ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διαρκής φόρος αίματος με σφαγές αμάχων

Χτες τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση διαμαρτυρίας για τα κατοχικά εγκλήματα

Associated Press

Χτες τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση διαμαρτυρίας για τα κατοχικά εγκλήματα
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ολοένα και φουντώνει η οργή των Αφγανών από το φόρο αίματος που καταθέτουν καθημερινά στο βωμό των συμφερόντων των κατοχικών δυνάμεων. Πέντε μικρά παιδιά και οι γονείς τους ήταν οι χτεσινές «παράπλευρες απώλειες» σε δύο διαφορετικά περιστατικά των κοινών επιχειρήσεων των υπό αμερικανικής διοίκησης νατοϊκής Δύναμης για την Αρωγή και την Ασφάλεια (ISAF) στρατευμάτων και των αφγανικών δυνάμεων.

Καταρχήν, σε επιχείρηση των κατοχικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων μία ολόκληρη οικογένεια ξεκληρίστηκε στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Αντικατοχική διαδήλωση

Η σφαγή που έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε τη μήνιν των κατοίκων της περιοχής που εξοργισμένοι απέκλεισαν για λίγη ώρα την κύρια οδική αρτηρία που συνδέει την Καμπούλ με τις ανατολικές περιοχές του Αφγανιστάν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο ενός ζεύγους και των δύο ανήλικων παιδιών τους με υπεύθυνους ξένους στρατιώτες όπως κατήγγειλαν, ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα και η νατοϊκή Δύναμη για την Αρωγή και την Ασφάλεια (ISAF) αρνήθηκαν ότι ευθύνονται για το φονικό. Μάλιστα, το ΝΑΤΟ εξέδωσε παράλληλα μία ακόμη ανακοίνωση, εξαιρετικά ασυνήθη, όπου προειδοποιεί ότι οι Ταλιμπάν σχεδιάζουν να προβούν σε εσφαλμένους ισχυρισμούς περί δολοφονιών αμάχων στο νότο... πρόκειται για μία προφανή προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις των Αφγανών αλλά και να βελτιωθεί η εικόνα της δράσης της κατοχικής δύναμης στα διεθνή ΜΜΕ.

Εντούτοις, δεν αρνήθηκαν τη σφαγή τριών ανηλίκων μερικές ώρες αργότερα, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, τρία παιδιά σκοτώθηκαν «κατά λάθος» στην επαρχία Πάκτικα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. «Οι στρατιώτες έριξαν πυρά πυροβολικού, μετά την επίθεση με πυρά που δέχτηκε περίπολος από ενόπλους στην περιοχή Γκαγιάν της επαρχίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ISAF.

ΙΡΑΝ
Αρνείται ότι πήρε ρωσικούς πυραύλους «S-300»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Ανακρίβειες» χαρακτήρισε χτες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών τις πληροφορίες Ισραηλινών στρατιωτικών πηγών ότι η Τεχεράνη έχει λάβει ή πρόκειται να λάβει στις αρχές τρέχοντος μηνός το πρώτο φορτίο των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων τύπου «S-300». «Οι πυραυλικές και άλλες τεχνικές δυνατότητές μας εξαρτώνται πλήρως από τις δυνατότητες της ιρανικής επιστημονικής κοινότητας», είπε ο Χασάν Κασκάρι με αφορμή την έντονη φημολογία των Ισραηλινών για την απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων.

Πάντως, προ μηνών ο Ιρανός υπουργός Αμυνας Μοστάφα Μοχάμαντ Ναϊτζάρ είχε δηλώσει πως Τεχεράνη και Μόσχα είχαν κλείσει συμφωνία για την αποστολή πυραύλων τύπου «S-300» στο Ιράν. Αυτή η δήλωση είχε κάνει τότε Αμερικανούς και Ισραηλινούς στρατιωτικούς αναλυτές να σχολιάσουν πως τυχόν απόκτηση των πυραύλων «S-300» από την Τεχεράνη θα δυσκόλευε σημαντικά την πιθανότητα εξαπόλυσης μιας αμερικανο-ισραηλινής επιδρομής κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων...

ΤΑΫΛΑΝΔΗ
Συνεχίζεται η πολιτική κρίση

ΜΠΑΝΓΚΟΝΓΚ.--

Πιέσεις για παραίτηση του Ταϊλανδού πρωθυπουργού Σαμάκ Σανταράβετζ συνέχισαν και χτες να ασκούν για έκτη μέρα υποστηριχτές της αντιδραστικής οργάνωσης «Λαϊκή Συμμαχία για Δημοκρατία». Μπλόκα διαδηλωτών είχαν στηθεί όχι μόνον έξω απ' το Πρωθυπουργικό Μέγαρο, αλλά και σε νευραλγικά αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθούν κοινωνικές εντάσεις και αρνητικό κλίμα κατά του πρωθυπουργού που τον κατηγορούν «για διαφθορά»...

Η «Λαϊκή Συμμαχία για τη Δημοκρατία» συσπειρώνει το πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας, τους φιλομοναρχικούς και την αστική ελίτ που επιθυμεί την αντικατάσταση του τωρινού κοινοβουλευτικού συστήματος με αυτό που ίσχυε προ τριακονταετίας και επέτρεπε στο βασιλιά και το στρατό να διορίζουν σημαντικό αριθμό βουλευτών...

Παρά τις πιέσεις, ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός ματαίωσε επίσημο τριήμερο ταξίδι που επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα στην Ιαπωνία, λέγοντας ότι δε θα ενδώσει στις πιέσεις για παραίτηση, δε θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές και δε θα ηττηθεί από τους διαδηλωτές.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Κατάπαυση πυρός» κατόπιν συναλλαγής

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Κατάπαυση του πυρός» εκ μέρους των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας με αφορμή την ιερή γιορτή του Ραμαζανιού. Από το Σάββατο, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, σταμάτησαν όλες οι επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στις παραμεθόριες με το Αφγανιστάν περιοχές. Μόνο στην επαρχία Μπατζάουρ οι επιθέσεις και βομβαρδισμοί έχουν κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον 260.000 ανθρώπων.

Πάντως κατά την «International Herald Tribune», η μονομερής και φυσικά προσωρινή κατάπαυση του πυρός εκ μέρους της κυβέρνησης, αποτελεί προϊόν συναλλαγής, καθώς τόσο το ισχυρό κοινοβουλευτικό ισλαμιστικό κόμμα Jamiat ulema-e-Islami όσο και βουλευτές από τις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών δήλωσαν ότι θα στηρίξουν στις εκλογές της 6ης Σεπτέμβρη, την υποψηφιότητα του Ασίφ Αλί Ζαρντάρι για την προεδρία, με αντάλλαγμα τον τερματισμό των βομβαρδισμών.

Τέλος, σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα «The News», τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των φυλών Τουρί και Μπανγκάς στην παραμεθόριο περιοχή Κουράμ, στο Βορειοδυτικό Πακιστάν.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Φουκούντα

ΤΟΚΙΟ.--

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε χτες ο 72χρονος Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιασούο Φουκούντα την απόφασή του να παραιτηθεί από το πρωθυπουργικό αξίωμα. Ο Φουκούντα εξήγησε ότι παραιτείται με την ελπίδα ότι θα διευκολυνθεί «η κοινοβουλευτική ομαλότητα» και θα προωθηθεί στη Βουλή η ψήφιση του πακέτου οικονομικών μέτρων κόστους 18 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα. Δηλαδή, ο Γ. Φουκούντα θεώρησε ότι η παραίτησή του θα άρει τα κωλύματα στο «διχασμένο» ιαπωνικό Κοινοβούλιο όπου το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας» ελέγχει την Ανω Βουλή και μπορεί να καθυστερεί την ψήφιση νομοσχεδίων, ενώ το κυβερνών «Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» πλειοψηφεί στην Κάτω Βουλή.

Η παραίτησή του θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μόλις οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εκλέξουν νέο ηγέτη, που κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να είναι το υπ' αριθμόν δύο ανώτατο στέλεχος του κόμματος, ο Τάρο Ασο (που προ μηνών είχε διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών).

Η εξέλιξη επικρίθηκε σφόδρα από κόμματα της αντιπολίτευσης που σχολίασαν ότι ο Γιασούο Φουκούντα δε θα έπρεπε να παραιτηθεί αλλά να προκηρύξει πρόωρες εκλογές...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Παράδοση» της επαρχίας Αλ Ανμπάρ

ΡΑΜΑΝΤΙ.--

Στη μεταβίβαση της ευθύνης των θεμάτων ασφαλείας της σουνιτικής επαρχίας Αλ Ανμπάρ στις ιρακινές δυνάμεις προχώρησε χτες ο αμερικανικός στρατός, ενέργεια ωστόσο που δε σημαίνει και την αποχώρηση των 25.000 Αμερικανών στρατιωτών από την περιοχή.

Με μια ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του κυβερνείου της επαρχίας «ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση», σύμφωνα με δηλώσεις του συμβούλου της κυβέρνησης για θέματα εθνικής ασφάλειας Μουαφάκ αλ - Ρουμπάιε. Παράλληλα, οι Αμερικανοί στρατιώτες σημείωσαν ότι ο πόλεμος ενάντια στην Αλ Κάιντα στην περιοχή δεν έχει τελειώσει.

Επιπλέον, την Κυριακή τουλάχιστον 13 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και άλλοι 8 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιθέσεων, ενώ χτες ξεκίνησε το Ραμαζάνι για τους Σουνίτες.

Τέλος, περίπου 8.500 Βρετανοί βετεράνοι πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν βρίσκονται στη φυλακή, στη συντριπτική τους πλειοψηφία για εγκλήματα βίας και για παραπτώματα που σχετίζονται με ναρκωτικά και αλκοόλ, ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς υποστήριξης όταν εγκαταλείπουν τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ