Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διαρκής φόρος αίματος με σφαγές αμάχων

Χτες τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση διαμαρτυρίας για τα κατοχικά εγκλήματα

Associated Press

Χτες τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση διαμαρτυρίας για τα κατοχικά εγκλήματα
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ολοένα και φουντώνει η οργή των Αφγανών από το φόρο αίματος που καταθέτουν καθημερινά στο βωμό των συμφερόντων των κατοχικών δυνάμεων. Πέντε μικρά παιδιά και οι γονείς τους ήταν οι χτεσινές «παράπλευρες απώλειες» σε δύο διαφορετικά περιστατικά των κοινών επιχειρήσεων των υπό αμερικανικής διοίκησης νατοϊκής Δύναμης για την Αρωγή και την Ασφάλεια (ISAF) στρατευμάτων και των αφγανικών δυνάμεων.

Καταρχήν, σε επιχείρηση των κατοχικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων μία ολόκληρη οικογένεια ξεκληρίστηκε στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Αντικατοχική διαδήλωση

Η σφαγή που έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε τη μήνιν των κατοίκων της περιοχής που εξοργισμένοι απέκλεισαν για λίγη ώρα την κύρια οδική αρτηρία που συνδέει την Καμπούλ με τις ανατολικές περιοχές του Αφγανιστάν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο ενός ζεύγους και των δύο ανήλικων παιδιών τους με υπεύθυνους ξένους στρατιώτες όπως κατήγγειλαν, ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα και η νατοϊκή Δύναμη για την Αρωγή και την Ασφάλεια (ISAF) αρνήθηκαν ότι ευθύνονται για το φονικό. Μάλιστα, το ΝΑΤΟ εξέδωσε παράλληλα μία ακόμη ανακοίνωση, εξαιρετικά ασυνήθη, όπου προειδοποιεί ότι οι Ταλιμπάν σχεδιάζουν να προβούν σε εσφαλμένους ισχυρισμούς περί δολοφονιών αμάχων στο νότο... πρόκειται για μία προφανή προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις των Αφγανών αλλά και να βελτιωθεί η εικόνα της δράσης της κατοχικής δύναμης στα διεθνή ΜΜΕ.

Εντούτοις, δεν αρνήθηκαν τη σφαγή τριών ανηλίκων μερικές ώρες αργότερα, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, τρία παιδιά σκοτώθηκαν «κατά λάθος» στην επαρχία Πάκτικα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. «Οι στρατιώτες έριξαν πυρά πυροβολικού, μετά την επίθεση με πυρά που δέχτηκε περίπολος από ενόπλους στην περιοχή Γκαγιάν της επαρχίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ISAF.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ