Τρίτη 9 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
8Η ΜΑΡΤΗ 2021 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
8η ΜΑΡΤΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν για υγεία, ζωή με δικαιώματα και ενάντια στον αυταρχισμό

Με μια μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια και μια μαχητική, συγκροτημένη διαδήλωση που έφτασε στη Βουλή, εργατικά Σωματεία και Ομοσπονδίες, Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ, συνδικαλιστικοί φορείς αυτοαπασχολούμενων και φοιτητικοί σύλλογοι τίμησαν χτες την 8η Μάρτη στην Αθήνα, δίνοντας μια αποφασιστική απάντηση ενάντια τόσο στην καταστολή και την προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού από την κυβέρνηση, όσο και στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα και σε κάθε πτυχή της ζωής του λαού.

«Με καταστολή δεν βγαίνει η πανδημία, κάντε προσλήψεις στα νοσοκομεία», «ΜΑΤ - βία - αυταρχισμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός», «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία, όχι στην καταστολή και την τρομοκρατία» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Εργαζόμενες και εργαζόμενοι που βρέθηκαν χτες μετά από πολύ καιρό στο δρόμο τόσο μαζικά, νέες και νέοι από κάθε γωνιά της Αττικής, που όπως έλεγαν χαρακτηριστικά «σήμερα παίρνουμε ανάσες αισιοδοξίας, δίπλα στο λαό που παλεύει», νέα ζευγάρια με τα παιδιά τους, άνθρωποι του μόχθου από όλους τους κλάδους, συγκρότησαν μια διαδήλωση που αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη για την κλιμάκωση της πάλης το επόμενο διάστημα.

Ο όγκος των διαδηλωτών, τα συνθήματά τους, η μεγάλη προσπάθεια που προηγήθηκε τις προηγούμενες βδομάδες με μια πολύμορφη δράση που κορυφώθηκε χτες, διεμήνυσαν σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι οι νέοι αντεργατικοί - αντιλαϊκοί σχεδιασμοί τους, όπως το νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα» στα Εργασιακά, θα βρουν απέναντί τους τείχος αντίστασης και διεκδίκησης. Ηταν μια διαδήλωση - καταδίκη της πολιτικής που φέρνει εργαζόμενες και εργαζόμενους αντιμέτωπους με τα ωράρια και τη ζωή - «λάστιχο», με εργασιακές σχέσεις «σύγχρονης σκλαβιάς». Οπως βροντοφώναξαν, η 8η Μάρτη είναι «σύμβολο αγώνα» και εξακολουθεί να οδηγεί τους αγώνες «και τούτο τον αιώνα», να φωτίζει την πάλη για σύγχρονα δικαιώματα.


RIZOSPASTIS

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας»: Το σύνθημα αυτό προέταξαν στην εξέδρα της συγκέντρωσης Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, η ΟΒΣΑ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ενάντια στην πολύμορφη βία, στη σεξουαλική κακοποίηση, στην καταπίεση κατά των γυναικών, ενάντια στις αιτίες που τις γεννούν και τις θρέφουν.

Μπροστά από την εξέδρα, τη θέση τους πήραν σωματεία και φορείς, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το «παρών» έδωσαν Συνδικάτα και Ομοσπονδίες από μια σειρά κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα: Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Η ΟΒΣΑ και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς αυτοαπασχολούμενων, όπως η Ενωση Επαγγελματιών Α' Αθήνας και το Σωματείο Καταστηματαρχών Κομμωτών - Κουρέων Αττικής. Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ από μια σειρά δήμους και συνοικίες της Αθήνας, αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι.

«Δυναμώνουμε τον αγώνα για υγεία και ζωή με δικαιώματα», «Η κρατική και εργοδοτική βία δεν θα μας κλείσει το στόμα», «Υψώνουμε τη γροθιά μας, σπάμε τον φόβο», είναι το μήνυμα που έστειλαν με τα πανό τους και τις πικέτες τους.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Πόπη Ξεκαλάκη, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. Νωρίτερα στο βήμα είχε βρεθεί η Ελένη Ξηρογιάννη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Από το βήμα της συγκέντρωσης οι διοργανωτές κατήγγειλαν την εργοδοτική και κρατική βία, την καταστολή της κυβέρνησης απέναντι στο λαό, την πρόσφατη επίθεση αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος κατοίκων της Νέας Σμύρνης. «Ορθώνουμε το ανάστημά μας στην ένταση της καταστολής που συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική», «Δεν θα τους αφήσουμε να βάλουν στο γύψο τούς αγώνες μας, τα σωματεία, να μας φιμώσουν», τόνισαν.





ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμάμε αγωνιστικά την 8η Μάρτη δυναμώνοντας την πάλη για τη χειραφέτηση (2023-03-02 00:00:00.0)
Δεν μένουμε φοβισμένες, δεν διαλέγουμε εκμεταλλευτή, ασπίδα η δική μας πάλη! (2022-03-05 00:00:00.0)
Συναντηθήκαμε στις κινητοποιήσεις, συντονίζουμε τα βήματά μας μπροστά στην 8η Μάρτη (2022-02-24 00:00:00.0)
Σε χώρους δουλειάς και γειτονιές το κάλεσμα αγώνα (2021-03-17 00:00:00.0)
Πλούσια δράση και συγκέντρωση στις 8 Μάρτη (2020-02-20 00:00:00.0)
Το μπλοκάρισμα των σχεδίων για περιορισμό των διαδηλώσεων αφορά κάθε αυτοαπασχολούμενο (2020-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ