Τρίτη 2 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για μέτρα αντιπυρικής προστασίας
  • Την Πέμπτη 4 Ιούλη στις 7.30 μ.μ.
  • Κάλεσμα συμμετοχής στα σωματεία και τους φορείς της Αττικής

Σε μεγάλη κινητοποίηση την Πέμπτη 4 Ιούλη στις 7.30 μ.μ. στο υπουργείο Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καλεί το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Σωματεία και φορείς της Αττικής, ορειβατικούς, περιβαλλοντολογικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους, ώστε να απαιτήσουν μέτρα αντιπυρικής προστασίας.

Το Εργατικό Κέντρο σημειώνει πως «η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει και καθημερινά οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της Αττικής βρισκόμαστε για ακόμη μια χρονιά αντιμέτωποι με τις καταστροφικές πυρκαγιές».

Αρχικά απαιτεί από την κυβέρνηση της ΝΔ «την άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση στο 100% των ζημιών και καταστροφών που έπαθαν οι λαϊκές οικογένειες».

Στη συνέχεια υπογραμμίζει πως «η ανυπαρξία των μέτρων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, οι τεράστιες ελλείψεις και η υποστελέχωση των πυροσβεστικών δυνάμεων και των δασαρχείων, τα ελλιπή μέσα και υποδομές, με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων, μας φέρνουν αντιμέτωπους με τον κίνδυνο της ίδιας της ζωής μας, την καταστροφή της περιουσίας του λαού μας, την καταστροφή δασών και φυσικού περιβάλλοντος».

«Φτάνει πια με την "ατομική ευθύνη", τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" και τις δικαιολογίες της "κλιματικής αλλαγής και κρίσης"», αναφέρει και συμπληρώνει ότι «απαιτούμε έστω και τώρα, εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού μας, να πάρει μέτρα για την προστασία του δασικού πλούτου της Αττικής που η καταστροφή του κοστίζει στην ποιότητα ζωής μας, αλλά και ειδικά μέτρα για την προστασία του Εθνικού Δρυμού του Σουνίου. Να ελεγχθεί άμεσα η λειτουργικότητα του δικτύου υδροδότησης και των κρουνών και αντλιοστασίων, να καλυφθούν οι ανάγκες με νέα αν απαιτείται».

«Η υπόθεση της πρόληψης και προστασίας από πυρκαγιές αφορά όλο τον λαό της Αττικής, αφορά την ίδια τη ζωή μας και την ποιότητά της», καταλήγει.

Πάρνηθα: Αγωνιστικό «παρών» από σωματεία και φορείς

Ηδη σωματεία και φορείς από δήμους που βρίσκονται στους πρόποδες της Πάρνηθας (το Μενίδι και τη Φυλή) ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΕΚ Λαυρίου - Ανατ. Αττικής καλούν στην κινητοποίηση.

«Τις προηγούμενες ώρες γίναμε μάρτυρες ενός εγκλήματος που επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι. Για ακόμα μια φορά κάηκε ο ορεινός όγκος της Πάρνηθας, και αν ο αέρας δεν έχει φορά τα καμένα του 2021, η καταστροφή θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Το έγκλημα συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται η εγκληματική πολιτική που αφήνει το δασαρχείο της Πάρνηθας με μηδέν δασεργάτες, με ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, με τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό και υποδομές. Σας δηλώνουμε ότι συνένοχους στο φόνο δεν θα μας έχετε», τονίζουν.

Συγκεκριμένα καλούν μέχρι στιγμής: Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Παράρτημα Αχαρνών - Φυλής), Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «ο Σωκράτης», Σύλλογος Γυναικών Αχαρνών, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών, Σύλλογος Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Φυλής, Σύλλογος Γυναικών Ανω Λιοσίων, ΕΣΥΝ (Παράρτημα Αχαρνών - Φυλής),

Μάλιστα δρομολογούν πούλμαν για την κινητοποίηση στις 4 Ιούλη ως εξής:

- Κόκκινος Μύλος, 18.45 από τριγωνική πλατεία

- Μενίδι, 18.30 από πλατεία Καράβου

- Ολυμπιακό Χωριό, 18.15 από Κακλαμανάκη 21

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να παει τα αναγκαία μέτρα προστασίας από τις πυρκαγιές

Σε σχόλιό του για την εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τις πυρκαγιές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Είναι προκλητική η προσπάθεια του πρωθυπουργού να παρουσιάσει μια εξωραϊσμένη εικόνα τόσο για τις ίδιες τις καταστροφές από τις πυρκαγιές όσο και για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, κυρίως με μέτρα πρόληψης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, τα οποία είχαν έγκαιρα επισημάνει το ΚΚΕ και τα σωματεία των πυροσβεστών.

Αφού "τα δύσκολα είναι μπροστά μας", η κυβέρνηση να πάψει να κρύβεται πίσω από διαπιστώσεις, πίσω από την αυτοθυσία των πυροσβεστών και τις προσπάθειες των κατοίκων να σώσουν τα σπίτια τους. Εδώ και τώρα να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να προστατευτούν τα δάση και να μην έχουμε άλλες καμένες περιουσίες και απώλειες ζωών, όπως είναι η ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό για την αποτελεσματική παρέμβασή τους μέσα στα δάση, η εξασφάλιση των αναγκαίων δικτύων υδατοδεξαμενών και πυροσβεστικών κρουνών και η ένταση των έργων καθαρισμών στο πλαίσιο διαχείρισης των δασών.

Γιατί, τελικά, αυτό που βλέπουν όλοι είναι η συνέχιση της ίδιας εγκληματικής πολιτικής, που στο όνομα του κέρδους και του κόστους - οφέλους ουσιαστικά μεταθέτει τα πάντα στην "ατομική ευθύνη", στις μελέτες πυροπροστασίας των κατοικιών που επωμίζονται οι ιδιοκτήτες με το ανάλογο "χαράτσι", την ώρα που βρισκόμαστε στον Ιούλιο και το κράτος δεν έχει εξασφαλίσει ούτε καν την αποκομιδή των όγκων των κλαδιών που βρίσκονται στους δρόμους».

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΑΣΟΚΤΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγκατελειμμένος ο λαός, στο έλεος της πύρινης λαίλαπας

Προκαλεί η κυβέρνηση με «ατομική ευθύνη» και «περιορισμένες» καταστροφές

Καταστραμμένες κατοικίες σε Κερατέα

INTIME NEWS

Καταστραμμένες κατοικίες σε Κερατέα
Για άλλο ένα καλοκαίρι ο λαός μας είναι «στο ίδιο έργο θεατής», στο έλεος της εγκληματικής δασοκτόνας πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ (συνέχεια και των προηγούμενων των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και της ΕΕ, που θεωρούν «κόστος» την πρόληψη. Παρά τα μεγάλα λόγια των κυβερνώντων, επιχειρείται να γίνει κανόνας το «θα καιγόμαστε το καλοκαίρι και θα πνιγόμαστε τον χειμώνα», και γι' αυτό και φέτος, εν μέσω μιας ήδη τεράστιας οικολογικής καταστροφής, με δύο νεκρούς, καμένα σπίτια και καταστραμμένες περιουσίες και υποδομές, στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο εμφανίζονται ...περήφανοι για την άμεση ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού, όπως ειπώθηκε και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Χρησιμοποιούν ως άλλοθι την κλιματική αλλαγή και τους ισχυρούς ανέμους, και όλα ανάγονται στην «ατομική ευθύνη».

Ετσι, και αυτό το Σαββατοκύριακο και χθες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη στο Κατσιμίδι στην πολύπαθη Πάρνηθα, στην Κερατέα, στη Σταμάτα, στη Βοιωτία, στη Σέριφο, στη Ζάκυνθο, στη Χίο και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Αυτά είναι τα άμεσα αποτελέσματα των ανύπαρκτων μέτρων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, των τεράστιων ελλείψεων σε μέσα και προσωπικό (όπου τα 4.000 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική διατηρούνται), της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης της Δασικής Υπηρεσίας. Τα δύο ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα στην Αττική απέδειξαν περίτρανα τη γύμνια των υποδομών.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι Δασαρχεία που καλύπτουν δασικές εκτάσεις εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δεν έχουν κανέναν δασεργάτη, ενώ και τα κονδύλια που δίνονται για συντήρηση δρόμων καλύπτουν κάθε χρόνο ένα ελάχιστο ποσοστό. Την ίδια ώρα, υποχρηματοδοτούμενες είναι οι υπηρεσίες των δήμων και Περιφερειών, ενώ και πάλι από την καταστροφή θησαυρίζουν οι διάφοροι εργολάβοι, που πληρώνονται αδρά για τα «μπαλώματα» της τελευταίας στιγμής, όπως αντιπυρικές ζώνες ή καθαρισμοί που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, στις αρχές Μάη.

***

Με τη φράση τα «δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας», που χρησιμοποίησε στη συνεδρίαση χτες το πρωί του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης προϊδέασε ότι για ακόμη μια χρονιά τα δάση και η περιουσία του λαού θα βρεθούν στο έλεος των πυρκαγιών.

Ταυτόχρονα με την πρόκληση να χτυπά ταβάνι, κι ενώ ήδη έχουν γίνει στάχτη δεκάδες σπίτια, οικόπεδα και δασικές εκτάσεις με τις πρώτες πυρκαγιές στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα με δύο νεκρούς (σε Ηλεία και Σταμάτα), ο πρωθυπουργός ισχυριζόταν ότι λόγω του «πολύ καλύτερου συντονισμού», οι καμένες εκτάσεις και οι ζημιές «είναι περιορισμένες σε σχέση με το μέγεθος της απειλής».

Επιπλέον, στην πεπατημένη και δίχως την παραμικρή πρωτοτυπία, επικαλέστηκε τον «στρατηγό άνεμο» και τις «ακραίες» καιρικές συνθήκες, λέγοντας πως «είχαμε έναν εξαιρετικά δύσκολο Ιούνιο από πλευράς καιρικών συνθηκών, με υψηλή ξηρασία και ασυνήθιστα υψηλούς ανέμους γι' αυτή την εποχή», κάτι βέβαια που έχει ξανασυμβεί.

Καπηλευόμενος, δε, την αυτοθυσία των πυροσβεστών που - εκτός από τις φωτιές - έχουν πρωτίστως να παλέψουν με τις τεράστιες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα σε προσωπικό και μέσα, υποστήριξε πως το κράτος «είναι παρόν από την πρώτη στιγμή, σε εκατοντάδες εστίες, σε ολόκληρη την επικράτεια». Δεν παρέλειψε επίσης να κάνει μπαλάκι τις ευθύνες του κράτους και να προτάξει την περιβόητη «ατομική ευθύνη»: «Μπαίνουμε πια στον σκληρό πυρήνα της αντιπυρικής περιόδου και σίγουρα δεν θα κερδηθεί χωρίς τη συνδρομή και των πολιτών, ιδιαίτερα στο πεδίο της πρόληψης», είπε, για να δικαιολογήσει το μέτρο του καθαρισμού των οικοπέδων, άλλο ένα βαρύ έξοδο που φορτώνεται στις πλάτες των μικροϊδιοκτητών, την ίδια στιγμή που π.χ. τα δάση παραμένουν ακαθάριστα.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι κυριολεκτικά σε μια εκστρατεία θράσους ο πρωθυπουργός ήδη από την Κυριακή, με ανάρτησή του έστρωνε έδαφος για ένα ακόμη καλοκαίρι - κόλαση, ως αποτέλεσμα της δασοκτόνας πολιτικής ΕΕ και κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά, κατέφευγε και πάλι ως άλλοθι στις «προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής», ενώ παρουσίαζε ως «νέο εργαλείο» τη θεσμοθέτηση της «κουλτούρας ατομικής ευθύνης» ακόμα και στο ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας, με τον λαό να καλείται με δικά του έξοδα και δουλειά και επ' απειλή προστίμων και χαρατσιών να κάνει καθαρισμούς.

Σε μια αστεία προσπάθεια να αποκρύψει την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις στους μηχανισμούς των δήμων - τους οποίους, από την άλλη, καλούσε να απομακρύνουν τα υπολείμματα από τους καθαρισμούς που παραμένουν στοιβαγμένα έξω από τα οικόπεδα - παρέπεμψε στην απόφαση την περασμένη μόλις βδομάδα, στα τέλη Ιούνη δηλαδή, έκτακτης χρηματοδότησης με μόλις 1,3 εκατ. ευρώ για 46 δήμους της Αττικής για τέτοιους σκοπούς.

Σε αυτό το φόντο, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο «σχετικά με τον καθαρισμό οικοπέδων και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών». Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, τουλάχιστον μέχρι χτες είχαν δηλωθεί στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr 515.480 δηλώσεις καθαρισμού, ενώ είχαν κατατεθεί 3.804 καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα. «Δήμοι και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν ενημερώσει τους υπόχρεους με κάθε πρόσφορο μέσο, ενώ διενεργούνται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι και αυτοψίες», λένε από την κυβέρνηση, ενώ δόθηκε παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων έως τις 15 Ιουλίου.

Ως κατάκτηση προβάλλουν, εξάλλου, το γεγονός της επιτήρησης δασικών εκτάσεων με drones με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση για πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές. Την ίδια ώρα, οι πιλότοι των Canadair διακινδυνεύουν καθημερινά τις ζωές τους με ιπτάμενα σαπάκια, ενώ στο έδαφος οι πυροσβέστες πρέπει να επιχειρούν με απαρχαιωμένα οχήματα και τεράστιες ελλείψεις στον εξοπλισμό τους.

Διαψεύδεται η εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης

Επίσης την ...επιτυχία της κυβέρνησης κάνει κουρλόχαρτο η δήλωση και τα στοιχεία του Διευθυντή Ερευνών Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Χαράλαμπου Κοντοέ, που αφορούν στις καμένες εκτάσεις για το 2024. Σύμφωνα με αυτά, «η συνολική καμένη έκταση για τον Ιούνιο του 2024 είναι πάνω από 3 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 14 ετών», και από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 28 Ιούνη έχουν γίνει στάχτη πάνω από 5.000 εκτάρια.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή

Δυνάμεις του ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή της μάχης στο Κατσιμίδι
Δυνάμεις του ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή της μάχης στο Κατσιμίδι
Από την πρώτη στιγμή, σε όλα τα πύρινα μέτωπα βρέθηκαν στελέχη, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ που συνέδραμαν στο έργο των πυροσβεστών.

Στην περιοχή του Κατσιμιδίου βρέθηκε το Σάββατο αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Τάτση, μέλος της ΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον Πέτρο Καράμπελα, μέλος του ΤΓ Βορειοδυτικής Αττικής του Κόμματος. Την επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμαν και ομάδες του ΚΚΕ που ήταν από την πρώτη στιγμή στην περιοχή.

Στον Ασπρόπυργο επίσης, το Σάββατο, στην περιοχή Λάκκα Κάτσαρη βρέθηκαν από την αρχή ο Αλέξης Τσοκάνης και ο Παναγιώτης Τσολερίδης, δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η φωτιά έκαιγε για άλλη μια φορά μπάζα και σκουπίδια σε ακαθάριστα οικόπεδα δίπλα σε αποθήκες και βιομηχανίες.

Στην περιοχή της φωτιάς στην Κερατέα την Κυριακή βρισκόταν κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης συμμετείχαν ο Γιάννης Ανανιάδης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής και δημοτικός σύμβουλος Λαυρεωτικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και ο Γιώργος Κωστάλας, δημοτικός σύμβουλος Λαυρεωτικής και μέλος του ΤΣ Μεσογείων - Λαυρεωτικής της ΚΝΕ. Ακόμα, παραβρισκόταν ο Μάης Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στο μέτωπο της Σταμάτας
Ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στο μέτωπο της Σταμάτας
Πολύ μεγάλη ήταν η κινητοποίηση του λαού της περιοχής με κομμουνιστές δίπλα τους, όπως και οι δυνάμεις των σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Παράλληλα, κάλεσμα για συγκέντρωση εθελοντών είχε απευθύνει η Τομεακή Επιτροπή Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, με παρεμβάσεις τους στον δήμαρχο Λαυρεωτικής οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζητούσαν από την πρώτη στιγμή ενημέρωση για την πορεία του μετώπου της φωτιάς, ενώ μετά από επικοινωνία με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου άνοιξαν οι υποδομές του δήμου ως σταθμό μεταφόρτωσης νερών και προμηθειών για τους εθελοντές και τους πυροσβέστες.

Στο μέτωπο της Σταμάτας στον Διόνυσο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του ΚΚΕ, με τους Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, όπως και τον Τεύκρο Παντελόγλου, δημοτικό σύμβουλο Διονύσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ οι δυνάμεις του Κόμματος έδιναν μάχη μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις, συνδράμοντας κατοίκους και τους πυροσβέστες στο έργο της κατάσβεσης.

Σε δήλωσή του από την περιοχή όπου και βρισκόταν, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωνε: «Για μια ακόμη χρονιά αποδεικνύονται οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα της πρόληψης και της αντιπυρικής προστασίας. Το αποτέλεσμα; Δύο πυρκαγιές στην Αττική σήμερα και τα πυροσβεστικά μέσα να μετακινούνται πότε στη μια και πότε στην άλλη ανάλογα με την εξέλιξη και την εκτίμηση της στιγμής. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τη δεδομένη αυτοθυσία και το φιλότιμο των πυροσβεστών, των εθελοντών και του απλού κόσμου, να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τη μετάθεση των πάντων στην ατομική ευθύνη και να πάρει τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα, πριν είναι πολύ αργά».

ΑΤΤΙΚΗ - ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΙΝΗΣ ΛΑΙΛΑΠΑΣ
Τα δύο ταυτόχρονα μέτωπα έδειξαν τη «επιλεκτική» γύμνια του κράτους

Καμένες εκτάσεις, σπίτια και υποδομές σε Κερατέα και Σταμάτα | Ενας νεκρός από ανακοπή λόγω των αναθυμιάσεων

Καμένα σπίτια στην Κερατέα

Eurokinissi

Καμένα σπίτια στην Κερατέα
Για άλλη μια φορά το Λεκανοπέδιο της Αττικής βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο έλεος της εγκληματικής πολιτικής διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, της έλλειψης μέτρων πυροπροστασίας.

Η πρώτη από τις επικίνδυνες φωτιές που έπληξαν την Αττική το Σάββατο εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 9 το πρωί σε χαμηλή βλάστηση κοντά στην περιοχή Φέριζα, στον δήμο Λαυρεωτικής. Σχεδόν με την έναρξή της, κατά τη γνωστή πλέον τακτική της κυβέρνησης, εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112 στους κατοίκους των οικισμών Φέριζα και Ολυμπος, που τους έλεγαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς Παλαιά Φώκαια. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τέτοια μηνύματα κατέφθαναν ...τρία - τρία ακόμα και σε κατοίκους του Πειραιά και του κέντρου της Αθήνας (!) προκαλώντας ερωτηματικά για το που μαίνεται η πυρκαγιά...

Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το βράδυ.

Η δεύτερη ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Λάκκα Κάτσαρη στον Ασπρόπυργο. Η φωτιά μαινόταν ανάμεσα στην Αττική Οδό και στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, μια περιοχή γεμάτη εργοστάσια. Στην περιοχή έχουν εκδηλωθεί από τις 12 Ιούνη 133 πυρκαγιές.

Ξανά στην πυρά η πολύπαθη Πάρνηθα

Το ίδιο μεσημέρι εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στο Κατσιμίδι Πάρνηθας, φωτιά επικίνδυνη και δυνατή σε ένταση, με γρήγορη εξάπλωση, γύρω από την περιοχή που είχε καεί ξανά στη μεγάλη φωτιά της Πάρνηθας το 2021, όταν πάνω από 42 χιλιάδες στρέμματα δάσους είχαν γίνει στάχτη. 110 πυροσβέστες έδωσαν μάχη για ώρες και, παρά τα μεγάλα λόγια και τις ευχαριστίες προς αυτούς από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια, υπάρχουν καταγγελίες ότι το προσωπικό που επιχείρησε έμεινε χωρίς νερό και προμήθειες για αρκετές ώρες.

Για άλλη μια φορά απόγνωση, με τον δασικό πλούτο απροστάτευτο

INTIME NEWS

Για άλλη μια φορά απόγνωση, με τον δασικό πλούτο απροστάτευτο
Η μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα φέρεται, σύμφωνα με μαρτυρίες, να ξεκίνησε από έκρηξη. Ποδηλάτης που ήταν στο βουνό όταν ξέσπασε η φωτιά έγραψε σε ανάρτησή του: «Ημασταν στο Κατσιμίδι όταν ξεκίνησε η φωτιά, δυστυχώς μετά από έκρηξη που ακούσαμε όλοι». Από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ, που διαχειρίζεται το δίκτυο υψηλής τάσης, αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι πράγματι οι πυλώνες υψηλής τάσης που υπάρχουν στην περιοχή είναι δικοί του, αλλά το σύστημα παρακολούθησης του δικτύου δεν έδωσε κανένα σήμα για έκρηξη, διακοπή ή άλλο πρόβλημα στους πυλώνες.

Σε Κερατέα και Σταμάτα καταγγελίες για τους πυλώνες υψηλής τάσης

Η επόμενη μέρα, η Κυριακή, σημαδεύτηκε το πρωί από μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση στην Κερατέα και γρήγορα επεκτάθηκε. Οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς της Παλαιοκαμάριζας, της Πλάκας, του Μαρκατίου αλλά και του Πανοράματος, οι κάτοικοι των οποίων κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς το Λαύριο. Κάτοικοι που παρέμεναν στα σπίτια τους, προσπαθώντας να σώσουν τις περιουσίες τους με ό,τι μέσο μπορούσαν, κατήγγειλαν πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από ασυντήρητο πυλώνα της ΔΕΗ. Δορυφορική εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα το «Μeteo» έδειξε ότι ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα κάλυψε προσεγγιστικά απόσταση 210 χιλιομέτρων.

Η γρήγορη επέκταση της πυρκαγιάς σε περιοχές με σπίτια προκάλεσε ζημιές. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδήμαρχου Λαυρεωτικής Αθ. Μακροδημήτριου, οικίες που βρίσκονται στο σημείο είχαν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ πρόσθεσε ότι η φωτιά κινούνταν σε κοντινή απόσταση από στρατιωτική βάση. Πάνω από δέκα σπίτια έχουν καεί στην περιοχή Μαρκάτι, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο. Κάηκαν ποιμνιοστάσια και αυτοκίνητα. Σε 52 απεγκλωβισμούς προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια στιγμή, εκτός των τεσσάρων οικισμών που είχε ζητηθεί η εκκένωσή τους, νέα μηνύματα του 112 ζητούσαν από τους κατοίκους των περιοχών Μαρκάτι και Αγιος Γεώργιος Θορικού να απομακρυνθούν προς Λαύριο μέσω της παλαιάς Λεωφόρου Λαυρίου, αλλά και από όσους ήταν στον Αγιο Κωνσταντίνο Λαυρίου να τον εγκαταλείψουν προς Λαύριο μέσω Καμάριζας.

Μεγάλη ήταν η μάχη με τις φλόγες, που έφτασαν στα όρια του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, αφού από την Πλάκα η φωτιά είχε διασχίσει όλη την περιοχή μέχρι τα όρια της κοινότητας στον Αγιο Κωνσταντίνο. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, μαζί με αυτές του δήμου και της Περιφέρειας, κατέβαλαν προσπάθεια να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες σε μια περιοχή που είχε ξανακαεί πριν λίγα χρόνια, για να ανακόψουν τη φωτιά.

Πολύ μεγάλη ήταν η κινητοποίηση του λαού της περιοχής. Ανάμεσά τους και οι δυνάμεις του ΚΚΕ, όπως και οι δυνάμεις των σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Παράλληλα, κάλεσμα για συγκέντρωση εθελοντών είχε απευθύνει η Τομεακή Επιτροπή Μεσογείων - Λαυρεωτικής του Κόμματος.

Στο μεταξύ, με παρεμβάσεις τους στον δήμαρχο Λαυρεωτικής οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζητούσαν από την πρώτη στιγμή ενημέρωση για την πορεία του μετώπου της φωτιάς, ενώ μετά από επικοινωνία με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου άνοιξαν οι υποδομές του δήμου ως σταθμός μεταφόρτωσης νερών και προμηθειών για τους εθελοντές και τους πυροσβέστες.

Και σ' αυτήν την πυρκαγιά δεν έλειψαν οι καταγγελίες για ελλείψεις μέσων των πυροσβεστών, μεγάλη δύναμη των οποίων επιχειρούσε στο σημείο (138 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, 36 οχήματα, 8 ελικόπτερα, 9 αεροσκάφη).

Το απόγευμα οι φλόγες είχαν φτάσει στην περιοχή πάνω από τη Συντερίνα. Πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη συνδρομή μηχανημάτων του στρατού αλλά και πολιτών, προσπαθούσαν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή και να την μπλοκάρουν στο σημείο αυτό, διότι υπήρχε κίνδυνος για τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου.

Στο μεταξύ, κάτοικοι κατήγγειλαν τις εγκληματικές ευθύνες για την υποστελέχωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αφού οι δυνάμεις κατάσβεσης ήταν πλέον υπερβολικά λίγες για να μπορέσουν να καλύψουν το νέο μέτωπο που είχε ξεσπάσει στην περιοχή του Διονύσου. Αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, αφού οι μεγάλες ελλείψεις στο ΠΣ επιχειρούνται να καλυφθούν με τη συνεχή μετακίνηση των εξοντωμένων πυροσβεστών, που τρέχουν από μέτωπο σε μέτωπο.

Ενας νεκρός στη Σταμάτα

Στις 4.17 το απόγευμα ξεκίνησε το μέτωπο στη Σταμάτα του Διόνυσου, μέσα από την «καρδιά» του δάσους, με την κατεύθυνση των ανέμων να την οδηγεί μέσα από το πυκνό πευκοδάσος προς τον Διόνυσο. Η φωτιά έκαιγε σε τμήμα της περιοχής όπου βρίσκονται σπίτια, ενώ 45χρονος που έπαθε ανακοπή στην περιοχή και διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου έχασε τη ζωή του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 45χρονος εισέπνευσε καπνό και έγιναν προσπάθειες ανάταξης από τους διασώστες κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του. Από τη φωτιά υπήρξε κι άλλος σοβαρά τραυματίας, καθώς και ένας ακόμα άντρας που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο μετά από λιποθυμικό επεισόδιο.

Το μέτωπο της φωτιάς, που ξεπέρασε το 1,5 χιλιόμετρο, γρήγορα προχώρησε επικίνδυνα, με τις φλόγες να βρίσκονται πάνω από το Νεκροταφείο της Σταμάτας, πηγαίνοντας για την περιοχή Ροδόπολη και πλησιάζοντας σπίτια απειλητικά. Εκκενώθηκε η κατασκήνωση Διονύσου, ενώ στην περιοχή επιχειρούσαν 106 πυροσβέστες με 6 πεζοπόρα τμήματα, 24 οχήματα και εθελοντές, και από αέρος συνέδραμαν τις επίγειες δυνάμεις 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, με τις δυνάμεις να φτάνουν αποσυρόμενες από το άλλο μέτωπο στην Κερατέα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων το δάσος της Σταμάτας έμεινε ακαθάριστο, με τον δήμο να δηλώνει ότι αδυνατεί να το καθαρίσει, λόγω έλλειψης μέσων. «Μας έβαλαν και καθαρίζαμε τα χωράφια μας και η φωτιά ήρθε απ' το δάσος», έλεγαν σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η πτώση των ανέμων είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί σε ύφεση η πυρκαγιά, η οποία δεν είχε πλέον ενεργό μέτωπο. Επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονταν στην περιοχή, με τις προσπάθειες να εστιάζουν στο να μην ξεφύγει η φωτιά από τον οικισμό Γαλήνης προς τον Διόνυσο.

Φωτιές σημειώθηκαν, τέλος, σε Ντράφι και λόφο Φιλοπάππου.

ΑΚΡΑΤΑ ΑΧΑΪΑΣ
Φωτιά σε βαγόνι του Προαστιακού

Μεγάλη αναστάτωση δημιουργήθηκε το πρωί της Δευτέρας σε δρομολόγιο του Προαστιακού Σιδηρόδρομου, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε βαγόνι στο ύψος της Ακράτας. Το τρένο εκτελούσε δρομολόγιο από το Κιάτο προς το Αίγιο, με τους καπνούς να βγαίνουν έξω από το ένα του βαγόνι. Στο σημείο έσπευσε άμεσα η Πυροσβεστική με 4 οχήματα, σβήνοντας τη φωτιά, ενώ ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή άλλα προβλήματα στους επιβαίνοντες, που απομακρύνθηκαν άμεσα από το τρένο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
«Η κυβέρνηση να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της για την πυροπροστασία!»

«Δεν μας έκανε, δυστυχώς, εντύπωση το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος (30/6) στα ζητήματα της πυροπροστασίας και λέγοντας πως "τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας", κάλεσε τους δήμους "να απομακρύνουν κατεπειγόντως αυτούς τους επικίνδυνους εύφλεκτους όγκους", μιλώντας για τα υπολείμματα από τους καθαρισμούς ιδιωτικών οικοπέδων, λες και δεν γνωρίζει από πρώτο χέρι την τραγική κατάσταση υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης στις αντίστοιχες δημοτικές υπηρεσίες!», αναφέρει η δημοτική αρχή Πάτρας, με αφορμή και τα τελευταία περιστατικά δασικών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της.

Εξηγεί ότι παραχωρείται άλλη μια αρμοδιότητα στην Τοπική Διοίκηση, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και χρηματοδότηση, και επιχειρείται μεταφορά των πολιτικών και ποινικών ευθυνών των επιπτώσεων από τις καταστροφές, στις δημοτικές αρχές. «Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνει, ότι ο δήμος Πατρέων, για ολόκληρο τον χρόνο έλαβε για την Πολιτική Προστασία χρηματοδότηση ύψους 153.000 ευρώ, τη στιγμή που δαπανά ετησίως 700 - 800 χιλιάδες ευρώ για προληπτικά τεχνικά έργα, τοιχία αντιστήριξης, καθαρισμό και αποκομιδή των υπολειμμάτων. Επιπλέον, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου έχει 2 μόνιμους εργαζόμενους, για μια έκταση 330 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και μόλις 17 μόνιμους εργαζόμενους στον τομέα πρασίνου για αποψίλωση!».

Καταλήγοντας απαιτεί:

«Να καταργηθεί το αντιδραστικό πλαίσιο για τα δάση και τη χρήση γης γενικότερα, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τις κερδοφόρες επιδιώξεις του. Να υπάρξει συνολική και συνδυασμένη διαχείριση και προστασία των δασών. Να προχωρήσει με κρατική ευθύνη ο ενιαίος σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός, με κύριο βάρος στην πρόληψη. Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας, η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία, με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και η στελέχωση των δήμων με μόνιμο προσωπικό. Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τα αναγκαία δασοτεχνικά έργα διαχείρισης και αντιπυρικής προστασίας. Να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% από το κράτος, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτή του Ερυμάνθου τις προηγούμενες μέρες».

ΡΙΤΣΩΝΑ - ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΛΥΚΛΩΣΗΣ
Ξανά στο προσκήνιο ο εφιάλτης ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης

Ριτσώνα, μεσημέρι Κυριακής: Για άλλη μια φορά επικίνδυνες ουσίες ελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα

Eurokinissi

Ριτσώνα, μεσημέρι Κυριακής: Για άλλη μια φορά επικίνδυνες ουσίες ελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα
Τον εφιάλτη ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης έφερε για πολλοστή φορά στο προσκήνιο με τον χειρότερο τρόπο η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε εγκαταστάσεις εταιρείας ανακύκλωσης ελαστικών και άλλων πλαστικών ειδών στη Ριτσώνα και έκαιγε ανεξέλεγκτα επί ώρες, πνίγοντας την ευρύτερη περιοχή στο τοξικό νέφος.

Η φωτιά στον ακάλυπτο χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας ΠΕΡΜΕ ΕΛΛΑΣ βρήκε γρήγορα εύφλεκτα υλικά και πήρε μεγάλες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ εξαπλώθηκε σε όλη την έκταση των εγκαταστάσεων, καίγοντας εκατοντάδες τόνους πλαστικού και άλλων υλικών που βρίσκονταν αποθηκευμένα εκεί προς ανακύκλωση.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες, χωρίς όμως να μπορούν να σβήσουν τις εστίες των ελαστικών και άλλων πλαστικών, που έκαιγαν ακόμα και τη χθεσινή μέρα. Παράλληλα κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψουν την επέκτασή της σε διπλανές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κάτι που τελικά πέτυχαν.

Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται η δομή φιλοξενίας προσφύγων της Ριτσώνας, όπου η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, κάτι που οδήγησε στην απόφαση εκκένωσης της δομής αργά το βράδυ της Κυριακής με εκατοντάδες πρόσφυγες.

Η ατμόσφαιρα παρέμενε αποπνικτική στην ευρύτερη περιοχή της Ριτσώνας και χθες, με τοξικό νέφος από τους καπνούς και τη μυρωδιά του καμένου πλαστικού να είναι έντονη, ενώ η κατάσταση ήταν ακόμα πιο δύσκολη και επικίνδυνη για τους εργαζόμενους στις γειτονικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις, αλλά και για όλους όσοι εργάζονταν ή διέρχονταν από την περιοχή.

Ο Γ.Μαρίνος στο σημείο της μεγάλης πυρκαγιάς
Ο Γ.Μαρίνος στο σημείο της μεγάλης πυρκαγιάς
Στο μέτωπο της φωτιάς στη Ριτσώνα βρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας.

Ο Γ. Μαρίνος συναντήθηκε στο σημείο της φωτιάς με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας, πύραρχο Αντώνη Μαυρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για το δύσκολο έργο της αντιμετώπισης και κατάσβεσης της φωτιάς και την προσπάθεια που κατέβαλαν οι πυροσβέστες, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μάλιστα ο Γ. Μαρίνος έφτασε πολύ κοντά στο μέτωπο της φωτιάς, διαπιστώνοντας την επικινδυνότητα και τις δυσκολίες, αλλά και την καταστροφή που προκάλεσαν οι φλόγες.

Επίσης ο Γ. Μαρίνος συναντήθηκε με τον αστυνομικό διευθυντή Εύβοιας, Θανάση Γερογιάκομο, και ενημερώθηκε για την προληπτική εκκένωση της δομής φιλοξενίας προσφύγων της Ριτσώνας, εξαιτίας του πυκνού μαύρου καπνού που έχει σκεπάσει την περιοχή.

Στο σημείο της φωτιάς βρέθηκε και κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Γρανέτα Τσιβίκα, δημοτική σύμβουλος Χαλκίδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Γιάννης Μαντής, αντιστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος.

Κίνδυνος Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης

Η περιοχή που εκτείνεται από την Οινόη μέχρι τη Θήβα και από τη Χαλκίδα μέχρι τη Θίσβη αποτελεί ουσιαστικά στο σύνολό της μία άτυπη, άναρχη και ανεξέλεγκτη βιομηχανική περιοχή. Μέσα σε αυτήν την περιοχή, μαζί με τις δύο μεγάλες πόλεις της Χαλκίδας και της Θήβας, τις δεκάδες κωμοπόλεις και χωριά, τους παραλιακούς οικισμούς που το καλοκαίρι σφύζουν από ζωή, συνυπάρχουν βαριές βιομηχανίες που επεξεργάζονται επικίνδυνα υλικά, κάθε είδους επιχειρήσεις και εργοστάσια, ανεξέλεγκτες χωματερές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δομές φιλοξενίας προσφύγων, φυλακές, αγροτικές καλλιέργειες, εγκαταλελειμμένες εκτάσεις, δασικές εκτάσεις, καθώς και τεράστιες μονάδες παραγωγής Ενέργειας (φυσικό αέριο, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά) και δίκτυα μεταφοράς.

Και όλα αυτά χωρίς κανένα ουσιαστικό σχέδιο και μέτρο πρόληψης και προστασίας από φωτιά και κάθε άλλο κίνδυνο, χωρίς σχέδιο για την αποφυγή ή αντιμετώπιση ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, ή ακόμα και μιας πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε μια βιομηχανική εγκατάσταση. Με τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της περιοχής υποστελεχωμένες, να αναγκάζονται με το λιγοστό προσωπικό, με παλιά και διαλυμένα οχήματα, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και μέσα, να αντιμετωπίζουν επικίνδυνα περιστατικά πυρκαγιάς σε βιομηχανικούς χώρους και ταυτόχρονα να τρέχουν να καλύψουν τις ανάγκες αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και άλλων περιστατικών.

ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ: «Τώρα να παρθούν μέτρα για την προστασία κατοίκων και εργαζομένων»

«Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των εργαζομένων από τα επικίνδυνα τοξικά αέρια της φωτιάς στη Ριτσώνα και μέτρα για να μην υπάρξει ξανά τέτοιο ατύχημα», απαιτεί η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της.

Επισημαίνει ότι η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Ριτσώνα ανέδειξε την παντελή ανυπαρξία ελέγχων και μέτρων πρόληψης, και τον μεγάλο κίνδυνο της εκδήλωσης Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, προσθέτοντας ότι παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για «ετοιμότητα» και «αυξημένα μέσα πυρόσβεσης», οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι εκτέθηκαν για μία ακόμα φορά στο επικίνδυνο τοξικό νέφος, όπως είχε συμβεί και λίγους μήνες πριν, με πυρκαγιά σε εργοστάσιο στρωμάτων στην Αυλίδα.

Σημειώνει δε ότι «η μόνη ενέργεια για την προστασία του λαού ήταν το μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια και η μεταφορά των προσφύγων από το camp της Ριτσώνας σε άλλες περιοχές», ενώ τονίζει πως οι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες στην ευρύτερη περιοχή της Ριτσώνας κλήθηκαν να εργαστούν σε ασφυκτικές και επικίνδυνες συνθήκες, εισπνέοντας τα τοξικά αέρια.

Αναδεικνύει ακόμα «την απουσία ουσιαστικού κρατικού ελέγχου των επιχειρήσεων για θέματα υγείας, ασφάλειας και περιβάλλοντος», τονίζοντας ότι προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το σχέδιο πυροπροστασίας, πρόληψης και αντιμετώπισης μια τέτοιας κατάστασης από τις βιομηχανίες της περιοχής, και προσθέτει:

«Κυβέρνηση, Περιφέρεια Στερεάς και δήμοι έχουν μεγάλη ευθύνη για την ανεξέλεγκτη λειτουργία επικίνδυνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων μέσα και κοντά στον αστικό ιστό και σε οικισμούς, τον κίνδυνο ατυχημάτων "ντόμινο" λόγω μη επαρκών αποστάσεων ασφάλειας μεταξύ εγκαταστάσεων, την απουσία κρατικού ελέγχου για θέματα ασφάλειας και πυρασφάλειας, την απουσία οδών μαζικής διαφυγής και ελεύθερων χώρων καταφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου ασφαλούς εκκένωσης, την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης ενός ατυχήματος, την απουσία εκπαίδευσης και ενημέρωσης εργαζομένων και πληθυσμού και μιας σειράς άλλων αναγκαίων μέτρων».

Καταλήγοντας, η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Τώρα όλοι οι αρμόδιοι φορείς - κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμος - πρέπει να πάρουν μέτρα ώστε:

- Να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς και να υπάρξει άμεση ενημέρωση για την επικινδυνότητα των υλικών που κάηκαν.

- Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η προστασία των εργαζομένων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Να διασφαλιστούν πλήρως τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στο εργοστάσιο που κάηκε.

- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία εργαζομένων και πληθυσμού από Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Εκτασης, με ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.

- Να πραγματοποιηθούν εκτιμήσεις επικινδυνότητας σε βιομηχανικές περιοχές όπως Οινόφυτα - Σχηματάρι, Ριτσώνα, Αυλίδα, Βατώντας, Δοκός, Αλιβέρι, και ανάλογος σχεδιασμός αντιμετώπισης.

- Να εξασφαλιστούν επαρκές, μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό έκτακτης ανάγκης, επαρκής εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων, τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων και των κατοίκων.

- Να υπάρξει αποφασιστική ενίσχυση του δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

- Να θεσμοθετηθούν μεθοδολογίες και προδιαγραφές, να πραγματοποιηθεί επιστημονική έρευνα με κριτήριο την εγγενή ασφάλεια, δηλαδή την πρόληψη του κινδύνου στην πηγή, την προσαρμογή του εργασιακού και ευρύτερου περιβάλλοντος στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού».

Να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ριτσώνας απαιτεί και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, το οποίο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η εργοδοσία και το κράτος αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν ακόμα και κάτω από τις επικίνδυνες συνθήκες που δημιουργεί το τοξικό νέφος.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Αγία Μαρίνα

Η φωτιά στη Ζάκυνθο έκαιγε όλη νύχτα
Η φωτιά στη Ζάκυνθο έκαιγε όλη νύχτα
Μεγάλη δασική πυρκαγιά ξέσπασε αργά το απόγευμα της Κυριακής και στην Αγία Μαρίνα Ζακύνθου. Στο νησί έπνεαν δυνατοί άνεμοι, ενώ οι φλόγες βρίσκονταν κοντά και σε σπίτια.

Στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Τάκη Στρούζα, ενώ λόγω του ότι είχε βραδιάσει δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν εναέρια μέσα.

Η φωτιά είχε μεγάλο μέτωπο, ήταν ορατή από πολύ μακριά με μια μεγάλη ακτίνα στο βουνό του Βραχιώνα. Αργά το βράδυ ζητήθηκε προληπτικά η εκκένωση του χωριού της Αγίας Μαρίνας. Τα πυροσβεστικά παρέμειναν στα πλησιέστερα από τις φλόγες σπίτια. Το μέτωπο της πυρκαγιάς ελέγχθηκε χτες το πρωί, όταν επιχείρησαν και εναέρια μέσα, ενώ η φωτιά προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε αναγεννώμενο δάσος στο όρος Βραχίωνας.

Στάχτη έγιναν και περίπου 150 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, από πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής και στο Αγγελόκαστρο της Αιτωλοακαρνανίας.

Καταστροφές σε Σέριφο, Κω και Χίο

Μεγάλες ζημιές άφησε πίσω της η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στο νησί της Σερίφου. Σπίτια και αποθήκες, μεταξύ άλλων, παραδόθηκαν στη φωτιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα και την οποία οι ελάχιστες πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού ήταν αδύνατο να συγκρατήσουν. Ετσι, κάτοικοι, παραθεριστές και εθελοντές, παρά τις «εντολές» του 112 για εκκένωση συνολικά 8 οικισμών, με λάστιχα, κλαδιά αλλά και πυροσβεστήρες προσπάθησαν να συγκρατήσουν ένα μέτωπο που σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού έφτασε μέχρι και τα 15 χιλιόμετρα.

Σημειωτέον, την πυρκαγιά κλήθηκαν αρχικά να αντιμετωπίσουν οι τέσσερις πυροσβέστες με το ένα όχημα που βρίσκονται στο νησί, δείγμα της υποστελέχωσης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, και ενώ η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 6.30 το απόγευμα, μετέβησαν ακτοπλοϊκά από τη Σύρο 7 πυροσβέστες με 3 οχήματα, ενώ αργά το βράδυ ξεκίνησε πλοίο από τον Πειραιά προκειμένου να μεταφέρει 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα. Ρίψεις νερού πραγματοποίησε ένα ελικόπτερο. Το πέρασμα του πύρινου μετώπου άφησε πίσω στάχτες και αποκαΐδια από τον Ράμο, το Καλό Αμπέλι έως τη Βαγιά και ψηλότερα στο Ορος.

Φωτιά εκδηλώθηκε και στην Κω, λίγο πριν τη 1 χτες το μεσημέρι, στην περιοχή Αντιμάχεια. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά έκαιγε χορτολιβαδική έκταση, και για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν κάτοικοι, εθελοντές και 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα. Ρίψεις νερού πραγματοποιούσε ένα ελικόπτερο, ενώ συνδρομή παρείχαν γκρέιντερ και υδροφόρες της Τοπικής Διοίκησης.

Σημειώνεται ότι η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτη, φτάνοντας στον ΧΥΤΑ του νησιού.

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες και σε δασική έκταση στο νησί της Χίου, στην περιοχή Σιδηρούντα. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ έγινε γνωστό ότι τραυματίστηκαν - ευτυχώς ελαφρά - δύο πυροσβέστες.

ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ - ΠΗΝΕΙΑ ΗΛΕΙΑΣ
Ανάγκη να διασφαλιστεί τώρα η ανακούφιση του λαού μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Στην περιοχή περιόδευσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής

Ο Ν. Καραθανασόπουλος με κατοίκους του Ερυμάνθου
Ο Ν. Καραθανασόπουλος με κατοίκους του Ερυμάνθου
Η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που άφησε πίσω της η καταστροφική δασική πυρκαγιά που έπληξε περιοχές του δήμου Ερυμάνθου στην Αχαΐα και την Πηνεία του δήμου Ηλιδας στην Ηλεία, αλλά και αποφυγής παρόμοιων συμβάντων με έργα στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναδείχθηκε στις περιοδείες που πραγματοποίησαν κλιμάκια του ΚΚΕ την Παρασκευή και το Σάββατο.

Με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και στις δύο περιοχές, όπου έγιναν συναντήσεις με τους δημάρχους Ερυμάνθου Θοδωρή Μπαρή και Ηλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, καθώς και με λαϊκούς φορείς.

Απροστάτευτοι, με τα προβλήματα να παραμένουν...

Στην περιοδεία της Παρασκευής στον δήμο Ερυμάνθου συμμετείχε μεταξύ άλλων και η αντιδήμαρχος Πατρέων Αναστασία Τογιοπούλου.

Ακόμη και σήμερα, μία και πλέον βδομάδα μετά τη φωτιά, το νερό δεν πίνεται, εφόσον μετά και τις ζημιές στο δίκτυο, αλλά και τη στάχτη, απαιτείται καθαρισμός δεξαμενών, σωλήνων κ.ά. υδραυλικών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αναφέρθηκαν στις συναντήσεις με τους κατοίκους, όπως και αυτό της έλλειψης ζωοτροφών, ζητήματα που αναφέρθηκαν επίσης και στη συνάντηση με εκπροσώπους του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου με τον δήμαρχο. Οπως είπε ο δήμαρχος, από τα 800.000 ευρώ που ζητήθηκαν από τη δημοτική αρχή για έργα πυροπροστασίας για φέτος, εγκρίθηκαν 200.000, και αυτά μετά την καταστροφική πυρκαγιά!

Στου Κάλφα, που είχε τις μεγαλύτερες ζημιές σε σπίτια και εγκαταστάσεις, έγινε συνάντηση με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας αλλά και τους επικεφαλής του παραρτήματος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου. Εκτός όλων των άλλων, τονίστηκε έντονα και η ανάγκη άμεσων αντιπλημμυρικών έργων.

«Πετά το... μπαλάκι στην ατομική ευθύνη!»

«Το κρίσιμο είναι να κινηθεί άμεσα ο κρατικός μηχανισμός για τις αποκαταστάσεις των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, γιατί ο χρόνος περνάει και είναι εις βάρος του λαού της περιοχής», σημείωσε η Αναστασία Τογιοπούλου, μετά την περιοδεία και αναφερόμενη στη γενικότερη κατάσταση, τόνισε:

«Το κράτος και με τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα, αντί να προστατεύει την περιουσία και το βιος του λαού, αποποιείται τις ευθύνες του και πετά το "μπαλάκι" στην ατομική ευθύνη. Δεν είναι δυνατόν να ζητά από κάθε έναν ιδιώτη που έχει σπίτι, οικόπεδο ή οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση σε απόσταση 300 μέτρων από δάση, να εκτελεί μελέτες πυρασφάλειας και να εφαρμόζει τα μέτρα που αυτές προβλέπουν, υπό την απειλή μάλιστα αυστηρών προστίμων, γιατί τα έξοδα είναι μεγάλα και κανείς δεν μπορεί να τα πληρώσει.

Αντί να διασφαλίσει η κυβέρνηση στην παρούσα φάση μέτρα προστασίας για όλους, ρίχνει την ευθύνη σε κάθε έναν ιδιώτη. Ετσι ακόμη και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες κοντά στο κέντρο της Πάτρας είναι υποχρεωμένοι να υλοποιήσουν και να εφαρμόσουν αντίστοιχες μελέτες, επειδή απέχουν λιγότερα από 300 μέτρα από το Δασύλλιο!

Την ίδια ώρα, αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η προστασία του λαού διαχρονικά, δεν δίνονται χρήματα για τα αναγκαία έργα, όπως π.χ. στον δήμο Ερυμάνθου, που τα 200.000 ευρώ για την έκταση και τις ανάγκες του, μετά τα πρώτα πολύ σοβαρά γεγονότα, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό».

Στο ίδιο έργο... θεατές πολλές φορές!

Στην περιοδεία που πραγματοποιήθηκε στην Ηλιδα το Σάββατο, μεταξύ άλλων συμμετείχε και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Νατάσα Παναγιωτάρα. Πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τον δήμαρχο στην πόλη, ενώ ακολούθησε επίσκεψη σε Μαζαράκι, Σιμόπουλο, όπου έγιναν συζητήσεις με τους προέδρους των χωριών, όπως και με κατοίκους, ενώ περιοδεία έγινε και στο Λάττα.

Εκδηλη ήταν η αγανάκτηση στα χωριά, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που τα λαϊκά στρώματα και αυτών των περιοχών αντιμετωπίζουν παρόμοια περιστατικά.

Περιοδεία πραγματοποιήθηκε από το κλιμάκιο του ΚΚΕ και σε Μυρτιά, Αλποχώρι του δήμου Πύργου, όπου οι καταστροφές εκτιμώνται περίπου στα 900 στρέμματα, ανάμεσά τους και καλλιέργειες. Στις συναντήσεις που έγιναν με τους προέδρους των δύο Τοπικών Κοινοτήτων συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης. Από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ απαιτήθηκε να μην υπάρξει καμιά εξαίρεση, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ κι αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις για αποζημιώσεις από άλλους πόρους, άμεσα.

Σε δήλωσή της μετά και τις περιοδείες, η πρόεδρος του ΕΚ Αμαλιάδας, Νατάσα Παναγιωτάρα, τόνισε: «Αναδείχθηκαν, για ακόμη μία φορά, οι μεγάλες ελλείψεις τόσο στο προσωπικό των υπηρεσιών πρόληψης όπως τα Δασαρχεία, όσο και καταστολής. Δεν γίνεται να χύνονται "δάκρυα" κάθε φορά πάνω από τα καμένα. Υπάρχουν ευθύνες και βαραίνουν κυβερνήσεις, περιφερειακές και τοπικές αρχές και γι' αυτά τα ζητήματα. Από εκεί και πέρα, επείγει άμεσα να ληφθούν μέτρα για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους οι πληγέντες. Ως συνδικαλιστικός φορέας, θα είμαστε μπροστά και μαζί σε ό,τι απαιτείται και το επόμενο διάστημα».

«Αμεσα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πληγέντων!»

«Από τις πρόσφατες πυρκαγιές καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές στο περιβάλλον, σε ζωικό κεφάλαιο, αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οικίες, μηχανήματα κ.α.», ανέφερε μετά τις περιοδείες ο Νίκος Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας:

«Αποτυπώθηκε έντονα η απουσία του κρατικού μηχανισμού για την πρόληψη των πυρκαγιών αλλά και κατά την καταστολή τους. Τις περιουσίες τους τις έσωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι, με τη μάχη που έδωσαν.

Αυτήν την ώρα, άμεσα πρέπει να προχωρήσουν οι καταγραφές των ζημιών, να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% αυτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τους πληγέντες. Επίσης, τώρα με ευθύνη κάθε κρατικού φορέα να αποσταλούν ζωοτροφές λόγων των ζημιών σε καλλιέργειές τους και χώρους αποθήκευσης, να αποκατασταθούν ζητήματα με την υδροδότηση όπου υπάρχουν.

Χωρίς δεύτερη σκέψη, να προχωρήσουν έστω και τώρα μέτρα πυροπροστασίας και πυρασφάλειας σε όλες τις περιοχές, με ευθύνη του κράτους, μπροστά και στο υπόλοιπο καλοκαίρι. Από τώρα, τέλος, να υπάρξει ο απαραίτητος σχεδιασμός και να εκτελεστούν εκείνα τα έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία του λαού και της περιουσίας του, πριν εμφανιστούν άλλα νέα προβλήματα με τις πρώτες βροχοπτώσεις.

Γι' αυτά όπως κι άλλα θέματα, το ΚΚΕ θα πρωταγωνιστήσει για να προχωρήσουν. Χρειάζεται όμως παράλληλα αυτά να γίνουν υπόθεση του ίδιου του λαϊκού παράγοντα, της οργανωμένης πάλης αγροτών και κτηνοτρόφων, μέσα από τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι κομμουνιστές θα είναι μπροστά, όπως και μέχρι σήμερα πράττουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ