Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

Το ζήτημα της ασφαλούς και σύγχρονης σχολικής στέγης, ζωτικής σημασίας για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας και για τους εκπαιδευτικούς, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας, με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα.

Το σχολείο που διαμορφώνεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου «αναμετρήθηκε» με το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων, καθώς φορείς των γονιών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών, μετέφεραν την πραγματικότητα που ζουν καθημερινά στα σχολεία τους, με προβλήματα στις υποδομές, με ολοφάνερη την αναντιστοιχία με τις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες και με τις τεράστιες δυνατότητες.

Μεταφέρθηκε παράλληλα εμπειρία από τις δράσεις διεκδίκησης για αναβάθμιση των υποδομών, για αντιμετώπιση κάθε προβλήματος που αποτελεί εμπόδιο στα μορφωτικά δικαιώματα. Σε αυτές τις διεκδικήσεις οι επεξεργασίες και θέσεις του ΚΚΕ για το σχολείο μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά, καθώς αναφέρονται σε ένα σχολείο που βάζει πρώτα τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και των παιδιών του και είναι απεγκλωβισμένο από τις λογικές των περικοπών, του «εξορθολογισμού», της υπαγωγής της Εκπαίδευσης στον στόχο της αύξησης της κερδοφορίας των λίγων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν πλήθος εκπροσώπων Συλλόγων Γονέων των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Παρευρέθηκαν ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος Νέας Φιλαδέλφειας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα με το ΚΚΕ, ο Νίκος Αγγελίδης, δημοσιογράφος της ΕΡΤ και υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα με το ΚΚΕ, η Ντιάνα Λιάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γιώργος Σεφέρης» και υποψήφια βουλευτής Βόρειου Τομέα με το ΚΚΕ, ο Βασίλης Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ από τον κλάδο των ΟΤΑ και υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα με το ΚΚΕ, και ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας και υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα με το ΚΚΕ.

Στον αγώνα με το ΚΚΕ για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία

Η εισηγητική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή εκδήλωση

«Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η σημερινή εκδήλωση για τη σχολική στέγη, εδώ στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε έναν δήμο με σοβαρά προβλήματα στις σχολικές υποδομές, σχεδιάστηκε και προετοιμάστηκε πολύ πριν από τους μεγάλους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία που δοκιμάζουν τους λαούς των δύο χωρών.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως το να συζητάμε και να αναδεικνύουμε σήμερα το ζήτημα της ασφαλούς και σύγχρονης σχολικής στέγης, δεν είναι απλά ένα κρίσιμο ζήτημα, αλλά κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου.

Δείτε σήμερα ποια είναι η κατάσταση με τον αντισεισμικό έλεγχο στα σχολεία της χώρας μας.

Οταν στη χώρα μας εκλύεται πάνω από το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης η αντισεισμική θωράκιση, τουλάχιστον των δημόσιων σχολείων, είναι καθοριστικής σημασίας.

Πάνω από το 50% των σχολείων της χώρας μας είναι παλιά, έχουν κατασκευαστεί χωρίς σύγχρονο αντισεισμικό υπολογισμό.

Χαρακτηριστικά να πούμε πως αντισεισμικοί κανονισμοί στην Ελλάδα ψηφίστηκαν τρεις: Ο πρώτος - με σημαντικές αδυναμίες και ελλείψεις - το 1959, ο δεύτερος το 1985 και ο σύγχρονος, που με κάποιες τροποποιήσεις ισχύει μέχρι σήμερα, το 1993. Δηλαδή, έχουν περάσει 30 χρόνια!

Πολλά σχολεία, μάλιστα, ιδίως στο κέντρο των πόλεων, έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1959, δηλαδή χωρίς καμία αντισεισμική μελέτη.


Τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου έχουν ήδη κοινοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς, δηλαδή στους δήμους.

Σε πόσα από αυτά, άραγε, για τα οποία κατά πάσα πιθανότητα έχουν προειδοποιηθεί οι δήμοι πως είναι στατικά επικίνδυνα σε περίπτωση σεισμού, έχουν προχωρήσει διαδικασίες δευτεροβάθμιου ελέγχου; Δηλαδή, ανάθεση μελετών και κλείσιμο του σχολείου; Απ' όσο γνωρίζουμε, σε κανένα.

Μόνο να σκεφτεί κανείς πως εδώ στη Νέα Φιλαδέλφεια, σχεδόν τα μισά σχολεία είναι χτισμένα πριν από το 1985, δηλαδή με έναν υποτυπώδη αντισεισμικό κανονισμό, ενώ το 1/3 των σχολείων έχει ηλικία 50 ετών και άνω.

Υπάρχουν σχολεία που κτίστηκαν το 1960, το 1957, ακόμα και το 1931! Χωρίς να έχουν υποβληθεί ποτέ σε ουσιαστικό δευτεροβάθμιο αντισεισμικό έλεγχο.

Επιπλέον, οι σεισμοί του 1980, του 1999 και του 2019 καταπόνησαν σημαντικά τα κτίρια και δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα.

Αρα, αυτό που επείγει είναι να προχωρήσει άμεσα ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων.

Να παρθούν όλα τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης.

Θέλουμε σχολεία - κυψέλες μάθησης, Πολιτισμού, Αθλητισμού και συλλογικής δραστηριότητας

Στην εποχή των μεγάλων υποσχέσεων και της οδυνηρής ένδειας του δημόσιου σχολείου, δεν θα μπορούσε η σχολική στέγη να ξεφύγει από την πολύμορφη παθογένεια της εκπαιδευτικής πολιτικής.


Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στα ζητήματα που αφορούν τη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας κυριαρχεί η αντίληψη ότι αυτά αποτελούν κόστος και δεν έχουν και πάρα πολύ όφελος.

Γι' αυτό ακριβώς από τη μια διοχετεύονται εκατομμύρια επί εκατομμυρίων για μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες και δήθεν καινοτομίες - και γι' αυτό ακριβώς ιδιωτικοί όμιλοι μπαίνουν στα σχολεία - ενώ, από την άλλη, αντιμετωπίζουμε καθημερινά πλημμυρισμένα σχολεία.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη "θρανιογέφυρα" που έφτιαξαν τα παιδιά για να βγουν από τις πλημμυρισμένες τάξεις τους, εδώ σ' αυτό το σχολικό συγκρότημα που είμαστε σήμερα.

Γι' αυτό ακριβώς υπάρχουν:

- γερασμένα σχολεία

- υπόγειες τάξεις

- τάξεις χωρισμένες στα δυο με γυψοσανίδες

- σχολεία χωρίς αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

- σχολεία χωρίς γυμναστήριο, χωρίς βιβλιοθήκη, χωρίς τραπεζαρία

- σχολεία με τσιμεντένια προαύλια, χωρίς ένα δέντρο

- νηπιαγωγεία σε μισθωμένα κτίρια, χωρίς μια παιδική χαρά.

Και ο δήμος της Νέας Φιλαδέλφειας δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα, αφού από την εικόνα των σχολείων προκύπτει ότι σε σύνολο 33 σχολικών μονάδων καταγράφονται:

-- Μόνο 14 αίθουσες πολλαπλών χρήσεων

-- 3 λειτουργικά κλειστά γυμναστήρια

-- 11 εργαστήρια Η/Υ με υλικό τελευταίας δεκαετίας

-- 9 εργαστήρια φυσικών επιστημών και

-- 12 σχετικά ικανοποιητικές σχολικές βιβλιοθήκες.

Αυτή είναι η κατάσταση το 2023.

Πίσω λοιπόν από τις όμορφες λέξεις περί κοινωνίας της γνώσης, περί αναβάθμισης, περί αυτονομίας, κρύβεται μια πραγματικότητα που λέει ότι οι όροι υγιεινής και ασφάλειας δεν εξασφαλίζονται για πάνω από το 85% των σχολικών κτιρίων.

Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά τι ρόλο παίζει το σχολικό κτίριο στη μόρφωση, ότι είναι πολύ σοβαρός παράγοντας διαπαιδαγώγησης και μόρφωσης, αλλά και στοιχείο σεβασμού και φροντίδας της πολιτείας στα παιδιά.

Γνωρίζουμε όμως επίσης πως σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας ανισότητας είναι η διπλοβάρδια και η κακή κτιριακή υποδομή του σχολείου.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι υποκριτικές οι κορόνες περί ένταξης των παιδιών με αναπηρία στα σχολεία, όταν μόλις το 14,8% των σχολείων έχουν υποδομές για άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Αυτά είναι τα "αξιολογημένα σχολεία" της κυρίας Κεραμέως.

Γι' αυτή την "κουλτούρα αξιολόγησης" που λείπει από τα σχολεία μας μίλαγε πριν από αυτήν και ο υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλήθεια; Αυτό λείπει από τα σχολεία μας; Η κουλτούρα αξιολόγησης;

Μήπως από τα σχολεία λείπει - όπως λένε - το να αξιολογούνται τα σχολεία στο αν αξιοποιούν - άκουσον άκουσον! - τις υποδομές τους για να εισπράττουν έσοδα, όπως επιτάσσει ο απαράδεκτος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση;

Οχι και πάλι όχι.

Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τα σχολεία ως ξερά ντουβάρια. Θέλουμε τα σχολεία να είναι ανοιχτά στους γονείς και στους εργαζόμενους. Να λειτουργούν ως κυψέλες μάθησης, Πολιτισμού, Αθλητισμού και συλλογικής δραστηριότητας.

Γι' αυτό και παλεύουμε για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών τους.

Ταυτόχρονα, τα σχολεία ως χώρος μάθησης και διαπαιδαγώγησης, πρέπει να είναι κλειστά στις επιχειρήσεις και στους ιδιώτες. Δεν θα επιτρέψουμε να κάνουν τις μπίζνες τους με φόντο τα σχολεία μας.

Μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο της δημόσιας Εκπαίδευσης όσον αφορά τις υποδομές της

Σήμερα, λοιπόν, είναι ανάγκη να στηριχθούν οι διεκδικήσεις των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών που αύριο (σ.σ. σήμερα) απεργούν, οι οποίοι κυριολεκτικά έχουν βομβαρδιστεί απ' όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και από αλλεπάλληλες αλλαγές και προκοπή δεν είδαν!

Το ΚΚΕ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών, γιατί με τη στάση τους λένε ένα μεγάλο "όχι" σε αυτήν την πολιτική.

Και ταυτόχρονα ανοίγουν τη συζήτηση για ένα μεγάλο "ναι" στην ανάγκη για ένα σχολείο που θα προσφέρει σύγχρονη μόρφωση σε όλα τα παιδιά, σε όλα τα πεδία της γνώσης, ικανότητα στη γραπτή γλώσσα και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.

Ενα σχολείο των ίσων και των πολλών, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς, όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει κι εδώ στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τα δεκάδες νήπια και βρέφη που, όπως καταλαβαίνετε, δεν χωρούσαν στις "αντοχές της οικονομίας" τους κι έτσι βρέθηκαν εκτός δομών Προσχολικής Αγωγής...

Ανάμεσα σε αυτές τις ανάγκες και στη συνεχή απόκλιση από την πραγματικότητα του δημόσιου σχολείου, το ΚΚΕ αποκαλύπτει και φέρνει στη συζήτηση εκπαιδευτικών - μαθητών - γονιών τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες όλων όσοι έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα.

Στο υποκριτικό σύνθημα της κυβέρνησης "αυτός που αξιολογεί, αξιολογείται" αντιπαραθέτει την ανάγκη "αυτός που μορφώνει, να βοηθιέται ουσιαστικά για ενιαία καθολική μόρφωση όλων των παιδιών"!

Για να ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολείων, κυρίως ειδικών σχολείων και νηπιαγωγείων, αλλά και γενικότερα.

Κι αυτό σημαίνει να χαρακτηριστούν ως "χώροι σχολείων" και να αγοραστούν όλα τα αναγκαία οικόπεδα.

Κόντρα δηλαδή στη λογική που οδηγεί η χρήση γης να υπαγορεύεται από το αν αξιοποιούνται διάφορα "φιλέτα" για τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων.

Για να προχωρήσει άμεσα πρόγραμμα συντήρησης όλων των υποδομών των σχολείων, προσεισμικού ελέγχου.

Μήπως όλα αυτά που προτείνουμε και μπορούν να γίνουν εδώ και τώρα, δεν είναι αναγκαία και ρεαλιστικά σήμερα;

Οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι, όπως οι Εθνικές Οδοί ή η Αττική Οδός, τα σύγχρονα λιμάνια σε πολλά νησιά της χώρας, το "Ελ. Βενιζέλος", αλλά κυρίως τα καλά ιδιωτικά σχολεία, τα οποία όμως χαίρονται οι λίγοι που μπορούν να τα πληρώνουν, μας πείθουν για τις κατασκευαστικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα.

Συνεπώς, μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο της δημόσιας Εκπαίδευσης όσον αφορά τις υποδομές της.

Ο μόνος λόγος που αυτού του είδους τα έργα δεν προχωρούν, είναι πως, από τη φύση τους, δηλαδή από τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους, δεν είναι... ανταποδοτικά!

Να λοιπόν γιατί πρέπει να βάλουμε πλώρη σήμερα να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία εκείνου του σχολείου:

- που θα διασφαλίζει την ευρύτητα των παραστάσεων για όλους

- που θα εξυψώνει το πολιτιστικό επίπεδο για όλους, δημιουργώντας, δηλαδή, μέσα στην καθημερινότητα των παιδιών και την αίσθηση του ωραίου.

Οι σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες αναδεικνύουν τον ρεαλισμό της πρότασής μας

Τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ παλεύουμε με τους άμεσους στόχους πάλης και ανακούφισης του λαού και της νεολαίας, τους οποίους κάθε φορά θέτουμε με βάση τις λαϊκές ανάγκες, στόχοι οι οποίοι εμπνέονται από το Πρόγραμμά μας, την πρότασή μας για τη συνολική διέξοδο του λαού μας από τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Είναι οι σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες, οι οποίες σήμερα αναδεικνύουν τον ρεαλισμό της πρότασής μας, όπως αυτές, για παράδειγμα, αποτυπώνονται στις προγραμματικές εξειδικεύσεις του, για την Προσχολική Αγωγή και για το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο σύγχρονης Γενικής Παιδείας.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, μια πολύ σύντομη αναφορά.

Η πρότασή μας για την Προσχολική Αγωγή περιλαμβάνει το εξής κρίσιμο ζήτημα, ότι: Ολες οι δομές Προσχολικής Αγωγής έχουν διευρυμένη ημερήσια λειτουργία, η οποία διασφαλίζει την ολοκλήρωση της διαπαιδαγωγικής εργασίας και την ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών και των γονιών τους.

Γι' αυτόν τον λόγο ο σχεδιασμός ίδρυσης των δομών συνυπολογίζει τον χώρο εργασίας και τον τόπο κατοικίας.

Κρίσιμο είναι το ζήτημα της κτιριακής υποδομής των δομών Προσχολικής Αγωγής.

Το κράτος, όπου την εξουσία θα έχουν οι εργάτες, ο λαός, και στη διακυβέρνησή του θα συμμετέχει το ΚΚΕ, θα παίρνει άμεσα πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού, αξιοποίησης αλλά και κατάργησης υπαρχουσών (ακατάλληλων) δομών, για να αναβαθμιστούν το περιεχόμενο και η λειτουργία των προσχολικών δομών.

Αμεση προοπτική θα είναι να οικοδομούνται διακριτά - σε σχέση με τα σχολεία - κτίρια δομών Προσχολικής Αγωγής.

Επιπλέον, θα εξασφαλίζεται το κατάλληλο παιδαγωγικό περιβάλλον, με ανάλογο εξοπλισμό και παιδαγωγικό υλικό, με διακριτούς χώρους για τη σίτιση, την ξεκούραση, τη σωματική άσκηση και άθληση, τις αίθουσες εκδηλώσεων, για τα καλλιτεχνικά μαθήματα κ.λπ., γιατί όλα αυτά συνιστούν προϋπόθεση αγωγής.

Αλλά και στο εσωτερικό των δομών Προσχολικής Αγωγής θα είναι διακριτοί οι χώροι, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας (ύπνος, σίτιση, απασχόληση, παιχνίδι).

Επίσης, δημιουργούνται ειδικοί ιατρικοί χώροι, όπου θα γίνεται η περιοδική ή έκτακτη παρακολούθηση, απ' όλες τις αναγκαίες ειδικότητες, όπως του παιδιάτρου, του νοσηλευτή, του οδοντιάτρου, του ψυχολόγου, του λογοθεραπευτή, του εργοθεραπευτή για τα παιδιά που έχουν ήπιες δυσκολίες.

Ο αύλειος χώρος οφείλει να είναι κατάλληλα διαμορφωμένος, ώστε να διευκολύνει το παιχνίδι, τη σωματική άσκηση των παιδιών και να δίνει τη δυνατότητα, με τις κατάλληλες υποδομές και τα μέσα, να ασκείται το παιδί σε σημαντικές "εργασιακές" δραστηριότητες, όπως είναι η κηπουρική, η φροντίδα οικόσιτων ζώων, αλλά και οι πειραματισμοί στη φύση.

Το πραγματικά εργατικό - λαϊκό κράτος μεριμνά ώστε η αναβάθμιση των δομών Προσχολικής Αγωγής να εκφράζεται και σε όρους λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων, με βάση την κάθε ηλικιακή ομάδα.

Αντίστοιχα, η πρότασή μας για το σχολείο περιλαμβάνει και τα εξής ακόμα:

Το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο έχει διευρυμένη ημερήσια λειτουργία, η οποία διασφαλίζει την ολοκλήρωση της μορφωτικής, διαπαιδαγωγικής εργασίας του (π.χ. μελέτη στο σχολείο, επίλυση ασκήσεων κ.ά.) ενώ εντός του δημιουργούνται δομές αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.

Στην πρότασή μας, στο σχέδιό μας, το συνολικό πρόγραμμα του σχολείου, περιλαμβάνοντας τη γνωστική - μελετητική δραστηριότητα, την αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα, την ανάπαυση, τη δωρεάν σίτιση των μαθητών, οφείλει να εναρμονίζεται με το εργασιακό ωράριο των γονιών.

Παίρνονται όλα τα μέτρα ώστε η αναγκαία παραμονή στο σχολείο να γίνεται σε σύγχρονους χώρους και υποδομές, για όλες τις δραστηριότητες, που βέβαια δεν μπορεί να είναι μια αίθουσα διδασκαλίας για όλες τις λειτουργίες.

Το σχολείο, ως κοινωνικός φορέας, βελτιώνει και την ποιότητα ζωής των γονέων. Η λειτουργία του εντάσσεται στη βελτιωμένη αλλαγή του ρόλου της οικογένειας, με την ανάληψη ουσιαστικής ευθύνης από την κοινωνία και για την ανατροφή των παιδιών.

Σε αυτήν την κατεύθυνση παίρνονται άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διαμόρφωση ανάλογων σχολικών μονάδων, σε μια άλλη λογική από την επικρατούσα σημερινή.

Με εργαστήρια, χώρους άθλησης, θεάτρου, μουσικής, αλλά και υποδομές σίτισης και ούτω καθεξής.

Θεωρούμε ότι η σχολική υποδομή, το μέγεθος του σχολείου, η αρχιτεκτονική του, δεν είναι μόνο ένα απλά τεχνικό ζήτημα.

Καταργώντας ακατάλληλες και αξιοποιώντας και εκσυγχρονίζοντας υπάρχουσες σχολικές υποδομές, γίνεται καταρχήν προσπάθεια ώστε να λύνεται το πρόβλημα της έλλειψης προαύλιων χώρων, χώρων άθλησης, πράσινου κ.τ.λ.

Η εργατική - λαϊκή εξουσία - διακυβέρνηση, σχεδιασμένα, θα οικοδομεί νέα σχολεία, τα οποία ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών, προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες κάθε ηλικιακής βαθμίδας, διαθέτουν υποστηρικτικές δομές για τη λειτουργία του σχολείου για μαθητές και εργαζόμενους (όπως π.χ. βιβλιοθήκη).

Τα παραπάνω είναι ορισμένες μόνο πτυχές της συνολικής προγραμματικής μας πρότασης για την υποχρεωτική Εκπαίδευση των παιδιών μας.

Δυνατό ΚΚΕ γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά για τη συμμετοχή σας σήμερα σε αυτή την εκδήλωση και να σας καλέσω να σκεφτείτε, να προβληματιστείτε και να συμπορευτείτε μαζί μας, με το ΚΚΕ, σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Γιατί πολιτικοί μεσσίες δεν υπάρχουν, σωτήρες απ' τα πάνω να τους αναμένουμε δεν υπάρχουν.

Δείτε, σηκώνουν τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης όταν σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα όχι μόνο συμφωνούν αλλά έχουν βάλει και την υπογραφή τους. Απ' τις συντάξεις και τους πλειστηριασμούς, μέχρι τη λεγόμενη πολιτική της "πράσινης μετάβασης" και της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, εναλλάξ τα ψήφισαν και τα εφάρμοσαν και τώρα τσακώνονται πάνω στα αποκαΐδια της πολιτικής τους. Γι' αυτό άλλωστε απορρίπτουν σωρηδόν αυτές τις μέρες όλες τις προτάσεις και τροπολογίες του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.

Πρέπει, λοιπόν, όλοι μαζί να ορθώσουμε ένα στεντόρειο "όχι" στους διπλούς εκβιασμούς των κομμάτων του συστήματος, στα διάφορα αντιλαϊκά σενάρια που μαυρίζουν τις ζωές μας.

Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό στον δρόμο ριζικών αλλαγών και ανατροπών με ένα ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό.

Ικανό να πιέζει, να διεκδικεί, και μέσα στη Βουλή και μέσα στους δήμους και στις Περιφέρειες, και στους δρόμους του καθημερινού αγώνα, για το καλό των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών, για το καλό όλων των εργαζομένων, όλων των λαϊκών οικογενειών.

Με βάση αυτές τις θέσεις μπορούμε σήμερα να κρίνουμε τις εξελίξεις, να θέτουμε επιστημονικό, παιδαγωγικό και ταξικό κριτήριο στις αλλεπάλληλες αντιδραστικές αλλαγές που φέρνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Τελικά θέτουν στο επίκεντρο την αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα της πάλης για μια κοινωνία που "θα έχει στο νου της το παιδί". Αυτός ο αγώνας, αυτός ο δρόμος, ξεκινά φυσικά από σήμερα.

Στους καθημερινούς αγώνες, αλλά και στην κάλπη.

Στηρίζοντας, ενισχύοντας τη μοναδική εκείνη πολιτική δύναμη που βρίσκεται δίπλα και όχι απέναντι στις αγωνίες του λαού μας και των παιδιών του, δηλαδή το ΚΚΕ».

«Ποταμός» οι καταγγελίες για τα τεράστια προβλήματα στα σχολεία

Καλωσορίζοντας στην εκδήλωση, ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα με το Κόμμα, επεσήμανε ότι το σχολικό συγκρότημα όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση «έγινε πέρυσι διεθνώς γνωστό, με τις πλημμύρες, αποτελεί σύμβολο της κρατικής αδιαφορίας και του διαχρονικού εμπαιγμού από τα αστικά κόμματα, τις κυβερνήσεις τους, τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές τους.

Η παρουσία μας εδώ δηλώνει στήριξη στον αγώνα που δίνουν εδώ και 20 και βάλε χρόνια γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί του συγκροτήματος, προκειμένου να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις για τις νέες αίθουσες, που όλο έρχονται και ποτέ δεν φτάνουν, και να πάψουν επιτέλους οι μαθητές να στοιβάζονται σε κοντέινερ και σε μπουντρούμια».

Συνεχίζοντας, εξέφρασε αλληλεγγύη «στους δασκάλους και καθηγητές των παιδιών μας, που απεργούν αύριο (σ.σ. σήμερα) σε όλη την Ελλάδα ενάντια στην ψευδεπίγραφη αξιολόγηση», ενώ υπογράμμισε ότι «αυτές τις μέρες ο νους όλων μας είναι κοντά στους σεισμοπαθείς της Συρίας και της Τουρκίας. Η αλληλεγγύη, η τρυφερότητα των λαών, όπως έλεγε ο Τσε, η συγκινητική προσφορά του λαού μας στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα των χωρών αυτών, που δοκιμάζονται σκληρά, πρέπει να δυναμώσει με κάθε μέσο και τρόπο. Οπως πρέπει να δυναμώσει ο κοινός μας αγώνας κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα και την εξουσία τους σε κάθε χώρα».

«Καμία αναμονή από τις δυνάμεις που στηρίζουν το άδικο αυτό σύστημα. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής. Με ΚΚΕ ισχυρό μπορούμε», κατέληξε ο Ν. Σερετάκης.

Διεκδικήσεις απέναντι σε προβλήματα που χρονίζουν

Στην παρέμβασή της η Ανθή Σταμοπούλου, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας, αναφέρθηκε στο ιστορικό των διεκδικήσεων για ένα σύγχρονο, ασφαλές κτίριο όπου θα στεγαστεί το σχολείο που φιλοξένησε την εκδήλωση. Με αφορμή τον τίτλο της εκδήλωσης, σχολίασε ότι «το σχολείο μας δεν είναι ούτε ασφαλές ούτε σύγχρονο», κάνοντας μια αναδρομή από την κατασκευή του το 1965 μέχρι την ανακατασκευή, το 2001, μετά τον σεισμό του 1999. Οταν προέκυψε αύξηση των μαθητών, αντί να κατασκευαστούν αίθουσες επελέγη η «λύση» της στέγασης σε κοντέινερ, με «διαδρομο-αίθουσες» και μετατροπή εργαστηρίων σε αίθουσες διδασκαλίας, και έτσι συνεχίζει να λειτουργεί δύο δεκαετίες μετά. «Αγωνιζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια για αξιοπρεπές, ασφαλές σχολείο για τα παιδιά μας», τόνισε, αναφερόμενη στις πολύμορφες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, στις δεσμεύσεις και «καλές προθέσεις» αντί για λύσεις, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα σχολεία δεν αποτελούν προτεραιότητα. Πρέπει να εξαντληθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να λυθεί το πρόβλημα, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται, ανάμεσά τους και στις εξετάσεις PISA, που εφαρμόζονται τη στιγμή που υπάρχουν ακόμα και σήμερα ελλείψεις, στη θέσπιση και εφαρμογή της ΕΒΕ, στην υποβάθμιση των πτυχίων των Καλλιτεχνικών Σχολών, στην προωθούμενη «αυτονομία», στους «νομάδες» αναπληρωτές που είναι τώρα αντιμέτωποι με την «αξιολόγηση».

Η Αρετή Περιβόλα, πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, ξεκίνησε την παρέμβασή της τονίζοντας τη σημασία που έχει η πραγματοποίηση της εκδήλωσης στο συγκεκριμένο σχολείο και αναφέρθηκε στις διαρκείς διεκδικήσεις των γονιών και μαθητών για το κτιριακό ζήτημα του 1ου Λυκείου. Επεσήμανε την αντίφαση ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση της σχολικής στέγης και σε άλλα έργα, που γίνονται ταχύτατα στην περιοχή. Σημείωσε πως γενικότερα τα σχολεία του δήμου παρουσιάζουν προβλήματα. Στεγάζονται σε παλιά κτίρια, με χαρακτηριστική περίπτωση το συγκρότημα των πρώην ΚΑΤΕΕ, όπου σήμερα στεγάζονται τρία ΕΠΑΛ, με το 1ο ΕΠΑΛ να παραμένει άστεγο μετά τον σεισμό, να έχει λεηλατηθεί και να απειλείται με μετατροπή σε αποθήκες του δήμου, τη στιγμή που οι ανάγκες για σχολεία διευρύνονται.

Ο Παυσανίας Τσούλας, γραμματέας της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, στάθηκε ιδιαίτερα στο στεγαστικό πρόβλημα των ΕΠΑΛ, καθηγητής σε ΕΠΑΛ επί 20 χρόνια και ο ίδιος, σημειώνοντας - με αφορμή παρεμβάσεις που δρομολογούνται στους χώρους τους - ότι τα δημόσια σχολεία δεν είναι κτήμα κανενός, ανήκουν στον λαό και αυτός έχει το δικαίωμα να τα αξιοποιεί για τις ανάγκες του. Οπως είπε, σήμερα τα ΕΠΑΛ του δήμου, με ιστορία 50 χρόνων, λειτουργούν χάρη στην πλάτη που βάζουν οι εκπαιδευτικοί για την εκπαίδευση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Σε αυτά στεγάζονται 800 μαθητές και πάνω από 120 εκπαιδευτικοί, αντί όμως να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε το συγκρότημα έκτασης 47 στρεμμάτων να καλύπτει τις ανάγκες, κάθε επιχειρηματίας το θέλει για να κάνει μπίζνες. Κατήγγειλε δε ότι, όπως διαπιστώθηκε, η ΚΤΥΠ έδωσε παραχωρητήριο ώστε να αποχαρακτηριστεί μεγάλο κομμάτι του 1ου ΕΠΑΛ και χρειάστηκε εκπαιδευτικοί και μαθητές να μπουν μπροστά για να σταματήσουν αυτά τα σχέδια.

Ο Βασίλης Ραπτόπουλος, πρόεδρος του 15μελούς του 3ου ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας, μετέφερε πείρα από την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στο σχολείο, χωρίς θέρμανση στην καρδιά του χειμώνα και χωρίς ίντερνετ, αλλά και τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί ο αγώνας τους με απειλές και εκφοβισμό. «Εμείς δεν το βάλαμε κάτω», υπογράμμισε, για να συμπληρώσει ότι οι μαθητές θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με αισιοδοξία και πίστη.

Με υπογραφή ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ η σημερινή εικόνα των σχολείων

Η Γεωργία Γερογιάννη, γενική γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του δήμου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες μέσα από τις οποίες οι εργαζόμενοι στον δήμο προσπαθούν να ανταποκριθούν στον όγκο δουλειάς που έφερε η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Διοίκηση. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σε 33 σχολεία του δήμου υπάρχουν μόλις 34 καθαρίστριες, από τις οποίες οι 5 με μόνιμη σχέση εργασίας και οι υπόλοιπες με συμβάσεις που ανανεώνονται. Οι σχολικοί φύλακες είναι μόνο 5 και η μονιμοποίησή τους έχει συνοδευτεί από την κατάργηση του κλάδου, που δημιουργεί φόβο ότι θα ανοίξει ζήτημα ιδιωτικής φύλαξης των σχολικών κτιρίων. Με συμβασιούχους λειτουργούν κατά κανόνα και οι 5 παιδικοί σταθμοί, όπου επίσης υπάρχει κτιριακό πρόβλημα. Ενας απ' αυτούς είναι σε ενοικιαζόμενο, ακατάλληλο κτίριο, και ο χώρος που προοριζόταν για την κατασκευή νέου παραχωρήθηκε στη Μητρόπολη. Παράλληλα καταγράφεται έλλειψη σε βασικά είδη διατροφής σε παιδικούς σταθμούς, απόρροια της υποχρηματοδότησης. Κλείνοντας ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την ανάδειξη, μέσα στη Βουλή, των ζητημάτων που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το Σωματείο.

Η Ντιάνα Λιάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», επεσήμανε ότι το πρόβλημα της σχολικής στέγης έχει οξυνθεί, με δεδομένη την πολιτική του «εξορθολογισμού του κόστους» στην Εκπαίδευση, την οποία ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, οδηγώντας εδώ και χρόνια σε συστηματική, συνειδητή συρρίκνωση της χρηματοδότησης και πλήττοντας, έτσι, την εκπαίδευση και την ασφάλεια των παιδιών.

«Οι εικόνες των πλημμυρισμένων σχολείων, των ταβανιών που στάζουν, των αυλών που μετατρέπονται σε λίμνες, των containers όπου στριμώχνονται νήπια και προνήπια χρησιμοποιώντάς τα για σχολικές αίθουσες, των απαξιωμένων σχολικών εργαστηρίων και των καταργημένων βιβλιοθηκών, έχουν τις υπογραφές τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ», τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ ανέδειξε και την τεράστια αντίφαση με τις υποδομές των ιδιωτικών σχολείων, που γίνονται προνόμιο όσων έχουν χρήματα.

Συνολικά, με συγκεκριμένες αναφορές σε σχολεία της περιοχής που καλύπτει ο Σύλλογος «Σεφέρης», ανέδειξε τις αντιφάσεις του αστικού σχολείου.

Πολύ πίσω από τις σύνθετες ανάγκες οι δομές Ειδικής Αγωγής

Στα προβλήματα που καταγράφονται στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση αναφέρθηκε από το βήμα της εκδήλωσης ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Βεργάκης. Σοβάδες που πέφτουν από το ταβάνι, λάμπες που σπάνε από το κρύο, απαράδεκτες οδηγίες για άνοιγμα του καλοριφέρ «με ρέγουλα» ήταν μερικά από τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε. Σημείωσε παράλληλα ότι νήπια στοιβάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες, απουσιάζει απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας κ.λπ. Την ίδια στιγμή, παιδιά με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες δεν έχουν το σχολείο τους, κάτι που σημαίνει ότι πολλά μπορεί να βρίσκονται σπίτι τους ή στα γενικά σχολεία, με τους γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν άνθρωπο να βρίσκεται δίπλα στο παιδί τους. Οπως τόνισε, όλα τα παραπάνω αφορούν τους όρους με τους οποίους γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία, είναι αποτελέσματα της παραίτησης του κράτους από την ευθύνη για τη χρηματοδότηση των σχολείων και θα ενταθούν με την προωθούμενη «αυτονομία» της σχολικής μονάδας.

Εκ μέρους του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, ο Γιάννης Καμαρινός ξεκίνησε την παρέμβασή του ευχαριστώντας το ΚΚΕ για τις παρεμβάσεις και την πολύμορφη στήριξη στους αγώνες των φορέων της Ειδικής Αγωγής, η οποία - τόνισε - με τους σημερινούς όρους δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις σύνθετες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, παρόλο που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες. Επισημαίνοντας την αντίφαση αυτή, υπογράμμισε ότι ως αποτέλεσμα περιθωριοποιούνται παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην κοινωνία. Εκανε λόγο για έλλειψη υποδομών κατάλληλων για λειτουργία με όρους ασφάλειας, υπεράριθμα σχολεία με ελλείψεις σε κατάλληλο προσωπικό, με τις σχολικές μονάδες να μη φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες, καθώς και για σχολεία - «φαντάσματα», καθώς - ενδεικτικά - στην περιοχή υπάρχει Ειδικό Σχολείο στα χαρτιά αλλά δεν υπάρχει κτίριο...

Συσκέψεις και παρουσιάσεις υποψηφίων

Σήμερα, Τετάρτη

- Η Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας πραγματοποιεί ανοιχτή σύσκεψη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών (πλατεία Κεχαγιά), με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΤΕ Αχαΐας πραγματοποιεί σύσκεψη - συζήτηση για τις εξελίξεις στον χώρο του Αθλητισμού και τις θέσεις του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Θοδωρή Λιάππη, υπεύθυνο του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του Κόμματος, στις 7 μ.μ., στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, στην αίθουσα «Αλέκα Σιούλη». Θα χαιρετίσει ο Χρήστος Πατούχας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία», δημοτικός σύμβουλος Πατρέων και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με το ΚΚΕ.

- Στις 6.30 μ.μ. σύσκεψη στο Σούλι με ομιλητή τον Κώστα Γιαννάκο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος και υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας με το ΚΚΕ.

- Ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Ζακύνθου με το Κόμμα, θα μιλήσει σε σύσκεψη με εργαζόμενους στον Τουρισμό - Επισιτισμό, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Γυμνασίου Ζακύνθου στις 8 μ.μ.

- Η ΤΕ Λέσβου θα παρουσιάσει στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του κινηματογράφου «Αρίων», τους υποψηφίους στον νομό Λέσβου για τις βουλευτικές εκλογές.

- Η ΤΕ Εύβοιας στις 9 π.μ. θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου τους υποψήφιους του Κόμματος στην Εύβοια για τις βουλευτικές εκλογές.

- Η Τομεακή Οργάνωση Δήμου Θεσσαλονίκης στις 7.30 μ.μ. πραγματοποιεί σύσκεψη στον 4ο όροφο της ΕΔΟΘ. Θα μιλήσουν ο Θανάσης Σγούρος, Γραμματέας της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης και μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, και ο Βασίλης Τομπουλίδης, μέλος του ΓΠ Κ. Μακεδονίας και υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.

Αύριο, Πέμπτη

- Η ΤΕ Δράμας πραγματοποιεί συσκέψεις: Στις 11 π.μ. με ομιλήτρια την Μαρία Μάλλη, Γραμματέα της ΤΕ. Στις 6 μ.μ. με εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και ομιλήτρια την Λίζα Τσιμπλίδου, μέλος της ΤΕ.

- Στις 7.30 μ.μ. σύσκεψη στο Πελόπιο, στο «Μπαντούνειο» Πολιτιστικό Κέντρο, με ομιλητή τον Χρήστο Γιάνναρο, υποψήφιο βουλευτή Ηλείας με το ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει ο Κώστας Γιαννάκος.

Σήμερα η σύσκεψη Ικαριωτών - Φουρνιωτών

Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., σύσκεψη Ικαριωτών και Φουρνιωτών στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (Κάνιγγος 27, Αθήνα, 5ος όροφος). Θα μιλήσουν ο Λεωνίδας Βαρδαρός, σκηνοθέτης, υποψήφιος με το ΚΚΕ στον νομό Σάμου, και ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι στη Θεσπρωτία

Του υποψηφίους του ΚΚΕ στον νομό Θεσπρωτίας για τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε η ΚΟ την περασμένη Κυριακή στη συνεστίασή της. Οπως επισημάνθηκε από τον Λαέρτη Ρέγκα, Γραμματέα της ΤΕ Θεσπρωτίας, το ψηφοδέλτιο απαρτίζεται από νέους ηλικιακά συντρόφους, αλλά με αρκετά χρόνια και πλούσια δράση στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και στο Κόμμα. Οι υποψήφιοι βουλευτές είναι:

Χρυσηίδα Γεωργίου, 32 ετών, φιλόλογος, τραγουδίστρια, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας, μέλος της ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ.

Κατερίνα Δήμα, 32 ετών, αστροφυσικός, αυτοαπασχολούμενη, γραμματέας του Εμποροβιοτεχνικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας, μέλος του ΔΣ της ΟΕΒΣΔΕΝ, μέλος της ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ.

Θοδωρής Παπαγιάννης, 35 ετών, μηχανικός σκαφών, εργαζόμενος στην «Avramar», γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων και Ιχθυοκαλλιεργειών νομού Θεσπρωτίας.

Παράλληλα ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι, παλαιότεροι σύντροφοι με αρκετά χρόνια εμπειρίας στην Τοπική Διοίκηση, που είναι:

Δώρης Δήμας, μέλος του ΔΣ Σωματείου Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ νομού Θεσπρωτίας και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Ηγουμενίτσας.

Ηλίας Κουτσής, οικονομολόγος, εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Παραμυθιάς.

Λαέρτης Ρέγκας, φυσικοθεραπευτής, μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Φιλιατών.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΧΑΝΙΑ
Εγγύηση για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα το ΚΚΕ

Στόχος η επανεκλογή κομμουνιστή βουλευτή στο νησί | Με πάνω από 1.100 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις ο Μ. Συντυχάκης μετέφερε στη Βουλή τις αγωνίες και διεκδικήσεις του λαού

Χανιά
Χανιά
Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ σε Ηράκλειο και Χανιά παρουσιάστηκαν χτες σε συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν οι Οργανώσεις του Κόμματος στις δύο πόλεις.

Στο Ηράκλειο η παρουσίαση του ψηφοδελτίου έγινε από τον Χάρη Φλουρή, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου και της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

«Απευθυνόμαστε στους Ηρακλειώτες και στις Ηρακλειώτισσες. Σε όλους και όλες που συμπορευτήκαμε στους αγώνες τα προηγούμενα χρόνια. Σε κάθε εργαζόμενο, βιοπαλαιστή αγρότη, αυτοαπασχολούμενο επιχειρηματία και νέο που δεν εμπιστεύεται τα αστικά κόμματα. Σε όσους απαντάνε στις δημοσκοπήσεις "κανένας" στο ερώτημα για την "καταλληλότητα" της επόμενης κυβέρνησης. Γεγονός που αναδεικνύει ότι σε μεγαλύτερα τμήματα του λαού γίνεται πιο φανερό ότι μέσα στα όρια αυτής της πολιτικής δεν μπορεί να υπάρξει λύση στα οξυμένα προβλήματά τους», τόνισε και πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ είναι ασπίδα για το σήμερα και ελπίδα για το αύριο! Το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις στο σύστημα. Εχει σχέδιο διεξόδου υπέρ του λαού. Γι' αυτό και αποτελεί σήμερα την εγγύηση για μία μεγάλη εργατική - λαϊκή αντεπίθεση». Συνεχίζοντας επεσήμανε: «Ιδιαίτερα στον νομό μας, με έναν εκλεγμένο κομμουνιστή βουλευτή την τετραετία που διανύουμε, θέσαμε, με περισσότερες από 1.100 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στη Βουλή, τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις του λαού μας. Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και στο Ηράκλειο. Αποτελείται από δοκιμασμένους αγωνιστές του χεριού και του πνεύματος, πρωτοπόρους εργάτες, υπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες, στο οποίο επικεφαλής είναι ο σύντροφος Μανώλης Συντυχάκης, νυν βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ».

Ηράκλειο
Ηράκλειο
Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στο Ηράκλειο είναι οι εξής:

  • Συντυχάκης Μανώλης, κοινωνιολόγος, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ.
  • Ανδρουλάκη Κρυσταλένια (Λίνα), δρ. χημικός σε μεγάλη βιομηχανία πλαστικών, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Αη Γιάννη Ηρακλείου.
  • Γωνιανάκης Γιάννης, οικοδόμος, μέλος του ΓΣ της ΓΣΕΕ, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων νομού Ηρακλείου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.
  • Δουλουφάκης Δημήτρης, φαρμακοποιός - οπτικός, μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, αντιπρόεδρος της Ενωσης Γονέων Μαθητών Ηρακλείου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων 15ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
  • Κυπραίου Μαρία, τεχνολόγος γεωπόνος, αυτοαπασχολούμενη, μέλος της Ομάδας Γυναικών Ηρακλείου (μέλους της ΟΓΕ).
  • Μαργαρίτης Γιώργος, ιστορικός, αφυπηρετήσας καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του ΑΠΘ, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
  • Πετράκη Θάλεια, πολιτικός μηχανικός Δομικών Εργων, αυτοαπασχολούμενη, μέλος του ΔΣ της Ομάδας Γυναικών Ηρακλείου.
  • Σαλούστρος Δημόκριτος, υπάλληλος σε εταιρεία πληροφορικής, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.
  • Σοφίου Βαγγέλης, ξενοδοχοϋπάλληλος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου.
  • Σφακιανάκης Μιχάλης, δικηγόρος, θεατρικός συγγραφέας, υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου στις τελευταίες εκλογές.
  • Χουστουλάκη Γενοβέφα, φιλόλογος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, περιφερειακή σύμβουλος Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος της Ομάδας Γυναικών Μοιρών (μέλους της ΟΓΕ).
Στα Χανιά

Στα Χανιά η παρουσίαση έγινε από τον Σπύρο Αγριμάκη, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, ο οποίος ανέφερε: «Απευθυνόμαστε σε όλο τον χανιώτικο λαό, που όταν τον συναντάμε στον δρόμο, στους χώρους δουλειάς, στη γειτονιά, μας λέει "πάλι καλά που υπάρχετε και εσείς". Στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, που αναγνωρίζει στο ΚΚΕ τη δύναμη εκείνη που δεν του είπε ποτέ ψέματα, που είναι εγγυητής στον αγώνα για τα καθημερινά προβλήματα. Τους καλούμε να δουν καθαρά το πραγματικό δίλημμα των ερχόμενων εκλογών: 'Η θα είναι δυνατός ο λαός, με ένα ισχυρό ΚΚΕ, ή θα είναι δυνατή η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, όπως κι αν την ονομάσουν, και ο λαός θα είναι αδύναμος».

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στα Χανιά είναι οι εξής:

  • Ανθούσης Δημήτρης, 36 ετών: Γυμναστής - προπονητής ποδοσφαίρου. Εργάζεται ως συνεταιριστικός υπάλληλος και είναι δημοτικός σύμβουλος Πλατανιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
  • Γιαννάκη Μαρία, 42 ετών: Δασκάλα, μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ Χανίων, καθώς και των ΔΣ της Ενωσης Γονέων Δήμου Χανίων και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.
  • Κλωνιζάκης Μιλτιάδης, 43 ετών: Πολιτικός μηχανικός, αυτοαπασχολούμενος. Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, Τμήματος Δυτικής Κρήτης, αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων Χανίων, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, γιος του πρώην δημάρχου και αγωνιστή του αντιδικτατορικού κινήματος Γιάννη Κλωνιζάκη.
  • Μαρινάκης Αλέκος, 58 ετών: Πολιτικός επιστήμονας. Μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
  • Παπαδάκη Χαριτίνη, 33 ετών: Φιλόλογος, εργαζόμενη στην ιδιωτική Εκπαίδευση. Δημοτική σύμβουλος Σελίνου - Καντάνου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Χανίων, μέλος του ΔΣ του ΕΣΥΝ - Παράρτημα Χανίων.
  • Ρηγανάκος Φώτης, 48 ετών: Ιδιωτικός υπάλληλος. Μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Χανίων, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Χανίων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ