Τρίτη 9 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
8Η ΜΑΡΤΗ 2021 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Δεν θα μας φιμώσουν με την καταστολή

«Ενα σύνθημα πρέπει να μας διαπεράσει όλους και όλες: Δεν θα μας κλείσουν το στόμα με την αστυνομία και την τρομοκρατία», τόνισε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στη συγκέντρωση. Υπενθύμισε πως έναν χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ουσιαστική προστασία του λαού, των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς από την πανδημία, ενώ δυναμώνει την κρατική καταστολή βάζοντας στο στόχαστρο αγωνιζόμενους εργαζόμενους και νεολαία. «Οι μάσκες έχουν πέσει. Δεν έχει καμία σχέση η καταστολή και το κρεσέντο βίας απέναντι σε εργάτες, φοιτητές, στις γειτονιές, με την προστασία της υγείας», ξεκαθάρισε.

«Μακριά τα χέρια σας από τα συνδικάτα, από τους εργαζόμενους που αγωνίζονται, από τους μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος», ήταν το μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση και στον υπουργό της, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Κάλεσε τα σωματεία να μην αφήσουν χώρο δουλειάς και πρόβλημα για το οποίο να μην παρέμβουν, κόντρα σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης. «Εμείς θα είμαστε εδώ, στους δρόμους. Θα δίνουμε κάθε μέρα απάντηση μαχητική, μαζική», υπογράμμισε και έδωσε τη σκυτάλη στο σύνθημα: «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της ανισοτιμίας, της εκμετάλλευσης

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στη συγκέντρωση

Η Ελένη Ξηρογιάννη
Η Ελένη Ξηρογιάννη
«Δεν γιορτάζουμε επετειακά τη μέρα αυτή αλλά μαχητικά διεκδικούμε όλα όσα έχουμε ανάγκη σήμερα, καθώς η ανισοτιμία της γυναίκας ζει και βασιλεύει. Παίρνουμε τη σκυτάλη από τους μεγάλους γυναικείους εργατικούς αγώνες των προηγούμενων αιώνων διεκδικώντας μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση», υπογράμμισε από το βήμα της συγκέντρωσης η Πόπη Ξεκαλάκη, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ.

Εστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στις γυναίκες όλου του κόσμου «που βιώνουν κι αυτές, όπως κι εμείς, τη βαρβαρότητα της διαχείρισης μιας πανδημίας, θύματα μιας πολιτικής που θεωρεί ότι η προστασία της υγείας είναι "κόστος" για το κράτος και πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους». Κατήγγειλε την πολιτική «που από τη μία μειώνει τις δαπάνες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αφήνοντας εμάς τις γυναίκες ξεκρέμαστες χωρίς γιατρούς και εξετάσεις, ιδιαίτερα προγεννητικού ελέγχου, και από την άλλη χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους κλινικάρχες». Επισήμανε ότι την ίδια στιγμή που «τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από τις ελλείψεις», που «τα σχολεία ανοιγοκλείνουν γιατί δεν παίρνονται μέτρα προστασίας με προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών», που κυριαρχεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω της έλλειψης προσωπικού και λεωφορείων, η κυβέρνηση «δίνει δισεκατομμύρια ευρώ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς».

Η Πόπη Ξεκαλάκη
Η Πόπη Ξεκαλάκη
Μετέφερε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη σε όλες τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου που «έχουν υποστεί τους εκβιασμούς, τη σεξουαλική παρενόχληση, τη βία και κακοποίηση», επισημαίνοντας πως η εξάλειψη του φαινομένου «συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα μας εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να ικανοποιούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας σε όλους τους τομείς της ζωής μας, να στεκόμαστε γερά στα πόδια μας, να είμαστε χειραφετημένες οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά».

«Η πραγματική ασπίδα προστασίας χτίζεται στον συλλογικό αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, τον 21ο αιώνα. Στο δρόμο του συλλογικού αγώνα αποκτάμε αντισώματα απέναντι στις σάπιες αξίες της σημερινής εκμεταλλευτικής κοινωνίας, δηλαδή τον ανελέητο ανταγωνισμό, τον ατομισμό, τον εγωιστικό τρόπο ζωής και σκέψης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οι εργαζόμενες δεν έχουμε ανάγκη από "ίσες ευκαιρίες" και ποσοστώσεις, όπως μας λένε, στην εργασιακή ζούγκλα, στην οικονομική ανασφάλεια, στην ανεργία, στις πετσοκομμένες συντάξεις. Παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με σταθερό ωράριο εργασίας, λιγότερες ώρες δουλειάς και αξιοπρεπές εισόδημα. Για να έχουμε δικαίωμα σε μέτρα προστασίας της υγείας κι άδειες μητρότητας, χωρίς προϋποθέσεις», τόνισε και κάλεσε σε ενίσχυση του αγώνα «για υγεία και ζωή με δικαιώματα».

Με συναδελφικότητα και αλληλεγγύη, με συλλογικότητα και αισιοδοξία συνεχίζουμε τον αγώνα

«Τιμάμε την 8η Μάρτη, την αγωνιστική κληρονομιά που μας χάρισαν οι προηγούμενες γενιές, με νέους αγώνες για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας», ανέφερε η Ελένη Ξηρογιάννη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Με την ομιλία της κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα, κόντρα στο αντεργατικό νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Οσον αφορά την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες στο Εμπόριο, υπογράμμισε ότι μεγάλες αλυσίδες «αρνούνται να δώσουν άδειες ειδικού σκοπού σε μητέρες», «απειλούν με απόλυση», «αναγκάζουν συναδέλφισσες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, γυναίκες 60 και 65 ετών στα ταμεία και τους πάγκους, να δουλεύουν ασταμάτητα τσακισμένες, χωρίς σταθερά ωράρια, 10 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα, χωρίς άδειες και ρεπό, ακόμα και την Κυριακή».

«Εναν χρόνο τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο ότι έχουμε ατομική ευθύνη για την προστασία της υγείας μας. Η υγεία μας απειλείται από την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Απειλείται όταν καθημερινά στοιβαζόμαστε στα μέσα μαζικής μεταφοράς πηγαίνοντας από το ένα μαγαζί με κρούσματα στο άλλο για να καλύψουμε κενά, εφόσον η εργοδοσία αρνείται να τα κλείσει ούτε έστω και για μια ώρα. Κάνει τα πρωτόκολλα κουρελόχαρτα φτάνοντας ακόμα και στην απόκρυψη κρουσμάτων ενώ οι έλεγχοι από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους είναι ανύπαρκτοι», σημείωσε.

Σχολιάζοντας την προσπάθεια ΕΕ και κυβερνήσεων να παρουσιάσουν ως τάχα φιλεργατική πολιτική τη λεγόμενη «εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής», αναρωτήθηκε: «Αλήθεια, για ποια εναρμόνιση λένε στην μητέρα που εργάζεται με τηλεργασία για ηλεκτρονικές παραγγελίες 24 ώρες το 24ωρο, ακόμα και τις επίσημες αργίες, μετατρέποντας το σπίτι σε γραφείο και με τα παιδιά στις οθόνες όλη μέρα; Για ποια εναρμόνιση λένε στην εμποροϋπάλληλο που φορτώνει παραγγελίες για το e-shop και εξαναγκάζεται σε ατελείωτες υπερωρίες;».

«Η ζωή μας βρίσκεται σε πλήρη αποδιοργάνωση, όταν όλα γίνονται ατομική υπόθεση του καθενός και υποβαθμίζεται κάθε κοινωνική φροντίδα για την οικογένεια, τους ηλικιωμένους. Οταν ρίχνουν πάνω μας το βάρος για το αδιέξοδο των κλειστών σχολείων, για το χάλι της τηλεκπαίδευσης, για τα μεγάλα κενά στη μόρφωση και τα προβλήματα στην ομαλή ψυχική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών μας», ξεκαθάρισε και κατέληξε: «Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της ανισοτιμίας, της εκμετάλλευσης. Με συναδελφικότητα και αλληλεγγύη. Με συλλογικότητα και αισιοδοξία. Συνεχίζουμε τον αγώνα».

Αλλη μια μέρα διεκδίκησης μόνιμης και σταθερής δουλειάς

Συγκέντρωση με αφορμή την 8η Μάρτη από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών, που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις

Με μία ακόμα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή και τη Μέρα της Γυναίκας, συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις τους για το δικαίωμα στη δουλειά οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του υπουργείου. Οι 150 συμβασιούχοι, στην πλειοψηφία τους εργαζόμενες, παλεύουν ενάντια στις απολύσεις, καθώς οι συμβάσεις εργασιακής ομηρίας, με τις οποίες έχουν δουλέψει για χρόνια, λήγουν στο τέλος του μήνα.

«Φτάνει πια η κοροϊδία, θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία» φώναξαν οι εργαζόμενες, κρατώντας συμβολικά κόκκινα γαρίφαλα και καταγγέλλοντας το γεγονός ότι πετιούνται στην ανεργία εν μέσω πανδημίας, ενώ έχουν δουλέψει για χρόνια σε συνθήκες εντατικοποίησης, με άθλιες εργασιακές σχέσεις. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, των Σωματείων Καθαριστριών Αθήνας και Πειραιά, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ, και Λιάνα Κανέλλη.

«Η κοροϊδία κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Μέρα της Γυναίκας σήμερα και όλοι μιλάνε για τοξικό περιβάλλον. Υποκρίνονται», σχολίασε η Λιάνα Κανέλλη και πρόσθεσε ότι το περιβάλλον «πέρα από τοξικό είναι βαθύτατα ταξικό». «Τις καθαρίστριες τις εκμεταλλεύτηκαν όλες οι κυβερνήσεις. Οι προηγούμενες, οι τωρινές, πάτησαν πάνω τους, έκαναν σόου, έκαναν δημόσιες σχέσεις, τις χώρισαν σε "προνομιούχες" και "μη προνομιούχες", σε προσληπτέες και μη προσληπτέες», υπενθύμισε και πρόσθεσε ότι τώρα μέσα στην πανδημία τις πετούν στην ανεργία. Στην κατεύθυνση αυτή, απαίτησε «να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου» και ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να σταθεί κανένα επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Τις απολύσεις εργαζομένων στην καθαριότητα σε μια σειρά δημόσια κτίρια και υπηρεσίες, την ώρα που οι ανάγκες μένουν ακάλυπτες σε σχολεία, νοσοκομεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κατήγγειλε η Χριστίνα Καραμαλίκη, καλώντας σε οργάνωση και αγώνα μέσα από τα σωματεία. «Φτάνει πια η κοροϊδία», τόνισε και απαίτησε προσλήψεις και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Χαιρετισμό στις εργαζόμενες που βρίσκονται στο δρόμο για τα δικαιώματά τους μετέφερε εκ μέρους της ΟΓΕ η Εύη Κοντόρα, καλώντας σε συμμετοχή στην απογευματινή συγκέντρωση για τη Μέρα της Γυναίκας.

Τη στάση του υπουργείου, που αρνήθηκε να δεχτεί αντιπροσωπεία των εργαζομένων, κατήγγειλε η Τζένη Μπάλα, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. Ξεκαθάρισε ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν, με επόμενο σταθμό τη συμμετοχή στην απογευματινή συγκέντρωση και νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 11 Μάρτη, στις 10 π.μ. έξω από το υπουργείο.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή στεντόρεια ενάντια στην εκμετάλλευση, στην καταπίεση

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση στη συγκέντρωση για την 8η Μάρτη:

«Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι τα καλυμμένα στόματα πίσω από τις μάσκες έχουνε φωνή, η οποία ακούγεται στεντόρεια ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στην καταπίεση ανδρών και γυναικών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, ενάντια στην κακοποίηση και τη βία κατά των γυναικών, για την ισοτιμία της γυναίκας, ενάντια στον κυβερνητικό και κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή».

Νωρίτερα χτες, κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας: «Επειδή σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, ένα μήνυμα: Με μεγαλύτερη δύναμη στους νέους ταξικούς αγώνες, άντρες και γυναίκες μαζί προχωράμε».

8η ΜΑΡΤΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν για υγεία, ζωή με δικαιώματα και ενάντια στον αυταρχισμό

Με μια μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια και μια μαχητική, συγκροτημένη διαδήλωση που έφτασε στη Βουλή, εργατικά Σωματεία και Ομοσπονδίες, Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ, συνδικαλιστικοί φορείς αυτοαπασχολούμενων και φοιτητικοί σύλλογοι τίμησαν χτες την 8η Μάρτη στην Αθήνα, δίνοντας μια αποφασιστική απάντηση ενάντια τόσο στην καταστολή και την προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού από την κυβέρνηση, όσο και στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα και σε κάθε πτυχή της ζωής του λαού.

«Με καταστολή δεν βγαίνει η πανδημία, κάντε προσλήψεις στα νοσοκομεία», «ΜΑΤ - βία - αυταρχισμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός», «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία, όχι στην καταστολή και την τρομοκρατία» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Εργαζόμενες και εργαζόμενοι που βρέθηκαν χτες μετά από πολύ καιρό στο δρόμο τόσο μαζικά, νέες και νέοι από κάθε γωνιά της Αττικής, που όπως έλεγαν χαρακτηριστικά «σήμερα παίρνουμε ανάσες αισιοδοξίας, δίπλα στο λαό που παλεύει», νέα ζευγάρια με τα παιδιά τους, άνθρωποι του μόχθου από όλους τους κλάδους, συγκρότησαν μια διαδήλωση που αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη για την κλιμάκωση της πάλης το επόμενο διάστημα.

Ο όγκος των διαδηλωτών, τα συνθήματά τους, η μεγάλη προσπάθεια που προηγήθηκε τις προηγούμενες βδομάδες με μια πολύμορφη δράση που κορυφώθηκε χτες, διεμήνυσαν σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι οι νέοι αντεργατικοί - αντιλαϊκοί σχεδιασμοί τους, όπως το νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα» στα Εργασιακά, θα βρουν απέναντί τους τείχος αντίστασης και διεκδίκησης. Ηταν μια διαδήλωση - καταδίκη της πολιτικής που φέρνει εργαζόμενες και εργαζόμενους αντιμέτωπους με τα ωράρια και τη ζωή - «λάστιχο», με εργασιακές σχέσεις «σύγχρονης σκλαβιάς». Οπως βροντοφώναξαν, η 8η Μάρτη είναι «σύμβολο αγώνα» και εξακολουθεί να οδηγεί τους αγώνες «και τούτο τον αιώνα», να φωτίζει την πάλη για σύγχρονα δικαιώματα.


RIZOSPASTIS

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας»: Το σύνθημα αυτό προέταξαν στην εξέδρα της συγκέντρωσης Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, η ΟΒΣΑ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ενάντια στην πολύμορφη βία, στη σεξουαλική κακοποίηση, στην καταπίεση κατά των γυναικών, ενάντια στις αιτίες που τις γεννούν και τις θρέφουν.

Μπροστά από την εξέδρα, τη θέση τους πήραν σωματεία και φορείς, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το «παρών» έδωσαν Συνδικάτα και Ομοσπονδίες από μια σειρά κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα: Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Η ΟΒΣΑ και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς αυτοαπασχολούμενων, όπως η Ενωση Επαγγελματιών Α' Αθήνας και το Σωματείο Καταστηματαρχών Κομμωτών - Κουρέων Αττικής. Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ από μια σειρά δήμους και συνοικίες της Αθήνας, αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι.

«Δυναμώνουμε τον αγώνα για υγεία και ζωή με δικαιώματα», «Η κρατική και εργοδοτική βία δεν θα μας κλείσει το στόμα», «Υψώνουμε τη γροθιά μας, σπάμε τον φόβο», είναι το μήνυμα που έστειλαν με τα πανό τους και τις πικέτες τους.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Πόπη Ξεκαλάκη, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. Νωρίτερα στο βήμα είχε βρεθεί η Ελένη Ξηρογιάννη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Από το βήμα της συγκέντρωσης οι διοργανωτές κατήγγειλαν την εργοδοτική και κρατική βία, την καταστολή της κυβέρνησης απέναντι στο λαό, την πρόσφατη επίθεση αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος κατοίκων της Νέας Σμύρνης. «Ορθώνουμε το ανάστημά μας στην ένταση της καταστολής που συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική», «Δεν θα τους αφήσουμε να βάλουν στο γύψο τούς αγώνες μας, τα σωματεία, να μας φιμώσουν», τόνισαν.





Σε άλλες πόλεις
Στην Πάτρα

Λάρισα
Λάρισα
Με μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση τίμησαν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους στην Πάτρα την 8η Μάρτη μέρα αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους στην εργασία και την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία.

Τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας άνοιξε ο πρόεδρός του, Δημήτρης Μαρμούτας, και στη συνέχεια το λόγο πήρε η Γιώτα Παναγοπούλου, αντιπρόεδρος του ΕΚ. Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης η Αννα Ανδρεάτου από τον Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, η Ειρήνη - Κορίνα Βρακατσέλη, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών, και η Σοφία Κουκά, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Νομού Αχαΐας.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος σε δήλωσή του σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η δημοτική αρχή δεν αντιμετωπίζει την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας επετειακά, ως τη μοναδική μέρα του χρόνου που αναλογιζόμαστε τις θυσίες των γυναικών της λαϊκής οικογένειας. (...) Πιστεύουμε ότι συνολικά η συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική δράση, στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, στα εργατικά σωματεία, στις ενώσεις επαγγελματιών, στους γυναικείους συλλόγους, μπορεί να είναι ουσιαστική όταν συμβαδίζει με τον αγώνα για μία καλύτερη ζωή για την πλειοψηφία της κοινωνίας μας, για την απελευθέρωση από όλους τους καταναγκασμούς που γεννά το σημερινό σύστημα. Αυτό το μήνυμα είναι για τον φετινό εορτασμό της 8ης Μάρτη επίκαιρο όσο ποτέ».

Στη Θεσσαλία

Πάτρα
Πάτρα
Με συγκεντρώσεις, εξορμήσεις και άλλες πρωτοβουλίες τιμήθηκε η μεγάλη χτεσινή μέρα και στη Θεσσαλία.

Στη Λάρισα, η συγκέντρωση αποτέλεσε την κορύφωση μιας σειράς παρεμβάσεων που έγιναν από το πρωί σε εργοστάσια, εμπορικά μαγαζιά και στο νοσοκομείο της πόλης. Αλλά και της επίσκεψης που έγινε το πρωί στο Δαμάσι, όπου η αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών μετέφερε τη συμπαράστασή του στους σεισμόπληκτους.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα στην Καρδίτσα, στον Βόλο και στα Τρίκαλα.

Στη Στερεά Ελλάδα

Το πρωί της Κυριακής, η Ομάδα Γυναικών Θήβας της ΟΓΕ, σωματεία και φορείς διοργάνωσαν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Θήβας, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας (μέλος της ΟΓΕ), σωματεία και φορείς της πόλης διοργάνωσαν συγκέντρωση και πικετοφορία.

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας η Ομάδα Γυναικών Λαμίας (μέλος της ΟΓΕ) και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

Σε Ηπειρο - Κέρκυρα

Παρεμβάσεις, περιοδείες και επισκέψεις σε χώρους δουλειάς πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Ηπείρου: Στο πτηνοσφαγείο της «Νιτσιάκος» και σε σούπερ μάρκετ της στα Γιάννενα, στα εργοστάσια της «ΙΟΝ» και της «Intercom» στην Αρτα, στο νοσοκομείο, στη βιομηχανία «Foppen» και σε αλυσίδες τροφίμων στην Πρέβεζα, καθώς και σε σούπερ μάρκετ σε Ηγουμενίτσα και Λευκάδα. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Κέρκυρα, ενώ είχε προηγηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Κεντρικής Κέρκυρας.

Διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., οι Σύλλογοι Γυναικών Ιωαννίνων, Αρτας, Πρέβεζας, και η Ομάδα Γυναικών Κέρκυρας, με κεντρική ομιλήτρια την Βιβή Δάγκα, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ (link: https://us02web.zoom.us/j/7422589346?pwd=UWtxTHFnc0VieXlYVUE2NzgwNmhyQT09).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασπίδα προστασίας η πάλη για μια ζωή δίχως καταπίεση

Μαχητικές συγκεντρώσεις στη Βόρεια Ελλάδα

ΚΟΖΑΝΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Στο δρόμο του συλλογικού αγώνα πορεύτηκαν χτες χιλιάδες γυναίκες και άνδρες, άνθρωποι της βιοπάλης, τιμώντας αγωνιστικά την 8η του Μάρτη και στη Θεσσαλονίκη. Διαδήλωσαν μαχητικά την απόφασή τους να κλιμακώσουν την πάλη για ζωή με δικαιώματα, με αιχμή των διεκδικήσεων το αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο αγωνιστικός γιορτασμός οργανώθηκε από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ μαζί με τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησε η Ηλέκτρα Ραΐζη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ. Σημείωσε πως οι ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών σε όλη την ΕΕ σκοντάφτουν στην πολιτική της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των κυβερνήσεων που την εφαρμόζουν ανεξάρτητα αν έχουν δήθεν αριστερό ή δεξιό πρόσημο. Τόνισε ότι «το θάρρος, η αντοχή, η χειραφέτηση από τις κάθε είδους πιέσεις και βία που δέχονται οι γυναίκες στους εργασιακούς χώρους, στην Εκπαίδευση, στον Αθλητισμό μπορούν να ανθίσουν μόνο στο έδαφος της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης. Η πραγματική ασπίδα προστασίας χτίζεται στον συλλογικό αγώνα για μια ζωή χωρίς καταπίεση, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, στον 21ο αιώνα».

Χαιρέτισε η Νεκταρία Παπαδούλη, πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών Θεσσαλονίκης, η οποία ανέδειξε τις αιτίες που γεννούν τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Τόνισε ότι «δεν είναι όλες οι γυναίκες το ίδιο. Δεν έχουν τίποτα κοινό η εργαζόμενη ταμίας, η λογίστρια που δουλεύει μπροστά από έναν υπολογιστή όλη τη μέρα, η φτωχή αυτοαπασχολούμενη που βλέπει το μαγαζί της να το καταπίνουν τα χρέη, με τις γυναίκες μετόχους, τις CEO πολυεθνικών».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Πίσω από το κεντρικό πανό των Συλλόγων - μελών της ΟΓΕ, τις πικέτες με τις διεκδικήσεις, ακολουθούσαν τα εργατικά σωματεία με τα δικά τους πανό, οι φοιτητικοί σύλλογοι που μαζί με τους εργαζόμενους δίνουν τη μάχη για να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια οι σχολές τους και ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στην Εκπαίδευση.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν ακόμα στην Πιερία, στις Σέρρες, στα Γιαννιτσά, στη Ροδόπη και την Κοζάνη.

Η βία και η ανισοτιμία θα σπάσουν στον δρόμο του συλλογικού αγώνα

Σε ειδική συνεδρίαση για τη Μέρα της Γυναίκας στη Βουλή μίλησε η Λιάνα Κανέλλη

Ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στην 8η Μάρτη πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουλή, την οποία διοργάνωσαν η Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στη συνεδρίαση χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου. Εκανε μια ιστορική διαδρομή σε γυναικείες προσωπικότητες από την Επανάσταση του 1821 έως σήμερα, αναφέρθηκε στη βία κατά των γυναικών και σημείωσε: «Γκρεμίζοντας τα θεσμικά εμπόδια και τα κοινωνικά στερεότυπα που κατασκευάζουν προδιαγεγραμμένους ρόλους για τα φύλα, ας διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβασή τους στην καινοτομία και την επιστήμη, την συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, την προώθησή τους σε θέσεις ευθύνης, με δυο λόγια την ενεργό παρουσία τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου».

Σε σύντομη τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ξαναθυμήθηκε τις ...«νοσηλεύτριες, τις εργαζόμενες στα super market, τις εργαζόμενες στους οίκους ευγηρίας», τις δασκάλες και καθηγήτριες, που αφού στις κινητοποιήσεις τους για μέτρα προστασίας τους έστειλε τα ΜΑΤ, τώρα είπε ότι «τους αναλογεί ένα μεγάλο ευχαριστώ». Από τους σύντομους χαιρετισμούς υπουργών της κυβέρνησης ξεχώρισε αυτός του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος δείχνοντας τι κρύβεται πίσω από τις υποκριτικές κορόνες του πρωθυπουργού, αναφέρθηκε «στους άξονες της πολιτικής» της κυβέρνησης «για την υπεράσπιση της θέσης των γυναικών», λέγοντας ότι «στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα για τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου» - εννοεί αυτό που καταργεί ωράρια, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα - θα συμπεριληφθούν ρυθμίσεις για την επιβράβευση, δηλαδή ενίσχυση της χρηματοδότησης «επιχειρήσεων που ακολουθούν τέτοιες πολιτικές ισότητας των γυναικών» από το πρόγραμμα SURE και «χρηματοδότηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Μπορούν να σπάσουν οι αλυσίδες της σιωπής, της βίας και ανισοτιμίας

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη επισήμανε ότι γίνεται πολύ εύκολα λόγος από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα για ανθρώπινες αξίες, κοινωνικό κράτος, «για κώδικες δεοντολογίας και άλλα τέτοια, που δήθεν θα ελέγχουν τόσο την ατομική αλαζονεία όσο και την κατάχρηση της ατομικής εξουσίας, αλλά και της βίαιης συμπεριφοράς. Και όμως, αφήνετε επιδεικτικά και στο απυρόβλητο κυριολεκτικά τον βούρκο της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας, την ίδια τη γενεσιουργό μορφή βίας που τα συστατικά της στοιχεία είναι ο οικονομικός και κοινωνικός καταναγκασμός, ο ανορθολογισμός, η καταστολή και η χειραγώγηση», ενώ δεν μπορεί να γίνεται λόγος, όπως σημείωσε, για απαλλαγή της γυναίκας από κάθε ανισότητα, όταν η μία κυβέρνηση, μετά την άλλη, καταργούν σταδιακά κάθε εργασιακό δικαίωμα, ακόμα και το 8ωρο, επιβάλλοντας δουλειά λάστιχο, όταν ακόμα ισχύει, όπως σημείωσε, ο νόμος του 1952 «που αποκλείει από το επίδομα άδειας τοκετού, λοχείας και μητρότητας όσες εργαζόμενες δεν έχουν, λέει, συγκεντρώσει 200 μεροκάματα την τελευταία διετία».

«Οι αλυσίδες της σιωπής και της βίας, της ανισοτιμίας της γυναίκας - τόνισε - πρέπει και μπορούν να σπάσουν παντού, όπως σε χώρους δουλειάς, σε σχολές, στον δρόμο του συλλογικού αγώνα για μια ζωή με δικαιώματα όχι μόνο στην εργασία, αλλά και σε κάθε μορφή της κοινωνικής ζωής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ