Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Περισσεύει η κυβερνητική υποκρισία ακόμα και για τα ψίχουλα των επιδομάτων

Να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων και του λαού, και να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι για τις αναστολές συμβάσεων και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», απαιτεί το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

«Περισσεύει η υποκρισία από την πλευρά της κυβέρνησης, όταν τα ψίχουλα από την οικονομική ενίσχυση για τις αναστολές συμβάσεων και το πρόγραμμα "Συν-Εργασία" του Ιουλίου και του επιδόματος αδείας, για χιλιάδες εργαζόμενους και στο κλάδο μας, δεν τα έχει καταβάλει μέχρι σήμερα», σημειώνει το Συνδικάτο.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα αποσκοπούν «στη στήριξη του κεφαλαίου και στην προστασία επιχειρηματικών συμφερόντων εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης (...) Η κυβέρνηση φρόντισε να μπουν σε καραντίνα οι ανάγκες λαού και εργαζομένων, ανέστειλε συμβάσεις μοιράζοντας επιδόματα - ψίχουλα, πετσόκοψε άδειες και δικαιώματα, στοίβαξε τον πληθυσμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενώ έταζε περισσότερα οχήματα, ενίσχυσε το φόβο της ανεργίας και της απόλυσης με όλες τις νομικές της αλχημείες περί "διατήρησης θέσεων εργασίας", προώθησε τη μισή δουλειά - μισό μισθό, νομοθέτησε διακαείς επιθυμίες του ΣΕΒ με τον αντιδραστικό νόμο για απαγόρευση των διαδηλώσεων».

Το Συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε οργάνωση και αγώνα για τα Εργασιακά και για την προστασία της υγείας του λαού.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ
Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε κάθε έλλειψη σε μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Τις απόπειρες τρομοκράτησης του συνδικαλιστικού κινήματος, με στόχο τη φίμωσή του και ειδικότερα το χτύπημα του αγώνα για μέτρα προστασίας των εργαζομένων, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).

Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης (ΑΔΜΘ), Ι. Σάββας,«στις 13 Ιουλίου 2020 έστειλε εξώδικο προς την Ομοσπονδία», με το οποίο «εγκαλεί το ΔΣ και ζητά να κατονομάσουμε εντός τριών ημερών τους συναδέλφους που ενημέρωσαν την Ομοσπονδία για τη μη εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων αλλά και της δημόσιας υγείας, σε αρκετές υπηρεσίες της ΑΔΜΘ.

Το παραπάνω εξώδικο αποτελεί συνέχεια του απαράδεκτου (...) εγγράφου του προς τα μέλη του ΔΣ, της Ομοσπονδίας μας οι οποίοι είναι και υπάλληλοι της ΑΔΜΘ, που τους ζητούσε για μία ακόμη φορά να γίνουν χαφιέδες των συναδέλφων. Συναδέλφων οι οποίοι, λόγω της μόνιμης προσπάθειας του συντονιστή για επιβολή κλίματος τρομοκρατίας στους εργαζόμενους της ΑΔΜΘ, ενημέρωναν ως όφειλαν το συνδικαλιστικό κίνημα (ΟΣΕΑΔΕ και πρωτοβάθμιους Συλλόγους) για τα προβλήματα και τους κινδύνους που παρουσιάστηκαν από την απαράδεκτη διοικητική στάση του συντονιστή».

Η ΟΣΕΑΔΕ τονίζει ότι «δεν θα σταματήσει να καταγγέλλει και να αναδεικνύει κάθε ενέργεια που απειλεί και καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα, τις εργασιακές συνθήκες και την υγεία των εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις», ενώ καλεί τον υπουργό Εσωτερικών να παρέμβει, τονίζοντας ότι οι πολιτικές ευθύνες του είναι μεγάλες.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Διαμαρτυρία χτες έξω από το υπουργείο Εργασίας

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
«Φτάνει πια, πληρώσαμε πολλά, να πληρώσουν τώρα τα αφεντικά!», φώναξαν χτες το απόγευμα σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας σωματεία και εργαζόμενοι από τους κλάδους του Τουρισμού και του Πολιτισμού.

Με τη χτεσινή τους κινητοποίηση, που οργανώθηκε σε συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών του προηγούμενου διαστήματος, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα απαίτησαν τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων, μέτρα στήριξης για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Επίσης, το «παρών» έδωσε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή εργασιακών σχέσεων του υπουργείου Εργασίας, Κ. Αγραπιδά, στον οποίο κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Τις προκλητικές ανακοινώσεις του υπουργείου περί «στήριξης» των εργαζομένων κατήγγειλε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων. Οπως εξήγησε, πρόκειται για τους εργαζόμενους τους οποίους η κυβέρνηση έχει αναγκάσει «να ζουν με 9 ευρώ τη μέρα», ενώ ακόμα κι αυτό το επίδομα των 534 ευρώ καταβάλλεται με απαράδεκτη καθυστέρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέλη Αυγούστου οι εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για τον Ιούλη! Δίπλα σε αυτούς, χιλιάδες συνάδελφοί τους, όπως οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, έχουν αποκλειστεί ακόμα και από αυτά τα υποτυπώδη μέτρα. Κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι το επίδομα αδείας δεν θα καταβληθεί στους εποχικούς εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής. Κάλεσε σε αγώνα για την υπεράσπιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως η κανονική άδεια, το επίδομα κυοφορίας - λοχείας, αλλά και τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, τα οποία θα βρεθούν επίσης στο στόχαστρο. «Το υπουργείο και η κυβέρνηση έχουν σκοπό να υλοποιήσουν στο έπακρο όλα τα αιτήματα του ΣΕΤΕ», σχολίασε, υπενθυμίζοντας ότι οι εργοδότες έχουν ήδη διατυπώσει τις νέες αξιώσεις τους για τη μονιμοποίηση των δήθεν «έκτακτων» αντεργατικών μέτρων. «Θέλουν να μας έχουν να ζούμε μέχρι το Μάρτη του 2021 με τα 534 ευρώ, θέλουν να χωνέψουμε την απόλυση, τη φτώχεια, την εξαθλίωση», τόνισε και κάλεσε σε συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Βασίλης Παρασκευόπουλος, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προβλέψει καμία ενίσχυση για τους εργαζόμενους που έχουν βρεθεί στην ανεργία και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Από τη χτεσινή κινητοποίηση, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του Συλλόγου να διοργανώσει παγκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στις 10 Σεπτέμβρη στο Σύνταγμα, απευθύνοντας κάλεσμα στα σωματεία και τους φορείς του κλάδου να στηρίξουν την κινητοποίηση.

Τα αιτήματα

Το υπόμνημα που κατέθεσαν στο υπουργείο το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού και τα επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Marriott», «Intercontinental», «Grand Resort Lagonisi», «Royal Olympic», «Zafolia», «Stanley», «Novotel» και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις «Select Service Partner» και «Newrest», περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:

-- Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, με βάση τις κλαδικές ΣΣΕ.

-- Να πληρώνεται την πρώτη βδομάδα κάθε μήνα η αποζημίωση «ειδικού σκοπού».

-- Να απαγορευτούν οι απολύσεις.

-- Να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.

-- Καταβολή του επιδόματος ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Αμεση διακοπή πληρωμών σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και εφορία.

-- Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

-- Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κρότους και των εργοδοτών.

-- Δωρεάν πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή και στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

-- Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι του Επισιτισμού στο μηχανισμό στήριξης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Παρέμβαση σε ξενοδοχείο με αίτημα δωρεάν τεστ στο προσωπικό

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έκανε παρέμβαση στο ξενοδοχείο «Divani Caravel», απαιτώντας από την εργοδοσία την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ για όλους τους εργαζόμενους, με δικό της κόστος.

Η εταιρεία ζητά από τους εργαζόμενους που «επισκέπτονται κατά τη διάρκεια άδειας, διακοπών ή ακόμα και στο ρεπό τους κάποια από τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο» να το δηλώνουν όταν επιστρέφουν στη δουλειά και «να πραγματοποιούν έλεγχο για ενδεχόμενη ύπαρξη του ιού ή να παραμένουν στο σπίτι τους για τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την επιστροφή τους». Μάλιστα, η εργοδοσία διαφημίζει ότι... «για τη διευκόλυνση των υπαλλήλων που ενδιαφέρονται», ο όμιλος έχει έρθει σε συμφωνία με εταιρεία «και πέτυχε την ειδική τιμή των 80 ευρώ» για τη διεξαγωγή διαγνωστικού μοριακού ελέγχου, κάτι για το οποίο προφανώς οι εργαζόμενοι θα πρέπει... να πουν κι ευχαριστώ!

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να παρθούν άμεσα μέτρα ενάντια στο συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Χαρακτηριστική εικόνα από τις ουρές στο εκδοτήριο και στη στάση της λεωφορειακής γραμμής στο Αεροδρόμιο
Χαρακτηριστική εικόνα από τις ουρές στο εκδοτήριο και στη στάση της λεωφορειακής γραμμής στο Αεροδρόμιο
Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), στις λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούν τις βιομηχανικές ζώνες της Ανατολικής Αττικής και το Αεροδρόμιο Αθήνας, καθώς και στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, απαιτεί με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Οπως αναφέρει, το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι εικόνες συνωστισμού σε ΜΜΜ από εργαζόμενους που πάνε και γυρίζουν από τη δουλειά τους, «με χαρακτηριστικότερη όλων την εικόνα από τη γραμμή λεωφορείου Αεροδρόμιο - Σύνταγμα».

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί «τώρα από την κυβέρνηση να κάνει άμεσα προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να πολλαπλασιάσει τα δρομολόγια, να μειωθεί ο συνολικός αριθμός επιβαινόντων και να προστατευτεί η δημόσια υγεία».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Οξύνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός για το εμβόλιο

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται σταθερά στην πρώτη θέση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων. Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούσαν τα 24 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι προσέγγιζαν τις 825 χιλιάδες.

Ενδεικτικά του ημερήσιου ρυθμού εξάπλωσης στις ΗΠΑ είναι τα στοιχεία της Τρίτης, όπου καταγράφηκαν τουλάχιστον 1.210 νέοι θάνατοι και 38.204 νέα κρούσματα.

Αντίστοιχα, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 1.271 θάνατοι ασθενών και εντοπίστηκαν 47.134 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η λατινοαμερικάνικη χώρα, που δέχεται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία, καταγράφει μέχρι τώρα πάνω από 116.000 θανάτους και σχεδόν 3,7 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ακολουθούν το Μεξικό με πάνω από 61.000 νεκρούς, η Ινδία με σχεδόν 60.000 και το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.433.

Στη Γερμανία σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων τις τελευταίες βδομάδες, ενώ χτες ανακοινώθηκαν περίπου 1.200 κρούσματα μέσα στο προηγούμενο 24ωρο. Σε αυτό το φόντο, οι αρχές της πόλης του Βερολίνου απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις που σχεδιάζονταν για το Σαββατοκύριακο εναντίον των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας. Αντίστοιχη διαδήλωση είχε γίνει την 1η Αυγούστου, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ακροδεξιοί, συνωμοσιολόγοι, «ακτιβιστές» κατά των εμβολίων κ.ά.

Στο μεταξύ, στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, 27 χώρες έχουν εκφράσει επιθυμία να αγοράσουν το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V», σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας Τατιάνα Γκολίκοβα, η οποία πρόσθεσε ότι έχουν επιλεγεί τρεις βιομηχανικοί χώροι για τη μαζική παραγωγή των εμβολίων.

Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου από το ερευνητικό κέντρο «Gamaleya» σε 40.000 εθελοντές.

«Η Λευκορωσία θα συμμετάσχει στην τελική φάση των πρόσθετων δοκιμών του εμβολίου μας και θα γίνει μία από τις πρώτες χώρες που θα λάβουν το εμβόλιο», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Σε μια εξέλιξη που αναδεικνύει τις γεωπολιτικές προεκτάσεις της πανδημίας και ειδικότερα του ανταγωνισμού για εμβόλια και θεραπείες, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 5 ρωσικά ερευνητικά ινστιτούτα στον κατάλογο των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Ερευνών του υπουργείου Αμυνας, το οποίο συμμετείχε στις εργασίες για το εμβόλιο. Στη δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου υποστηρίζεται ότι τα εν λόγω ιδρύματα εργάζονται πάνω σε χημικά και βιολογικά όπλα.

Σήμερα η σύσκεψη της ΣΕΑΑΝ

Σε σύσκεψη καλεί η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος). Στέλνει μήνυμα αγωνιστικής ετοιμότητας «για να μην πληρώσουν οι ανάπηροι, οι χρόνια πάσχοντες, οι οικογένειές μας, ξανά, άλλη μια καπιταλιστική κρίση, που επιταχύνεται με την πανδημία». Υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «τα θύματα και τα κρούσματα στα δύο γηροκομεία στη Θεσσαλονίκη τώρα, στον "Ταξιάρχη" χτες, είναι τα δείγματα της πολιτικής τους, της στήριξης των κερδών», στο κάλεσμά της η ΣΕΑΑΝ προτάσσει ταυτόχρονα την πάλη για «μέτρα προστασίας από την πανδημία και τα πρωτόκολλα - λάστιχο κυβέρνησης και μεγαλοεπιχειρηματιών».

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 293 κρούσματα

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφηκε χτες, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 293 νέες μολύνσεις και 5 ακόμα θανάτους.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 9.280 (ημερήσια μεταβολή +1.9%) και οι θάνατοι έφτασαν τους 248 από την αρχή της πανδημίας. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 33 άνθρωποι, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. 145 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 32 θεωρούνται εισαγόμενα (22 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου και 10 πήγαν αυτοβούλως για έλεγχο). Από τα 261 εγχώρια κρούσματα, τα 103 αφορούν την Αττική και τα 54 τη Θεσσαλονίκη. Από 9 κρούσματα καταγράφονται σε Ημαθία, Κοζάνη, Κυκλάδες και Χαλκιδική. 6 κρούσματα καταγράφηκαν στον Εβρο. Από 5 σε Δράμα, Μεσσηνία, Πιερία και Χανιά. Από 4 σε Λάρισα και Πέλλα. Από 3 σε Ηράκλειο, Λέσβο και Ρέθυμνο. Από 2 σε Αρτα, Αχαΐα, Καρδίτσα και Κέρκυρα. Από 1 κρούσμα έχουν Αργολίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Ιωάννινα, Καβάλα, Κορινθία, Λασίθι, Μαγνησία, Πρέβεζα, Ροδόπη και Τρίκαλα. Τέλος, 6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Στο μεταξύ, την άρση των ειδικών μέτρων στον Αμπελώνα Λάρισας ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία, επισημαίνοντας ότι παραμένει σε καθεστώς επιτήρησης επιδημιολογικά επιβαρυμένης περιοχής, λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού.

Σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές: Οι Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας και Λέσβου, και οι δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου, Κω και Πόρου.

11 οι θάνατοι από το γηροκομείο «Αγ. Κυριακή» - Νέα κρούσματα στο δήμο Καλαμαριάς

Ενας 85χρονος που κατέληξε χτες στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» ήταν το 11ο θύμα του ιού από τα κρούσματα στο γηροκομείο «Αγ. Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι. Νωρίτερα είχε καταλήξει και μια 90χρονη γυναίκα, που ήταν τρόφιμος στο ίδιο γηροκομείο.

Στο μεταξύ, αναστάτωση επικρατεί στους εργαζόμενους του δήμου Καλαμαριάς, καθώς άλλοι δύο εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Οπως έγινε γνωστό, μετά το κρούσμα που επιβεβαιώθηκε πριν από 15 μέρες σε εργαζόμενο στα Δημοτολόγια, εντοπίστηκαν άλλα δύο κρούσματα στον τομέα της Καθαριότητας. Το ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε την περασμένη Παρασκευή σε εργαζόμενο ο οποίος καθάριζε τμήμα της παραλιακής οδού και το δεύτερο χτες σε εργαζόμενο, επόπτη καθαριότητας. Συνολικά 17 άτομα κρίθηκε ότι πρέπει να ελεγχθούν και τα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα. Εγινε απολύμανση των χώρων της υπηρεσίας, των μηχανημάτων και των οχημάτων.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ»
Σχέδιο συνέχισης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και στην Υγεία

Χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις από το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου

Την κλιμάκωση της επίθεσης για παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας προδιαγράφει η έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη»
Την κλιμάκωση της επίθεσης για παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας προδιαγράφει η έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη»
Δεσμεύσεις σε ΕΕ και επιχειρηματικούς ομίλους ότι θα συνεχιστούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στους τομείς της Υγείας και του Φαρμάκου περιλαμβάνει η έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη» που συγκρότησε η κυβέρνηση, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Κωδικοποιώντας τα βασικά σημεία της έκθεσης σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Υγεία, το Σωματείο σημειώνει:

  • Η έκθεση «αναφέρει ότι "ένα ισχυρό σύστημα Υγείας είναι προϋπόθεση για την αναβάθμιση του τουρισμού και (δεδομένης και της αύξησης των μεγαλύτερων ηλικιών στον πληθυσμό στην Ευρώπη) της προσέλκυσης επισκεπτών για παραθεριστική κατοικία". Δηλαδή, για άλλη μια φορά, αντιμετωπίζεται η Υγεία από την πλευρά της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών οικογενειών».
  • Στην ίδια κατεύθυνση, τονίζει το Σωματείο, «δίνεται έμφαση "για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών του εγχώριου κλάδου της Υγείας" με νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους του Φαρμάκου, αφού διαπιστώνεται ότι "η τρέχουσα κρίση (δηλαδή η επιδημία) δημιουργεί και δυνητικές ευκαιρίες για το οικοσύστημα Υγείας στην Ελλάδα και ειδικά για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία"».
  • Ταυτόχρονα, προσθέτει, «αν και καταγράφεται ότι η δημόσια χρηματοδότηση για την Υγεία έχει μειωθεί στην Ελλάδα κατά 43,9%, (...) προτείνεται να συνεχιστούν οι "εξοικονομήσεις κόστους των μονάδων Υγείας" και ο "εξορθολογισμός της δημόσιας δαπάνης προμηθειών φαρμάκων και υλικών"».
  • Ακόμα χειρότερα, υπογραμμίζει το Σωματείο, «η έκθεση της "Επιτροπής Πισσαρίδη" επιμένει στην επιτάχυνση της παραπέρα εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Χαρακτηριστική είναι η πρόταση για ανάθεση της λειτουργίας των νοσοκομείων στους δήμους όπου αυτά βρίσκονται, καθώς και η επιβολή τοπικής φορολογίας για τη χρηματοδότησή τους. Η πρόταση αυτή βέβαια δεν είναι καινούργια. Περιλαμβάνεται στον νόμο "Καποδίστρια", με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι φανερό ότι θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων Υγείας, αύξηση της φορολογίας και θα ανοίξει το δρόμο για κλείσιμο νοσοκομείων που δεν θα μπορούν να συντηρούνται από δήμους».

«Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους και δεσμευόμαστε ότι δε θα τους αφήσουμε σε "χλωρό κλαρί"», ξεκαθαρίζει το Σωματείο Εργαζομένων.

ΔΑΣ ΟΤΑ
Να μη γίνουν πειραματόζωα παιδιά και εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς

INTIME NEWS

Μέτρα υγειονομικής προστασίας των παιδιών και των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, που ανοίγουν την 1η Σεπτέμβρη, απαιτεί με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Η ΔΑΣ σημειώνει ότι στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των δομών «το μόνο που επισημάνθηκε είναι η προαιρετική χρήση της μάσκας στα παιδιά, η υποχρεωτική χρήση για τους παιδαγωγούς, ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων στους προαύλιους χώρους και η ειδική μέριμνα στη σίτιση. Το γεγονός ότι τα παιδιά και οι εργαζόμενοι θα είναι συγχρωτισμένοι σε μία τάξη λίγων τετραγωνικών μέτρων από 6, 7 έως και 8 ώρες, χωρίς όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και τους όρους υγιεινής, αποτελεί ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση και μάλιστα στην τωρινή φάση, όπου έχουμε έξαρση και διπλασιασμό των κρουσμάτων. Αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με τον περασμένο Ιούνη, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, τόσο παιδαγωγικού όσο και βοηθητικού, με ελλείψεις υποδομών, καταλαβαίνουμε ότι δεν διασφαλίζεται η υγεία τόσο των βρεφών, των νηπίων, των εργαζομένων όσο και των οικογενειών τους».

Παράλληλα, η ΔΑΣ χαρακτηρίζει προκλητικό το γεγονός ότι σε αυτές τις συνθήκες υπάρχουν δημοτικές αρχές που προχωράνε «σε κλείσιμο δομών και απόλυση εργαζομένων. Επιλέγουν συνειδητά να παίξουν το ρόλο του λαγού, διευκολύνοντας την κυβέρνηση στην παραπέρα υποβάθμιση κοινωνικών δομών».

Η ΔΑΣ καλεί τα σωματεία του κλάδου και τους συλλόγους γονέων να μπουν μπροστά και να απαιτήσουν:

  • Μείωση της αναλογίας παιδιών - παιδαγωγών, ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός, στοιχειώδης προϋπόθεση εν μέσω πανδημίας.
  • Πρόσληψη πολλαπλάσιου παιδαγωγικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες. Καμία απόλυση εργαζόμενου, να παρθούν πίσω οι απολύσεις που έχουν γίνει και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΣΠΑ. Αμεση και γενναία χρηματοδότηση των δήμων, ώστε να αντεπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.
  • Εξασφάλιση της καθαριότητας και υγιεινής των χώρων στους παιδικούς σταθμούς, με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας. Επιπλέον, πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού, ώστε η σίτιση να γίνεται με όρους ασφάλειας για τα παιδιά, σε μικρότερες ομάδες.
  • Να γίνεται συστηματική, μαζική περιοδική εξέταση των εργαζομένων, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ με ευθύνη της κυβέρνησης. Να προσληφθούν παιδίατροι και γιατροί Εργασίας όπου χρειάζεται, με ουσιαστικό ρόλο για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών για παιδιά και εργαζόμενους. Να απολυμανθούν οι χώροι, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.
  • Να εξασφαλιστούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους.
  • Νέες υποδομές, δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, μαζικές προσλήψεις εργαζομένων για την αντιμετώπιση του συγχρωτισμού σε συνθήκες πανδημίας.
Να μην αποκλειστούν εκπαιδευτικοί από τους πίνακες διορισμού

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση για τον αποκλεισμό εκπαιδευτικών από τους πίνακες διορισμού, λόγω λαθών και παραλείψεων, κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας.

Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται: «Στα τέλη Ιουνίου εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης της προκήρυξης 1ΓΕ/2019 και στις αρχές Αυγούστου της 2ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 45/24-12-2019 και ΦΕΚ 1/24-1-20, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ). Για μια ακόμα φορά, όπως έγινε και στους πίνακες της Ειδικής Αγωγής, είχαμε μεγάλες ανακατατάξεις λόγω της εφαρμογής του νόμου 4589/2019, που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εφάρμοσε με ακρίβεια η κυβέρνηση της ΝΔ, παρόλο που έλεγε ότι θα τον καταργούσε. Ο συγκεκριμένος νόμος τσάκισε την προϋπηρεσία και απαξίωσε το πτυχίο των εκπαιδευτικών.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες εκπαιδευτικοί δεν βρήκαν ούτε καν το όνομά τους στους πίνακες, καθώς η αίτησή τους απορρίφθηκε από τον ΑΣΕΠ.

Συγκεκριμένα, επαναλήφθηκε το ίδιο έργο που είδαμε και με τους πίνακες της Ειδικής Αγωγής, δηλαδή εκπαιδευτικοί να πετιούνται εκτός των πινάκων, λόγω της προβληματικής διαδικασίας πληρωμής του παραβόλου.

Επιπλέον λάθη έχουν παρατηρηθεί στο πέρασμα των στοιχείων, με αποτέλεσμα να μην προσμετράται σωστά η προϋπηρεσία και άλλα μοριοδοτούμενα κριτήρια, όπως επίσης υπάρχουν και εκπαιδευτικοί διετούς φοίτησης που, ενώ είχαν κάνει εξομοίωση, δεν πρόλαβαν να την καταθέσουν, χωρίς δική τους ευθύνη, και οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν.

Ολοι οι παραπάνω εκπαιδευτικοί καλούνται τώρα να κάνουν ένσταση, πληρώνοντας και 20 ευρώ, χωρίς να έχουν ιδέα πότε και αν θα δικαιωθούν.

Είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης, που δεν έλυσε το ζήτημα αυτό και για άλλη μία φορά έχουμε εκπαιδευτικούς που εργάζονταν στα σχολεία όλης της χώρας να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν εκτός δουλειάς για τα επόμενα χρόνια. Είναι εντελώς απάνθρωπο να ακυρώνονται όνειρα και προσδοκίες εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων και λαθών του συστήματος. Πρόκειται για αδιανόητη αδικία, η οποία ωθεί συναδέλφους στην ανεργία, χωρίς καμία δική τους ευθύνη.

Ολα αυτά τα ζητήματα, αν δεν λυθούν, θα κοστίσουν σε πολλούς εκπαιδευτικούς μία θέση εργασίας για τα επόμενα χρόνια, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προϋπηρεσία τους, αλλά και για την ίδια τους την προσωπική ζωή.

Είναι πλέον φανερό πως ο συγκεκριμένος νόμος δημιουργεί συνεχώς νέες αδικίες και νέες κατηγοριοποιήσεις. Μαζί με το αέναο κυνηγητό ακριβοπληρωμένων προσόντων και πιστοποιήσεων, προχωρά και σε άμεσες απολύσεις. Ενα είναι σίγουρο: Οσο δεν ικανοποιείται το δίκαιο αίτημα για μόνιμους, μαζικούς διορισμούς όλων των αναπληρωτών, η αδικία θα χτυπά την πόρτα με τη μία ή την άλλη μορφή».

Ο βουλευτής του ΚΚΣ, Γιάννης Δελής, που υπογράφει την Επίκαιρη Ερώτηση, ζητά από την υπουργό μέτρα έτσι ώστε:

  • Να μην αποκλειστούν οι υποψήφιοι από την προκήρυξη 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019, καθώς και από την αντίστοιχη προκήρυξη για την Ειδική Αγωγή 1ΕΑ/2019 (ΕΒΠ), 2ΕΑ/2019 (ΕΕΠ) και 3ΕΑ/20119, λόγω μη καταβολής παραβόλου ή άλλων τεχνικών προβλημάτων του συστήματος.
  • Να ενταχθούν στους πίνακες όσοι εκπαιδευτικοί δεν κατέθεσαν την εξομοίωση.
  • Να προσμετρηθούν όλα τα υπαρκτά προσόντα από τους υποψηφίους.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι αναπληρωτές που δούλεψαν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση, απόλυτη προϋπόθεση ώστε να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία.
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για να ανοίξουν τα ΑΕΙ με όλα τα μέτρα προστασίας

«Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για να ανοίξουν τα ΑΕΙ με όλα τα μέτρα προστασίας», απαιτεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

«Οι διακηρύξεις για πραγματοποίηση διά ζώσης κλινικών, εργαστηριακών μαθημάτων, φροντιστηριακών ή άλλων διαλέξεων που αφορούν μέχρι 50 εγγεγραμμένους φοιτητές δεν λύνουν κανένα από τα προβλήματα των φοιτητών», σχολιάζει το ΜΑΣ αναφορικά με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο για τη λειτουργία των ΑΕΙ και εξηγεί: «Τα εργαστηριακά μαθήματα απαιτούν μέτρα προστασίας πολύ περισσότερα από τη χρήση μάσκας για διδάσκοντες και φοιτητές ώστε να διεξαχθούν με ασφάλεια. Για παράδειγμα, σε πολλές σχολές και Τμήματα οι χώροι των εργαστηρίων ή των μικρών αιθουσών δεν μπορούν να χωρέσουν τους φοιτητές με ταυτόχρονη τήρηση των αποστάσεων μεταξύ τους, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι ελάχιστοι με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συνεχείς καθαρισμοί. Αντίστοιχα, η δήθεν "επιστροφή στα έδρανα" που προετοιμάζει το υπουργείο δεν αφορά παρά μικρό μέρος των διαλέξεων αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα Πανεπιστημιακά έτη των Τμημάτων έχουν πολύ περισσότερους από 50 εγγεγραμμένους φοιτητές. Οσο για τα κούφια λόγια για υποδομές που υπάρχουν και μπορούν να εξασφαλίσουν το νέο εξάμηνο μέσω τηλεκπαίδευσης, τα ζήσαμε οι φοιτητές από την έναρξη της πανδημίας. Αλλοι από μας να προσπαθούν να παρακολουθήσουν διαλέξεις χωρίς υπολογιστή και δίκτυο, τεχνικά λάθη να μας στερούν την επιτυχία στην εξεταστική, φοιτητές να παρακολουθούν εργαστηριακά μαθήματα χωρίς να έχουν δει ποτέ από κοντά τον εξοπλισμό του εργαστηρίου»...

Το ΜΑΣ απαιτεί: «Αντί να καλούν τους φοιτητές να συνετιστούν και να συμμορφωθούν, κυβέρνηση, υπουργείο και διοικήσεις να θωρακίσουν τα Ιδρύματα προκειμένου να μπορέσουμε πραγματικά να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα. Να ανοίξουν τώρα όλα τα Ιδρύματα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας:

  • Να δοθεί άμεσα έκτακτο κονδύλι που να καλύπτει τις ανάγκες των Πανεπιστημίων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, για να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις όλων των χώρων και να παρέχονται τα ατομικά μέσα προστασίας δωρεάν (μάσκες, αντισηπτικά) σε σχολές, εστίες και λέσχες σίτισης.
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις διδακτικού προσωπικού για να διεξαχθούν όλα τα μαθήματα με μικρά κλιμάκια, να προστατευτούν διδάσκοντες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι των Ιδρυμάτων με κατάλληλη διαμόρφωσή τους, να ανοίξουν και να λειτουργήσουν νέες εργαστηριακές αίθουσες, κλειστά αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας, να αξιοποιηθούν συνεδριακά κέντρα, δημοτικοί, ιδιωτικοί χώροι για να διεξαχθούν όλες οι διαλέξεις με τις αναγκαίες αποστάσεις.
  • Ιατρικές μονάδες στις σχολές και στις εστίες.
  • Να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός, σύνδεση στο δίκτυο σε κάθε φοιτητή. Να διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι Η/Υ των Ιδρυμάτων για να αξιοποιηθούν από τους φοιτητές.
  • Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές. Επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση.
  • Πύκνωση δρομολογίων των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν τους φοιτητές από και προς τις Σχολές. Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους.

Οι φοιτητικοί Σύλλογοι, οι Σύλλογοι οικοτρόφων, οι επιτροπές ετών, οι αγωνιστές συνδικαλιστές στα Διοικητικά Συμβούλια τώρα να οργανώσουν τη διεκδίκηση με παρεμβάσεις στις διοικήσεις, κινητοποιήσεις για να ανακοινωθεί άμεσα με κάθε λεπτομέρεια ο τρόπος διεξαγωγής του χειμερινού εξαμήνου».

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Ζητούμενο παραμένουν οι όροι ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων

Συνεχίζουν τον αγώνα τους εκπαιδευτικοί και γονείς

INTIME NEWS

Να εμφανίσει εικόνα κανονικότητας στα σχολεία επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας, τη στιγμή που εντείνεται η ανησυχία γονιών και εκπαιδευτικών για τους όρους που αυτά θα λειτουργήσουν μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Χτες, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι θα προσληφθούν φέτος 2.800 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί για τα σχολεία, για τους οποίους εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και η σχετική πρόσκληση θα βγει τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, η υπουργός Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την πρόσληψη 21.065 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και 3.862 αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού, ισχυριζόμενη ότι καλύπτονται έγκαιρα τα κενά για τη νέα σχολική χρονιά.

Με αφορμή τις προσλήψεις, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών σχολιάζει μεταξύ άλλων: «Οι κουτσουρεμένες προσλήψεις αναπληρωτών καλύπτουν κάτι παραπάνω από τις μισές θέσεις που είχαν καλυφθεί την περσινή χρονιά από αναπληρωτές. Σε μια χρονιά μάλιστα που τα κενά είναι πολύ περισσότερα από πέρυσι, αν λάβουμε υπόψη και τις 3.500 περίπου συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών. Οι προσλήψεις άφησαν έξω την κάλυψη των τμημάτων ΖΕΠ και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα χιλιάδες κενά σε Ειδική και Γενική Αγωγή που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Η Πρωτοβουλία καλεί σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 31/8, στις 10.30, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών οι οποίοι δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση, που πολύ περισσότερο φέτος, σε συνθήκες πανδημίας, είναι αναγκαίος όρος για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Οπως επίσης αναγκαίος όρος είναι η μείωση των μαθητών ανά τάξη, την οποία το υπουργείο Παιδείας απορρίπτει λόγω κόστους! Χτες πάντως τοποθετήθηκε υπέρ της μείωσης των μαθητών και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς, καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού και πρότεινε τη «χρήση άλλων υπαρχόντων χωρών: Μετά από διάθεση χώρων σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους δήμους, τους αθλητικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα κάθε περιοχής. Ας χρησιμοποιηθούν βιβλιοθήκες, χώροι ξενοδοχείων, Πολιτιστικά Κέντρα, αίθουσες συνεδριάσεων, Δημοτικών Συμβουλίων, αθλητικά κέντρα και γυμναστήρια, αίθουσες συλλόγων, κοινωνικών φορέων».

Σε συνέχιση του αγώνα καλούν εκπαιδευτικοί και γονείς

Σε συνέχιση του αγώνα μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι όροι ασφαλούς ανοίγματος των σχολείων το Σεπτέμβρη, καλούν γονείς και εκπαιδευτικοί, μετά τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών.

«Συνεχίζουμε αποφασιστικά με συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις σε ανοιχτούς χώρους τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, κοινές συσκέψεις με συλλόγους και ενώσεις γονέων», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) και επικεντρώνει στις διεκδικήσεις για:

  • Δραστική μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, ώστε να μην υπερβαίνει τα 15 παιδιά.
  • Επισκευή σχολείων - εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, με άμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδομών, ή ακόμα και ιδιωτικών που πληρούν τις προϋποθέσεις. Αμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια, που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.
  • Αμεση πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, έτσι ώστε από την πρώτη μέρα να μη λείπει κανείς από τα σχολεία και να λειτουργήσουν με όρους υγιεινής και ασφάλειας.

Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλεί «τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να γίνουν το επόμενο διάστημα οι πρωταγωνιστές στη μάχη για την υλοποίηση όλων εκείνων των μέτρων που θα εξασφαλίζουν το άνοιγμα των σχολείων με όρους ασφάλειας και υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς».

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Αποκλείονται εργαζόμενοι και δεν καλύπτονται οι ανάγκες

Με την αντίστροφη μέτρηση για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς να βρίσκεται στην τελική της ευθεία, 9.500 εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων περιμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τους δήμους όλης της χώρας για να μάθουν αν και πότε θα επιστρέψουν στις θέσεις τους. Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα, που βρέθηκαν στην ανεργία στο τέλος Ιούνη, κατέθεσαν τις προηγούμενες μέρες τις αιτήσεις για τις θέσεις που έχουν προκηρύξει για τη φετινή σχολική χρονιά οι δήμοι.

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «νέες προσλήψεις», ο αριθμός του προσωπικού φέτος είναι ίδιος με τον περσινό. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει 5.000 εργαζόμενες με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και 4.474 με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Αντίστοιχα, τα μεγάλα λόγια για τον τερματισμό του καθεστώτος ομηρίας που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι εργαζόμενες δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αφού οι εργαζόμενες θα δουλέψουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, «διάρκειας ίσης με το διδακτικό έτος». Στο τέλος δηλαδή του σχολικού έτους οι εργαζόμενες θα αντιμετωπίσουν για μια ακόμα φορά την ανεργία και την ανασφάλεια για το αν θα έχουν δουλειά το επόμενο φθινόπωρο.

Επιπλέον, από τις παραπάνω θέσεις αποκλείονται εργαζόμενες που κατάγονται από άλλες χώρες και δεν διαθέτουν ελληνική ιθαγένεια, παρά το γεγονός ότι έχουν δουλέψει στην καθαριότητα των σχολείων για πολλά χρόνια. Με βάση τα «γενικά προσόντα επιλογής» (ΦΕΚ B' 3324/07.08.2020), δεκτές γίνονται αιτήσεις υποψηφίων που είναι Ελληνες πολίτες, πολίτες άλλων κρατών - μελών της ΕΕ και ομογενείς. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη οδηγεί στον αποκλεισμό εργαζομένων που έχουν δουλέψει στα σχολεία 10, 15 και 19 χρόνια.

Τέλος, την ανασφάλεια των εργαζομένων επιτείνει το ...αλαλούμ με τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους. Με βάση το ΦΕΚ, η εμπειρία για την απασχόληση σε αντίστοιχη θέση μοριοδοτείται με 17 μονάδες ανά μήνα εμπειρίας. Ωστόσο, στις 21/8, και ενώ πολλές αιτήσεις είχαν ήδη κατατεθεί, το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε πως πέραν των 17 μονάδων ανά μήνα δίνεται και μία μονάδα για κάθε αίθουσα που αναλογούσε σε κάθε εργαζόμενη στο διάστημα της προϋπηρεσίας.

Σε σύσκεψη καλεί συμβασιούχους στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, εκπαιδευτικούς και γονείς ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σήμερα Πέμπτη στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο του νησιού. «Το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων είναι θέμα πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού», υπογραμμίζει και καταγγέλλει ότι οι θέσεις που προκηρύσσονται δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, σε μια περίοδο μάλιστα που αυτές είναι αυξημένες λόγω της πανδημίας.

Αντίστοιχα, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας χαρακτηρίζει «κοροϊδία σε βάρος της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών» τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στις προσλήψεις καθαριστριών, καθώς «αφενός δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων - φτάνοντας σε σημείο να μειώνει τις καθαρίστριες σε σχολικές μονάδες - αφετέρου μονιμοποιεί το καθεστώς μερικής απασχόλησης». Το Εργατικό Κέντρο στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων και απαιτεί: Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου. Αμεση μονιμοποίηση όλων των καθαριστών - καθαριστριών των σχολείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Α' ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο τμημάτων

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε χτες η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, απαιτώντας να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα των Ομάδων Προσανατολισμού στα ΓΕΛ και των Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, σε όλα τα σχολεία.

Οπως κατήγγειλε, για δεύτερη συνεχή χρονιά γίνεται περικοπή του ολιγομελούς τμήματος προσανατολισμού Οικονομίας - Πληροφορικής της Γ' τάξης του Λυκείου Καλοχωρίου με 5 μαθητές, ενώ κόπηκε και το τμήμα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών στη Β' τάξη με 7 άτομα. Η μη έγκριση των δύο τμημάτων αφήνει το σχολείο με 59 μαθητές.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που συνέλεξε η Α' ΕΛΜΕ από τα σχολεία:

Στο 17ο Λύκειο Θεσσαλονίκης δεν εγκρίθηκαν στη Γ' τάξη το τμήμα προσανατολισμού Οικονομίας - Πληροφορικής με 6 άτομα, και στη Β' τάξη το τμήμα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών με 7 άτομα.

Στο ΓΕΛ Χαλκηδόνας δεν εγκρίθηκε το τμήμα προσανατολισμού Θετικών σπουδών - Υγείας στη Β' τάξη με 9 άτομα.

Στο 7ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης δεν πήρε έγκριση το τμήμα της Γ' τάξης του τομέα Γεωπονίας ειδικότητα «Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου» με 6 μαθητές.

Στο 8ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης δεν πήρε έγκριση το τμήμα της Γ' τάξης του τομέα Υγείας - Πρόνοιας ειδικότητα «Βοηθός φαρμακείου» με 6 μαθητές.

Στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων δεν πήρε έγκριση ο τομέας Ηλεκτρολογίας στη Β' τάξη με 3 παιδιά. Επιπλέον, εξαιτίας των ασφυκτικών περιθωρίων που δίνονται για εγγραφές στα ΕΠΑΛ, στο συγκεκριμένο σχολείο δεν έχει προλάβει να γραφτεί περίπου το 30% των μαθητών από την Α' στη Β' τάξη.

Η Α' ΕΛΜΕ τονίζει ότι η μη έγκριση των ολιγομελών συνιστά ευθεία επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στις επιλογές τους, αναγκάζοντάς τους πολλές φορές να μετακινούνται μακριά από το σπίτι τους αλλάζοντας δύο και τρία μεταφορικά μέσα και μάλιστα στις επικίνδυνες συνθήκες του κορονοϊού. Ιδιαίτερα για τους μαθητές των ΕΠΑΛ που δεν υπάρχουν σε κάθε περιοχή ή αν υπάρχουν δεν έχουν όλους τους τομείς και τις ειδικότητες, το κλείσιμο των συγκεκριμένων τμημάτων μπορεί να σημαίνει πολύωρες μετακινήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ