Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Φουκούντα

ΤΟΚΙΟ.--

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε χτες ο 72χρονος Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιασούο Φουκούντα την απόφασή του να παραιτηθεί από το πρωθυπουργικό αξίωμα. Ο Φουκούντα εξήγησε ότι παραιτείται με την ελπίδα ότι θα διευκολυνθεί «η κοινοβουλευτική ομαλότητα» και θα προωθηθεί στη Βουλή η ψήφιση του πακέτου οικονομικών μέτρων κόστους 18 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα. Δηλαδή, ο Γ. Φουκούντα θεώρησε ότι η παραίτησή του θα άρει τα κωλύματα στο «διχασμένο» ιαπωνικό Κοινοβούλιο όπου το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας» ελέγχει την Ανω Βουλή και μπορεί να καθυστερεί την ψήφιση νομοσχεδίων, ενώ το κυβερνών «Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» πλειοψηφεί στην Κάτω Βουλή.

Η παραίτησή του θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μόλις οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εκλέξουν νέο ηγέτη, που κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να είναι το υπ' αριθμόν δύο ανώτατο στέλεχος του κόμματος, ο Τάρο Ασο (που προ μηνών είχε διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών).

Η εξέλιξη επικρίθηκε σφόδρα από κόμματα της αντιπολίτευσης που σχολίασαν ότι ο Γιασούο Φουκούντα δε θα έπρεπε να παραιτηθεί αλλά να προκηρύξει πρόωρες εκλογές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ