεχίζει την ανακύκλωση του ήδη ελάχιστου προσωπικού.

Οπως επισημαίνουν, το ΚΥ Παγκρατίου είναι μονάδα «που εξυπηρετεί περίπου 200.000 κατοίκους, έναν μεγάλο όγκο εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, εγκύων και παιδιών από 4 περιοχές: Παγκράτι, Γούβα, Καισαριανή, Βύρωνα. Είναι κρίσιμο το ερώτημα τι θα γίνει με όλες τις υγειονομικές λειτουργίες που αναστέλλονται, όπως οι παιδικοί εμβολιασμοί και αυτοί των ηλικιωμένων από άλλα νοσήματα».

Τα σωματεία και οι φορείς μεταξύ άλλων διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην ΠΦΥ, με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού.

Τα αιτήματα

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας διεκδικούν:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Ενίσχυση με προσωπικό των Κέντρων Υγείας για να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ασφαλών εμβολίων για τον έγκαιρο και μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Επίταξη ιδιωτικών μονάδων Υγείας και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Τα κρούσματα Covid-19 στους υγειονομικούς να καταγράφονται ως επαγγελματική ασθένεια.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης.
842 νέα κρούσματα, τα μισά στην Αττική

21 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ανακοινώθηκαν 842 νέα κρούσματα κορονοϊού. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 283 ασθενείς. Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται στα 153.226 και των θανόντων σε 5.692.

Από τα νέα κρούσματα, τα 427 εντοπίστηκαν στην Αττική (Ανατολική Αττική 45, Βόρειος Τομέας Αθήνας 76, Δυτική Αττική 28, Δυτικός Τομέας Αθήνας 67, Κεντρικός Τομέας 113, Νότιος Τομέας 43, Πειραιάς 55), 65 στη Θεσσαλονίκη, 38 στην Εύβοια, 37 στη Λάρισα, 25 στην Αχαΐα.

Ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός δεκάδων κρουσμάτων με τη «βρετανική» μετάλλαξη (B117), η οποία συνδέεται με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί στη χώρα 63 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης: 26 στις πύλες εισόδου, 24 στην Αττική (εκ των οποίων τα 9 είναι «ορφανά»), 9 στο Ηράκλειο και από 1 σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πιερία και Πτολεμαΐδα. Ο πραγματικός αριθμός τους εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αύριο η μέρα δράσης στα νοσοκομεία και τις διοικήσεις των ΥΠΕ

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ

Με νέες πανελλαδικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, της υγείας και της ζωής του λαού, απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που εξακολουθεί να αφήνει το λαό εκτεθειμένο στην πανδημία και, συνολικότερα, βάζοντας σε προτεραιότητα την «υγεία» των επιχειρηματικών ομίλων.

Αύριο, Πέμπτη, με αποφάσεις των Ομοσπονδιών Νοσοκομειακών Γιατρών και Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, οι υγειονομικοί προχωρούν σε μέρα δράσης στα νοσοκομεία, με κινητοποιήσεις στις πύλες τους, στους δρόμους έξω από αυτά, σε διοικήσεις των ΥΠΕ κ.α.

Στην Αττική, με πρωτοβουλία των Σωματείων Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Αττικόν» και Νίκαιας, θα πραγματοποιηθούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι, στη συμβολή των οδών Θηβών και Μπελογιάννη, και πορεία στα γραφεία της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και συμμετέχουν τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Δαφνί», «Δρομοκαΐτειο», «Ασκληπιείο», «Μεταξά» και «Τζάνειο». Στην κινητοποίηση καλούν επίσης το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Επιπλέον, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καλεί στις 8 π.μ. σε κινητοποίηση στα Επείγοντα.

Στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ προχωρά σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.) και συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου.

Στη Λάρισα, οι υγειονομικοί πραγματοποιούν στάση εργασίας (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας στη 1.30 μ.μ. στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια.

Στη Λευκάδα, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 9 π.μ., στην είσοδο του νοσοκομείου. Την κινητοποίηση στηρίζει το Εργατικό Κέντρο.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών συνεχίζονται με το εξής πρόγραμμα:

  • Στις 3 Φλεβάρη οργανώνουν μέρα δράσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τοπικές μορφές δράσης στα Κέντρα Υγείας για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσής της.
  • Στις 16 Φλεβάρη θα πραγματοποιήσουν 24ωρη πανελλαδική απεργία, με συγκέντρωση στα υπουργείο Εργασίας και Υγείας. Αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.
Επιβεβλημένη η άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις νέες κινητοποιήσεις η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής και επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Η συνέχιση της επιδημίας σε συνδυασμό με τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες επιβάλλουν την άμεση ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με προσωπικό και εξοπλισμό για να σταματήσει η μετατροπή τους σε νοσοκομεία μιας νόσου, που έχει αφήσει χιλιάδες οικογένειες χωρίς υγειονομική περίθαλψη.

Εκατοντάδες χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται και έχουν περιοριστεί οι επισκέψεις στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων, εκθέτοντας χιλιάδες ασθενείς, κυρίως με χρόνιες παθήσεις, σε αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους ή και απώλειας της ζωής τους.

Συνεχίζονται οι μετακινήσεις υγειονομικών από τμήμα σε τμήμα, από κλινική σε κλινική και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ακόμη και άλλης υγειονομικής περιφέρειας, για να καλυφθούν με πρόχειρο τρόπο οι ελλείψεις σε νοσοκομεία της Β. Ελλάδας, ενώ ΜΕΘ και κλινικές για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19 προέρχονται από τη μετατροπή άλλων αναγκαίων ΜΕΘ και κλινικών για άλλες παθήσεις και υποστελεχώνονται συχνά με ανεκπαίδευτο και ανεπαρκές προσωπικό.

Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα περί "θωράκισης του ΕΣΥ", η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά είναι ότι οι δημόσιες μονάδες Υγείας αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας, λόγω της διαχρονικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 και το 2019 δεν ολοκληρώθηκε καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου, μη ιατρικού, προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντικατασταθεί ούτε οι 3.500 συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ την τριετία 2017 - 2019 η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 415 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (Απογραφή Ανθρώπινου Δυναμικού στο Δημόσιο) ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 1.632 εργαζόμενους τον τελευταίο χρόνο (από 78.220 το Γενάρη του 2020 σε 76.588 το Δεκέμβρη του 2020).

Αντίστοιχα, με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021 μειώνεται η χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας κατά 22 εκατ. και για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 392 εκατ., ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 219 εκατ. ευρώ.

Θα μεγαλώσουν οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με προσλήψεις επικουρικών, που καλύπτουν προσωρινά μικρό μόνο μέρος των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων, και δωρεές επιχειρηματικών ομίλων - που αξιοποιούνται για τη συνέχιση της απεμπόλησης της κρατικής ευθύνης για την Υγεία.

Οι ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα όχι μόνο δεν επιτάχθηκαν για να ενταχθούν, μαζί με το προσωπικό τους, σε ενιαίο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, αλλά αντίθετα η κυβέρνηση τους εξασφάλισε νέα κέρδη, μέσω της χρυσοπληρωμένης παραχώρησης κλινών ΜΕΘ, της "ενοικίασης" κλινών και της κερδοσκοπίας στα τεστ για τον SARS-CoV-2. Ενώ, λόγω και της ανυπαρξίας έστω και στοιχειωδών μέτρων για την προστασία της υγείας ασθενών και υγειονομικών, ιδιωτικές μονάδες αποτέλεσαν εστίες διασποράς της νόσου».

Σύγκρουση με τον ορατό εχθρό, για την υγεία και τα δικαιώματά μας

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς η Γραμματεία επισημαίνει: «Αν και η ανάπτυξη της επιστήμης έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν εμβόλια, η ανάγκη για μαζική παραγωγή των εμβολίων "εμποδίζεται" από τους ανταγωνισμούς μεταξύ πολυεθνικών φαρμάκου και κρατών για την "κατοχή" των εμβολίων και τα οικονομικά και πολιτικά πλεονεκτήματα που αυτή συνεπάγεται (...) Ταυτόχρονα, ο έγκαιρος μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού υπονομεύεται από την υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αποτέλεσμα είναι να αναστέλλεται μεγάλο μέρος της υπόλοιπης λειτουργίας σε όσα Κέντρα Υγείας γίνονται εμβολιασμοί, αλλά και να επιβαρύνονται τα ήδη υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, ακόμα και τα ειδικά, π.χ. αντικαρκινικά, ψυχιατρικά, με τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων για τον πληθυσμό».

«Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας», σημειώνει η ανακοίνωση, «στο "Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας" (Εκθεση Επιτροπής Πισσαρίδη), που αποτελεί τη βάση για τα νέα "μνημόνια", περιλαμβάνονται η μετατροπή των νοσοκομείων σε "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες", που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς και η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και των κάθε μορφής ΣΔΙΤ (με βάση το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ). Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι απέναντί μας έχουμε την πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ που αξιοποιεί ακόμη και την επιδημία για να προωθηθούν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που "εκκρεμούσαν".

Αυτήν την πολιτική υλοποιούν αυτοί που μας "χειροκροτούν", αλλά αρνούνται την ένταξη στα ΒΑΕ και την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Εχουν εξασφαλίσει τη στήριξη των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ την περίοδο της επιδημίας».

Ο ορατός εχθρός, τονίζει, είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά τους. «Με αυτό τον εχθρό χρειάζεται να συγκρουστούμε για να προστατέψουμε την υγεία και τα δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Νέα «δώρα» στο κεφάλαιο, νέα «μπαλώματα» για τις ανάγκες του λαού

Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται αύριο Πέμπτη ένα ακόμα νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, προσφέρει νέα «δωράκια» στους φαρμακοβιομήχανους και προβαίνει σε νέα «μπαλώματα» για τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ανοίγοντας άλλες σοβαρές τρύπες σε βάρος της υγείας του λαού.

Το νομοσχέδιο, πέραν της κύρωσης συμβάσεων δωρεάς, μεταξύ του Δημοσίου και του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση», καθώς και «της κ. Αννας Μαρίας - Λουίζας Ιωάννη Λάτση και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας», περιλαμβάνει σειρά διατάξεων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το νέο «δώρο» στους φαρμακοβιομήχανους, καθώς τους χαρίζει ένα μέρος από αυτά που έχουν εισπράξει από τους ασθενείς και θα έπρεπε να έχουν αποδώσει ήδη στο κράτος (το λεγόμενο «clawback»). Ακόμα τα άρθρα που προβλέπουν, αντί για μαζικές προσλήψεις, «ανακύκλωση» του ήδη εξαντλημένου προσωπικού των νοσοκομείων στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και εισαγωγή κριτηρίων για τους γιατρούς που έχουν καταθέσει αιτήσεις για μόνιμες θέσεις, αντί να προσληφθούν όλοι με κατεπείγουσες διαδικασίες με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, αναφερόμενος στα εμβολιαστικά κέντρα, είπε ότι «ναι, χρησιμοποιούμε το δυναμικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας», αλλά, ισχυρίστηκε, «έχουμε προχωρήσει και στην πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, προκειμένου να στελεχώσουν τα Κέντρα Υγείας», κάνοντας λόγο για 625 εγκεκριμένες προσλήψεις προσωπικού που... «θα» γίνουν για τα εμβολιαστικά κέντρα. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι ότι ήδη έχει αρχίσει η αναστολή ιατρικών λειτουργιών στα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, την οποία η κυβέρνηση βαφτίζει... «αναδιάταξη δυνάμεων»!

Αναφερόμενος στο «ζεστό» χρήμα που εξασφαλίζει η κυβέρνηση στους φαρμακοβιομήχανους, ο Β. Κοντοζαμάνης είπε χαρακτηριστικά ότι «τα κίνητρα για τη βιομηχανία είναι πολύ σημαντικά» και ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, όπως «ο συμψηφισμός του clawback με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης», δίνεται «το μήνυμα σε αυτούς που θέλουν να επενδύσουν ότι μπορούν να επενδύσουν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε, μέσω του εισηγητή του, Ν. Ηγουμενίδη, ως υπερασπιστής του δημόσιου συστήματος Υγείας και της ΠΦΥ, όταν ως κυβέρνηση έβαλε και τη δική του σφραγίδα στη σημερινή τους άθλια κατάσταση. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση «για ελλιπή χρηματοδότηση» και «άρνηση μόνιμων προσλήψεων», όταν και η κυβέρνησή του διακρίθηκε τόσο στο παραπέρα τσεκούρωμα της κρατικής χρηματοδότησης όσο και στην ακόμα μεγαλύτερη απογείωση της «ευελιξίας» στο ΕΣΥ.

Τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, αναδεικνύοντας τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, σημείωσε ότι παράλληλα με τη μετατροπή των νοσοκομείων και ολόκληρου του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου μέσα στην πανδημία, τώρα «έχουμε και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα», με το νομοσχέδιο να «προχωρά σε ανακύκλωση προσωπικού από τα τραγικά υποστελεχωμένα, υπερφορτωμένα νοσοκομεία».

Ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει εξήγηση: «Πώς θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός στα δημόσια νοσοκομεία, που ακόμα υφίστανται τεράστιο φόρτο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και που δεν έχει γίνει η απαραίτητη ενίσχυσή τους;», ενώ αναμένεται και τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ρώτησε ακόμα: «Πώς η κυβέρνηση θα στελεχώσει τα εμβολιαστικά κέντρα που προβλέπεται να έχουν 12ωρη βάρδια; Με το εξουθενωμένο προσωπικό των νοσοκομείων, με τις ατέλειωτες, δηλαδή, ώρες εντατικοποιημένης εργασίας για να καλυφθούν τα τεράστια κενά που διογκώνονται, με τους χιλιάδες υγειονομικούς που παράλληλα νοσούν, με το προσωπικό που έχει να ξεκουραστεί με άδεια εδώ και μήνες;».

«Τα αδιέξοδα που βιώνει ο λαός από την πολιτική διαχείρισης της πανδημίας με κριτήριο τη θωράκιση των κερδών, μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα», επισήμανε.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παραμένει «μίας νόσου», παρά τις κυβερνητικές «δεσμεύσεις»

Την απαίτηση του λαού και των φορέων της πόλης να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, που έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο «μίας νόσου», μετέφερε το ΚΚΕ στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε και η οποία συζητήθηκε τη Δευτέρα 25/1.

Ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης ανέφερε ότι αποδείχθηκαν παραπλανητικές οι δημόσιες δεσμεύσεις της διοίκησης του νοσοκομείου και της κυβέρνησης, που έγιναν μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης στη Λάρισα, για την επαναλειτουργία του ως Γενικού Νοσοκομείου.

Αυτό που έκαναν τελικά κυβέρνηση και διοίκηση - αφού δεν λαμβάνονται μέτρα πραγματικής ενίσχυσης των νοσοκομείων - ήταν να μετατρέψουν εκ νέου πάνω από το 50% της δύναμης του νοσοκομείου σε κλίνες μίας νόσου, ενώ παραμένει ασαφές αν θα μεταφερθούν τμήματα του χειρουργικού τομέα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, προκειμένου να αξιοποιηθούν και αυτές οι κλινικές για Covid περιστατικά. Παράλληλα, δεν γίνεται λόγος για τη στελέχωση του νοσοκομείου με το αναγκαίο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, μπροστά και σε ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Οπως επεσήμανε ο Γ. Λαμπρούλης, οι υγειονομικοί ανησυχούν ότι οι μεθοδεύσεις αυτές δρομολογούν «την περαιτέρω υποβάθμιση και τη σχεδιαζόμενη αλλαγή χαρακτήρα του νοσοκομείου, αξιοποιώντας ως ευκαιρία την πανδημία».

Ρώτησε τον υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση «ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η επαναλειτουργία του νοσοκομείου, να γίνουν οι αναγκαίες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων». Ρώτησε ακόμα για τις ενέργειες της κυβέρνησης για στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, για την επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας της περιοχής, τη μονιμοποίηση όλου του προσωπικού των ειδικοτήτων που είναι με ληξιπρόθεσμες συμβάσεις εργασίας, του επικουρικού προσωπικού κ.ο.κ. Ακόμα, αν θα προχωρήσει σε άμεση νομοθετική ρύθμιση απαλλαγής των υγειονομικών από ποινική και αστική ευθύνη για όλο το διάστημα που ασκήθηκε και ασκείται η ιατρική εκτάκτου ανάγκης, και αν θα ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των υγειονομικών για ένταξή τους στα ΒΑΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, ισχυρίστηκε ότι «δεν υφίσταται κανένα απολύτως ζήτημα για τη λειτουργία ή όχι του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας», ενώ δεν παραδέχτηκε ότι παραμένει νοσοκομείο μίας νόσου, φέρνοντας ως επιχειρήματα ότι λειτουργούν τα Επείγοντα Περιστατικά και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Για να δείξει μάλιστα πόσο η κυβέρνηση ...στηρίζει το νοσοκομείο, είπε ότι έχουν προκηρυχθεί 8 θέσεις μόνιμων γιατρών και ότι είναι σε εξέλιξη προκήρυξη για «προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων», χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία.

Για «παρουσίαση μιας εικονικής πραγματικότητας» έκανε λόγο ο Γ. Λαμπρούλης. Γνωρίζοντας ο ίδιος από μέσα την κατάσταση, αφού είχε ζητήσει και συνέδραμε τους συναδέλφους του στο νοσοκομείο μέχρι πρόσφατα, τόνισε πως οι προσλήψεις που ανέφερε ο υπουργός «είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών». Είναι αυτονόητο ότι θα λειτουργούν τα Επείγοντα, σχολίασε, όμως ο υπουργός δεν είπε ότι οι ασθενείς στέλνονται αλλού, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και σε ιδιώτες. Υπογράμμισε επίσης ότι τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού οι εργαζόμενοι την κρατούν ανοιχτή με τα «δόντια», χωρίς καμία υποστήριξη.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Καρδιοπαθείς συν-νοσηλεύονται με ασθενείς με σοβαρές λοιμώξεις

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχουν η υγεία και η ζωή των ασθενών με σοβαρά καρδιακά προβλήματα στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), οι οποίοι συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο με ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας «non-Covid», ανέδειξε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης με Επίκαιρη Ερώτησή του, που συζητήθηκε τη Δευτέρα 25/1.

Συγκεκριμένα, μετά την εκρηκτική αύξηση των νοσηλευόμενων κρουσμάτων κορονοϊού, εδώ και ένα μήνα, με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου δεσμεύτηκε όλη η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ για περιστατικά COVID και μετατράπηκαν 4 - 5 κλίνες της ΜΕΠΚ σε κλίνες ΜΕΘ non-COVID. Το αποτέλεσμα είναι να συν-νοσηλεύονται στον ίδιο χώρο σοβαρά καρδιολογικά και καρδιοχειρουργικά περιστατικά με ασθενείς διασωληνωμένους (και μη) που χρήζουν εντατικής θεραπείας.

Οπως τόνισε ο Μ. Συντυχάκης, η νοσηλεία ασθενών με σοβαρά καρδιακά νοσήματα στον ίδιο χώρο με ασθενείς της ΜΕΘ με σοβαρές λοιμώξεις αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων, επιδεινώνοντας περαιτέρω την πρόγνωση των καρδιολογικών ασθενών. Παράλληλα, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία βαριά ασθενών που χρήζουν εντατικής θεραπείας χωρίς να πάσχουν από Covid-19, λόγω της αποκλειστικής διάθεσης όλης της μονάδας για ασθενείς με Covid-19.

Επισήμανε ιδιαίτερα ότι η ΜΕΠΚ του ΠΑΓΝΗ καλύπτει σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά από όλη την Κρήτη, τις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και συχνά έχει πληρότητα πάνω από το 75%.

Επιπρόσθετα η έλλειψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού έχει αποτέλεσμα «σε αρκετές βάρδιες οι βοηθοί νοσηλευτών και οι βοηθοί θαλάμου να περιθάλπουν παράλληλα καρδιολογικούς και ασθενείς της ΜΕΘ "non-Covid"».

Ο Μ. Συντυχάκης ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για το διαχωρισμό των κλινών ΜΕΠΚ και ΜΕΘ «non-Covid», την αύξηση των διαθέσιμων κλινών της ΜΕΠΚ, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλου του πληθυσμού της Κρήτης και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Για την ανάπτυξη στο ΠΑΓΝΗ νέων, πλήρως στελεχωμένων (με μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό) και επαρκώς εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ, την επέκταση των υποδομών του ΠΑΓΝΗ με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε η δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ να μη γίνεται σε βάρος της ΜΕΠΚ και άλλων τμημάτων του νοσοκομείου και για την επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ της Κρήτης.

Καμία απάντηση από την κυβέρνηση για τα μέτρα πραγματικής ενίσχυσης

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, δείχνοντας καθαρά την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τη χρόνια πολιτική υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Χαρακτήρισε προσωρινή λειτουργία τη συν-νοσηλεία στον ίδιο χώρο σοβαρών καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών περιστατικών με ασθενείς «non-Covid» διασωληνωμένους, εμφανίζοντας ως λύση τη δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο, όταν για τη δωρεά αποσπώνται χώροι από άλλες κλινικές και ακόμα δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε ότι «τα παραπάνω προβλήματα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς σας για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας». Σημείωσε ότι ο διοικητής του νοσοκομείου, ο οποίος λειτουργεί με βάση την κυβερνητική πολιτική, όπως και η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ πουθενά δεν κάνουν λόγο για προσωρινότητα του μέτρου. Κατήγγειλε ακόμα τις επιθέσεις «σε βάρος εργαζομένων που τολμούν να καταγγείλουν τις αυθαιρεσίες του διοικητή του ΠΑΓΝΗ».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Αμεση παρέμβαση ενάντια στην αναστολή λειτουργίας της «Βιοκλινικής» Πειραιά

Την αναστολή της λειτουργίας της «Βιοκλινικής» στον Πειραιά, από σήμερα Τετάρτη και για χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει τους 6 μήνες, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους η διεύθυνση προσωπικού του ομώνυμου ομίλου, «για λόγους ανακαίνισης».

Η ανησυχία των εργαζομένων είναι έντονη, ενώ όπως καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, «στην ενημέρωση που έγινε ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να δηλώσουν αν επιθυμούν μετακίνηση σε άλλη εταιρεία του ομίλου ή όχι».

Οπως επισημαίνει το Σωματείο, «στην ενημέρωση οι εκπρόσωποι της εταιρείας απέκρυψαν ότι η αναστολή λειτουργίας γίνεται με υπαιτιότητα του εργοδότη, για λόγους επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως επίσης τις αντίστοιχες υποχρεώσεις του εργοδότη που προκύπτουν από αυτήν την απόφαση». Επίσης, οι «εργαζόμενοι δεν ενημερώθηκαν σχετικά με τις προθέσεις της διοίκησης για όσους εργαζόμενους αρνηθούν να μετακινηθούν σε άλλη εταιρεία του ομίλου», ούτε σχετικά με το μέλλον της κλινικής, «αν δηλαδή μετά τις εργασίες ανακαίνισης θα συνεχίσει να λειτουργεί ως κλινική ή θα αλλάξει χρήση, και τι θα σημαίνει αυτό για τις θέσεις εργασίας». Προσθέτει ότι «η εταιρεία, παρόλο που έχει υποχρέωση, απέκρυψε από το Σωματείο - δηλαδή από τους νόμιμους και πραγματικούς εκπρόσωπους των εργαζομένων - την απόφασή της για αναστολή λειτουργίας της κλινικής και τις προθέσεις της. Αντίθετα, επιχείρησε με ατομική "συζήτηση", σε τοπίο ασάφειας και υποθέσεων, να αποσπάσει δήλωση προθέσεων».

Με βάση τα παραπάνω, το Σωματείο απαιτεί να μη γίνει καμία διαπραγμάτευση σε ατομικό επίπεδο, μέχρι να αποσαφηνιστούν επίσημα όλα τα δεδομένα, ενώ με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκε συνέλευση στην κλινική στις 21/1, όπου τα αιτήματά του επικυρώθηκαν ομόφωνα από τους εργαζόμενους. Τώρα το Σωματείο απαιτεί άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του ομίλου, για όλα τα παραπάνω θέματα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καθολική συμμετοχή στη χτεσινή στάση εργασίας

Στο επίκεντρο η διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Με σύνθημα «Ζωή με αξιοπρέπεια και εργασία με δικαιώματα», πραγματοποιήθηκε χτες, με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, η τρίωρη στάση εργασίας που οργάνωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας, απαιτώντας άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων του κλάδου στους χώρους δουλειάς. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη μέχρι τη λήξη του ωραρίου της υπηρεσίας πρασίνου, ενώ τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου έδωσαν συνέντευξη Τύπου ώστε να παρουσιάσουν τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις τους.

Μιλώντας εκ μέρους του Συλλόγου, ο πρόεδρός του, Ζήσης Γκαραλιάκος, στάθηκε στην επίθεση της κυβέρνησης στους εργαζόμενους εν μέσω lockdown και στην κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, όπου «παρατηρούνται δεκάδες κρούσματα από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας, στην πράξη ακόμα και τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα υπονομεύονται. Η εντατικοποίηση στον κλάδο σπάει κόκαλα, με αποτέλεσμα να γίνονται δεκάδες εργατικά "ατυχήματα" κάθε χρόνο, συνάδελφοί μας να χάνουν τη ζωή τους. Με ευθύνη των δημοτικών αρχών, πολλές φορές δεν εξασφαλίζονται ατομικά είδη προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, σαπούνια, υλικά καθαριότητας), ενώ δεν γίνεται καμία προσπάθεια για τη διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας. Την ίδια ώρα προχωράνε οι ιδιωτικοποιήσεις μιας σειράς υπηρεσιών, που θα χειροτερέψουν τις εργασιακές σχέσεις και συνθήκες».

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας διεκδικεί μεταξύ άλλων: Να δοθούν τα μέσα ατομικής προστασίας που προβλέπονται από τη ΣΣΕ, προσαρμοσμένα και αυξημένα λόγω Covid-19, και να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων. Να δοθούν χωρίς καθυστερήσεις τα ΜΑΠ και τα γάλατα των προηγούμενων χρόνων. Να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς - ασφαλείς συνθήκες στέγασης για τις ανάγκες των εργαζομένων. Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας σε όλες τις υπηρεσίες. Αμεσα να γίνουν όλες οι προληπτικές ετήσιες ιατρικές - βιοχημικές εξετάσεις και τα εμβόλια, δωρεάν, σε όλους τους δικαιούχους εργαζόμενους. Να υπάρχουν τεχνικός Ασφαλείας και γιατρός Εργασίας σε όλους τους δήμους. Καμία ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών.

Ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στο δήμο Ζίτσας

Την απουσία μέτρων προστασίας των εργαζομένων στο δήμο Ζίτσας καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, μετά την επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων στο εργοτάξιο καθαριότητας.

Σε αντίθεση με την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, που επιχειρεί να αποκρύψει τις ευθύνες της πίσω από τις «οδηγίες που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ» και τη «συνεχή επαγρύπνηση και ατομική ευθύνη με αυστηρή τήρηση των μέτρων», ο Σύλλογος Εργαζομένων σε ανακοίνωσή του αποκαλύπτει τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούσαν ήδη πριν από την εκδήλωση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα: «Τα γραφεία του εργοταξίου συνεχίζουν να στεγάζονται σε ένα ανεπαρκώς αεριζόμενο κοντέινερ, στο οποίο είναι αδύνατο να τηρηθούν αποστάσεις», χωρίς υπόστεγο και ΜΑΠ στους συμβασιούχους εργαζόμενους. Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στις υπηρεσίες που στεγάζονται στο δημαρχείο, με γραφεία χωρίς παράθυρα και συνωστισμό υπαλλήλων.

Ο Σύλλογος διεκδικεί από τη δημοτική αρχή την πραγματοποίηση περιοδικών μοριακών τεστ στο σύνολο του προσωπικού, να αποδοθούν επαρκή ΜΑΠ, κατάλληλη διαμόρφωση των εργασιακών χώρων κ.λπ.

Εστία διασποράς το στρατόπεδο Νταλίπη

Σε σημαντική εστία διασποράς του κορονοϊού φαίνεται πως εξελίσσεται το στρατόπεδο Νταλίπη στη Θεσσαλονίκη, καθώς, σύμφωνα με το «GR Times», μέσα σε ελάχιστα 24ωρα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 13 κρούσματα.

Στο στρατόπεδο φιλοξενείται η Στρατιωτική Μεραρχία Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ). Ορισμένοι από τους φαντάρους που βρέθηκαν θετικοί πήγαν στα σπίτια τους για να παραμείνουν σε καραντίνα και κάποιοι χρειάστηκε να μεταφερθούν για νοσηλεία στο 424 ΓΣΝΕ.

Εκτιμάται ότι στη διασπορά του ιού εντός του στρατοπέδου συνέβαλε πιθανώς η πρόσφατη κατάταξη της νέας σειράς (ΕΣΣΟ), η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ
Ανάπτυξη αγωνιστικής δράσης για την προστασία της υγείας

Πολύμορφη δραστηριότητα από σήμερα για μέτρα στους χώρους δουλειάς

Σειρά κινητοποιήσεων παράλληλα με άλλες αγωνιστικές δράσεις ξεδιπλώνουν αυτές τις μέρες συνδικάτα που δρουν στο Μενίδι, μια περιοχή που - όπως πριν από λίγο καιρό η Δυτική Αττική - έχει μπει σε καθεστώς αυστηρού lockdown, με τον αριθμό των κρουσμάτων να χτυπά «κόκκινο», ενώ στους χώρους δουλειάς δεν παίρνεται κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Στην κατεύθυνση αυτή, σήμερα νωρίς το πρωί είχε προγραμματιστεί εξόρμηση σε σημεία διέλευσης των εργαζομένων προς τη Βιομηχανική Ζώνη της περιοχής, ενώ για τις επόμενες μέρες έχουν αποφασιστεί:

Αύριο, στις 9 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΠΕΚ Αγίου Στεφάνου. Την Παρασκευή 29 Γενάρη, στις 4.30 μ.μ. κινητοποίηση στο δημαρχείο Αχαρνών. Την Τετάρτη 3 Φλεβάρη, στις 4 μ.μ. συμμετοχή σε κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.

Την πρωτοβουλία των αγωνιστικών παρεμβάσεων πήραν τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Αθήνας), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας (Παράρτημα Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου) και η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.

Σε κάλεσμά τους σημειώνουν ότι η περιοχή αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής, «με μία πολύ μεγάλη βιομηχανική ζώνη, που συγκεντρώνει εκατοντάδες εργοστάσια και επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους που μεταφέρονται καθημερινά από άλλους δήμους της Αττικής για να δουλέψουν». Η αύξηση των κρουσμάτων «επιβεβαιώνει ότι όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, θα συνεχίζεται ένα "πινγκ πονγκ" του κορονοϊού από το χώρο εργασίας στον τόπο κατοικίας των εργαζομένων».

Την ίδια στιγμή «πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε αβεβαιότητα, αφού οι επιχειρήσεις όπου απασχολούνται τους έχουν θέσει σε αναστολή ή εφαρμόζουν εκ περιτροπής εργασία. Στη ΦΕΙΔΑΣ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή για πάνω από 3 μήνες. Στην PRODIS η εργοδοσία προχώρησε σε 3 απολύσεις με αφορμή την πανδημία και τις επιπτώσεις που έχει στις πωλήσεις της. Δεν έχουν παρθεί μέτρα για να πυκνώσουν τα δρομολόγια στα ΜΜΜ, ώστε να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στη δουλειά».

Τα σωματεία καλούν σε ενίσχυση της δράσης στους χώρους δουλειάς, αξιοποιώντας όλους τους τρόπους: Συζητήσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις, μάζεμα υπογραφών. «Στήνουμε επιτροπές στο χώρο δουλειάς και απαιτούμε να παρθούν μέτρα», τονίζουν.

Η πολιτική εμπορευματοποίησης διαιωνίζει τις ελλείψεις

Περιοδείες βουλευτών του ΚΚΕ σε νοσοκομεία της Β. Ελλάδας

Τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες δίνουν τη μάχη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές, διαπίστωσαν για άλλη μια φορά οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης στη διάρκεια των περιοδειών που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, στα Νοσοκομείο Σερρών και «Αγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα.

Στις Σέρρες, κλιμάκιο του Κόμματος, με επικεφαλής τον Γιάννη Δελή και την Γραμματέα της ΤΕ Σερρών, Αλεξία Μπούμπα, συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης, που στο επίκεντρο έθεσαν τα ζητήματα της αντιπλημμυρικής θωράκισης και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, και στη συνέχεια με τον διοικητή και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους και τον διευθυντή της μονάδας Covid του νοσοκομείου, αναδείχθηκαν οι δραματικές συνθήκες μέσα στις οποίες χρειάστηκε να δουλέψουν ιδιαίτερα το Νοέμβρη, οπότε το νοσοκομείο είχε ξεπεράσει τα όριά του. Ομως, και σήμερα που η πίεση έχει μειωθεί το νοσοκομείο εξακολουθεί να λειτουργεί στα όρια της ασφαλούς λειτουργίας, λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι έμεινε με μόλις έναν αναισθησιολόγο.

Οι ελλείψεις προσωπικού αφορούν προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, τόσο υγειονομικούς όσο και διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, με τις τεχνικές υπηρεσίες να έχουν μείνει με ελάχιστους εργαζόμενους και να ανοίγει καθημερινά και περισσότερο ο δρόμος για την είσοδο εργολάβων.

Στη διάρκεια της περιοδείας, τα στελέχη του ΚΚΕ συναντήθηκαν και με τους συμβασιούχους εργαζόμενους, των οποίων τον επόμενο μήνα λήγουν οι συμβάσεις και αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον.

Το Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη, που λειτούργησε αποκλειστικά ως νοσοκομείο νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό, ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να ενταχθεί στις τακτικές εφημερίες των νοσοκομείων. Το νοσοκομείο πέρα από την έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει, ασφυκτιά και λόγω έλλειψης χώρων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι προ πανδημίας, τις μέρες εφημερίας δεν μπορούσε να λειτουργεί τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του καθώς εκεί λειτουργούσαν και τα ΤΕΠ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να στοχεύσουν τον πραγματικό αντίπαλο και να παλέψουν ενάντια στο σχεδιασμό που υπάρχει για να λειτουργούν τα νοσοκομεία όλης της χώρας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που σημαίνει πως θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας από την πώληση υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία, διαιωνίζοντας τις ελλείψεις προσωπικού και επεκτείνοντας τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ