Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Συμφωνίες και συμπράξεις με «πυξίδα» τα κέρδη και γεωπολιτικά συμφέροντα

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 115,3 εκατομμύρια και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 2,562 εκατομμύρια, συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας στον κόσμο, καθώς τεράστια εμπόδια στην αντιμετώπισή της θέτει η διαχείριση με «πυξίδα» τα κέρδη του κεφαλαίου και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Στις ΗΠΑ, σε συμφωνία με τη φαρμακοβιομηχανία «Merck» για την παραγωγή του εμβολίου της κατέληξε η «Johnson & Johnson» (J&J), για να επιταχυνθεί η παραγωγή, όπως δήλωσε προχτές ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Βάσει συμβολαίου που είχε υπογράψει, η J&J θα έπρεπε να είχε διανείμει 12 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος Φλεβάρη, αλλά είχε λιγότερες από 4 εκατ. δόσεις έτοιμες όταν το εμβόλιό της έλαβε έγκριση το Σάββατο. Η «Merck» επωφελείται οικονομικά από τη συμφωνία, την ώρα που οι δοκιμές για ανάπτυξη δικού της εμβολίου έχουν μείνει πίσω. Η αμερικανική κυβέρνηση επικαλέστηκε το νομοσχέδιο αμυντικής παραγωγής για να βοηθήσει στον εξοπλισμό δύο εργοστασιακών μονάδων της «Merck» για την παραγωγή του εμβολίου της J&J, ενώ τα εργοστάσια που παράγουν ήδη το εμβόλιο της J&J θα αυξήσουν την παραγωγή τους με συνεχή ολοήμερη λειτουργία.

Το Βέλγιο ήρε το ηλικιακό όριο για τη χρήση του εμβολίου της «AstraZeneca» και στον ίδιο δρόμο βαδίζει η Γερμανία, μετά από σχετική βρετανική μελέτη που δείχνει αποτελεσματικότητα και στους άνω των 65 ετών.

Στο μεταξύ, προχωρούν οι διεργασίες στην ΕΕ για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού - προς όφελος κυρίως των ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών. Τα κράτη - μέλη καλούνται να καταθέσουν προτάσεις προκειμένου η Κομισιόν να καταθέσει σχετική πρόταση μέσα στον Μάρτη, το τεχνικό έργο ωστόσο μπορεί να διαρκέσει από τρεις έως τέσσερις μήνες, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που κυκλοφόρησε στις εθνικές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν, τέλος, επεξεργάζεται ήδη συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες για την αγορά ενισχυτικών ή νέων εμβολίων για τις νέες παραλλαγές του ιού.

«Οπλο» γεωπολιτικής επιρροής

Στο μεταξύ, τα εμβόλια, τα περιζήτητα «όπλα» κατά της πανδημίας, βρίσκονται στο κέντρο ενός πολέμου επιρροής και γεωπολιτικού ανταγωνισμού ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και μπλοκ. «Η πρόσβαση στα εμβόλια είναι πλέον η πιεστικότερη πρόκληση της διεθνούς κοινότητας. Κατά κάποιον τρόπο, είναι η νέα "κούρσα των εξοπλισμών"», αναφέρει χαρακτηριστικά το αμερικανικό κέντρο αναλύσεων «Soufan».

Χαρακτηριστικές είναι οι εξελίξεις στη Σλοβακία, όπου η απόφαση της κυβέρνησης να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» (έχει παραγγείλει 2 εκατ. δόσεις), έχει προκαλέσει κρίση στην κυβέρνηση. Δυο κόμματα - εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού («Για το λαό» και «Ελευθερία και Αλληλεγγύη») απείλησαν ακόμη και με αποχώρηση από την κυβέρνηση. Ενδιαφέρον για το ρωσικό εμβόλιο έχει εκφράσει στο μεταξύ μία ακόμα χώρα της ΕΕ, η Κροατία. Οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν χτες πως βρίσκονται σε επαφές.

Η Κίνα, που κάνει λόγο για «υγειονομικό δρόμο του μεταξιού», απέκρουσε χτες ως «στενόμυαλο» τον ισχυρισμό ότι χρησιμοποιεί τις εξαγωγές εμβολίων για να αυξήσει τη γεωπολιτική της επιρροή. Προτεραιότητά της είναι η εξαγωγή εμβολίων, κι ας επιβραδύνονται οι εγχώριοι εμβολιασμοί. Εμβόλια από κινεζικές εταιρείες ήδη διατίθενται σε Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή, Ανατολική - Κεντρική Ευρώπη και Βαλκάνια, σε Τουρκία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Αφρική και αλλού. Παράλληλα, έχει ανακοινώσει πως θα παρέχει 10 εκατ. δόσεις εμβολίων στο πρόγραμμα COVAX του ΠΟΥ για τις «φτωχότερες» χώρες.

Η βασική αντίπαλος της Κίνας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, η Ινδία, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων και γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο, επιδιώκει να ανακόψει την επιρροή της παρέχοντας εμβόλια σε διάφορες χώρες (Νεπάλ, Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα κ.α.).

Αντίστοιχα, χτεσινό ρεπορτάζ των «Financial Times» ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφές με συμμάχους όπως Ιαπωνία, Ινδία και Αυστραλία, για ένα σχέδιο διανομής εμβολίων στην Ασία, για να αντιμετωπιστεί η κινεζική επιρροή.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μετακινήσεις που εντείνουν την ανασφάλεια και τους κινδύνους

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΑΤ
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΑΤ
Συνεχίζονται το μπαράζ κλεισίματος κλινικών, τμημάτων και κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, η άρον άρον μετατροπή τους σε μονάδες Covid, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ για χιλιάδες ανθρώπους κλείνει η πόρτα του ΕΣΥ, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα κλείνει η Καρδιοχειρουργική κλινική του «Ευαγγελισμού» και μετατρέπεται σε κλινική Covid. Στη συγκεκριμένη κλινική πραγματοποιούνται τουλάχιστον 800 χειρουργεία τον χρόνο, εκ των οποίων πάνω από το 1/3 είναι επείγοντα, ενώ οι ανακοινώσεις για την αξιοποίηση του Ωνάσειου και της Καρδιοχειρουργικής του Νοσοκομείου Πατρών κάθε άλλο παρά ανακουφίζουν από το πρόβλημα, αφού δεν έχουν τις απαιτούμενες υποδομές και προσωπικό. Μάλιστα, στον «Ευαγγελισμό» κλείνουν άλλα 3 από τα 6 εναπομείναντα χειρουργικά τραπέζια (ήταν 14, μένουν μόνο 3).

Για όλα τα παραπάνω, στο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε χτες παράσταση διαμαρτυρίας από εργαζόμενους, που επισημαίνουν ότι «κάθε πολυτραυματίας, κάθε χειρουργικό περιστατικό που χρειάζεται ΜΕΘ, κάθε εγκεφαλική αιμορραγία ή βαρύ εγκεφαλικό που χρειάζεται διασωλήνωση και τόσα άλλα βαριά περιστατικά, ή θα μείνουν χωρίς περίθαλψη ή θα ξεπουλήσουν ό,τι έχουν, αναζητώντας την τύχη τους στον ιδιωτικό τομέα».Αύριο Παρασκευή θα γίνει νέα συνέλευση των γιατρών.

Κινητοποίηση έγινε χτες και στο Νοσοκομείο ΚΑΤ με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων, καταγγέλλοντας ότι εξαιτίας της μη πρόσληψης προσωπικού η στελέχωση των κλινών ΜΕΘ Covid γίνεται με τη μετακίνηση του υπάρχοντος λιγοστού προσωπικού των άλλων τμημάτων του νοσοκομείου, τα οποία αποδυναμώνονται. Επίσης εκφράζονται φόβοι για τη μετατροπή της νέας Γενικής ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid. Εάν ισχύσει αυτό το σενάριο, πρακτικά θα σημαίνει ότι ένα νοσοκομείο όπως το ΚΑΤ, που εφημερεύει καθημερινά και αντιμετωπίζει πολυτραυματίες, δεν θα έχει ούτε μια κλίνη Γενικής ΜΕΘ. Οπως μάλιστα επεσήμαναν, πρόσφατα ανακοινώθηκε η κατάργηση 28 κλινών Γενικής Χειρουργικής, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι κλίνες αυτές για περιστατικά Covid.

«Ασκληπιείο»: Δημιούργησαν κλινική Covid που γειτνιάζει με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

«Eξωση σε ολόκληρες ομάδες ασθενών, που υποχρεώνονται έτσι να αναζητήσουν διέξοδο στον ιδιωτικό τομέα» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «Ασκληπιείου» Βούλας, επισημαίνοντας «την ανασφάλεια των νεφροπαθών ασθενών μας, που ουσιαστικά τους δείχνετε την πόρτα της εξόδου από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, δημιουργώντας κλινική Covid που γειτνιάζει με τη ΜΤΝ».

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, όπου νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 123 άνθρωποι με κορονοϊό, εκ των οποίων οι 26 είναι σε ΜΕΘ, ενώ χτες κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας (ΠΓΝΠ) και δύο παιδιά, το ένα από το ίδρυμα «Κιβωτός της Αγάπης», όπου έχει καταγραφεί συρροή κρουσμάτων. Στο ΠΓΝΠ, παρά τις μετατροπές, από τις 19 κλίνες ΜΕΘ κενές είναι μόνο οι 2, και στον «Αγιο Ανδρέα» μόνο 2 κλίνες ΜΕΘ από τις 7 είναι διαθέσιμες. Σε ό,τι αφορά τους non Covid ασθενείς, μετά τις μετατροπές στο ΠΓΝΠ υπάρχουν μόλις 6 κρεβάτια Γενικής ΜΕΘ, όλα γεμάτα, και οι διασωληνωμένοι διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία, όπου και όταν βρεθεί άδειο κρεβάτι...

Εντατικοποίηση της επιδημιολογικής επιτήρησης στην περιοχή ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, παίρνοντας υπόψη ότι παρά τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων, με το 40% και πλέον αυτών να αφορούν τη βρετανική μετάλλαξη, το γεγονός ότι τα 28 από τα 33 πανελλαδικά εντοπισμένα κρούσματα της αφρικανικής μετάλλαξης καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (22 στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου), αλλά και την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης.

Ειδικότερα, ζητά μαζικά τεστ στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, εκτεταμένες ιχνηλατήσεις επαφών των κρουσμάτων και άμεση διερεύνηση όλων των θετικών ευρημάτων σε ό,τι αφορά τον τύπο του ιού από τα οποία προέρχονται, ώστε να αναχαιτιστεί άμεσα η επικράτηση του ιού της νοτιοαφρικανικής προέλευσης.

Δεν υπάρχει πλέον καμιά εξασφάλιση...

Ο κίνδυνος ενός μπλακάουτ στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, που είναι πλέον εκτός «ορίων» και ένα χρόνο τώρα παραμένουν χωρίς τα απαραίτητα «όπλα», όπως προσωπικό, εξοπλισμό, υποδομές, αποτυπώνεται σε αποκαλυπτικό έγγραφο που περιγράφει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για εργαζόμενους και ασθενείς, αλλά και την αγωνία των υγειονομικών.

«Κλίνες Covid-19: Υπάρχει κάποιο σχέδιο;», είναι η ερώτηση/τίτλος του εγγράφου διευθυντή κλινικής του Νοσοκομείου «Θριάσιο», που επισημαίνει τον κίνδυνο το νοσοκομείο να μην μπορέσει «να εξασφαλίσει περαιτέρω συνθήκες ορθής ιατρικής φροντίδας» και προσθέτει ότι από πλευράς του «δεν δύναμαι πλέον να εγγυηθώ για την ορθή διαχείριση, αλλά και για την ασφάλεια των ασθενών (Covid-19 και μη) και του ιατρικού προσωπικού, εάν εξακολουθήσουν οι ίδιες συνθήκες».

«Ξεκάθαρα βαδίζουμε ολοταχώς σε ανεξέλεγκτη νοσηλεία Covid-19 ασθενών και ο σώζων εαυτόν σωθήτω... Υπήρχε βέβαια αρκετός χρόνος να ετοιμαστεί το σύστημα και τοπικά αλλά και κεντρικά»», αναφέρει και προσθέτει: «...Επισημαίνουμε ότι ήδη και υπό το βάρος της εξελισσόμενης πανδημικής κρίσης, αυξήθηκαν αυθαιρέτως οι Covid-19 νοσηλευτικές κλίνες από 62 σε 74, με διοικητική απόφαση από Γεν. Εφημερία της 22/02/2021 (και πρωτοκ. ΕΙΣ. 3821- 23/02/21- Φ419), αλλά δεν ενισχύθηκαν άμεσα οι κλινικές αυτές με ιατρούς...».

Ο συντάκτης του εγγράφου αναφέρει πως «η 2η ΥΠΕ φαίνεται να: 1) Υπαναχωρεί άτακτα από την υπόσχεσή της να απαλλάξει την ΠΝ κλινική από τα μη Covίd-19 περιστατικά. 2) Προτείνει τώρα χωρίς έγγραφο πρότασης την απαλλαγή της μιας Παθολογικής Κλινικής από την Γενική Εφημερία του ΕΚΑΒ, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να κλείνει και ολοσχερώς την Γενική εφημερία, υποσχόμενη να διακομίζει όσους δύνανται να διακομισθούν σε άλλα θεραπευτήρια, με αντάλλαγμα να ανοίξουν πολλαπλάσιες κλίνες Covid-19 (>35). Για τους εναπομείναντες μη διακομίσιμους ασθενείς, ούτε λόγος. 3) Αποστέλλει νέο ανεξάρτητο έγγραφο της υποδιοικήτριας ζητώντας να αναπτυχθούν νέες κλίνες Covid-19, αλλά με ασφάλεια, τηρουμένων των πρωτοκόλλων ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας κ.λπ. (όπως αναφέρουν).

Γεννώνται οι αυτονόητες απορίες:

Αραγε για ποια ασφάλεια και για ποια δυνατότητα τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων ομιλούν, όταν οι ίδιοι οι λιγοστοί γιατροί από την αρχή της πανδημίας νοσηλεύουν και Covίd-19 και μη Cονίd-19 ασθενείς σε διαφορετικούς ορόφους, χωρίς την ελάχιστη βοήθεια;

Για ποια ασφάλεια ομιλούν, όταν η από πολλών χρόνων λειψή αναλογία ιατρών Παθολόγων - Πνευμονολόγων / Νοσηλευόμενων έχει ήδη υποδιπλαπλασιαστεί;

Πόσο ακόμη πρέπει να καταστρατηγηθούν τα ωράρια άυπνης εργασίας για να εξασφαλίζονται οι άκρως βασικές λειτουργίες των κλινικών μας;

Πόσο θα αντέξουμε ακόμη, με την υπεύθυνη πολιτεία να μας αφήνει στην τύχη μας;

Οπως καταλαβαίνει και ο πλέον άσχετος δεν υπάρχει πλέον καμία εξασφάλιση τήρησης πρωτοκόλλων. Οι κλίνες Covid-19 αναγκαστικά - σταδιακά θα εκτοπίσουν όλα τα άλλα περιστατικά...».

Νέα περιοριστικά μέτρα και προκλήσεις απέναντι στη λαϊκή διεκδίκηση

Κι αν για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό νέο από την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Πολ. Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων για τη «μείωση της κινητικότητας», βάζοντας μάλιστα ξανά στο στόχαστρο τους λαϊκούς αγώνες.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα Πέμπτη 4 Μάρτη, στις 6 το πρωί, έως και τις 16 Μάρτη. Συγκεκριμένα, αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας στις περιοχές «πολύ αυξημένου κινδύνου» ή σε «βαθύ κόκκινο», εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Πλέον, η απαγόρευση θα είναι από τις 7 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Σε Αττική και Θεσσαλονίκη το ωράριο τις καθημερινές είναι από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, όπως και για τις άλλες περιοχές της χώρας που ανήκουν σε άλλες κατηγορίες κινδύνου.

Παράλληλα, αλλάζουν οι κωδικοί «6» και «2» στα sms που στέλνουν οι πολίτες για μετακίνηση: Με το «6» (σωματική άσκηση ή εξυπηρέτηση ανάγκης κατοικίδιων) η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο (όχι με αυτοκίνητο). Για το «2» (τρόφιμα) και το «3» (τράπεζα/δημόσια υπηρεσία) θα ισχύσει χιλιομετρικός περιορισμός δύο χιλιομέτρων ή μετακίνηση εντός δήμου. Επίσης, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι για τη μετακίνηση με τον κωδικό «4» καθώς θα απαιτούνται διευκρινίσεις από τα ελεγκτικά όργανα.

Προκαλώντας ξανά η κυβέρνηση, διά στόματος του υφυπουργού, επιχείρησε να «δείξει» ως υπεύθυνους για τη νέα έξαρση των κρουσμάτων όσους συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις. Την ίδια στιγμή δηλαδή που μπροστά στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα ουσιαστικής προστασίας, αλλά προσθέτει και νέα βάρη στον λαό, τον δείχνει από πάνω και ως υπεύθυνο, και τον καλεί να πάψει να διεκδικεί για την υγεία και τη ζωή του.

Εκτός αυτού, όμως, λίγα λεπτά πιο πριν ο υπουργός ομολόγησε ότι με τα νέα μέτρα θα δοθεί «ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους στους χώρους εργασίας και στις συνάξεις σε σπίτια που αποτελούν τις βασικές αιτίες έκρηξης των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες». Ομολογία λοιπόν αυτού που τόσους μήνες φωνάζουν, παρά τις προσπάθειες της φίμωσης, τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς εργαζομένων, που είναι η ασυδοσία και οι εκβιασμοί στους χώρους δουλειάς από την εργοδοσία. Κάτι για το οποίο η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια, προσφέροντας «ασυλία» στην εργοδοσία για να ξεσαλώνει στους χώρους δουλειάς. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι και χτες δεν ανακοινώθηκε τίποτε ουσιαστικό σε αυτή την κατεύθυνση, παρά τις γενικές αναφορές σε «ένταση των ελέγχων». Θυμίζουμε ότι ακόμα και σήμερα, ένα σχεδόν μήνα μετά την κυβερνητική εξαγγελία, δεν έχει λειτουργήσει η περιβόητη πλατφόρμα για τα δωρεάν rapid τεστ σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 20 άτομα.

Στο «βαθύ κόκκινο» πλέον είναι: Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα (εκτός Μεγανησίου), Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Αρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο, Εύβοια (εκτός Σκύρου) και Δήμος Καλυμνίων. Σε αυτές τις περιοχές δεν θα λειτουργούν τα σχολεία «διά ζώσης» εκτός αυτών της Ειδικής Αγωγής. Τέλος, διευκρινίστηκε πως για τη Λάρισα τα αυστηρότερα μέτρα θα ισχύσουν από το Σάββατο 6 Μάρτη, λόγω του σεισμού.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ειδικό σχέδιο» ανακύκλωσης κενών και μοιράσματος «πελατείας» σε ιδιώτες κλινικάρχες

Ενώ κλινικές και εντατικές φρακάρουν, ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει αντί να επιταχθεί χωρίς αποζημίωση

Μεγαλοεπιχειρηματίες που ξεσαλώνουν στην ιδιωτική Υγεία και θησαυρίζουν από την πανδημία, ανακυκλώσεις σε κενά και μπαλώματα των δημόσιων νοσοκομείων, φόρτωμα στο λαό της ευθύνης για την ορμητική αύξηση των κρουσμάτων και γενικολογίες για «ένταση ελέγχων» στους χώρους δουλειάς: Αυτά περιλαμβάνει το περιβόητο «ειδικό σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ», το οποίο είχε προαναγγείλει ότι θα ανακοινώσει χτες η κυβέρνηση.

«Περνάμε από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας στο σχέδιο εφαρμογής έκτακτης ανάγκης που είχαμε εκπονήσει στο υπουργείο Υγείας πέρυσι τέτοια εποχή και τον Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη», είπε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας παρουσιάζοντας το σχέδιο, αν και η πείρα από το τι έγινε τελικά στη Βόρεια Ελλάδα προσθέτει ακόμα περισσότερους λόγους ανησυχίας και διεκδίκησης στο λαό.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε και προκλητικά βαφτίζονται «συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» στην ουσία είναι εφαρμογή των ΠΝΠ και των ΚΥΑ του τελευταίου χρόνου, οι οποίες προβλέπουν τον διπλασιασμό της αποζημίωσης των κλινικαρχών για κάθε κρεβάτι (απλό και ΜΕΘ) που θα διαθέσουν «αν και εφόσον το επιθυμούν» (δηλαδή αν εξασφαλίζουν το προσδοκώμενο κέρδος). Επίσης, τη δυνατότητα επέκτασης των επιχειρήσεών τους με 40% περισσότερα κρεβάτια, που θα αναπτυχθούν «με το ίδιο προσωπικό» (!), χωρίς κρατικό έλεγχο, «και θα αξιολογηθούν μετά το τέλος της πανδημίας»...

Ανακάτεμα των μπαλωμάτων σε απλές και ΜΕΘ κλίνες

Συνεχίζοντας τον εμπαιγμό και το μαγείρεμα, ο υπουργός έκανε λόγο για προσθήκη 449 απλών κλινών και 90 ΜΕΘ μέσα σε 19 μέρες στην Αττική, παρουσιάζοντας δηλαδή ως «πρόσθεση» το κλείσιμο και την αρπαγή κρεβατιών Γενικής ΜΕΘ, που φτάνει το 107%, και 40% των απλών κλινών από τις υπόλοιπες νόσους.

Οι νέες «ανακυκλώσεις» κλινών - μέθοδος που επιλέγεται ως απάντηση στην «έκτακτη» κατάσταση, αντί για τη δημιουργία νέων και την άμεση, καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα - έχουν ως εξής:

-- Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non Covid νοσοκομείο, που θα ...«ενσωματώσει» τους ασθενείς από τις Παθολογικές κλινικές των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Γεννηματάς», «Κοργιαλένειο - Μπενάκειο» και «Ιπποκράτειο». Τα παραπάνω νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις αντίστοιχες Παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές περιστατικών Covid. Για το σκοπό αυτό, θα συνεπικουρήσουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό ...16 ιδιώτες ιατροί από ιδιωτικές κλινικές, αντί να ενταχθούν υποχρεωτικά όλοι οι ιδιώτες γιατροί στο σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας.

-- Το «Ερρίκος Ντυνάν» θα λειτουργεί ως «υποστηρικτικό» νοσοκομείο non Covid περιστατικών, με 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ, και θα λειτουργεί με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του. Ανακοινώθηκε μάλιστα η αναστολή της λειτουργίας του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία - τα τμήματα δηλαδή που δίνουν και το μεγαλύτερο κέρδος από τον ανθρώπινο πόνο. Το «Ερρίκος Ντυνάν» ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το «Σισμανόγλειο».

-- Το δε «Σισμανόγλειο» μετατρέπεται σε νοσοκομείο αποκλειστικής αντιμετώπισης Covid περιστατικών, με δυναμικότητα 301 κλινών. Τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του νοσοκομείου μετατρέπονται σε ΜΕΘ Covid.

-- Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στο εξής θα εφημερεύει καθημερινά για «όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας», παρόλο που - όπως επισημαίνεται από υγειονομικούς - δεν διαθέτει ούτε τις απαιτούμενες υποδομές ούτε το αναγκαίο προσωπικό για την αντιμετώπιση τόσων περιστατικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στην Καρδιοχειρουργική κλινική του «Ευαγγελισμού», που αναμένεται να αναστείλει τη λειτουργία της από αύριο, χειρουργούνται τουλάχιστον 800 άνθρωποι το χρόνο, 70 κατά μέσο όρο το μήνα...

-- Τα δύο νοσοκομεία του Δυτικού και Νότιου Τομέα της Αττικής, «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο», τις ημέρες εφημερίας τους θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.

Συνεχίζοντας άλλωστε το προκλητικό λιβάνισμα στους επιχειρηματίες της Υγείας, που μέσα στην πανδημία έχουν δει τα κέρδη τους να εκτοξεύονται, ο Β. Κικίλιας ανέφερε ότι ο ιδιωτικός τομέας «έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non Covid περιστατικά στην Αττική». Σημειωτέον, αυτές οι κλίνες αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία με 1.600 ευρώ ημερησίως! Ποσό που έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πριν από την πανδημία, εξασφαλίζοντας δηλαδή σίγουρη και υψηλή πληρότητα στα μαγαζιά αυτά και σίγουρο κέρδος στους κλινικάρχες, το οποίο ο λαός θα το πληρώσει είτε έμμεσα (μέσω ασφαλιστικών εισφορών) είτε άμεσα...

Ρεκόρ κρουσμάτων για το 2021 χτες

Τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα ανέρχονταν χτες σε 2.702, αριθμός ρεκόρ για το 2021, ενώ το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους άλλοι 40 άνθρωποι. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 (μέσω ΕΚΑΒ) στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 394 (ημερήσια μεταβολή +36,33%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 304 ασθενείς.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 197.279 (ημερήσια μεταβολή +1,4%) και των νεκρών σε 6.597.

Από τα 2.702 νέα κρούσματα, τα 1.269 εντοπίστηκαν στην Αττική (Ανατολική Αττική 101, Βόρειος Τομέας Αθηνών 183, Δυτική Αττική 70, Δυτικός Τομέας Αθηνών 230, Κεντρικός Τομέας Αθηνών 327, Νότιος Τομέας Αθηνών 143, Νήσοι 26, Πειραιάς 189), Θεσσαλονίκη 314, Αχαΐα 178.

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν συνολικά 54.553 τεστ και το ποσοστό θετικότητας διαμορφώνεται στο 4,95%.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εδώ και τώρα επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και ένταξή τους στο σύστημα εφημερίας

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την εκρηκτική κατάσταση του ΕΣΥ στην Αττική και τα νέα μέτρα αναφέρει:

«Η μετατροπή του ΕΣΥ στην Αττική σε σύστημα μιας νόσου έχει πλέον και την επίσημη σφραγίδα της κυβέρνησης. Η εξέλιξη αυτή, εκτός όλων των άλλων, το μόνο που θα επιφέρει είναι η εξάπλωση μιας νέας "παράλληλης" πανδημίας, η οποία αφορά όλους όσοι στερούνται την αναγκαία περίθαλψη και θεραπεία από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Χιλιάδες ασθενείς παραμένουν σχεδόν αποκλεισμένοι από τις διαγνώσεις και τις θεραπείες, αφού η μία μετά την άλλη κλινικές, κρεβάτια ΜΕΘ και προσωπικό, αφαιρούνται για τις μεγάλες ανάγκες των ασθενών με κορονοϊό.

Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά έχει χτυπήσει "κόκκινο"! Ηδη σήμερα, 3 Μάρτη, από τις 311 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 είναι κατειλημμένες οι 283, οι εισαγωγές ασθενών για νοσηλεία αυξάνουν, με προσωπικό ελάχιστο και εξαντλημένο. Ενδεικτικά:

Στο "Θριάσιο" 1 πνευμονολόγος όταν εφημερεύει έχει στην ευθύνη του πάνω από 65 νοσηλευόμενους ασθενείς, από τους οποίους οι 35 είναι ασθενείς με Covid, καθώς και τα επείγοντα περιστατικά. Στην "Παμμακάριστο" 5 γιατροί παθολόγοι έχουν στην ευθύνη τους 92 κρεβάτια, από τα οποία τα 12 είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Στο "Ασκληπιείο" αντί να υπάρχουν 4 νοσηλευτές ανά κρεβάτι ΜΕΘ, υπάρχει 1 νοσηλευτής ανά 4 κρεβάτια!

Το "ειδικό σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ" της κυβέρνησης αφήνει ανενόχλητους τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην Υγεία, οι οποίοι, λες και δεν έχουμε έκτακτες συνθήκες, αξιοποιούν τα χάλια του δημόσιου συστήματος για να βγάλουν επιπλέον κέρδη σε βάρος του λαού. Το ίδιο ανέγγιχτο να θησαυρίζει αφήνει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και το "νέο ΕΣΥ" του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο είναι ήδη ορατό. Κανένα lockdown πάνω στο lockdown δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς κ.α., ούτε να συμβάλει στην εξεύρεση επιπλέον νοσοκομειακών κλινών, κλινών ΜΕΘ και υγειονομικού προσωπικού.

Γι' αυτό απαιτούμε από την κυβέρνηση, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τώρα, σήμερα, να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες:

1. Να επιτάξει στο Λεκανοπέδιο τα ιδιωτικά νοσοκομεία Α. "Μετροπόλιταν" (Ν. Φάληρο), Β. "Ιασώ" (Μαρούσι), Γ. "Ερρίκος Ντυνάν" (Αμπελόκηποι), Δ. "Υγεία" (Μαρούσι), Ε. "Ιατρικό Κέντρο" (Μαρούσι), χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών, για να προστεθούν απλές, ειδικές κλίνες και διαγνωστικά εργαστήρια για τις ανάγκες των ασθενών.

Να ενταχθούν από απόψε στο σύστημα εφημερίας και νοσηλείας ασθενών (Covid και μη Covid), με αξιοποίηση όλων των υποδομών τους και όλου του προσωπικού τους με μισθοδοσία από το κράτος.

Να αξιοποιηθούν οι ειδικοί επιστήμονες κύρους που συνεργάζονται με τα συγκεκριμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και ταυτόχρονα αποτελούν μέλη της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την προσαρμογή τους στις ανάγκες νοσηλείας ασθενών από τον κορονοϊό.

2. Ολοι οι γιατροί που έχουν πτυχίο Ιατρικής και τίτλο ειδικότητας και είναι υποψήφιοι για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, να διοριστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.

3. Ολοι οι γιατροί που είναι στη λίστα αναμονής για ειδικότητα να ξεκινήσουν άμεσα.

Ταυτόχρονα χρειάζεται να προχωρήσει, με γρήγορες διαδικασίες, ο εμβολιασμός του πληθυσμού, με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Αυτές οι προτάσεις είναι ρεαλιστικές γιατί απαντάνε άμεσα και πρακτικά στα αδιέξοδα που ήδη έχει οδηγηθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική, και για το οποίο έχουν βάλει το "χεράκι τους" όλες οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις.

Με την προστασία και την υγεία του λαού δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει!».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζητάει μέτρα για την ενίσχυση του ΚΥ Ψαχνών

Με αφορμή την επιστολή των ιατρών του Κέντρου Υγείας Ψαχνών στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, την οποία η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε ως Αναφορά, αναδεικνύονται ξανά οι σοβαρές ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην περιοχή.

Στην επιστολή αναφέρονται μετακινήσεις στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, που μάλιστα αφήνουν τα Περιφερειακά Ιατρεία Μύτικα και Δροσιάς αποδυναμωμένα. Το Κέντρο Υγείας Ψαχνών, που αντιστοιχεί σε τρεις δήμους με πληθυσμό κοντά στους 60.000 κατοίκους, αντί να ενισχυθεί για να καλύψει και τις λειτουργίες του εμβολιαστικού κέντρου και του ιατρείου λήψης επιχρισμάτων και διάγνωσης Covid, αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο. «Η κυβέρνηση έχει εγκληματική ευθύνη, αφού ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας δεν έχει θωρακίσει το σύστημα Υγείας. Αυτό ισχύει για το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, το Κέντρο Υγείας Ψαχνών και τα άλλα Κέντρα Υγείας στην Εύβοια», σημειώνεται στην Αναφορά, ενώ αναδεικνύεται και η κατάσταση που αντιμετωπίζει το προσωπικό. Επομένως «η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας δεν είναι αντικειμενική, είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Λαμπρούλης στην Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια.

Και ρωτούν, τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσουν οι μετακινήσεις και για την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της ΠΦΥ στην περιοχή, του ιατρείου λήψης επιχρισμάτων και διάγνωσης Covid και του εμβολιαστικού κέντρου στο ΚΥ Ψαχνών;

ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ «ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ»
Ευχαριστήρια επιστολή στο ΚΚΕ από τους εργαζόμενους

Ευχαριστήρια επιστολή προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απέστειλαν οι εργαζόμενοι του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», καθώς το Κόμμα έφερε το πρόβλημά τους στη Βουλή. Η επιστολή, που υπογράφεται εκ μέρους των εργαζομένων από τον ιατρό παθολόγο Μιχάλη Σοφόπουλο, σημειώνει ότι οι απαντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Β. Κοντοζαμάνη περιείχαν «πολλές (βολικές) ανακρίβειες» και αναφέρει συγκεκριμένα:

«Ειπώθηκε πως ο οργανισμός του νοσοκομείου προβλέπει για το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο 6 οργανικές θέσεις, αλλά δεν έγινε καμία αναφορά στις 10 κενές θέσεις ειδικευόμενων ιατρών.

Στο γεγονός ότι φεύγουν τέσσερις επικουρικοί ιατροί (ένας εξ αυτών εγώ) γιατί διορίζονται σε μόνιμες θέσεις, ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε πως πρόκειται να διοριστούν σύντομα 2 μόνιμοι ιατροί έπειτα από κρίσεις ΕΣΥ. Η λέξη "σύντομα" δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθότι μόνο σε μια από τις εν λόγω 2 θέσεις έχουν τελειώσει οι κρίσεις (στις οποίες έχει γίνει αποδοχή θέσης από την συνάδελφο αρχές Νοέμβρη και ακόμα δεν της έχει έρθει ο διορισμός - τέσσερις μήνες μετά). Η κρίση της δεύτερης θέσης είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, συνεπώς με γνώμονα την υπάρχουσα ταχύτητα της διαδικασίας καταλαβαίνουμε πως το "σύντομα" αποκτά μια πολύ διασταλτική ερμηνεία. Για να αντισταθμιστεί το έλλειμμα 2 γιατρών, δηλαδή στην ουσία παράταση και όχι επίλυση του προβλήματος, η διοίκηση του νοσοκομείου σύναψε συμφωνία με την Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ για έως 6.000 βιοπτικά/μικρά παρασκευάσματα (6.000x21 = 126.000 ευρώ - χρεώσεις ΕΟΠΥΥ - στην τιμή δεν περιλαμβάνονται πιθανές επιπλέον εξετάσεις που προφανώς χρεώνονται επιπρόσθετα).

Για να παρουσιαστεί αυτή η λύση ικανή, αναφέρθηκε σε βιοψίες 104 (;) σαρκωμάτων (;) που απεστάλησαν στο ΕΚΠΑ. Δεν νομίζω να υπήρχαν στον "Αγιο Σάββα" το τελευταίο έτος 104 σαρκώματα. Στην περίπτωση που υπήρχαν, σίγουρα η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει πριν από τη σύναψη της συμφωνίας, και σίγουρα τα περισσότερα ΔΕΝ πήραν απάντηση σε 7 ημέρες, καθότι κάποια εξ αυτών χρήζουν ιδιαιτέρων χειρισμών. Ειδικότερα, τα οστεοσαρκώματα σε ογκεκτομές, επιπρόσθετα στους υπολοίπους χειρισμούς χρήζουν και αφαλατώσεις, η οποία μπορεί να διαρκέσει 2 εβδομάδες, ενώ σε κάποια άλλα σαρκώματα επιβάλλεται γονιδιακός έλεγχος ή/και in-situ υβριδισμός ο οποίος επειδή γίνεται σε εξωτερικά εργαστήρια, καθυστερεί επιπλέον. Το τραγελαφικό της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι πως κάποιοι από αυτούς τους έλεγχους γίνονται στο τμήμα γενετικής του "Αγ. Σάββα" με αποτέλεσμα να φεύγουν τα υλικά των ασθενών από το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του "Αγ. Σάββα", να πάνε στο ΕΚΠΑ, να γυρίζουν πίσω στον "Αγ. Σάββα" για γονιδιακό έλεγχο και να ξαναπάνε στο ΕΚΠΑ για την τελική διάγνωση. Ολα αυτά έχει την πληροφόρηση ο κ. Κοντοζαμάνης ότι γίνονται σε 7 ήμερες. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει μικρές βιοψίες στις οποίες ιστοληψία, παρασκευή και ιστολογική εξέταση πραγματοποιούνται σαφώς γρηγορότερα και με πολύ λιγότερο κόστος (ενδεικτικά στη γαστρική βιοψία εξετάζει στο μικροσκόπιο ο γιατρός 1 με 2 πλακίδια - τζαμάκια, ενώ σε μια ριζική μαστεκτομή για καρκίνο γύρω στα 20-30).

Στη δευτερολογία του μίλησε για οικονομία κλίμακας και συνεργασία εργαστηρίων. Αυτό θα μπορούσε να αφορά τις εξετάσεις γενετικής/γονιδιακές που γίνονται κατά κάποιο τρόπο μαζεμένες (για να μην ξοδεύονται πανάκριβα αντιδραστήρια δουλεύοντας λίγα δείγματα σε μηχανήματα με χαμηλή πληρότητα ανεβάζοντας το κόστος εξέτασης) ή αιμοπαθολογοανατομικές εξετάσεις (λεμφώματα, μυελώματα, μυελοδυσπλασίες) που γίνονται ήδη σε εξειδικευμένο κέντρο καθότι απαιτούν ειδικά αντισώματα. Ωστόσο, επειδή το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του "Αγ. Σάββα" κάνει εξετάσεις ανοσοϊστοχημείας και λόγω της ιδιαιτερότητας του υλικού (βιοψίες καρκίνου, βιοδείκτες για θεραπεία) τα μηχανήματά του δεν λειτουργούν σχεδόν ποτέ με χαμηλή πληρότητα, δεν τίθεται θέμα σπάταλης».

ΧΑΛΚΙΔΑ
Τραγικές οι ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για τον προγεννητικό έλεγχο

Στην περιοχή της Χαλκίδας ο προγεννητικός έλεγχος είναι πραγματικός ...Γολγοθάς για μια έγκυο, μέχρι και τις τελευταίες μέρες πριν από τον τοκετό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξέταση NST (καρδιοτοκογράφημα), που γίνεται τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης, ως προγεννητικό τεστ για να ελεγχθεί η υγεία του μωρού, ενώ επαναλαμβάνεται κάθε βδομάδα μέχρι τον τοκετό (περίπου 4 - 5 φορές συνολικά).

Μια έγκυος δυσκολεύεται να κλείσει ραντεβού σε κάποια δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της ευρύτερης περιοχής (ΚΥ Χαλκίδας, Ψαχνών, Αλιβερίου, Σχηματαρίου, Οινοφύτων), είτε επειδή δεν υπάρχει το μηχάνημα είτε επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμος γιατρός.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας δεν υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία για περίπου τρεις βδομάδες, επειδή το υγειονομικό προσωπικό των τακτικών ιατρείων έχει μετακινηθεί σε άλλες κλινικές και τμήματα για τα περιστατικά Covid, όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Στο Νοσοκομείο της Κύμης, όπου υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες για τη συγκεκριμένη εξέταση, η έγκυος χρειάζεται να πληρώσει 14 ευρώ... επειδή «δεν δικαιολογείται από κανένα Ταμείο». Στο Νοσοκομείο της Κύμης ακόμα ψάχνουν γιατί πριν από δύο βδομάδες δεν χρεώθηκε η συγκεκριμένη εξέταση που έκανε έγκυος στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, αφού ακόμα και η διοίκηση του νοσοκομείου «Ελενα» στην Αθήνα τούς ενημέρωσε ότι και εκεί χρεώνουν την εξέταση... Ισως στείλουν στην έγκυο και ειδοποιητήριο για «ξεχασμένη» οφειλή...

Αν η έγκυος απευθυνθεί σε ιδιωτικό μαιευτήριο της Αττικής, μπορεί να κάνει αυτήν την εξέταση χωρίς χρέωση, όμως είναι υποχρεωμένη να προσκομίσει ημερήσιο αρνητικό rapid test (ή να το κάνει εκεί με χρέωση 30 ευρώ).

Στη Χαλκίδα, δηλαδή, μια μέλλουσα μητέρα, που είναι «στις μέρες της», για να κάνει μια πολύ απλή εξέταση, απαραίτητη για τον έλεγχο της πορείας του εμβρύου και της εγκυμοσύνης της, έχει να επιλέξει ανάμεσα στα εξής:

Είτε να πληρώσει σε δημόσιο νοσοκομείο του νομού, και να μετακινηθεί ακόμα και 160 χιλιόμετρα.

Είτε να εμφανιστεί στα Επείγοντα του πλησιέστερου νοσοκομείου της περιοχής της, όπου της επισημαίνουν ότι «βράζει ο τόπος από κρούσματα» και καλό είναι «να αποφύγει να επισκεφτεί το νοσοκομείο».

Είτε να πληρώσει για να μεταβεί σε ιδιωτικό μαιευτήριο της Αττικής και να εξασφαλίσει αρνητικό rapid test της ίδιας μέρας.

Υπάρχει βέβαια και η «επιλογή» ...να μην κάνει καθόλου την εξέταση και ό,τι θέλει ας προκύψει...

Ποιος φταίει για την αγωνία, την ταλαιπωρία που περνά μια μέλλουσα μαμά; Ευθύνονται όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, που με την πολιτική τους τόσα χρόνια έσπρωχναν την Υγεία στο δρόμο της εμπορευματοποίησης, της υποστελέχωσης με συνέπεια την υποβάθμιση όχι μόνο των νοσοκομείων αλλά και των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων. Βάζοντας τις αναγκαίες προληπτικές, διαγνωστικές εξετάσεις στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους» για το κράτος, προσάρμοσαν τα ιατρικά πρωτόκολλα και έκαναν ένα σωρό περικοπές, ιδιαίτερα στον προγεννητικό έλεγχο. Αξιοποίησαν απίστευτους, αντιεπιστημονικούς όρους και προϋποθέσεις, για παράδειγμα το κριτήριο του στατιστικά υψηλότερου κινδύνου, για να σπρώξουν την έγκυο είτε να ξαναπληρώσει τις εξετάσεις ως ασφαλισμένη είτε να μην τις κάνει. Στην περίπτωση της NST, για παράδειγμα, ουσιαστικά λένε στην έγκυο «και να μην κάνεις την εξέταση, κατά πάσα πιθανότητα θα γεννήσεις. Αρα τι τρώγεσαι;».

`Η μήπως η έγκυος πρέπει να σιωπήσει και να ξεχάσει πόσα πλήρωσε στη διάρκεια των 9 μηνών της εγκυμοσύνης, επειδή θα πάρει το επίδομα των 2.000 ευρώ μετά τον τοκετό; Πρόκειται για το περιβόητο επίδομα που η κυβέρνηση της ΝΔ παινεύεται ότι θέσπισε το 2020. Λες και θα ξεχάσουμε ότι το συγκεκριμένο επίδομα κόπηκε το 2012, επί κυβέρνησης ΝΔ, που συγκυβερνούσε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, και το έπαιρναν μόνο εκείνες που γεννούσαν στο σπίτι!

Η αθλιότητα της τότε κυβέρνησης έφτασε στο σημείο να στέλνει ραβασάκια - βεβαιώσεις οφειλών στην εφορία, σε γυναίκες που το είχαν εισπράξει... «κατά λάθος». Το 2014, ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, υπερασπιζόταν με νύχια και με δόντια την περικοπή, γιατί εξοικονομούσε 15 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο ανά έτος. Αλλά και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε στα ίδια χνάρια, ενώ αξιοποίησε και «επιστημονικό» μανδύα, υιοθετώντας απόψεις του τύπου «ο τοκετός στο σπίτι είναι πιο σημαντικός και ενδεδειγμένος», για να δικαιολογήσει το πετσόκομμα του επιδόματος στις γυναίκες που το δικαιούνταν. Μέχρι και το Μάρτη του 2019, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ για να δίνεται το συγκεκριμένο επίδομα χωρίς εξαιρέσεις.

Ξεχειλίζει, λοιπόν, η υποκρισία της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που τάχα ενδιαφέρονται για την υπογεννητικότητα, την προστασία των νέων ζευγαριών και την ίδια στιγμή βάζουν τόσα εμπόδια στη μέλλουσα μητέρα.

Τον 21ο αιώνα, παρά τις σημαντικές επιστημονικές, τεχνολογικές εξελίξεις, μια έγκυος, κάθε γυναίκα περνά από «σαράντα κύματα» για να κάνει τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις.

Σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες όπου εξελίσσεται αυτός ο πόλεμος με την πανδημία, με υγειονομικούς να θυσιάζονται και ταυτόχρονα να διώκονται γιατί ζητούν τα αυτονόητα, με την κατάσταση στην οικονομία να δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια για την επιβίωση, κάθε γυναίκα, νέο ζευγάρι οφείλει μέσα από την προσμονή του νέου μέλους της οικογένειας να δώσει με όποιον τρόπο μπορεί τη μάχη.

Για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για να προσληφθούν τώρα όλοι όσοι είναι απαραίτητοι για να καλύπτονται επαρκώς οι σύγχρονες ανάγκες μας, για επαρκείς πρωτοβάθμιες δομές Υγείας, στελεχωμένες με το απαραίτητο προσωπικό και με τις απαραίτητες υποδομές. Η θέση κάθε μητέρας, εργαζόμενης, γυναίκας του καθημερινού μόχθου δεν μπορεί παρά να είναι σε αυτήν τη μάχη, κάνοντας την αγανάκτησή της δύναμη μέσα από τον συλλογικό αγώνα. Καθένας μόνος του μπορεί να βρεθεί μπροστά σε πολλούς τοίχους και εμπόδια. Ολοι μαζί μπορούμε να τα ανατρέψουμε.


Ασημίνα ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ
Μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ

ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Συρροές κρουσμάτων, πρωτόκολλα - «λάστιχο» και εργοδοτικές απειλές

Τις συρροές κρουσμάτων στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας. Μέσα στις τελευταίες 20 μέρες, το Σωματείο έχει καταγράψει 38 κρούσματα και πολλαπλάσιες καταγγελίες εργαζομένων για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας στους χώρους δουλειάς. Οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος δεν είναι γνωστές αφού η εργοδοσία ακολουθεί σε όλες τις περιπτώσεις το ...πρωτόκολλο της απόκρυψης των κρουσμάτων.

«Σε καμία περίπτωση δεν έχει κλείσει άμεσα το κατάστημα για απολύμανση και ιχνηλάτηση όταν υπάρχει κρούσμα. Καμία εταιρεία δεν έχει ενημερώσει τους καταναλωτές όταν εμφανίζεται κρούσμα. Αν τα σωματεία μας δεν έμπαιναν μπροστά στο να εκθέσουν την πραγματική κατάσταση στο λαό της περιοχής ο νόμος της σιωπής θα κυριαρχούσε», τονίζει το Σωματείο. Δίπλα στα παραπάνω, εργαζόμενοι σε μεγάλη τοπική αλυσίδα καταγγέλλουν ότι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα διαγνωστικά τεστ.

«Δεν προβλέπονται» μέτρα ουσιαστικής προστασίας

Το τελευταίο παράδειγμα της έκθεσης των εργαζομένων στην πανδημία αποτελεί το κατάστημα Περιβόλας της αλυσίδας «Σκλαβενίτης». Σε αυτό, το Σωματείο μετρά τις τελευταίες μέρες «20 και πλέον κρούσματα», τα 5 από τα οποία επιβεβαιώθηκαν «μόλις τη Δευτέρα». Στα αιτήματα του Σωματείου για μοριακά τεστ σε όλο το προσωπικό, θερμομέτρηση στους εργαζόμενους και μείωση στις κάρτες εισόδου, «η απάντηση των εκπροσώπων της επιχείρησης ήταν "δεν προβλέπεται"». Ενώ στην ερώτηση για τον αριθμό των κρουσμάτων στο συγκεκριμένο κατάστημα ισχυρίστηκαν ότι αυτά είναι «μόλις 10 από την αρχή της πανδημίας»! «Τους καλούμε να το ανακοινώσουν και στο προσωπικό τους που νοσεί», σχολιάζει το Σωματείο. Απαιτεί να παρέμβουν οι αρμόδιοι φορείς για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να ανασταλεί η λειτουργία των καταστημάτων που έχουν συρροή κρουσμάτων, αλλά και για την πραγματοποίηση ουσιαστικών ελέγχων.

Συνεχίζεται ο χορός της συγκάλυψης

Τις ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για την αύξηση των κρουσμάτων στα εργοστάσια του κλάδου καταγγέλλει το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου. «Πρόσφατο παράδειγμα η ανησυχητική αύξηση και εξάπλωση των κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων σε μεγάλη επιχείρηση στο Κρυονέρι (Σκαγιάς) και στο Κορωπί (Αφοί Βλάχου)», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Οσον αφορά τη στάση της εργοδοσίας υπογραμμίζει την προσπάθεια «να αποκρύψει τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων», το γεγονός ότι «δεν ενημερώνει τους εργαζόμενους» αλλά προσπαθεί να τους «εφησυχάσει» λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ανησυχία», «όποιος θέλει να πάει να κάνει τεστ», με αποτέλεσμα να «αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων που μαθαίνουμε ότι νοσούν». Μάλιστα, σε μια περίπτωση η εργοδοσία ζητάει και τα «ρέστα» από το Συνδικάτο και «απειλεί» με επιστολή του νομικού της συμβούλου ότι θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες «γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τον αριθμό των κρουσμάτων».

Τέλος, στο Συνδικάτο φτάνουν καθημερινά καταγγελίες εργαζόμενων γονιών για πιέσεις που δέχονται από εργοδότες να μην πάρουν την άδεια ειδικού σκοπού, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται είτε να παίρνουν τα παιδιά μαζί τους στη δουλειά είτε να «επιστρατεύουν» παππούδες και γιαγιάδες, αυξάνοντας σε κάθε περίπτωση τους κινδύνους για την υγεία των οικογενειών τους.

ΛΑΡΚΟ
Διασφάλιση της λειτουργίας και μέτρα προστασίας ζητούν τα Σωματεία

Να μην αποτελέσει η έξαρση της πανδημίας στην περιοχή της Λοκρίδας αφορμή για περαιτέρω απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και για νέες αντεργατικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους, απαιτούν το Επιχειρησιακό Σωματείο και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, διεκδικώντας συγχρόνως μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Η κήρυξη της Δημοτικής Ενότητας Μαλεσίνας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω αυξημένου αριθμού κρουσμάτων, και η επιβολή του περιοριστικού μέτρου της απαγόρευσης εξόδου από τα όρια της Ενότητας ακόμα και για λόγους εργασίας, έθεσαν σε καραντίνα και εκτός εργασίας σχεδόν το 1/3 των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Το πρόβλημα στη λειτουργία του εργοστασίου λύθηκε με αναπροσαρμογές στο πρόγραμμα εργασίας, λύση όμως που είναι οριακή.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας με ανακοίνωσή του απαιτεί από την κυβέρνηση και την ειδική εκκαθάριση να πάρουν κάθε μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. «Αν αυτό, εδώ που μας φτάσανε σήμερα με την πολιτική τους, δεν είναι εφικτό, να μας διαβεβαιώσουν γραπτώς και επισήμως ότι μετά το πέρασμα της υγειονομικής κατάστασης στον τόπο μας η ΛΑΡΚΟ θα επαναλειτουργήσει και θα υλοποιηθεί σχέδιο επισκευών και πλήρης λειτουργίας», προσθέτει.

Περαιτέρω επισημαίνει ότι μέσα από τη συνεχιζόμενη πολιτική απαξίωσης η ΛΑΡΚΟ κατάντησε ερείπιο, με καθηλωμένη παραγωγή και οδηγείται σε παύση λειτουργίας, καθώς και ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθυμη να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση που απαιτείται για τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, το Συνδικάτο Μετάλλου επιρρίπτει ευθύνες σε κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμο για την έξαρση της πανδημίας στην περιοχή, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα δεν πάρθηκε κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας. Τονίζει μάλιστα ότι με εξαίρεση τη ΛΑΡΚΟ - και εκεί όχι στο βαθμό που απαιτούνταν - στους υπόλοιπους μαζικούς χώρους δουλειάς της περιοχής δεν γίνονταν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, ενώ επισημαίνει ότι ο έλεγχος στους κατοίκους της περιοχής με μαζικά τεστ ξεκίνησε καθυστερημένα και δεν έχει την έκταση και την επανάληψη που απαιτείται.

Σημειώνει ακόμα την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Αταλάντης και τη μη έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού. Απαιτεί τη λήψη ουσιαστικών υγειονομικών μέτρων προστασίας όλων των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, μέτρων ανακούφισης για τα λαϊκά νοικοκυριά που πλήττονται, καθώς και καμία περικοπή στις αποδοχές των εργαζομένων που βρίσκονται σε καραντίνα.

Διασφάλιση της λειτουργίας και των αποδοχών ζητά το Επιχειρησιακό Σωματείο, και με νέα του επιστολή προς την ειδική εκκαθάριση και τα αρμόδια υπουργεία, την οποία κοινοποιεί και στο ΣΕΠΕ Λαμίας, ζητά εκ νέου γραπτή ενημέρωση για το σχέδιο λειτουργίας κάτω από τις συνθήκες που διαμορφώνουν η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.

ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ
Διεκδικούν μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους

Κινητοποίηση χτες στην Αθήνα από εργαζόμενους που έχουν μείνει για μήνες χωρίς εισόδημα

Σε διαμαρτυρία, διεκδικώντας μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, προχώρησαν χτες οι ξεναγοί στην Αθήνα, που από τον Νοέμβρη του 2019 παραμένουν χωρίς δουλειά. Με πρωτοβουλία της Ομάδας Δράσης Διπλωματούχων Ξεναγών, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Ηρώδειο, απαιτώντας μέτρα για την οικονομική τους στήριξη, καθώς και για την ασφαλή επαναλειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Το σημείο της διαμαρτυρίας επελέγη συμβολικά, με τους εργαζόμενους να ανοίγουν το πανό τους με φόντο έναν από τους χώρους που παραμένουν κλειστοί εδώ και μήνες για το κοινό.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Τουριστικών Συνοδών, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Τουρισμού και σπουδαστές της Σχολής Ξεναγών.

Τη διαμαρτυρία των εργαζομένων και τα δίκαια αιτήματά της χαιρέτισε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Παρευρέθηκε επίσης η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

Οπως τονίζει η Ομάδα Δράσης, η διαχείριση της πανδημίας και τα πρώτα περιοριστικά μέτρα οδήγησαν στο κλείσιμο αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, θεάτρων, χώρων εστίασης και λοιπών συναφών χώρων, εξωθώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για όλο το 2020 έλαβαν κρατική ενίσχυση μόλις 1.868 ευρώ. Επίσης, η ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας για ένα έτος, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για όλους τους εργαζόμενους, μπορεί να καλύπτει την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη των ξεναγών, δεν τους εξασφαλίζει όμως κανένα άλλο ασφαλιστικό δικαίωμα και παροχή.

«Δεν επαιτούμε, απαιτούμε», τονίζουν οι εργαζόμενοι. Τα αιτήματα των ξεναγών υπενθύμισε μιλώντας στη συγκέντρωση η Αιμιλία Σταματοπούλου από την Ομάδα Δράσης. Διεκδικούν μεταξύ άλλων αναδρομική καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (Μάη έως Αύγουστο και Νοέμβρη έως Δεκέμβρη 2020) και ένταξη στο καθεστώς της αναστολής για το 2021, μέχρι να εξασφαλιστεί εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού. Σε συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών κάλεσε η Αντζελα Μανιάτη, προαναγγέλλοντας νέες παρεμβάσεις από την Ομάδα Δράσης, σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και εργαζόμενους στον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.

Απολύσεις οδηγών τουριστικών λεωφορείων στο Ηράκλειο

Σε απολύσεις 37 οδηγών τουριστικών λεωφορείων προχώρησαν δύο μεγάλα γραφεία στο Ηράκλειο Κρήτης. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου εκφράζει την αλληλεγγύη του στο Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο Ερμής» και απαιτεί την ανάκληση των απολύσεων. Υπενθυμίζει ότι το προηγούμενο διάστημα οι οδηγοί έδωσαν μάχη για την υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας. «Η απάντηση των εργοδοτών - και ειδικά των δύο αυτών μεγάλων εργοδοτών - ήταν να προχωρήσουν σε εκδικητικές απολύσεις εργαζόμενων οδηγών που συμμετείχαν στον πολύμηνο απεργιακό αγώνα για υπογραφή Σύμβασης», καταγγέλλει.

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απαίτησαν μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στις δικαστικές υπηρεσίες

Κοινή παρέμβαση στο Πρωτοδικείο Πειραιά έκαναν χτες το μεσημέρι το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων και δυνάμεις δικαστικών υπαλλήλων, που με αφορμή το θάνατο δικαστικού υπαλλήλου, προχτές, από κορονοϊό, απαίτησαν μέτρα προστασίας της υγείας όλων όσοι δουλεύουν σε δικαστικές υπηρεσίες.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, στον οποίο έθεσαν τα αιτήματα των εργαζομένων.

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης κλείνουν τα μάτια στις δεκάδες καταγγελίες, αρνούνται να ικανοποιήσουν τα αυτονόητα αιτήματα για τακτικές απολυμάνσεις, δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους, χορήγηση των αναγκαίων μέσων προστασίας σε επαρκείς ποσότητες, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας στα δικαστήρια», τονίζουν μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι καθώς και δικαστικοί υπάλληλοι.

Οι εργαζόμενοι στο Πρωτοδικείο νιώθουν απροστάτευτοι, καθώς μαθαίνουν τυχαία για κρούσματα που εμφανίζονται χωρίς να ενημερώνονται επίσημα, βλέπουν τις απολυμάνσεις να περιορίζονται «στο γραφείο ή το πολύ πολύ και στο διπλανό γραφείο σε περίπτωση κρούσματος». Την ίδια ανησυχία μοιράζονται και οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, οι μισθωτοί στις δικηγορικές εταιρείες και γραφεία, που επίσης καλούνται να διεκπεραιώσουν καθημερινά εργασίες στα δικαστήρια. Ειδικά όσον αφορά το δικαστικό μέγαρο στον Πειραιά, οι συνθήκες της πανδημίας έχουν προστεθεί στα χρόνια προβλήματα της παλαιότητας του κτιρίου και της παρουσίας αμίαντου στις εγκαταστάσεις του, ενώ τα κατά καιρούς σενάρια για τη μεταφορά του σε άλλες εγκαταστάσεις δεν έχουν οδηγήσει σε καμία λύση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ